|
Post by Matthias on Jun 18, 2022 20:34:15 GMT
Odcinek 1Tak jak mówiłem, tak też się stało. Pierwszy odcinek niniejszej produkcji, mam już za sobą. Jakoś odzwyczaiłem się od takich krótkich seriali... W porównaniu do 2-2,5 godzin, takie 50 minut to jest pikuś . Dobrze się nie ułożysz, a już się odcinek skończył No nieważne, wracając do serialu... Najpierw Irak, potem Londyn, i ostatecznie Stambuł. Namawianie do wstąpienia w szeregi organizacji, która rozlicza się z "wrogami". Nie ma to jak barman oglądający relację z dekapitacji... Teraz to już będę się bał poprosić o cokolwiek barmana, bo mi jeszcze co doda do szklanki . Mehmet z Ilkerem chcą być korespondentami wojennymi, gdyż nikt ich nie chce wziąć w swoje szeregi. Albo będą musieli się lepiej postarać, albo sami na własną rękę robić reportaże. I właśnie na to postawili. Jak zobaczyłem Zeynep (w tej roli Irem), to nawet nawet... Wygląda na taką dziennikarkę. Nie spodziewałem się, że tak szybko akcja się rozpocznie w tym Iraku. Mehmet chciał zrobić zdjęcie zachodu słońca i modlitwy tutejszej wioski, a tu wjazd zrobili. Jak zastrzelił jednego z tej ekipy Mehmeta, to takie oczy zrobiłem W końcu nie było pikselozy krwi... Odzwyczaiłem się od takich scen w tureckich serialach. Dość szybko przeszedł do działania. Albo wykonujesz polecenie i mówisz, albo żegnamy się z kimś. Ta scena, kiedy Mehmet widzi wiele osób pozbawionych życia, rozstrzelanych... Tak mnie chwyciła scena ze serce. Jakbym miał przed oczami zbiorową mogiłę, którą pokazywali w Ukrainie. Tu jest niby serial, "wyreżyserowane'... Ale jak pomyślę o Ukrainie, to łzy same zbierają się do oczu. Z kolei znajomi Mehmeta wyjątkowo trafiają do specjalnego magazynu, który będzie ich niewolą. Zapewne będą torturowani, tylko po co? Nie mają tyle pieniędzy... lucy - Cast Away jak nic, masz rację. Żeby nie czuć się "samotnym", i nie zgłupieć do reszty (takie widoki, jakie zobaczył, potrafią wyrządzić takie zniszczenie w umyśle...), nawiązał relację z laleczką jednej z dziewczynek. I też mi się wydaje, że były to hieny. Tylko trochę takie Paintowate Ismail... Gdzie ten Ismail się podział? Był, i zniknął? Nie wyglądało na to, żeby należał do tego Aliego jakiegoś tam, który odpowiada za rozstrzelanie tylu ludzi, i zawiezieniu do niewoli ekipy Mehmeta... Widać było, że ucieka. Nie usłyszał wołania Mehmeta? Dziwne... Ten się tak niby darł. I końcówka. Tyle dni tam w tej studni jednej z ludzi Aliego przeleżał i znalazł jeszcze tyle siły, że wstać na nogi i dusić Mehmeta. Mehmet nie zginie, to z pewnością . Serial by się skończył. Myślę, że wpadł na pomysł podania się za tamtego gościa. Tylko tyle, że musi się go jakoś pozbyć... Serial sam w sobie nie jest zły. Dość szybko rozpoczęła się akcja, morderstwo... Akcja nie jest jakoś rozwleczona, no i co najlepsze - odcinek jest krótki. Ktoś się orientuje, jak się serial przyjął na tej platformie? Bo ja na chwilę obecną jestem na tak.
|
|
|
Post by lucy on Jun 18, 2022 20:56:31 GMT
Jak zobaczyłem Zeynep (...) W dodatku "Karacę" - od razu stanęła mi przed oczyma Zeynep Karaca, żona Mehdiego z DEK Ktoś się orientuje, jak się serial przyjął na tej platformie? Bo ja na chwilę obecną jestem na tak. Serial leci na razie tylko w Turcji, więc nie ma go w zestawieniach światowych. Może za jakiś czas się okaże, czy się podoba... Mnie jak na razie czterech liter nie urwał, ale mam zamiar podejść do 2. odcinka.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 18, 2022 21:43:59 GMT
lucy mnie się podoba, ale ciężko jest ocenić po 1 odcinku serial. Może być tak, że akcja się rozkręci, a może też być kręcenie się w koło Macieju, i zamiast być lepiej, będzie tylko gorzej... Za Enginem Ogórkiem jakoś nie przepadam zbytnio, ale jeśli fabuła mnie interesuje, to przełknę też aktorów których nie jestem w stanie przetrawić.
|
|
|
Post by lucy on Jun 19, 2022 12:05:11 GMT
Matthias, uważam, że w serialu 8 odcinkowym nie ma miejsca na podchody, czy nie wiadomo jakie zagajanie akcji. Widz ma się wciągnąć po kilku - max. kilkunastu minutach, bo obok jest mnóstwo innych propozycji. W Kacis mi zabrakło tego czegoś, co powoduje, że się chce oglądać dalej. Najciekawszą dla mnie sceną z całego odcinka była scena z muzułmanką w hidżabie, która z bronią w ręku stała przed budynkiem, przed który zajechał samochód z naszymi dziennikarzami - jeńcami. Nawet dialogi towarzyszące tej krótkiej scenie były o stokroć ciekawsze i bardziej merytoryczne od całej reszty. Mam nadzieję, że ta kobieta nie okaże się postacią epizodyczną, bo zaaplikowała fabule więcej adrenaliny, niż cała akcja z protem, gdzie gdybym leżała to bym chyba zasnęła.
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 14:04:36 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jun 22, 2022 14:29:06 GMT
lucy - czy ta muzułmanka w hidżabie, o której wspominasz, przypadkiem nie chciała się podlizać swojemu "szefowi" A on zmęczony - ładnie ją spławił
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 14:33:59 GMT
Matthias - wg mnie ona się w nim kocha. A on w niej - nie. Może on się zakocha w naszej protce, mujzułmanka będzie zazdrosna... i będzie ją tępić ?? Niegłupi były taki rozwój fabuły.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 22, 2022 15:19:39 GMT
Dokładnie o tym samym pomyślałem. Za długo spoglądał na naszą główną bohaterkę. Myślę, że jeszcze odda za nią życie. To będzie "niemożliwa miłość"
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 19:31:54 GMT
Matthias, protowi się oczywiście udało podszyć pod tego ze studni, czyli musiał go zabić. Ciekawe, czy w tej legitymacji członkowskiej było zdjęcie. I teraz pewnie będzie próbował uwolnić "przyjaciół".
|
|
|
Post by Matthias on Jun 22, 2022 20:09:59 GMT
Aj, aj aj! Czekaj, czekaj! Jak będę miał możliwość (wiesz o co chodzi), to obejrzę . To było do przewidzenia. Jakby tamten go zamordował, to by serial się skończył
|
|
|
Post by lucy on Jun 22, 2022 20:41:25 GMT
Ja jestem bardzo ciekawa, czy Engin przewidział tutaj chociaż jeden wątek miłosny. Zostało jeszcze 7 odcinków, więc czas ucieka. Może ta muzułmanka jest kochliwa i zapuści na prota oko? PS: Prot ma na razie na koncie: kradzież, zabójstwo i oszustwo (uzurpator). Ale na wojnie wszystkie chwyty dozwolone.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 26, 2022 10:16:57 GMT
💥 Disney Plus przypomina, że 2 odcinek serialu „ Escape / Kaçış” jest już dostępny na platformie. Ale tylko w Turcji, co jest bardzo rozczarowujące dla fanów.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 26, 2022 11:04:39 GMT
Ludzie którzy subskrybują po tureckie seriale to pewnie już zrezygnowali. Dziwną politykę ma disney.
|
|
|
Post by lucy on Jun 26, 2022 12:12:57 GMT
Ludzie którzy subskrybują po tureckie seriale to pewnie już zrezygnowali. Dziwną politykę ma disney. I w rezultacie szybciej obejrzą go ci, którzy nie mają Disenya. Matthias, widziałeś już Odcinek2?
|
|
|
Post by Matthias on Jun 26, 2022 14:31:12 GMT
lucy nie widziałem. Czekam na L_ T _ R _ I Jak tylko się pojawi, to zerknę, bo jestem niezmiernie ciekawy, czy zobaczy się ze swoimi ziomalami, czy od razu go wsadzą do kicia
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 26, 2022 15:30:43 GMT
To jest trochę samobój, zamiast robić wyniki globalnie to kisi się tylko w turcji. Zero logiki. Chyba że dopiero tłumaczą go.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 26, 2022 19:07:25 GMT
Przez chwilę tak sobie pomyślałem, że może będzie na tej platformie, to bym może i wziął dla tych seriali tureckich. Ale bym się przeliczył
|
|
|
Post by lucy on Jun 26, 2022 22:28:33 GMT
2. OdcinekPołowa odcinka to były dla mnie flaki z olejem. Właściwie cały wątek prota mnie nudzi. O wiele ciekawszy jest szef muzułmanki w hidżabie z odcinka 1. On się naprawdę zabujał w naszej protce. A właściwie w jej zielonych oczach. Tyle, że Zeynep została sprzedana (na targu) do bogatego domu (chyba jako nałożnica), notabene do tego samego, do którego za chwilę poszedł na wezwanie swojego przełożonego. Podczas jego wizyty miała miejsce scena kiedy nasza protka szamotała się z kimś i krzyczała wniebogłosy. Ciekawe, czy ją rozpoznał, bo w pośpiechu zakończył wizytę, by jak najszybciej wykonać powierzoną misję (ściągnięcia informatyków obcokrajowców do organizacji). Stwierdziłam, że pewnie chce szybko po nią wrócić, ale jeśli się to zdarzy to dopiero w następnym odcinku. Tymczasem ten cały szejk pobił strasznie Zeynep i chyba ją zgwałcił. Ten wątek mnie najbardziej interesuje. i.imgur.com/agO3qpO.jpg
|
|
|
Post by mira on Jun 27, 2022 6:23:26 GMT
A ja poczekam na wszystkie odcinki i wtedy obejrzę hurtowo.
|
|
|
Post by mira on Jun 27, 2022 6:23:42 GMT
.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 27, 2022 18:28:26 GMT
Przeczytam lucy Twój komentarz, jak obejrzę Jutro mam w planach to zrobić.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 28, 2022 20:03:22 GMT
Odcinek 2O proszę. Mehmet orientuje się, że tym zamaskowanym gościem, który wpadł do studni, był kelner z pubu z Londynu... Jaki ten świat jest mały. Chociaż teraz, patrząc na tą scenę - można było się domyślić. W końcu to on brał i oglądał dekapitację wykonywaną na kimś, na telefonie... Mehmet nie mógł zginąć - serial by się skończył. Udaje mu się obezwładnić gościa i wyjść. Panów zabrano, panią zostawiono. Ten cały szefuńcio się widzę zabujał w naszej koleżance . Szkoda tylko, że ta muzułmanka w hidżabie musi patrzeć na tę jego obojętność wobec jej osoby. No cóż. Serce nie sługa. Jestem ciekaw co z nią zrobią, a co zrobią facetom... Zeynep zostaje zabrana na targ i będzie sprzedana - interesujące. Dodatkowo już została "zbadana" i odkryto, że nie jest dziewicą. Większego upokorzenia chyba już nie było. Mehmet zostaje znaleziony przez jakichś ludzi, powiązanych prawdopodobnie z Ebu Zalimem, skoro mają się z nim skontaktować. I jak ten chłop ma pomóc przyjaciołom? W ogóle, co się z nimi stało - zadaję sobie wciąż to pytanie. Zeynep trafiła do jakiejś rezydencji szejka... Szkoda, że cały ten Ebu Zalim nie pobiegł na górę, albo nie poprosił, by zwrócono mu Zeynep. lucy - cóż to by była za miłość. Zeynep i Ebu Zalim Czyż nie byłoby romantycznie? Zobacz, jak on jej szukał... Zobacz, jak potraktował Fatimę... Wygląda na to, że lucy - musiało dojść do zbliżenia, skoro zaczął ją obrażać i wyzywać od nieczystych. Może sądził, że jest dziewicą? A wyszło jak wyszło. Ale to pobicie wygląda strasznie... Ciekawe, co teraz się stanie z nią. No i na końcu mamy scenę, jak jeden z przyjaciół jest szykowany na dekapitację. ... Czyżby jako jedyny przeżył, bo nie wypił wody z tego kanisterka, co przynieśli? Reszta rzuciła się na to wszystko, a on jeden się powstrzymał. Czy teraz miałby jednak stracić życie? Nie wiem w jaki sposób, miałby Mehmet mu pomóc... Odcinek nie był zły, ale taki panował jak dla mnie chaos. W szczególności los Mehmeta. Z jednej grupy do drugiej grupy... Zanim on znajdzie Zeynep, to minie jeszcze wiele czasu...
|
|
|
Post by lucy on Jun 30, 2022 12:20:09 GMT
Są wreszcie pierwsze wyniki.Niestety nie są zbyt zachęcające: najlepszy jak dotąd wynik to 3 miejsce (w dniu premiery nowego odcinka w Turcji (serial nie jest dostępny w innych krajach)). Porównując to wyników seriali tureckich na Netflixie to... nawet nie ma co porównywać, bo różnica jest bardzo duża na korzyść Netflixa. Nowe seriale zawsze są na nim dostępne jeśli nie na całym świecie to w większości krajów i zawsze w dniu premiery zajmują 1. miejsce w Turcji, przy czym długo liderują. Także hitu z tego raczej nie będzie, czemu się wcale nie dziwie. Też oglądam bez entuzjazmu. Ani historia nie urzeka, ani scenariusz. Jednak nie ma to jak serial turecki telewizyjny. We wczorajszym rankingu Diseny+, serial jest na ostatnim, 88 miejscu. i.imgur.com/SajA1Cu.jpgi.imgur.com/LPMqEW5.jpgi.imgur.com/fCruaju.jpg
|
|
|
Post by lucy on Jul 1, 2022 11:18:12 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jul 2, 2022 17:11:41 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jul 3, 2022 9:48:44 GMT
Odcinek 3Nie wiem jak Ty lucy - ale jak dla mnie, tu jest tyle zawiłości i poplątania kto z kim się dogaduje, kto z kim trzyma, kto planuje atak, kto kogo chce wyrolować, że się gubię. Musiałem ze dwa razy niektóre sceny oglądać. Jeden z dziennikarzy, który udał się z Mehmetem i Zeynep z pewnością nie żyje, po wejściu na minę. Wielu więźniów zostało potraktowanych jako cele, do których można postrzelać. odniosłem wrażenie, że to taka "mała" rozrywka dla tego wrogiego ugrupowania. Myślałem, że po małym wstępie, jednak uda mu się przeżyć, jednak filmik, do którego dociera Mehmet jednoznacznie wskazuje, że po Ilkerze nie został nawet fragment ciała... Jednego mamy już z głowy. Zeynep jest dość mało. Dowiedzieliśmy się tylko, że została tak potraktowana przez Ebu Abidina tylko dlatego, że jest kobietą - a przy okazji jego niewolnicą. Jedna z kobieta, z tego pałacu planuje jej pomóc i na targu oddać ją komuś przyzwoitszemu. Tragedia, co tam się dzieje. Jak przedmiot kobietę się oddaje. Coraz bardziej zainteresowany cudzoziemką jest Ebu Zalim, który każe Cahitovi znaleźć jakiekolwiek informacje na temat dziewczyny. Czy będzie chciał ją wyrwać z tych złych łapsk? Ale on przecież też ma za kołnierzem sporo zbrodni... Ale może chociaż dla niej okaże się litościwszy? W 3 odcinku, w ogóle nie pojawiła się Fatima, która kocha się potajemnie w Ebu Zalimie... Przy okazji infiltrowania o niej wszelakich informacji, dowiedzieliśmy się, że Zeynep nie ma żadnej bliskiej rodziny. Zarówno rodzice jak i siostra nie żyją. Noah cudem unika dekapitacji. Wytężając słuch, zaciągnął nieco z rozmowy pomiędzy Mehmetem, a Fadilem, dzięki czemu mógł parę godzin przeżyć dłużej. Tak czułem, że Noah nie przekroczy znowu granicy swojej ojczyzny. Dwa pociski kończą sprawę i do Ilkera, dołącza także Noah. Zostaje tylko Mehmet, i Zeynep. Dodatkowo jeszcze karta z kamery Mehmeta, na której uwiecznione zostały krwawe zbrodnie - poszła się ..... I Świat nie zobaczy nic, co Mehmet chciał przekazać. Mam nadzieję, że ta pielęgniarka, która planuje o dziwo zemstę - zgrała te zdjęcia gdziekolwiek. Czy ja dobrze zrozumiałem, że jej Ali, który opowiadał jej o Islamie, został tamtego dnia rozstrzelany? Bo patrząc na ten fragment z Wiadomości, z ostatniej chwili, jakby tam leżał jej Ali... I dlatego pragnie dokonać zemsty. Dowiedziała się ponadto, że Rahman jest Mehmetem Czy użyje tej informacji w jakiś sposób? Ahmet tylko kameruje - i jeszcze jaki uradowany z tego nagrywania... Ale chociaż ratuje Mehmeta przed pozbawieniem życia. Fadil morduje jak leci swoich braci, jak tylko istnieje podejrzenie, że zdradzili go... Czekaj, czekaj, czekaj... Ebu Abidin łączy się przez "tajemny" telefon z jednym gostkiem - z niejakim misterem Robertem... Wspomina mu o niejakim "kucharzu". Zapewne ma na myśli prawdziwego Rahmana... W tej samej rezydencji, u Ebu Abidina, przebywa Zeynep. Skoro Mehmet tam się udał, bo go Musaf przywiózł, to jest szansa, że zobaczy się w przyszłości z Zeynep. Ale dlaczego Musaf nazywa go EMIREM? Ebu Abidin, a Emit to dwa różne imiona... Mehmet go powiadamia, że atak jest planowany na Hagie Sophię. Mehmet jeszcze dostaje smsa od niejakiego Lamara z zapytaniem czy żyje, bo zostało mało czasu. Kto zacz? Nie wiadomo. Powiem tak: takiej zawiłej fabuły, to ja dawno nie oglądałem. Jest akcja, jest dramaturgia, ale tyłka nie urywa. Odcinek lepszy od drugiego, ale do wychwalania jeszcze daleko... lucy - powiedz mi, czy ja dobrze zrozumiałem. Że mamy dwa obozy... Jeden to Fadila, a drugi to Ebu Abidina (Emira) z Musafą i tym gostkiem Robertem... Czy to jest jako całość?! No bo w końcu ten plan ataku, ktoś musiał sporządzić - Rahman tego chyba sam nie zrobił
|
|
|
Post by Matthias on Jul 6, 2022 17:32:50 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jul 7, 2022 13:41:54 GMT
Fotki zachęcające, ale coś się nie mogę zabrać za 3. odcinek.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 7, 2022 14:59:56 GMT
lucy weź przed obejrzeniem, napij się czegoś mocniejszego . Może Ty to lepiej wszystko pojmiesz
|
|
|
Post by Matthias on Jul 11, 2022 18:56:58 GMT
Odcinek 4Skoro mam czas, to postanowiłem wykorzystać tę okazję i obejrzeć 4 już odcinek. Zastanawiam się, co zaserwowali w tym odcinku . Na razie początek zapowiada się... dość nużąco. W telewizji podają informację o opłaceniu niewolnika/dziennikarza - Noaha, a potem o tragicznym jego końcu. Dziewczyna przedstawiona i pokazana na początku odcinka, okazuje się być dziewczyną Ilkera - drugiego dziennikarza. Problem w tym, że i on źle skończył... Pielęgniarka w domu Ebu Abidima nakłania swojego pana, aby ten zgodził się na to, by odesłać Zeynep z powrotem na targ, gdyż grozi mu z jej strony niebezpieczeństwo... I ten - się zgadza... No, Zeynep. Jak Cię Mehmet nie znajdzie albo ten Ebu Zalim cały... to wróżę Ci marny koniec. Fadil w ramach "dobrej współpracy" ofiarowuje Mehmetowi mieszkanie. Zaprasza go na targ, gdzie może sobie wybrać dziewczynę... Ech. Kobieta jak marionetki i przedmioty są traktowane. Tak mnie to irytuje. Jednak Mehmet zjawia się u pielęgniarki po swoje rzeczy. I mamy dwie sceny. W jednej wyjawia kim tak naprawdę jest - ale w tym wyobrażeniu, pielęgniarka krzyczy, że jest wśród nich zdrajca. A na drugim nie pisnął ani słowa o swojej prawdziwej osobie... Która opcja? Druga oczywiście . Bo za pierwszą mógłby . Mehmet wychodząc z łazienki, spostrzega w salonie kobietę, która daje mu karteczkę. "Mój bracie, kupiłem Ci niewolnicę. Od teraz zrobisz to, co będziesz chciał/uważał za słuszne. " I coś dalej o żółtym kolorze Nie znam tureckiego perfekcyjnie . Mehmet ma dobre serduszko i zaprasza swą "niewolnicę" do stołu. Dziewczyna jest w niemałym szoku... To widać. Prawdopodobnie wcześniej nie miała wcale tak dobrze. Mehmet znajduje w zapalniczce małą kartę, na której są zdjęcia Hagi Sophii. Interesujące... Czy będzie tam wskazane dokładnie, gdzie planowany będzie atak? Ebu Zalim spotyka się z EMIREM, i szuka wzrokiem swojej "niewolnicy". Szukaj, szukaj. Może uda Ci się ją znaleźć. Dzieci z bombami wokół swego ciała Mocna scena. I ten fotograf jeszcze z tekstem, że dołączą do aniołów, pójdą do nieba... W jakim on świecie żyje?! Ooo, Deniz Baysal nawet się w obsadzie pojawiła! . I to z pociętą twarzą. A to miła niespodzianka. I jak zwykle zamieszanie się robi w późniejszej części odcinka. Ebu Zalim spotyka się z pewnym jegomościem i dopytuje się o Zeynep. Czyli kolejny odcinek mamy szukania dziewczyny. Ta z kolei rozmawia z Deniz Baysal i wyjawia jej, że jej siostra jednak żyje? . No to jestem w szoku. Myślałem, że nie żyje ona... Pielęgniarka się zjawia u Rahmana, podając jego pełne imię i nazwisko. Cóż knuje ta mała istota? Jeszcze ze spluwą. No ładnie, ładnie... Dobrze, że Mehmet jej nie zdradził. I na końcu piękna scena u Emira, kiedy Mister Robert ma przed sobą Rahmana - tego fałszywego Jak tym razem chłopie z tego wybrniesz? Odcinek taki sobie. Lepiej się go oglądało, w porównaniu do poprzedniego gdzie był totalny mętlik, ale strasznie się to wszystko przedłuża. Jeszcze ten cały Fadil irytujący.
|
|