Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 27, 2021 21:28:51 GMT
Nie twierdzę że theo nie jest przystojny. To nie jest mój typ amanta.
|
|
|
Post by elysa7 on Feb 27, 2021 21:57:20 GMT
Edit. Chyba zmieniam jednak zdanie. Sidney jest trochę wkurzający. Ale bardziej jest panna Lambe. Rozumiem to, że nie czuła się w Anglii najlepiej np. przez ludzi ją otaczających. Ale ten jej jazgot odnośnie tego już mnie denerwuje. Próg jazgotu postaci mam ostatnio bardzo niski.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 27, 2021 22:17:41 GMT
Ja też jestem na jazgot uczulony. Za dużo tego tureckich seriali.
|
|
|
Post by lucy on Feb 28, 2021 14:43:03 GMT
Oj, panna Lambe to dopiero będzie wkurzać. To co pokazała na początku to nic w porównaniu z tym, co nawyprawia potem. Co do Sidneya to im dalej, tym lepiej. A Charlotte? Ujdzie, no widziałam lepsze protki. Piszę to z perspektywy 6 odcinków. Ciekawe, czy pozostałe 2 coś zmienią, jeśli idzie o mój odbiór. W każdym razie opis serialu jest chyba z księżyca wzięty. Nijak się ma do fabuły.
|
|
|
Post by elysa7 on Mar 3, 2021 16:43:53 GMT
Jak panna Lambe ma jeszcze gorzej szaleć to chyba odmawiam dalszego oglądania. Z resztą jak jej angielska arystokracja nie pasuje to niech wraca do siebie. Wybaczcie, ale w tamtych czasach to arystokracja krzywo patrzyła na każdego ze zewnątrz. I wcale nie trzeba było mieć innego koloru skóry. Bogaci kupcy nie mogli się dostać do ich kręgów. Zatem ta narracja z tym, że jest czarna i tylko dlatego jej nie lubią jest kiepska.
Sidney, nie, po prostu nie. Nie znoszę męskich protagonistów, którzy zachowują się jak ten tutaj. Humorki ma jak jakaś rozpieszczona dziewczynka, a nie dorosły mężczyzna.
|
|
|
Post by lucy on Mar 5, 2021 15:32:22 GMT
Jak panna Lambe ma jeszcze gorzej szaleć to chyba odmawiam dalszego oglądania. Nie, no ona tutaj nie jest przecież najważniejsza. W pewnym momencie jej wątek zresztą schodzi na plan dalszy. Akcja jest osadzona u schyłku ery niewolnictwa, gdzie wyższe sfery jeszcze przełamywały bariery mentalne co do jego zniesienia, tak więc ta niechęć wynikała bardziej z faktu, że panna w połowie jest córką niewolnicy, a nie że nie ma pochodzenia arystokratycznego. W Poldarku jest zresztą podobny wątek i ten sam problem. Sidney, nie, po prostu nie. Nie znoszę męskich protagonistów, którzy zachowują się jak ten tutaj. Humorki ma jak jakaś rozpieszczona dziewczynka, a nie dorosły mężczyzna. To, że Sidney jest taki, a nie inny nie wzięło się znikąd, jednak nie chcę spolerować. Warto w każdym razie dać mu szansę, tym bardziej, że Theo fajnie to ugryzł. Mnie ten serial rozczarował. Wcale się nie dziwię, ze oglądalność miał słabą i to zaważyło, że się skończył na jednym sezonie. Po przedostatnim odcinku miał u mnie 6/10, jednak po finale mu daję jedynie 5. I taką ocenę wystawię na Filmwebie. Oprócz braku w serialu pewnego spoiwa wątków, że miałam wrażenie, iż oglądam kilka seriali jednocześnie, to nie rzuciła mnie na kolana ani realizacja, ani scenografia, ani muzyka. Wszystko było pozbawione smaku i gdyby nie ilość odcinków to bym nie dała rady dłużej tego oglądać. Dawałam serialowi szansę do samego końca, niestety jej nie wykorzystał.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 9, 2021 7:16:26 GMT
Serial od 15 marca w TVP2.
|
|
|
Post by lucy on Mar 9, 2021 12:53:54 GMT
A nie 16 marca? Nie wiem która to już zmiana od pierwszego infa o emisji w TVP.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 7, 2021 1:34:33 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on May 7, 2021 17:11:48 GMT
Theo James nie pojawi się w drugim i trzecim sezonie.
|
|
|
Post by lucy on May 7, 2021 17:33:38 GMT
I dobrze, że sobie darował. Słaby ten serial. Niby zakończenie ma otwarte, ale brakowało mu dobrego scenariusza. Realizacja też mi się średnio podobała. Nie wróżę sukcesu.
|
|
|
Post by elysa7 on May 29, 2021 19:28:13 GMT
Ja odpuściłam oglądanie. Na początku mi się podobało, ale później. Ech, szkoda gadać.
|
|
|
Post by lucy on May 30, 2021 11:03:37 GMT
Ja odpuściłam oglądanie. Na początku mi się podobało, ale później. Ech, szkoda gadać. Zerknij sobie na hiszpański serial "La Templanza" (miał premierę na początku tego roku). Jego akcja jest osadzona w tych samych czasach co w Sanditon, ale opowiada nieporównywalnie lepszą (głębszą, ciekawszą i sensowniejszą) historię oraz jest utrzymany w niesamowitym klimacie, takim tajemniczym, intrygującym i coraz bardziej oczarowującym. Na początku miałam mieszane uczucia, jednak dobrze, że nie odpuściłam. Mam tylko zastrzeżenia do scenariusza, bo roi się w nim od skrótów myślowych i niekiedy nie chwytam o co biega, że aż muszę niektóre dialogi oglądać dwa-trzy razy. To taka "inteligentna" fabuła podana w dość romantyczny sposób, z dużą ilością niedopowiedzeń, ale i błyskotliwych zwrotów akcji, które sprawiają, że trudno się oderwać od serialu. I to do tego stopnia, że ciągle (jestem na 8 odcinku) przymykam oczy na protkę, która poza tym, że gra dość dobrze, niestety nie powala ani urodą, ani kobiecością (w tym ma taką barwę głosu, że bym najchętniej poprosiła o dubbing). Przypuszczam, że o jej wyborze do roli zadecydowała płynna znajomość angielskiego u aktorki i akcent. Postać Soledad ma połowę kwestii w tym języku.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 19, 2021 13:20:24 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jul 19, 2021 13:37:39 GMT
Wiadomo już kto zagra prota?
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 19, 2021 23:24:29 GMT
Wiadomo już kto zagra prota? Nie mam pojęcia bo nie interesuje się tematem. Czasami mi tylko coś wyskoczy.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 26, 2021 13:33:41 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Oct 20, 2021 15:42:46 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 8, 2021 17:00:11 GMT
2. sezon "Sanditon" będzie mieć premierę 22 marca 2022 roku w Wielkiej Brytanii na platformie BritBox. Pojawiły się nowe zdjęcia, na których znajdują się Alexander Vlahos jako enigmatyczny artysta Charles Lockhart i Ben Lloyd-Hughes jako bogaty i antyspołeczny Alexander Colbourne.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 23, 2022 13:51:59 GMT
"Sanditon" wraca z 2. sezonem. Akcja nowych odcinków dzieje się dziewięć miesięcy po wydarzeniach z 1. serii. Charlotte Heywood (Rose Williams) wraca do nadmorskiego kurortu i przyciąga uwagę kolejnych mężczyzn. Theo James już nie wróci do serialu jako Sidney Parker, ale za to pojawią się nowe twarze, w tym Tom Weston-Jones ("Copper"), Ben Lloyd-Hughes ("Wojna i pokój") i Alexander Vlahos ("Wersal: Prawo krwi"). Premiera 20 marca w USA i 21 marca w Wielkiej Brytanii.
|
|
|
Post by lucy on Jan 24, 2022 16:03:40 GMT
Ciekawe czy sezon 2 będzie równie nudny co 1. Z ledwością dobrnęłam do końca.
|
|