|
Post by elysa7 on Nov 28, 2023 18:22:22 GMT
Gulcemal miał potencjał. Hej, ale Hudutsuz Sevda jest świetnym serialem. Pomimo złego pierwszego wrażenia
|
|
|
Post by Mavi on Nov 28, 2023 19:29:12 GMT
Gulcemal miał potencjał. Hej, ale Hudutsuz Sevda jest świetnym serialem. Pomimo złego pierwszego wrażenia Ale jest nie dla mnie. Ani Gulcemal (tu boli mnie, że MF na to zmarnowało pasmo, a mógł być jakiś zacny remake kdramy), a Sevda to już w ogóle nie mój typ totalnie. Fox pod względem mojego gustu zszedł na psy, a niestety, to jedyna stacja, gdzie można liczyć na cok guzel chemię nie tylko między standardowymi parami. Dlatego czuję się bezdomna i jakby po latach zabrakło dla mnie miejsca w turkiszach.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 28, 2023 20:32:36 GMT
HS nie miałam zamiaru oglądać. Ale świetnie się bawię. Więc polecam, tak bez spiny oglądać. Szkoda,że nie masz co oglądać, a tyle seriali Turcy produkują. Choć fakt, większość z nich to śmieci. To co na atv leci chociażby
|
|
|
Post by lucy on Nov 28, 2023 21:36:24 GMT
Ciekawe, czy Faruk zrobi tu "powtórkę" Sorbetu, bo bardzo mi tutaj nim "zajeżdża". Zwiastunami bym się nie kierowała przy wyborze serialu do oglądania, tylko opiniami/ komentarzami oglądających. No chyba, że ktoś chce oglądać w kółko Macieju swoich (ciągle tych samych) aktorów, ale efekt tego jest niestety taki, że ciągle narzeka i chodzi niezadowolony. W Turcji jest mimo wszystko mnóstwo świetnych seriali i każdy znajdzie coś dla siebie. Trzeba tylko wyjść ze swojej rzekomej strefy komfortu i otworzyć się na coś innego. Ozgu nie było na ekranie aż 9 lat. No i dopiero teraz otworzyła konto na IG. i.imgur.com/wcpm1bU.jpg
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Nov 28, 2023 22:02:52 GMT
To że aktorka z kilkoma serialami z dużą ilością odcinków po takiej przerwie teraz założyła IG (pewnie musiała z powodu kontraktu) pokazuje jak zmieniła się promocja i dostęp do internetu w Turcji.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 29, 2023 0:11:29 GMT
Ciekawe, czy Faruk zrobi tu "powtórkę" Sorbetu, bo bardzo mi tutaj nim "zajeżdża". Zwiastunami bym się nie kierowała przy wyborze serialu do oglądania, tylko opiniami/ komentarzami oglądających. No chyba, że ktoś chce oglądać w kółko Macieju swoich (ciągle tych samych) aktorów, ale efekt tego jest niestety taki, że ciągle narzeka i chodzi niezadowolony. W Turcji jest mimo wszystko mnóstwo świetnych seriali i każdy znajdzie coś dla siebie. Trzeba tylko wyjść ze swojej rzekomej strefy komfortu i otworzyć się na coś innego. Ozgu nie było na ekranie aż 9 lat. No i dopiero teraz otworzyła konto na IG. i.imgur.com/wcpm1bU.jpgW Turcji było mnóstwo świetnych seriali kiedyś. Teraz poza Sorbetem i może Yargi (ale tu już ciągną jak gumę w gaciach)... Niestety, diziland kuleje już od jakiegoś czasu. Nie bawią mnie typowe wątki miłosne, patologie, mafia, życie bogatych i ich "problemy pierwszego świata", a ten sezon właśnie te wątki wypełniają niemalże w 100%. Liczę, że medyk od MF uratuje sytuację, przynajmniej pod względem tłumaczeniowym, bo brakuje mi czegoś ambitnego do tłumaczenia, bo "Wspaniały burdel" to zaczynam się poważnie zastanawiać, czy nie porzucę.
|
|
|
Post by lucy on Nov 29, 2023 16:09:29 GMT
Teraz poza Sorbetem i może Yargi (ale tu już ciągną jak gumę w gaciach)... Niestety, diziland kuleje już od jakiegoś czasu. Mavi , rozumiem, że widziałaś z każdego serialu po kilka co najmniej odcinków, że oceniasz kilkadziesiąt (a na przestrzeni ostatnich kilku lat - kilkaset) pozostałych jako dno. Nie bawią mnie typowe wątki miłosne, patologie, mafia, życie bogatych i ich "problemy pierwszego świata", a ten sezon właśnie te wątki wypełniają niemalże w 100%. Te wszystkie wątki, które wymieniłaś są w turkiszach od zawsze. W "Wiecznej miłości" też były, a serial przecież bardzo wysoko oceniałaś, Mavi . Fakt, nie było potworków Gulserenki, ale OGM zrobił w ciągu 5 lat tylko 9 seriali, gdzie w tym sezonie lecą jak na razie tylko 3. No więc gdzie tutaj się coś zmieniło? To, że serial ma wysoki reyting w Turcji wcale nie znaczy, że jest najlepszy na świecie. Po prostu nie dostrzegamy niektórych świetnych seriali, bo się nie przebiły w internecie (bo aktorzy nie mają psychofanów, który tworzą wirtualną, sztuczną reklamę - tymczasem nie wszystko złoto, co się świeci). Nawet jeśli ktoś uważa, że wśród seriali w emisji nie ma nic ciekawego (pomijam, że najczęściej tego typu wnioski są wysuwane w oparciu o 3-4 reklamy, które wyszły przed premierą - a co za tym idzie ich trafność przypomina totolotkową) to zawsze może cofnąć się choć trochę w czasie i wygrzebać niejedną perełkę. Ja dla przykładu oglądam obecnie jeden serial od O3 Medya sprzed kilku lat i nie mogę się od niego oderwać. Polecam metodę, tym bardziej, że spośród seriali ukończonych łatwiej trafić z wyborem (można sprawdzić długość i wartość fabularno-realizacyjną dzięki komentarzom ludzi).
|
|
|
Post by Mavi on Nov 30, 2023 14:36:52 GMT
lucy , nie oceniam jako dno, oceniam jako nic dla MNIE wartego uwagi. "Kara Sevda" to coś innego. To był mój drugi turkisz i pierwsza drama, plus chemia Kaana z Burakiem Jeszcze mi się wszystko nie opatrzyło. Teraz wszystko wydaje się wtórne do bólu i aoglądalne. Za stare turkisze podziękuję. Wyjechałam do Korei i mi tam dobrze. Nie uszczęśliwiają mnie tutaj w każdym przypadku ślubem na koniec. Nie potrzebuję aktywnego wielomilionowego fandomu w sieci, żeby oglądać dizi. Wręcz takich unikam. Grono ziomeczków od komentowania mile widziane, ale im więcej ludzi, tym więcej toksyków. Dla mnie serial musi mieć przede wszystkim wyróżniającą się fabułę, bo ona kocha jego, on ją i jest drama, to ja bardzo dziękuję. Jako osobę, która od wielu lat nie wierzy w taki twór, jak miłość, bawią mnie tylko seriale, które nie opierają się przede wszystkim na tym tandetnym wątku.
|
|
|
Post by lucy on Dec 3, 2023 19:58:19 GMT
Premiera 18 grudnia, w poniedziałek.
|
|
|
Post by man1000 on Dec 5, 2023 21:55:12 GMT
kolejny zwiastun
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2023 14:24:50 GMT
Ja w każdym razie wyczuwam tu hita. A plakat jak plakat. Mogli Ozcanowi zrobić ciut dłuższe włosy i je trochę przyciemnić, choćby do wersji szpakowatej. Ta stylizacja go postarza. No aktora uwielbiam i mam nadzieję, że charyzma z niego nie wyparowała. i.imgur.com/DjQvplr.jpg
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2023 16:09:02 GMT
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Dec 11, 2023 18:18:48 GMT
Jest drugi zwiastun
I powoli zaczynam jarzyć o co chodzi bo po pierwszym nie ogarniałem po co protka przyszła do domu prota i dlaczego blondi zniknęła.
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 11, 2023 18:39:44 GMT
Trzymam kciuki za dobry start.
|
|
|
Post by lucy on Dec 11, 2023 19:13:18 GMT
Jeśli ten serial się w miarę uda (bo tyle odcinków co ma Sorbet to mu mimo wszystko nie życzę) to trafi na moją listę do obejrzenia. Uwielbiam Ozcana, a i cała reszta też wydaje się zachęcająca.
|
|
|
Post by lucy on Dec 14, 2023 16:03:28 GMT
Plakaty.. Córka prota.. Ma 16 lat. Żyje w stresie związanym z egzaminami do liceum, do których pod koniec roku będzie podchodzić. Aby je zdać ucieknie się do niesamowitych metod. i.imgur.com/JAomhcV.jpgCórka protki.. Ma 16 lat. Nigdy w życiu nie widziała dużego miasta i nigdy nie chodziła do szkoły. Przyjazd do Stambułu oznacza dla niej nowe możliwości. i.imgur.com/ZlKloS0.jpg
|
|
|
Post by lucy on Dec 14, 2023 18:03:27 GMT
Jeśli ten serial nie znokautuje poniedziałkowej ramówki to bardzo się zdziwię.
Kolejny Zwiastun..
|
|
|
Post by lucy on Dec 15, 2023 22:21:31 GMT
Siostra Naima, szwagierka Meryem i ciotka Zeynep. Jest pewną siebie młodą kobietą, która realizuje swoje ideały. Już wcześniej opuściła krąg sekty, jest wrogiem swojego brata Naima, przyjechała z Van do Stambułu i pracuje jako nauczycielka. Szczerze kocha szwagierkę Meryem i bratanicę Zeynep. Reprezentuje współczesną muzułmankę. i.imgur.com/DOHCWlP.jpg
|
|
|
Post by lucy on Dec 15, 2023 22:30:25 GMT
Najlepszy przyjaciel Leventa (prota). Nie traktuje życia zbyt poważnie. Jest materialistą. i.imgur.com/6I7Ms7Z.jpg
Siostra Leventa, córka Suaviego. Jest dziennikarką z pasją. Z powodu liberalnych poglądów ma złe relacje z ojcem. i.imgur.com/IvaHWO6.jpg
|
|
|
Post by man1000 on Dec 17, 2023 18:28:42 GMT
Kolejny Zwiastun
|
|
|
Post by mira on Dec 19, 2023 8:02:27 GMT
Widziałam wyniki i bardzo ładny start. Pozostałe poniedziałkowe seriale dostały "po tyłku", zwłaszcza "Safir".
Widziałam na TT ze 3 sceny z udziałem Merta Y. Nie jest to serial w moim klimacie, ale trochę mnie zaciekawił. Aż muszę wrócić do początku i jeszcze raz przeczytać, o czym to ma być.
|
|
|
Post by man1000 on Dec 19, 2023 8:05:24 GMT
Serial zaliczył bardzo dobry start pojawiła się nawet 5 w ABC1
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 19, 2023 8:06:41 GMT
Widziałam wyniki i bardzo ładny start. Pozostałe poniedziałkowe seriale dostały "po tyłku", zwłaszcza "Safir". Widziałam na TT ze 3 sceny z udziałem Merta Y. Nie jest to serial w moim klimacie, ale trochę mnie zaciekawił. Aż muszę wrócić do początku i jeszcze raz przeczytać, o czym to ma być. Widziałam reytingi za wczoraj i ma super start. Nie ukrywam,bo właśnie liczyłam na takie wyniki pozostałych seriali
|
|
|
Post by mira on Dec 19, 2023 8:13:42 GMT
Przejrzałam wątek i niestety nie ma tu żadnego porządnego opisu. Na stronie kanału jest taki (z translatora):
"Meryem (Özgü Namal), Naim i ich córka Zeynep, którzy mieszkają w mieszkaniu sekty zwanej „Śmiertelnikami”, migrują do Stambułu po trzęsieniu ziemi w ich rodzinnym mieście. Meryem, która marzy o posłaniu córki na edukację, nie jest świadoma planów sekty i Naima wobec jej córki.
W wyniku rozprawy sądowej ścieżki Cüneyda (Mert Yazıcıoğlu), ulubionego wnuka szejka sekty, i Leventa (Özcan Deniz), świeckiego psychiatry-ataturkista, krzyżują się. Levent, który zna Śmiertelników z lat przymusowej służby, z jednej strony będzie zmagał się z konserwatywną perspektywą sekty, aby pomóc Cüneydowi, z drugiej zaś strony będzie zmagał się z zamętem życia prywatnego.
Sekret, który Levent i Meryem nieświadomie przywieźli z przeszłości, ma moc zmienić życie wszystkich."
Czy te dziewczyny szesnastoletnie to zostały zamienione przy porodzie, czy o co tu chodzi?
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Dec 19, 2023 10:11:54 GMT
Ja w pewnym momencie myślałem że to jedna dziewczyna dopiero w późniejszych zapowiedziach zrozumiałem że to dwie dziewczyny. Jeszcze nie oglądałem nic poza zwiastunami. Przy takich wynikach na pewno zerknę. Może one są siostrami/rodziną czy one (córki) nie kombinują czegoś z zamianą teraz.
|
|
|
Post by lucy on Dec 19, 2023 14:20:28 GMT
Czułam, że będzie petarda. Dużo modłów i kobiet w hidżabach - chyba Faruk odkrył kolejną niszę, gdzie można wejść z nowym serialem i zagarnąć z mety połowę widowni. W każdym razie moje zainteresowanie tym serialem trwa nadal. Na razie jednak czekam z decyzją na rozwój sytuacji.
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Dec 19, 2023 15:44:04 GMT
A zauważyłem że serial w Totalu/AB zajął 3 miejsce przy konkretnej konkurencji i w AB1 nawet 2 miejsce to dość ciekawe jak patrzy na swoje seriale Show i ATV przy takich wynikach.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 19, 2023 16:01:19 GMT
📌 Reytingi za 18.12.2023TOTAL:1. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 6.17% ⬆ (+0.49) 3. Ömer (Odcinek 36) - 5.47% ⬇ (-0.51) 6. Kizil Goncalar (Odcinek 1) - 4.39% 🆕9. Safir (Odcinek 16) - 3.68% ⬇ (-0.91) 10. Arka Sokaklar (355 odcinek) - 3.68% ⬇ (-0.47) 17. Ne Gemiler Yaktım (Odcinek 3) - 2.64% ⬇ (-0.67) AB:1. Ömer - 6.11% ⬇ (-0.47) 2. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 5.69% ⬆ (+1.04) 3. Kizil Goncalar - 4.24% 🆕13. Ne Gemiler Yaktım - 2.35% ⬇ (-0.21) 20. Safir - 1.73% ⬇ (-0.59) 25. Arka Sokaklar - 1.18% ⬇ (-0.46) ABC1:1. Ömer - 6.50% ⬇ (-0.49) 2. Kizil Goncalar - 5.29% 🆕3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 5.20% ⬇ (-0.03) 15. Ne Gemiler Yaktım - 2.76% ⬇ (-0.51) 16. Safir - 2.74% ⬇ (-0.95) 17. Arka Sokaklar - 2.73% ⬇ (-0.17)
|
|
|
Post by lucy on Dec 20, 2023 17:19:35 GMT
Może one są siostrami/rodziną czy one (córki) nie kombinują czegoś z zamianą teraz. Czytałam dość dokładny opis historii i wynika z niego, że córka Leventa jest w rzeczywistości bliźniaczką Zeynep, o której sądzono, że zmarła zaraz po porodzie.
|
|
|
Post by lucy on Dec 20, 2023 17:29:45 GMT
|
|