Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 10, 2020 15:48:09 GMT
Tytuł: Fatmagülün Suçu Ne - Grzech Fatmagül Wytwórnia: Ay Yapim Producent: Vedat Türkali Reżyseria: Hilal Saral Scenariusz: Ece Yörenç, Melek Gençoğlu Kanał: Kanal D, Tvp 1 Emisja: 16/09/2010 - 21/06/2012 Dzień tygodnia: Piątek Gatunek: Dramat Ilość odcinków: 76 Kanał emitujący w Polsce: TVP 1, TVP Seriale, Novelas+ (17 grudnia 2021) Emisja: 20 kwietnia 2016 - 1 marca 2017 Ilość odcinków: 160 Opis:Fatmagül Ketenci mieszka w wiosce Ildır, razem ze swoim bratem Rahmim. Jest zaręczona z rybakiem, Mustafą Nalçalı. Kerim Ilgaz jest kowalem, który mieszka ze swoją ciotką, Meryem Aksoy. Wielkim wydarzeniem w świecie wpływowych ludzi biznesu są zaręczyny syna biznesmena z córką polityka, Selima i Meltem. Na przyjęciu zaręczynowym, Kerim spotyka się z Selimem, Vuralem oraz Erdoğanen. Cała czwórka spędza wieczór zakrapiany alkoholem. Fatmagül natyka się na nich i pada ofiarą gwałtu, dokonanego przez Selima, Vurala oraz Erdoğana. Kerim jest zbyt pijany i zapomina o całym zdarzeniu. Vural ma wyrzuty sumienia z powodu tego co się stało, natomiast Erdoğan i Selim są pewni, że pozycja ich rodzin zagwarantuje im bezpieczeństwo. Obsada:Beren Saat ... Fatmagül Ilgaz Engin Akyürek ... Kerim Ilgaz Firat Çelik ... Mustafa Nalçin Murat Daltaban ... Münir Telci Kaan Tasaner ... Erdogan Yasaran Deniz Türkali ... Perihan Yasaran Seda Güven ... Meltem Yasaran Esra Dermancioglu ... Mukaddes Ketenci Engin Öztürk ... Selim Yasaran Sumru Yavrucuk ... Meryem Aksoy Bülent Seyran ... Rahmi Ketenci
|
|
|
Post by Matthias on Nov 15, 2020 14:16:24 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 25, 2020 23:24:44 GMT
Zapowiedzi:
Plakaty:
Reytingi:🔥 Fatmagülün Suçu Ne? (wyniki): 16.09.2010 - 21.06.2012, Kanal D, 80 odcinków. ⚡Maksymalna ocena (TOTAL) - 19,75% (10 marca 2011, odcinek 25) ⚡Minimalna ocena (TOTAL) – 10,33% (14 czerwca 2012, odcinek 79) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (TOTAL) -15,16% ⚡Maksymalna ocena (AB) - 18,91% (24 lutego 2011, odcinek 23) ⚡Minimalna ocena (AB) - 11,55% (16 września 2010, 1 odcinek) ⚡Średnia ocena za cały okres wyświetlania (AB) - 15,58% ⚡Ocena finału (TOTAL) - 10,46% ⚡Średnia ocena pierwszego sezonu (TOTAL) - 16,80% ⚡Średnia ocena pierwszego sezonu (AB) - 15,87% ⚡Średnia ocena w II sezonie (TOTAL) - 13,57% ⚡Średnia ocena sezonu II (AB) - 14,82% *Dane dotyczące oceny AB dla odcinków 55-80 nie są dostępne w Internecie, dlatego przedstawione we wpisie liczby AB nie są do końca poprawne.
|
|
|
Post by lucy on Nov 28, 2020 11:50:04 GMT
Od przyszłego poniedziałku w dni powszednie o godz. 11:00 Kanal D będzie emitował Grzech Fatmagul. No nie wiem, czy to jest serial na taką porę. Oj Rtuk, Rtuk Znowu śpisz.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 28, 2020 11:51:58 GMT
Czemu nie na taką porę , zgorszą dzieci.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 28, 2020 12:30:51 GMT
Gdyby ktos mial odcinki w dobrej jakosci z TvP, prosze o kontakt. Kiedy byly jeszcze rok temu na VOD, sciagnalem tylko 3 i nagle serial zniknal... Wiem, ze jest na Viderze, ale chyba w rozdzielczosci 360, troche slabo, by nacieszyc oko i wczuc sie w klimat.
|
|
|
Post by lucy on Nov 28, 2020 13:00:32 GMT
@rafaelcaen, na TPF sa odcinki w HD.
Notabene super serial. Oglądałam go 3 razy.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 28, 2020 21:22:17 GMT
Ja obejrzałem raz, i powiem Wam, że mi wystarczy. Odhaczone, zaliczone Drugi raz nie mam potrzeby obejrzeć tego serialu, chociaż porusza trudną tematykę.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 28, 2020 22:31:14 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 30, 2020 0:28:01 GMT
Ja obejrzałem raz, i powiem Wam, że mi wystarczy. Odhaczone, zaliczone Drugi raz nie mam potrzeby obejrzeć tego serialu, chociaż porusza trudną tematykę. Dokładnie. Obejrzane raz, starczy. Serial nie był zły, opowiadał o bardzo ważym temacie, ale scenariusz wlókł się niemiłosiernie czasami. Do tego Engin w roli prota
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 30, 2020 1:42:04 GMT
Czyli klasyczne zagranie stacji i wytwórni. Nie mamy już co pokazać ale kury znoszącej złote jajka nie ma sensu likwidować.
|
|
|
Post by lucy on Nov 30, 2020 12:19:39 GMT
A dla mnie GF (mój pierwszy serial turecki) to prawdziwy majstersztyk. Im więcej seriali oglądam, tym bardziej cenię scenariusz, kreacje aktorskie i całą realizację w tym serialu. Tutaj jest wg mnie wszystko na wysokim poziomie i nie zgadzam się, ze akcja się wlokła. Nie jestem też fanką Engina, no tutaj wypadł świetnie i dla dużej części świata ten aktor już na zawsze pozostanie niezapomnianym Kerimem.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 4, 2021 11:04:17 GMT
W Hiszpanii powstaje remake “Fatmagul” pod tytulem “Alba”. Telenowele produkuje Bloomberg TV dla Antena 3, a premiery mozemy spodziewac sie jeszcze tej wiosny.
|
|
|
Post by lucy on Jan 4, 2021 11:26:43 GMT
@rafaelcaen, to niestety nie będzie serial takiego kalibru. Nie da się w kilku, czy kilkunastu odcinków tak dobrze rozebrać na czynniki pierwsze tej problematyki. Da się to zrobić jedynie powierzchownie. No ta głębia problemu pokazana w Fatmie jest najbardziej atrakcyjna. Ja się w każdym razie nią obżerałam.
|
|
|
Post by mira on Jan 4, 2021 11:28:26 GMT
Mogę powiedzieć, że serial obejrzałam, choć to nie do końca prawda, bo kilka odcinków ze środka ominęłam, a większość oglądałam na suwaku. Były jednak i takie, które obejrzałam w całości, w tym m.in. odcinek z nocą poślubną i kilka po nim. Podobało mi się, jak grali to wzajemne zawstydzenie, jak próbowali zburzyć mur i w końcu im się to udało. Swego czasu w sieci można było znaleźć streszczenia wszystkich odcinków emitowanych w Polsce, przeczytałam wszystkie te streszczenia. No i na tym moja przygoda z Fatamagul się zakończyła Serial zaczęłam oglądać po rozpoczęciu przygody z SK, wcześniej o nim oczywiście słyszałam, ale jakoś nie mogłam skojarzyć, że Sancar z SK to Kerem z Fatamagul
|
|
|
Post by lucy on Jan 4, 2021 11:30:58 GMT
Wg mnie Fatma to taki serial, którego nie ma sensu oglądać po łebkach. Albo wszystko, albo nic.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 4, 2021 13:03:53 GMT
@rafaelcaen , to niestety nie będzie serial takiego kalibru. Nie da się w kilku, czy kilkunastu odcinków tak dobrze rozebrać na czynniki pierwsze tej problematyki. Da się to zrobić jedynie powierzchownie. No ta głębia problemu pokazana w Fatmie jest najbardziej atrakcyjna. Ja się w każdym razie nią obżerałam. Domyślam się i obstawiam, że, tak jak napisałem, to będzie telenowela, a nie serial tygodniowy, i twórcy nie zniszczą tej historii robiąc ją po łebkach.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 4, 2021 19:52:54 GMT
Moja znajoma oglądała i bardzo jej się podobał. Ja raczej nie dam rady obejrzeć.
|
|
|
Post by lucy on Jan 14, 2021 13:00:13 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Mar 28, 2021 17:58:32 GMT
ALBA startuje w Hiszpanii
|
|
|
Post by lucy on Apr 5, 2021 12:38:07 GMT
💥 Jedna z platform cyfrowych planuje remake jednego z kultowych tureckich seriali telewizyjnych „Fatmagülün Suçu Ne”. Co prawda w Hiszpanii właśnie ukazał się nowy remake najpopularniejszego tureckiego projektu, ale nie wzbudził on większego zainteresowania lokalnych widzów. Nie wiadomo jeszcze, która turecka platforma odważy się spróbować ponownie, ale podobno jest to jedna z platform cyfrowych, które dopiero wchodzą na rynek (Disney Plus, Amazon, TRT0, HBO)
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Apr 7, 2021 13:46:43 GMT
Jestem po 6 odcinku. Serial zapowiada się na mega fajny. Brat Fatmagul to ciepły człowiek ale jego żonka niezła intrygantka. Nie pasuje mi tylko Karim wydaje się za stary na tego dwudziestolatka, taki nieporadny. Ciekawa jestem jak się dalej potoczy historia czy Ci bogacze faktycznie będą wspierać Karima i Fatmagul finansowo jak obiecali czy raczej podkopywać pod nimi dołki.
|
|
|
Post by lucy on Apr 7, 2021 14:15:13 GMT
Ciekawa jestem jak się dalej potoczy historia czy Ci bogacze faktycznie będą wspierać Karima i Fatmagul finansowo jak obiecali czy raczej podkopywać pod nimi dołki. Spilerów pewnie nie lubisz, ale zapewniam Cię, że nudzić się nie będziesz... i będzie bardzo treściwie, w tym będzie wiele dużo zwrotów akcji. Przyznam, że na początku serialu miałam wątpliwości, czy Kerim jest protem. Myślałam, ze prot się dopiero pojawi, bo Engin mi średnio na niego pasował... To był mój pierwszy turkisz, więc się kompletnie nie znałam. Ale im dalej tym było lepiej i w pewnym momencie nie wyobrażałam sobie już innego aktora w tej roli. No i bardziej mu kibicowałam, niż protce. A Mukkades uwielbiałam Gdyby nie ona, byłoby mi chyba trudno znieść tą tonę dramy. Swym wścibstwem, sprytem i całą resztą cech, bardzo mi ubarwiała akcję. Często ją traktowałam z przymrużeniem oka i podziwiałam aktorstwo Esry. Mukka była jedyna w swoim rodzaju, poza tym wniosła tyle humoru i mocno zdynamizowała akcję, że nie zapomnę jej chyba nigdy. Zresztą w serialu jest więcej nietuzinkowych postaci.
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Apr 7, 2021 14:42:49 GMT
Rozumiem, że Karim i Fatmagul faktycznie się pobiorą?
|
|
|
Post by lucy on Apr 7, 2021 15:07:59 GMT
Oni są tu protami, ale raczej nie pytaj o rodzaj relacji między nimi, bo sobie zepsujesz oglądanie. Historia jest ukazana w bardzo realnym świetle i porusza kilka aspektów owej tragedii, której zasięg jest większy, niż się wydaje. Świetnie to wszystko zostało rozgrane, zarówno scenariuszowo, jak i reżysersko.
|
|
|
Post by lucy on May 13, 2021 11:03:14 GMT
Wspomnień czar..
|
|
|
Post by lucy on Jul 25, 2021 10:26:58 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jul 25, 2021 16:51:42 GMT
lucy - ja również uwielbiałem Mukkę To była postać, o której nie dało się zapomnieć.
|
|
|
Post by lucy on Jul 27, 2021 19:39:07 GMT
lucy - ja również uwielbiałem Mukkę Oj to jesteśmy wyrzutkami, Matthias. Pamiętam, ze swego czasu wszyscy rzucali w nią gromy. A ja jej broniłam...
|
|
|
Post by Matthias on Jul 28, 2021 13:58:24 GMT
Powiem Ci, że podniosłaś ten temat, i zachciało mi się ponownie obejrzeć ten serial.
|
|