|
Post by lucy on Nov 28, 2020 20:13:38 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 28, 2020 22:45:38 GMT
lucy, zrozumialas mnie zle - napisalem, ze historia siostr, Hana i apartamentu jak najbardziej mi sie podoba i to ona ciagnie ten serial. Ale Han i Inci to nuuuuda jak na pierwszy odcinek, a pobyt w szpitalu byl absurdalny i zajal duza czesc odcinka. Nic mi tam nie ucieklo (bo nie mialo co) ani nie wydarzylo sie nic, co mialoby znaczenie dla fabuly. Tyle, ze spedzili razem noc w szpitalu. Dlatego serial ma 5/10, bo ciagnie go watek rodziny Hana, a reszta to zapchajdziura.
|
|
|
Post by lucy on Nov 29, 2020 14:41:54 GMT
lucy , zrozumialas mnie zle - napisalem, ze historia siostr, Hana i apartamentu jak najbardziej mi sie podoba i to ona ciagnie ten serial. Ale Han i Inci to nuuuuda jak na pierwszy odcinek Ok. Na pewno problem w rodzinie Hana jest w tej fabule największym wabikiem, no historia protów też jest intrygująca i kompletnie nie wiadomo, w która stronę pójdzie. Jestem ciekawa jak ją będziesz widział w kolejnych odcinkach... pobyt w szpitalu byl absurdalny i zajal duza czesc odcinka. Nic mi tam nie ucieklo (bo nie mialo co) ani nie wydarzylo sie nic, co mialoby znaczenie dla fabuly. Tyle, ze spedzili razem noc w szpitalu. No tak, ale w takim serialu nigdy nie wiesz, w której na pozór nudnej scenie padną słowa kluczowe dla fabuły. Pisałam już, że odcinek 1 jest najsłabszy, więc polemizować z tym, że sceny szpitalne mogły być mniej szczegółowe i krótsze nawet nie zamierzam. Ja już zaczęłam oglądać Odcinek 10 i muszę stwierdzić, że faktycznie wszystko zaczyna się wymykać spod kontroli (mam tu na myśli pewne zdanie z opisu fabuły). Gulben już wcześniej dawała sygnały, że jakiś bunt się w niej rodzi, ale Safiye zawsze potrafiła ją utemperować i wszystko wracało do normy. No tym razem chyba przesadziła, bo jej akcja z wywaleniem wszystkich Harlequinów Gulben przez okno było kroplą, która przelała czarę goryczy młodszej siostry... która mam wrażenie, zapałała żądzą wyrwania się z cienia Safiye i przejęcia kontroli nad swoim z życiem. Obawiam się, że to marzenie ściętej głowy...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 29, 2020 17:49:08 GMT
Te gify są przerażające.
|
|
|
Post by lucy on Nov 30, 2020 10:59:36 GMT
@rafaelcaen , lecisz dalej z odcinkami, czy już odpadłeś? Bo nie wiem, czy oznaczać spoilery. Odcinek 10 to dla mnie petarda. Dwukrotnie przeżyłam zawał. Przy pierwszym w dodatku z trudem doszłam do siebie. Serial chwilami jest prawdziwym thillerem i wcale nie mam tu na myśli wyłącznie Hana. Boję się o Inczi, bo nieświadomie coraz bardziej brnie w przepaść, którą jest życie w rodzince Hana.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 30, 2020 12:28:48 GMT
lucy, ogladam. Obejrzalem polowe 2-go odcinka i znow troche nudno. Han zaczyna pokazywac, ze tez nie jest calkiem 100% normalny i tyle. Izci i jej rodzinka to wciaz zapchajdziura, a Sefiye caly czas czyscila szpinak, takze tez zero akcji. Jedyne smaczki jakie byly, to Han zbierajacy papierki albodajacy kwiaty siostrom. Zobacze, czy w drugiej polowie odcinka cos ruszy. Serial mimo wszystko planuje dalej ogladac, bo watek Sefiye i jej rodzinkijest bardzo dobry i ma duzy potencjal. Jestem ciekaw, co tam sie jeszcze moze wydarzyc.
|
|
|
Post by lucy on Nov 30, 2020 15:00:09 GMT
W sumie każdy ma własne widzenie... no wg mnie, gdyby twórcy odeszli od takiej formy przedstawiania historii i zdynamizowali akcję to by uciekła po drodze ta najważniejsza warstwa psychologiczna tkwiąca w postaciach i w relacjach pomiędzy nimi. I cała prawda by się rozmyła. W dalszych odcinkach mają miejsce coraz to większe zwroty akcji i bez tego być może trochę długaśnego i chwilami zbyt rozwleczonego wstępu (choć w gruncie rzeczy każdy z nas wie, ze diabeł tkwi w szczegółach), efekt tych scen nie byłby aż tak spektakularny i widz by nie był w stanie poczuć wszystkiego co się dzieje we wnętrzach postaci oraz zrozumieć podłoża ich zachowań, coraz to bardziej zakręconych i z pozoru wręcz absurdalnych. Jak znam życie byłaby jedynie pusta krytyka, że postacie są tępakami, męczennikami i robią wszystko, żeby się bardziej pogrążyć i unieszczęśliwić, itd. A ten serial niesie w sobie przesłanie edukacyjne i chce przełamać tabu problemów i chorób psychicznych w społeczeństwie, bo ta problematyka, mimo że coraz bardziej powszechna, jest w dalszym ciągu w wielu krajach (o Turcji nawet nie mówiąc) lekceważona i owiana zmową milczenia, że chorzy i ich rodziny zamiast się udać do specjalisty tkwią w impasie. Serial mimo wszystko planuje dalej ogladac, bo watek Sefiye i jej rodzinkijest bardzo dobry i ma duzy potencjal. Jestem ciekaw, co tam sie jeszcze moze wydarzyc. Zaczynając oglądać wiedziałam mniej więcej na co się piszę, bo jest to mój trzeci serial oparty na książce Gulseren... a mimo wszystko jestem zdumiona tym co oglądam, bo tak mocnych klimatów jeszcze w żadnym nie było.
|
|
|
Post by lucy on Nov 30, 2020 16:10:11 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 30, 2020 18:01:32 GMT
W sumie każdy ma własne widzenie... no wg mnie, gdyby twórcy odeszli od takiej formy przedstawiania historii i zdynamizowali akcję to by uciekła po drodze ta najważniejsza warstwa psychologiczna tkwiąca w postaciach i w relacjach pomiędzy nimi. I cała prawda by się rozmyła. W dalszych odcinkach mają miejsce coraz to większe zwroty akcji i bez tego być może trochę długaśnego i chwilami zbyt rozwleczonego wstępu (choć w gruncie rzeczy każdy z nas wie, ze diabeł tkwi w szczegółach), efekt tych scen nie byłby aż tak spektakularny i widz by nie był w stanie poczuć wszystkiego co się dzieje we wnętrzach postaci oraz zrozumieć podłoża ich zachowań, coraz to bardziej zakręconych i z pozoru wręcz absurdalnych. Jak znam życie byłaby jedynie pusta krytyka, że postacie są tępakami, męczennikami i robią wszystko, żeby się bardziej pogrążyć i unieszczęśliwić, itd. A ten serial niesie w sobie przesłanie edukacyjne i chce przełamać tabu problemów i chorób psychicznych w społeczeństwie, bo ta problematyka, mimo że coraz bardziej powszechna, jest w dalszym ciągu w wielu krajach (o Turcji nawet nie mówiąc) lekceważona i owiana zmową milczenia, że chorzy i ich rodziny zamiast się udać do specjalisty tkwią w impasie. Serial mimo wszystko planuje dalej ogladac, bo watek Sefiye i jej rodzinkijest bardzo dobry i ma duzy potencjal. Jestem ciekaw, co tam sie jeszcze moze wydarzyc. Zaczynając oglądać wiedziałam mniej więcej na co się piszę, bo jest to mój trzeci serial oparty na książce Gulseren... a mimo wszystko jestem zdumiona tym co oglądam, bo tak mocnych klimatów jeszcze w żadnym nie było. Widze, ze wciaz sie nie rozumiemy... Nie mam nic do watku Seyfin i rodzinki, tu jest wszystko ok. Akcja wlecze sie przez reszte bohaterow. Rozmowy I ci z dziadziusiem albo z Hanem, co nic nie wnosi do serialu. Chyba przestane ten serial komentowac, bo zaczynam sie czuc, jak ktos kto zupelnie nic nie kuma. zlezkawoku
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 30, 2020 21:49:19 GMT
This image has been reduced by 47.6%. Click to view full size.
This image has been reduced by 38.1%. Click to view full size.
Co to było w serialu . Współczuje osobom które żyją z taką fobią. Jak to kręcili, była jakaś rurka doprowadzająca tlen. Czy na jednym wdechu scena.
|
|
|
Post by lucy on Dec 3, 2020 11:31:46 GMT
Reyting za 01.12.2020 - poniedziałekТOTAL: 1. Masumlar (12 серия) - 11.38% ⬆ (+0.53) :good: 2. Mafia (174 серия) - 10.60% ⬆ (+0.55) :good: 6. Baraj (16 серия) - 6.05% ⬆ (+0.56) 21. Hekimoglu (27 серия) - 3.36% ⬆ (+0.47) АВ: 1. Masumlar - 15.68% ⬆ (+1.97) :good: 2. Mafia - 9.14% ⬇ (-0.01) 6. Hekimoglu - 4.42% ⬆ (+0.28) 11. Baraj- 3.33% ⬆ (+0.24) W AB przekroczony został próg 15%.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 14:00:43 GMT
Chyba przestane ten serial komentowac, bo zaczynam sie czuc, jak ktos kto zupelnie nic nie kuma. E tam, przesadzasz. Nawet przez myśl mi nie przeszło @rafaelcaen , że czegoś nie kumasz, ale że piszesz głównie o tym, co Ci się nie podoba, pomyślałam, że trza Cię trochę zachęcić, bo naprawdę warto ten serial oglądać dalej. To co się w tutaj dzieje od 3 odcinków (tj. od 10) jest wręcz niewiarygodne. Choć jednocześnie takie naturalne i oczywiste. Aktorce od Gubin dałabym za tę rolę statuetkę. No wybitna kreacja. Nawet nie przypuszczasz do jakiego zwrotu akcji tu dojdzie. Nie zawsze się zgadzam z tureckimi reytingami, no w tym przypadku naprawdę się nie dziwię, że Turcy się rzucili na ten serial. Co prawda nie ma tu ani intryg, ani strzelanin, ani mafii, ani krzyków, że aż uszy pękają... akcja też nie jest jakaś żywiołowa, a postacie dynamiczne, a mimo wszystko serial trzyma przy ekranie. Człowiek się czuje niczym zaklęty. Co do fabuły, w serialu mocno widać jak jedna kropla potrafi przelać czarę. Uwaga na Spoilery Han chciał chronić siostry i oszczędzić im szoku, dlatego nie wyznał im prawdy o ślubie z Inczi. Wiedział, że musi przygotować solidny grunt pod takie wyznanie, bowiem Safiye swym brakiem akceptacji Inczi zaraziła już całą rodzinę. Niestety wypadła mu na dywan obrączka z wygrawerowanymi inicjałami C i I... i domino się zaczęło przewracać. Ciekawe czy uda mu się to powstrzymać. Tym bardziej, że pojawiła się nowa, bardzo dziwaczna postać, która chyba doleje oliwy ognia. Ostatni odcinek mam obejrzany w połowie i tej kluczowej sceny z oknem jeszcze nie widziałam...
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 17:01:34 GMT
|
|
|
Post by lucy on Dec 9, 2020 16:19:28 GMT
Reyting za 08.12.2020 - WTOREK
TOTAL: 1. Masumlar (13 серия) - 11.45% ⬆(+0.07) 2. Mafia (175 серия) - 10.61% ⬆(+0.01) 5. Baraj (17 серия) - 6.20% ⬆(+0.15) 18. Hekimoglu (28 серия) - 3.29% ⬇(-0.07)
АВ: 1. Masumlar - 15.68% (bz) 2. Mafia - 8.50% ⬇(-0.64) 5. Hekimoglu - 4.46% ⬆(+0.04) 11. Baraj - 3.53% ⬆(+0.20)
|
|
|
Post by lucy on Dec 16, 2020 10:36:27 GMT
Reyting za 15.12.2020 - wtorek
TOTAL: 1. Masmular (odcinek 14) - 11,00% ⬇ (-0,45) 2. Mafia (odcinek 176) - 9,26% ⬇ (-1,35) 5. Tama (odcinek 18) ) - 6,81% ⬆ (+0,61) 14. Hekimoglu (odcinek 29) - 3,93% ⬆ (+0,64)
AB: 1. Masumlar - 14,39% ⬇ (-1,29) 2. Mafia - 8,26% ⬇ ( -0,24) 5. Hekimoglu - 4,94% ⬆ (+0,48) 7. Tama - 3,93% ⬆ (+0,40)
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2020 18:03:50 GMT
Ależ zazdroszczę Ukrainie. fochy Masumlar Apartmani pojawi się na kanale Inter zaraz po Yeni Hayat. Zwiastun: LINK
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 18, 2020 19:50:01 GMT
Mają tam mądrych ludzi którzy ogarniają. A w Polsce jedna wielka kompromitacja.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 30, 2020 16:36:13 GMT
Reyting za 22.12.2020 - wtorek
Total: 1. Masumlar Apartmani (15 odc) - 12.20%⬆(+1.20) 2. EDHO (177 odc) - 11.17%⬆(+1.89) 6. Baraj (19 odc) - 6.31%⬇(-0.50) 16. Hekimoğlu (30 odc) - 3,93 = (0,00)
АВ: 1. Masumlar Apartmani - 16.58%⬆(+2.19) 2. EDHO- 9.16%⬆(+0.90) 5. Hekimoğlu - 4,93 ⬇(-0,01) 14. Baraj - 3.05%⬇(-0.88)
Rayting za 29.12.2020 - Wtorek
Total: 1 Masumlar Apartmani [Trt] [Odc 16] 12.31%⬆ (+0.11) 2 EDHO [Atv] [Odc 178] 10.81%⬇ (-0.36) 6 Baraj [Fox] [Odc 20] 6.21%= 16 Hekimoğlu [Kanal D] [Odc 31] 3.32%⬇
AB: 1 Masumlar Apartmani [Trt] [Odc 16] 17.48%⬆ (+0.90) 2 EDHO [Atv] [Odc 178] 9.61%⬆ (+0.45) 7 Hekimoğlu [Kanal D] [Odc 31] 4.11%⬇ (-0.82) 13 Baraj [Fox] [Odc 20] 2.98%⬇ (-0.07)
|
|
|
Post by lucy on Jan 9, 2021 12:29:01 GMT
Jestem po Odcinku 15. W końcówce się pojawił mix nowych tematów i nie wiem czy przypadkiem twórców nie zaczyna ponosić wyobraźnia. Bardzo lubię ten serial, jest zupełnie inny od reszty. I mam tu na myśli nie tylko Turcję, ale i resztę świata. Jeśli się MA sprzeda na rynku zagranicznym, to może wzbudzić prawdziwe zainteresowanie, bo jest niepowtarzalny. Zarówno tematyka jak i bardzo rzetelny sposób jej ukazania są czymś naprawdę nowym. Jestem bardzo ciekawa... bo jeśli DEK się spodoba na świecie, a kupiło go trochę krajów, to biorąc pod uwagę, że Narzeczona ze Stambułu też podbiła serca widza międzynarodowego... Masumlar Apartmani ma szansę zwojować świat, bo jest serialem tych samych twórców (producent i story). Dlatego fajnie by było, gdyby twórcy nie popadli w przesadyzm jak to się stało w DEK. A pojawienie się byłej żony Nacziego niestety to zwiastuje (Naczi jest postacią autentyczną, ale w historii prawdziwej na tym etapie nie było go już wśród żywych. Nie znam szczegółów, ale pewnie zginął pod kołami autobusu). Serial ma wzięcie i dość obiecujące perspektywy, więc trzeba fabułę nadmuchać do granic możliwości. Nie jest przypadkiem, że tatuś degenerat wślizgnął się do domu Inczi i Ege... i teraz wszyscy łącznie z dziadkiem będą mieszkali razem Nie wierzę też, że Safiye będąc w tak bardzo chorobowym stanie jest w stanie poradzić sobie z upiorami i powiedzieć matce "zamilcz". Naprawdę wystarczyła jedna rozmowa z rodzeństwem? Takie kity to nie mi. Wg mnie Ezgi Mola upomniała się zwyczajnie o więcej miejsca w fabule. Ostatnie odcinki należały przecież do Gulbin, a tu nagle taki zwrot.
|
|
|
Post by lucy on Jan 10, 2021 23:07:40 GMT
Odcinek 16Gulbin jest dla mnie największym skarbem tego serialu. Już nawet nie pamiętam sceny, w której by mnie nie zachwyciła. Zaczęłam się nawet zastanawiać co bardziej gra na taki efekt: świetnie napisana rola, czy może mistrzowska kreacja aktorska. Kiedy się pojawia Gulbin to z jednej strony nie wiadomo co się zaraz stanie, a z drugiej jest więcej, niż pewne, że będzie co najmniej ciekawie, jeśli nie szałowo. gwiazdy_ Wracając do fabuły... odkąd Gulbin się dowiedziała o..., puściły jej wszystkie hamulce. Ciekawe, czy Safiye też puszczą, bo właśnie też się dowiedziała... Az się boję co będzie w odcinku 17, bo zapowiada się na petardę
|
|
|
Post by lucy on Jan 11, 2021 16:20:52 GMT
Dzisiaj na ukraińskim kanale Inter premiera serialu. Podobno kilkadziesiąt krajów kupiło prawa do emisji MA, a wiele zagranicznych wytwórni negocjuje zakup praw do własnych adaptacji. Zainteresowanie jest tak duże, że przewiduje się nawet, że serial odniesie podobny sukces do WS.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 11, 2021 20:50:26 GMT
Przy takim wyniku i sprzedaży serialu. Gaża aktorów podskoczy.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 12, 2021 6:50:09 GMT
lucy, w końcu jestem na bieżąco i mogę z Tobą komentować. Fajnie, że serial poleci na Ukrainie, szkoda, że na rosyjskojęzycznychm kanale i o 12.35 ale i tak fajnie. Szczerze, to trochę obawiam się o wyniki oglądalności tego serialu za granicą, bo to nie jest materiał na codzienny serial 45-minutowy. To też nie telenowela. No i serial jest ciężki w odbiorze, to znaczy tylko dla wytrawnych widzów. Nie wierzę też, że Safiye będąc w tak bardzo chorobowym stanie jest w stanie poradzić sobie z upiorami i powiedzieć matce "zamilcz". Naprawdę wystarczyła jedna rozmowa z rodzeństwem? Takie kity to nie mi. Wg mnie Ezgi Mola upomniała się zwyczajnie o więcej miejsca w fabule. Ostatnie odcinki należały przecież do Gulbin, a tu nagle taki zwrot. Safiye walczyła już od kilku odcinków z tymi upiorami - zawstydzona czytała przecież romansidło od Gulben i chowała pod obrusikiem, żeby z powrotem po nie sięgnąć, była rozmowa z Gulben po jej aresztowaniu o ich życiu (że obserwuje inne kobiety przez okno, one są szczęśliwe, mają rodziny, a ona i jej siostry nie - dlaczego?), nasiliły się wspomnienia z Nacim, aż w końcu on sam się pojawił... Przez to miała najpierw reakcję obronną w odcinku 15 (ignorować temat, nie słuchać komentarzy i pracować, pracować, pracować), ale potem rozsądek zaczął brać przewagę. Dla mnie tu jest wszystko jasne, spójne i czytelne. Absolutnie nie zgodzę się z krytyką Ezgi Moli jakoby poskarżyła się na mniej scen i dlatego ten przewrot w zachowaniu jej postaci - ona gra od samego początku tak trudną postać i tak ciężkie sceny, że prędzej poprosiłaby o urlop niż jeszcze więcej pracy. Uwierz mi. Safiye i Gulben to dla mnie postaci numer 1 w tym serialu, ciężko byłoby mi wybrać tę lepszą, ważniejszą, bo obie dają tutaj z siebie wszystko, ale gdybym już musiał, to byłaby to jednak minimlnie Safiye, choćby przez to, że to główna postać, chyba najistotniejsza w fabule (dlatego napisałem "główna"). Już teraz się boję, że po tym serialu obu aktorkom będzie bardzo ciężko, bo mają teraz poprzeczkę tak wysoko postawioną, że każda ich kolejna rola jest wręcz od razu skazana na porażkę. Nie chcę się rozpisywać, więc swoją ocenę po 16 odcinkach serialu ujmę tak: jeden z najlepszych seriali, jakie w życiu widziałem. Pierwszy tego typu. Teraz będę jeszcze wybredniejszy jako widz, bo cała ekipa serialu odwala tutaj niesamowicie dobrą robotę (ujęcia, muzyka, charakteryzacja, gra aktorska). Już wyrosłem z wieku, gdzie ma się "ulubionego aktora" czy aktorów, ale tutaj poznałem 3 nazwiska, których karierę na pewno będę śledził.
|
|
|
Post by lucy on Jan 12, 2021 12:26:35 GMT
lucy, w końcu jestem na bieżąco i mogę z Tobą komentować. Jupi Bardzo się cieszę @rafaelcaen , bo jednak komentując tak dobry serial w samotności, odczuwa się wieeelki niedosyt. Co prawda nie da się tutaj za bardzo dyskutować o postawach i posunięciach postaci, bo tematyka jest tak poważna, złożona i trudna, a sposób jej przedstawienia tak dogłębny, wręcz perfekcyjny, że się to wszystko co się dzieje w tym względzie przyjmuje za pewnik. I nie ma się problemu, że ten jest naiwny, tamten, głupi, a jeszcze inny - drażniący. Przynajmniej ja w tym serialu wierzę wszystkim postaciom. Szczerze, to trochę obawiam się o wyniki oglądalności tego serialu za granicą, bo to nie jest materiał na codzienny serial 45-minutowy. Wg mnie to jest przede wszystkim materiał filmowy na wieczór, a nie na 12:00, czy 16:00, bo tematyka jest zwyczajnie zbyt trudna i zbyt poważna na taką porę. Zresztą, czy serial jest odpowiedni dla dzieci? Wg mnie nie. Widownia międzynarodowa ogląda w systemie 45-minutowym i raczej nie wysiedzi przed tv bite dwie i pół godziny (bywały też odcinki prawie 3-godzinne). Nie zwracam co prawda podczas oglądania uwagi na konstrukcję fabuły w odcinku i nie wiem czy buduje napięcie w odpowiednich momentach, czyli w odstępach 40-45 minutowych, ale to już problem twórców i chcąc sprzedawać za granicę powinni też pamiętać, ze dystrybutor odcinki podzieli. @rafaelcaen , jeśli mam być szczera to wyniki serialu za granicą mi fruwają. Właściwie to bym wolała, żeby nie były zbyt dobre i żeby się serial średnio sprzedawał i nie był w stanie nakręcić tysiąca odcinków. Najważniejsze, aby serial utrzymał poziom do końca, a nie się stoczył na manowce jak to zrobił DEK. Nie chcę tu żadnych roszad. Jeśli ktoś z tego serialu ucieknie i nieważne, czy to będzie reżyser, czy scenarzysta, czy aktor... to chyba rzucę turkisze. Turcja ma bardzo dobrych filmowców, niestety nie wiedzą co to dyscyplina pracy i że jak się coś zacznie, wciągnie w to innych to wypada to skończyć. Aktorzy zresztą nie są lepsi, bezkarnie porzucają role. I "G****" mnie to obchodzi co leży u podstaw (że wszyscy pracują w niepewności). Nie będę przecież oglądać dla idei, bo serial miał być dobry, ale się nie udało, bo coś tam... Safiye walczyła już od kilku odcinków z tymi upiorami - zawstydzona czytała przecież romansidło od Gulben i chowała pod obrusikiem, żeby z powrotem po nie sięgnąć, była rozmowa z Gulben po jej aresztowaniu o ich życiu (że obserwuje inne kobiety przez okno, one są szczęśliwe, mają rodziny, a ona i jej siostry nie - dlaczego?), nasiliły się wspomnienia z Nacim, aż w końcu on sam się pojawił... Przez to miała najpierw reakcję obronną w odcinku 15 (ignorować temat, nie słuchać komentarzy i pracować, pracować, pracować), ale potem rozsądek zaczął brać przewagę. Dla mnie tu jest wszystko jasne, spójne i czytelne. Chyba całe życie, a nie kilka odcinków zmaga się Safiye: z poczuciem winy za wszystkie nieszczęścia świata, z traumą na skutek psychicznej przemocy ze strony matki, tudzież śladami, które pozostawiła na całe jej życie, nie wspominając, że od dawna prześladuje ją też towarzystwo matki za plecami, w sensie, ze ma przewidzenia, gdzie to aż dało mi początkowo do myślenia, że Safiye cierpi na schizofrenię (i że pewnie ją odziedziczyła po matce). Mniejsza zresztą z tym na co choruje, bo po tym co poczytałam na ten temat jest to najprawdopodobniej nie choroba psychiczna tylko zburzenia obsesyjno-kompulsyjne (chyba uleczalne). Ja traktuję ten serial jako edukację, więc patrzę na niego z nadzieją, że rzetelnie ukaże aspekt merytoryczny schorzeń w naszej serialowej rodzince. Wracając do Safiye to wg mnie nie ma bata, żeby bez długiej terapii była w stanie normalnie reagować na nowe bodźce z otoczenia. Jej psychika jest doszczętnie i pewnie w jakimś stopniu permanentnie wyniszczona i na rozsądek tutaj nie ma miejsca. Gdyby to było takie proste to pewnie by nie było ani palaczy, ani alkoholików, o narkomanach nie wspominając. Absolutnie nie zgodzę się z krytyką Ezgi Moli jakoby poskarżyła się na mniej scen i dlatego ten przewrot w zachowaniu jej postaci - ona gra od samego początku tak trudną postać i tak ciężkie sceny, że prędzej poprosiłaby o urlop niż jeszcze więcej pracy. Uwierz mi. Nie chodziło mi o ilość scen @rafaelcaen , tylko o ewidentne bycie w tle, bo każdy z domowników (Gulben, Han, Nermin) miał własny wątek z innymi postaciami, a ona jedynie krążyła po domu. Jest mnóstwo przecieków z tego co się dzieje na planach serialowych w Turcji, w tym jak aktorzy potrafią gwiazdorzyć itd, że automatycznie tak to zinterpretowałam. Już wyrosłem z wieku, gdzie ma się "ulubionego aktora" czy aktorów, ale tutaj poznałem 3 nazwiska, których karierę na pewno będę śledził. Ja już wyrosłam i z jednego i z drugiego Tym bardziej w Turcji, gdzie o wszystkim co się podzieje z serialem (czyli także rolą) decyduje kaprys, tudzież szczęście/pech. Już był niejeden świetnie zapowiadający się i przygotowany z wielkim rozmachem, z gwiazdorską obsadą itd serial.. i został wywalony po 6 odcinkach, bo Turcy sikają i serialami. Dostają wręcz głupawki, który oglądać, a który nie. Ehh nie chce mi się już nawet o tym pisać... no jak sobie pomyślę o warunkach, w jakich powstają telki latino, gdzie wszystko można z dokładnością wręcz do jednej sceny zaplanować już na początku, a jakie z tego wychodzą potworki, to chce mi się "płakać", co to za niezdary z tych w Latino...
|
|
|
Post by lucy on Jan 12, 2021 14:05:59 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 12, 2021 18:48:36 GMT
Merve opowiada o swojej roli w MA:
I Ezgi:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 12, 2021 21:28:59 GMT
Ale miałą farta z tym projektem. Grała w doktorku w paru odcinkach fandom po niej jechał. Aż tu taka propozycja. Serialu nie oglądam ale czasem sobie na yt puszczam fragmenty i trzeba mieć wyobraźnie i odrobine kunsztu aktorskiego by coś takiego zagrać.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 12, 2021 21:46:07 GMT
Kurcze, szczerze te filmiki z Merve i Ezgi troche mnie rozczarowaly. Tak jakby niewiele potrafily opowiedziec o swoich postaciach. Byc moze nagrano je w trakcie pierwszych odcinkow, ale ktos z produkcji powinien im “nakreslic” tekst do filmiku promocyjnego dla potencjalnych nabywcow, zeby wygladalo to profesjonalnie i przekonujaco.
|
|
|
Post by lucy on Jan 12, 2021 22:30:07 GMT
Ale miałą farta z tym projektem. Grała w doktorku w paru odcinkach fandom po niej jechał. Aż tu taka propozycja. Przypuszczam, że by pograła znacznie dłużej, gdyby nie pandemia i konieczność zawieszenia produkcji seriali. Do Doktorka nie wróciła, bo ją Onur wyrwał do o wiele większej roli, w której się zresztą super sprawdziła. Odszukałam jeden filmik z Damlą: LINK@rafaelcaen, ja gdybym miała się doczepić to byłaby to oprawa prezentacji. Wg mnie miała się ona (prezentacja) odbyć w jakimś studio, gdzie aktorzy by byli normalnie ubrani i mogli z dystansu opowiadać o postaciach... gdzie byłby producent, ewentualnie dystrybutor itd. Tak jak to niedawno, zresztą elegancko zrobił Catay w związku z promocją seriali dystrybuowanych przez Madd Entertainment. A wyszło mało reprezentacyjnie. Kurcze, szczerze te filmiki z Merve i Ezgi troche mnie rozczarowaly. Tak jakby niewiele potrafily opowiedziec o swoich postaciach. @rafaelcaen, postacie są tak skomplikowane, że to nie jest takie proste o nich opowiadać komuś, kto serialu nie ogląda i nie ma pojęcia o ich specyfice. Co Ty byś powiedział na ich miejscu? Farah: (jest bardzo ciepła osobą ) http://instagram.com/p/CJ9GJaYJlOv Birkan: http://instagram.com/p/CJ9FOGLpTtf
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Jan 13, 2021 9:07:07 GMT
lucy, no spodziewalem sie po prostu, ze wiedza i powiedza cos wiecej na temat tych postaci, ale moze, jak naoisalem, nagrywali to przy poczatkowych odcinkach. Wczirajszy rating mnie uspokoil. “Survivor” dobrym serialom niegrozny.
|
|