|
Post by Matthias on Dec 31, 2021 15:55:02 GMT
Tytuł: Bu Şehir Arkandan Gelecek - W Sercu Miasta / To miasto podąża za Tobą. Wytwórnia: Ay Yapim Producent: Kerem Çatay Reżyseria: Çağrı Vila Lostuvalı Scenariusz: Melek Gençoglu, Deniz Madanoglu Autor historii: Ece Yörenç Kanał: Atv Emisja: 04/01/2017 - 14/06/2017 Dzień tygodnia: Środa Gatunek: Dramat Ilość odcinków: 20 Emisja: Tvp1 Ilość odcinków: 60 Emisja na TVP1: 29 września 2017 - 27 grudnia 2017 Opis:Ali Smith to przystojny żołnierz piechoty morskiej, wychowany na pokładzie statku. Okręt okazał się schronieniem i ratunkiem dla małego chłopca, po tym, gdy był świadkiem zabójstwa własnej matki z rąk ojca. Przerażonym Alim zaopiekował się pracujący na okręcie kucharz Rauf. Po wielu latach od tragedii 28-letni Smith cieszy się spokojnym życiem, a także sympatią i szacunkiem kolegów z załogi. Mimo, że Ali obiecał sobie, że nigdy nie wróci do Stambułu, pewnego dnia zostaje zmuszony do zejścia na ląd, aby zmierzyć się z demonami przeszłości. Wkrótce mężczyzna poznaje córkę milionera, Derin Mirkelamoglu, która ma niebawem poślubić partnera zawodowego swojego ojca, Yigita. Ślub staje pod znakiem zapytania, gdy młodzi z czasem zakochują się w sobie… (Dizi) Obsada:Kerem Bürsin ............... Ali Smith Leyla Lydia Tuğutlu ............... Derin Mirkelamoğlu Gürkan Uygun ............... Şahin Vargı Osman Alkaş ............... Rauf Seda Akman ............... Belgin Mirkelamoğlu Burak Tamdoğan ............... Tekin Görgünoğlu / Mirkelamoğlu Defne Kayalar ............... Nesrin Nilperi Şahinkaya ............... Aslı Ali Yörenç ............... Yiğit Bursalı Emir Özyakisir ............... młody Ali Smith
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2022 17:26:27 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jan 11, 2022 19:12:30 GMT
Zwiastuny
|
|
|
Post by Matthias on Jan 11, 2022 19:12:38 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jan 11, 2022 19:12:45 GMT
Reytingi
|
|
|
Post by Matthias on Jan 11, 2022 19:13:14 GMT
💥 Serial "Bu Şehir Arkandan Gelecek" wkrótce pojawi się w Chile! 🇨🇱.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jan 11, 2022 20:14:02 GMT
Po tym serialu zostałem fanem keke.
|
|
|
Post by lucy on Feb 4, 2022 11:31:32 GMT
W marcu premiera w Chile na Mega.
|
|
|
Post by lucy on Apr 23, 2022 19:16:37 GMT
Serial bedzie ponownie emitowany u nas. Tym razem na Dizi, od 2 maja o godz. 21:00.
Opis (Dizi). „W sercu miasta” to historia Alego Smitha (Kerem Bürsin), przystojnego żołnierza piechoty morskiej, wychowanego na pokładzie statku. Okręt okazał się schronieniem i ratunkiem dla małego chłopca, po tym, gdy był świadkiem zabójstwa własnej matki z rąk ojca. Przerażonym Alim zaopiekował się pracujący na okręcie kucharz Rauf (Osman Alkas). Po wielu latach od tragedii 28-letni Smith cieszy się spokojnym życiem, a także sympatią i szacunkiem kolegów z załogi. Mimo, że Ali obiecał sobie, że nigdy nie wróci do Stambułu, pewnego dnia zostaje zmuszony do zejścia na ląd, aby zmierzyć się z demonami przeszłości. Wkrótce mężczyzna poznaje córkę milionera, Derin Mirkelamoglu (Leyla Lydia Tugutlu), która ma niebawem poślubić partnera zawodowego swojego ojca, Yigita (Ali Yörenc). Ślub staje pod znakiem zapytania, gdy młodzi z czasem zakochują się w sobie…
Międzynarodowy sukces Serial W sercu miasta był emitowany w wielu krajach na całym świecie, m.in. Chile, Gruzji, Rumuni, Iranie i Iraku. Poza szerokim gronem widzów docenili go również krytycy nominując go do nagrody za najlepszy serial na Międzynarodowym Festiwalu w Seulu. Na tej samej gali wcielający się w główną postać Kerem Bürsin za swoją kreację otrzymał nagrodę dla najlepszego aktora dramatycznego. (Dizi)
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Apr 23, 2022 20:18:01 GMT
Ciekawe czy dizi kupili serial od tvp czy od Turków. Piękny serial tylko końcówka do kitu.
|
|
|
Post by lucy on Nov 17, 2022 15:58:17 GMT
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Nov 17, 2022 16:15:28 GMT
To był super serial, szkodę tylko trochę tego finału.
|
|
|
Post by lucy on Jan 19, 2023 16:45:08 GMT
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jan 19, 2023 22:02:42 GMT
Jak skończę to co teraz oglądam to chyba się za niego zabiorę. Protki jeszcze w niczym nie widziałam. Dobrze gra? Polecam, bardzo fajny serial.
|
|
|
Post by mira on Jan 20, 2023 7:37:49 GMT
Przypomnieliście mi, że też miałam to obejrzeć. Muszę się zmotywować pewnego razu. Serial jest tylko z lektorem, prawda? Bo z napisami był chyba na TS, czyli przepadł.
|
|
|
Post by lucy on Jan 29, 2023 20:18:28 GMT
Next , obejrzałam wczoraj 3 pierwsze odcinki (te krótkie z TVP). Leylę Lydię Tugutlu widzę po raz pierwszy, ale niestety mnie rozczarowała - myślałam, że jest lepszą aktorką. Bo jak na razie kładzie większość scen. Co prawda koncepcja scenarzystki na zagajenie historii jest mało wyszukana, wręcz głupkowata i samo to już sprawia, że aktorzy mają pod górkę (mierząc się z lawiną absurdalnych sytuacji, w wir których są rzuciani ich bohaterowi), ale Kerem sobie jakoś radzi i nie sprawia wrażenia jakby się urwał z choinki. No postać Derin jest mało wiarygodna i jakaś przerysowana. Bardzo mnie ucieszyła tutaj obecność Buraka Tamdogana. Na jego widok aż się uśmiechnęłam (nie miałam pojęcia, że jest tu w obsadzie), bo mam w pamięci świeży jeszcze obraz jego rewelacyjnej kreacji w Spotach Nienawiści. Serial był klapą (choć nie aż jakąś totalną), a jednak udało mu się tak wyeksponować swojego bohatera, że aż miło było patrzeć. Grał postać negatywną, ale nie dał się nie lubić (mówiąc delikatnie). Mam nadzieję, że tutaj też dostarczy mi fajnych emocji. Jego serialowa żonka na razie wypada o niebo lepiej, niż w Królowej jednej nocy. Widzę, że Ece Yorenc wcisnęła swojego synalka do kolejnego serialu Ay Yapim (do niedawna to była jedyna wytwórnia, z która współpracowała). Gra narzeczonego protki. Lubiłam jego postać w KPA, ale tylko tyle pamiętam, bo szczegóły jego wątku już mi wyparowały z głowy. Tak samo nie umiem sobie przypomnieć kogo dokładnie grał w Kuzey Guney. Czy tutaj będzie miał ciekawą postać? Bo na taką mi wygląda... handluje diamentami, organizuje dziwne spotkania biznesowa (w pokojach hotelowych... ) i zwierza się jakiemuś (przyjacielowi?) z problemów osobistych z protką? Czymś mi ten jego wątek "pachnie, ale na razie nie będę spekulować. Serial ma dziwny, jakiś mrocznawy, nostalgiczny, chwilami depresjogenny... no nie do końca przyjemny klimat. Sceny w rezydencji rodziny protki są dla mnie pewnym wytchnieniem. Bardzo je lubię, pomimo, że nie jest to plan pierwszy. Może ze względu na estetykę wnętrz? Aktora, który gra tu ojca prota (ten z plakatu serialu) widzę pierwszy raz na oczy.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jan 29, 2023 20:50:20 GMT
Leylę Lydię Tugutlu widzę po raz pierwszy, ale niestety mnie rozczarowała - myślałam, że jest lepszą aktorką. Bo jak na razie kładzie większość scen. Mnie również irytowała, czasem to nawet chciałem by ali wybrał Aslı. Ale jej postać jest takie rozkapryszona dziecko. Za to keke daje rady.
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2023 14:12:12 GMT
Jestem po 6 Odcinku i z protką się już chyba nie polubię. Moje początkowe wrażenie co do niej się wręcz pogłębia i na tą chwilą postrzegam ją jako najsłabsze ogniowo obsady. Aktorka kompletnie nie czuje roli, co więcej robi dziwne miny, które kompletnie nie pasują do kontekstu sceny. I ze swojego wątku robi wątek tak odrealniony, że się zaczynam irytować. Niestety scenariusz jej nie tylko nie pomaga, ale wręcz przeciwnie, rzuca jej coraz większe kłody pod nogi, których aktorsko nie jest w stanie unieść. I robi się z tego coraz większa szopka... Nie będę wchodzić w szczegóły jak się Derin odnajduje w zupełnie innym świecie, ba.. w totalnie innych realiach, niż te, które do tej pory znała jako jedyne istniejące, bo wtedy wyjdzie, że serial ten to s-f. Ciekawi mnie natomiast historia jej narzeczonego i jej rodziców, bo z tego co na razie ujawniono śmiem wnioskować, że Derin nie jest jednak owocem miłości (chociaż Tekin i Belgin wyglądają na kochające się i szanujące małżeństwo). W każdym razie nie zrażam się jeszcze, no ta historia nie jest chyba najwyższych lotów.
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2023 18:58:38 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2023 19:12:48 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2023 19:18:56 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2023 19:39:15 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 30, 2023 19:51:01 GMT
|
|
|
Post by lucy on Feb 1, 2023 15:58:26 GMT
Po 10 odcinkach, coraz trudniej mi znaleźć pozytywy serialu. Im dłużej oglądam, tym coraz bardziej nachodzi mnie wrażenie jak bardzo płytki jest scenariusz i sama fabuła. Pod tym względem serial przypomina mi Zemheri, gdzie nic się niczego nie trzymało (i postacie i wątki są tu "z czapy"), no tak nierealne, że wystarczy zmienić muzę i kolorystykę... i jest gotowy romcom. Wartości fabularnej ten serial nie ma ani grama - przynajmniej na razie, choć wątpię, że w kolejnych odcinkach jej nabierze. W efekcie trochę się zmuszam i wyczekuję aż pojawi się postać ex narzeczonego protki, tudzież jej rodziców, szczególnie tatusia. Cała reszta jest nudna i mocno przekolorowana. Czy Kerem podczas kręcenia miał jakieś problemy z cerą? Od kilku już odcinków rzucają się w oczy plamy na twarzy, że nawet makijażyści sobie z nimi nie radzą. Albo to alergia na jakiś kosmetyk. i.imgur.com/1Dw2LtR.png
|
|
|
Post by julia on Feb 1, 2023 16:51:37 GMT
Obejrzałam serial w naszej telewizji i bardziej mi się podobał, niż na przykład "Tylko z tobą"( ten zaś praktycznie wcale) czy "Czarna Perła". Był trochę momentami szorstki, dzięki Keremowi Bursinowi. On zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Nie lubiłam postaci Asli, zaś postać Derin była trochę mdła.
|
|
|
Post by lucy on Feb 1, 2023 17:19:31 GMT
Nie lubiłam postaci Asli, zaś postać Derin była trochę mdła. julia, wyżej już o Leyli napisałam, że mnie aktorsko rozczarowała. No Asli na razie jest na tyle mało, że nie mam o niej wyrobionego zdania. W scenach postać wypada o niebo lepiej od postaci protki, ale czy ją lubię? Jeszcze nie wiem. Serial ma 60 odcinków, a ja widziałam dopiero 10.
|
|
|
Post by lucy on Feb 2, 2023 17:30:27 GMT
Odcinki 11-12, były już ciekawsze i się mniej nudziłam. Ale to dalej serial płytki, który w odbiorze gorzej wypada od dwóch klap Limona, które wcześniej oglądałam (Burza namiętności, Sploty nienawiści). Poza tym nie lubię wątków bokserskich, a taniec protki, który mógłby tu wiele wnieść jest jakiś dziwny i nieprzyciągający uwagi. Słabo go Cagrı Vila dobrała do tej fabuły, bo ten wszechobecny mrok panujący w klimacie jeszcze bardziej pogłębia. Serialu absolutnie nie polecam osobom , które szukają w serialach bardziej optymistycznych i pogodnych klimatów. Tu jest prawie ciągle wisielczo. Asli się zakochuje w procie, a Derin jest zazdrosna. Ciekawe jak się sytuacja dalej rozwinie.
|
|
|
Post by mira on Feb 13, 2023 9:09:21 GMT
W związku z tym, że w Turcji trwa obecnie przerwa w emisji seriali, postanowiłam sięgnąć po jakąś starszą produkcję i stanęło na tej.
Tytułem wstępu muszę nadmienić, że Kerema i Nilperi bardzo lubię i mam wobec nich spore oczekiwania. Myślę, że dość dobrze znam ich aktorstwo, bo obejrzałam sporo seriali i filmów z ich udziałem (m.in. Kiraz Mevsimmi, Yeni Hayat, Kuzgun, Aynen Aynen, Unutursam Fisilda, Seref Meselesi, Can Feda, Iyi Oyun, Muhtesem Ikili, Sen Çal Kapimi), dlatego liczę, że mnie nie rozczarują. Leylę widziałam w dwóch filmach, czyli Delibal i Cebimdeki Yabanci, na suwaku obejrzałam też Kiralik Ask i widziałam kilka scen z serialu Kizim. Aktorka jest mi zupełnie obojętna.
Z pozostałej obsady kojarzę oczywiście kilka osób, ale z nikim nie czuję się bliżej związana (że tak to ujmę). Natomiast bardzo ciekawi mnie ojciec głównego bohatera, bo zawsze mi się wydawało, że ten aktor wygląda bardzo groźnie i gra wyłącznie samych mafiozów. Widziałam go w serialu 50m2. Tutaj bardzo miło mnie zaskoczył - gra dobrego faceta.
Ogólnie nie lubię seriali z lektorem. Ale jak już zacznę jakiś oglądać, to z czasem się przyzwyczajam. Tak też było w tym przypadku. Pierwszy odcinek oglądało mi się kiepsko, potem się wkręciłam i lektor już mi nie przeszkadza, choć oczywiście wyłapuję słowa, które wiem, że dziewczyny na grupie przetłumaczyłyby inaczej. Zaletą lektora jest natomiast to, że nie muszę non stop wpatrywać się w ekran i mogę w międzyczasie robić coś innego. Dzięki temu serial powinnam obejrzeć znacznie szybciej, niż gdybym musiała w skupieniu czytać napisy.
Obejrzałam odcinki 1-4. Ogólnie wydaje mi się to wszystko dość naiwne i naciągane. Chodzi o sposób, w jaki Ali i Derin się poznali i do siebie zbliżyli. Kto normalny goniłby przez pół miasta z butem w ręku za obcą osobą? Do tego w momencie, gdy dopiero co do tego miasta przybył, kompletnie go nie zna, no i przede wszystkim jest umówiony z inną osobą? Ja bym machnęła ręką, jestem przekonana, że większość ludzi również. Ale w serialu musimy mieć miłość od pierwszego wejrzenia, przeznaczonych sobie ludków, którzy po latach życia w nieświadomości, w zawieszeniu, nagle odnajdują się w Stambule. Ech...
Sytuacja w domu Derin też jest dziwna. Niby rodzina kochająca, niby spokojna, ale rodzice wielokrotnie stosują szantaż emocjonalny i próbują córką manipulować. Mają własną wizję tego, jak ma wyglądać życie Derin, czym dziewczyna ma się zajmować, jak postępować. Fakt, że mogła zbuntować się nieco wcześniej, a nie na kilka dni przed ślubem... Dobrze, że chociaż widz wie, że ten jej narzeczony rzeczywiście jest dupkiem. Inaczej takie strojenie fochów mogłoby zostać kiepsko odebrane. Ojciec początkowo wydawał się być uczciwym biznesmenem, ale teraz nie jestem przekonana. To, jak potraktował dziennikarza, było naprawdę paskudne. Myślałam, że Yigit prowadzi lewe interesy bez wiedzy przyszłego teścia, ale sama już nie wiem...
Co do historii z przeszłości - została wyjaśniona tak szybko, że aż jestem w szoku. Może lepiej, jakby z tym trochę poczekali? Tymczasem od razu w pierwszym odcinku (tureckim) dowiadujemy się, co przeżył, co widział mały Ali. Od razu wiemy, dlaczego ojciec zabił matkę. Od razu dowiadujemy się, że ojcem wcale nie był. Od razu wiemy, jak wyglądała relacja matki i Sahina. Co więcej - Sahin od razu dowiaduje się, że Ali to jego syn. Ciekawe, czy równie szybko mu o tym powie?
Rauf poważnie choruje, choć chyba nie wyłapałam na co. Myślę jednak, że tak szybko nie umrze, bo jego bohater jest ważny w tej historii, zresztą poczułam do niego sympatię. Myślę że ani on, ani Sahin, nie dadzą zrobić Aliemu krzywdy. A będzie wielu takich, którzy skrzywdzić go spróbują... Ali nie jest świadomy, z kim się zadał, kim jest Derin i jakie kłopoty na niego ściągnęła...
Odchodząc od fabuły, coś mi się nie zgadza z wiekiem bohaterów. Ali raz chyba powiedział, że ma 29 lat, potem było, że 24. Nie wiem, czy ja coś pomieszałam, czy naprawdę podano dwie różne wersje? Ogólnie Kerem ma taki wygląd, że pasuje i tak, i tak. Natomiast Derin ma lat 21, jeśli dobrze usłyszałam. Czy w takich bogatych, dobrze sytuowanych i absolutnie niezacofanych rodzinach, tak młode dziewczęta wydaje się za mąż? Nawiasem mówiąc, Leyla wygląda na znacznie więcej lat.
|
|
|
Post by mira on Feb 15, 2023 8:43:20 GMT
Obejrzałam już 14 odcinków. Ogląda się dobrze, choć zdarzają się dłużyzny, a fabuła nie jest szczególnie porywająca. Serial to taki średniak, nie wzbudza we mnie większych emocji, ale i nie irytuje. Mam ochotę kontynuować, choć nie jest tak, że nie mogę się doczekać kolejnego odcinka i muszę zarywać noc. Po raz pierwszy oglądam turecki serial telewizyjny z lektorem i w takiej wersji, że każdy odcinek ma 44 minuty. Przez to, że odcinki kończą się nagle, a końcówki tureckich odcinków wypadają w środku odcinków polskich, czasem dziwnie się to ogląda Raz się zdarzyło, że musiałam sprawdzić, jak przejście między scenami wyglądało w oryginale, bo nie mogłam uwierzyć w tak nagły przeskok i myślałam, że zaszła jakaś pomyłka... Co do fabuły, mam wrażenie, że trochę kręcimy się w kółko. Ojciec i były narzeczony Derin wciąż mają coś do Aliego, wciąż na różne sposoby próbują go atakować. Derin i jej rodzice wiedzą już, że Ali jest synem Sahina. Sam Ali niczego nie podejrzewa. Zachowanie rodziców Derin jest potworne. Ale chyba matka przeraża mnie bardziej niż ojciec, chociaż to nie ona jest mordercą. Yigit i jego matka to kolejna historia... Zaraz zaczną się jakieś sprawy z mafią, bo czym byłby serial turecki bez wątku mafijnego? Podejrzewam, że małżeństwo z Asli też wkrótce stanie się problemem, bo dziewczyna ewidentnie czuje miętę do "męża". Jeszcze nic złego nie zrobiła i wiem, że serce nie sługa, ale jednak zakochiwanie się w facecie, który podoba się przyjaciółce, nie powinno mieć miejsca. Natomiast faktem jest, że wątek miłości Aliego i Derin rozwija się jakoś drętwo, czegoś mi tutaj brakuje.
|
|
|
Post by mira on Feb 17, 2023 21:20:38 GMT
Za mną 21 odcinków (tych polskich oczywiście).
Cóż mogę powiedzieć? Bardzo lubię Asli i uważam, że Ali bardzo do niej pasuje. Derin niezbyt przypadła mi do gustu. Niby ma dziewczyna dobre serce, ale jest jakaś taka mdła i niemrawa. Asli ma charakterek, jest wesoła, zabawna i ewidentnie w Alim zakochana, ale póki co pozostaje bardzo lojalna wobec przyjaciółki. Lubię ją bardziej niż protkę i nic na to nie poradzę.
Przeliczając na tureckie odcinki, to zdaje się, że jestem gdzieś w połowie 8., a już wszystkie największe tajemnice wyszły na jaw. Została tylko sprawa machlojek Yigita i jego porachunków z mafią. Jak i to rozwiążą, to o czym ten serial będzie dalej? Ciekawe...
|
|