Deleted
|
Post by Deleted on Feb 25, 2021 11:09:21 GMT
Gulben nie jest przeciez uposledzona umyslowo. Nieco ograniczona moze tak, ale to wszystko. Moglaby miec dom, meza, prace. Co do dzieci to nie wiem (no, matka natura sama z siebie by na to pozwolila).
|
|
|
Post by lucy on Feb 25, 2021 11:21:04 GMT
Nikt z tego domu nie jest upośledzony. Safiye tez nie jest. Jednak to nie znaczy, że są zdrowi. Co do Gulben to niestety nie jest zdolna do założenia rodziny. Do bycia żoną też nie jest. O jej byciu matką nawet boję się myśleć. Ułamek jej możliwości i tego jak by w pierwszym dniu małżeństwa wyglądał tej jej rzekomy dom, było widać kiedy wparowała do mieszkania Esata. W każdym następnym byłoby gorzej... aż byśmy doszli do jej obecnego domu... albo jeszcze gorszego.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 25, 2021 11:26:58 GMT
lucy ale wtedy ona byla pod silnym wplywem Safiye, a jak mogla zrobic dobre wrazenie na Esacie jak nie pokazujac to, co najlepiej robi, czyli sprzatanie? Co najlepszego mogla mu od siebie dac? Wlasnie to. Pamietaj, ze ona calymi dniami nic innego nie robi, na niczym innym sie “nie zna”. Gdyby oni wszyscy pozmieniali oteczenie, staliby sie “normalni”, takze Gulben.
|
|
|
Post by lucy on Feb 25, 2021 11:46:28 GMT
@rafaelcaen, to dlaczego po śmierci matki ten dom nie stał się normalny? Ano dlatego, że wszyscy jak jeden mąż wymagali leczenia. Najmniej ucierpiał ojciec, ale on w domu był jedynie gościem i te wszystkie postawy oraz zachowania nie udzieliły mu się w aż takim stopniu. Gdyby to wszystko było takie proste jak piszesz, że człowiek umiałby sobie ze sobą poradzić, to nie byłoby nałogów, manii, depresji i innych tego typu schorzeń natury psychicznej. Co do Guben to jest bardzo chora i wg mnie niezdolna do samodzielnego życia. Gulben to takie duże dziecko bujające w obłokach. Wymaga intensywnego leczenia.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 1, 2021 21:15:27 GMT
22. odcinek Nudny odcinek. W slabej obyczajowce dzialoby sie wiecej. Na plus fakt, ze nie bylo retrospekcji. Niestety, kolejny odcinek potwierdzajacy, ze scenarzysci zgubili droge kilka odcinkow temu i poszli w zlym kierunku i zamiast sie cofnac, to brna. Najgorsze, ze ogladajac serial czuc, ze cos im poszlo nie tak i oni to wiedza. Safiye w koncu “wyszla” na zewnatrz. Nie tak to mialo byc, nie tak to mialo wygladac. Ezgo Mola dala z siebie wszystko, jak zawsze, ale sam pomysl na te scene... bardzo slaby. Han dalej zbiera smieci i wciaz wlasciwie nie wiadomo po co wciaz to robi. Chyba tylko dla “dramatu”. Gulben dalej gra idiotke. Teraz nagle jej przeszkadza przeprowadzka Esry, a przeciez w poprzednim odcinku zostalo to przyzwoicie wyjasnione. No, scenarzysci chyba zapomnieli (albo teraz, ze to wyjasnili, albo w poprzednim odcinku, ze to jednak moze byc problematyczne dla Gulben). Odrosty Inci juz od kilku odcinkow rzucaja sie w oczy, ale w tym to juz naprawde przesada. Blagam, niech cos zrobia z jej wlosami! Egej prowadza sie najwieksza nierzadnica z klasy, a koles, ktory olewal najmlodsza siostre, teraz nagle na nia patrzy, bo nierzadnica juz go nie chce. A tej malej lapki juz nawet nie swedza, chociaz teraz wlasnie powinny jeszcze bardziej... lucy generalnie moznaby tego odcinka nie ogladac i byloby sie na biezaco. Jedynie Esra co sie przeprowadzila, reszta jest bez zmian. Scenarzysci chyba przedobrzyli, a produkcja postawila poprzeczke tak wysoko na poczatku, ze nie sprostali, by dalej temu podolac. Szkoda. Tak, jak zyczylem temu serialowi jak najwiekszych ratingow, tak teraz licze, ze z dnia na dzien spadnie na niechlubne miejsce gdzies za “Emanetem”. Moze Tureccy widzowie zareaguja jutro. Oby.
|
|
|
Post by Matthias on Mar 3, 2021 16:19:49 GMT
Reytingi za 02.03.2021 - WTOREK ТОТАL:
1. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz (184 odcinek) - 11.01%⬆(+0.31) 2. Masumlar Apartmani (24 odcinek) - 10.55%⬇(-0.28)
6. Baraj (29 odcinek) - 6.51%⬇ (-0.51) 17. Hekimoglu (39 odcinek) - 3.40%⬇ (-0.25) АВ: 1. Masumlar Apartmani - 13.33%⬇(-0.66)2. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz - 9.19%⬆(+0.32) 5. Hekimoglu - 4.79%⬆(+0.25) 7. Baraj - 4.52%⬆(+0.54)
|
|
|
Post by Matthias on Mar 10, 2021 15:10:34 GMT
Reytingi za 09.03.2021 - WTOREK ТОТАL:1. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz (185 odcinek) - 10.70%⬇(-0.31) 2. Masumlar Apartmani (25 odcinek) - 10.27%⬇(-0.28)6. Baraj (30 odcinek) - 6.31%⬇ (-0.20) 18. Hekimoglu (40 odcinek) - 3.04%⬇ (-0.36) АВ:1. Masumlar Apartmani - 13.40%⬆(+0.07)
2. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz - 9.30%⬆(+0.11) 8. Baraj - 3.93%⬇(-0.59) 10. Hekimoglu - 3.78%⬇(-1.01)
|
|
|
Post by Matthias on Mar 17, 2021 15:03:48 GMT
Reytingi za 16.03.2021 - WTOREK ТОТАL:
1. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz (186 odcinek) - 10.54%⬇(-0.16) 2. Masumlar Apartmani (26 odcinek) - 10.47%⬆(+0.20)
7. Baraj (31 odcinek) - 5.73%⬇ (-0.58) 19. Hekimoglu (41 odcinek) - 3.05%⬆ (+0.01) АВ: 1. Masumlar Apartmani - 13.32%⬇ (-0.08)2. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz - 9.48%⬆(+0.18) 9. Hekimoglu - 3.74%⬇(-0.04) 11. Baraj - 3.40%⬇(-0.53)
|
|
|
Post by lucy on Mar 20, 2021 9:41:08 GMT
@rafaelcaen, oglądasz jeszcze?
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 20, 2021 10:53:53 GMT
lucy, 23. odcinek byl moim ostatnim poki co i to z porzadnym przeijaniem. Chce ogladac dalej, ale jakos mnie nie ciagnie - pomimo, iz odcinek skonczyl sie na otwarciu smieciowego mieszkania przez Hana przed policja i ku przerazeniu jego siostr, oczywiscie wszystko wskutek „intryg” Esry, ktora snuje sie za Hanem jak cien. Widziala, jak grzebie w smieciach i nie uwierzyla w jego wymowke inagrala go telefonem, po czym pokazala to Inci. W momencie gdy Han otwieral smieciowe mieszkanie, Inci odkryla ten wrak samochodu i rzeczy (smieci), ktore palil na nagraniu - w tym tego manekina. U Gulben malo sie dzialo, robi z siebie idiotke krecac sobie loki i marzac, by byc jak Esra. Esat tak jakby szuka z nia kontaktu, ale ona kazda swoja odpowiedzia i zachowaniem raczej powoduje, ze ja na jego miejscu bym uciekal. Bardzo mi szkoda tego watku. Najpierw szli w kierunku „normalnosci” Gulben, a teraz robia z niej wariatke nadajaca sie do leczenia. U Safiye idylla, poszla sobie na spacer z Nazim, no problem, a potem do (pustego) kina. Spoko. Kolejny skopany watek. A Nazi dalej zyje, chociaz co odcinek w ktoryms momencie dostaje paralizu. Mlodszej siostrze odbija, bo rysuje zaparkowane samochody na ulicy. Chyba po to, by przypodobac sie tej nierzadnicy, co to teraz z Egejem chodzi, a na nia sama z kolei robi maslane oczy teraz ten chlopak, co poki Egeja nie bylo, nawet jej nie zauwazal, bo wlasnie latal za nierzadnica. Watku dziadka i ojca Inci wlasciwie nie ma, oni dalej razem mieszkaja. Generalnie w odcinku byla jedna scena (rozmowa Hana i Safiye, krotka zreszta), ktora chwytala za serce - a bylo ich przeciez multum w kazdym odcinku jeszcze do niedawna... Jaka szkoda, ze tak zepsuli ten serial, a wszystko zaczelo sie tak naprawde od pomyslu z Nacim... Chociaz pisałem juz, mogli z tego zrobic taka drame jak do tej pory pokazywali, ale poszli w kierunku obyczajowki, urwanych watkow albo watkow od czapy - jak ten z Esra czy coraz gorszym stanem psychicznym Gulben. Aaa, zapomnialem! Byl jeden calkiem fajny watek i to wlasnie z Gulben: Esra byla umowiona z Esatem, ale przyszedl do niej byly kochanek (ten z radia). Gulben go zauwazyla, a potem wpadla na Esata i widzac, jaki jest podekscytowany (wedlug niej), ze idzie do Esry (z prezentem, zeby miala do nowego mieszkania cos od niego), probowala go zatrzymac. Koniec koncow, poszli razem na smietnik wyrzucic jej oszczane przescieradlo. No ale Esat koniecznie chcial do Esry, a Gulben, ze nie ma jej w domu, bla bla bla i wtedy buch! Krzyki Esry wyrzucajacej kochasia z mieszkania i rozczarowanie Esata (ale dal Esry jej „prezent” i sobie poszedl) - oczywiscie domyslil sie, ze Gulben chciala go chronic, bo nie chciala, zeby cierpial i przez to go zatrzymala i oklamala.
|
|
|
Post by Alex on Mar 20, 2021 11:43:29 GMT
Widziałam chyba że dwa zwiastuny w trakcie oglądania live'a Teşkilat i nieźle się tam dzieje. Wczoraj też poczytałam komentarze na fb. İnci chyba sama zaczyna już wariować... To było trochę do przewidzenia skoro zdecydowała się wkroczyć w życie takiej rodzinki i zamieszkać z nimi w jednym domu. Ona również powinna zacząć uczęszczać na jakąś terapię, bo na dłuższą metę tak nie wytrzyma i w końcu wyląduje w wariatkowie.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 20, 2021 11:53:57 GMT
Alex, nie wiem, jakie zwiastuny widzialas, ale w serialu wlasnie teraz nic sie nie dzieje, z tego zrobila sie wrecz obyczajowka. To byl fajny dramat psychologoczny, teraz pozostal tylko zal...
|
|
|
Post by Alex on Mar 20, 2021 11:57:58 GMT
Chodzi mi o zwiastun najnowszego odcinka, czyli tego który będzie emitowany w Turcji we wtorek. U Safiye i Gülben już nie wiem co się dzieje, ale sporo tam krzyków było, Sefiye chyba się przebierała w ciuchy zmarłej matki, a İnci zaczęła mieć chyba jakieś przywidzenia albo koszmary...
|
|
|
Post by Atahan on Mar 21, 2021 9:47:57 GMT
Seda Akman dołączyła do obsady. Że też akurat tutaj...
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 21, 2021 10:20:05 GMT
Atahan, moze to tylko wystep goscinny? Jestem 3 odcinku do tylu, ale domyslam sie, kogo zagra i nie widze tej postaci na stale w obsadzie (takze biorac pod uwage postaci, ktore juz epizodycznie sie pojawily w serialu).
|
|
|
Post by Atahan on Mar 21, 2021 11:19:59 GMT
Okaże się we wtorek gdzie ją wpiszą. Z tego, co widzę zagra chyba jakiegoś psychologa, terapeutę, albo coś w tym stylu, czyli żadna nowość w jej karierze. Mam nadzieję, że to występ gościnny.
|
|
|
Post by lucy on Mar 21, 2021 12:23:30 GMT
U Gulben malo sie dzialo, robi z siebie idiotke krecac sobie loki i marzac, by byc jak Esra. Esat tak jakby szuka z nia kontaktu, ale ona kazda swoja odpowiedzia i zachowaniem raczej powoduje, ze ja na jego miejscu bym uciekal. Bardzo mi szkoda tego watku. Najpierw szli w kierunku „normalnosci” Gulben, a teraz robia z niej wariatke nadajaca sie do leczenia. @rafaelcaen, a ja uwielbiałam kiedy Gulben z rumieńcem na twarzy kręciła loczki. Jej wszystkie marzenia i fantazje były dla mnie place lizać. Niestety będąc facetem uciekałabym od niej gdzie pieprz rośnie. No co do kierunku rozwoju jej wątku to nigdy on nie szedł ku "normalności" Gulben. Powiedziałabym nawet, że wręcz przeciwnie. Postać jest chora i to bardzo. Usposobienie ma lajtowe, jest takim dużym dzieckiem, ale w kryzysie jest tysiąc razy bardziej niebezpieczna od Safiye, która właściwie jest postacią najtragiczniejszą i najbardziej dotkniętą traumą z dzieciństwa, że właśnie po niej można by się spodziewać tego najgorszego. Natomiast dla mnie Gulbem ma zadatki na morderczynię. Tak ją przynajmniej serial naszkicował. Jaka szkoda, ze tak zepsuli ten serial, a wszystko zaczelo sie tak naprawde od pomyslu z Nacim... Chociaz pisałem juz, mogli z tego zrobic taka drame jak do tej pory pokazywali, ale poszli w kierunku obyczajowki, urwanych watkow albo watkow od czapy - jak ten z Esra czy coraz gorszym stanem psychicznym Gulben. Tak to jest jak w Turcji serial ma wysoki reyting. Bałam się tego niemiłosiernie i się sprawdziło. Co prawda mam od Ciebie @rafaelcaen, całkowicie odmienne zdanie co do Esry i stanu psychicznego Gulben, bo z tego co czytam, w tych wątkach jest akurat tak jak być powinno, gdyż ani Gulben nie jest zdrowa, ani Esrze nie brakuje inteligencji i to co "wyprawiają" jest dla mnie bardzo wiarygodne. Wiadomo, że z przeprowadzką Esry do kamienicy Hana mocno przesadzili, jednak jej dociekliwość i zawziętość to żadna nowość. Zakręcona relacja Esry z szefem i wzdychanie do niej Esata powinno się kręcić w kółko i ciągnąć w nieskończoność, wodząc widza ciągle za nos i zaskakując go co chwilę, żeby nie było do końca wiadomo, w którym kierunku pójdą wątki postaci uwikłanych w ten powiązany ze sobą ciąg zdarzeń. Każdy by znalazł w takim schemacie coś dla siebie, bo ja bym np. trzymała kciuki za Esre i Esata, a Ty - za Gublen i Esata. I kazdy z nas dostawałby co chwilę marchewkę, tudzież kijem. No niestety przy takiej improwizacji jak ta w Turcji, gdzie los kolejnych odcinków leży w rękach reytingu i sprzedaży... nie ma opcji, żeby wyszło z tego coś na poziomie. Seda Akman dołączyła do obsady. Że też akurat tutaj... Mnie to nie dziwi, ze tu poszła. Szuka roli na dłużej, bo w całym swoim życiorysie to tylko w Kalp Atisi sobie pograła. I jeszcze w jakimś serialu w 2007r. Ask ve Mavi nie liczę, bo tam dołączyła w samej końcówce. Może jest pechowa? Fajnie by było, przynajmniej by Onur nie zrobił z MA kolejnego potworka (po DEK).
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 21, 2021 14:56:28 GMT
Atahan, watpie, aby pojawila sie w czolowce. A skoro twierdzisz, ze zagra psychologa, to pewnie od Gulben i Safiye. lucy Gulben nie szla ku „normalnosci”? Szla. Zaczela wychodzic do i stawiac sie Safiye - ale nie tupiac nozkami, ale konkretnie ja kontratakujac w sprzeczkach slownych, robiac refleksje na temat zycia (ze wszyscy maja zycie, a one zamkniete w domu i nikt ich nie chce i nigdy tego „zycia” wlasnego miec nie beda) i to ona poszla porozmawiac z Inci, zeby dala szanse Hanowi i obiecala pojsc do specjalisty. Jak miala nadzieje na Esata to nawet przestala sie moczyc i miala gdzies sprzeciwy Safiye, bo wierzyla, ze ma szanse na normalne zycie. I to scenarzysci totalnie skopali, robiac z niej teraz slodkiego bachora. Co gorsza, Safiye teraz ma swoje zycie, prawie nie ma jej w domu, malo sie kloci i wtraca, gotuje co kto zechce - innymi slowy jest jak zwyczajna, typowa starsza siostra. A Gulben dalej sie moczy. Dlaczego? Przeciez to Safiye i jej gnebienie byly glownymi przyczynami problemow Gulben. Problem zniknal, a u Gulben zero poprawy, tylko gorzej i gorzej. Niestety, scenarzysci zmienili od kilkunastu tygodni gatunek serialu na obyczajowy i naprawde watpie, aby jakiekolwiek konsultacje psychologiczne mialy miejsce w trakcie prac nad scenariuszem.
|
|
|
Post by Atahan on Mar 21, 2021 15:39:38 GMT
Szuka roli na dłużej, bo w całym swoim życiorysie to tylko w Kalp Atisi sobie pograła. Wątpię i tak samo wątpię, że będzie tu grać do ostatniego odcinka, a jej rola będzie jakaś znacząca. Po "Sol Yanim" widzę, że szuka po prostu zarobku. W "Adi: Zehra" zresztą też tak było. W "Kalp Atisi" nie grała we wszystkich odcinkach, tylko w jakichś środkowych. W "W sercu miasta" jej rola dopiero z czasem się trochę rozwinęła. Pewnie wystąpi tutaj w kilku odcinkach, albo będzie mieć 1-2 sceny na odcinek. Wolałbym ją zobaczyć w czymś, co obejrzę.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 21, 2021 15:49:43 GMT
Atahan, nie obawiaj sie, ona na pewno nie zagosci tu na dluzej. Taki serial.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 22, 2021 14:15:35 GMT
Oho, widzowie w koncu zareagowali. Naci znika na jakis czas z serialu, bo widzom nie podoba sie “nowa” Safiye. Takze bedzie pewnie znow drama, mycie wszystkiego 4 razy i zale. A Naci zamiast umrzec, dalej zyje...
|
|
|
Post by lucy on Mar 23, 2021 9:32:46 GMT
@rafaelcaen, nie wiadomo tylko, czy znika na zawsze, bo to zniknięcie to wyjazd do Ankary. Może jeszcze wróci. Podobno aktor po występie w MA otrzymał kilka pozycji ról, w tym na platformach. Fabuła się znowu rozjedzie, bo Ugur złapał koronę.
|
|
|
Post by mira on Mar 23, 2021 9:43:53 GMT
Lubię tego aktora ze zdjęcia. Mógłby zagrać w czymś główną rolę. Bardzo mi się podobał w serialach "Seref Meselesi" i "Halka"
|
|
|
Post by lucy on Mar 23, 2021 9:50:08 GMT
mira, w MA tez go chwaliliśmy.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 23, 2021 11:33:09 GMT
mira oj tak, moglby dostac gdzies glowna role. Boje sie tylko, ze on ma zbyt turecka karnacje i to go przekresla. 😕 Biedny Ugur, zycze mu zdrowka! lucy wg info jakie ja znalazlem, Naci znika na jakis czas w zwiazku z wyjazdem. Pewnie pojedzie do corki albo go uzdrowia. 🤨
|
|
|
Post by lucy on Mar 23, 2021 11:39:25 GMT
Ja go bardzo lubię, no nie wiem, czy ma w sobie aż tyle charyzmy, żeby podołać roli głównej. Czym innym jest błyszczeć w roli drugoplanowej, a czym innym - na pierwszym planie. Wg mnie scenariusz w MA za słabo go wyeksponował i być może aktor nie miał jak pokazać na co go stać.
|
|
|
Post by Alex on Mar 23, 2021 13:03:54 GMT
lucy, @rafaelcaen, obejrzyjcie sobie Afili Ask, tam też grał.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Mar 23, 2021 14:58:26 GMT
Ja go bardzo lubię, no nie wiem, czy ma w sobie aż tyle charyzmy, żeby podołać roli głównej. Czym innym jest błyszczeć w roli drugoplanowej, a czym innym - na pierwszym planie. Wg mnie scenariusz w MA za słabo go wyeksponował i być może aktor nie miał jak pokazać na co go stać. lucy to na pewno. I fakt, w scenach z Gulbem on ma duzo charyzmy - nadawalby sie na prota w romantycznym serialu, ale w innych scenach to traktuja go po macoszemu i ciezko okreslic. No, ale gral w koncu czarny charakter w dosc dlugim serialu, wiec na cos go chyba jednak stac... ❤️
|
|
|
Post by lucy on Mar 24, 2021 9:46:25 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Mar 24, 2021 17:02:16 GMT
Reytingi za 23.03.2021 - WTOREK ТОТАL:
1. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz (187 odcinek) - 10.43%⬇(-0.11) 2. Masumlar Apartmani (27 odcinek) - 10.23%⬇(-0.24)7. Baraj (32 odcinek) - 5.69%⬇ (-0.04) 15. Hekimoglu (42 odcinek) - 3.63%⬆ (+0.58) АВ: 1. Masumlar Apartmani - 13.79%⬆ (+0.47)2. Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz - 8.69%⬇(-0.79) 6. Hekimoglu - 4.82%⬆(+1.08) 11. Baraj- 3.82%⬆(+0.42)
|
|