|
Post by lucy on Jan 29, 2021 13:54:27 GMT
cd...
|
|
|
Post by lucy on Jan 29, 2021 13:56:15 GMT
cd...
|
|
|
Post by lucy on Jan 29, 2021 13:58:55 GMT
cd...
|
|
|
Post by lucy on Jan 29, 2021 17:13:17 GMT
Czołówka jest bardzo ładna. LINK Taka inna. A serial się zaczął bardzo pomysłowo. Od silnego trzęsienia ziemi. Oczywiście jest to retrospekcja nawiązująca do prawdziwego wydarzenia z 13 marca 1992r. w prowincji Erzincan na wschodzie kraju, w którym śmierć poniosło co najmniej 498 ludzi; 200 budynków uległo całkowitemu zniszczeniu. Scena: (piękne zdjęcia)
|
|
|
Post by lucy on Jan 29, 2021 17:51:27 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jan 30, 2021 9:46:54 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2021 11:13:31 GMT
Stało się to, czego się obawiałam, także nie będzie mi dane oglądać serialu. Biorąc pod uwagę piątkowe realia to na cud, ze projekt jednak zaskoczy nie liczę. Eh ci rozbestwieni Turcy. Tak fajnie zapowiadający się projekt, emanujący innością, z pięknymi widokami i ładnymi ujęciami, do tego z wysublimowaną ścieżką dźwiękową, że całość naprawdę robi wrażenie... i się na niego z góry wypięli. Z drugiej strony Star też nie zabłysnął wrzucając serial na rzeź, bo nie dość, że w najbardziej zatłoczony dzień to jeszcze pomiędzy seriale, które się mocno trzymają swoich cyfr w tabelce. Już każdy inny dzień byłby na tą chwilę lepszy na start. I po trzecie... dlaczego kanał tak długo zwlekał z premierą? Nie można było wystartować przed Akinci i Son Yaz? Рейтинги за 29.01.2021 - пятницаТОТАЛ: 1. Переулки (575 серия) - 9.17%⬇ (-0.02) 3. Красная комната (22 серия) - 7.82%⬆(+0.23) 5. Рамо (30 серия) - 6.28%⬆(+0.03) 11. Последнее лето (5 серия) - 4.33%⬇(-0.56) 15. Нападающий (5 серия) - 3.60%⬇(-0.19) 16. Я очень долго ждал тебя (1 серия) - 3.45%🆕21. Право на престол. Абдул-Хамид (136 серия) - 2.49%⬇(-0.34) AB: 1. Красная комната - 10.03%⬆ (+0.16) 3. Рамо - 4.15%⬆(+0.67) 4. Последнее лето - 3.95%⬇(-2.58) 7. Переулки - 3.51%⬇(-0.37) 8. Я очень долго ждал тебя - 3.30%🆕9. Нападающий - 2.80%⬇(-0.20) 12. Право на престол. Абдул-Хамид - 2.66%⬇(-0.47)
|
|
|
Post by Matthias on Jan 30, 2021 17:55:07 GMT
No wrzucenie tego serialu w piątek, to prawdziwa rzeźnia... Arka, KO i Ramo . Musiałby to być naprawdę HIT, takie trt historyczne. Seldżucy itp. Może za tydzień podskoczy o 2 punkty procentowe
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jan 30, 2021 18:09:07 GMT
A star nie ma innego dnia.
|
|
|
Post by Alex on Jan 30, 2021 18:36:41 GMT
Ojj. Czyli Star niszczy wszystko, co dostaje... Będę się starała trzymać od ich produkcji z daleka, przynajmniej dopóki nie wyjdą na prostą. Szczerze mówiąc to byłam pewna, że ten serial okaże się hitem i będzie miał na spokojnie 5 albo i 6%... Ale jakoś nie myślałam specjalnie o dniu emisji, no a piątek to najgorszy z możliwych. Niby promowali jako wielki hit, a postąpili tak jakby chcieli go błyskawicznie zabić. Ciekawe w którą stronę pójdzie drugi odcinek...
|
|
|
Post by mira on Jan 31, 2021 15:48:18 GMT
Jestem zaskoczona tak niskim wynikiem. Naprawdę myślałam, że pójdzie mu lepiej.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 31, 2021 18:36:45 GMT
Jestem zaskoczona tak niskim wynikiem. Naprawdę myślałam, że pójdzie mu lepiej. Fatalnie dobrali dzień emisji.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 31, 2021 19:22:41 GMT
Moim zdaniem ten serial bez względu na ratingi przetrwa do czerwca napewno. Tworzy go czterech producentów, nie jeden, więc koszty produkcji już są podzielone. Dodatkowo nie trzeba wypłacać protowi i scenarzyście wypłaty. A w Star TV znajdą sposób, żeby ten serial sprzedać do wielu państw, być może już znaleźli. Nie będę też kłamać, że bardzo mnie ucieszyły te wyniki. Porobili roszady w ramówkach, to niech się teraz męczą z samymi klapami. Seriale, które miały ugruntowaną jakąś pozycję i minimalne szanse na przetrwanie w tym tygodniu to utraciły w imię Ozcana Deniza, który miał stacji przynieść hit, to przyniósł... Choć i tak coś czuję, że te wyniki się podniosą.
|
|
|
Post by lucy on Feb 1, 2021 12:15:08 GMT
Atahan, no to ja nie byłabym aż taką optymistką. Obyś miał rację. Owszem, serialu juto nie zakończą, bo Star by musiałby też wywalić 2 pozostałe klapy i by został z jednym tylko Sefirin Kizi, jednak dopłacać do projektu kanał na pewno nie będzie. Patrząc na zdjęcia czuć tu kasę, która powinna się zwrócić. Jak na razie czarno to wygląda. Sol Yanim i Akrep dalej lecą, bo mają o wiele niższe koszty. DNZ jest niewielką firmą rodzinną, więc dużej kasy raczej nie ma, a Skala Yapim ostatnio wtopiła przy Grzechu matki (na Kanal D). Boję się, ze przez niski reyting te wysokie loty serialu opadną i się zrobi z niego projekt typu Cocuk. Kto oglądał ten wie. Ozcan owszem, jest bardzo lubiany, wręcz ceniony przez Turków (choć jak widać oni też nie znaleźli dla niego czasu), jednak czy rynek międzynarodowy aż tak go hołubi, żeby kupować serial po kilku odcinkach to bym nie powiedziała. Może jedynie kraje arabskie się nim zainteresują, no reszta świata to chyba nie bardzo. Wytwórnie też nie są znane, poza tym nie mają na swym koncie żadnych wielkich hitów, żeby móc reklamować SCB pod ich szyldem. A producenci to nie Catay, który ma wszędzie znajomości i który chyba nie ma sobie równych w zakresie ratowania serialu na paśmie (gdyby nie jego wpływy i starania to by MA już dawno nie było na ekranie). Dlatego nie bardzo wiem, czym tu można zagrać, żeby przyciągnąć uwagę. W każdym razie trzymam kciuki.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 1, 2021 12:50:57 GMT
Serial jest już w katalogu dystrybutora, tego samego u którego jest "Narzeczona ze Stambułu" i "Kaderimin Yazildigi Gun". W końcu IG to hit sprzedażowy, więc skoro taki hit sprzedażowy, to na fali popularności Star TV i The Global Agency wystawią kolejny 'dramat znad Bosforu, który pokochało miliony Turków i teraz przyszedł czas na świat' na różnych targach itd. Zwiastuny i realizacja cieszą oko, co może zachęcić potencjalnych kupujących.
To, jaki kapitał zakładowy został wprowadzony do Skala Yapim i DNZ nie wiemy i to, że są nowo powstałe wcale nie oznacza, że muszą nie mieć pieniędzy. Zakładając jednak wytwórnię trzeba mieć spory zastrzyk gotówki i obstawiam, że są to kwoty powyżej 20 mln lir, kwoty te da się z pewnością sprawdzić w tureckim KRS-ie. Denizowie na pewno do biednych nie należą, a dodatkowo współpracują z trzema producentami ze Skala. Wszystko zależy od tego, czy któraś ze stron pójdzie na ugodę licząc na zarobek zagranicą. Cena jednego odcinka 45- minutowego pewnie będzie oscylować w okolicach tych 1500-2000 euro, więc z samych krajów arabskich spora część kwoty produkcji może się zwrócić.
A te wyniki oglądalności moim zdaniem też podskoczą, może nawet do 5%. To dopiero początek. Data premiery została ogłoszona nagle, a że na Star TV nie ma hitów, nie ma widzów, to skąd ci mieli wiedzieć, że jakiś serial w ogóle wchodzi, skoro obecnie 4-5% to dla stacji maksimum.
|
|
|
Post by lucy on Feb 1, 2021 16:50:07 GMT
Atahan, trzymam Cię za słowo. Pamiętajmy, że Masumlar Apartmani zgarnął w totalu przy premierze tylko 3,14%, a za odcinek drugi wyrwał aż 8,33%. Tyle, że w tym sezonie wtorek to nie piątek. I wg mnie dużą przesadą jest wrzucać nowy serial w dzień, w którym nie dość, że jest bardzo ciasno to jest jeszcze na jego pasmach kilka seriali z ugruntowaną, silną pozycją. Pomijam, że pewnie większość Turków omija Star tv szerokim łukiem, sądząc, że na nim się emituje tylko byleco...
|
|
|
Post by lucy on Feb 3, 2021 12:42:19 GMT
Wygląda na to, że sprawa jest poważna: 💫 Wczoraj odbyło się przesłuchanie w sprawie Feyzy Aktan i Ozcana Deniza. Strony nie złożyły oświadczeń prasie, gdyż sąd zarządził zachowanie poufności rozprawy. Jak się okazało, aktor chce odebrać byłej żonie prawa do opieki nad ich synem.
|
|
|
Post by elysa7 on Feb 3, 2021 17:27:48 GMT
Rety, brzydka sprawa. Ale może to da jakiś rozgłos serialowi?
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Feb 3, 2021 20:37:57 GMT
|
|
|
Post by mira on Feb 4, 2021 7:55:44 GMT
Skoro chce odebrać prawa rodzicielskie, to chyba ma ku temu jakieś podstawy. Nie wierzę, że uda mu się to tylko dlatego, że jest znany i bogaty. Czytałam wypowiedź siostry Ozcana, że matka pofarbowała młodemu włosy na pomarańczowo, że karmi go chipsami, że lubi towarzystwo i zabawę, że bycie matką nie ogranicza się do urodzenia dziecka. Ciekawe, co z tego wyjdzie ostatecznie... Wiele osób twierdzi, że była oskarżyła Ozcana o przemoc, bo to była dla niej ostatnia deska ratunku w walce o dziecko. Ale jak się okaże, że to zmyśliła, to tym bardziej małego przy sobie nie zatrzyma...
|
|
|
Post by lucy on Feb 4, 2021 18:49:57 GMT
Widziałam, że na grupie tłumaczącej serial jest już gotowy odcinek 1. Serialu nie planuję oglądać dopóki będzie nosił znamiona klapy, no z ciekawości włączyłam ten odcinek i zerknęłam na kilka scen (ze zrozumieniem). Klimatem mi mocno przypomina IG.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 6, 2021 9:44:44 GMT
|
|
|
Post by lucy on Feb 6, 2021 12:14:48 GMT
Рейтинги за 05.02.2021 - пятницаТОТАЛ: 1. Красная комната (23 серия) - 8.71%⬆(+0.89) 2. Переулки (576 серия) - 8.38%⬇ (-0.79) 6. Рамо (31 серия) - 6.29%⬆(+0.01) 12. Последнее лето (6 серия) - 4.05%⬇(-0.28) 14. Нападающий (6 серия) - 3.67%⬆(+0.07) 16. Я очень долго ждал тебя (2 серия) - 3.47%⬆(+0.02)20. Право на престол. Абдул-Хамид (137 серия) - 2.82%⬆(+0.33) AB: 1. Красная комната - 11.36%⬆ (+1.33) 3. Последнее лето - 4.53%⬆(+0.58) 4. Рамо - 3.62%⬇(-0.53) 5. Я очень долго ждал тебя - 3.61%⬆(+0.31)6. Переулки - 3.19%⬇(-0.32) 8. Право на престол. Абдул-Хамид - 3.06%⬇(+0.40) 14. Нападающий - 2.54%⬇(-0.26) Atahan, prawie nic do góry. Jedynie w AB serial trochę podskoczył, ale szału nie ma. 15-20 odcinków na dramę to o wiele za mało, żeby serial mógł być dobry. Krzyżyka jeszcze nie stawiam, ale chyba go jednak nie obejrzę.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 6, 2021 13:09:08 GMT
Może powoli wzrosnąć, zobaczymy. "Baraj" się uratował. Tylko przy "Seni Cok Bekledim" jest sporo nie tyle negatywnych opinii, co rozczarowania. Wiele osób zaznacza, że historia nie ma w sobie za wiele oryginalności, a sami proci są niedobrani i tutaj w większości uwagi są kierowane w stronę Ozcana, że tą rolę powinien grać ktoś młodszy. Plus widziałem parę tweetów, że to kolejna taka sama rola Ozcana jak inne. Ale to są opinie innych, ja na razie nie oglądam. 15-20 odcinków na dramę to o wiele za mało, żeby serial mógł być dobry. Moim zdaniem 20 odcinków to idealna długość. Wątpię, żeby Ozcan napisał na zapas nie wiadomo ile odcinków i tak samo wątpię, żeby był w stanie pisać ponad 2-godzinny odcinek, jednocześnie spędzając na planie z pięć dni w tygodniu po nawet pół dnia. Obecne wyniki oglądalności "Seni Cok Bekledim" mnie naprawdę cieszą, bo opowiedzą to, co mają opowiedzieć, dziękuję, do widzenia. Nie będzie robienia tysiąca wątków pobocznych i tym samym odcinków trwających 2:45:00, albo nawet 3 godziny, żeby zrobić jak najwięcej na sprzedaż, tym samym jak najwolniej popychając główny wątek. Jeśli serial zamknie się na pierwszym sezonie, to na pewno po niego sięgnę.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Feb 6, 2021 16:46:37 GMT
Rayting za 05.02.2021 - Piątek
Тotal: 1. Kirmizi Oda (23 odcinek) - 8.71%⬆ (+0.89) 2. Arka Sokaklar (576 odcinek) - 8.38%⬇ (-0.79) 6. Ramo (31 odcinek) - 6.29%⬆ (+0.01) 12. Son Yaz (6 odcinek) - 4.05%⬇ (-0.28) 14. Akinci (6 odcinek) - 3.67%⬆ (+0.07) 16. Seni Cok Bekledim (2 odcinek) - 3.47%⬆ (+0.02) 20. Payitaht: Abdülhamid (137 odcinek) - 2.82%⬆ (+0.33) 24. Emanet (110 odcinek) 2.54%⬇ (-0.04)
AB: 1. Kirmizi Oda - 11.36%⬆ (+1.33) 3. Son Yaz - 4.53%⬆ (+0.58) 4. Ramo - 3.62%⬇(-0.53) 5. Seni Cok Bekledim - 3.61%⬆ (+0.31) 6. Arka Sokaklar - 3.19%⬇ (-0.32) 8. Payitaht: Abdülhamid - 3.06%⬇(+0.40) 14. Akinci - 2.54%⬇ (-0.26) 37. Emanet - 1.08%⬇ (-0.61)
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 7, 2021 13:33:48 GMT
No to mamy gniocik. Jak widac, staruszek w glownej roli juz nie przyciaga widzow przed telewizory. Ktos tu wspominal po pierwszym odcinku, ze w drugim moze bedzie wzrost o 2 punkty i 2 punkty byly, ale za dwoma zerami rozdzielonymi przecinkiem.
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2021 14:41:33 GMT
Moim zdaniem 20 odcinków to idealna długość. Wątpię, żeby Ozcan napisał na zapas nie wiadomo ile odcinków i tak samo wątpię, żeby był w stanie pisać ponad 2-godzinny odcinek, jednocześnie spędzając na planie z pięć dni w tygodniu po nawet pół dnia. Obecne wyniki oglądalności "Seni Cok Bekledim" mnie naprawdę cieszą, bo opowiedzą to, co mają opowiedzieć, dziękuję, do widzenia. Nie będzie robienia tysiąca wątków pobocznych i tym samym odcinków trwających 2:45:00, albo nawet 3 godziny, żeby zrobić jak najwięcej na sprzedaż, tym samym jak najwolniej popychając główny wątek. Jeśli serial zamknie się na pierwszym sezonie, to na pewno po niego sięgnę. [img style="" src="::smilie_op_018:: Atahan, Ozcan ten scenariusz ma już dawno napisany, więc najważniejsze, aby był w stanie go ładnie rozplanować. Ale zgadzam się z Tobą, ze kilka sezonów nie jest tu potrzebnych. Dla mnie optimum to 90-100 odcinków 45-min., czyli serial by musiał mieć ich 30-35 tureckich w zależności jak długie będą odcinki. A do wakacji wychodzi ich tylko 16 (na pewno ze 2 odpadną). Nawet gdyby każdy odcinek miął 2:15-2:20, wyszłoby wszystkich tylko 50. Tyle miała K1N i bardzo na tym straciła, bo w serialu było płasko jak na naleśniku. Po prostu brakowało w nim jakiejkolwiek głębi. Scenariusz był jednym wielkim streszczeniem fabuły. @rafaelcaen, nie znasz owego "staruszka", więc nie bądź taki pewny (niewykluczone, ze Tobie tez by się spodobał gdybyś go trochę "pooglądał"). Mnie ten aktor przyciąga, a mam duuuże wymagania i jestem bardzo wybredna. To, że serial się "nie podoba" w Turcji jeszcze wcale o niczym nie przesądza. Poza tym to wcale nie jest tak, że SCB ma negatywne opinie. Ja widziałam wiele pozytywnych, także na grupie, na której go tłumaczą. I nadal trzymam kciuki
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 7, 2021 14:53:20 GMT
lucy, wedlug Atahan, opinie co do tego serialu sa wlasnie niezbyt pozytywne i odzwierciedla sie to w wynikach ogladalnosci. Nie znam rynku tureckiego, chyba nawet znawcom ciezko zgadnac, co sie tam przyjmie, a co nie, ale po pierwszym odcinku wspomniani przez Ciebie internauci na pewno sie natrudzili, wy wypocic setki postow o wspanialosci tego serialu, ale internauci to tylko czesc tak zwanej opinii. Na pewno sama obejrzalas kilka filmow czy seriali, bo uslyszalas od kogos lub gdzies przeczytalas (nie w Internecie), ze warto. Tak to dziala wedlug mnie.
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2021 15:16:19 GMT
@rafaelcaen, obstawiam, że Atahan nie przeczytał wszystkich komentarzy w sieci, żeby móc przesądzić, że jest większość na "nie". Turcy mają inne kryteria (w tym serialu nie ma tony dramy, przemocy i mafii - musza to mieć), więc to co napisali po pierwszym odcinku dla mnie nie jest ŻADNĄ wyrocznią. Już bardziej autorytatywne są opinie ludzi na grupach nietureckich, gdzie gusta są bardziej zbliżone do naszych. Poza tym naprawdę nie wiem po co ktoś miałby zachwalać odcinek, który mu nie przypadł do gustu. Już prędzej będą hejtować ci, którzy widzieli tylko fragment i ten im się nie spodobał.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 7, 2021 15:47:54 GMT
lucy, inaczej: serial Ci sie podoba, opowiadasz o nim znajomym, w pracy i tak ogladalnosc rosnie. Jak Ci sie nie podoba, to pewnie o nim nie wspomnisz, chyba, ze tytul byl wyczekiwany, to pewnie opowiesz, jak Cie rozczarowal. To tyczy sie tylko seriali „narodowych” lub z platform, bo w duzej mierze wlasnie do nich ma dostep grono osob z Twojego otoczenia. Wedlug mnie tak to zadzialalo tutaj i i w przypadku wielu innych seriali, np. wspomnianym przez Ciebie MA. Skusila sie garstka i droga pantoflowa serial dotarl do duzej ilosci osob, ktore sledza serial do dzis.
|
|