Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 7, 2020 20:43:44 GMT
Szkoda że odchodzi z serialu. Fidan zazem z ramo tworzyli tę rodzinę
|
|
|
Post by julia on Dec 9, 2020 10:29:12 GMT
Next, to prawda Fidan była podporą Ramazana. Inteligentna, doświadczona, rozumiejąca się z bratankiem, pomagająca ...była jedynym bezpiecznym łącznikiem miedzy nim i Sibel, przyjazna dusza! Nikt w rodzinie nie jest w stanie działać tak, jak ona. Ramo w swojej walce od strony strategicznej, został sam i w pojedynkę będzie musiał borykać się bez możliwości podzielenia się swoimi rozterkami To była pułapka zastawiona na Ramo, ale Fidan skasowała wiadomość i pojechała do portu sama, aby rozmówić się z Yavuzem, pojechała na śmierć Yavuz , zmienił się bardzo, zawsze był kameleonem, ustawia się tak, aby być u władzy, ale nie można mu odmówić tego, że były chwile kiedy ratował Ramo z opresji. W sumie to tragiczna postać. Dawno temu powiedział Fidan, że jego pierwsza miłość skończyła się tym, że omal nie zszedł z tego świata, bo chciał z nią uciec, a jej rodzina pobiła go do nieprzytomności, wiele miesięcy spędził w szpitalu.. Drugą kobietę, którą pokochał, matkę jego córki, która wyciągnęła go z bagna, jego działalność doprowadziła do grobu. Pokochał Fidan i co się stało? To on ją zabił Co teraz zrobi? Jak będzie z tym żyć? Stanie się celem Ramo, a może zacznie z nim współpracować?
|
|
|
Post by julia on Dec 9, 2020 21:17:21 GMT
Odcinek 23.A wydawało się, że w rodzinie Kayów wreszcie zapanował względny spokój, urządzili bar z kebabem, wprowadzili się do nowego domu, Sibel zaczęła wymykać się z domu. Ramo przygotował kolację dla dwojga ze świecami, byli oboje uszczęśliwieni, radośni, do momentu telefonu z domu Cihangira...Sibel musiała wracać. Niestety Cihangir nie zgodził się na to, aby zamieszkała sama I cały nastrój diabli wzięli, takie kradzione chwile szczęścia, ale... są. Na górze wrze, ścierają się interesy poszczególnych bossów,,Masar , jak widzimy ma bardzo dużo do powiedzenia, jest prawą ręką tajemniczego gościa z biblioteki, miłośnika lasek z misternie rzeźbionymi główkami, miłośnika wynalazków i posłuchów. Cihangir uważa Masara za maniaka, ale jego szwagier nic sobie z tego nie robi i po swojemu kręci swoje interesy. Przy czym bacznie obserwuje Sibel. Pojawia się też oczekiwany gość z Rosji - Vasilij z żoną Nadią. Blond Nadia jest kochanką Cihangira , nawet chwali się , zapytana przez Sibel skąd zna turecki, odpowiada :"Najlepszy sposób na naukę języka, to kochanek Turek". Żeby Ahsen o tym wiedziała , nie darowałaby tego, choć i tak już jej nie znosi, zdecydowanie nadają na innych falach Vasilij, to ważny partner w narkotykowym biznesie, właśnie w depo pojawiła się duża partia towaru, ale tym zajął się Ramo przy pomocy ludzi z dzielnicy Kaman. Wiemy coraz więcej na temat tej organizacji, dzielnicę Kanan ma pod opieką kolejny Sarraf - jest to...kobieta, Młodsza siostra Kursata i starsza Nuriego - Nuray. Zajmuje się zupełnie czymś innym , niż jej zmarli bracia. Ona organizuje wszystko, jej pomocnikiem jest Cevdet, którego znamy z wcześniejszych odcinków, no i oczywiście Hasmet jest ich człowiekiem Kilka słów właśnie o nim. Był w więzieniu w jednej celi z Koksalem, aby poznawać zamiary Cihangira, potem dołączył Ramo i jego przełożeni uznali, że dobrze będzie, jak będą pracować razem. Dla niepoznaki Hasmet udawał człowieka z garbem. Swoją drogą, to strasznie ciężko chodzić całymi dniami ze sztucznie podniesionym ramieniem Pod dzielnicą są tunele, co pomaga w ukrywaniu się i przemieszczaniu. Nuray przysłała swoich "żołnierzy" i pod wodzą Rama i Cevdeta spalono truciznę, którą przysłał Vasilij. Ależ to strata z dymem poszły miliony i na pewno zacznie się kolejne dochodzenie i szukanie winowajcy, tymczasem Ramazanowi udało się usiąść przy wspólnym stole z "górą". Nie było Yavuza, który jest na aucie, ale podczas spotkania z Vasilijem proponuje mu współpracę, przy wyeliminowaniu Cihangira. Vasilij to także bezwzględny typ, ciekawe, kto po tym spotkaniu wyjdzie cało, bo w kawiorze podanym na stół ma być trucizna....dla kogo przeznaczona? Fiko chce koniecznie spróbować, bo to jego przysmak...
|
|
|
Post by julia on Dec 11, 2020 9:56:11 GMT
Zwiastun bardzo ciekawy.
Ramo z braćmi szukają winnego śmierci Fidan, Hasan dorwał Yavuza , Sibel porwana
Dogu ma obsesję na punkcie Ramazana i dołączył do swojej listy Hasmeta... Dogu , to maszyna do zabijania na rozkaz Cihangira, on jest przez niego zaprogramowany, ma wyprany mózg. Nie jest pozbawiony inteligencji, ale dał się zmanipulować do tego stopnia, że zatraca swoje człowieczeństwo. Baba Cihangir powiedział, Dogu już spełnia jego wolę, jak niewolnik. Z tym, że niewolnicy nienawidzą swoich panów, a Dogu z poświęceniem robi wszystko, żeby być godnym zaufania i szacunku "synem" szefa. Niestety, ostatnio zalicza same niepowodzenia, a obiecał ,że skończy z Ramazanem....
|
|
|
Post by lucy on Dec 12, 2020 10:39:11 GMT
Reyting za 11.12.2020 - PIĄTEK
TOTAL: 1. Kirmizi Oda (15 odcinków) - 8,48% ⬇ (-0,52) 2. Ulice (569 odcinków) -7,87⬆ (+0,13) 4. Ramo (24 odcinki) - 6,77% ⬆ (+0,68) 6. Hercai (51 odcinków) - 5,98% ⬇ (-1,01) 13. Scorpion (1 odcinek) - 4,25% 🆕 17. Prawo do tronu: Abdulhamid (seria 129) - 3,05⬇ (-0,35)
AB: 1. Kirmizi Oda - 11,86% ⬆ (+0,41) 3. Skorpion - 5,06% 🆕 4. Ramo - 4,60% ⬇ (-0,32) 5. Arka -4,27 ⬇ (-0,27) 8. Prawo do tronu: Abdulhamid - 3,29% ⬇ (-0,74) 13. Hercai - 3,01% ⬇ (-0,11)
|
|
|
Post by julia on Dec 13, 2020 22:11:26 GMT
Odcinek 24.Odcinek zanotował spadek w AB , chociaż wydawało się, że tak nie będzie. Może "Akrep" trochę odciągnął uwagę. Całość naznaczona rozpaczą po śmierci Fidan, płaczą wszyscy tak prawdziwie, że aż i mi się łza w oku zakręciła. Gra Murata , mistrzostwo :"Nie udało mi się cię ochronić", powtarza z bólem i poprzysięga zemstę. Murat , świetnie się sprawdza w roli amanta, ale i w roli mocnego, nieustępliwego przedstawiciela świata przestępczego, zabijającego w koniecznych sytuacjach. Pomijam tu kwestię przemocy w ogóle, ale o tym jest ten serial : walka o wpływy, pieniądze, bezwzględność, zemsta....są jego treścią. Priorytetem dla Ramazana staje się dorwanie zabójcy Fidan, zaś dla Vasilija odnalezienie sprawcy puszczenia z dymem 120 milionów dolarów. Towar był w depozycie u Cihangira, a Ramo spalił narkotyki. Teraz Cihangir musi pieniądze oddać, ale udało mu się wytargować spłatę długu w kilku ratach. Vasilij, to cwany gracz, chciał przy okrągłym stole otruć wszystkich, poza Yavuzem, z którym wszedł w układ. Celem miał być Ramo , na którego zastawiono pułapkę w porcie. Yavuz próbował negocjować z Vasilijem, ale ponieważ chodziło tu o być albo nie być Yavuza, to ten się zgodził . Niestety , zginęła jego ukochana kobieta. Żadnej nie przyniósł szczęścia i jego żona, i Fidan, odeszły z jego powodu. Jest zdruzgotany, czyni nad jej grobem spowiedź ze swojego życia: "Chciałem być dobrym człowiekiem, naprawdę chciałem. Ale im bardziej chciałem, to zdarzały się takie sytuacje, które pogrążały mnie w błocie, ugrzązłem w bagnie i nic już mnie z niego nie wyciągnie" To już nie ten sam Yavuz, pewny siebie z uśmiechem na ustach, teraz zapadł się w sobie, postarzał, musi uciekać przed zemstą Cihangira, obrońcę upatrywał w Vasiliju. Na zorganizowanym spotkaniu nikt się kawiorem nie otruł, bo Rosjanin wpadł w szał z powodu spalenia narkotyków i co innego miał w głowie, dlatego wytrącił talerz z rąk Fiko, który łykał ślinkę na widok ikry... Ten wytrącony talerz stał się później powodem dedukcji Ramazana i porwania Fiko, Dogu i Yavuza... i to właśnie Fiko mówił o ulubionym kawiorze... Nie można zapomnieć tutaj o Masharze, który reprezentuje jeszcze wyższy stopień wtajemniczenia i władzy niż Cihangir oraz pozostali, organizuje kolejne spotkanie w restauracji i wnosi tacę z kanapkami udekorowanymi ...kawiorem, a Ramo bacznie obserwuje i widzi , że Vasilij ucieka wzrokiem w końcu zrywa się z miejsca...strzały...jednak to nie koniec, gdyż widz wie, że wykonawcą zadania był Yavuz. Wcześniej doszła do tego Sibel, która obiecała, że nie będzie się mieszać w te sprawy, ale to Sibel Na twarzy Ramo widzimy szok i niedowierzanie...
|
|
|
Post by julia on Dec 14, 2020 10:23:07 GMT
Dogu należy się osobny komentarz. Wszyscy widzą, jakim jest człowiekiem - to maszyna do zabijania. Jest bezlitosny dla wszystkich, którzy przeciwstawiają się Cihangirowi, który ulepił go na swój wzór i podobieństwo, zmanipulował go i zrobił marionetkę. Pisałam już, że Dogu jest inteligentny, spostrzegawczy i ... zakochany (bez wzajemności) w Nehir, którą przeznaczył mu "baba" na żonę. Robi wszystko, aby być godnym "synem" nowego ojca. Na punkcie Ramo ma obsesję, podejrzewa też Sibel, dlatego bacznie ją obserwuje i śledzi. W końcu porywa i szantażuje Ramo. Zachowuje się nienormalnie, jest w szale, bliski pomieszania zmysłów, gdy zobaczył video , na którym Koksal - jego ojciec , mówi, kto go wsadził do więzienia i ma ufać Ramo. Wpadł w amok po dekonspiracji Hasmeta, zaczął się śmiać , jak szaleniec, nadludzką siłą zerwał się wraz z krzesłem , porozbijał wszystko, zerwał więzy, zranił Hasmeta, krzycząc: "Moim ojcem jest Cihangir" Kolejnego szoku doznał, gdy zawiózł Ramo do lasu, gdzie w samochodzie była uśpiona Sibel: "Jeśli tak bardzo kochasz Sibel, zabij się , inaczej wysadzę samochód w powietrze" Ramo z rozpaczą w oczach przystawia sobie broń do skroni, ale ....supriz! Pojawia się... Koksal , który jak widać, od lat przygotowywał się w więzieniu do zemsty na Cihangirze. Cierpliwość wyjątkowa, udawał chorego, upozorował śmierć, nawet Hasmet i Ramo nie mieli o tym pojęcia. Ograniczone zaufanie. Dogu stał się ofiarą złożoną także przez własnego ojca na ołtarzu porachunków mafijnych z Cihangirem. Jak to wpłynie na Dogu? Nie jestem do końca przekonana, że będzie skakał z radości, przez tyle lat miał prany mózg, tylu ludzi zabił dla Cihangira...czy ze strony Koksala to było naprawdę ojcowskie podejście
|
|
|
Post by lucy on Dec 17, 2020 21:28:45 GMT
Z Cukurovej do Ramo...
|
|
|
Post by julia on Dec 18, 2020 9:16:14 GMT
Tak jest lucy, tam grała charakterną żonę wstrętnego typa, wątek Hacipa się zakończył wraz z jego śmiercią, więc znalazła się w "Ramo" a tutaj też gra nie mniej charakterną przywódczynię w dzielnicy Kaman - Belkis , jest ona młodszą siostrą Kursata i starszą Nuriego. Oni robili szemrane interesy, ona poszła inną drogą....podziemne centrum dowodzenia ...walka ze światem przestępczym...teraz współpraca z Ramo . Wspólna spektakularna akcja za nimi - spalony towar Vasilija ,proszek wart 120 milionów dolarów. Wizualnym przekaźnikiem informacji jest dzielnicowy fryzjer, wywieszający stosownie do sytuacji, ręczniki w różnym kolorze. Do obsady dołączy też Cetin Tekindor - tatuś Asi i jeszcze jeden aktor, którego nie znam zupełnie. Być może któryś z nich jest tym tajemniczym gościem z laską, z którym pracuje Mashar i , który przyjmuje czasami Cihangira w bibliotece.
|
|
|
Post by lucy on Dec 19, 2020 10:04:20 GMT
Reyting za 18.12.2020 - piątek
TOTAL: 1. Kirmizi Oda (seria 16) - 8,33% ⬇ (-0,15) 2. Arka (seria 570) - 8,27% ⬆ (+0,40) 3. Ramo (seria 25) - 6,71% ⬇ (-0,06) 9. Hercai (seria 52) - 5,51% ⬇ (-0,46) 13. Skorpion (seria 2) - 4,09% ⬇ (-0,09) 16. Dzieciństwo (seria 9) - 3,39% ⬇ (-0,55) 19. Prawo do tronu. Abdulhamid (seria 130) - 3,09% ⬇ (-0,03)
AB: 1. Kirmizi Oda - 12,00% ⬆ (+0,14) 3. Ramo - 4,87% ⬆ (+0,27) 4. Arka - 4,32% ⬆ (+0,05 ) 5. Skorpion - 4,15% ⬇ (-0,91) 8. Prawo do tronu. Abdulhamid - 3,20% ⬇ (-0,20) 17. Dzieciństwo - 2,58% ⬇ (-0,80) 19. Hercai - 2,22% ⬇ (-0,79)
|
|
|
Post by julia on Dec 22, 2020 16:16:06 GMT
Cieszę się, że "Ramo" się trzyma na określonym poziomie. Serial okrzepł i zyskał swoją widownię, oby tak dalej. U nas Święta , ciekawe czy 25. Turcy wyemitują odcinek, czy też już będą mieć przerwę zimową do stycznia Po świątecznych przygotowaniach powrócę z komentarzem na temat 25. odcinka
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 26, 2020 15:09:20 GMT
julia odcinek został wyemitowany i całkiem dobrze sobie poradził. Rayting za 25.12.2020Total: 2 Kirmizi Oda [TV8] [Odc 17] 8.38%⬆ (+0.05) 3 Ramo [Show] [Odc 26] 6.91%⬆ (+0.20) 8 Hercai [ATV] [Odc 53] 5.53%⬆ (+0.01%) 14 Akrep [Star] [Odc 3] 3.91%⬇ (-0.27) 15 Çocukluk [Fox] [Odc 11-Finał] 3.79%⬆ (+0.40) 23 Emanet [Kanal 7] [Odc 80] 2.83%⬆ (+0.05) AB: 1 Kirmizi Oda [TV8] [Odc 17] 11.99%⬇ (-0.01) 4 Ramo [Show] [Odc 26] 4.93%⬇ (+0.O6) 6 Akrep [Star] [Odc 3] 3.84%⬇ (-0.31) 11 Çocukluk [Fox] [Odc 11-Finał] 3.36%⬆ (+0.78) 17 Hercai [ATV] [Odc 53] 2.51%⬆ (+0.29) 27 Emanet [Kanal 7] [Odc 80] 1.89%⬇ (-0.33)
|
|
|
Post by julia on Dec 29, 2020 16:57:18 GMT
Odcinek 25.Jesteśmy w momencie, gdy rozjuszony Dogu porywa Sibel i każe Ramo zabić się na jej oczach. Na szczęście pojawia się Koksal, uważany za martwego. Dlaczego, co to za sztuczka ? Bał się, że , gdy nadejdzie amnestia, Cihangir go zabije. Szok Dogu oraz żal są uzasadnione. Nie bardzo trafiają do niego słowa ojca, że nie mógł powiedzieć mu prawdy, gdyż opiekę nad nim Cihangir zaczął sprawować, gdy Dogu był mały i nie chciał narazić syna na niebezpieczeństwo: "Powinieneś był zrobić tak, abym wiedział kim jest Cihangir. Ty mi nie dowierzałeś. Bałeś się, że ja nie sprostam. I skoro chciałeś, abym uwierzył, że jesteś martwy , to niech tak zostanie" Zaszywa się z dala od wszystkich , nie odpowiada na telefony "baby Cihangira", przeżywa rozpacz, przypomina sobie różne chwile i za zmarnowane życie postanawia zrobić to, co umie robić najlepiej - zabić go. Rozpoczyna się polowanie na Yavuza, ale temu za pomocą jego sztuczek udaje mu się wyjść cało - kolejny raz zresztą. on to nazywa strategią. Podstawia swojego człowieka i prosi Fiko o przysługę - blokada na drodze, Ramo jedzie za samochodem Yavuza i nagle stop, samochód wylatuje w powietrze. Bardzo widowiskowa scena Udało się, Yavuz może spokojnie wyjechać... Ale zanim to, nastąpi Ramo udaje się nawiązać kontakt z Cirlingirem, szefem łowców głów. On ma ich tysiące w całym Stambule. Są to ludzie różnych profesji, kobiety i mężczyżni, młodzi i starzy.Dostają zdjecie, rzucają robotę i jadą na polowanie, kto złowi zwierzynę zarabia duże pieniadze. należałoby się zastanowić nad kwestią moralności tych ludzi. Oni mają, ale swoją, na własny użytek W centrum dowodzenia rozsyłane są do wszystkich "żołnierzy" zdjęcia szukanej osoby. Czerwony krzyż oznacza śmierć , biały - dostarczyć żywego. Sam boss, to bezlitosne dziwadło, kubraczek w panterkę , kapelusik, hoduje psy obronne , ma klub sportowy w jakiejś dzielnicy.. Nade wszystko kocha pieniądze , dostaje za zlecenie od Ramo sztabki złota. Yavuz oferuje wielokrotnie więcej, ale Cirlingir ma zasady.. Jeśli tak zrobi, narazi na szwank swoją reputację. Ramo był pierwszy. "Umarli wszyscy których kochałem, a nade wszystko straciłem ukochaną kobietę", tak mówi Yavuz do ścigającego go Ramo. Ramazan ma żal do Belkis , że nie uprzedziła go o tym, że Koksal żyje, mało tego, okazuje się ,że on mieszka w dzielnicy. Zabawny jest Hasan, który zauważył , że brat gdzieś chodzi i postanawia dowiedzieć się prawdy, zabawia się w Sherlocka Na razie odnajduje mieszkanie Koksala... Uratowana Sibel, wraca do domu i dalej gra swoją rolę...
|
|
|
Post by julia on Dec 29, 2020 18:09:32 GMT
No nie zly2 zly2 zly2 zapisana strona na temat odcinka 26. poooszła...... rozpacz Dziś już nie mam ochoty na pisanie....
|
|
|
Post by julia on Dec 30, 2020 11:19:42 GMT
Odcinek 26.Samochód z Yavuzem wyleciał w powietrze - bardzo widowiskowa scena , ale Fiko oddał przysługę na pokaz. W samochodzie był podstawiony człowiek, zaś Yavuz poleciał spokojnie do Rosji, aby robić interesy z Vadimem Kandińskim, który chce głowy Ramo za śmierć syna. Cihangir szaleje , bo raz, że Dogu ciągle nie ma, dwa, że poprzez śmierć Vasilija pogmatwały mu się interesy, a po trzecie i to najgorsze - staje przed nim Koksal Jakim cudem, przecież umarł! Zaraz po tym, jak obwiniał Ramazana o to zabójstwo: "Twoje słowo, przeciwko mojemu" "No to teraz powiedz to człowiekowi, którego podobno zabiłem ja" - mówi Ramo. Szok, szok, szok, ale to przecież Cihangir , wszystko przekuwa na swoją korzyść: "Lepiej byłoby dla ciebie Koksal, żebyś dalej był martwy". Zaprasza go na kolację - czyżby terapię ma na myśli, ale Koksal odpowiada:" nasza kolejne spotkanie będzie w ...piekle" Świetna jest scena , kiedy Ramo odkrywa prawdziwe oblicze , Cihangira i zgromadzonych przy stole. Znamienne są słowa Ramazana, który wskazuje na obłudę i brak zasad : "Chcieliście mnie zabić ,nasłałeś na mnie Dogu, naruszyłeś zasady, mimo, że : po pierwsze, kiedy dałem wam martwego Sarrafa , wy powiedzieliście , że Cihangir mnie nie ruszy, ale mimo to on chciał mnie zabić; po drugie, zdemaskowałem Vasilija, który chciał was otruć, sam powiedziałeś , że macie dług przede mną; po trzecie oddacie mi to do czego mam prawo, a twoje prawa i zasady, są takie jak w Adanie , wojnę może zakończyć tylko ślub." "Ty chcesz Nehir? Nigdy w życiu!" zly "Nie , ja chcę Sibel, z którą mam nierozliczone sprawy". "Ty gadzie , chcesz się ożenić z moja synową , żeby mnie poniżyć.?!" zly2 "Ja rozmawiam nie z tobą a z innymi bossami." Ramo kapitalnie rozegrał odebranie Sibel z domu Cihangira, posłał jej czarne róże, co wywołuje zazdrość i złość Nehir. Sibel dalej gra skłóconą i nienawidzącą go ....Ramo rzucił na zakończenie :"Dostaniesz ode mnie nagrodę za świetną aktorską grę" Taką samą komedię odstawia Sibel przed Cihangirem ,ale niespodziewanie Nehir chce się poświęcić dla rodziny i jest chętna . Nic z tego, tatuś każe jej to wybić sobie z pięknej główki. Oczywiście Cihangir zawsze ma plan - Sibel pojedzie do domu Kayów, ale ma zadanie - zabić Ramo .,zanim to jednak nastąpi daje zlecenie Yildirimowi na dostarczenie żywych Koksala i Dogu, chce się z nimi sam rozprawić. Ramo zaś ,przy pomocy Cevdeta, postanawia pokrzyżować plany, odnajduje pana w futerku i zmusza do wskazania wizerunków i numerów telefonów kilerów, którzy sami siebie pozabijają Kilerzy Cirlingira rekrutują się z najróżniejszych środowisk i profesji, od śmieciarzy, po urzędników korporacji. Siatka została rozbita! Pojawia się Yavuz, który od ważniejszych bossów uzyskał nietykalność i zaprasza wszystkich na spotkanie, a że jest także Vadim, Ramo nie ma prawa się tam pojawić. Mazhar uprzedza, że jeśli Ramo będzie się mścił za Fidan, wtedy on będzie miał z nim do czynienia. Na Yavuzie chce się zemścić także Cihangir i on również nie słucha Mazhara, który podkreśla wagę trzech głównych bossów, ale Ciho jest tak wściekły , że nazywa ich małpami Który będzie pierwszy? Ramo! Stoi na szczycie schodów i ...strzela. I tak swoje życie zakończył Yavuz ze słowem "Fidan" na ustach.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 21:24:46 GMT
Kolejny aktor opuścił obsadę...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2021 21:37:56 GMT
Uśmiercili go. Tylko czy scenariuszowo by było ciekawiej. Czy kolejny aktor ucieka. Albo znów się Murat skarżył że za dużo gra.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2021 22:45:47 GMT
Serial ma już na YT ponad 1 mln subskrypcji.
|
|
|
Post by julia on Jan 3, 2021 17:35:20 GMT
Next, mam nadzieję, że to był sarkazm Nie widzę niczego dziwnego w odejściu Yavuza, choć szkoda, bo go lubiłam i miałam nadzieję, że wróci do tego Yavuza z Adany. Scenarzyści poprowadzili tę postać tak, że stał się on nie tylko wrogiem Cihangira, ale i Ramo , gdyż to przez niego zginęła Fidan. Ramo postawił sobie za punkt honoru pomszczenie ciotki. Moim zdaniem dalsze istnienie Yavuza w serialu nie miało racji bytu, a lepiej, że doczekał się tego z ręki Ramo, niż Cihangira, któremu Ramo odjął kolejny punkt ...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 3, 2021 19:25:13 GMT
Nie no akurat w tym przypadku to se żartowałem. Może się mu nowy projekt lepszy trafił.
|
|
|
Post by julia on Jan 4, 2021 8:59:44 GMT
Next, tak już jest, że jakaś postać musi po prostu zakończyć swój żywot w serialu. Postać Yavuza była ważna , ale scenarzyści , jak widać postanowili inaczej. Jedynie protagoniści muszą być od początku do końca, o ile w pewnym momencie któryś z aktorów sam ma dość, ale wtedy przeważnie serial się sypie.. Tak było w przypadku Nurgul Yesilcay w "Paramparca". Była tylko w pierwszej części, ponieważ nie znosi Erkana Pettekayi- znana historia z molestowaniem. Zaczęłam oglądanie drugiej serii, ale bez protagonistki, to już nie było to.
|
|
|
Post by lucy on Jan 4, 2021 10:07:19 GMT
julia, ale z tego serialu zbyt wiele postaci zniknęło. Nigdzie czegoś takiego nie widziałam i to nie świadczy dobrze o serialu, ze jest w nim taka rotacja aktorów. Trudno tu komuś teraz zaufać, albo się do niego zacząć przywiązywać, skoro za chwilę może go nie być, bo tyle zmian generuje w widzu niepokój, że tak będzie. U mnie coś takiego nie przechodzi, bo się zżywam z bohaterami i nie potrzeba mi dwóch seriali w jednym. Tu jest foto głównej obsady Ramo. Dziś prawie wszyscy są już poza projektem. a.radikal.ru/a18/2001/9c/b536259acee0.jpg
|
|
|
Post by julia on Jan 4, 2021 10:54:55 GMT
lucy, to prawda, rotacja jest duża i wśród tych osób, do których się przywiązałam w serialu należeli Fidan i Yavuz. I masz rację, tylu aktorów w innych serialach nie odchodzi. Co jest tego przyczyną? W tej kwestii się nie wypowiadam, bo się na tym nie znam. Obstawiałabym pieniądze, ale czy tak jest Coś jest na rzeczy, ale co? Spekulacje są , ale my i tak się prawdy nie dowiemy. Jest mi żal tych postaci, bardzo je lubiłam, jednak mnie osobiście w serialu gdzie jest tyle zemsty, chęci eliminowania , tak bardzo nie dziwi ubytek postaci, na których miejsce pojawiły się nowe i jeszcze podobno trzy czekają na wejście. Być może źle rozumuję. Poza tym , nie sądzę, aby serial można było realizować dłużej niż przez przez około 8 odcinków i jeszcze ileś postaci na pewno polegnie. Obstawiałabym Dogu, który nie chce słuchać ojca i koniecznie chce zabić Cihangira Jesteśmy , jak wspomniałam, na etapie próby wyeliminowania Cihangira, doszedł ważniejszy od niego Mazhar, który już zapowiedział Ramazanowi, że niech nie zaczyna walki z Vadimem, bo wtedy stanie się jego wrogiem. Ramo pnie się coraz wyżej, zrobił rzecz prawie niemożliwą, zniszczył system tak istotny dla całej góry - wyeliminował kilerów i Cirlingira Yildirima, który go stworzył. Czy dotrze tam , gdzie zmierza? Nie wiem, jaka była prawdziwa historia, na kanwie której serial jest realizowany, podobno jest dziennikarz Celal Even Celik (na Twitterze), który prześledził tę historię, ale ja akurat na nią nie natrafiłam. Wcześniej się mówiło, że Ramo , to kompilacja losów kilku postaci
|
|
|
Post by julia on Jan 4, 2021 13:04:48 GMT
Szukajcie, a znajdziecie. Znalazłam, tę wypowiedź dziennikarza Celala Erena Celika. Nie jest to przywołanie pierwowzoru głównego bohatera serialu, ale dowolne tłumaczenie powiązań bohaterów z historycznymi i wiele znaczącymi imionami oraz sytuacjami. Nie wiem czy dziennikarz nie zagalopował się za bardzo w swoich przypuszczeniach i skojarzeniach, ale kto wie, co przyświecało twórcom scenariusza Nie wiem, jak Wam, ale mnie osobiście takie nawiązanie historyczno - lingwistyczne i etymologiczne się podoba Poniżej tłumaczenie większości istotnych - moim zdaniem - obszernych fragmentów artykułu:
:"[...] Jest serial, który ostatnio był emitowany na ekranach Show TV i osiągnął bardzo dobre wyniki w oglądalności, ci, którzy oglądają, będą wiedzieć: RAMO ... Kiedy prześledzimy tę serię, można powiedzieć, że nazewnictwo bohaterów tej serii nie jest tak przypadkowe ... Można nawet powiedzieć, że w tle powstał ciekawy historyczny paralelizm ... Otóż, "Przyjaciele nakręcili serial i nadali imiona postaciom. Jakie może być ich historyczne powiązanie i skąd pochodzi? Słyszę, jak mówicie, ale tak nie jest, a jeśli rzeczywiście jest, to mamy do czynienia z interesującą serią ... [...]Teraz przeniesiemy Cię daleko w przeszłość ... Po śmierci Czyngis-chana, jednego z największych dowódców i mężów stanu w historii, Batu Khan, wnuk Czyngis-chana (syna Cuci), założył w 1242 roku ZŁOTĄ ORDĘ. Podczas gdy państwo ZŁOTA ORDA pozostawało na scenie historii do końca XV wieku, tuż przed jego upadkiem, narodziły się Krym, Kazań i Nogaj Chanat.[...] W 1501, wyłania się państwo Safavid, które będzie wielkim imperium irańskim ... Jaki związek ma to z RAMO? Głównym bohaterem naszego serialu jest RAMO, czyli Ramadan, który również nadał nazwę serii ... Wraz z rodziną Ramazan prowadzi jedną z najważniejszych undergroundowych rodzin w Adanie ... Ceyhan to niewątpliwie jedna z ważnych dzielnic Adany, gdzie cykl się rozpoczął i narodził ... Założycielami dzisiejszej dzielnicy Ceyhan byli Tatarzy, założyciele Chanatu Krymskiego, którzy wyemigrowali do Imperium Osmańskiego po wojnie krymskiej ... Do dziś dzielnica Adana Ceyhan jest „miastem siostrzanym” Bahçesaray, stolicy Chanatu Krymskiego. Imię głównego złoczyńcy naszej serii to Cihangir Hanlı ... Ta postać jest szefem holdingu o nazwie HANLI HOLDİNG na szczycie podziemnego świata . Cihangir Han, zaś to jeden z najważniejszych władców Imperium Mogołów, pochodzący z tych samych korzeni co Chanat Krymski, wstąpił na tron w 1605 roku ... Shah Cihan, który został intronizowany jako syn Cihangir Han, jest prawdopodobnie jednym z odnoszących największe sukcesy władców ludu Mogołów. Ciekawe, że nazwisko postaci Cihangira, głównego złoczyńcy w serii, to HANLI, ponieważ głowa dynastii krymskiej używała tytułu HAN. Imię najbliższego bohatera postaci Cihangira w serialu to Giray ... Giray to imię dynastii, która założyła i rządziła Chanatem Krymskim. [...] Jednym z najważniejszych złoczyńców serialu jest postać Yavuza ... Pierwsza żona Yavuza Sultana Selima, jednego z najważniejszych sułtanów w historii osmańskiej, to Ayşe Hafsa Sultan, córka krymskiego Han Mengli Giray. [...] W państwie Safavid, w którym za panowania sułtana Sulejmana Wspaniałego toczyły się różne wojny, jego rywalem był Yavuz Sultan Selim . Założycielem państwa Safavid był Shah Ismail, władca, którego rywalizacja i korespondencja z Yavuzem jest legendarna ... Shah Ismail jest także wnukiem władcy Akkoyunlu, Uzuna Hasana, który próbuje konkurować z Fatishh Sultan Mehmetem. Alemşah Halime Begum, córka Uzuna Hasana, jest matką Shaha Ismaila, założyciela państwa Safavid. W serialu RAMO, imię brata postaci RAMO to Hasan, a imię jego wuja, który został zabity, to Ismail. Sibel, ukochana RAMO - jej imię, jest w rzeczywistości nazwą etymologicznie wywodzącą się z perskiego, co oznacza język państwa Safavid. [...] Kolejna ważna postać z serii, Wschód - Dogu, która pojawia się jako duchowy syn Cihangira ... Zarówno imperia Safawidów, Krymu, jak i Mogołów są znane jako „państwa wschodnie” w historii ... Wraz z drugim sezonem serialu, publiczność będzie wiedziała, że nasz bohater RAMO z Adany znalazł się w strukturze „Deep” o nazwie „SERDENGEÇTİLER”. Struktura, którą nazywamy SERDENGEÇTİLER, nie jest strukturą, którą napotykamy w scenariuszu RAMO ... SERDENGEÇTİLER to specjalnie założona struktura w Imperium Osmańskim, która walczyła w wojnach i najbardziej niebezpiecznych operacjach na czele, ze specjalnymi pensjami i specjalnymi rekordami. Materiały na temat Serdengeçti, którzy zostali wybrani do ochotniczych janczarów, są dostępne w archiwach osmańskich. Z drugiej strony interesujące jest, że ci SERRDENGEÇTİ ZBIERALI SIĘ, aby się spotkać .mieli specjalną flagę.. Kiedy urzędnicy tej struktury wybierają SERDENGEÇTİ, wywieszają ten sztandar w określonych miejscach[...] -Otwarcie tego banera jest wówczas rodzajem „Hasła”. Widząc ten specjalny sztandar, znając jego znaczenie i zgłaszając się jako wolontariusze, Janissaries starają się zostać SERDENGEÇTİ, udając się w określone specjalne miejsca i akceptując śmierć podczas składania wniosku ... W serii RAMO u fryzjera zawieszony jest czerwony ręcznik, aby zebrać SERDENGEÇTİLER, jako znak. Udane nawiązanie do postmodernistyczności to użycie czerwonego ręcznika wiszącego u fryzjera zamiast sztandaru stulecia. Rosjanie są niewątpliwie jednym z najważniejszych wrogów Chanatu Krymskiego, Safawidów i Osmanów w historii ... A w ostatnich 3-4 odcinkach serii RAMO pojawił się ważny rosyjski wróg RAMO ... I przejdźmy do RAMO, czyli Ramadana ... Kto dominuje w Adanie i jej regionie w latach 1352-1514, w tych samym czasie, co Krym, Safawid i Mogołowie? Księstwo RAMAZANOĞULLARI ... W przypadku Osmanów Ramazanoğulları był określany w oficjalnych dokumentach jako „cenâb-i emâret-maâb”, czyli „SĘDZIA” i określany jako władca regionu Adana. A więc, dla jakiego innego państwa i dynastii był przymiotnikiem „cenâb-i emâret-maâb” używanym w Turkach? Tak, dla Chanatu Krymskiego i dynastii Girejów [...]. Chanat na Krymie był okupowany przez Rosję ...dziś podobnie, Krym jest niezbędny dla Rosji , więc się nie cofa. Nie wiem, czy takie nakładające się na siebie sytuacje i imiona nadawane bohaterom,... to przypadek, ale jeśli seria RAMO jest wyobrażeniem jakichś rosyjskich konfliktów i walk o władzę, to mnie nie zdziwi ... "
|
|
|
Post by julia on Jan 5, 2021 17:15:55 GMT
Widzowie przyczepili się teraz do Esry, która nie pozowała razem z innymi w sylwestrowy wieczór, nie złożyła fanom życzeń noworocznych....,że nie zgadza się z partnerem ( oj Murat, coś ty znowu narobił, jaki ty jesteś pazerny i zajadły) i ekipą.... Oj, co te współczesne możliwości komunikacji między widzami robią Po diabła siać ferment? Owszem, to nakręca - ale tylko czasami widownię - najczęściej jednak wyzwala w ludziach wybujałą, wręcz chorą fantazję
|
|
|
Post by julia on Jan 7, 2021 11:29:21 GMT
Przy okazji "Ramo", pozwolę sobie na kilka zdań na temat uprzedzeń do aktorów, wynikających z ról , w których ich zobaczyliśmy po raz pierwszy Te uprzedzenia są częste, dotykają także i mnie- niestety -, ale...poza Yigitem Ozsenerem. Oglądałam go po raz drugi. Za pierwszym razem widziałam w "Cesur ve Guzel" w roli Rizy , okrutnego psychopaty. Myślałam, że w "Ramo" , go nie zniosę, ale nie. Tu wzbudził moją sympatię, mimo, że grał na dwa fronty, a później w ogóle przeszedł na ciemną stronę, to mi nie przeszkadzało w jego postrzeganiu. Dodałabym tu jeszcze odtwórcę roli Dogu - Mustafę Yidirana. W "Zemheri" dostawałam mdłości na jego widok, ale w "Ramo", choć rolę też ma podłą, zabija na życzenie Cihangira, to nie odwracam głowy na jego widok. Teraz w ogóle okazał się postacią okrutnie skrzywdzoną. Podobnie sam Cihangir -Olgun Simsek....potwór, wysługujący się innymi w brudnej robocie, ale gdybym miała go zobaczyć w innym serialu nie miałabym oporów. Mam też tak z Yuraderem Okurem, przez którego przestałam oglądać serial "Yeter". W "Kefaret" też gra wyrachowanego i w sumie okrutnego faceta , ale tak mnie nie biesi. Z czego to wynika? Sama nie wiem? Może to jest takie działanie , jak Kaszpirowskiego Natomiast nie mogę się przekonać do Ozcana Deniza, Ozana Guvena czy Gansu Dere. Nie biorę się za seriale z nimi, no poza "Ferhatem i Shirin", aby się przemóc Przemogłam , aby obejrzeć serial "Anne", ale wyłącznie dla samej tematyki serialu.
|
|
|
Post by julia on Jan 9, 2021 7:21:30 GMT
Biedna Sibel, podobnie , jak w Adanie, chcąc pomóc Ramazanowi, wystawiła go Cihangirowi
|
|
|
Post by Matthias on Jan 9, 2021 9:24:15 GMT
|
|
|
Post by julia on Jan 9, 2021 17:06:01 GMT
Odcinek 27.Matthias ,zaliczył spadek, choć osobiście nie wiem dlaczego? Jak wiemy, zemsta się dokonała, Yavuz nie żyje. Pojawia się Mazhar, który zapowiedział wcześniej, że jeśli Ramo zabije Yavuza , będzie miał z nim do czynienia. I tak też się stało. Ramo znika w niewyjaśnionych okolicznościach. Wszyscy są wstrząśnięci, Sibel próbuje udawać, że nic się nie stało, nawet Belkis i jej przyboczni Hasmet oraz Cevdet nic nie wiedzą. centrum dowodzenia namierzyć go nie może. Bracia Ramo próbują dowiedzieć się na własną rękę, wraz z Dogu, który teraz pracuje z ojcem w ...herbaciarni Jest bezpieczny w tej dzielnicy, ale wyobraźmy sobie Dogu w fartuszku, nalewającego herbatę , on żołnierz Cihangira, ciągle w akcji lub na rozpracowywaniu przeciwnika ...to nie pasuje do niego, a i on czuje się źle w nowym wcieleniu, wręcz się dusi, on potrzebuje przestrzeni, swojej strzelnicy, działania...dlatego z chęcią przystaje na propozycję poszukiwania Ramo. Pojawia się nowa postać, Boran (Fatih Artman) , który zadomowił się u Cihangira . czyżby już nie grał w "Zadzwoń do mojego agenta"? Przestałam oglądać , więc nie wiem Mazhar jest szurnięty , ale ten zdecydowanie bardziej i upatrzył sobie Sibel I to on w perfidny sposób uświadomił jej, że już nie ma co się spodziewać Ramo wśród żywych. Trafił w czuły punkt , a chwilę później zobaczył jej i sytuacja jasna. To , czego nie udało się czarno na białym zauważyć Cihangirowi i Nehir, zobaczył Aslan. Ma ją w garści. A co z Ramazanem? Staje się w pewnym sensie Sarrafem. W swoje ręce wziął go Mazhar i wysłał do...Iraku , gdzie zaginął jego wuj. Sceny przesłuchiwania Ramo przez rebeliantów są okrutne, topienie w beczce to wyjątkowo niemiły widok. Ale Ramo, jak James Bond radzi sobie z oprawcami, przebiera się w ubranie jednego z nich, wkłada jego kamizelkę kuloodporną , zabiera broń i ucieka starym samochodem - ładne sceny, z drona...głusza, błoto i samochód jadący po bezdrożach. Udaje lekarza, który jest potrzebny jakiemuś wyższemu rangą, a potem odnajduje profesora- wuja Mazhara. Uciekają się do mistyfikacji , ale tak do końca ona się nie udaje, strzał i Ramo pada....wiadomo, ocalał dzięki tej kamizelce. Misja się powiodła....teraz dla Mazhara Ramo będzie nietykalny, tyle , że o tym nie wie nikt Zrozpaczona Sibel piecze w nocy borek, choć myślałam, że zgodnie z obyczajem będzie gotować chałwę , pisze pożegnalny list i rano wymyka się z domu, aby skończyć z Cihangirem. Mija się z Ramo, radość w domu przeogromna, ale gdzie Sibel?! Czy Ramo zdąży ...., wiadomo, że nie ...powtarza się historia z Adany. Tam Sibel uwierzyła Neco w chęć pomocy i doprowadziła do tego, że Ramo aresztowano, a teraz przywiodła go do Cihangira....
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 9, 2021 18:57:48 GMT
Ten spadek musiał zaboleć. Rayting za 08.01.2021 - Piątek
Total: 1 Ulice [Kanal D] [Odc 421] 8.50% 2 Kirmizi Oda [Tv8] [Odc 19] 8.20%⬆ (+0.23) 5 Ramo [Show] [Odc 27] 6.04%⬇ (-0.87) 9 Son Yaz [Fox] [Odc 2] 4.75⬆ (+0.78) 10 Akinci [Atv] [Odc 2] 4.50⬇ (-1.94) 14 Akrep [Star] [Odc 5] 3.79%⬇ (-1.15) 25 Emanet [Kanal 7] [Odc 90] 2.37%⬇ (-0.16) AB: 1 Kirmizi Oda [Tv8] [Odc 19] 12.13%⬆ (+1.04) 3 Son Yaz [Fox] [Odc 2] 5.49%⬆ (+0.62) 4 Ulice [Kanal D] [Odc 421] 4.73% 5 Ramo [Show] [Odc 27] 4.17%⬇ (-0.76) 12 Akinci [Atv] [Odc 2] 3.22%⬇ (-0.96) 16 Akrep [Star] [Odc 5] 2.62%⬇ (-1.17) 39 Emanet [Kanal 7] [Odc 90] 1.10%⬆ (+0.22)
|
|