|
Post by lucy on Jan 29, 2024 15:04:48 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jan 29, 2024 20:16:20 GMT
Wiele osób wyraża podobną opinię. "Choć w tej postaci nie ma nic dającego się lubić ani namacalnego, mogę przesadzić, ale mogę wychwalać Erkana Avcı do samego rana. Mężczyzna udaje szaleńca. #Kızıl Goncalar👏"
|
|
|
Post by lucy on Jan 29, 2024 21:53:21 GMT
Mężczyzna udaje szaleńca. Jestem po dwóch odcinkach i nawet przez chwilę mi taka myśl nie przemknęła. Zresztą to by było bez sensu biorąc pod uwagę, że Suavi ma aspiracje na przywódcę sekty. Żeby to osiągnąć musi mieć autorytet, a tego pod maską szaleńca nigdy by nie zbudował. Jak na razie dał się poznać jako człowiek niesamowicie przebiegły, umiejący kontrolować sytuacje i ludzi, którymi się otacza zarówno w sekcie, jak i poza nią. Jedynym, który mu się wymyka i nad którym nie potrafi w pełni zapanować jest Cuneyd. Aaa, i Suavi lubi się oddawać "pociechom cielesnym"(jak dotąd jedynie w sypialni małżeńskiej, ale podejrzewam, że to zalążek jego wszystkich słabości w tym względzie... ) Postać w każdym razie uwielbiam. I myślę, że kreacja Suaviego to może być jego (Erkana) rola życia. Widziałam go tylko w Meandrach miłości, gdzie grał brata protki, no gabaryt roli tutaj jest bez porównania.
|
|
|
Post by Matthias on Jan 30, 2024 17:37:08 GMT
📌 Reytingi za 29.01.2024TOTAL:1. Kizil Goncalar (Odcinek 4) - 6.99% ⬆ (+0.19)2. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 10) - 6.72% ⬆ (+0.71) 7. Ömer (Odcinek 41) - 4.22% ⬇ (-0.54) 15. Safir (Odcinek 22) - 2.56% ⬇ (-0.45) AB:1. Kizil Goncalar - 8.93% ⬇ (-0.71)3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 4.73% ⬆ (+0.10) 6. Ömer - 3.98% ⬇ (-0.81) 27. Safir - 1.18% ⬇ (-0.24) ABC1:1. Kizil Goncalar - 8.97% ⬇ (-0.44)3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 5.47% ⬆ (+0.37) 5. Ömer - 4.97% ⬇ (-0.01) 17. Safir - 1.91% ⬇ (-0.17)
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2024 19:24:23 GMT
Zabrakło 1/100 do "7" z przodu. Co za pech Ale ważne, że Fox jest zadowolony.
|
|
|
Post by julia on Feb 1, 2024 12:15:15 GMT
Mianowicie: - co stało się w meczecie? Ten piekarz z brodą został odsunięty (a był imamem zdaje się) - czy obcięcie mu brody ma jakieś znaczenie w religii??? Co tam się działo z Meyrem i do kogo poszła na rozmowę - czy to był ktoś wyżej imama w ich religii??? Trochę nie mogę uwierzyć, że dali wiarę słowom kobiety na machlojki piekarza i zaprosili ją do „strefy mężczyzn” w meczecie… - Levent chce odebrać Zeynep Meryem??? Dlaczego??? Co mu do niej??? Nawet jeśli wie, że rodzice chcą ją młodo wydać za mąż, to jednak to decyzja jej matki (czyli Meryem), a nie obcego dla dziewczyny faceta (czyli Leventa Meryem zastosowała własny przepis na borek, do którego, konieczna jest odpowiednia ilość masła. Szef oszczędzał i gdy ona poszła do niego w tej sprawie, po prostu ją wyrzucił z pracy. A , gdy wszyscy orzekli, że jest lepszy od wypiekanego do tej pory, uznano piekarza za nieuczciwego skąpca i w ramach nakazania ścięto mu kawałek brody. Z brodami u muzułmanów jest różnie. to zależy od tego jacy oni są : szyici, sunnici...inne odłamy ...., to trzeba by dokładnie przestudiować, ale jeśli jest to wykonywane publicznie, jest formą kary, podobnie jak ścięcie pejsów u sefardyjczyków czy warkocza u sikhów. Meryem zaproszono do strefy mężczyzn, aby ją przepytać , co do tego nieszczęsnego borka. To nie lada wyróżnienie. Wychodzenie za mąż w prawodawstwie tureckim jest podobne , jak gdzie indziej z tą różnicą, że chłopak może mieć 18 lat., Na zachodzie Europy 21. Kilka lat temu była afera, bo religijna partia w tureckim parlamencie chciała przeforsować śluby między nieletnimi, uznając, że dziewczynka musi mieć 9 lat, a chłopiec 12. Premier Yildirim uznał to za zbrodnię i sprawa na szczęście upadła, ale na wschodzie kraju nieletnie dziewczęta nadal wydaje się za mąż. Bywa ,że jest to forma sprzedaży. Levent jest psychiatrą i bada zaburzenia, związane z załamaniami i próbami samobójczymi młodych ludzi, dlatego chce umieścić Zeynep do chwili osiągnięcia pełnoletności w ośrodku.
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Feb 1, 2024 17:21:43 GMT
julia, nie wyłapałem tego, żeby Zeynep miała jakieś problemy albo zaburzenia… Co więcej, to bardzo uzdolniona dziewczynka… Co do börka to Cię sprostuję: Meryem robiła go po swojemu, ale afera była o to, że w składzie było podane masło, a używali oleju i do tego mało… Ona poprosiła o masło, a jak nie dostała, to powiedziała piekarzowi, że musi zmienić etykiety, skoro używają oleju, a na etykietach jest masło… I za to dostała wylot… Ale dzięki za wyjaśnienie tych wątków…
|
|
|
Post by julia on Feb 1, 2024 17:24:51 GMT
Odcinek 4. Manipulacja, manipulacje...można odmieniać przez przypadki.
Poza Meryem i Zenep nie ma w tej sekcie ludzi szczerych. A największym manipulantem jest Suavi. Fałszywy do granic możliwości, miło się uśmiechający, aż nadto niekiedy ugrzeczniony, obłudny , no i , lubiący dobrze zjeść oraz mieć kogoś w sypialni. Chce widzieć na czele sekty chorego psychicznie Cuneita, aby nim manipulować i rządzić samemu wszystkimi i wszystkim. On zapewne ma związek ze zniknięciem matki Cuneita. Jego najbliżsi : żona, córka i siostra nie ustępują mu, choć oczywiście znają swoje miejsce w stadzie W tym odcinku wyraźnie się mówi o tym , co to za sekta. Myślałam, że to sunnici. Opiera się na zasadach sufizmu, nurtu mistycznego, co widoczne jest już od pierwszych scen serialu. Sufizm jest próbą osiągnięcia jedności z boskim Absolutem. W najpowszechniejszej formie polega na regularnych modlitwach, recytacji formuł religijnych i boskich imion, grupowych śpiewach (qawwali), studiowaniu świętych pism islamu, a przede wszystkim na wyparciu się własnego ego. Jednymi z najznaczniejszych sufich byli Rabia Al-Basri, Dżunajd, Al-Halladż, Al-Ghazali, Ibn ʾArabi i Rumi.Co do wyparcia się swojego ego, to polemizowałabym, bo ani Suavi, ani ojciec Zeynep, mimo modlitw, pokłonów i cytatów grają swoje męskie role zgodnie z ich wyobrażeniem, tzn. biją, zabraniają, nie przemęczają się, mając żeńską służbę na zawołanie. Czy młodziutkiej Zeynep uda się postawić na swoim, aby zacząć wyższy stopień edukacji? Bez wsparcia Leventa i matki na pewno nie. Nie ma w niej bojowego ducha, jak w jej ciotce. Wyrosła w pełnym posłuszeństwie skłaniania głowy i na modlitwie. Taki też ma charakter. Ojciec Leventa ma znajomości we Francji, tam chciałby umieścić dziewczynę, ale tutaj wychodzi kwestia stroju. We Francji strój muzułmański jest prawnie zabroniony i ten zakaz dotyczy noszenia wszelkich symboli religijnych – zarówno muzułmańskich nikabów, jak i żydowskiej jarmułki. Całkowity zakaz zakrywania twarzy obowiązuje we Francji, Belgii, Austrii, w Danii i na Łotwie. Związane to jest ze wzrastającym zagrożeniem terrorystycznym. Meryem zdecydowanie zaooponowała i przypuszczalnie jest ,to jest ukłon scenarzystów w stronę partii religijnej w rządzie Turcji. W ubiegłym roku imamowie wkroczyli do szkół, co nie podoba się laickiej części społeczeństwa. Osobiście uważam, że wszelkie symbole religijne są osobistą sprawą każdego człowieka, ale w wielonarodowych społeczeństwach , prowadzą do zadrażnień na tle religijnym, dlatego też w miejscach publicznych nie powinno ich być. Poza tym, są państwa , gdzie inne religie, poza islamem są zabronione i karane z urzędu, podobnie jak próby apostazji, dlaczego więc wyrosła z tradycji chrześcijańskiej Europa ma się podporządkować dominacji innych wyznań. Na razie zdjęcia w chustach są zrobione, ojciec się pieni w poczekalni u fotografa, Meryem, Zeynep i Levent skonsternowani. Czekamy na dalszy rozwój wypadków. Interesujący jest też wątek zbuntowanej Miry, która wyrzuciła prochy do muszli, a jej kolega ma teraz kłopoty z narkotykową mafią. heyciarz, tak Zeynep jest nieprzeciętnie zdolna, ale Levent w ten sposób chce ją uratować przed tym chorym małżeństwem, on cały czas uważa , że to sprawa dla prokuratora. Co do masła , borka i zmiany składu na etykiecie, masz rację. Taka była kolejność.
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Feb 1, 2024 22:20:32 GMT
julia, jeśli jest tak jak piszesz, to akcja Leventa ma sens… Meryem pewnie będzie mu za to dziękować…
|
|
|
Post by man1000 on Feb 5, 2024 15:02:28 GMT
Piąty odcinek „Red Goncalar” po raz kolejny będzie świadkiem szeregu poruszających wydarzeń. Wyreżyserowany przez wielokrotnie nagradzanego reżysera Ömüra Ataya i napisany przez Şükrü Necati Şahin serial od 2 tygodni cieszy się popularnością w poniedziałkowe wieczory dzięki efektownej fabule. Batuhan Gelener jest gościem nowego odcinka serialu . Batuhan Gelener dołącza do serialu w piątym odcinku jako Ertuğrul, były pacjent doktora Levenda (Özcan Deniz) . Młoda gwiazda wystąpiła wcześniej przed publicznością w cyfrowym serialu „Duran” emitowanym na antenie GAİN , a także w serialach „Mahkum” i „Kurulus Osman”.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 6, 2024 15:14:38 GMT
📌 Reytingi za 05.02.2024TOTAL:1. Kizil Goncalar (Odcinek 5) - 6.71% ⬇ (-0.28)3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 11) - 5.85% ⬇ (-0.87) 8. Ömer (Odcinek 42) - 4.18% ⬇ (-0.04) 14. Safir (Odcinek 23) - 2.74% ⬆ (+0.18) AB:1. Kizil Goncalar - 9.01% ⬆ (+0.08)5. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 5.03% ⬆ (+0.30) 6. Ömer - 4.42% ⬆ (+0.44) 32. Safir - 0.91% ⬇ (-0.27) ABC1:1. Kizil Goncalar - 9.43% ⬆ (+0.46)6. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 5.19% ⬇ (-0.28) 8. Ömer - 4.43% ⬇ (-0.54) 24. Safir - 1.57% ⬇ (-0.34)
|
|
|
Post by Matthias on Feb 7, 2024 18:24:58 GMT
💥💥💥 Özcan Deniz, Özgü Namal, Mina Demirtas, Erkan Avci, Mert Yazıcıoğlu za kulisami serii #RedBuds!
|
|
|
Post by julia on Feb 8, 2024 17:35:04 GMT
Piąty odcinek , choć powoduje u mnie dalsze zgrzytanie zębów, to mam ochotę oglądać dalej. Zacznę od minusa za scenę szarpaniny z Naimem przez zakładem fotograficznym. Wiem, że Levent chciał ratować skórę Meryem i Zenep, ale nie zdążył przekroczyć progu komisariatu, a już się wycofał. I tak to się na nic zdało, bo pan czapeczka dowiedział się i tak, że kobiety były jaskini zła Zrobiły zdjęcie Grzech ,grzech, grzech... Szkoda tylko, że góra grzeszy w majestacie wiary - zgodnie z powiedzeniem Cuneita - to co było,minęło. Nie trzeba się oglądać w przeszłość. Nie trzeba już o tym myśleć. Nawet zbrodnia nie powinna być rozpamiętywana, bo to niczego nie zmieni. Żadnych wyrzutów sumienia. Między Sadikiem ,a jego zwierzchnikiem - coś na M- toczy się cicha walka o wpływy. Z wpływającymi pieniędzmi też coś nie tak, zawsze darowizny były większe , i dziwnym trafem się rozchodziły. Siostra Sadika już samym wyglądem budzi lęk i wcale nie jest to kryształowa postać. Śledzi Zenep i Meryem i widzi, że wychodzą z domu Lewenta. Będzie spowiedź... Feyza, mimo, że dorosła, nauczycielka, to jest głupia. uparła się na Cuneita, choć wie, że jest on psychicznie chory. Z zazdrości wdaje się w dyskusję z Zeynep, a ta choć grzeczna dziewczynka, to uciera jej nosa i pokazuje swoją dumę. Ciekawą postacią jest siostra Naima. Bardzo podobała mi się i wkurzyła zarazem scena dyskusji. Dobry i tradycyjny muzułmanin zarzucał grzeszność kobietom, dlatego, że chcą zdjąć chusty, chcą inaczej się ubierać - a przecież prorok powiedział, że nie może wystawać ani jeden włos spod chusty. Riposta była świetna, choć twardogłowy i tak będzie dalej tkwił w swoim własnym przekonaniu, że kobieta ma wyłącznie służyć mężczyźnie: - To ,że jest pokryta czy nie , nie świadczy o wartości kobiety, która ma prawo do życia, kształcenia i bycia równą mężczyźnie. A propos włosów- Zeynep ciężko zgrzeszyła, bo się huśtała ( zaprowadził ją tam Cuneit) i o zgrozo zdjęła chustę , a później narażona została na ciężki grzech ( niezamierzony) Meryem, której chustę zdarł z głowy chory ojciec Lewenta: - Nie patrzcie na mamę. Nie patrzcie na moją mamę, krzyczała Zeynep Takie sceny dla ludzi innej kultury są szokujące i dołujące, że tak może być.
|
|
|
Post by lucy on Feb 8, 2024 17:39:57 GMT
Jestem po 3.Odcinku, i tak się zastanawiam, czy przypadkiem Cuneyt się nie podoba Zeynep, skoro zmuszona do ślubu z nim nie tylko nie uroniła ani jednej łzy, ale też w żaden sposób nie zaprotestowała. Jest taka asertywna, a nie wydusiła z siebie ani słowa kiedy ją ubierali w suknię ślubną. Była jak zahipnotyzowana i dla mnie to kompletnie niewiarygodne. Tym bardziej, że wcześniej była scena, gdzie Cuneyt zaczyna na nią krzyczeć (tak naprawdę chciał zmienić obraz sytuacji, gdzie rozmawiało się im bardzo przyjemnie, bo się nagle zorientował, że jest/są obserwowany/ni przez tego jednego, który o wszystkim donosi jego wujowi). I Zeynep wtedy wybiegła prawie z płaczem. A teraz nie ma nic przeciwko ślubowi z takim typem? Powinna być przecież przerażona... Ciekawe, czy Mira nie wciągnie się teraz w narkotyki. Ten kolega ma na nią okropny wpływ, a jest chyba ćpunem.
|
|
|
Post by lucy on Feb 9, 2024 22:44:51 GMT
Jestem po 4.Odcinku i mam trochę inny odbiór. Suavi (...) Chce widzieć na czele sekty chorego psychicznie Cuneita, aby nim manipulować i rządzić samemu wszystkimi i wszystkim. On zapewne ma związek ze zniknięciem matki Cuneita Wg mnie na tym etapie my nie wiemy, czy Cunneyt jest, czy nie jest chory psychicznie. Jedyne co jest pewne to to, że ma on jakąś traumę z dzieciństwa i nie potrafi sobie z nią poradzić. Wydarzenia wyparł jako dziecko z pamięci i nie jest w stanie sobie przypomnieć co się wówczas stało. Przeszłość wraca do niego w postaci pojedynczych, poucinanych obrazów i początkowo myślałam, że to halucynacje po zażyciu jakichś środków, bo on ciągle coś "łyka", ale po tym odcinku sama nie wiem co myśleć. No na pewno jest mu potrzebna terapia. Co do wyparcia się swojego ego, to polemizowałabym, bo ani Suavi(...) A więc dlaczego Suavi postanowił ożenić Cuneyta z Zeynep, a nie z własną córką? Miałby go wówczas jeszcze bliżej i mógłby łatwiej nim manipulować? Tym bardziej, że wie, że i jego zona i jego córka o niczym innym nie marzą. Czy młodziutkiej Zeynep uda się postawić na swoim, aby zacząć wyższy stopień edukacji? Bez wsparcia Leventa i matki na pewno nie. Nie ma w niej bojowego ducha, jak w jej ciotce. Wyrosła w pełnym posłuszeństwie skłaniania głowy i na modlitwie. Taki też ma charakter. Zeynep ma 14 lat, więc na bunt ma jeszcze czas. Uważam, że jak na swój wiek i to, że żyła z dala od cywilizacji i edukacji, jest nad wyraz rezolutna. Jeszcze trochę i się postawi - już nie raz pokazała, że umie bronić racji i stawiać na swoim. Bo było kilka sceny kiedy Meryem nabierała wody w usta i ona brała sprawę we własne ręce. Zarówno w sekcie jak i w domu Leventa. Na razie zdjęcia w chustach są zrobione, ojciec się pieni w poczekalni u fotografa, Meryem, Zeynep i Levent skonsternowani. Czekamy na dalszy rozwój wypadków. Muszę przyznać, że scena wbiła mnie w fotel i jestem mega ciekawa ciągu dalszego. Ależ ten Naim jest sprytny. Swoją drogą... skąd wzięła się ta kobieta z dzieckiem? Bo coś mi chyba wcześniej umknęło. Kiedy kupował buty dla chłopaka, stwierdziłam, że to pewnie jego syn, którego ma na boku, ale potem już nic na to nie wskazywało. Pomyślałam sobie, że może to ta kobieta, której nie umiał się oprzeć i przez którą się potem karał batami po plecach. Jestem ciekawa kiedy Meryem poukłada puzzle z kocykami. Tyle, że teraz ślad się urwał, bo Mira swój kocyk zabrała do samochodu i podczas jazdy wyrzuciła go przez okno. Kiedy Meryem będzie go szukać w domu Leventa nic nie znajdzie i wątek pewnie umrze.
|
|
|
Post by julia on Feb 10, 2024 19:06:58 GMT
Wg mnie na tym etapie my nie wiemy, czy Cunneyt jest, czy nie jest chory psychicznie. Jedyne co jest pewne to to, że ma on jakąś traumę z dzieciństwa i nie potrafi sobie z nią poradzić. Jest , jest, choć raczej to pomieszanie z poplątaniem, przyszło na skutek , tego co wydarzyło się w dzieciństwie. Rozdzielono go z jakichś powodów z matką. Poza tym, on wpada w modlitewny trans. Muszę przyznać, że scena wbiła mnie w fotel i jestem mega ciekawa ciągu dalszego. Ależ ten Naim jest sprytny. Swoją drogą... skąd wzięła się ta kobieta z dzieckiem? Fakt, Naim jest bardzo sprytny. wyczuwa wszystko na odległość. Co do kobiety z dzieckiem, to Naim ją przypadkowo zauważył i dostrzegł jej ubóstwo. Poszedł za nią, aby sprawdzić, gdzie mieszka i zaczął jej pomagać. Nawet złożył w jej imieniu prośbę o stałą pomoc sekty. Kobieta nie ma z nią nic wspólnego, ale gdy oczekiwanie wydało się jej za długie, władowała się z dzieckiem do samochodu Naima; - Wszyscy obiecują pomoc, a jak przychodzi , co do czego... Jeśli chodzi o to, dlaczego Suavi nie pomyślał o ożenku Cuneita z Feyzą, to ze względu na jego stan. Choć oczywiście mogę się mylić.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 12, 2024 17:42:05 GMT
💥💥💥Obsada serialu Kızıl Goncalar!
|
|
|
Post by lucy on Feb 12, 2024 21:38:43 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Feb 13, 2024 17:06:15 GMT
📌 Reytingi za 12.02.2024TOTAL:2. Kizil Goncalar (Odcinek 6) - 6.36% ⬇ (-0.35)3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 12) - 5.36% ⬇ (-0.49) 8. Ömer (Odcinek 43) - 4.22% ⬆ (+0.04) 13. Safir (Odcinek 24) - 2.88% ⬆ (+0.14) AB:1. Kizil Goncalar - 9.99% ⬆ (+0.98)4. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 5.00% ⬇ (-0.03) 6. Ömer - 4.25% ⬇ (-0.17) 30. Safir - 0.88% ⬇ (-0.03) ABC1:1. Kizil Goncalar - 9.44% ⬆ (+0.01)4. Ömer - 4.98% ⬆ (+0.55) 6. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi - 4.66% ⬇ (-0.53) 15. Safir - 2.14% ⬆ (+0.57)
|
|
|
Post by lucy on Feb 13, 2024 17:20:26 GMT
Jak widać Pączki straciły pozycję lidera w Totalu. Survivor prześcignął go o 1%. A ja dzisiaj odpalam 5.Odcinek. i.imgur.com/8rsVBig.jpg
|
|
|
Post by lucy on Feb 13, 2024 19:00:07 GMT
Odtwórczyni Miry obchodzi na planie urodziny. Czyli Hazal Turesan niebawem wróci do akcji, bo odkąd Besta wyjechała do Niemiec (w 1 odcinku), jej istnienie jest jedynie w domyśle. Być może aktorka była w czasie kręcenia pierwszych odcinków niedyspozycyjna. No kiedy Beste wróci to się mocno zdziwi, bo Meryem się w jej domu mocno "zadomowiła". i.imgur.com/eUsAdva.jpg
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Feb 17, 2024 13:24:28 GMT
Za mną 3. odcinek… Trochę nudny, dopiero pod koniec odcinka zrobiło się ciekawie… Takie lawirowanie Meryem między domem Leventa i piekarnią jest bez sensu… Źle się to dla niej skończy, oj źle… Dziwię się, że ta szefowa piekarni nie interesuje się tym, gdzie ona jest w czasie, gdy nie może być w piekarni… Aktor grający Cuneyta robi świetną robotę… To bardzo złożona postać… Polubiłem go - to znaczy jestem ciekaw rozwoju jego postaci… Bo co sam Cuneyt tam robi i jaką rolę odgrywa wśród tych imamów, to nie wiem… Naim… No nie jest święty, ale uwierzyłem, że chce chronić córkę… Jest bardzo religijny i to pewnie powoduje, że jest, jaki jest… Do tego zdaje się, że chyba ma nieślubnego syna??? A Zeynep nie jest głupia… Wiedziała, że taki los ją czeka i pomyślała, że może Levent może jej pomóc… Zobaczymy, czy Meryem wyrazi zgodę na ślub córki… Mira mnie drażni… Zasmarkana patuska… Ale Levent też trochę słabo momentami się nią interesuje, żoną zresztą też… Ale chyba wielu społeczników tak ma, że dostrzegają problemy innych, a tych wokół siebie nie, bo przecież jest obecny dla rodziny i wszystko gra…
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Feb 17, 2024 19:20:17 GMT
Po 4. odcinku jeszcze bardziej intryguje mnie Cuneyt… A Zeynep wcale się nie zdziwię, jak poczuje do niego miętę… W szpitalu chciała go pocieszyć, ale się powstrzymała… Za to Feyza połapała się, że Zeynep wcale nie jest szczęśliwa z powodu zaręczyn… Myślałem, że pomoże dziewczynie, ale ta postanawia ją dręczyć… Cała ceremonia to były tylko zaręczyny… Ok… Suaviego lubię, skądś kojarzę tego aktora nawet, ale to prawda, że jest obłudny… Mały jednak nie jest dzieckiem Naima, a ta kobieta jego kochanką… Kim więc są Dlaczego im pomaga??? Czy Mira przyczyni się do śmierci dziadka??? Chłopaka, który gra jej narkotykowego ziomka - Cana - skądś kojarzę… Czy on nie grał syna Faruka w „Istanbullu Gelin” Czekam na powrót Beste… Levent nie interesuje się ani nią, ani córką, do czego nawet w tym odcinku się przyznaje… Brakuje mi w tym serialu nadal tego czegoś, co będzie mnie wbijać w fotel i sprawi, że będę czekał na kolejny odcinek… Na razie oglądam, bo chcę się zagłębić w te religijne detale, a te tutaj chyba i tak są przedstawione w stonowanej wersji… Ale tak poza tym to trochę nudno… Jedynie Cuneyt robi robotę…
|
|
jkj
Wyjadacz
|
Post by jkj on Feb 17, 2024 19:56:20 GMT
heyciarz, Aktora grającego Suviego możesz kojarzyć z zeszłorocznego letniaka z Keremem, Ya Çok Seversen. Gdzie grał kamerdynera.
|
|
|
Post by lucy on Feb 17, 2024 20:13:08 GMT
Ja go kojarzę z Seref Meselesi (grał ojca protów), ale ten aktor występował również w Camdaki kiz.
|
|
|
Post by julia on Feb 17, 2024 22:05:20 GMT
Aktora grającego Suviego możesz kojarzyć z zeszłorocznego letniaka z Keremem, Ya Çok Seversen. Gdzie grał kamerdynera. To też Korhan z "Cesur ve Guzel". Obejrzałam 6.odcinek i miałam rację od początku, że Cuneyit jest chory, a wszyscy dokoła powierzają go Allahowi, a nie lekarzowi. Polecam do przeanalizowania scenę, gdy rozbija w proch swoje leki
|
|
|
Post by lucy on Feb 17, 2024 23:10:36 GMT
To też Korhan z "Cesur ve Guzel". julia, Erkan Avci gra Sadiego, a nie Suaviego. PS: Sadi to jest wuj Cuneyta. Suavi to ojciec Leventa.
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Feb 18, 2024 10:34:26 GMT
Według mnie skoro Sadi dąży do władzy w sekcie, to nie może wyjść przed szereg… Teraz może Cuneytem manipulować… A w odpowiednim momencie go zdyskredytować i zająć jego miejsce… Swoją drogą, na rękę byłoby mu umieszczenie go w szpitalu, a jednak zabiega o to, żeby Cuneyt był „na wolności”… Gdyby Sadi chciał teraz zająć miejsce Cuneyta, część sekciarzy by się zbuntowała… Nastąpiłby rozłam… Byłoby kilku samozwańczych przywódców… A kiedy Cuneyt „odpadnie” (bo umrze, zachoruje itp.), to wszyscy będą go prosić, żeby zajął jego miejsce… I tak Sadi stanie się pełnoprawnym panem i władcą… Zmieniając temat - także nasi pisali o kontrowersjach wokół seriali… Tutaj link… www.press.pl/tresc/79735,turcja-po-dwoch-odcinkach-wstrzymuje-emisje-serialu-za-sprzecznosc-z-_wartosciami-narodowymi-i-duchowymi_ Turcja wstrzymuje emisję serialu za sprzeczność z "wartościami narodowymi i duchowymi"29.12.2023, 06:03 Serial wystartował 18 grudnia, ale został wstrzymany już po dwóch odcinkach.RTUK, turecki organ nadzorujący radio i telewizję, nałożył dwutygodniowy zakaz nadawania popularnego serialu telewizyjnego "Kizil Goncalar" ("Szkarłatne Pąki"), uznając go za sprzeczny z "wartościami narodowymi i duchowymi". Ilhan Tasci, członek zarządu RTUK reprezentujący opozycję, napisał na platformie X, że organ regulacyjny nałożył również 3 proc. karę administracyjną na kanał Fox TV, którego właścicielem jest jednostka The Walt Disney Company – Fox Networks Group. Ograniczanie wolności mediów"Kizil Goncalar", podkreślający podział między religijną a świecką częścią społeczeństwa, po pierwszej emisji 18 grudnia spotkał się z natychmiastową reakcją władz. Mimo, że jego pierwsze dwa odcinki zajmowały czołowe miejsca na listach oglądalności i miały ponad 10 milionów wyświetleń w serwisie YouTube. RTUK w przeszłości często karał za to, co określano jako naruszenie tureckich wartości moralnych, struktury rodziny lub innych kwestii, które uważa za nieetyczne. W tym praw osób LGBTQ+. Partie opozycyjne krytykują organ za ograniczanie wolności mediów. Producent serialu Faruk Turgut powiedział, że serial odzwierciedla rzeczywistość Turcji, ukazując zderzenie świeckich i religijnych warstw społeczeństwa. "Staramy się odzwierciedlać realia tureckiego społeczeństwa. Należy omówić realia, nie możemy ich ignorować" – cytuje Turguta dziennik "Hurriyet". Serial oskarżany o islamofobięEbubekir Sahin, przewodniczący RTUK i członek rządzącej partii AK prezydenta Tayyipa Erdogana napisał z kolei w X, że oburzeni widzowie wzywali do odwołania serialu, a jego plakaty na billboardach w Stambule zostały spryskane czarną farbą. Prorządowe media oskarżyły serial o islamofobię, co spowodowało cofnięcie pozwoleń na kręcenie nadchodzących odcinków. Bractwo Ismailaga, wpływowa sekta religijna w Turcji, ostro skrytykowało serial. "Produkcje wymierzone w naszą religię i pobożne osoby, mające na celu oczernianie imienia Allaha, naszej szlachetnej księgi Koranu, instytucji duchowych, takich jak sekty i zakony, są absolutnie niedopuszczalne" – stwierdziła sekta w X.
|
|
|
Post by julia on Feb 18, 2024 10:53:35 GMT
Erkan Avci gra Sadiego, a nie Suaviego. PS: Sadi to jest wuj Cuneyta. Suavi to ojciec Leventa. Masz rację Coś nie bardzo zapamiętuje mi się imiona w tym serialu. Wracam do 6. odcinka. Jak już wspomniałam Cuneit , to psychopata. Nic mnie w tej postaci nie pociąga ani inteligencja, ani sposób bycia. Ma poczucie wyższości, co widać podczas z rozmów z Leventem. A już scena, w której rozgniata w pył swoje lekarstwa jest przerażająca. Tylko czekam na wybuch jego agresji...i kto wie czy ofiarą nie będzie Zeynep, bo Feyza cały czas jątrzy. Już pisałam, że jest głupia. Widzi, jaki on jest, że ma odbicia, a ciągle chciałaby z nim być. Nachalność i brak wyczucia sekciarzy jest irytująca. Niemal pół chanaki przyszło bez zapowiedzi do domu Leventa, żeby odwiedzić jego ojca. Wiemy, że taki tam jest zwyczaj, że do szpitala ciągną tabuny, aby wesprzeć i życzyć zdrowia, ale tutaj, to przegięcie. Skojarzyło mi się to trochę ze świadkami Jehowy. Te dwa światy są tak odległe od siebie, pytania tak osobiste. Feyza, Hasna, Meyser są obrzydliwie wścibskie, a Mira ma świetną zabawę . -To pani mąż? Przyszła pani z mężczyzną. - Dlaczego pani nie wyszła za mąż? - Spóźniła się z tym pani? Najbardziej irytująca jest Meyser. Ta czarna wrona, tropi Meryem. Jej życiowym posłannictwem jest życie w bożej prawdzie, uczciwość, ale nie budzi odrobiny sympatii Podły okazał się Arif. Niby spełnił prośbę uciekinierki z chanaki - Burgul, ale przy okazji ją pogrążył. Ile warte jest jego uczucie Burgul zgodziła się odnaleźć, zgubiony w meczecie przez siostrę Leventa, telefon.. Będzie afera, nagrywanie bez zgody jest zabronione, tym bardziej, że dotyczyło zdemaskowania praktyk sekty w kwestii wydawania niepełnoletnich za mąż. Wszystkie sekty i nie tylko ścigają zdrajców.
|
|
|
Post by julia on Feb 18, 2024 11:07:21 GMT
Według mnie skoro Sadi dąży do władzy w sekcie, to nie może wyjść przed szereg… Teraz może Cuneytem manipulować… A w odpowiednim momencie go zdyskredytować i zająć jego miejsce… Swoją drogą, na rękę byłoby mu umieszczenie go w szpitalu, a jednak zabiega o to, żeby Cuneyt był „na wolności”… Gdyby Sadi chciał teraz zająć miejsce Cuneyta, część sekciarzy by się zbuntowała… Nastąpiłby rozłam… Byłoby kilku samozwańczych przywódców… A kiedy Cuneyt „odpadnie” (bo umrze, zachoruje itp.), to wszyscy będą go prosić, żeby zajął jego miejsce… I tak Sadi stanie się pełnoprawnym panem i władcą… Tak, Sadi próbuje manipulować Cuneitem, jednak to, że nie chce ,aby był w szpitalu, wiąże się ze wstydem, że oto ich kandydat leczy się na oddziale psychiatrycznym. Ale dba o to, żeby Cuneit się leczył, dopytuje czy wziął lekarstwa, wysyła żonę, siostrę lub córkę , aby to sprawdzały. To samo mówi prosto w oczy Cuneitowi, Meyser: - My cię znamy, obserwujemy i ty nas obserwujesz, po co chodzić do lekarzy, potem są plotki. Co do RTUK, to wiadomo, jak jest. Fałsz i zakłamanie. Obecna, oscylująca ku islamizacji Turcja ,odeszła bardzo daleko od Turcji Ataturka.
|
|