primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 9, 2024 14:35:06 GMT
No jest to serial dzienny, więc akcja nie będzie się zbytnio posuwać. Acha, dzienny czyli jak pójdę zrobić kawusię mężusiowi, posprzatać coś czy pozmywać po obiedzie i wrócę do serialu to w sumie nic mi nie umknmie, tak?
|
|
|
Post by elysa7 on Sept 9, 2024 17:15:11 GMT
No jest to serial dzienny, więc akcja nie będzie się zbytnio posuwać. Acha, dzienny czyli jak pójdę zrobić kawusię mężusiowi, posprzatać coś czy pozmywać po obiedzie i wrócę do serialu to w sumie nic mi nie umknmie, tak? Dokładnie tak. Jak zapomnisz o nim na tydzień i włączysz w losowym momencie to tez będziesz widziała co i jak Milion retrospekcji plus notoryczne ekspozycję mówione to norma.
|
|
|
Post by lucy on Sept 9, 2024 17:28:40 GMT
Ale nasza polska widownia telewizyjna uwielbia takie seriale. Mają one wyższą oglądalność od tych, gdzie akcja jest na wyższym poziomie. Zawsze tak było, nawet w czasach kiedy na polskich kanałach leciały telki latino.
|
|
|
Post by elysa7 on Sept 9, 2024 21:27:24 GMT
Nigdy nie zrozumiem dlaczego. Tempo jest w dziennych serialach tak bardzo powolne,że to aż jest niemożliwe. Wciąż powtarzające się sceny.
|
|
|
Post by man1000 on Sept 9, 2024 21:50:33 GMT
Zwiastun 2 sezonu
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 10, 2024 10:08:05 GMT
Może to jest serial dzienny pod względem dłużyzn i tempa akcji ale pod względem treści to mam duże wątpliwości. Jak można bowiem w porze środkowo-dziennej nadawać serial gdzie dwójka psychopatów znęca się psychicznie, poniża i obdziera z ludzkiej godności rodzinę pięciu kobiet w imię zemsty i urazy z przeszłości. Sam serial nawet mnie wciągnął ale ta przemoc psychiczna jest dla mnie nie do przyjęcia na dłuższą metę. Próbuję rozgryźć głównego bohatera, ale na próżno. Po 25 odcinkach w wersji tureckiej mam wrażenie, że kręcimy się w kółko. Zobaczę ile jeszcze zniosę odcinków, chociaż serial warto zobaczyć bo jest mocny i emocje fruwają dookoła.
|
|
|
Post by lucy on Sept 10, 2024 17:29:25 GMT
Niestety, ale widownia na całym świecie kocha patrzeć na tego typu przemoc w serialach i telenowelach. Te tureckie seriale dzienne (a w każdym, albo prawie każdym prot się znęca nad protką, a ona cierpi) sprzedają się poza Turcję jak świeże bułeczki i robią furorę. Stąd ich teraz aż tyle, bo kiedyś był jeden, góra dwa w ramówce. Nasza widownie też je kocha, co więcej wyparły one z polskiej tv seriale z wyższej półki (a kiedyś było ich całkiem dużo).
|
|
|
Post by Matthias on Sept 10, 2024 17:33:01 GMT
Polacy z pewnością pokochają tę produkcję . Nie da się ukryć. Skoro Elif i inne tego typu seriale miały branie... A gdzie przemocy nie ma.
|
|
|
Post by elysa7 on Sept 10, 2024 21:17:12 GMT
Rozumiem,że widowni lubi taki motyw. Ale w dla odmiany mogli by nie oglądać wciąż tego samego. Tylko zmieniają się tam twarze i lekko tytuły.
Naprawdę już sto razy lepsza opcją są Krwawe Kwiaty - Kan Cicekleri. Też tasiemiec, protka jako Kopciuszek, ale prot przynajmniej od początku jest jej Księciem, a nie dręczycielem. I jakoś głupie TVP nie kupiło tamtego, tylko to badziewie. A po Emanecie kupią pewnie Esaret i tak w kółko.
|
|
|
Post by lucy on Sept 10, 2024 22:31:21 GMT
Gdyby Kan Cicekleri trafił do Eccho Rights, być może pojawiłby się u nas jako pierwszy. A tak są marne szanse. Co więcej grozi nam jeszcze Gelin, Esaret i Fedakar - o ile w ogóle TVP nie podjął się współpracy z Kanal D.
|
|
|
Post by elysa7 on Sept 11, 2024 7:22:25 GMT
No właśnie. Jednym słowem DRAMAT
|
|
|
Post by julia on Sept 12, 2024 15:11:05 GMT
Po 25 odcinkach w wersji tureckiej mam wrażenie, że kręcimy się w kółko. Zobaczę ile jeszcze zniosę odcinków, chociaż serial warto zobaczyć bo jest mocny i emocje fruwają dookoła. primavera, mam za sobą 27 tureckich odcinków, ale na suwaku. gdyż mimo mojej wyrozumiałości dla dłużyzn w tureckich serialach, ten wyprowadza mnie z równowagi To już w "Elif" było więcej akcji, choć i jej nie dało się normalnie oglądać. W tv oglądałam od przypadku do przypadku podczas obiadu. A w tym drugim wątku, aktorka prawie jest niema, robi tylko przerażoną albo zdziwiona minę. Współczuję Gokberkowi Yildirimowi tego ( jak policzyłam ,chyba w 23 odcinku ), że może tylko dyszeć nienawiścią. W polskim szatkowaniu, to będzie coś koło 75.odcinka Jest tyle głupot, że głowa mała np. matka Zeynep nigdy , niczego nie prała, a w końcu, to nie z kryształowego zamku wziął ją za żonę, ojciec Zeynep. Mało tego , zabrała się do tego w szpilkach Proci patrzą na siebie i patrzą. Przypomina mi się wypowiedź Wici z "Samych Swoich" :"Bo jak się tak na nią napatrzę, to jeszcze więcej nienawidzę" Ciekawa jestem kiedy rzeczywiste sprawczynie dramatu rodziny Halila , czyli dawna służąca z córką, zostaną zdemaskowane. Zapewne pod koniec. primavera, to szarpanie Zeynep jest obrzydliwe. To, że bohaterka jeszcze się nie załamała , fakt ma jeszcze wiele odcinków przed sobą, jak i Halil, który może do tego czasu zmięknie. W niej jest duma i miłość, zwłaszcza do babci, a w nim walczą - demon z człowiekiem.
|
|
|
Post by elysa7 on Sept 12, 2024 15:46:20 GMT
Poczekajcie do około setnego odcinka i wtedy się pewnie hajtną
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 12, 2024 17:27:09 GMT
. primavera , mam za sobą 27 tureckich odcinków, ale na suwaku. gdyż mimo mojej wyrozumiałości dla dłużyzn w tureckich serialach, ten wyprowadza mnie z równowagi To już w "Elif" było więcej akcji, choć i jej nie dało się normalnie oglądać. W tv oglądałam od przypadku do przypadku podczas obiadu. A w tym drugim wątku, aktorka prawie jest niema, robi tylko przerażoną albo zdziwiona minę. Współczuję Gokberkowi Yildirimowi tego ( jak policzyłam ,chyba w 23 odcinku ), że może tylko dyszeć nienawiścią. W polskim szatkowaniu, to będzie coś koło 75.odcinka Jest tyle głupot, że głowa mała np. matka Zeynep nigdy , niczego nie prała, a w końcu, to nie z kryształowego zamku wziął ją za żonę, ojciec Zeynep. Mało tego , zabrała się do tego w szpilkach Proci patrzą na siebie i patrzą. Przypomina mi się wypowiedź Wici z "Samych Swoich" :"Bo jak się tak na nią napatrzę, to jeszcze więcej nienawidzę" Ciekawa jestem kiedy rzeczywiste sprawczynie dramatu rodziny Halila , czyli dawna służąca z córką, zostaną zdemaskowane. Zapewne pod koniec. primavera , to szarpanie Zeynep jest obrzydliwe. To, że bohaterka jeszcze się nie załamała , fakt ma jeszcze wiele odcinków przed sobą, jak i Halil, który może do tego czasu zmięknie. W niej jest duma i miłość, zwłaszcza do babci, a w nim walczą - demon z człowiekiem. @ lucy Jestem już na 52 odcinku tureckim i w tym serialu jest tak: Halil gnębi Zeynep, potem okazuje się, że ona niewinna i czysta więc leje się miodzik z jego strony a nagle cioteczka albo dwie zołzy z kuchni skleca intrygę i znowu Zeynep dostaje surową karę od swego właściciela. To jak niewolnica Izaura tyle, że w wersji tureckiej. Oglądam dalej, bo ciekawi mnie co ten Halil jeszcze wymyśli dla całej rodzinki. A tak przy okazji to „chłopy” w tureckich serialach są tacy łatwowierni a niby silni i inteligentni, łapią wszystko jak pelikany od każdej serialowej żmii. Pomyśleć, że tego dzieła jest aż 130 odcinków ale w naszej tv pewnie skroją ze 200 albo i lepiej. Podoba mi się jednak w tym serialu ta gra spojrzeniami i całą mową ciała, choć ileż można. Gökberk Yıldırım ma wspaniałe spojrzenie I świetnie wyraża nimi wszelakie emocje. Jak dotąd moim hitem jest taniec pod koniec 34 odcinka, ale ciiiiiii nie będę zdradzać Szarpanie Zeynep, przywiązywanie sznurkiem do jakiegoś słupa w szopie itp to jakiś koszmar dla mnie w tym filmie. Znając już trochę tureckie seriale podejrzewam, że wszystkie żmije napędzają akcję, więc tak szybko nie znikną, a czy się doigrają? Trudno powiedzieć bo ma się pojawić lada moment drugi sezon Wichrowego Wzgórze
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 12, 2024 17:31:30 GMT
. primavera , mam za sobą 27 tureckich odcinków, ale na suwaku. gdyż mimo mojej wyrozumiałości dla dłużyzn w tureckich serialach, ten wyprowadza mnie z równowagi To już w "Elif" było więcej akcji, choć i jej nie dało się normalnie oglądać. W tv oglądałam od przypadku do przypadku podczas obiadu. A w tym drugim wątku, aktorka prawie jest niema, robi tylko przerażoną albo zdziwiona minę. Współczuję Gokberkowi Yildirimowi tego ( jak policzyłam ,chyba w 23 odcinku ), że może tylko dyszeć nienawiścią. W polskim szatkowaniu, to będzie coś koło 75.odcinka Jest tyle głupot, że głowa mała np. matka Zeynep nigdy , niczego nie prała, a w końcu, to nie z kryształowego zamku wziął ją za żonę, ojciec Zeynep. Mało tego , zabrała się do tego w szpilkach Proci patrzą na siebie i patrzą. Przypomina mi się wypowiedź Wici z "Samych Swoich" :"Bo jak się tak na nią napatrzę, to jeszcze więcej nienawidzę" Ciekawa jestem kiedy rzeczywiste sprawczynie dramatu rodziny Halila , czyli dawna służąca z córką, zostaną zdemaskowane. Zapewne pod koniec. primavera , to szarpanie Zeynep jest obrzydliwe. To, że bohaterka jeszcze się nie załamała , fakt ma jeszcze wiele odcinków przed sobą, jak i Halil, który może do tego czasu zmięknie. W niej jest duma i miłość, zwłaszcza do babci, a w nim walczą - demon z człowiekiem. @ lucy Jestem już na 52 odcinku tureckim i w tym serialu jest tak: Halil gnębi Zeynep, potem okazuje się, że ona niewinna i czysta więc leje się miodzik z jego strony a nagle cioteczka albo dwie zołzy z kuchni skleca intrygę i znowu Zeynep dostaje surową karę od swego właściciela. To jak niewolnica Izaura tyle, że w wersji tureckiej. Oglądam dalej, bo ciekawi mnie co ten Halil jeszcze wymyśli dla całej rodzinki. A tak przy okazji to „chłopy” w tureckich serialach są tacy łatwowierni a niby silni i inteligentni, łapią wszystko jak pelikany od każdej serialowej żmii. Pomyśleć, że tego dzieła jest aż 130 odcinków ale w naszej tv pewnie skroją ze 200 albo i lepiej. Podoba mi się jednak w tym serialu ta gra spojrzeniami i całą mową ciała, choć ileż można. Gökberk Yıldırım ma wspaniałe spojrzenie I świetnie wyraża nimi wszelakie emocje. Jak dotąd moim hitem jest taniec pod koniec 34 odcinka, ale ciiiiiii nie będę zdradzać Szarpanie Zeynep, przywiązywanie sznurkiem do jakiegoś słupa w szopie itp to jakiś koszmar dla mnie w tym filmie. Znając już trochę tureckie seriale podejrzewam, że wszystkie żmije napędzają akcję, więc tak szybko nie znikną, a czy się doigrają? Trudno powiedzieć bo ma się pojawić lada moment drugi sezon Wichrowego Wzgórze Nie do końca też rozumiem motyw tej drugiej rodziny, gdzie fejkowa synowa głównie płacze Yusuf albo ja bardzo kocha albo przeciwnie.. Zaczekam, może się coś z tego wykluje.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 12, 2024 18:48:52 GMT
Naprawdę to oglądacie? . Może i ja zacznę, skoro dyskusja powstała
|
|
|
Post by julia on Sept 12, 2024 19:04:10 GMT
Matthias," oglądam", to za dużo powiedziane. Mam czasami tak, że jak serial pojawia się w naszej telewizji, to kilka całych tureckich odcinków oglądam dla orientacji, ale w tym przypadku nie wiem, jak długo jeszcze wytrzymam, tym bardziej , że zaczyna się sezon - trzy seriale oglądam i dojdzie mi "Tajemniczy Ogród" , więc czasu na te głupoty nie będę miała.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Sept 12, 2024 19:06:44 GMT
Ja przejrzałem pierwszy odcinek na TVP VOD bo chciałem zobaczyć kto jest lektorem i chyba zajęło mi to z 15 min, bo obojętnie na jaką scenę bym nie przysunął to nic nie mówili a w tle leciała muzyka
|
|
|
Post by elysa7 on Sept 12, 2024 21:32:19 GMT
Ja skończyłam na raptem drugim odcinku tureckim. Jeszcze to bieda nawiązanie do HS mnie ubawiło trochę
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 13, 2024 1:16:18 GMT
Naprawdę to oglądacie? . Może i ja zacznę, skoro dyskusja powstała no oglądamy na suwaku co prawda, ale oglądamy
|
|
|
Post by lucy on Sept 13, 2024 3:52:44 GMT
Pomyśleć, że tego dzieła jest aż 130 odcinków ale w naszej tv pewnie skroją ze 200 albo i lepiej. 130 odcinków trwa 1 sezon, ale wkrótce wystartuje 2-gi. I drugi będzie dłuższy, bo zacznie się jeszcze we wrześniu, podczas gdy pierwszy wyszedł 1 stycznia. Co do ilości odcinków międzynarodowych (w tym polskich), to tutaj sprawa wygląda nieco inaczej, niż w przypadku seriali wieczornych, które wychodzą raz w tygodniu. Te dzienne trwają w Turcji +/- 60 min. I jeżeli nie będzie 3.Sezonu (a jest wysoce prawdopodobne, że będzie) to przed nami 500 odcinków, czyli pełne 2 lata emisji. S1: 221 x 45 min S2: 278 x 45 min (tyle jest w planie) S3: ?
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 13, 2024 7:48:46 GMT
Pomyśleć, że tego dzieła jest aż 130 odcinków ale w naszej tv pewnie skroją ze 200 albo i lepiej. 130 odcinków trwa 1 sezon, ale wkrótce wystartuje 2-gi. I drugi będzie dłuższy, bo zacznie się jeszcze we wrześniu, podczas gdy pierwszy wyszedł 1 stycznia. Co do ilości odcinków międzynarodowych (w tym polskich), to tutaj sprawa wygląda nieco inaczej, niż w przypadku seriali wieczornych, które wychodzą raz w tygodniu. Te dzienne trwają w Turcji +/- 60 min. I jeżeli nie będzie 3.Sezonu (a jest wysoce prawdopodobne, że będzie) to przed nami 500 odcinków, czyli pełne 2 lata emisji. S1: 221 x 45 min S2: 278 x 45 min (tyle jest w planie) S3: ? Ło Matko!!!!!
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 13, 2024 8:07:50 GMT
Uwielbiam babcię Zeynep, Zümrüt ponieważ dzięki swojej demencji nieźle wszystkich rozstawia po kątach: łowna żmija dostaje ochrzan, Zeynep i Halil błogosławieństwo a pozostali odpowiednie uwagi i cenne rady. Zümrüt jeszcze pożeni tych co trzeba i nikt się nie sprzeciw tej uroczej staruszce! Jej wątek mnie zawsze rozbawia. Próbowałam też obejrzeć odcinek w TVP1 i nie nie nie , fatalny lektor a muzyka , mimo, że fajnie ilustruje wydarzenia to jednak stanowczo zagłusza wszystko. Albo przyzwyczaiłam się do oglądania seriali, gdzie są napisy polskie a aktorzy mówią po turecku.
|
|
|
Post by julia on Sept 13, 2024 10:15:40 GMT
Próbowałam też obejrzeć odcinek w TVP1 i nie nie nie , fatalny lektor a muzyka , mimo, że fajnie ilustruje wydarzenia to jednak stanowczo zagłusza wszystko. Albo przyzwyczaiłam się do oglądania seriali, gdzie są napisy polskie a aktorzy mówią po turecku. Mnie akurat lektor nie przeszkadza, ale muzyka, fakt jest za głośna i dominuje, też i dlatego, że często postaci tylko patrzą się na siebie i nic nie mówią, Policzyłam, czasami jest to 20 sekund. Tak , babcia mimo choroby, miesza szyki lucy, drugi sezon zapowiada się dłuższy? No nie wiem, co scenarzyści będą wymyślać W 90 +/- odcinku pojawi się ten drugi, co trochę zamiesza, a tak cały czas jest niemal to samo. primavera, w całości obejrzałam taniec Zeynep i Halila, przyznaję , że podobał mi się , mimo że oboje byli sztywni jak figury woskowe, ale emocje fruwały w powietrzu
|
|
|
Post by lucy on Sept 13, 2024 10:30:14 GMT
A Miłość i Nadzieja (Ask ve Umut) na TVP2 nie oglądacie? Serial jest w zestawieniu TVP VOD cały czas na 1 miejscu w topce serialowej.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Sept 13, 2024 11:48:07 GMT
A Miłość i Nadzieja (Ask ve Umut) na TVP2 nie oglądacie? Serial jest w zestawieniu TVP VOD cały czas na 1 miejscu w topce serialowej. Ta topka to chyba tylko przypadkowe tytuły bez względu na wyświetlania, bo gdy wchodzę przez aplikację „Miłość i nadzieja” jest na 6. miejscu przed nią m.in „M jak miłość”, „Profilerka” czy „Kawa z kardamonem” a gdy wejdę przez przeglądarkę to „Miłość i nadzieja” jest na 3. miejscu za „Profilerką” i „Kawą z kardamonem”.
|
|
|
Post by lucy on Sept 13, 2024 14:10:18 GMT
„Miłość i nadzieja” faktycznie spadła z piedestału (nie wchodziłam na stronę TVP VOD kiedy pisałam poprzedni komentarz). I u mnie ten ranking wygląda tak: w topce na stronie głównej TVP VOD serial jest na 3.Miejscu (jest to ranking całej oferty TVP VOD) w topce w zakładce "Seriale" TVP VOD jest na 2.Miejscu (ranking jest tygodniowy i obejmuje tylko seriale)
|
|
primavera
Entuzjasta
|
Post by primavera on Sept 16, 2024 18:33:45 GMT
Po sezonie 1 Rüzgârlı Tepe nurtuje mnie jedna rzecz. Otóż wątek Halila i Zeyneb jest mi dziwnie znajomy, mam wrażenie, że wiele poszczególnych scen znam albo z jakiegoś serialu albo książki i było to wiele lat temu zanim seriale tureckie stały się u nas popularne. Nie była to także żadna telenowela o 130 odcinkach bo jako wielka miłośniczka kina wszelkiego rodzaju wtedy z pewnością nie oglądałam telenowel. Moje deja vu dotyczy np. Gulhan, czy żmii cioteczki, pamiętam dobrze motyw jak matka Zeynep rozbijała szczęcie Selmy, nie pamiętam żadnych nazwisk, imion bohaterów ale dobrze pamiętam też motyw z kolią, kłamstwa Asu i jej matki itd. Itd. itd. Czy to możliwe, aby scenarzyści zrobili jakiś częściowy remake dawnego serialu albo książki? Czy tylko ja mam takie wrażenie? Any suggestions?
|
|
|
Post by Alex on Sept 16, 2024 18:56:36 GMT
Nigdy nie zrozumiem dlaczego. Tempo jest w dziennych serialach tak bardzo powolne,że to aż jest niemożliwe. Wciąż powtarzające się sceny. U nas odbiorcy tych seriali to głównie osoby starsze, więc w sumie nic dziwnego. Wśród młodszych raczej nie panuje dobra opinia o serialach tureckich (właśnie przez te produkcje, które u nas puszczają... I kółko się zamyka) i coraz więcej osób się przenosi na platformy i ogląda online. Także nic dziwnego, że tv idzie w stronę dziennych, które bardziej odpowiadają ich odbiorcom. Mi w sumie też. Za "Yasakiem" zdarzało mi się nie nadążać, jak przegapiłam jakiś odcinek, a z "Aşk ve umut" mogę przegapić kilka odcinków i nadal jestem na bieżąco. 😄 Jak się spóźnię na odcinek albo coś przegapię, przygotowując obiad to za chwilę mi zrobią powtórkę, bo któryś z bohaterów sobie przypomina wcześniejszą sytuację... bajka. 👌
|
|
|
Post by julia on Sept 17, 2024 9:20:57 GMT
Poczekajcie do około setnego odcinka i wtedy się pewnie hajtną elysa7,no nie, nie będzie ślubu. Pojawia się psychopata i morderca, który miesza szyki i Zeynep, która, aby chronić Halila zgadza się na skutek szantażu na zaręczyny. Weszłam około 95. odcinka i na suwaku obejrzałam do 115.
|
|