Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 23, 2021 13:24:06 GMT
Odcinek 15, zwiastun 1
|
|
|
Post by Matthias on Jan 23, 2021 14:15:40 GMT
Zaczynają to przeciągać niepotrzebnie... Chociaż jeszcze trzyma poziom, to jednak powinni zmierzać ku końcowi i godnie zejść ze sceny.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 23, 2021 14:29:15 GMT
powinni zmierzać ku końcowi i godnie zejść ze sceny. Aksoy + pandemia przez którą stracił serial, drugi z trudem uratował, niewypał w postaci "Cocukluk" i godne zejście ze sceny? Pewnie za maksymalnie miesiąc ogłoszą drugi sezon.
|
|
|
Post by Matthias on Jan 23, 2021 14:42:46 GMT
No tak, uroku Turków... Ciągnąć ile się da... Z drugiej strony, Cansu miałaby tak szybko rozstać się ze szklanym ekranem? Yok...
|
|
|
Post by lucy on Jan 27, 2021 20:20:22 GMT
Zgodnie ze scenariuszem Eren opuścił serial. A ta aktorka wystapiła w dzisiejszym odcinku (gościnnie).
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 27, 2021 20:25:02 GMT
To teraz czeka na serial Erena i główną rolę.
|
|
|
Post by lucy on Jan 27, 2021 20:26:23 GMT
Obiecał spotkać się z widzami w nowym projekcie.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 27, 2021 20:27:14 GMT
No to czekam.
|
|
|
Post by Alex on Jan 27, 2021 20:36:22 GMT
Ktoś na tt go łączył z Teskilat. No byłoby cudownie, chyba skakałabym z radości Ale to pewnie tylko pobożne życzenia. Ktoś napisał, że niby ekipa od Teskilat by go chciała, ale boją się, że będzie robił problemy... To on taki problemowy jest? Jakoś po filmikach z planu Soz na to nie wyglądało...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 27, 2021 20:53:44 GMT
Ktoś puścił bajkę i się poniosło. Kto wie jakie był na planie, trzeba by się spytać ekipy.
W czasie kiedy ekipa Teskilat kompletowała obsadę on był zajęty serialem. Zresztą Teskilat jest już kręcony.
|
|
|
Post by Alex on Jan 27, 2021 21:37:14 GMT
Next zawsze mógłby dołączyć w późniejszych odcinkach, ale też nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Po filmikach z planu Soz wrzucanych przez ekipę (na instastory przeważnie, można znaleźć sporo tego na yt) wyglądało na to, że ma świetny kontakt z innymi aktorami, to też ciężko mi uwierzyć, że niby on taki problemowy. Jakby był taki trudny we współpracy to myślę, że nastawienie pozostałych do niego też byłoby inne. No ale pozory mylą, przekonałam się o tym nieraz, więc kto wie...
|
|
|
Post by Matthias on Jan 30, 2021 9:43:43 GMT
Odcinek ze środy
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2021 17:32:37 GMT
Obejrzałam całość Doktor Foster i mój komentarz będzie trochę nawiązywał do pierwowzoru, aczkolwiek bez wgłębiania się w fabułę. Nie uważam tego co napiszę za spoiler, no jeśli ktoś nie chce NIC wiedzieć to niech nie czyta. Odpadałam z oglądania Sadakatsiz, bo prawie nic mi się w tym serialu nie podoba. Począwszy od scenariusza, poprzez grę aktorów (poniekąd mieści się w tym nietrafiony dobór aktorów do ról (szczególnie głównego tria) - z małymi wyjątkami, a na realizacji skończywszy, bo reżyserka nie stworzyła tu żadnego klimatu. Jedynym plusem w porównaniu do pierwowzoru są tu ładniejsi ogólnie aktorzy, no, ale wiadomo, Anglicy nie słyną z urody i w ich serialach trudno cieszyć oko. Niestety to za mało i tak jak na początku byłam sceptycznie nastwiona do pomysłu sturczenia tej historii, tak po obejrzeniu jestem jeszcze bardziej na "nie". Już pomijając, że fabuła DF nasączona jest namiętnością, pożądaniem i bardzo odważnymi scenami seksu - jestem ciekawa jak Turcy poradzą sobie z ową sceną, mega ważną - na wszelki wypadek wrzucam foto w spoiler {Spoiler} (a to nadaje tej historii dodatkowego wymiaru, bo w końcu to seks jest źródłem omawianej problematyki oraz nakręca akcję... i to, że w wersji tureckiej go kompletnie nie ma, bardzo zniekształca prawdziwy obraz zdarzeń i odbiera autentyzm bohaterom - są mocno hot), to jest też niesamowicie rzeczowa, w tym nie skupia się na laniu wody jak jest w Sadakatsiz, zachowując przez cały czas pełną ostrość, że widz nie zapomina o czym tak naprawdę jest serial i nie gubi się w zaułkach scenariusza. Bo gdybym miała w 1 zdaniu opisać DF to tak bym go ujęła "jest to szokująca opowieść o tym jak paranoiczka i samiec alfa (tudzież drań doskonały) rujnują życie własnego dziecka". Przyznam, że końcówkę obejrzałam resztkami sił, ale bardziej w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Wersja turecka nie jest tak emocjonująca. Co do historii Sadakatsiz to do 9 odcinka (bo tylko tyle widziałam) i to łącznie z małym miasteczkiem, w którym się toczy akcja, jest ona właściwie wierną kopią DF. Biorąc pod uwagę dotychczasowy rozkład fabuły w odcinkach oraz moment opuszczenia obsady przez Sarpa (w oryginale aktor też odszedł jako pierwszy), wychodzi, że serial się sfinalizuje w maju. No biorąc pod uwagę wysokość reytingu, Aksoy pewnie nie będzie chciał zejść ze sceny z podniesioną głową i zrobi kontynuację historii (o ile ma prawa, bo z tym to różnie bywa). A jeśli mowa o kreacjach aktorskich, to Cansu w żadnej mierze nie oddaje charakteru postaci Gemmy. Po FiS i tym serialu już wiem (bo wcześniej widziałam ją tylko w Sili), że dla mnie jest słabą aktorką grająca w tym samym stylu i na jedno kopyto. Będę ją już omijać szerokim łukiem, tym bardziej, że wizualnie też mam z nią problem. W młodości była ładna i atrakcyjna, niestety ta obecna jej chudość i jej lodowatość (w tym aseksualność) są dla mnie w zestawie odpychające. Kreacja Canera też nie jest tu wybitna (aktor w oryginale lepiej wbił się w rolę), a o aktorze od Alego to nawet nie wspomnę. Tak naprawdę wszyscy próbują tu naśladować swoich poprzedników, niestety z miernym rezultatem. Jedynie aktorce tureckiej od sąsiadki protki udało się przebić tą z oryginału. Postać kochanki prota w oryginale tez jest lepiej wykreowana. Co więcej postać mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła. Melis gra ją zbyt sztywno, ale po co? Akcja goni akcję, chociaż w ostatnim odcinku, ten przeskok czasowy, troszeczkę mnie zirytował. Ten sławny przeskok czasowy tu się kompletnie nie udał. W oryginale był obligatoryjny, bo pomiędzy sezonem pierwszym i drugim jest różnica 2 lat. Kiedy prot z nową rodzina wrócił do rodzinnego miasteczka, syn protów bardzo podrósł (dla chłopca w tym wieku 2 lata to bardzo dużo) i dało się zauważyć, że jest już zupełnie inny, starszy, dojrzalszy itd. A czy Ali się choć w ułamku zmienił? Lepiej by Aksoy zrobił, gdyby do tej roli zatrudnił dwóch aktorów w różnym wieku (podobnych wizualnie) i jeden grałby postać do przeskoku, drugi - od. Naprawdę masło maślane tu wyszło, bo minęły 2 lata, a wszyscy, łącznie z całą resztą postaci są tacy sami. Gdyby nie napis to by nikt nie wyłapał, że tyle czasu minęło. Lepiej nie odwracać oczu od ekranu, bo jak taki napis umknie to kaplica, człowiek się długo nie połapie. Myślę, że każdy przy takim uczesaniu robiłby to samo. Naprawdę nie wiem po co się tak katować długa grzywką, która ciągle spada na oczy. W DF protka nie miała manii poprawiała włosów (a czekałam na to i się nie doczekałam), więc to co wyprawia z nimi Cansu pewnie pochodzi z realu.
|
|
|
Post by Onedine on Jan 31, 2021 13:11:09 GMT
lucy , poprawianie włosów przez protkę jest w wersji koreańskiej, już tu o tym pisałam. Może aktorzy tureccy oglądali fragmenty z wersji brytyjskiej i koreańskiej przygotowując się do ról. Z tego co wiem to istnieją filmiki/gify, gdzie fani porównują sceny z wersji ang i kor., może ktoś z ekipy je też widział. Co do sceny, o której piszesz w spoilerze, to w wersji koreańskiej była mniej "nago", ale wydźwięk emocji w tamtym momencie został przekazany. Z tym, że to i tak chyba za dużo na Turcję i będą musieli dopowiedzieć słowami, co się wydarzyło (ale Turcja nawet w słowach bywa ocenzurowana, więc i ja się "boję" o tą scenę jak widzowie ją zrozumieją), bo faktycznie seks odgrywa znaczenie w historiach bohaterów i takie zakłamanie rzeczywistości jakie bywa w tureckich serialach psuje wydźwięk opowieści. Zgadzam się z Twoją opinią o czym jest cały serial i kto jest największą ofiarą protów. W wersji koreańskiej, którą widziałam syna protów grał świetny młody aktor, chyba miał 14 czy 15 lat i widać było zmianę charakteru postaci po przeskoku. Ten z wersji tureckiej nawet na fotkach ze scenami prezentuje się jako nieporozumienie obsadowe.
|
|
|
Post by lucy on Jan 31, 2021 13:45:22 GMT
Onedine, tak, wiem, że pisałaś jednak ja się w moim poście odnosiłam do oryginału, jako że Sadakatsiz jest rimejkiem jego, a nie wersji koreańskiej... a tam nic z włosami nie było. Zresztą w całym serialu DF była tylko jedna krótka scena, w której protka wspomina rodziców. I nie pada tam nic co by świadczyło, że ojciec zdradzał matkę i ta ich zabiła. Jest tylko mowa o wypadku samochodowym, w którym oboje zginęli i nawet jeśli ta sytuacja miała drugie dno, to serial pozostawił to w domyśle. Także Koreańczycy z jakiegoś powodu weszli w to głębiej i dodali do tego własną ideologię (może ze względów społeczno-kulturowych musieli czymś uzasadnić działania protki? Nie znam narodu, więc trudno mi się wypowiadać). Notabene Cansu poprawia te włosy bo ciągle jej spadają i zasłaniają oczy, że aż się na mdłości zbiera (pomijam już, że robi to w sarkastyczny, bardzo irytujący (przynajmniej mnie) sposób) i w niczym to nie przypomina tiku nerwowego. Szukałam jak to wyglądało w wersji koreńskiej i przeleciałam przez kilka odcinków, niestety nie znalazłam ani jednej sceny z włosami, więc musiało tego być naprawdę niewiele. Nad tikami nerwowymi trudno zapanować i jak ktoś je ma to ma je ciągle, a nie od czasu do czasu. Dlatego jak dla mnie ten wątek to niewypał. Tym bardziej, że ten niby tik nie został pokazany w retrospekcjach z przeszłości.
|
|
|
Post by Onedine on Jan 31, 2021 14:01:49 GMT
lucy , a nie masz ochoty obejrzeć całej wersji koreańskiej, aby porównać ? To tylko 16 odcinków po trochę więcej niż godzinę. Aktorzy spisali się bardzo dobrze w rolach, i np jak w wersji tureckiej nie pasuje Ci z tego co widzę granie kochanki przez aktorkę, tak w wersji koreańskiej ta postać błyszczała. Aktorka ją grająca od razu po tej roli wybiła się i dostała rolę protki w nowym serialu Netflixa. Co do obyczajowości koreańskiej, myślę, że jest wo wiele bardziej zrozumiała dla polskiego widza, niż turecka. W Korei Południowej chrześcijaństwo od jakiś 100 lat odgrywa dosyć sporą rolę, zwłaszcza wśród wielu zamożnych, a kultura zachodu jest o wiele lepiej "wpleciona" w lokalną, niż w krajach muzułmańskich, ze względu na duże wpływy USA od właśnie jakiegoś stulecia.
|
|
|
Post by lucy on Jan 31, 2021 15:47:55 GMT
Onedine, może i zerknę, ale nie tak od razu. Muszę najpierw do końca przetrawić wersję oryginalną, bo ta była prawdziwą jazdą bez trzymanki i mam po niej jeszcze małe zakwasy. Już dawno żaden serial tak mną nie "potrząsnął". Tak więc niech trochę czasu upłynie, żeby mi się choć trochę fabuła zatarła. Ja mam krótką pamięć serialową, więc nie będą to lata. Może i Ty zechcesz obejrzeć DF i porównać? Tym bardziej, że Koreańczycy dość dużo dopisali, skoro im wyszło prawie dwa razy tyle minut co jest w oryginale. Nie dziwię się, że aktorka od kochanki prota dostała rolę główną. Nie dość, że jest bardzo ładna to jeszcze fabularnie miała czym zabłysnąć. Jak dobrze wiemy "nie każda" postać się tu obroniła lub też wyszła bez większego szwanku (jak kto woli). Więc jeśli zagrała dobrze to nie mogła przejść niezauważona. Ciekawe czy Melis uniesie aktorsko wielowymiarowość tej postaci.
|
|
|
Post by Onedine on Feb 1, 2021 16:58:46 GMT
Może i Ty zechcesz obejrzeć DF i porównać? Raczej nie, bo aktualnie mam nowy serial koreański w trakcie oglądania, gdzie aż 3 protów zdradza, więc tego tematu mam akurat tyle ile potrzebuję. krejzol
|
|
|
Post by lucy on Feb 2, 2021 13:00:11 GMT
Onedine, to jak Ci tematu zabraknie, albo będziesz mieć ochotę na coś bardziej realistycznego z gatunku o życiu to ten będzie jak znalazł. Notabene sąsiad prota w DF (nie piszę "przyjaciel", bo typ relacji pomiędzy postaciami nie był aż tak podkreślony jak w Sadakatsiz, niestety nic nie wskazywało, że postacie się aż przyjaźniły lub też, że były między nimi bardziej zażyłe relacje) wypowiedział w rozmowie z protką mocno prawdziwe (czyt. mądre) słowa, że ja bym je aż dała na motto fabuły: "Są 2 typy mężczyzn: ci którzy zdradzają jawnie i ci, którzy dobrze to ukrywają. Wszyscy moi żonaci znajomi mają na koncie skoki w bok. Mężczyźni są biologicznie uwarunkowani. Mogą być z jedną kobietą, o ile raz na jakiś czas pozwoli im się pójść za głosem natury". Wypowiedź ta (w wersji tureckiej jej niestety nie było) będzie odbijać się echem w fabule i znajdzie pod koniec ujście w pewnej mega istotnej scenie pomiędzy protem i kochanką, że efekt tej sceny jest aż podwójny. Jak było z tym w wersji koreańskiej?
|
|
|
Post by Onedine on Feb 2, 2021 21:45:41 GMT
W wersji koreańskiej oni byli przyjaciółmi, potem na zasadzie nienawiści, ale z uwzględnieniem pamięci o przeszłości. Ogólnie to fajnie były wszystkie relacje zrobione, nic nie było czarno-białe i było także dużo prawdy o ludzkiej naturze. Podobne słowa o zdradach mogły paść, bo jak piszę w moim odczuciu drama nic nie upiększała. Choć to serial ukazywała ludźmi jakimi są, z ich egoizmem, pragnieniami, ambicjami, słabościami, podłościami, w niekarykaturalny sposób. Tak, że można było zrozumieć punkt widzenia nawet osoby, która krzywdziła.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2021 17:56:54 GMT
Rayting za 03.02.2021 - Środa
Тotal: 1. Kuruluş: Osman (44 Odcinek) - 13.33%⬆ (+1.72) 2. Sadakatsiz (16 Odcinek) - 11.05%⬆ (+0.95) 4. DEK (30 Odcinek) - 5.25%⬇ (-0.37) 15. Benim Adim Melek (51 Odcinek) - 3.95%⬆ (+0.07) 19. Emanet (109 Odcinek) - 2.63%⬇ (-0.25) 20. Sol Yanim (10 Odcinek) - 2.41%⬇ (-0.20)
AB: 1. Sadakatsiz -11.95%⬆ (+1.95) 2. Kuruluş: Osman - 10.12%⬆ (+0.88) 9. DEK - 6.07%⬆ (+0.38) 10. Benim Adim Melek - 2.99%⬇ (-0.49) 24. Sol Yanim - 1.61%⬆(+0.04) 66. Emanet - 0.64%⬇ (-0.83)
|
|
|
Post by Atahan on Feb 11, 2021 9:06:47 GMT
Magiczna ręka kontaktów u Aksoya trwa w najlepsze Do obsady dołączyły Zerrin Nisanci i Nilgun Turksever znane z serialu "Yasak Elma". Alp Akar (serialowy Ali) pewnie też dostał rolę po znajomości, skoro grał w "Umutsuz Ev Kadinlari" i "Bizim Hikaye".
|
|
|
Post by lucy on Feb 11, 2021 10:11:35 GMT
A co się obecnie dzieje w serialu? Czy brat Derin się już pojawił? Ten aktor od Alego grał tez w pierwszych odcinkach DEK 18-letniego brata protki. Widzę w nim zero talentu. Hasztag serialu był wczoraj przed północą i to przez dwie godziny na 1 miejscu w światowych trendach tt. niemoc
|
|
|
Post by lucy on Feb 13, 2021 20:31:15 GMT
Nie oglądacie już? Haaaloo Serial został sprzedany do Hiszpanii. Kanał na razie nieznany.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 14, 2021 9:18:28 GMT
Ja czekam na PL większą liczbę odcinków, bo nie chce mi się oglądać po angielsku. No ale zanim dojdziemy do 17 odcinka PL to jeszcze trochę czasu minie.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 14, 2021 15:44:19 GMT
Nie oglądacie już? Haaaloo Ja czekam na PL większą liczbę odcinków, Ja podobnie, jak Matthias, . Tyle, że ja czekam na koniec sezonu, bo raczej serial w czerwcu się nie skończy i sobie całość na raz obejrzę. Tak mi się lepiej ogląda. Wyjątkami są "Yasak Elma" i "Sol Yanim", ale wiadomo, 'czyje pióro' mnie przyciąga, jak magnez. Na razie jedynie zerkam raz czasami na jakiś zwiastun, jak mi Medyapim zaproponuje na YT.
|
|
|
Post by mira on Feb 15, 2021 9:13:43 GMT
Też kojarzę tego chłopaka z DEK. Nie żebym oceniała ludzi po wyglądzie, ale ten chłopiec jest zupełnie nieurodziwy i niski, a gra syna takich ładnych i wysokich ludzi Co do talentu, to nie wiem, bo nie oglądam "Niewiernego, a w DEK za mało go było, by ocenić. Wyszukałam jednak trochę fotek i jak był młodszy, prezentował się całkiem ładnie, słodki chłopczyk. Z wiekiem stracił urok, podobnie jak Beren Gokyildiz, z którą pozuje na wielu zdjęciach.
|
|
|
Post by lucy on Feb 15, 2021 10:22:37 GMT
raczej serial w czerwcu się nie skończy Wyżej już pisałam, że przebieg wydarzeń w Sadakatsiz świadczy raczej, że się serial skończy na jednym sezonie. Inaczej by Aksoy nie leciał tak szybko z akcją. Poza tym chodzą słuchy, że Cansu Dere będzie teraz grać na platformach i że może nawet ma już zaklepany projekt. Co do aktora od Alego, to jest tak niemrawy, że się go za chwilę nie pamięta. To, ze grał w DEK przeczytałam w jego filmografii.
|
|
|
Post by lucy on Feb 16, 2021 11:18:08 GMT
So obsady dołącza Cemal Hunal.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 17, 2021 13:32:53 GMT
Nie oglądacie już? Haaaloo Ja natomiast narazie zrezygnowałem. Planuję wrócić w okolicach wakacji do serialu, jak będzie większa ilość odcinków i mam nadzieję, że na jednym pełnym sezonie się skończy. Choć koło 10 odcinka, zaczęło mnie trochę męczyć. Więc aktualnie nic tureckiego nie oglądam 😝
|
|