|
Post by lucy on Nov 23, 2023 19:42:16 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2023 19:50:22 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 23, 2023 19:57:07 GMT
Nie lubię tureckich filmów, ale do tego coś mnie ciągnie.
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2023 19:57:13 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 23, 2023 19:58:39 GMT
Nie lubię tureckich filmów, ale do tego coś mnie ciągnie. Ja to wręcz uważam, że szkoda na nie czasu, ale na ten akurat zerknę. Najwyżej wyłączę..
|
|
|
Post by lucy on Nov 24, 2023 10:08:32 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 24, 2023 23:34:40 GMT
No i muszę stwierdzić, że jak na turecki film to OWDS jest naprawdę niezły. Obejrzałam pierwszy kwadrans i czuję się wbita w fotel. Do tego musze pochwalić scenariusz i dialogi. Ok. Wracam do oglądanka.
|
|
|
Post by lucy on Nov 25, 2023 1:30:19 GMT
Skończyłam oglądać. To jest najlepszy film turecki jaki do tej pory widziałam. Znowu polubiłam Kivanca. Jednak się da przekazać morze emocji bez uciekania się do skrajnego przesadyzmu. Co do Beren to jest to najlepsza jej kreacja ze wszystkich, jakie miałam okazję zobaczyć. W filmie jest kilka gatunków: komedia, romans, dramat, thriller (może o którymś zapomniałam). Ich zmiksowanie wyszło bardzo efektywnie i efektownie. Oprócz tego, że budowało napięcie oraz zaskoczenie, wprowadziło sporo różnorodności i dodało dynamiki, dzięki czemu widz nie ma prawa się nudzić. Fabuła jest dosyć prozaiczna, ale podana została w takiej formie, że czapki z głów. Scenariusz, sceny i dialogi są wg mnie na bardzo wysokim poziomie, że aż nie wierzyłam, że oglądam film turecki. Co więcej, gdybym wcześniej wiedziała, że to jest teatr dwójki aktorów to raczej bym się nie skusiła. Tymczasem bym wiele straciła, bo film był zarąbisty. W jednym zdaniu: Małżeństwo będące w trakcie rozwodu postanawia skorzystać z ostatniej rady terapeutki... Moja ocena na Filmweb: 8/10
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 26, 2023 0:37:07 GMT
Faktycznie bardzo dobry film. Nie spodziewałem się aż tak przyjemnego seansu. Bardzo dobre kreacje Beren i Kıvança. Jako duet zdecydowanie lepiej patrzy się na nich w tym filmie niż w „Zakazanej namiętności”. W serialu przeszkadzał mi wygląd Kıvança, co być może wpływa na moją ocenę tego duetu - ona ładna, on... Po latach patrzy się dobrze na nich dwoje, nie tylko na nią Film hitem Netflixa. Po jednym dniu jest w TOP10 w ponad 80 krajach. W ogólnej topce jest na 2. miejscu wśród wszystkich filmów (pierwsze miejsce zajmuje film animowany „Leo”).
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2023 1:48:25 GMT
Film hitem Netflixa. (...) Dodałabym jeszcze, bo to ważne, że jest to jak dotąd najlepszy start tureckiego filmu na platformie.
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2023 20:38:21 GMT
Urywek piosenki (w filmie) Beren zaśpiewała sama..
|
|
|
Post by mira on Dec 13, 2023 7:40:03 GMT
Obejrzałam i ja. Również bardzo mi się podobało. Ogólnie lubię filmy opowiadające o problemach małżeńskich osób 35+, bo potrafię się wczuć w tematykę, potrafię sobie to wyobrazić. Fabuła filmu nie jest jakaś zawiła, mimo to jest dynamicznie i film rzeczywiście wciąga. Bardzo mi się podoba, że temat nie został potraktowany po macoszemu, a z drugiej strony nie ma czegoś takiego, że bohaterowie siedzą i wylewają hektolitry łez.
Zdjęcia są świetne. Szczególnie podobało mi się, jak pokazano tętniący życiem Nowy York, zwłaszcza nocą. Aktorzy też niczego sobie.
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Jan 1, 2024 22:21:17 GMT
Polecajka…
Jak na dzieło Netflixa, mamy tutaj o dziwo fabułę i naturalnych bohaterów… Akcja nie stoi w miejscu… Na plus mała ilość bohaterów i akcja biegnąca cały czas z głównymi postaciami… A największe brawa za ilość plot twistów…
Na minus sceny w barze w nocy… Nie wnoszą za wiele do fabuły, ale Netflix musiał pokusić się o kontrowersję… Ciarki żenady przeszły po plecach, chociaż pod koniec filmu, znając całą historię, przyznałem, że scena nie była jednak taka „od czapy”…
|
|