Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 6, 2022 14:08:49 GMT
lucy, pod tym względem już nawet „Moda na sukces” była ciekawsza, prawda? Zwłaszcza w takich scenkach.
|
|
|
Post by lucy on Jul 6, 2022 14:49:13 GMT
Cóż Mody nigdy nie oglądałam, ale porównując Yasaka do Zalimka (w końcu oba to odmóżdżacze) pierwszy drugiemu może czyścić buty pod każdym względem. Tam (w Zalimku) było wszystko lepsze, sceny, dialogi, akcja, intrygi... no wszystko wszystko. Niemniej jestem cierpliwa i jeszcze się nie poddaję.
|
|
|
Post by Mavi on Jul 6, 2022 15:28:54 GMT
Oglądanie turkiszy pociętych na 45 minutowe odcinki jest jak jedzenie jednego jabłka przez 5 dni. Na początku jabłko jest świeże, dobre, a na końcu robi się z niego stary kapeć.
|
|
|
Post by lucy on Jul 6, 2022 17:15:58 GMT
Mavi, ale przecież możesz oglądać Yasaka co kilka dni po 3 odcinki naraz. Ja osobiście wolę odcinki krótsze, zresztą całego tureckiego nigdy nie byłam w stanie obejrzeć za jednym podejściem i zawsze go dzieliłam. Kompletnie nie wiem jaki wpływ na emocje może mieć sposób oglądania (wybór wersji: krótka vs długa ). Pierwsze dwa odcinki Yasaka oglądałam jeden po drugim i w niczym to nie pomogło, bo się tak samo nudziłam jak przy kolejnych, które oglądałam już pojedynczo.
|
|
|
Post by Mavi on Jul 6, 2022 17:40:40 GMT
lucy, problem jest natury takiej, że jak nie oglądam w tv, a na necie to Siwego i Gwiazdeczkę przewijam. Jak oglądam w tv, to się nie da. A skoro oglądam drugi raz, to wypadałoby chociaż trochę liznąć, co pierdzieli trio Siwy-Enderka-Gwiazdeczka. Dla mnie mają mega znaczenie końcówki odcinków, które w większości turkiszy są tak ogarnięte, że budują napięcie i zachęcają do kolejnego odcinka, a wersja międzynarodowa jest tak pocięta, aby była. A ja kocham muzyczkę w ostatnich scenach , wszelkie przeciągane spojrzenia itd.
|
|
|
Post by lucy on Jul 7, 2022 10:28:59 GMT
7. OdcinekNadal nie ma o czym tu pisać. Gdyby Yasak wystartował dzisiaj, np. w miejscu Gülümse Kaderine to reyting miałby chyba na poziomie z przedziału 0-1%. I nie po 5, ale po 3 odcinkach zostałby zdjęty bez finału. Jest to mój pierwszy serial od Melis Civelek i czuję się bardzo rozczarowana jej piórem.. W każdym razie do Sirmy jej bardzo daleko. No i myślałam, że się przewrócę kiedy Zeynep weszła do gabinetu Alihana, żeby mu podziękować za załatwienie pracy tamtej asystentce i zapytać "dlaczego ukrywa przed innymi, że jest tak dobrym i wrażliwym człowiekiem" W ogóle nie wiem jak to skomentować, bo nawet brak realizmu ma swoje granice. W dodatku on jej odpowiedział na tym samym poziomie. Siwy by już wreszcie przestał esemesować, bo to do niego nie pasuje, a Ender już by przestała nic nie robić. Ileż można oglądać ciągle to samo. Brat Ender niestety nie przypadł mi do gustu i wolę jak go nie ma na ekranie. I mam wrażenie, że najastarsza córka Halita ma podłożony głos.
|
|
|
Post by lucy on Jul 8, 2022 11:29:49 GMT
|
|
|
Post by Mavi on Jul 8, 2022 16:44:37 GMT
Mam po dziurki w nosie tego kiepskiego tłumaczenia. Dialogi brzmią tak, jakby były tłumaczone z angielskiego. Dali jakiegoś tłumacza, który zwykle zajmuje się tłumaczeniem filmów i książek z angielskiego i mamy taki efekt. KS, Stulecie czy nawet Yarali Kuslar mają babki, które pracują czynnie jako lektorki i tłumaczki tureckiego i to słychać w tych tłumaczeniach. W Yasaku natomiast wychodzi . Aż spróbuję zdobyć te dystrybutorskie odcinki, które Calinos ma po angielsku. W przypadku Yasaka to dziewczyny z TS miały o wiele lepsze tłumaczenie. Edit. Dorwałam 3 odcinki (pełne tureckiej długości) ze strony dystrybutora. I... "Cieszę się, że przeżyłaś" jest bez pomyślunku zrobioną kalką z angielskiego. Do tego angielskie tłumaczenie oferowane przez dystrybutora (napisy) są o dokładniejsze niż to nasze lektorskie biadolenie. U nas jest pominięte sporo kwestii, z którymi lepiej prezentowałyby się dialogi, a które spokojnie lektor zdążyłby przeczytać (gdyby komuś chciałoby się je przetłumaczyć). lanie
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jul 8, 2022 16:49:45 GMT
Tvp oszczędza na tłumaczu. Kurski oszczędza na wakacje.
|
|
|
Post by Alex on Jul 8, 2022 17:32:30 GMT
Miałam oglądać, ale wyszło na to, że obejrzałam pierwszy odcinek, kilka mi gdzieś w tle leciało i dzisiaj obejrzałam drugi w całości... Choć właściwie niczego nie przegapiłam, bo 4 pierwsze odcinki obejrzałam z napisami, więc jakoś do 12 mogę sobie odpuścić. I później może też. Nie potrafię słuchać tych dialogów. Są tak płytkie i żenujące... Nie wiem, kto to tłumaczy, ale powinien zmienić profesję. Aż miałam ciarki jak Zeynep poszła do Alihana i zapytała go "dlaczego ukrywa pan przed innymi, że jest dobrym człowiekiem?". No naprawdę? Przecież można to jakkolwiek inaczej sformułować i o na pewno lepiej by zabrzmiało (bo gorzej się nie da). Chociażby "dlaczego udaje pan takiego oschłego i zimnego?" czy "dlaczego nie pozwala pan innym zobaczyć swojej prawdziwej twarzy?"... Dzisiaj było podobnie, na przykład w trakcie spotkania Ender z Erimem albo rozmowa Zeynep z Yildiz przy kolacji. Dramat. Nawet w "Zranionych ptakach" dialogi są lepiej przetłumaczone, mimo że 90% dialogów wygląda: "Ben... Sey... Tamam, evet, hayir, yok... Hadi...". Ale da się tego słuchać. Widać, że robią to osoby, które na co dzień mają styczność z językiem. A w przypadku Yasaka nie zdziwiłabym się, gdyby się okazało, że nie jest to tłumaczone bezpośrednio z tureckiego.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 8, 2022 17:55:43 GMT
Ja wolę zdecydowanie literki . Jak będzie 3 sezon, to sobie przypomnę z miłą chęcią, co tam się działo .
|
|
|
Post by lucy on Jul 11, 2022 13:22:54 GMT
💥 Według Birsen, Medyapım planuje zakończyć Yasaka na 6. sezonie, który rozpocznie się jesienią. Eda Ece będzie nie tylko kontynuować pracę w serialu, ale także zagra w filmie, który ukaże się na Disney+ i położy kres historii jej postaci, Yildiz.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 11, 2022 17:01:06 GMT
A jak reytingi będą dość wysokie, to i siódmy sezon będzie Nie no, może już postanowili ostatecznie, że serial osiągnie swój koniec. Tasiemiec się zakończy . I pewna era również . Atahan - cieszysz się, czy będziesz tęsknił?
|
|
|
Post by Mavi on Jul 11, 2022 17:43:37 GMT
Prędzej ufoludki opanują Stambuł niż to się skończy.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 12, 2022 0:50:14 GMT
💥 Według Birsen, Medyapım planuje zakończyć Yasaka na 6. sezonie, który rozpocznie się jesienią. Takie gadanie pojawia się zawsze, a za pewnie decyzję FOX i Medyapim będą podejmować pod koniec sezonu. Fatih Aksoy mówił, że chce by 'Yasak...' przekroczył 200 odcinków, a w 6. sezonie raczej to mu się nie uda 😏
|
|
matex
Najsłabsze Ogniwo
|
Post by matex on Jul 13, 2022 14:37:41 GMT
Czy można gdzies ogladac z napisami ang lub pl lub lektorem ang lub pl ? Nie liczac oczywiscie tvp bo chce ogladac z wyprzedzeniem
|
|
|
Post by Matthias on Jul 13, 2022 18:34:24 GMT
matex niestety, nowym osobom na forum, nie podajemy takich informacji ze względu na bezpieczeństwo Jeśli będziesz się udzielał, to z pewnością się dowiesz . Zachęcamy do dyskusji. A tymczasem przypomniało mi się, że kiedyś komentowałem Yasaczka . To stary komentarz Odcinek 1 - "Wszystkiego dobre początki..."Czołówka jak dla mnie, nie należy do najlepszych, jednakże w porównaniu z większością - da radę ją oglądać. I od razu co przykuło moją uwagę, to... MELODIA Pretty Woman Excellent! Nie wiedziałem, że do tego serialu, muzykę będzie tworzył uwielbiany przeze mnie Cem Tuncer! Tam gdzie on, tam i ja. Podziwiam Go za melodie do ALA, czy też do IG . Wciąż mam je na telefonie i prawie codziennie odsłuchuję jedną z nich . No dobra, to kto leci na "pierwszy: ogień? Niezastąpiona, wszędzie jej pełno - Ender! Ach, ta kobieta - cwana bestyjka, która wszystko wie, o wszystkim się dowie, i oczywiście - nikt nie może jej odebrać bogactwa. Pierwsze minuty, a widz już zostaje poinformowany - w jakim celu, ta młodziutka, naiwna w pewnym stopniu dziewczyna Yildiz, o której słów kilka się wypowiem później, zostaje przez nią wykorzystana. Ender - chyba nie znasz tego przysłowia: Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie . Osobiście Ender mi niezbyt podeszła w początkowych odcinkach. Dość długo musiałem się do niej przekonać, ale wreszcie, od 4 odcinka całkiem inaczej lustruję sobie tą postać . Ale do 4 odcinka jeszcze trochę czasu jest, a jestem przy pierwszym. Jak się ma kasę, to i można ładnie wyglądać. W niebieskim jej do twarzy, ale w czerni - OMG . Zastanawia mnie tylko jedno... Skoro wie, że mąż jej jest takim kobieciarzem, to dlaczego sama wyszła za Niego? Rozumiem, dla pieniędzy... Takie kobiety jak ona - gdzie pieniądz przewyższa wszystko, są jak dla mnie osobiście, skaraniem boskim. Dziwię się, co Halit w niej takiego widział. A propo Halita... Jak to już określiłem - przedojrzały banan z puszkiem białym na głowie. Chyba ten Pan zbyt długo się opalał, albo solarium nieźle zadziałało. Oczywiście, do cery nic nie mam, ale kompozycja z siwizną, nieco dziwnie dla mnie wygląda I ta jego poważna gra. Uśmiechnij się kolego, w końcu, życie jest takie wspaniałe! 4. Rodzinka. Ja rozumiem, że wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. Ale co to za "patologia" za przeproszeniem, by z ojcem mieszkały wszystkie jego dzieci, nawet te DOROSŁE, i jeszcze praktycznie każde z innego związku. No Yildiz, kochana. Jestemś kolejna, która powinna dać Bananikowi następcę. Do młodych się nie czepiam, natomiast co się tyczy Zehry. Skaranie boskie! Dojrzała kobieta! A ona w domu siedzi. Może i ta Tyrania i Władczość Halita robi swoje, ale czy naprawdę nie mogłaby czegoś zrobić dla życia? Kolejna co pieniądze wyprały jej mózg. Kim jest następna osóbka? Yildiz. Wykorzystana perfidnie przez Ender do swoich celów. Młoda, ładna. Zakochana w facecie, który po prostu nie jest dla niej. Czyli powtórka z kilku seriali, gdzie młoda, biedna kobieta zakochuje się w bogatym facecie. <Ziewa> Ale ta ma przynajmniej pazurki . I przyszedł czas na dwójkę moich ulubionych bohaterów: Zeynep Ta Pani od razu mnie do siebie przekonała. W odróżnieniu od Yildiz ma to coś, co chcę oglądać. Prostota, poczucie humoru, i świetna gra aktorska. Nie mam nic do zarzucenia. Druga scena, pobyt w firmie i co mamy? Spotkanie z niebieskookim przystojniakiem, do którego większość Pań wzdycha. Nie powiem, że ja też. Ale do jego oczu. Nie do osoby... Kto by nie chciał takich oczysk mieć. Wracając do odcinka - pojawił się ledwo co, i już się rządzi. Zwalniać wszystkich, serio? Ale skąd wiedziałem, że naszej Zeynep uda się "ocalić" posadę . I to jego spojrzenie.... Co do odcinka: Scena w restauracji pomiędzy Mete, a Yildiz nie należała według mnie do najprzyjemniejszych. Gościu z kasą myśli, że każda wskoczy mu do łóżka. Co to, to nie mój drogi kolego. Dobrze Yildiz zrobiła, że wyautowała stamtąd. Mogła mu jeszcze sprzedać małego kopniaka w pewne czułe miejsce. Ale scena, która jak dla mnie była jedną z lepszych - sadzenie drzewek. Pan Boss, w rękawiczkach chciał skórzanych wsadzać drzewka... Dobrze, dobrze, Zeynep. Ustawiaj Go do pionu. Po co rękawiczki za kilkaset kurusów albo dolarów, mają się zniszczyć? I teraz dla mnie punkt kulminacyjny odcinka... Nie rozmawiam na temat fryzur, ubrań, bo nie znam się na modzie, ale myślałem, że z krzesła spadnę, gdy zobaczyłem Ender w tej "fryzurze". Brawa dla fryzjerki, lub fryzjera I odcinek skończył się chyba w najpewniejszym momencie. Halit - kobieciarz #1, przyjeżdża do Yildiz, nie zważając na to, co powiedzą goście na bankiecie i w ogóle. Przez moment poczułem się jakbym oglądał Kopciuszka, a książę na białym koniu zajechał prosto pod dom pięknej Pani. Jak to mówią, tylko Tyle i aż Tyle! Jeśli komuś coś nie przypasowało, to bardzo przepraszam. Nie chowam się ze swoimi opiniami i komentarzami .
|
|
|
Post by Mavi on Jul 13, 2022 18:42:44 GMT
Matthias, ubawiłam się tym twoim komentarzem. Możesz częściej prowadzić takie "wykopaliska", chętnie poczytam.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 13, 2022 18:46:48 GMT
Matthias, ubawiłam się tym twoim komentarzem. Możesz częściej prowadzić takie "wykopaliska", chętnie poczytam. Ten baban mnie tak rozbawił A ja się wygłupiałem z Blackie . I walka na memy była
|
|
|
Post by Matthias on Jul 13, 2022 18:51:12 GMT
|
|
|
Post by Mavi on Jul 13, 2022 19:00:26 GMT
Pamiętam te memy. Wy oglądaliście i się bawiliście, a ja wtedy twierdziłam, że kijem tego nie tknę, bo główny to kawał drewna z kijem w .
|
|
|
Post by Matthias on Jul 13, 2022 19:11:17 GMT
Mavi A jednak tknęłaś To były czasy.
|
|
|
Post by lucy on Jul 13, 2022 20:00:48 GMT
Muszę zameldować Blackie, że podziwiamy memy, którymi kiedyś ubarwiała temat Yasaka. Wy oglądaliście i się bawiliście, a ja wtedy twierdziłam, że kijem tego nie tknę, bo główny to kawał drewna z kijem w . W sensie Onur? Bo ja się ciągle zastanawiam, gdzie się podziało to jego wychwalane pod niebiosa aktorstwo. Jak na razie jest nijaki i to nie tylko scenach z Sevdą, ale w zasadzie we wszystkich. Sevda gra lepiej, chociaż jej postać jest średnio ciekawa. Najlepsza jest chyba Seval. Notabene scenka z pierścionkiem u jubilera była superowa.
|
|
|
Post by Mavi on Jul 13, 2022 20:02:47 GMT
Matthias , by się przydało cofnąć tak chociaż do 2019. lucy, tak. Tutaj to on się trzyma dobrze. W MD był genialny. Ale za to w Wąsaczu jest tragedia.
|
|
|
Post by lucy on Jul 14, 2022 12:58:10 GMT
Matthias , ubawiłam się tym twoim komentarzem. Możesz częściej prowadzić takie "wykopaliska", chętnie poczytam. Ten baban mnie tak rozbawił A ja się wygłupiałem z Blackie . I walka na memy była Matthias , tez się ubawiłam. Umknął mi ten post wczoraj i dopiero teraz go przeczytałam. " style="max-width:100%;"] Czekam na kolejne. Na TVP2 jesteśmy chyba na 4 odcinku (??) Z większością Twoich wrażeń się właściwie zgadzam, aczkolwiek serial ten dla mnie jest mocno płytki i trochę za mało ciekawy. Chociaż ostatnie odcinki podobały mi się bardziej, niż te początkowe. W dalszym jednak ciągu brakuje tu tego czegoś" i lepiej zarysowanego wątku protów. Niestety, ale Melis Civelek nie dorasta do pięt Sirmie, która potrafi z pustej studni wyciągać pełne wiadra wody. No i Neslihan Yesilyurt nie umie robić klimatu. W Sadakatsiz go nie było i tutaj jest to samo. Może lepszy reżyser wyciągnąłby z tej historii więcej. A propo Halita... Jak to już określiłem - przedojrzały banan z puszkiem białym na głowie. Chyba ten Pan zbyt długo się opalał, albo solarium nieźle zadziałało. Oczywiście, do cery nic nie mam, ale kompozycja z siwizną, nieco dziwnie dla mnie wygląda I ta jego poważna gra. Uśmiechnij się kolego, w końcu, życie jest takie wspaniałe! Haha. Abstrahując od Yasaka, widzę go w jednym serial razem z Ozkanem Denizem, gdzie graliby braci. " style="max-width:100%;"] Że też nikt jeszcze nie wpadł na pomysł sparować ich w jednym dizi. Podobni, nie? i.imgur.com/m39lnEY.jpg
|
|
|
Post by lucy on Jul 14, 2022 13:00:26 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jul 14, 2022 15:21:36 GMT
lucy jeszcze widziałem z drugiego i trzeciego, że skomentowałem, a później chyba odpuściłem Najwyżej dacie znać to zerknę Oj, poinformuj jak masz możliwość, poinformuj. Jej również były genialne
|
|
|
Post by Mavi on Jul 15, 2022 22:41:39 GMT
6.06.2018 na zielonym: "Kolejna Moda na sukces by wyszła jakby patrzeć na mój scenariusz. Ciągnęło by się to w nieskończoność." Matthias, zagraj w jakiegoś totka albo co.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 16, 2022 14:29:09 GMT
Mavi patrz! Jednak jestem wróżbitą
|
|
|
Post by Matthias on Aug 4, 2022 20:05:24 GMT
💥 Medyapim oficjalnie potwierdziło, że Sevval Sam zagra w szóstym sezonie serialu „ Zakazany owoc”
|
|