|
Post by Matthias on Sept 11, 2022 20:05:45 GMT
mira myślę, że przy tych reytingach serial długo nie pociągnie. 1 odcinek mi się podobał, zobaczymy co pokaże drugi. Czekam jednak na literki. W planach mam jeszcze Tuzak... Więc jak skończę SDG, to w jego miejsce wejdzie on. Chciałem skończyć Niewiernego jeszcze
|
|
|
Post by Matthias on Sept 14, 2022 16:11:12 GMT
No i masz babo placek... Spadki... Spadki...📌 Reytingi zа 13.09.2022:ТОТАL:1. Üç Kiz Kardeş (17 odcinek) - 4.52%🆕 5. Kusursuz Kiracı (3 odcinek) - 3.54% ⬇ (-0.61)
13. Balkan Ninnisi (12 odcinek) - 2.25% (=) АВ:3. Üç Kiz Kardeş - 3.53% 🆕 6. Kusursuz Kiracı - 2.63% ⬇ (-0.38)
16. Balkan Ninnisi - 1.67% ⬇ (-0.35)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Sept 14, 2022 18:59:58 GMT
Plastikowa twarz melisy, kiepski scenariusz i drewniany warsztat prota nie zachęcił widzów do oglądania. To co z osiem/dziesięć odcinków i zwijają manatki. Może niech MF zacznie cos pisać własnego a nie robić tylko remake.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Sept 14, 2022 19:29:42 GMT
Spadki, bo wróciły siostrzyczki. Zobaczymy, co za tydzień.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 14, 2022 19:33:50 GMT
Odcinek 2W przedczołowym fragmencie ponownie wracamy daleko w przeszłość, do czasów, gdy Mona znalazła się w sierocińcu. Zabawa w chowanego. Oj, ostatnio oglądałem zabawę w pochowanego . Źle się skończyła co dla niektórych ta zabawa. A czy tutaj Mona znajdzie Leylę, która uważa, że nikt jej nie jest w stanie znaleźć? Leyla przyjeżdża z pomocą Monie, jednak niczego ciekawego nie znajdują. Nawet szybko i zgrabnie im poszło przeszukiwanie mieszkania Muzzafera . A Mona oczywiście chce się udać na policję . Oj, niemądre to stworzenie. Sąsiedzi jednak nie śpią. I na każdym kroku, ktoś czeka. Spluwa pani Madame była boska . Oj, wydawało jej się, że ktoś wszedł na klatkę obcy... Co tam. Jedna kulka w tą czy tamtą . Mona dostaje list z pogróżką. Yakup byłby w stanie coś takiego zrobić? To musi być ktoś, kto ma klucze do wszystkich mieszkań. Wkrótce i zdjęcie Muzzafera leżącego na podłodze trafia w jej dłonie. Zastanawiam się, kto za tym wszystkim stoi? W końcu to musi być ktoś z kamienicy. Tylko dlaczego coś takiego ma miejsce? Dlaczego nie zgłosił sprawy na policję - to jest zastanawiające. Ponadto Mona otrzymuje jeszcze tajemnicze SMS-y, które mówią jej - co ma robić. Obrywa się Pelin, córce sąsiadów z parteru. Czy przypadkiem? Dowiem się wkrótce. Jednak nie uważam, żeby to ona mogła pozbyć się ciała i szantażować Monę. Jeszcze na dodatek ten STWOREK zjawia się w jej mieszkaniu. Czyli Pelin to z pewnością nie może być. To musi być ktoś z sąsiadów. Wracamy do wspomnień Mony, która zasnęła z tych wszystkich emocji. Ten gwóźdź musiał potwornie boleć. Oby tylko zakażenie żadne z tego nie wyszło. Jak wytłumaczy się z tego opiekunkom? Ale sądząc po jej zawziętości, stara się znaleźć Leylę. I się jej udaje. Leyla wygląda na bardzo zaskoczoną. Czyżby Mona miała jakiś ukryty dar w sobie? Po co Yakupowi zdjęcie MONY, które miał jego dziadek przed śmiercią? Co go łączy z nią? Kolejne pogróżki, i Monie miękną nogi. Jednak Leyla ma rację. To musi być ktoś z tego budynku. Nie ma innej opcji. I Mona, wykorzystując swój dar dziennikarski, wścibia nos we wszystko i odkrywa pewne kłamstewka państwa Gokturków. Wszystko ładnie podane na tacy. Jednak nie spodziewała się, że Pani Sabahat weźmie i przeprowadzi kontrofensywę... Łańcuszek Mony kładzie na stole, i tryumfalnym uśmiechem oznajmia jej przegraną. Jeszcze jest zła, że od razu jej nie zaczęła podejrzewać. Zmienia się jej zachowanie. Już nie jest potulna jak baranek. Jest bardziej groźna niż jej mąż, Cuneyt. Czyli Mona znalazła wtedy Leylę, ale końcówka odcinka - no totalne zaskoczenie. Jak tylko rozniosła się informacja, że Mona opuściła mieszkanie Yakupa, wszyscy jakieś narzędzie w dłoń wzięli i ruszyli wprost do mieszkania Yakupa Rządzą się jak nie wiem co . Ale Mona ich szybciutko nakryła. Czyżby obmyśliła ten plan już wcześniej? Specjalnie opuściła to mieszkanie i odczekała jakiś czas? Odcinek mi się bardzo podobał. Wyjątkowo . Nie było jakichś zapychaczy, wszystko na chwilę obecna trzyma się kupy jakoś .
|
|
|
Post by mira on Sept 15, 2022 7:17:58 GMT
Ja na ten moment odpuszczam ten serial, chociaż nie wykluczam, że za jakiś czas zrobię drugie podejście. Matthias, Twoje opisy są zachęcające, ale trochę mnie zniechęcają wyniki oglądalności.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 15, 2022 15:40:48 GMT
mira no niestety wyniki są mało zachęcające, ale zdecydowałem się na serial, bo spodobała mi się początkowa zapowiedź, a jeszcze przyjaciółka chciała żebym zerknął . I nie żałuję na chwilę obecną. Ale jak serial szybko mi zdejmą z anteny, to mogę odczuwać pewien niedosyt.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 21, 2022 15:54:33 GMT
Nie wierzę w to, co widzę... 16 miejsce w AB... Spadki - drastyczne i mocne. Chyba szybko się pożegnam z tą produkcją.📌 Reytingi zа 20.09.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (1 odcinek) - 8.23% 🆕 2. Üç Kiz Kardeş (18 odcinek) - 4.36% ⬇ (-0.16) 10. Baba (16 odcinek) - 2.70% 🆕 14. Kusursuz Kiracı (4 odcinek) - 2.03% ⬇ (-1.49)
19. Balkan Ninnisi (12 odcinek) - 1.72% ⬇ (-0.53) АВ:1. Ben Bu Cihana Sığmazam - 5.90% 🆕 3. Üç Kiz Kardeş - 3.71% ⬆ (+0.18) 5. Baba - 3.48% 🆕 11. Balkan Ninnisi - 1.78% ⬆ (+0.11) 16. Kusursuz Kiracı - 1.54% ⬇ (-1.09)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Sept 21, 2022 18:02:17 GMT
Tureckiej widowni chyba nie siadł ten serial.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Sept 21, 2022 18:59:01 GMT
Next, no dokładnie. Chyba już po serialu Szkoda mi Serkana
|
|
|
Post by Matthias on Sept 21, 2022 19:00:12 GMT
Odcinek 3Przedczołówka jak to mówię, fragment z przeszłości Mony, jest interesujący. Szefowa całego sierocińca poznała się na małej Monie, i doskonale wie, co ta potrafi zdziałać. Pani, która przyszła rozeznać się wśród dzieci, nie jest w stanie zrozumieć, jak Monie udało się wynikiem dedukcji zgadnąć, co ciocia Nezahat. Uciekinierka... Jednak myślę, że w głębi serca, Nezahat bardzo polubiła Monę. Zwróciłem uwagę także na to, że dziewczynka czyta Agathę Christie! Książkę, kryminał, która jest na jej wiek - dość poważną lekturą. Mona przyłapuje sąsiadów na strychu jak poszukują rzekomego Osmańskiego Złota, jednak dziewczyna znowu zostaje najbardziej winną. W końcu to ona odpowiada za śmierć Muzzafera, wujka Yakupa. Ma trzy dni na znalezienie sobie czegoś. Widać było, że sąsiadom się żal jej zrobiło, nie ma dokąd pójść. Nie ma żadnej rodziny, prócz Leyli, która i tak zajmuje się różnymi sprawami w Policji. Zastanawiam się, jaka z niej seksowna policjantka. Co scena, to ma wyzywający ubiór. Czy ona naprawdę na co dzień się tak ubiera? Już któryś raz widzę tę aktorkę w takim wyzywającym stroju... Mona publikuje nagranie, traci za to pracę. Zamiast awansu, staje się bezrobotną. Sąsiedzi bacznie szukaja wciąż złota, znajdując przy okazji prostokątną skrzynkę drewnianą, która skrywa przedmioty i stare banknoty. Co ciekawe, Mona pod koniec odcinka widzi zdjęcie, na którym jest ona jak była mała. Skąd ta skrzynka znalazła się w tym budynku? W ogóle, jaką historię przeszło to pudełko. Oczywiście myślę, że albo Leyla jest w to zamieszana, albo ktoś, kto przychodził do sierocińca. Pytanie jeszcze jest takie - co wie YAKUP? Zwraca się do niej bezpośrednio po imieniu - Manolya. A więc wie on coś o jej przeszłości. Ba! Potajemne rozmowy z kimś, kto też zna prawdziwe imię dziewczyny sprawia, że sytuacja nieco się gmatwa. Komu ufać? Kogo się trzymać blisko? Spośród wszystkich sąsiadów, Madam najmniej jest wtajemniczona. Przyłapuje Suzi jak przesiaduje u sąsiadów. Dama od razu coś podejrzewa. Czy Monę weźmie jako swoją sojuszniczkę. Podczas rozmowy w salonie Madam, odniosłem wrażenie, że Mona i Madam nawiązały pewną nić sympatii. Sceny z sąsiadami na strychu, sąsiadką z parteru - ta aktorka jest stworzona do takich seriali komediowych . Aż chce się oglądać. I jeszcze na końcu Muzaffer! Czyli on jednak żyje. Co sąsiedzi na to powiedzą? Cały czas wspominali o ciele... Zakopane, a on żyje. Jego domek ktoś podpalił. Kto? Nie wiem. Troszkę tych niewiadomych jeszcze pozostało. Mimo niskich reytingów, odcinek mi się bardzo podobał. Szybko to wszystko zleciało . Nie wiem, dlaczego Turkom się ten serial nie podoba... Można się pośmiać, zastanowić. Większość rzeczy z odcinek na odcinek się wyjaśnia dość szybko. A tu masz, takie spadki. Może przeniosą na inny dzień serial. Oby... Bo nie chcę się tak szybko rozstawać z LOKATORAMI .
|
|
|
Post by mira on Sept 22, 2022 6:54:10 GMT
Bardzo słabe wyniki, naprawdę szkoda tego serialu. Może lepiej sprawdziłby się na platformie, bo jest ciekawy, ale taki nieoczywisty, jeśli chodzi o gatunek.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Sept 22, 2022 17:37:01 GMT
mira, pisałam, że 1. odcinek pokazuje mniej niż serial obiecywał. Może to o to chodzi? Protagoniści przegadali w nim połowę odcinka.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Sept 22, 2022 18:03:15 GMT
Szkoda mi Serkana Ja tu jestem w mniejszości, nie trawię tego typa.
|
|
|
Post by lucy on Sept 23, 2022 14:19:46 GMT
Czyli jednak scenariusz nie daje rady... Ehh
|
|
|
Post by lucy on Sept 27, 2022 13:49:57 GMT
|
|
|
Post by lucy on Sept 28, 2022 12:14:57 GMT
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Sept 28, 2022 12:18:39 GMT
Drogie Państwo - mamy pierwszy finał tej jesieni!!!
|
|
|
Post by Matthias on Sept 28, 2022 15:46:42 GMT
Informację odnośnie finału - przyjąłem dość mocno, ponieważ to jest jedna z niewielu produkcji, które obecnie oglądam i mnie zainteresowały dość znacznie. Nie nudzę się przy niej, akcja jest. Nie ma zapychaczy. Szkoda. 📌 Reytingi zа 27.09.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (2 odcinek) - 8.35% ⬆ (+0.12) 4. Üç Kiz Kardeş (19 odcinek) - 4.72% ⬆ (+0.36) 10. Baba (17 odcinek) - 3.51% ⬆ (+0.81) 21. Balkan Ninnisi (13 odcinek) - 1.52% ⬇ (-0.20) 22. Kusursuz Kiracı (5 odcinek) - 1.45% ⬇ (-0.58) АВ:1. Ben Bu Cihana Sığmazam - 7.73% ⬆ (+1.83) 5. Üç Kiz Kardeş - 4.10% ⬆ (+0.39) 8. Baba - 3.01% ⬇ (-0.47) 21. Balkan Ninnisi - 1.17% ⬇ (-0.61) 22. Kusursuz Kiracı - 1.17% ⬇ (-0.37)
|
|
|
Post by Matthias on Sept 28, 2022 18:53:36 GMT
Odcinek 4Mona i Leyla zawierają siostrzane przymierze - pakt krwi. I gdy Leyla chce schować nóż do pudełka ze skarbami jej i Mony - odkrywa, że pudełko zniknęło. Kto się ważył zabrać pudełko z pamiątkami dziewczyn? Kto się zakradł do sekretnego pomieszczenia? Muzzafer się znalazł . I nic najwidoczniej, prócz bólu głowy - mu nie jest. Co najlepsze, próbuje zrobić wszystko, żeby Yakup nie odkrył, że sąsiedzi buszują na strychu i próbują uciec z jego mieszkania. Dowiadujemy się także, że dziadek Yakupa odmówił spadku Muzaferowi i nagłośnił sprawę związaną ze skarbem. Wszyscy szukają tego skarbu... Praktycznie wszyscy sąsiedzi próbowali go chronić najdłużej jak się tylko dało, jednak Yakupowi udało się go znaleźć i przywieźć. Mona zauważyłem jest coraz bardziej odważniejsza. Nie boi się sąsiadów i tego co knują cały czas. Zastanawiam się jeszcze - kto w przeszłości ukradł to pudełko skrywające tylko sekretów i tajemnic. Policjant zdobywa nagrania na którym Yakup kradnie pendrive, a potem daje go Monie. I co jeszcze lepsze - Mona publikuje to nagranie się podpisując. Na szczęście nic złego się nie dzieje. Najmniej interesującymi dla mnie postaciami jest Pelin i Mert- młodzi ludzie, którzy w ogóle nie skupili na sobie mojej uwagi. Obejrzałem z nimi sceny, ale tak naprawdę one nic - absolutnie nic nie wnoszą do historii budynku. Jedynie Mert nie może uwierzyć, do czego posunęła się siostra, by zdobyć to rzekome złoto. Wszyscy mieszkańcy są biedni, nie mają pieniędzy, i dlatego tak pragną tego złota... Jeśli chodzi o pudełko - nikt nie wie skąd ono się tak naprawdę wzięło na górze. Ale najlepsze jest to, że Yakup od razu rozpoznał Monę na zdjęciu. A co do Yakupa i Mony - zastanawiam się, kim jest ten mężczyzna, z którym Yakup rozmawia. Ojciec Mony? W końcu dostał od niego w mordę, gdy powiedział, że się w niej zakochał. Nikt inny tak gwałtownie nie zareagował na te słowa. Yakup wie, co się dzieje na strychu i pozwala sąsiadom tam działać, kopać. Nic go nie obchodzi. Doprawdy? A więc Mona po tym odcinku straciła zaufanie u Leyli, która błagała ją, by nic nie mówiła facetowi o skarbie, i w dodatku wyszła na wariatkę. Bez jakichkolwiek dowodów sugeruje, że któryś z sąsiadów pozbawił życia jego dziadka. Poprzedni odcinek był lepszy, ale w tym także nie brakowało akcji. Bardzo mi się podobała scena Mony z Madame na ławeczce. Dostojna kobieta, młoda panienka, przystojny mężczyzna. Jedna kobieta, a dostrzega tak wiele wokół siebie . Szkoda, że serial zmierza ku finałowi. Może jakoś sensownie go zakończą .
|
|
|
Post by lucy on Sept 29, 2022 14:01:01 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Sept 29, 2022 14:12:07 GMT
Co do serialu, to jeszcze się zastanawiam. Nie wiem jak wy dziewczyny, które oglądacie tę produkcję - czy nie wydaje Wam się, że Leyla jest wyimaginowaną przyjaciółką? Nikt na nią nie zwraca uwagi, gdy znajduje się tuż obok Mony. Przy oglądaniu mieszkania - również właściciel nie zwrócił na nią uwagi. Czy aż tak z Moną jest/było źle, że postanowiła sobie wyobrazić przyjaciółkę, która ją wesprze w każdej chwili? Gdy Mona nie miała mieszkania - Leyla powiedziała, że właściwie nie ma możliwości, by mogła u niej przenocować, bo ma coś pilnego do zrobienia, sprawy związane z pracą.
Mogę się mylić, ale gdyby to była prawda... To pytanie, co się stało z Leylą w dzieciństwie.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Sept 29, 2022 15:53:29 GMT
Matthias, ciekawa rozkmina, rzeczywiście, ona była tak jakby na uboczu w pierwszym odcinku. Jeśli serial ma więcej takich „atrakcji”, to szkoda, iż Turki nie dali mu szansy, aczkolwiek ja sama uznałam pierwszy odcinek za rozczarowujący. Za mało akcji, za mało tajemnic, za mało niejasności, za to dużo bla-bla i mamuśka z „Rannego ptaszka” w tej samej roli.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 29, 2022 15:58:55 GMT
Mnie serial bardzo do siebie przekonał i szkoda, że nie dobije ta produkcja do 10 odcinków. Tutaj było wiele pomysłów i takich niuansów, które można było dobrze przedstawić widzom - ale Turki najwidoczniej znają się lepiej i wolą oglądać biedną dziewczynę pomiataną przez wszystkich, i powielany wątek główny w wielu serialach, niż temu komediodramatowi . Szkoda. Jestem zawiedziony, no ale cóż .
|
|
|
Post by Matthias on Oct 2, 2022 8:21:48 GMT
💥 Zespół serialu „ Kusursuz Kiracı” zakończył zdjęcia do projektu, który dzięki niskim ocenom dotarł do finału.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 5, 2022 14:56:32 GMT
📌 Reytingi zа 04.10.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (3 odcinek) - 8.47% ⬆ (+0.12) 2. Üç Kiz Kardeş (20 odcinek) - 5.93% ⬆ (+1.21) 10. Baba (18 odcinek) - 3.59% ⬆ (+0.08) 25. Kusursuz Kiracı (6 odcinek, FINAŁ) - 1.93% ⬆ (+0.48)
27. Balkan Ninnisi (14 odcinek) - 1.25% ⬇ (-0.27) АВ:1. Ben Bu Cihana Sığmazam - 6.59% ⬇ (-1.14) 2. Üç Kiz Kardeş - 4.76% ⬆ (+0.66) 8. Baba - 3.07% ⬆ (+0.06) 21. Kusursuz Kiracı (FINAŁ) - 1.39% ⬆ (+0.22)
24. Balkan Ninnisi - 1.15% ⬇ (-0.02)
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Oct 5, 2022 16:26:18 GMT
Ładne wzrosty na koniec.
|
|
|
Post by lucy on Oct 5, 2022 17:21:00 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Oct 9, 2022 19:05:27 GMT
Odcinek 5Leyla i Mona zakradają się do sypialni dziewczynek pewnej rodziny, aby zobaczyć i pobawić się prawdopodobnie domkiem dla lalek. Potajemnie wyszły z sierocińca - nikt nie zauważył braku ich obecności? Kto tam pracuje... Dopiero w dalszej części odcinka widzimy jak szefowa sierocińca ogłasza "konkurs" na najpiękniejsze pismo. Myślę, że od razu zaczęła podejrzewać Leylę i poniekąd Monę, ale wolała się utwierdzić w swoim przekonaniu. I się nie myliła. Dość szybko wyszło, kto tak naprawdę buszował w cudzym domu. Większość odcinka skupiała się na Monie i jej próbie dotarcia do mordercy krewnego Yakupa. Najpierw pod "wywiad" wpadli sąsiedzi z parteru, następnie wujek Muzzafer. No cóż. Parę faktów sobie dziewczyna połączyła - jeszcze ta strzykawka z insuliną niby, wpadła w jej dłonie i ot! Oskarżyła wujka Muza. Ojej... Jednak chyba niesłusznie. Bo kolejne fakty wypływają na wierzch. Sahanat czy jak jej tam przyznaje, że znalazła niedługo po śmierci buteleczkę Chlorku Potasu w śmieciach, razem z farbą do włosów. I ni stąd ni zowąd pojawia się Pelin, która taką farbę właśnie kupiła Cóż za zbieg okoliczności. Kiedy Mona otwiera się przed madame Vulą, odniosłem wrażenie, że ta kobieta coś skrywa. Niby powiedziała Monie, że widziała Muzzafera nie raz, i nie dwa, ale ta jej mina - nie była taka normalna. Jakby jednak częściowo mijała się z prawdą. Yakup stara się zbliżyć do Mony, jednak ta i chce, i nie chce. Ale klubem programu jest Leyla. Już wcześniej zacząłem podejrzewać, że ona jest wyimaginowaną przyjaciółką. Tyle, że w wersji dorosłej. Coś musiało się stać, że Leyli już nie ma z Moną. Nawet Yakup jest ciekawy, kim jest ta tajemnicza przyjaciółka, o której Mona tyle mówi i wspomina, a nikt jej tak naprawdę nie widział na oczy... Jeszcze wciąż te kłótnie o Yakupa. Czyżby była zazdrosna? Obawiam się, że coś strasznego się wydarzyło w dzieciństwie, jakaś trauma i Mona postanowiła jednak żyć dalej z Leylą. Tylko ta scena z kieliszkiem w restauracji czy pubie mi nie pasuje :/. Nie trzyma się to kupy... Odcinek nieco gorszy od poprzedniego. Niby dużo rzeczy się chce wyjaśnić, jednak delikatnie przynudzał... Następny - finałowy. Zobaczymy, ile wątków zostało zamkniętych, a ile fruwać będzie w próżni .
|
|
|
Post by Matthias on Oct 15, 2022 19:02:44 GMT
Odcinek 6 - FINAŁWe wstępie mała Manolya dostaje telefon od swojego ojca, który siedzi w więzieniu. Ten się zapiera, że to wszystko nie wygląda tak, jak ona widziała, i myśli. Jednak jej zaborczość jest silniejsza i zanim padają słowa o miłości wobec niej - odkłada z hukiem słuchawkę. Na początku odcinka widzimy Pelin na schodach, która upuściła farbę do włosów z numerem takim samym, który rzekomo znajdował się w śmieciach. Jednak gdy dochodzi do konfrontacji przed jej mieszkaniem - matka jej mówi parę słów o tej farbie, z koleri Mona z Yakupem skreślają ją z listy podejrzanych - pierwszy raz dziewczyna będzie farbowała swoje włosy... Krąg się zawęża, jednak wciąż niewiele wiedzą. Jeszcze ojciec się kręci Manolyi wokół niej... Robi wszystko, żeby zbliżyć się do córki, i obserwuje jej każdy krok. Czy w finałowym odcinku dojdzie do konfrontacji ojca z córką? Pelin i Mert poinformowali swoich opiekunów o swoim wyjściu do kina. Wygląda na to, że obie rodzinki są z tego faktu zadowolone. Yakup próbuje porozmawiać z Leylą, która to z kolei się szybko rozłącza. Coraz bardziej jestem przekonany do tego, że Leyla - to jej wyobrażenie. Ale skoro dzwoniła, to do kogoś musiała. Ale z drugiej strony - nie pokazali wyświetlacza. Niby była Leyla, ale pytanie "co widział Yakup"? Leyla z Manolyą odwiedzają sierociniec w którym się wychowywały - i pani, która pakuje rzeczy, rozmawia i patrzy się tylko na Monę. Czyli Leyla to duch? Mert jednak nie idzie do kina z Pelin, ponieważ ta woli iść do klubu z przyjaciółmi. Wynika z tego niezła zadyma. A co ciekawe - Mert upiera się, by Mona potwierdziła, że był sam na ulicy. Mona lunatykuje?! W końcu Pelin wraca do domu rozczochrana i lekko zakrwawiona na buźce. Sama się o to prosiła. Jednak z biegiem czasu, dostaje ostatecznie szlaban na wychodzenie z domu, z koleżankami, z psiapsi. Nawet udaje się do Merta w ramach przeprosin, ale dostaje reprymendę od niego. I słusznie . W końcu był chłopcem na posyłki. On chciał się z nią związać, starał się coś robić w tym kierunku, a ona nie dość, że go wystawiła, to jeszcze wykorzystała perfidnie. Ja również na jego miejscu bym się zdenerwował. On chociaż jeszcze nakopał gościowi, który popchnął Pelin. Mona z Yakupem dalej walczą i próbują się dowiedzieć, kto tak naprawdę zabił Suahipa - i co się okazuje, największe podejrzenia padają na Suzi. Na Suzi, która wygląda na niezwykle spokojną. Ostatnie pół godziny odcinka jednak robi swoje. Bardzo mnie zaskoczyło wiele rzeczy. 1. Madam Vula okazuje się być tą, która pozbawiłą Suahipa czy jak mu tam było życia. A wszystko miało związek z przeszłością i mieszkaniami w tym budynku. Nawet Niko przez niego stracił poniekąd życie... A Suzi znalazła kolczyk madam Vuli - razem z buteleczką KCl. Czyli... Suzi wiedziała, kto zamordował! Ale nikomu nic nie powiedziała . To ciekawe. Jaki też miała w tym interes. Z drugiej strony - teraz rozumiem, dlaczego za każdym razem Suzi taka miła była dla madam Vuli . Ciasteczka i w ogóle - może żeby jej nie otruła Warto tu zwrócić jeszcze uwagę na słowa Madam na ławce. Ona jakby tylko czekała na to, kiedy Mona się skapnie, że to starsza pani odpowiada za to wszystko. Prawda okazuje się być bliżej, niż tylko Ci się wydaje. 2. Leyla - tak jak się domyślałem - była wyimaginowaną przyjaciółką - ale to też poniekąd. Ona istniała - i żyła do 12 roku życia, dopóki nie wybuchł pożar. Monie udało się jakoś wydostać z płonącego pomieszczenia, jednak Leyli już nie... Monie mocno odcisnęło piętno to w życiu. Z tego powodu lunatykuje, podpala różnego rodzaju budynki. Zastanawiam się, czy mieszkania Songul - także nie podpaliła Mona... Jednak nie wiem, jaki miałaby w tym cel. Leyla pojawia się zawsze wtedy, kiedy Mona jej potrzebuje. I chce usłyszeć dokładnie to, co ją przeraża. Dodatkowo to pudełko - sama Mona je schowała na górze, sama napisała karteczkę i schowała w nim. Pomysłowe. Leyla mówi, że Mona doskonale wiedziała o tym, że Yakup sprowadził ją do tego mieszkania, bo sam jej ojciec tak chciał. Ale nie dowiadujemy się, jak się tego dowiedziała... Jak to bywa z szybkim finałem, są kwestie niewyjaśnione, lub puszczone w eter... 1. Jak było naprawdę w przeszłości. Czy ojciec naprawdę zabił mamę Mony, wbijając w nią nóż? W więzieniu gdy był, mówił przez telefon, że prawda wygląda zupełnie inaczej... Byłaby osoba trzecia? 2. Jak wybuchł pożar w sierocińcu? Dlaczego Mona obwinia siebie o to? I jak powstało to lunatykowanie? 3. Sąsiedzi... Mieszkania płoną, co dalej z nimi? Czy ktoś umarł? Wszystko wygląda tak, jakby Mona i Yakup się spalili... Czyli reasumując - 6 faktów:1. Mona ma zaburzenie osobowości. Jedną z tych osobowości - Leyla, jest jej przyjaciółką z dzieciństwa, która spłonęła na jej oczach w sierocińcu. 2. Mona jest lunatyczką. I za każdym razem, gdy lunatykuje, coś podpala. 3. Mona zawsze obwinia Leilę za wszystko, co robi złe i nie chce brać za to odpowiedzialności. 4. Mona obwinia się o śmierć swojej przyjaciółki i dlatego odtwarza ten obraz, który za każdym razem pojawia się w jej głowie. 5. Mona podpaliła wejście podczas kolejnego lunatykowania. Wszystko się spaliło. Łącznie z Yakupem? 6. Ale też na koniec pokazują, jak wszystko się pali, a ona idzie pocałować Yakupa - to jest dobra scena Podsumowując... Finał szybki, ale myślę, że i tak pokazali i wyjaśnili więcej, niż się spodziewałem. Zaskoczeniem było to podpalanie i lunatykowanie na zewnątrz Mony. Historii Leyli byłem ciekaw. Po części się dowiedziałem... Jednak mały niedosyt pozostaje. Polubiłem ten serial, ale no cóż. Takie są realia. Czy polecam? Myślę, że nawet dla tych 6 odcinków warto zobaczyć. Akcja dość szybko się toczy - może to się właśnie nie spodobało Turkom? .
|
|