|
Post by Onedine on Jul 8, 2023 10:28:32 GMT
Jedna z moich ulubionych dram z 2022 roku, której odcinki oglądałam na bieżąco, gdy była emitowana i prawie wszystko mi się w niej podobało. Poza protką, tzn postacią, nie aktorką, bo widziałam ją w innych rzeczach i tam mi się podobała jako aktorka. Tutaj postać była mi "zawadą", aby prot ostatecznie pogrążył się w moralnych ciemnościach Ale pod tym względem i tak było ciekawie, bo on dla wyrwania się z biedy i ucieczki od męczącego życia przekroczył granice dobra, uczciwości i porzucił swoich bliskich. Oczywiście ostatecznie spotkała go swego rodzaju kara na finał. Z tego co wiem w oryginale było bardziej mrocznie i co niektórzy fani oryginalnej historii narzekali, że publiczna tv ułagodziła fabule i nawet zmieniła aspekty historii miłosnej, bo w webtonie prot wybrał inną kobietę. Jak oglądałam dramę nie wiedziałam o fabule oryginału, a i tak ta druga kobieta bardziej moim zdaniem pasowała do prota, bo była podobną oportunistką jak prot. Poza tym prot miał świetną chemię z tą drugą, a nijaką z protką.
|
|
|
Post by Atahan on Aug 31, 2024 8:57:46 GMT
Obejrzałem połowę i to jak na razie dosyć zbilansowana drama, bo jest po równo elementów, które mi się podobają, i które nie. Nie podoba mi się, że tutaj jest tyle rozmowy o pieniądzach, tak jakby czasami bohaterowie o niczym innym nie myśleli, jakby ich osobowość była oparta na myśleniu o pieniądzach. Druga rzecz, która może nie tyle, że mi się nie podoba, ale ją wyłapałem to, że oni wiecznie biegają. Dosłownie w każdym odcinku ktoś się odwraca na pięcie i biegnie przed siebie, czasami jeszcze w zwolnionym tempie. W dodatku często sprintem i nie mają zadyszki, a są to pokaźne dystanse. Z dwójki bohaterów bardziej polubiłem Hwang Taeyonga, ale po zamianie, gdy jest Lee Seungchunem (w sensie, gdy z bogatego staje się biednym). Bogaty przy ojcu był bardziej nieszczęśliwy, niż w biednej rodzinie, gdzie stał się po prostu autentyczny i przed nikim nie musiał udawać. Polubiłem też bohaterkę, która tu ma być chyba czarnym charakterem, w porównaniu do protki ma coś w sobie, bo Na Joohee jest jakaś... niepotrzebna? Nie wiem jak to wyjaśnić, ale gdyby jej bohaterki w tej dramie nie byłoby wielkiej różnicy (przynajmniej na etapie 8 odcinków). I ciekawi mnie jeszcze to rodzeństwo, czyli macocha i wujek prawdziwego Hwanga Teayonga, szczególnie wujek. Czuję, że on tu jeszcze może namieszać. Pod koniec 8. odcinka jest też przeskok do teraźniejszości i bardzo mnie ciekawi co się stało z zamienionym Lee Seungchunem, że z kogoś inteligentnego i świetnie zarządzającego pieniędzmi skończył na ulicy. Dzisiaj będę kontynuować oglądanie, po przeskoku są już trochę krótsze odcinki. Wracając jeszcze do Hwnaga Taeyonga, a raczej aktora, który go gra. Zauważyłem, że jest w emisji drama z jego udziałem i jestem ciekawy jak tam wypadł.
|
|
|
Post by Onedine on Sept 2, 2024 14:56:39 GMT
Nie podoba mi się, że tutaj jest tyle rozmowy o pieniądzach, tak jakby czasami bohaterowie o niczym innym nie myśleli, jakby ich osobowość była oparta na myśleniu o pieniądzach. Druga rzecz, która może nie tyle, że mi się nie podoba, ale ją wyłapałem to, że oni wiecznie biegają. Dosłownie w każdym odcinku ktoś się odwraca na pięcie i biegnie przed siebie, czasami jeszcze w zwolnionym tempie. Pieniądze są istotne w prawie każdej dramie. Bohaterowie maja ich za dużo i im odbija z nadmiaru, są obrzydliwi dla innych, biedniejszych, etc (są prawdziwe niesłynne historie tego typu, np o dziedziczce linii lotniczych, która wkurzona na zachowanie pracownicy w kwestii braku orzeszków ją pobiła, cos tak brzmiała ta historia, w sklepach pracownicy traktują klientów jak bóstwa, zwłaszcza w tych vipowskich). Są tacy, którzy są biedniejsi, więc mają długi, które niszczą ich życie, bo np długi łatwiej się "przyczepiają" niż u nas po rodzinie, dalekim krewnym, itp, lichwiarze naprawdę tak łamią ludziom kości, prawo koreańskie jest niewdzięczne dla ludzi). Wszystko obraca się w okól tego, aby mieć stałą pracę (nie w sklepie całodobowym) w urzędzie lub biurze. To oznacza sukces zawodowy, można planować kupno domu (na kredyt), myśleć o małżeństwie i dzieciach. Dlatego tak wiele postaci w dramach ma dylematy, ze jak nie mają kasy, odpowiedniej pracy to się z nikim nie zwiążą. Nieplanowana ciąża w takiej sytuacji to koniec świata dla pary i ich rodziny, bo "jak można zakładać rodzinę, kiedy się nie jest ustabilizowanym materialnie". Przy ślubie para powinna mieć mieszkanie/dom, jakieś pieniądze idą z jednej rodziny do drugiej w ramach czegoś do naszego "wiana" w dawniejszych czasach. Ślub musi być odpowiedni. Coś takiego jak ślub cywilny tylko dla kilku osób to prawie obraz obu rodzin, etc. Wracając jeszcze do Hwnaga Taeyonga, a raczej aktora, który go gra. Zauważyłem, że jest w emisji drama z jego udziałem i jestem ciekawy jak tam wypadł. Bad Memory Eraser była kręcona chyba 2 czy 3 lata temu i dopiero teraz znalazła miejsce w ramówce. On tam gra drugiego leada, nie głównego (co "zabawne"/niezabawne to zarówno w BME, jak i Golden Spoon głównych grali aktorzy-idole. Nie powiem, ze to źli aktorzy, ale widać po tych wyborach, gdzie obok nich grał aktor zawodowy, jak wygląda showbiznesie w Korei. Kto ma więcej fanów na instagramie tym lepsze może mieć role, jak np taka idolka z BlackPink, która od razu dostała główną rolę, a obok niej grały znane zawodowe aktorki) . Ostatnio trafił do głównej ligi i gra tylko protów. Niedługo będzie premiera jego dramy, gdzie po raz drugi jest protem. Wcześniej grał protów w dramach internetowych, krótszych. Widziałam go w rolach zarówno, gdzie grał głównych, jak i nie główne postacie. Moim zdaniem już od początków jego kariery było widać, ze ma talent i charyzmę.
|
|
|
Post by Atahan on Sept 3, 2024 9:43:41 GMT
Zauważyłem właśnie, że w dramach pieniądze mają spore znaczenie, ale to chyba jest moja pierwsza drama, w której pieniądze grają aż tak istotną rolę, przez co mam wrażenie, jakby bohaterowie nie myśleli o niczym innym. Ci biedni cały czas dostają po głowie, ledwo wyjdą w miarę na prostą to już się dzieje coś nowego , a bogatym wiecznie mało. Może z wyjątkiem Na Joohee, która zgubiła walizkę z 500 milionami po ojcu i nawet nie zauważyła, dopiero "podmieniony" Lee Seungchun dostrzegł, że walizka zniknęła.
Etap z teraźniejszości jak na razie bardziej mi się podoba. Wydaje mi się, że akcja przyspieszyła i bohaterowie nabrali trochę kolorów, szczególnie "podmieniony" Hwang Taeyong zaskoczył. Chociaż to też śmiesznie wygląda, że nawet ci najbiedniejsi mają najdroższe Samsungi Foldy, domyślam się, że Samsung jest po prostu sponsorem tej dramy, jak i wszystkich innych.
|
|
|
Post by Onedine on Sept 3, 2024 16:58:36 GMT
Chociaż to też śmiesznie wygląda, że nawet ci najbiedniejsi mają najdroższe Samsungi Foldy, domyślam się, że Samsung jest po prostu sponsorem tej dramy, jak i wszystkich innych. Każda rzecz w dramach jest sponsorowana. Dlatego jeszcze często biedne bohaterki mają markowe ubrania, torebki, właśnie telefony, tablety, laptopy czy inne tego typu rzeczy. Często dramy to pierwsze miejsca, gdzie jakieś modele się pojawiają. Kiedyś był taki artykuł, że chyba najbardziej zaśmieconą przez lokowanie produktów dramą była "The King, Eternal Monarch" (fajna drama fantasy o dwóch równoległych Koreach). W każdym odcinku po wiele razy były reklamy pewnych napojów, sieci jedzenia fast-foodów, mimo że większość bohaterów była naprawdę bogatych i wątpliwe, że bogacze bywają w takich miejscach. W ostatnich latach to chyba Kopiko bije wszystko na głowę, non stop w odcinkach to jest. W "Be melodramatic" mieli do zareklamowania drogi fotel do masażu nie nie mieli tego jak umieścić w fabule, więc jedna postać śniła o tym, że miała taki fotel. To była drama m.in. o produkowaniu dram, więc sporo tam się pośmiali z samych siebie. Ogólnie Koreańczycy mają obsesje na markowe rzeczy i potrafią wydawać wszystkie swoje pieniądze, aby "zabłysnąć' jako pierwsi z nowością.
|
|
|
Post by Atahan on Sept 4, 2024 9:39:51 GMT
W ostatnich latach to chyba Kopiko bije wszystko na głowę, non stop w odcinkach to jest. W "Be melodramatic" mieli do zareklamowania drogi fotel do masażu nie nie mieli tego jak umieścić w fabule, więc jedna postać śniła o tym, że miała taki fotel. To była drama m.in. o produkowaniu dram, więc sporo tam się pośmiali z samych siebie. W czasach gdy jedynym co mnie trzymało przy tureckich produkcjach był "Yasak Elma" to tam też miała miejsce bardzo podobna reklama. To były odcinki z końcówki 2021 roku, pewnie grudnia, więc coś koło 125 odcinka. Jedna z bohaterek przeglądała meble z bodajże Vivense, po czym zasnęła i obudziła się w reklamie. W k-dramach reklamy jeszcze nie widziałem, ale lokowanie produktów widzę, że jest normą.
|
|
|
Post by Onedine on Sept 4, 2024 15:10:38 GMT
W ostatnich latach to chyba Kopiko bije wszystko na głowę, non stop w odcinkach to jest. W "Be melodramatic" mieli do zareklamowania drogi fotel do masażu nie nie mieli tego jak umieścić w fabule, więc jedna postać śniła o tym, że miała taki fotel. To była drama m.in. o produkowaniu dram, więc sporo tam się pośmiali z samych siebie. W czasach gdy jedynym co mnie trzymało przy tureckich produkcjach był "Yasak Elma" to tam też miała miejsce bardzo podobna reklama. To były odcinki z końcówki 2021 roku, pewnie grudnia, więc coś koło 125 odcinka. Jedna z bohaterek przeglądała meble z bodajże Vivense, po czym zasnęła i obudziła się w reklamie. W k-dramach reklamy jeszcze nie widziałem, ale lokowanie produktów widzę, że jest normą. To lokowanie to często jest właściwie reklamą. Jest np scena, że dwie postacie nagle pragną wypić jakąś kawę lub coś zjeść, mówią jakie to dobre (w stylu: "kruche, rozpływa się w ustach" ) i dalej toczy się normalna fabuła, np scena postacie wchodzą do kostnicy, bo są detektywami. Albo wszystkie imprezy firmowe (w Korei takie imprezy są prawie, że obowiązkowe czy jest się zmęczonym po pracy czy nie) odbywają się w jednej sieci restauracji (przeważnie Subway) i postacie zachwalają śmieciowe jedzenie (czy kawę, konkretne marki alkoholów).
|
|