monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Apr 11, 2024 2:56:26 GMT
monikaandr ciężko stwierdzić, bo te odcinki były wyrwane z całości. Dyskusja była protów nad jakimś projektem. Samochód się popsuł... Po spojrzeniu Youtube, to musiało być w 4 odcinku (tureckim). Musiałbym zerknąć na początkowe. . To jest projekt nad którym oboje pracują i jechali na spotkanie w sprawie tego projektu, oczywiście pokłócili się, później już ze sobą normalnie gadali
|
|
|
Post by lucy on Apr 11, 2024 14:38:47 GMT
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Apr 11, 2024 16:41:23 GMT
Jak się nie kłócą to jest ok, jako takiej chemii między nimi nie widzę bo jak nie kłócą się to nie rozmawiają ze sobą
|
|
|
Post by Matthias on Apr 19, 2024 17:58:38 GMT
Informuję, że obejrzałem wszystkie odcinki, a było ich 16 z lektorem. Powiem Wam, że nie wiem co nawet napisać Jak znajdę chwilę, to coś napiszę od siebie na temat tej produkcji. Ja liczyłem się z tym, że wątki niektóre mogą być urwane, bo finał był na 6 odcinku, ale to co zobaczyłem - przeszło moje najśmielsze oczekiwania
|
|
|
Post by Matthias on Apr 20, 2024 13:42:45 GMT
No dobrze. Obejrzałem produkcję, i co mogę na jej temat powiedzieć... Zacznijmy od protów. Mamy Kenana, bogatego oczywiście mężczyznę, który prowadzi firmę związaną z projektami. Potocznie mówiąc, biuro architektoniczne. Po śmierci matki, nim oraz jego siostrą, Ceren - zajmuje się ciotka, zimna do szpiku kości - Sevval. Z drugiej strony mamy Zeynep, jedną z 5 dzieciaków rodziny Esen. Młoda, utalentowana pani architekt. Głowni proci poznają się na weselu przyjaciół. Ona jest "najpiękniejszą świadkową" a on bliski znajomy pana młodego. Oczywiście dochodzi do całusa, ona się potem tego wstydzi... Mamy jeszcze Murata, przyjaciela Zeynep, z którą przyjaźni się od dzieciństwa. Jego "matka" Gulnaz namawia go, aby oświadczył się swojej "lubej", ponieważ jest bardzo dobrą duszyczką. I tak robi. Ale jak to w takich serialach bywa, na ich drodze stanie nie kto inny jak Kenan we własnej osobie. Robi w sumie wszystko, aby spędzić czas z Zeynep i uniemożliwić tego Muratowi. Przychodzi czas, kiedy szef podpisuje się jako wykonawca projektu, który ona sama przygotowała. W takim wypadku rzuca papierami, i zupełnie przypadkiem pojawia się w firmie Kenana. Na początku nie zdaje sobie o tym sprawy, do kolejnego spotkania... Przez te 6 odcinków tureckich, młodzi zbliżają się, kłócą się, znowu wracają, on się "wyżywa" na niej za różnego rodzaje niepowodzenia w firmie, ona zdenerwowana wychodzi, on ją szuka - wiecie o czym mówię. Czują coś do siebie, ale nie potrafią tego okazać sobie nawzajem. Wspomniałem o Sevval - ciotce Murata i Ceren. Kobieta skrywa pewnego rodzaju tajemnicę. Okazuje się, że po obejrzeniu tych 6 odcinków - tą tajemnicą było to, że matka wcale nie oszalała. Ciotka chciała, by matka Kenana i Ceren usunęła ciążę, bo przyniesie to wstyd. Nie robi tego. Okazuje się, że młodzi mają rodzeństwo. I tym bratem nie jest nikt inny jak Murat . Ciotka morduje Gulnaz, która chce powiedzieć prawdę Muratowi. Wali szklanym wazonem w głowę Selmę, która pomogła jej w przeszłości z matką Kenana... Kobieta ma wiele na sumieniu, oj wiele... Za wszelką cenę pragnie także umieścić Ceren w psychiatryku, ponieważ dziewczyna ma problemy z psychiką. Rodzinka Esen... - Senior rodu - Ahmet. Cichy, spokojny. Mający dobry serce. Daje pieniądze przyjacielowi z nadzieją, na dobre rozpoczęcie interesu, ale tamten coś zaczął mącić i się zastrzelił. Ahmet obwinia się o to. Jeśli chodzi o rodzinę, mało poważnie chyba traktuje swoją żonę, Latife. Latife - oj, to jest kobieta... Wszędzie musi być, wszystko musi wiedzieć. Czego ona to nie ma. Najpiękniejsze dzieci, najmądrzejsze. Mimo tej 'wyniosłości", ma dobre serce. Każdy gość jest zapraszany do środka i podają to, co mają. Turkan - najstarsza córka. Ożeniła się i się rozstała. Cała wioska o tym huczała. Wróciła do domu, do rodziców, gdzie im pomaga. Podkochuje się w niej Kadir - piłkarz, który z czasem dostaje się do najlepszego klubu w Turcji. Mamy jeszcze Aliego i Sukran - młodych ludzi, którzy uczęszczają do szkoły. W sumie, mało co się z nimi dzieje. Dopiero, gdy zaprzyjaźniają się z Ipek, którą ojciec tłucze na kwaśne jabłko, wtedy robią się ciekawsze akcje. Jest jeszcze Elif, która chyba podkochuje się w swoim nauczycielu od Fizyki. On chyba na to nie zwraca uwagi. Dopiero potem się okazuje, że zdradził swoją żonę z jedną studentką. Więc... Chłop też ma coś za uszami. Po obejrzeniu całości, zastanawiam się, dlaczego nasza stacja zakupiła w ogóle ten serial? Po co? Bo było tanio? Nie dziwię się. Po obejrzeniu wszystkich odcinków, mam taki niedosyt. Mogli chociaż w Turcji dociągnąć do ósmego, bądź 10 odcinka... A co zrobili? - Sevval robi wszystko, żeby usunąć Kenana z firmy. A wszystko dlatego, że stawiał się ciotce, dowiedział się prawdy o przeszłości. Chce mu dać nauczkę. Ponadto w chwili, gdy Selma spada ze schodów, świadkiem jest Murat. Dokładnie słyszał wszystko, o czym kobiety ze sobą rozmawiały. Ma nagranie, ma dowody na to, że Sevval jest złą osobą. A ta mianuje Murata
na miejsce Kenana. I tak się w sumie kończy serial. Kenan wychodzi z posiedzenia. Za nim wybiega Zeynep, a Murat siada przy stoliku i uśmieszek tryumfu. Kenan mówi, że się zemści. Że wszyscy zapłacą, z Muratem na czele. No cóż. Możemy sobie tylko dopowiedzieć resztę. - Zarówno Kenan jak i Ceren, nie wiedzą, że Murat jest ich bratem. On wie, oni nie. I do samego końca serialu, się tego nie dowiadują. A szkoda. Może inaczej by się to wszystko potoczyło...
- Kadir oświadcza się Turkan. Kiedy dziewczyna oznajmia rodzicom, że chciałaby wieść szczęśliwe życie, założyć rodzinę z Kadirem, oni się temu sprzeciwiają. Zdenerwowana i urażona, wychodzi z domu, nie dając nikomu znać. Wszyscy jej szukają - na marne. I nie wiemy czy wróciła, czy się spotkała z Kadirem. Wątek urwany.
- Ahmet z Alim ruszają na poszukiwania Turkan, i dostają łomot od ojca Ipek (przyjaciółki chłopaka i Sukran) i jego pupilka, który przeszedł na złą stronę mocy. Obijają mordeczki Ahmetowi i jego synowi, a ojciec Ipek kopie starego po brzuchu. Mówi, że go zamorduje, a syn niech patrzy. I nie wiemy, czy umarł. Czy trafił do szpitala. Wątek urwany.
- Elif uczy syna profesora od fizyki, właśnie tego przedmiotu, ponieważ ojciec nie jest w stanie mu tego wytłumaczyć. Ona uśmiecha się, motylki czuje w brzuchu,
kiedy to profesor krąży wokół niej... Nie wiemy, jak dalej potoczyły się losy. Czy wskoczyła mu do łóżka? Czy nie... W ostatnim odcinku żona profesora uświadamia Elif, o jego przeszłości, tzn zdradzie, o tym, że lubi kobiety. I że ma się trzymać z dala od niego i syna. Od całej jej rodziny... - Zeynep rozstaje się z Muratem po tym, gdy ten przyjeżdża pod dom Zeynep i mówi, że zapłaci każdą cenę za to, by oddali jej Zeynep. Ona, czując się uprzedmiotowana,
oddaje mu pierścionek zaręczynowy, co bardzo raduje Kenana. - Nie wiemy także, co spotkało Ceren w przeszłości. Mówi o ludziach, mężczyznach, którzy ją śledzą. Że są wokół. Są wszędzie. Nawet "przyjaciel", do którego coś czuje,
zaczął się jej obawiać po pierwszym wyjściu na miasto. Kiedy byli na kręglach, ona zaczęła panikować i świrować. Mówić, że on jest jej aniołem... Co dalej? Nie wiemy. - Można sobie także debatować, czy Sevval zapłaciła w przyszłości za swoje złe uczynki.
Jak mi się coś przypomni, to najwyżej dopowiem. monikaandr a Ty co sądzisz na temat tej produkcji? Ona sama w sobie nie była zła. Ładna przewodnia melodia. Akcja i aktorzy też nie byli źli. Ale coś tu nie poszło po myśli producentów. I mamy taki oto bubel, z niepozamykanymi wątkami. Jestem ciekaw reakcji ludzi, którzy obejrzeli ostatni odcinek i szukają kolejnego, by dowiedzieć się, co dalej
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Apr 21, 2024 11:22:12 GMT
No dobrze. Obejrzałem produkcję, i co mogę na jej temat powiedzieć... Zacznijmy od protów. Mamy Kenana, bogatego oczywiście mężczyznę, który prowadzi firmę związaną z projektami. Potocznie mówiąc, biuro architektoniczne. Po śmierci matki, nim oraz jego siostrą, Ceren - zajmuje się ciotka, zimna do szpiku kości - Sevval. Z drugiej strony mamy Zeynep, jedną z 5 dzieciaków rodziny Esen. Młoda, utalentowana pani architekt. Głowni proci poznają się na weselu przyjaciół. Ona jest "najpiękniejszą świadkową" a on bliski znajomy pana młodego. Oczywiście dochodzi do całusa, ona się potem tego wstydzi... Mamy jeszcze Murata, przyjaciela Zeynep, z którą przyjaźni się od dzieciństwa. Jego "matka" Gulnaz namawia go, aby oświadczył się swojej "lubej", ponieważ jest bardzo dobrą duszyczką. I tak robi. Ale jak to w takich serialach bywa, na ich drodze stanie nie kto inny jak Kenan we własnej osobie. Robi w sumie wszystko, aby spędzić czas z Zeynep i uniemożliwić tego Muratowi. Przychodzi czas, kiedy szef podpisuje się jako wykonawca projektu, który ona sama przygotowała. W takim wypadku rzuca papierami, i zupełnie przypadkiem pojawia się w firmie Kenana. Na początku nie zdaje sobie o tym sprawy, do kolejnego spotkania... Przez te 6 odcinków tureckich, młodzi zbliżają się, kłócą się, znowu wracają, on się "wyżywa" na niej za różnego rodzaje niepowodzenia w firmie, ona zdenerwowana wychodzi, on ją szuka - wiecie o czym mówię. Czują coś do siebie, ale nie potrafią tego okazać sobie nawzajem. Wspomniałem o Sevval - ciotce Murata i Ceren. Kobieta skrywa pewnego rodzaju tajemnicę. Okazuje się, że po obejrzeniu tych 6 odcinków - tą tajemnicą było to, że matka wcale nie oszalała. Ciotka chciała, by matka Kenana i Ceren usunęła ciążę, bo przyniesie to wstyd. Nie robi tego. Okazuje się, że młodzi mają rodzeństwo. I tym bratem nie jest nikt inny jak Murat . Ciotka morduje Gulnaz, która chce powiedzieć prawdę Muratowi. Wali szklanym wazonem w głowę Selmę, która pomogła jej w przeszłości z matką Kenana... Kobieta ma wiele na sumieniu, oj wiele... Za wszelką cenę pragnie także umieścić Ceren w psychiatryku, ponieważ dziewczyna ma problemy z psychiką. Rodzinka Esen... - Senior rodu - Ahmet. Cichy, spokojny. Mający dobry serce. Daje pieniądze przyjacielowi z nadzieją, na dobre rozpoczęcie interesu, ale tamten coś zaczął mącić i się zastrzelił. Ahmet obwinia się o to. Jeśli chodzi o rodzinę, mało poważnie chyba traktuje swoją żonę, Latife. Latife - oj, to jest kobieta... Wszędzie musi być, wszystko musi wiedzieć. Czego ona to nie ma. Najpiękniejsze dzieci, najmądrzejsze. Mimo tej 'wyniosłości", ma dobre serce. Każdy gość jest zapraszany do środka i podają to, co mają. Turkan - najstarsza córka. Ożeniła się i się rozstała. Cała wioska o tym huczała. Wróciła do domu, do rodziców, gdzie im pomaga. Podkochuje się w niej Kadir - piłkarz, który z czasem dostaje się do najlepszego klubu w Turcji. Mamy jeszcze Aliego i Sukran - młodych ludzi, którzy uczęszczają do szkoły. W sumie, mało co się z nimi dzieje. Dopiero, gdy zaprzyjaźniają się z Ipek, którą ojciec tłucze na kwaśne jabłko, wtedy robią się ciekawsze akcje. Jest jeszcze Elif, która chyba podkochuje się w swoim nauczycielu od Fizyki. On chyba na to nie zwraca uwagi. Dopiero potem się okazuje, że zdradził swoją żonę z jedną studentką. Więc... Chłop też ma coś za uszami. Po obejrzeniu całości, zastanawiam się, dlaczego nasza stacja zakupiła w ogóle ten serial? Po co? Bo było tanio? Nie dziwię się. Po obejrzeniu wszystkich odcinków, mam taki niedosyt. Mogli chociaż w Turcji dociągnąć do ósmego, bądź 10 odcinka... A co zrobili? - Sevval robi wszystko, żeby usunąć Kenana z firmy. A wszystko dlatego, że stawiał się ciotce, dowiedział się prawdy o przeszłości. Chce mu dać nauczkę. Ponadto w chwili, gdy Selma spada ze schodów, świadkiem jest Murat. Dokładnie słyszał wszystko, o czym kobiety ze sobą rozmawiały. Ma nagranie, ma dowody na to, że Sevval jest złą osobą. A ta mianuje Murata
na miejsce Kenana. I tak się w sumie kończy serial. Kenan wychodzi z posiedzenia. Za nim wybiega Zeynep, a Murat siada przy stoliku i uśmieszek tryumfu. Kenan mówi, że się zemści. Że wszyscy zapłacą, z Muratem na czele. No cóż. Możemy sobie tylko dopowiedzieć resztę. - Zarówno Kenan jak i Ceren, nie wiedzą, że Murat jest ich bratem. On wie, oni nie. I do samego końca serialu, się tego nie dowiadują. A szkoda. Może inaczej by się to wszystko potoczyło...
- Kadir oświadcza się Turkan. Kiedy dziewczyna oznajmia rodzicom, że chciałaby wieść szczęśliwe życie, założyć rodzinę z Kadirem, oni się temu sprzeciwiają. Zdenerwowana i urażona, wychodzi z domu, nie dając nikomu znać. Wszyscy jej szukają - na marne. I nie wiemy czy wróciła, czy się spotkała z Kadirem. Wątek urwany.
- Ahmet z Alim ruszają na poszukiwania Turkan, i dostają łomot od ojca Ipek (przyjaciółki chłopaka i Sukran) i jego pupilka, który przeszedł na złą stronę mocy. Obijają mordeczki Ahmetowi i jego synowi, a ojciec Ipek kopie starego po brzuchu. Mówi, że go zamorduje, a syn niech patrzy. I nie wiemy, czy umarł. Czy trafił do szpitala. Wątek urwany.
- Elif uczy syna profesora od fizyki, właśnie tego przedmiotu, ponieważ ojciec nie jest w stanie mu tego wytłumaczyć. Ona uśmiecha się, motylki czuje w brzuchu,
kiedy to profesor krąży wokół niej... Nie wiemy, jak dalej potoczyły się losy. Czy wskoczyła mu do łóżka? Czy nie... W ostatnim odcinku żona profesora uświadamia Elif, o jego przeszłości, tzn zdradzie, o tym, że lubi kobiety. I że ma się trzymać z dala od niego i syna. Od całej jej rodziny... - Zeynep rozstaje się z Muratem po tym, gdy ten przyjeżdża pod dom Zeynep i mówi, że zapłaci każdą cenę za to, by oddali jej Zeynep. Ona, czując się uprzedmiotowana,
oddaje mu pierścionek zaręczynowy, co bardzo raduje Kenana. - Nie wiemy także, co spotkało Ceren w przeszłości. Mówi o ludziach, mężczyznach, którzy ją śledzą. Że są wokół. Są wszędzie. Nawet "przyjaciel", do którego coś czuje,
zaczął się jej obawiać po pierwszym wyjściu na miasto. Kiedy byli na kręglach, ona zaczęła panikować i świrować. Mówić, że on jest jej aniołem... Co dalej? Nie wiemy. - Można sobie także debatować, czy Sevval zapłaciła w przyszłości za swoje złe uczynki.
Jak mi się coś przypomni, to najwyżej dopowiem. monikaandr a Ty co sądzisz na temat tej produkcji? Ona sama w sobie nie była zła. Ładna przewodnia melodia. Akcja i aktorzy też nie byli źli. Ale coś tu nie poszło po myśli producentów. I mamy taki oto bubel, z niepozamykanymi wątkami. Jestem ciekaw reakcji ludzi, którzy obejrzeli ostatni odcinek i szukają kolejnego, by dowiedzieć się, co dalej Mam identyczne zdanie co ty Matthias, czuję nie dosyt. wiele niedokończonych wątków. Zeynep i Kenan ganiali się jak kot i mysz, mogliby inaczej to ugryźć i rozwinąć. Po prostu scenarzyście zabrakło koncepcji na dalsze rozwoje sytuacji. Jak obejrzałam pierwszy odcinek myślałam że będzie świetny serial. Na YT widziałam jakieś dwa czy 3 odcinki po turecku ale nie oglądałam jeszcze, może coś się wyjaśni? Cioteczka od samego początku mi nie leżała, ma taki wredny wyraz twarzy,
|
|
|
Post by Matthias on Apr 21, 2024 11:31:46 GMT
monikaandr z tym ganianiem się, to masz rację. On lgnie do niej, ona go odpycha. Potem ona do niego, on ją odpycha. I tak w kółko Macieju. Rozwalenie zamka od drzwi gabinetu Zeynep - no istna furia Kenana. Ale najgorsze są te urwane wątki. No nic. Trzeba się ocknąć i samemu sobie może dopowiedzieć resztę historii.
|
|
|
Post by lucy on Apr 21, 2024 13:26:48 GMT
monikaandr z tym ganianiem się, to masz rację. On lgnie do niej, ona go odpycha. Potem ona do niego, on ją odpycha. I tak w kółko Macieju. Odpowiedź dlaczego tak było jest prosta - serial jest ekranizacją słynnej na całym świecie powieści "Pride and Prejudice" autorstwa Jane Austen. Gdyby odcinków było więcej i serial miałby możliwość rozwinąć wątki to pewnie widz by się mógł nacieszyć większą ilością chwil, gdzie proci się "nie ganiali". Tak było chociażby w serialu Asi, który też jest inspirowany tą samą powieścią. Po prostu scenarzyście zabrakło koncepcji na dalsze rozwoje sytuacji. Jak obejrzałam pierwszy odcinek myślałam że będzie świetny serial. Scenarzyści nie mieli pola manewru, bo turecka widownia nie dała serialowi szansy (od początku bardzo niski reyting). W rezultacie trzeba było przepisywać scenariusz, napędzać wątki akcją, itd... i nie było czasu, aby się pochylić nad głębią. Także to nie wina twórców, ale pecha, że serial nie trafił w dobry czas i kanał.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Apr 21, 2024 14:10:13 GMT
monikaandr z tym ganianiem się, to masz rację. On lgnie do niej, ona go odpycha. Potem ona do niego, on ją odpycha. I tak w kółko Macieju. Rozwalenie zamka od drzwi gabinetu Zeynep - no istna furia Kenana. Ale najgorsze są te urwane wątki. No nic. Trzeba się ocknąć i samemu sobie może dopowiedzieć resztę historii. na wybujałą wyobraźnię kogoś poczekamy Może lepiej dopowiedzieć sobie i żyli długo i szczęśliwie. Ro było draźniące razem nie byli bez kłótni, oddzielnie nie mogli bez siebie wytrzymać. Odpowiedź dlaczego tak było jest prosta - serial jest ekranizacją słynnej na całym świecie powieści "Pride and Prejudice" autorstwa Jane Austen. Gdyby odcinków było więcej i serial miałby możliwość rozwinąć wątki to pewnie widz by się mógł nacieszyć większą ilością chwil, gdzie proci się "nie ganiali". Tak było chociażby w serialu Asi, który też jest inspirowany tą samą powieścią. Każdy serial jest na czymś oparty nie można zrobić czegoś nowego żywcem z oryginału, coś trzeba pozmieniać, coś dodać. Fakt serial zależy od widowni od wyników. Może lepiej że w ten sposób niż tak jak u nas gniot gniota pogania, żeby nasi scenarzyści brali przykład od Turków ile gniotów by zakończyło się na jednym odcinku, dlatego też napisałam że zabrakło koncepcji dla scenarzystów jak mieli okrojone pole manewru.
|
|
|
Post by Matthias on Apr 21, 2024 15:12:01 GMT
Jak wiemy, Turcy potrafią przeciągać w nieskończoność. A że reytingi siadły, to klops. Zamykamy produkcję, urywamy wątki. Widziałem lucy na podstawie czego jest ten serial - Jane Austin kojarzy mi się romansidłami. Szkoda tylko, że tej miłości w tym serialu zabrakło :/. Asi nie oglądałem. Kiedyś się przymierzałem, ale na razie sobie odpuściłem.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on Apr 21, 2024 17:31:16 GMT
Jak wiemy, Turcy potrafią przeciągać w nieskończoność. A że reytingi siadły, to klops. Zamykamy produkcję, urywamy wątki. Widziałem lucy na podstawie czego jest ten serial - Jane Austin kojarzy mi się romansidłami. Szkoda tylko, że tej miłości w tym serialu zabrakło :/. u nich nie ma równoważni to fakt, mają albo bardzo długie albo bardzo krótkie gdzie akcja nie zdąży się rozwinąć
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on May 1, 2024 9:33:47 GMT
Obejrzałam wszystkie odcinki, szkoda że serial został nie dokończony.
|
|
|
Post by Matthias on May 4, 2024 15:52:03 GMT
monikaandr dla mnie powinny być jeszcze tak ze 4 odcinki... Dobić do 10. I zamknąć wszystko. Ale niestety. Los był inny dla tego serialu.
|
|
monikaandr
Entuzjasta
|
Post by monikaandr on May 5, 2024 8:56:57 GMT
monikaandr dla mnie powinny być jeszcze tak ze 4 odcinki... Dobić do 10. I zamknąć wszystko. Ale niestety. Los był inny dla tego serialu. Właśnie mogłoby być jeszcze te kilka odcinków więcej. Tak urwali w połowie serialu.
|
|
|
Post by lucy on Oct 4, 2024 13:22:33 GMT
Serial trafił do topki Filmboxa i to aż na 3 miejsce.
|
|
|
Post by man1000 on Oct 4, 2024 15:54:41 GMT
Serial trafił do topki Filmboxa i to aż na 3 miejsce. To ten serial nadal jest dostepny w serwisie Filmbox+ ?Chyba musieli odnowic na niego prawa bo wczesniej go nie bylo
|
|
|
Post by Matthias on Oct 4, 2024 17:03:17 GMT
Naprawdę ten serial nie był zły... Szkoda tylko, że urwany.
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2024 21:14:33 GMT
Serial trafił do topki Filmboxa i to aż na 3 miejsce. A ostatnio obrał prowadzenie w Top10.
|
|