|
Post by Mavi on Dec 11, 2020 20:46:47 GMT
Alex , To dziwne, ale bardzo często czytam Cafune. Nie wiem, dlaczego, ale też je bardzo lubię Alex , pisałabym, ale doba nie ma 50 godzin. Będzie opo, to nie będzie życia i odcinka na czas. Ale napisałoby się... AlFer są razem, ale bum wielka afera w szpitalu, rozstają się. Ferman na zabraniu zarządu głosuje za wyrzuceniem Alego ze szpitala / opcjonalnie: Ali zwalnia się sam. I bum spotykają się po 5-10 latach na jakimś kongresie medycznym gdzieś w Ankarze / za granica, gdy Ali ma wystąpienie na tej konferencji, a Fer nie mają o tym pojęcia jest uczestnikiem. Trochę brzmi, jakby to było Yasak Elma, ale Alex, klawiatura i do przodu. Chętnie poczytam. Czy to o AlFer, czy o DorDem.
|
|
|
Post by Alex on Dec 11, 2020 21:49:18 GMT
Mavi Najlepiej i AlFer i DorDem Ale nawet nie mam pomysłu na historię. Chociaż! O DorDem już kawałek mam z tego co kiedyś pisałam o tym jaką scenę bym z nimi chciała Pewnie by się z tego wyklarował jakiś pomysł, ale kompletnie nie wyobrażam sobie pisać jakichkolwiek scen że tak powiem zbliżenia, chyba umarłabym z zażenowania A o takich jak te z wattpada to nawet nie wspominam. Mavi, nie musisz się spieszyć z tym pisaniem. Może być nawet jedna część na miesiąc (albo i dwa). Ja poczekam. To dziwne, ale bardzo często czytam Cafune. Nie wiem, dlaczego, ale też je bardzo lubię Może dlatego, że jest najlepiej napisane z nich wszystkich? U mnie pewnie właśnie dlatego, że jest napisane ładnym językiem i nie czuję się aż tak zażenowana, jak w przypadku gdy czytałam to opko o AlFer ("Jakie to uczucie" to chyba był tytuł)
|
|
|
Post by Mavi on Dec 11, 2020 22:20:10 GMT
Alex, "Jakie to uczucie" to nawet dla mnie za wiele. Można w opie to zrobić tak, jak to robią w serialach, czyli... Zrobić TO bez pokazania TEGO.
|
|
|
Post by Alex on Dec 11, 2020 22:35:55 GMT
Mavi hahaha dlatego teraz się boję scen w gabinecie Fermana Już od pierwszego zdania wiedziałam, że to nie będzie normalne i średnio co dwa akapity mówiłam sobie "ja pier****, co ja czytam? Wychodzę", a potem: "ale dobra to tylko 3 części, dam radę". Reakcja była naprzemienna: i Weź nie kuś, bo naprawdę zaraz zacznę pisać Wróciłam sobie do moich starych "dzieł" i w sumie muszę przyznać, że trochę mi brakuje tego pisania. Ale u mnie konsekwencji brak - zaczynam i prawie nigdy nie kończę.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 11, 2020 22:47:52 GMT
Mavi hahaha dlatego teraz się boję scen w gabinecie Fermana Już od pierwszego zdania wiedziałam, że to nie będzie normalne i średnio co dwa akapity mówiłam sobie "ja pier****, co ja czytam? Wychodzę", a potem: "ale dobra to tylko 3 części, dam radę". Reakcja była naprzemienna: i Weź nie kuś, bo naprawdę zaraz zacznę pisać Wróciłam sobie do moich starych "dzieł" i w sumie muszę przyznać, że trochę mi brakuje tego pisania. Ale u mnie konsekwencji brak - zaczynam i prawie nigdy nie kończę. Alex, ach, biedna, co te twoje oczy ujrzały. Ja w liceum to potrafiłam usiąść, wyłączyć się z tego świata, wejść w daną postać myślami i pisać, ale studia zabiły we mnie duszę polonisty. Tam robiłam tylko mapki i opisy do nich z zerem romantyzmu, bo co można napisać o tym, że x krów przypada na x km kwadratowym w woj. mazowieckim (przez to nienawidziłam też geografii społeczno-ekonomicznej).
|
|
|
Post by Alex on Dec 11, 2020 23:08:41 GMT
Alex , ach, biedna, co te twoje oczy ujrzały. Dosłownie ujrzały, bo zawsze jak coś czytam to mam to "przed oczami", a jak już jest to jakieś opko serialowe to tym bardziej, bo znam twarze. Czasem nawet w głowie słyszę ich głos przy dialogach. Ja w liceum to potrafiłam usiąść, wyłączyć się z tego świata, wejść w daną postać myślami i pisać, ale studia zabiły we mnie duszę polonisty. We mnie duszę polonisty zabiła nauczycielka z technikum. Wcześniej myślałam nawet o filologii polskiej, ale może i dobrze się stało, bo nie wiem, co interesującego mogłabym po niej robić. Tam robiłam tylko mapki i opisy do nich z zerem romantyzmu, bo co można napisać o tym, że x krów przypada na x km kwadratowym w woj. mazowieckim (przez to nienawidziłam też geografii społeczno-ekonomicznej). To na pewno teraz doskonale pamiętasz ile ich było w danym miesiącu, danego roku, w danym województwie
|
|
|
Post by Mavi on Dec 12, 2020 0:08:22 GMT
Alex, to teraz rozumiesz, dlaczego ja dziwnie się czułam, kiedy Ferman zawołał do siebie Alego, żeby zjadł doner. I jeszcze jak Fer zamykał drzwi padło "Co pan robi?", to już całkiem poległam.
|
|
|
Post by Alex on Dec 12, 2020 0:25:04 GMT
Mavi to ty już wtedy po lekturze byłaś? To bardzo dobrze rozumiem. Ja i bez niej miałam głupie skojarzenia, jak zobaczyłam, że Ferman drzwi na klucz zamyka. Lecę czytać bajki na dobranoc. Pewnie znowu mi zejdzie do 3, ale jutro sobota to troszeczkę odeśpię.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 12, 2020 12:55:45 GMT
Mavi to ty już wtedy po lekturze byłaś? To bardzo dobrze rozumiem. Ja i bez niej miałam głupie skojarzenia, jak zobaczyłam, że Ferman drzwi na klucz zamyka. Lecę czytać bajki na dobranoc. Pewnie znowu mi zejdzie do 3, ale jutro sobota to troszeczkę odeśpię. Alex, tak, bo ja w wakacje odkryłam te opowiadania. Te zamknięcie drzwi było genialne, takie jakby to ująć... Intymna atmosfera. zabawa Dzisiaj kręcą w jakimś opuszczonym starym magazynie i Onur jest na planie, a jak Onur jest w takim miejscu, to pewnie i Taner. Ach, ach, tam można by zrobić tak wiele rzeczy. figielek I gif z odcinka 41. Nie mam czasu ostatnio, żeby przysiąść i się bawić w jakąś ładną obróbkę. niemoc media.giphy.com/media/Ji8JdEmmcNJw3VnMfm/giphy.gif
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 12, 2020 16:51:27 GMT
W jakim języku są te opowiadania.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 12, 2020 17:08:16 GMT
Next, po turecku. Trzeba przełączyć język w watpad na turecki, żeby to wyszukać.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 12, 2020 17:53:23 GMT
No to nie poczytam, tureckiego nie znam.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 12, 2020 18:05:30 GMT
Next, my też nie, ale są różne tlanslatory do stron. Jeszcze taka super w tureckim nie jestem, żeby umożliwiało mi to czytanie tekstu z pełnym zrozumieniem.
|
|
|
Post by Alex on Dec 12, 2020 18:19:48 GMT
Next Polecam zacząć od "Jakie to uczucie?", jak to przeczytasz to potem już żadne cię nie zaskoczy. Mavi Ja to czasem przełączałam na turecki, jak nie mogłam zrozumieć, co tłumacz chciał mi przekazać. Bo np. "efendim" mi tłumaczyło jako "pan", a nie "słucham?". Ale hit to był jak mi tłumaczyło nazwiska w Cafune i miałam "Taner nie umrze" albo "Onur Tuńczyk" Tego tuńczyka to rozkminiłam od razu, ale "nie umrze" to musiałam przełączyć na turecki, żeby ogarnąć.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 12, 2020 18:26:58 GMT
Alex, też z Tanerem miałam drobny problem na początku. Onur często mi lubi tłumaczyć jako Honor, więc wychodzi Honor Tuńczyk. Czy jak zapisałby Tuna Onur, to wyjdzie Honor Tuńczyka? Jak pierwszy raz czytałam, to ciągle było Edykt to, Edykt tamto i mówię o kij z tym chodzi. Potem się zorientowałam, że Edykt to Ferman. Next, broń Boże, nie zaczynaj od tego opowiadania, które poleca Alex. To jest za duży szok, jak na pierwszy raz z tymi opowiadaniami.
|
|
|
Post by Alex on Dec 12, 2020 18:55:06 GMT
Alex , też z Tanerem miałam drobny problem na początku. Onur często mi lubi tłumaczyć jako Honor, więc wychodzi Honor Tuńczyk. Czy jak zapisałby Tuna Onur, to wyjdzie Honor Tuńczyka? Jak pierwszy raz czytałam, to ciągle było Edykt to, Edykt tamto i mówię o kij z tym chodzi. Potem się zorientowałam, że Edykt to Ferman. Onur to prawie za każdym razem mi tłumaczyło jako Honor, ale to się szybko domyśliłam o co chodzi, no i Ferman też cały czas Edykt. Gorzej było, jak mi tłumaczyło zdanie np. "Spojrzał na Onura Tanera." i wtedy to kompletnie nie wiedziałam, kto na kogo spojrzał. Next , broń Boże, nie zaczynaj od tego opowiadania, które poleca Alex. To jest za duży szok, jak na pierwszy raz z tymi opowiadaniami. Ciii, miałaś nie mówić. Się zahartuje. Ja tam się cieszę, że najpierw przeczytałam Uczucie, a dopiero potem Cafune, bo gdyby było odwrotnie to Cafune by pewnie u mnie większy szok wywołało.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 12, 2020 20:00:34 GMT
Podeślij linka na priv, i napisz z jakiego translatora korzystasz.
|
|
|
Post by Alex on Dec 12, 2020 22:50:36 GMT
Next Mavi ci wysłała? Jak wchodzisz na telefonie to automatycznie pojawia się propozycja tłumaczenia, przynajmniej u mnie.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 12, 2020 23:22:36 GMT
Alex, nie, nie wysyłałam, bo dzisiaj jeszcze w czeluście watpada nie zaglądałam, a chciałam popracować z 41 odcinkiem póki wena była. Niestety, z 40 jest poślizg, ponieważ coś wypadło mojej drugiej połówce od tłumaczenia.
|
|
|
Post by Alex on Dec 12, 2020 23:38:48 GMT
Mavi, ja zaglądam cały czas na grupę sprawdzić czy jest W sumie mogłabym sobie po angielsku obejrzeć, ale jak nie ma DorDem to średnio z motywacją Poza tym tak się przyzwyczaiłam do tych żółtych literek, że nie wyobrażam sobie oglądania MD bez nich. Jak wróciłam po tym maratonie do poprzednich seriali to nie mogłam się przyzwyczaić do białych napisów.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 13, 2020 0:04:34 GMT
Mavi , ja zaglądam cały czas na grupę sprawdzić czy jest W sumie mogłabym sobie po angielsku obejrzeć, ale jak nie ma DorDem to średnio z motywacją Poza tym tak się przyzwyczaiłam do tych żółtych literek, że nie wyobrażam sobie oglądania MD bez nich. Jak wróciłam po tym maratonie do poprzednich seriali to nie mogłam się przyzwyczaić do białych napisów. Alex, jo, wiem, że czekacie. zabawa Pierwszy raz coś takiego się dzieje, ale nie dziwię się, bo dziewczyna pracuje na trzy zmiany, a teraz jeszcze okres przedświąteczny. Do tego ten 40 wcale do łatwych odcinków nie należał, bo rzucali medycznymi pojęciami wyjątkowo często. Siedzę i robię już 41, żeby nie robić sobie zaległości, ale cały czas z tyłu głowy 40 i sprawdzam pocztę. Pewnie będzie jutro, a jak nie jutro, to odcinek wyjdzie w poniedziałek. Trudno. Next, Alex, musicie jakoś przeżyć. Szczerze mówiąc, ja i tak mam wrażenie, że tłumaczę ten serial w sumie gdzieś dla 5 osób (wy, ja i jeszcze moje dwie znajome).
|
|
|
Post by Mavi on Dec 13, 2020 12:56:45 GMT
|
|
|
Post by Alex on Dec 13, 2020 18:48:36 GMT
Wzięło mnie na wspominki i wróciłam do postów z las, które pisałam z początkowych odcinków MD i... Jestem przy omawianiu sceny z 11:
A yt mi właśnie zapodał "Niech mówią, że to nie jest miłość" Jak sobie to uświadomiłam to myślałam, że umrę ze śmiechu. To nie może być przypadek...
|
|
|
Post by Mavi on Dec 13, 2020 18:55:35 GMT
Alex, Jak w 42 Ferman będzie bardzo krzyczał, to będę puszczać "Niech mówią, że to nie jest miłość", żeby przetrwać ten kryzys.
|
|
|
Post by Alex on Dec 13, 2020 21:14:37 GMT
Mavi Ta piosenka to mógłby być motyw przewodni ich historii Next, poczytałeś sobie już coś?
|
|
|
Post by Mavi on Dec 13, 2020 23:46:15 GMT
Alex, ja ostatnio mam fazę na tę piosenkę. Przez ciebie nie spojrzę już normalnie ani na nią, ani na AlFer. Jak znajdę chwilę, to może dopełnię to teledyskiem, będzie komplecik. Właśnie Next, jak tam wrażenia z czytania?
|
|
|
Post by Alex on Dec 13, 2020 23:56:23 GMT
Alex , ja ostatnio mam fazę na tę piosenkę. Przez ciebie nie spojrzę już normalnie ani na nią, ani na AlFer. Jak znajdę chwilę, to może dopełnię to teledyskiem, będzie komplecik. To tak jak ja. Mogłabym non stop teraz słuchać jej, "Psalmu", "W perły zmienić deszcz", "Nie daj mi odejść"... Wszystkich takich bardziej i mniej wiekowych Muszę sobie w końcu playlistę stworzyć na yt, bo czasem mi automatycznie zapodają jakieś beznadziejne nowości. Właśnie pomyślałam, że fajnie by było zobaczyć filmik z nimi do tej piosenki. Robiłaś już coś z nimi?
Od teraz też mi się będzie ona kojarzyła wyłącznie z AlFer A jak jeszcze do tego filmik zrobisz to już całkiem...
|
|
|
Post by Mavi on Dec 14, 2020 0:03:32 GMT
Alex, mam program do montażu, mam efekty od kolorowania i inne, nawet kilka pomysłów, ale jest problem w postaci braku czasu. Mam wybór albo robię coś na yt / coś piszę i odcinki są w innej galaktyce, albo są odcinki na czas. Z racji tego, że no odcinki są priorytetem to reszta mojego życia leży.
|
|
|
Post by Alex on Dec 14, 2020 1:15:22 GMT
Mavi Będzie przerwa noworoczna to nadrobisz z filmikami albo jakieś opko napiszesz W ogóle dzisiaj na insta na stronce poświęconej DorDem dodali na instastory filmik z nimi i pacjentem. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale chyba Hayal rano wrzuciła, a potem usunęła? Czyli oznaczałoby to, że w końcu doczekam się wspólnego pacjenta DorDem! Może w Wigilie mi to wyemitują, jako prezent. I od razu Demir może się wtedy dowiedzieć, co ukrywa Doruk.
Pozwoliłam sobie zebrać wszystkie cytaty AlFer, które się przewinęły w tym temacie i wrzucić na pierwszą stronę do mojego pierwszego posta, żeby łatwiej było znaleźć.
|
|
|
Post by Mavi on Dec 14, 2020 20:30:17 GMT
WTF? Dali drugi fragman i po kilku godzinach usunęli go ze wszystkich stron.
|
|