|
Post by Mavi on Dec 7, 2020 10:16:58 GMT
Zabrałem się w końcu za pierwszy odcinek. Ale nudy. Wiedziałem, że stroje, wnętrza i ładne twarze będą stanowić tu ważną część serialu, ale nie, że najważniejszą.
Tu nie ma fabuły, a postaci są napisane jakby po obejrzeniu setek podobnych amerykańskich seriali. Wszystko podane na tacy, widz nie musi się wysilać. Dlaczego scenarzyści nie potrafią trochę pobawić się tym, co lubią, czyli fantazjowaniem? Dlaczego jak szef siostry głównej bohaterki pojawia się po raz pierwszy w firmie od razu muszę wiedzieć, że oni i tak skończą razem? Co w tym zaskakującego, ze on i szef głównej bohaterki są wspólnikami? A te tuje sadzone przed fotoreporterami - ani nie wiem, po co to bylo, ani nic się tam nie wydarzyło. Bo chyba nie chodziło o to, że panicz trzymał w dłoni garść piachu? Kurcze, myślałem, że ten serial intrygami będzie mnie wbijał w fotel, a tu nic się nie wydarzyło, nie pojawił nikt ciekawy, postaci nie mają ani koloru ani charakteru (są po prostu miałkie). I tak aż przez prawie sto dwugodzinnych odcinków?
Odcinek zaczyna się od "damy" wypoczywającej na tarasie z kawą w ręku, po czym okazuje się, że to zwykła kuchta - i to jedyny smaczek tego serialu. Spodziewałem się dużo więcej takich akcji, dużo więcej zwrotów w stylu "nic nie jest takie jak się wydaje" a tu właśnie wszystko jest takie, jak się wydaje. Do kosza. @rafaelcaen, bo żeby obejrzeć ten serial, to albo trzeba się upić, albo mieć porządną motywację w postaci "obejrzę, bo gra tutaj X" (choć to drugie też nie zawsze działa). Ja obaliłam dwa sezony (odcinki, gdzie gra Onur) w 10 dni w kwietniu. I tylko dlatego, że MD nie było. Nikt mnie tak nie wkurzał, jak Yildiz. Gdybym była na miejscu Siwego, to już po kilku odcinkach wylądowałaby jako pokarm dla rybek w Bosforze.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 7, 2020 10:40:53 GMT
Albo być mną, Mavi , haha. Czy nie ma w nim zaskakujących zwrotów akcji? Moim zdaniem są, ale każdy odbiera serial inaczej. A Yildiz, dla mnie już chyba pozostanie turecką Brooke Logan, że ona się jeszcze nie pogubiła kogo w końcu kocha. EDITSerial od trzech tygodni jest najchętniej oglądaną produkcją na FOX i jedynym, który łapie się do TOP 10 stacji serduszkoo
|
|
|
Post by Matthias on Dec 7, 2020 20:50:01 GMT
Ja oglądam, żeby się pośmiać - 3 sezon to była petarda pod tym względem
|
|
|
Post by Atahan on Dec 11, 2020 14:32:07 GMT
Nie szukałem tego, byłem ciekawy, czy słychać coś nowego w yasakowym świecie, ale natknąłem się na info 'ciekawostkę', więc wstawię.
Pensje aktorów: (za odcinek/mniej więcej na miesiąc) - Eda Ece (serialowa Yildiz) (47000/ msc. 188 tyś) - Sevval Sam (serialowa Ender) (47000/ msc. 188 tyś) - Nesrin Cavadzade (serialowa Sahika) (47000-50000/ msc. do 200 tyś) - Berk Oktay (serialowy Cagatay) (45000/ msc. 180 tyś) - Erdal Ozyagcilar (serialowy Hasan Ali) (40000/ msc. 160 tyś) - Safak Pekdemir (serialowa Zehra) (35000-45000/ msc. do 180 tyś.) - Baris Aytac (serialowy Caner) (30000/ msc. 120 tyś.) - Melisa Dogu (serialowa Asuman) (25000-30000/ msc. do 120 tyś.) - Serkan Rutkay Ayikoz (serialowy Emir) (25000-30000/ msc. do 120 tyś.)
W przybliżeniu wyliczyć można, że np. Sevval Sam od początku trwania serialu zarobiła już prawie 4,4 mln lir (mają nakręcone 4-5 na zapas). Wątpię, żeby Eda Ece od początku zarabiała też tyle, bo przez sezony 1-2 główne skrzypce grali Talat i Sevval, a Eda grała na tej samej linii co Onur i Sevda.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 12, 2020 11:09:34 GMT
I dziwić się, że serialowa Ender nie ma zamiaru opuścić produkcji, skoro kasa leci cały czas . Przeszłaby gdzie indziej, zaliczyłaby klapę, i koniec z "fortuną" . Dziwi mnie Sahika, dlaczego odchodzi, chociaż z tego, co wstawiłeś Atahan, zarabia minimalnie więcej niż główne dwie bohaterki.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 12, 2020 18:04:39 GMT
Ja się nie dziwie, stała posada serial sobie bardzo dobrze radzi. A tu pójdziesz do nowego projektu i jest niewiadoma co będzie. Berk poszedł do yasaka bo na pewno lepiej płacą niż w Savasci. I pensja na czas przelewana na konto.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 12, 2020 20:35:14 GMT
I dziwić się, że serialowa Ender nie ma zamiaru opuścić produkcji, skoro kasa leci cały czas . Przeszłaby gdzie indziej, zaliczyłaby klapę, i koniec z "fortuną" . Dziwi mnie Sahika, dlaczego odchodzi, chociaż z tego, co wstawiłeś Atahan , zarabia minimalnie więcej niż główne dwie bohaterki. Pewnie to samo, dlaczego odeszli Zeynep, Alihan, Kemal, Leyla, Nadir, Halit, Kaya, Kerim, Lila, Yigit, Erim ... skończył się pomysł na postać. Z jednej strony cieszę się, że Melis nie wymyśla na siłę bohaterom wątków, zaś z drugiej strony... harem Halita był niepowtarzalny, a Sahikę uwielbiam najbardziej w tym serialu. Zresztą nie tylko harem Halita. Leyla mogłaby na przykład wrócić i 'zemścić' się na Sahice, w końcu jej powiedziała 'że to się tak nie skończy'. Kaya to dobrze, że odszedł. Kerim też. Lila i Yigit, czy Erim? Trochę niefajnie, bo należeli do rodziny. Mogliby mieć ograniczony czas antenowy, ale żeby chociaż się przewijali między wierszami. A tak synów Ender nie ma, Lili nie ma... z Argunów na dobrą sprawę została Zehra, chociaż ona też już ma na nazwisko Kara. Yildiz znalazła sobie nowy obiekt pożądania, był kiss. Fani YilKer strzelają focha i od kilku tygodni piszą, jak to bez Kerima serial zaliczy ogromną klapę. A po jego odejściu dobił do prawie 8,5%. Swoją drogą, czy ci psychofani naprawdę są tacy ślepi? 72 odcinki serial przetrwał bez Kerima, a teraz rzekomo miałby paść po jego odejściu? Może dlatego Nesrin odchodzi z serialu. Latem ona i Gokhan biorą ślub, może chcą na spokojnie wszystko przygotować, a biorąc pod uwagę zarobki, jak i kampanie reklamowe, przy których aktorzy z Yasaka ciągle biorą udział, raczej nie muszą się martwić pustym kontem w banku. Byłbym jednak uradowany, gdyby postać Sahiki wróciła do serialu na przykład za rok. Chyba, że pojawi się pomysł finalizacji tej 'rozpusty'.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 13, 2020 12:21:40 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Dec 13, 2020 20:46:47 GMT
Oj, czeka mnie nadrobienie ostatnich dwóch odcinków . Sahika to przypadkiem jakoś wkrótce miała nie żegnać się z serialem?
|
|
|
Post by Atahan on Dec 13, 2020 21:14:30 GMT
Miała odejść w 90. odcinku. Może to jej ostatnia intryga, musi odejść z bombą. Ale z drugiej strony coś mi tu nie gra. O odejściu poinformował tylko ExxenMagazin. Niby Exxen, więc jakaś gwarancja jest, ale Birsen, która bardzo spamiła u siebie odejściami poprzednich aktorów o odejściu Nesrin nie napisała jeszcze ani słowa do tej pory.
A propo, dzisiaj dopiero zauważyłem. "Yasak Elma" stał się najdłuższym serialem Melis Civelek i wyprzedził "Adini Feriha Koydum", które ma 80 odcinków.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 14, 2020 13:19:50 GMT
Liczba skarg do RTUK na "Yasak Elma" od początku serialu przekroczyła już 110 000!
I teraz pojawia się główne pytanie: To cenzorzy w RTUK są tacy surowi, czy widzowie ich do tego zmuszają, skoro ze względu na ubiory, 'niemoralne' zachowania i tego, że nie wiadomo kto tu jest kim dla kogo wpłynęło już tyle skarg.
Po Nowym Roku FOX ma także zacząć decydować o przyszłości tego serialu, jednak wiele się mówi, że w czerwcu finału nie będzie. A jak będzie, to się okaże.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 14, 2020 16:46:06 GMT
Ludzie zamiast się cieszyć, że mają co oglądać, to jeszcze podsycają sami... Nie chcą, to niech nie oglądają. Proste.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 14, 2020 16:58:16 GMT
Ta ich świętoszkowatość mnie śmieszy.
|
|
|
Post by lucy on Dec 15, 2020 10:56:17 GMT
Yasak już dawno wyprzedził AFK pod względem długości. Feriha ma 174 godzin tv, podczas kiedy Zakazany owoc - ponad 220.
|
|
|
Post by lucy on Dec 16, 2020 10:33:47 GMT
Reyting za 14.12.202 - poniedziałek
TOTAL: 1. Cukur (107 seria) - 8,76% ⬆ (+0,07) 2. Seldżucy (12 seria) - 8,28% ⬇ (-0,77) 4. Zakazany owoc (89 seria) - 7,19% ⬇ (-0,80) 6. Córka ambasadora (32 seria) - 6,14% ⬆ (+0,28)
AB: 1. Seldżucy - 9,38% ⬇ (-1,74) 2. Cukur - 6,88% ⬆ (+0,39) 4. Zakazany owoc - 6,50% ⬇ (-0,53) 6. Córka ambasadora - 4,69% ⬆ (+0,65)
|
|
|
Post by Matthias on Dec 18, 2020 19:04:31 GMT
Ostatnie odcinki, po śmierci Halita, jakoś mnie tak nie przekonywują. Myślałem, że jednak będzie się działo, a tutaj mimo wprowadzenia nowych bohaterów, nie jest według mnie dobrze, choć Reytingi dalej dopisują.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 19, 2020 19:14:27 GMT
90. Odcinek 2. Zwiastun www.youtube.com/watch?v=ovXdXUWG_u0&ab_channel=YasakElmaENDER: Caner, coś przychodzi mi do głowy, ale... [...] HALIT ŻYJE! Edit z 00:10 Rzekome zmartwychwstanie Halita poruszyło internety. 50 minut temu było 280 tyś wyświetleń, a teraz jest już... 714 tyś wyświetleń.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 20, 2020 11:02:27 GMT
Co oni mają ostatnio w modzie, przywracanie do żywych zmarłych . Ale nie powiem, jakby Halit wrócił - oj, działoby się W takim przypadku, byłbym nawet za
|
|
|
Post by lucy on Dec 21, 2020 10:50:26 GMT
|
|
|
|
Post by Matthias on Dec 21, 2020 20:51:05 GMT
Błagam, błagam... Oszczędźcie mi tego .
|
|
|
Post by Atahan on Dec 21, 2020 21:16:11 GMT
Ucieszyłby mnie powrót Talata, ale ten na 100% nie wróci. Miał nawet przyjęcie pożegnalne w firmie. Nie wiem, jak jest przy innych serialach, ale tutaj wolną rękę ma scenarzystka. Ona tak naprawdę jedynie przedstawia wątki, a te są akceptowane. Myślę, że niejeden producent już na etapie 2. sezonu nie zezwoliłby na wywalenie z obsady protów, ale Melis ma na zapas mocny scenariusz, który jak widać musi być na tyle dobry, że przekonuje Fatiha do zatwierdzania takich decyzji. "Yasak Elma" jeśli chodzi o oglądalność zawsze był sinusoidą, a ci pseudodziennikarze pewnie nawet dobrze nie wiedzą, kto w jakim serialu gra. Kiedyś natrafiłem na artykuł, że główne role grają Talat Bulut, Eda Ece, Sevda Erginci, Onur Tuna i... nie, nie Sevval Sam, a Nebahat Cehre. A i jeszcze jeden ważny współczynnik. Ten serial jest nagrywany z miesięcznym wyprzedzeniem. To znaczy w odcinku 85, który zdobył ok. 8,1% odeszli bohaterowie w tym Talat. Odcinki 86 i 87 zdobyły ponad 8,5% i był to najchętniej oglądany serial na FOXie. Odcinek 88 zaliczył dopiero spadek, ale to i tak było 7,99%. Nawet gdyby wtedy Fatih podjął decyzję o przywróceniu Talata do obsady, to wątek jego rzekomego zmartwychwstania pojawiłby się w serialu dopiero w okolicach 92-93 odcinka. A nie w 90. Moim zdaniem nadchodzi to, co zwykle nadchodzi w tym serialu, czyli bombowa intryga, która znowu zawojuje internetem i słupkami oglądalności. Ktoś chce, żeby Ender myślała, że Halit nie umarł i nie zdziwię się, że to będzie jak z Nadirem, który długo się ukrywał i kręcił z Sahiką, zanim ujawnił swoją twarz w serialu. Może być tak i tym razem, że intrygę knuje ktoś, kto Halita znał, ale do tej pory wcale nie pojawił się w serialu + może być jakoś powiązany z np. Sahiką lub Yildiz.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 22, 2020 10:10:22 GMT
|
|
|
Post by Atahan on Dec 27, 2020 21:30:00 GMT
Według Birsen wkrótce w serialu będzie miał miejsce trzeci ślub Yildiz.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 27, 2020 21:50:27 GMT
Według Birsen wkrótce w serialu będzie miał miejsce trzeci ślub Yildiz. A który to już.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 27, 2020 22:01:09 GMT
Next, jeśli chodzi o Yildiz to trzeci, a jeśli o cały serial to nie wiem, ale to już będzie liczba dwucyfrowa. Yildiz przed rozpoczęciem akcji serialu była jeszcze żoną Kemala. Tym samym była Yildiz Yilmaz, Yildiz Karaca, Yildiz Argun i teraz będzie prawdopodobnie Yildiz Kuyucu.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 27, 2020 22:07:26 GMT
W Mozambiku nawet widzę oglądają jabłko. A u mają problem...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 27, 2020 22:29:40 GMT
Next, jeśli chodzi o Yildiz to trzeci, a jeśli o cały serial to nie wiem, ale to już będzie liczba dwucyfrowa. Yildiz przed rozpoczęciem akcji serialu była jeszcze żoną Kemala. Tym samym była Yildiz Yilmaz, Yildiz Karaca, Yildiz Argun i teraz będzie prawdopodobnie Yildiz Kuyucu. Kochliwa jest.
|
|
|
Post by Atahan on Dec 29, 2020 13:40:11 GMT
W Mozambiku nawet widzę oglądają jabłko. Wiedzą, co dobre i sprawdza się pewne przysłowie, choć być może trochę rasistowskie, że Polska jest 100 lat za Murzynami. Kochliwa jest. Nie natrafiła po prostu na tego jedynego. Wczoraj za to "Yasak Elma" znowu troszkę podskoczył w Totalu do 7,50%. Bardzo mnie to cieszy, yasakowa ekipa jest gotowa na starcie z "Marsali".
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 29, 2020 16:07:50 GMT
Rayting za 28.12.2020 - Poniedziałek
Total:
1 Uyanış: Büyük Selçuklu [Trt] [Odc 14] 9.25%⬆ (+0.39) 2 Çukur [Show] [Odc 109] 8.43%⬇ (-0.96) 3 Yasak Elma [Fox] [Odc 91] 7.50%⬆ (+0.13) 6 Sefirin Kizi [Star] [Odc 34] 6.61%⬇ (-0.34)
AB: 1 Uyanış: Büyük Selçuklu [Trt] [Odc 14] 11.22%⬆ (+1.47) 2 Yasak Elma [Fox] [Odc 91] 6.75%⬆ (+0.17) 6 Çukur [Show] [Odc 109] 5.30%⬇ (-1.36) 7 Sefirin Kizi [Star] [Odc 34] 5.29%⬇ (-0.17)
|
|