Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 16, 2021 9:33:48 GMT
Tytuł: Hanedan - Dynastia
Wytwórnia: Ay Yapim Producent: Kerem Catay Reżyseria: Scenariusz:
Adaptacja kultowej opery mydlanej „Dynastia”.
Kanał: Star TV Emisja: Dzień tygodnia: Gatunek: opera mydlana Ilość odcinków:
Opis oryginału:
Obsada:
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 16, 2021 9:34:15 GMT
Ay Yapim dostosowuje scanariusz kultowej „Dynastii” z lat 80. dla tureckiego widza. Oryginał liczy 10 sezonów (220 odcinków). Aktualnie w USA stacja The CW produkuje remake „Dynastii”. W emisji jest czwarty sezon, a jesienią rozpoczynają się nagrania do piątego sezonu. Globalną dystrybucją nowej „Dynastii” zajmuje się Netflix, gdzie serial jest wielkim hitem. Ofertę głównej roli otrzymała Demet Özdemir:
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 16, 2021 9:34:50 GMT
Kocham „Dynastię”. Tę nową oglądałem cztery razy, a ona nadal trwa, więc pewnie jeszcze kilka razy obejrzę od początku. Nie do końca widzę turecką wersję, mimo iż Turcja produkuje opery mydlane, a Demet Özdemir to fatalny wybór na nową Fallon. W oryginale Fallon była cieniem, ale za to w nowej „Dynastii” Fallon to ikona. Do tego produkcją ma zająć się Ay Yapim 😬
|
|
|
Post by Atahan on Aug 16, 2021 11:05:40 GMT
Poczekam na to, kogo Kerem Catay zatrudni do pisania scenariusza. Z jego zasięgów najlepszym wyborem wydaje się być Burcu Gorgun Toptas. Tu muszą być mocne intrygi, gierki, romanse, wysmakowane riposty i zaczepki, przy których aż będzie iskrzyć na ekranie. W przeciwnym razie wyjdzie papka, gdzie bohaterowie będą na zmianę rozmawiać o jednym i tym samym oraz sypiać z kim się da. Wizualnie na pewno będzie to wyglądać rewelacyjnie, ale serial musi mieć to coś, żeby przyciągnąć, a Ay Yapim i Star TV od dawna mają problem ze znalezieniem tego czegoś. Na razie trzymam kciuki za te 5-6%, bo mają sporo gotowego materiału, który mogą dobrze rozplanować przy kimś kto umie pisać, ale z tyłu głowy mam przeczucie, że Catayowi uda się co najwyżej do maja przetrzymać ten serial. Ciekawi mnie też, co zrobią ze Stevenem. Demet Ozdemir średnio mi się widzi w roli Fallon mając 'dostępne na rynku' takie nazwiska jak Afra Saracoglu, Hazal Filiz Kucukkose, Tuvana Turkay, czy Ezgi Eyuboglu. Boję się, że ze swoim stylem gry Demet zamiast pewnej siebie kobiety sukcesu stworzy piskliwą trzpiotkę.
A w skrócie miejmy nadzieję, że Star TV nie wrzuci "Hanedan" w poniedziałkowe pasmo do rywalizacji z "Yasak Elma", czy w pasmo, które zajmie "Yalanci ve Mumlari".
|
|
|
Post by lucy on Aug 16, 2021 11:57:58 GMT
Ooo, zębata. Niestety ma za malutki warsztat do tej roli. W oryginale Fallon była cieniem Fallon w oryginale była postacią nr 1, a nie cieniem. Szczególnie w wykonaniu pierwszej aktorki, która miała wszystko: urodę, seksapil i talent... i kiedy się pojawiała na ekranie, ten aż wibrował. Jej cały wątek to była torpeda. Emmie Sams niestety zabrakło już tego "czegoś" i na etapie, w którym grała wątek Fallon wiele stracił. Wątek Stevena pewnie zostanie przedstawiony tak samo jak to było w oryginale, czyli bardziej w domyśle.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 16, 2021 13:05:07 GMT
Oglądałem oryginalną „Dynastię” lata temu, jednak nie kojarzę by Fallon była tam jakoś bardzo postawiona na samej górze. Dla mnie miała tam cieniem, z przebłyskami. To prawda pierwsza aktorka była świetna, druga to nie porozumienie, nie mówiąc o tym, że tej drugiej nawet scenariusz nie pomagał. W nowej „Dynastii” to Fallon jest numerem 1 i w zasadzie w dużej mierze, wszystko dzieje się jej okiem. Elizabeth Gillies zarabia też najwięcej z całej obsady, bo aż 15 mln za cały sezon (22 odcinki w sezonie). Moim zdaniem nowa „Dynastia” ma zdecydowanie lepszą Fallon, natomiast stara miła zdecydowanie lepszą Alexis. W nowej „Dynastii” nie wykorzystują potencjału Alexis, knuje itp. bardzo ją lubię, ale w oryginale to była diablica, zawsze obudzona w nocy z pełnym makijażem i ułożonymi włosami 😍😂 Atahan, za wiele nie muszą robić. W oryginale Steven był gejem tylko na początku o ile dobrze pamiętam, potem uznano, że na lata 80. to za mocny wątek i zrobiono z niego hetero (dlatego aktor grający go odszedł z serialu w czasie trwania drugiego sezonu, bo uważał to za chamstwo i zastąpił go inny aktor). Sammy Jo w oryginale to kobieta i pojawia się w drugim sezonie. W nowej „Dynastii” Steven nie ma problemu ze swoją orientacją, a Sammy Jo to mężczyzna i jest w serialu od początku. Ciekawe czy będą też odwzorowywać różne sceny jak m.in bójka w stawie liliowym, mołdawska masakra czy upadek z konia. W oryginale Jeff jest miłością Fallon, a w nowej jej kuzynem a miłością Fallon jest Liam. Ciekawe jak tutaj rozpiszą scenariusz, i co pozmieniają. Niestety jednak nie wierzę w Ay Yapim i Star TV. Te połączenie jest fatalne. Jeszcze niech scenariusz napisze Sema Ergenekon Zobaczę kto znajdzie się w obsadzie, ale na ten moment nie wyczekuje specjalnie tej produkcji. Za pewnie i tak trafi na ekran najprędzej w styczniu 2022. http://instagram.com/p/CSoviiMNVUX
|
|
|
Post by lucy on Aug 16, 2021 14:45:28 GMT
Oglądałem oryginalną „Dynastię” lata temu, jednak nie kojarzę by Fallon była tam jakoś bardzo postawiona na samej górze. Dla mnie miała tam cieniem, z przebłyskami. W sumie scenariuszowo, na planie pierwszym byli w oryginale: Blake, Krystle i Alexis, jednak to wątek Fallon (i Jeffa) był najatrakcyjniejszy, a postacie najbardziej pożądane na ekranie. Osobiście kochałam i ją i jego. Mam na myśli etap z pierwszą Fallon. Po jakimś czasie serial się zrobił ciągnięty na siłę, a co za tym idzie wszystkie postacie poddawane były ciągle nowym "metamorfozom" i się robiły coraz mocniej odrealnione, ale takie są uroki wielkich hitów kręconych przez lata. Jestem ciekawa kogo Catay zaszczyci rolą Alexis, bo to jest postać elementarna w tej historii. Gdyby nie wiek to idealna byłaby tu Nehabat Cehre.
|
|
|
Post by Atahan on Aug 16, 2021 15:52:54 GMT
Atahan, za wiele nie muszą robić. W oryginale Steven był gejem tylko na początku o ile dobrze pamiętam, potem uznano, że na lata 80. to za mocny wątek i zrobiono z niego hetero (dlatego aktor grający go odszedł z serialu w czasie trwania drugiego sezonu, bo uważał to za chamstwo i zastąpił go inny aktor). Sammy Jo w oryginale to kobieta i pojawia się w drugim sezonie. W nowej „Dynastii” Steven nie ma problemu ze swoją orientacją, a Sammy Jo to mężczyzna i jest w serialu od początku. Właśnie nie oglądałem oryginalnej "Dynastii", bo jest zbyt stara i ma zbyt dużo odcinków, ale wiedziałem tylko to, że Sammy tam była kobietą. Sugerowałem się fandomem, na którym napisali to: "A number of months later, however, Blake found him in a hospital in Singapore. His face had gone through plastic surgery after the heavy burning, but he was in good shape. He returned home to Denver and got a divorce from Sammy Jo. Still, they got back together again as friends and parents later (see below for details). But Steven did not give up women. His next marriage was to Claudia Blaisdel. They got married in 1983. But this marriage also fell apart, mainly because of unfaithfulness, and ended in 1985. After this, Steven never remarried. In addition to the women, he had a number of relationships with other men too, like Ted Dinard, Chris Deegan, Luke Fuller and Bart Fallmont, and it was the relationship with Bart who eventually turned out to be the most serious one." i z niego wynika, że po rozwodzie z drugą żoną miał jeszcze jakieś romanse z dwoma mężczyznami (bo Ted był przed Sammy). Mi się wydaje, że po prostu potraktują ten wątek po macoszemu, bo "Dynastia" w oryginale leciała 9 lat, a oni nie mają pewności, czy dostaną II sezon i tym samym sporo wątków może być zrobione na szybko lub wcale. A z drugiej strony czymś muszą wypchać 2,5 godzinne odcinki. Nie powiem, zaciekawił mnie ten remake, ale obawiam się, że najpierw ruszą normalnie, a później przez słabe wyniki zaczną rzucać wszystkimi wątkami z oryginału na raz, żeby jak najwięcej wyciągnąć akcji (i być może przyciągnąć widzów) przed finałem. "Yasak Elma" to to jednak nie będzie, bo tam fabuła jest oryginalna i można zrobić ewentualny finał w każdej chwili. Chyba że przejęli tylko główną fabułę, a resztę już sobie po swojemu będą robić. Na razie nie ma co gdybać. Na "Sol Yanim" w zeszłym roku się nakręciłem, a wyszło jak wyszło. Niestety jednak nie wierzę w Ay Yapim i Star TV. Te połączenie jest fatalne. Jeszcze niech scenariusz napisze Sema Ergenekon Najgorsze jest to, że w teorii takie połączenie nie powinno być złe. Star to stacja ogólnodostępna jak inne, a Ay Yapim realizatorsko ma się bardzo dobrze. A mimo to, jakimś dziwnym trafem prawie wszystkie seriale wyprodukowane w ostatnim czasie przez Kerema są klapami. Jedyny plus tej sytuacji jest taki, że być może nie urwą serialu po kilku odcinkach. "Menajerimi Ara" dobiło 45. Szkoda jednak, że to Medyapim się nie bierze za tą adaptację.
|
|
|
Post by mira on Aug 17, 2021 6:49:13 GMT
Dyskusja się rozkręca, a ja niestety nie mogę się za bardzo wypowiedzieć, bo choć o "Dynastii" i Alexis oczywiście słyszałam lata temu (chyba w podstawówce to było?), to nie widziałam nawet jednego odcinka. Tej nowej, promowanej przez Netflix, też oczywiście nie Ja akurat lubię Demet Ozdemir, podoba mi się, w jaki sposób dobiera projekty, jak prowadzi swoją karierę. Demet jeszcze nigdy nie zaliczyła klapy, spore szanse, że i tym razem nie zaliczy. Seriale wytwórni Ay Yapim również lubię Może i wielkiego szczęścia ostatnio nie mają, ostatnie seriale nie stały się hitami w Turcji, ale zarówno "Menajerimi Ara", jak i "Ada Masali" zauroczyły mnie od pierwszej chwili.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 17, 2021 10:37:21 GMT
Demet jako Fallon Carrington - nie, ta Ruda jako Cristal - nie, ten stary (widziałem go w kilku serialach ale zapomniałem jak się nazywa 😂) w roli Blake - nie jest zły pomysł, Furkan w roli ukochanego Fallon - też nie jest zły pomysł. Całościowo tutaj pewnie pójdą wzorem starej "Dynastii", gdzie Jeff Colby jest miłością Fallon i to jego rodzina walczy z jej rodziną, niż tak jak w nowej „Dynastii”, gdzie Jeff jest jej kuzynem (choć dowiedziała się o tym późnej, wcześniej z nim spała i miała za niego wyjść 😂) i rodziny walczą między sobą, a miłością Fallon jest Liam - syn rodu Vankirków, z którymi Carringtonowie robili interesy, a matka Liama nie znosi Fallon. Najważniejsze jest posadzenie postaci: Fallon, Blake, Cristal, ukochanego Fallon i Alexis, choć Alexis według założenia powinna pojawić się późnej i zrobić spektakularne wejście. Nie mogę znaleźć pojawienia się Alexis w starej „Dynastii” (pamiętam, że było to w finale pierwszego sezonu, ale jej twarz pokazali w drugim) ale tu z nowej „Dynastii”:
|
|
|
Post by lucy on Aug 17, 2021 11:12:54 GMT
Nie mogę znaleźć pojawienia się Alexis w starej „Dynastii” (pamiętam, że było to w finale pierwszego sezonu, ale jej twarz pokazali w drugim) ale tu z nowej „Dynastii”: Jej twarz pokazali w pierwszym. Ostatnia scena odcinka 15. Alexis pojawiła się na sali sądowej jako kluczowy świadek w sprawie oskarżenia Blake'a o zabójstwo kochanka syna, do którego doszło w końcówce odcinka 13, kiedy Blake po powrocie do rezydencji dowiaduje się od służby, że Steven ma "gościa" (Steven postanowił rozstać się z Tedem i ten przyszedł się pożegnać) i wpada rozwścieczony do jego pokoju... i widząc syna w objęciach tego drugiego, rzuca się na niego co się kończy śmiertelnym upadkiem Teda. Alexis pojawia się w ostatniej minucie: LINKCo by ta adaptacja nie powtórzyła losu Sahin Tepesi, który też był remakiem amerykańskiej hitowej opery mydlanej tamtych czasów...
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 17, 2021 11:43:16 GMT
Patrząc na tę scenę finałową nie widać jej twarzy Joan Collins została obsadzona między przerwą pierwszego a drugiego sezonu. W nowej wersji Alexis pojawia się w 16 odcinku pierwszego sezonu, na pogrzebie ojca Blake, bo liczy na spadek Jednak scena z sądu też została odwzorowana, gdy Alexis w trzecim sezonie wraca niespodziewanie z nową twarzą i nowym mężczyzną:
|
|
|
Post by lucy on Aug 17, 2021 12:34:36 GMT
Patrząc na tę scenę finałową nie widać jej twarzy W sumie miałam na myśli, że w scenie tej jest cała Alexis, a nie jej ręka, łydki, czy kawałek kapelusza. Joan Collins została obsadzona między przerwą pierwszego a drugiego sezonu. Liam, zgadza się, nawet wiadomo kto ją zagrał plejada.pl/newsy/joan-collins-pokonala-sophie-loren-w-walce-o-role-alexis-w-dynastii/ld4wx2eTutaj sama Joan mówi o tym jak to było z przyjęciem roli Alexis. I pewnie gdyby Sofia Loren nie zażądała dużej kasy, rola poszłaby do niej.
|
|
|
Post by lucy on Aug 17, 2021 14:01:33 GMT
Wręcz idealnym wyborem do roli Blake'a byłby dla mnie Ozcan Deniz. Z jednej strony pasuje wizualnie, z drugiej ma bardzo dobry warsztat, dzięki któremu umiałby dobrze zbudować postać patriarchy rodu. Blake był z jednej strony ciepły, z drugiej - bardzo autorytatywny... i w tym właśnie tkwił fenomen postaci. Pomysłu na Krystle na ten moment nie mam. a.radikal.ru/a38/2108/33/490ef83ed544.png b.radikal.ru/b26/2108/29/cf2e70447a39.jpg
|
|
|
Post by lucy on Aug 28, 2021 10:42:38 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Aug 28, 2021 14:00:49 GMT
Demetka . Doprawdy?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Aug 28, 2021 16:12:19 GMT
Oho czyżby konkurencja dla yasak.
|
|
|
Post by lucy on Aug 28, 2021 20:36:34 GMT
Zaintrygowane fabuło-mydliny najlepiej wychodzą Aksoyowi. Szkoda, że to nie on kupił prawa do tej adaptacji.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 28, 2021 21:11:49 GMT
Wybór Demet tylko ostatecznie potwierdzi moją decyzję by tego nie oglądać Elizabeth Gillies czy Pamela Sue Martin zeżrą ją na śniadanie
|
|
|
Post by lucy on Aug 31, 2021 9:09:36 GMT
Negocjacje do roli w Dynastii prowadzi Ahsen Eroglu. Czyżby chodziło o postać Sammy Jo?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 11, 2021 19:33:42 GMT
Yasakowi się szykuje konkurencja.
|
|
|
Post by lucy on Oct 11, 2021 20:59:22 GMT
Oj tak. Ciekawe tylko, czy Catay będzie umiał wykorzystać potencjał historii.
|
|
|
Post by lucy on Oct 19, 2021 17:43:21 GMT
Scenarzystką została Ece Yorenc (GF, Ask-i Memnu). Co Wy na to? Jedną z głownych ról zaproponowano Demet Ozdemir, więc plotki okazały się prawdą. Ece Yorenc:
|
|
|
Post by Matthias on Oct 19, 2021 17:49:35 GMT
GF? Ask i memnu? To przewiduję porządnie odwaloną robotę
|
|
|
Post by lucy on Oct 19, 2021 18:54:33 GMT
Emisja będzie na Star.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Oct 20, 2021 15:38:21 GMT
Scenarzystka na plus. Jednak Ay Yapim i Star do mnie nie przemawiają. Demet na pewno negocjuje rolę Fallon. Pasuje do tej roli jak pięść do nosa. Jeśli pójdą śladem nowej „Dynastii” od The CW i Netflixa to na pierwszym planie będzie Fallon. Więc wybór Demet jest fatalny. Póki co nie czekam na ten projekt. Zobaczymy czy obsada to zmieni czy wręcz przeciwnie.
|
|
|
Post by lucy on Dec 4, 2021 10:03:50 GMT
Demet ma nowy projekt, który niebawem zostanie ogłoszony, ale nie jest nim Dynastia. Po drugie projekt został podobno odłożony na półkę.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2022 13:18:58 GMT
Serial został anulowany.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 12, 2022 15:43:52 GMT
💥 Znany bloger Tokyo powiedział, że turecki remake serialu „ Dynastia/Hanedan” oficjalnie został odłożony na półkę i nie ma planów wznowienia prac nad nim.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Sept 14, 2022 18:46:11 GMT
Oho to sobie Aslihan pograła.
|
|