|
Post by Atahan on May 1, 2021 15:06:27 GMT
Jak im nie wstyd tego nagrywać i pieniądze z tego brać. i oni na pewno biorą większe pieniądze, niż proci z emmanet. Mało że przegonili ich w totalu to jeszcze AB. Śmiech na sali. Niech oni się opamiętają i skończą nawet na tym 20 odcinku... Wyniki oglądalności nie są równe jakości serialu. Nie oglądam serialu, ale akurat życzę im, żeby pomimo słabych wyników oglądalności dobili do 26-iu odcinków. Wtedy będzie cień nadziei, że finał został już wcześniej rozpisany (gdy Star TV ogłosił liczbę odcinków) i nie będzie napisany na szybko, a połowa wątków nie rozwiązanych. To, że "Emanet" ma wyższą widownię, nie oznacza, że jest lepszy, a jestem w stanie strzelać w ciemno, że już teraz ciągną fabułę (kojarząc komentarze ze ślubu protów i ich 'życia małżeńskiego'). Nasza ukochana "Elif" też kręciła wyniki 2,8%-3,3%. Mam nadzieję, że twórcy "Akrep" wykorzystają szansę, jaką dostali, bo gdyby serial poszedł na FOX, to przy 6. odcinku byłby finał. A właśnie, julia , jak oceniasz serial?
|
|
|
Post by lucy on May 1, 2021 15:37:38 GMT
W całej rozciągłości zgadzam się z tym co napisał Atahan, zresztą już wielokrotnie o tym pisałam, ze wyniki seriali z Turcji nijak się mają do ich jakości. Lepiej jest oglądać serial, który ma wyniki nie za dobre, ale kanał pozwala twórcom pisać sensowny scenariusz, gdzie wszystko jest rozplanowane i logiczne pospinane, niż się katować chwilowymi hitami, gdzie po iluś tam odcinkach już się wymiotuje poprzeciąganym do granic możliwości wątkami i tonąc w oceanie samych narzekań i ciągłych frustracji błaga o finał. Już takich seriali w Turcji, gdzie się hit zamienił w potworka było mnóstwo, bo Turasy nie wiedzą co to szacunek dla widza. Najpierw go wciągają w niby dobrą historię, a potem zostawiają z ręką w nocniku. Ja już się w każdym razie nie tykam tureckich hitów, bo dobrze wiem jak w efekcie skończą. Ostatnio zresztą wszystkie tego typu przerwałam, żeby mnie nie dopadł dizi-covid. Next, myślę, że aktorzy w Akrepie nie pracują gorzej od tych z seriali w top 10, więc dlaczego mieliby się wstydzić brać gaże? Gorzej by było, gdyby twórcy Akrepa zamknęli serial po 6 odcinkach i potem go wrzucili do dystrybucji jako miniserial. Byłoby to dla mnie jedno wielkie oszustwo. Mam też nadzieję, że inny serial na Star (ten z Ozcanem) też się zamknął w schludnej i logicznej historii, przy której nikt nie będzie wymiotował jak przy niektórych hitach niebawem.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 1, 2021 19:19:29 GMT
Jest w tym sporo racji. Turcy jak mają za dobry wynik to Turcy wpadają na najbardziej absurdalne wątki.
|
|
|
Post by julia on May 2, 2021 20:52:23 GMT
Atahan, więcej za dwa dni. Serial beznadzieja
|
|
|
Post by Matthias on May 7, 2021 18:52:12 GMT
Reytingi za 06.05.2021 - CZWARTEKТОТАL:1. Bir Zamanlar Çukurova (95 odcinek) 9.33%⬆(+0.47) 2. Camdaki Kiz (5 odcinek) - 7.51%⬇(-0.16) 6. Mucize Doktor (61 odcinek) - 5.44%⬆(+0.35) 10. Bir Zamanlar Kıbrıs (6 odcinek) - 4.94%⬇(-0.29) 17. Alev Alev (26 odcinek) - 3.02%⬇(-0.01) 40. Akrep (21 odcinek) - 1.34%⬆(+0.12) АВ:1. Camdaki Kiz - 11.24%⬇ (-0.09) 3. Bir Zamanlar Çukurova - 6.15%⬆ (+0.68) 4. Bir Zamanlar Kıbrıs - 5.53%⬇(-0.61) 5. Mucize Doktor - 5.29%⬆(+0.17) 21. Alev Alev - 2.05%⬇(-0.24) 51. Akrep - 0.86%⬆(+0.25)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 7, 2021 21:08:40 GMT
A akrep nadal nie ma ogłoszonego finału.?
|
|
|
Post by Matthias on May 8, 2021 9:25:27 GMT
Rzekomo finał miał być na 26 odcinku. Czyli zapowiedziany miał z góry, ale czy zmniejszą, czy puszczą kolejny sezon (w co wątpię) to się dowiemy wkrótce.
|
|
|
Post by lucy on May 13, 2021 10:43:43 GMT
💥 Star TV podpisał kontrakt na 26 odcinków serialu, dlatego mimo niskich ocen zmuszony jest do emitowania go. W najbliższy czwartek wyjdzie odcinek 22.
|
|
|
Post by julia on May 18, 2021 20:53:15 GMT
Next, myślę, że aktorzy w Akrepie nie pracują gorzej od tych z seriali w top 10, więc dlaczego mieliby się wstydzić brać gaże? Gorzej by było, gdyby twórcy Akrepa zamknęli serial po 6 odcinkach i potem go wrzucili do dystrybucji jako miniserial. Byłoby to dla mnie jedno wielkie oszustwo. lucy, masz rację, aktorzy , grający w "Akrepie" nie grają gorzej. Jeśli chodzi o grę , to uważam, że wszyscy grają bez zarzutu, może jakoś specjalnie mężczyźni się nie wyróżniają, ale widać ,że pracują na planie. Mnie nie odpowiadają grane przez nich postacie, a zwłaszcza Ferda działa mi na nerwy, swoim pokrętnym charakterem. Narzekano, że w "Sefirin Kizi" Sancar, krzyczał i wymachiwał rękami, tutaj bije go na głowę Ferda. Poza tym nie podoba mi się ta wszechmoc ludzi mających wpływy, przestawianie ludzi jak pionki na szachownicy. Chodzi mi o Perihan. Czy ciekawa jest historia matki i córki, które przed laty postąpiły identycznie, tzn. oddały maleńkie dzieci. A potem wielką miłością obdarzyły te z innego związku? Może i tak, bo zazwyczaj po latach prawda wychodzi na jaw z całym bagażem najróżniejszych emocji ( podobnie było we "Łzach Cennet"), ale tutaj jedno z tych odtrąconych i porzuconych dzieci staje się skorpionem Pojawienie się dwóch nowych męskich postaci - Ahmeta i Efego komplikuje sytuację. Ahmet - ojciec Ayse, chce się odegrać na Ferdzie, ale też i przejąć holding, którym zarządza teraz , po śmierci Hakana ,Perihan. Jest to bardzo szemrana postać Efe kręci się koło Merve - córki Ferdy. Ahmet poza tym wszystkich trzyma pieczę nad swoją własną córką , ale i Merve. Dostaje się Efemu, dostaje się też Arasowi za to, że po okresie , w którym nie udało mu się stworzyć rodziny z Duru (sprzeciw Perihan, sprzeciw Sahina), zaczyna zbliżać się do Ayse, a to przecież niegodny ręki pani prawnik chłopak. Sahin - mimo, że ożenił się z Ipek (siostra Arasa), nienawidzi go z całego serca, uważając za mordercę. Żal Arasa , Ferda po pobycie w więzieniu, otrzepała się , wstała i dalej daje radę , nie oszczędzając przy tym innych. Trzeba powiedzieć, że ta postać ma wyjątkowo mocny charakter, zaś Aras po wyjściu z więzienia nie może za bardzo się pozbierać. Może Ayse mu pomoże? Ostatni odcinek przynosi dodatkowo chorobę Perihan Rak jest w stadium nieoperowalnym. Wzorem tureckich bohaterów serialowych nikt oczywiście nie może się o tym dowiedzieć. Perihan rozmawia tylko z Ferdą ... Jest tyle w "Skorpionie" krętactw, matactw i złych głównych postaci , a pozostałych albo bezwolnych , mdłych do bólu, albo też w coś umoczonych, że dla mnie ten serial jest naprawdę niestrawny.
|
|
|
Post by Matthias on May 21, 2021 17:19:52 GMT
Reytingi za 20.05.2021 - CZWARTEK ТОТАL:1. Bir Zamanlar Çukurova (97 odcinek) 9.22%⬇(-1.11) 2. Camdaki Kiz (6 odcinek) - 6.08%⬇(-1.42) 3. Mucize Doktor (63 odcinek) - 5.18%⬇(-0.38) 5. Bir Zamanlar Kıbrıs (7 odcinek) - 4.66%⬇(-0.25) 11. Alev Alev (27 odcinek) - 2.81%⬇(-0.21) 37. Akrep (22 odcinek) - 1.05%⬇(-0.29) АВ:1. Camdaki Kiz - 8.07%⬇ (-3.17) 2. Bir Zamanlar Çukurova - 5.46%⬇(-1.45) 3. Mucize Doktor - 5.36%⬆(+0.21) 8. Bir Zamanlar Kıbrıs - 4.25%⬇(-1.28) 12. Alev Alev - 2.23%⬆(+0.18) 33. Akrep - 0.76%⬇(-0.10)
|
|
|
Post by Matthias on May 29, 2021 14:23:15 GMT
Reytingi za 27.05.2021 - CZWARTEKТОТАL:1. Bir Zamanlar Çukurova (98 odcinek) 8.53%⬇(-0.69) 2. Camdaki Kiz (7 odcinek) - 5.81%⬇(-0.27) 6. Mucize Doktor (64 odcinek, FINAŁ ) - 4.86%⬇(-0.32) 7. Bir Zamanlar Kıbrıs (8 odcinek) - 4.17%⬇(-0.49) 13. Alev Alev (28 odcinek, FINAŁ ) - 2.71%⬇(-0.10) 33. Akrep (23 odcinek) - 1.15%⬆(+0.10) АВ:1. Camdaki Kiz - 7.67%⬇ (-0.40) 2. Bir Zamanlar Çukurova - 5.62%⬆(+0.16) 4. Bir Zamanlar Kıbrıs - 5.18%⬆(+0.93) 5. Mucize Doktor (FINAŁ ) - 5.10%⬇(-0.26) 13. Alev Alev (FINAŁ ) - 1.97%⬇(-0.26) 55. Akrep - 0.61%⬇(-0.15)
|
|
|
Post by julia on May 31, 2021 16:16:17 GMT
Osobiście nie przypominam sobie takich "oklasków" na cześć serialu. Znów mam zaległości, jednak w najbliższym czasie spojrzę na wyczyny Ferdy
|
|
|
Post by Matthias on Jun 4, 2021 19:11:02 GMT
Reytingi za 03.06.2021 - CZWARTEKТОТАL:1. Bir Zamanlar Çukurova (99 odcinek) 8.78%⬆ (+0.25%) 2. Camdaki Kiz (8 odcinek) 8.01%⬆ (+2.20) 7. Bir Zamanlar Kıbrıs (9 odcinek) 3.75%⬇(-0.42%) FINAŁ SEZONU 33. Akrep (24 odcinek) 1.20%⬆(+0.05) АВ:1. Camdaki Kiz - 9.75⬆ (+2.08%) 2. Bir Zamanlar Çukurova 5.46%⬇(-0.16%) 6. Bir Zamanlar Kıbrıs 3.63% ⬇ (-1.55%) 33. Akrep 0.79%⬆ (+0.18%)
|
|
|
Post by Matthias on Jun 12, 2021 9:40:13 GMT
Reytingi za 10.06.2021 - CZWARTEK ТОТАL:1. Bir Zamanlar Çukurova (100 odcinek) 8.76%⬇(-0.02%) 2. Camdaki Kiz (9 odcinek, FINAŁ SEZONU) - 7.73%⬇(-0.28) 29. Akrep (25 odcinek) 1.24%⬆(+0.04) АВ:1. Camdaki Kiz (FINAŁ SEZONU) - 11.06%⬆(+1.31%) 3. Bir Zamanlar Çukurova 4.59%⬇(-0.87%) 32. Akrep - 0.76%⬇(-0.03%)
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jun 12, 2021 21:30:05 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 13, 2021 10:19:27 GMT
Tak trzeba żyć. Klapa emitowana przez cały sezon.
|
|
|
Post by Atahan on Jun 13, 2021 10:55:04 GMT
Dzisiaj chyba ruszę z tym serialem. Już w zeszłym roku sobie powiedziałem, że będę się brać za skończone seriale (oprócz tego jedynego... ), a ten mnie jednak ciekawi. Od miesiąca nie obejrzałem nic z tureckich seriali to trzeba to zmienić.
|
|
|
Post by lucy on Jun 13, 2021 11:31:31 GMT
Od miesiąca nie obejrzałem nic z tureckich seriali to trzeba to zmienić. " style=""] A Cati Kati już skończyłeś? Tutaj jest przynajmniej szansa na logiczną i dobrze rozplanowaną fabułę, skoro serial miał podpisana umowę na cały sezon.
|
|
|
Post by Atahan on Jun 13, 2021 11:43:21 GMT
A Cati Kati już skończyłeś? Nie i raczej nie skończę. Dużo mi nie zostało, ale i tak nie ma sensu tego dokańczać. Tam się nic nie działo. To znaczy niby się działo, ale to były takie rzeczy (wymyśliłem coś nowego) 'niewpływające na fabułę, której nie ma'. Owszem, można było się czasem pośmiać, ale jakbym miał z perspektywy kilku miesięcy powiedzieć o czym było te 10 odcinków, które obejrzałem... .....
|
|
|
Post by Atahan on Jun 13, 2021 14:59:57 GMT
ODCINEK 1 Nie sądziłem, że tak się stanie, ale jestem pod wrażeniem, naprawdę. I już się boję zarazem wiedząc, że Erkan Birgoren tego nie pisze do końca, bo go wywalili za słaby rating. Reżyseria bardzo dobra, ujęcia ładne, kolory... wszystko wygląda świetnie i moim zdaniem Gokcen Usta po raz kolejny się spisał. Muzyka w wykonaniu Sakiego i Ugura przynosi czasem na myśl "Zemheri", ale i tak jest bardzo ładna. Pod względem fabuły jest bardzo ciekawie. Jest intryga, tajemnica, morderstwo. Z 135 minut, 120 było naprawdę ciekawe (były sceny modlitw po pogrzebie...). Ferda jest świetna, obecnie chyba moja ulubiona postać w tym serialu. Jest inteligenta, przebiegła, oczywiście nie bez powodu. Uwielbiam to jak po zamordowaniu siostry umiejętnie wszystko ukartowała, choć samo morderstwo nie było planowane. Na szybko potrafi sobie ułożyć zapasowy plan. Zadzwoniła do Arasa, zagrała na jego emocjach. Chłopak wrzuca ciało Berny do rzeki, a jej głowa cały czas pracuje i niezauważalnie wszystko nagrywa telefonem. Bardzo dobrze robi, bo Aras już przeżywa to, co zrobił. Jest bombą z opóźnionym zapłonem, a to nagranie będzie idealnym zniszczeniem tej bomby. Ferda powycierała wszystkie dowody świadczące na nią, można rzec, że jej tam nie było. Później przed Fikretem zrobiła szopkę, jak to się wszystkiego dowiedziała, że on jest tak naprawdę mężem jej siostry. Bardzo dobrze gra, żeby zdobyć bogactwo jej matki, a samej Perihan to nie na rękę. Pewnie Ferda przypomina jej mężczyznę, który jest ojcem jej córki. Ale czy aby tylko napewno? Coś mi się wydaje, że nie. Po coś ją znalazła po 40 latach. Gryzło ją sumienie? Niby tak to tłumaczy Ferda. No i okazuje się, że córka podziela los matki, bo Ferda też zostawiła swoją córkę, którą teraz spotkała po 24 latach za kratami. I ta córka też wie, że Ferda to jej matka i na jej plecach także jest tatuaż ze skorpionem. Tak naprawdę cały serial kręci się wokół Ferdy, Perihan, Arasa i Fikreta. Z Ameryki na pogrzeb przyleciała Duru i być może u niej i Arasa coś może się zadziać. Cała reszta bohaterów to mniej znaczące tło, z którego wyróżnia się Sahin, bo po prostu jest nastolatkiem i dostał trochę więcej do zagrania. Z bohaterów irytuje mnie tylko jedna jedyna Ipek. Nie dzierżę takich ludzi, mieszka w jakimś starym domu, a się zachowuje jak paniusia z wyższych sfer. Jeszcze ten jej akcent i styl mowy, jak z telenowel dla dzieci z Disneya. Serial zapowiada się bardzo dobrze i patrząc z obecnej perspektywy nie rozumiem dlaczego zdobywa słabe wyniki oglądalności, bo jest dobry. Aktorzy grają dobrze, może oprócz Yusufa Cima, bo on dalej moim zdaniem grać nie umie. Fabuła jest ciekawa, scenariusz przytrzymuje przy ekranie od początku do końca. Ok, to dopiero 1. odcinek, ale już wtedy Turcy się wykruszali.
|
|
|
Post by lucy on Jun 13, 2021 19:46:42 GMT
Przypomniała mi się aż akcja Tuny w Sahin Tepesi. Tez było przypadkowe morderstwo i pozbycie się ciała poprzez wrzucenie go do jeziora. A jak tam rezydencja Boranów? Ich duch wyparował?
|
|
|
Post by Atahan on Jun 13, 2021 20:49:34 GMT
Przypomniała mi się aż akcja Tuny w Sahin Tepesi. Tez było przypadkowe morderstwo i pozbycie się ciała poprzez wrzucenie go do jeziora. Tutaj Ferda celowo zwołała swoją siostrę i jednocześnie żonę swojego kochanka do rezydencji letniskowej, bo chciała się pokazać jako kochanka. Wtedy Berna źle ją potraktowała, spoliczkowała, a na koniec potraktowała jak tanią prostytutkę wsuwając w biust kilka stówek. Ferda się wnerwiła i oddała jej plaskaczem, trochę za mocnym, bo Berna uderzyła głową o lampę (taką ogrodową malutką) i umarła. Plan był inny, ale Ferda na szybko wymyśliła, że trzeba upozorować przedawkowanie i samobójstwo, zadzwoniła do Arasa i umiejętnie zastawiła też haczyk na niego nagrywając jak wrzuca zwłoki z łódki do wody. Córka Tuny w "Sahin Tepesi" byłaby w tej sytuacji z ręką w nocniku, gdyby nie Tuna, chociaż z tego, co pamiętam bohater Ilhana Sena okazał się od nich jeszcze mądrzejszy na początku. Już za wiele z "Sahin Tepesi" nie kojarzę. A jak tam rezydencja Boranów? Ich duch wyparował? Moim zdaniem nic tam nie zostało po Boranach, ale może się mylę, dlatego podrzucę kilka fotek. Wrzucę je w spojler, żeby nie zabierały dużo miejsca. Kolory ścian, meble, akcesoria wszystko zrobione w nowoczesnym, ale szykownym stylu. Dominują na ogół kremowa biel z jakimiś ciemnymi, ale ciepłymi dodatkami. Cały wystrój jest zrobiony w takiej ciepłej kolorystyce.
|
|
|
Post by lucy on Jun 14, 2021 9:56:15 GMT
Córka Tuny w "Sahin Tepesi" byłaby w tej sytuacji z ręką w nocniku, gdyby nie Tuna, chociaż z tego, co pamiętam bohater Ilhana Sena okazał się od nich jeszcze mądrzejszy na początku. " style=""] Już za wiele z "Sahin Tepesi" nie kojarzę. Też za wiele nie pamiętam, ale akcji ze zwłokami i wątku z szantażem (za każdym razem kiedy widzę Ilhana w tym nowym romcomie, to przed oczyma stają mi obrazy z jego morderczym spojrzeniem w ST ) chyba nigdy nie zapomnę. 😂 Moim zdaniem nic tam nie zostało po Boranach, Faktycznie i nawet nieźle to wygląda na fotkach. Jak sobie przypomnę wystrój tej rezydencji za czasów Ferhat i Sirin, gdzie oczy mnie bolały przy każdej prawie scenie to tutaj jest mega gustownie. Jedynie schody się uchowały
|
|
|
Post by julia on Jun 17, 2021 21:04:35 GMT
Końcówka - nie spodziewałam się tego - tragiczna
|
|
|
Post by julia on Jun 17, 2021 21:12:17 GMT
Ferda jest świetna, obecnie chyba moja ulubiona postać w tym serialu. Jest inteligenta, przebiegła, oczywiście nie bez powodu. Uwielbiam to jak po zamordowaniu siostry umiejętnie wszystko ukartowała, choć samo morderstwo nie było planowane. Na szybko potrafi sobie ułożyć zapasowy plan. Zadzwoniła do Arasa, zagrała na jego emocjach. Chłopak wrzuca ciało Berny do rzeki, a jej głowa cały czas pracuje i niezauważalnie wszystko nagrywa telefonem No widzisz, a mnie ta inteligencja ( niewątpliwa), przebiegłość, Ferdy od samego początku totalnie działały na nerwy. Jej knucie wywoływało otwieranie się noża i zgrzytanie zębów. Ferda- moim zdaniem - to postać choć skrzywdzona przez życie , za cel postawiła sobie wyłącznie zemstę, jest po prostu zła, napastliwa, bezwzględna, egoistyczna...Nie ma w niej nic, co mogłabym polubić...
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 18, 2021 5:37:21 GMT
Reytingi za 20.05.2021 - CZWARTEK ТОТАL:1. Bir Zamanlar Çukurova (97 odcinek) 9.22%⬇(-1.11) 2. Camdaki Kiz (6 odcinek) - 6.08%⬇(-1.42) 3. Mucize Doktor (63 odcinek) - 5.18%⬇(-0.38) 5. Bir Zamanlar Kıbrıs (7 odcinek) - 4.66%⬇(-0.25) 11. Alev Alev (27 odcinek) - 2.81%⬇(-0.21) 37. Akrep (22 odcinek) - 1.05%⬇(-0.29) АВ:1. Camdaki Kiz - 8.07%⬇ (-3.17) 2. Bir Zamanlar Çukurova - 5.46%⬇(-1.45) 3. Mucize Doktor - 5.36%⬆(+0.21) 8. Bir Zamanlar Kıbrıs - 4.25%⬇(-1.28) 12. Alev Alev - 2.23%⬆(+0.18) 33. Akrep - 0.76%⬇(-0.10) Takiego wyniku chyba jeszcze u żadnego serialu nie widziałam…
|
|
|
Post by Atahan on Jun 18, 2021 7:17:43 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jun 18, 2021 14:00:17 GMT
Reytingi za 17.06.2021 - CZWARTEKТОТАL:
1. Bir Zamanlar Çukurova (101 odcinek) 8.49%⬇(-0.27%) 17. Akrep (26 odcinek, FINAŁ) 1.97%⬆(+0.74) АВ:1. Bir Zamanlar Çukurova - 6.11%⬆(+1.42%) 14. Akrep (FINAŁ) - 1.71%⬆(+0.95%)
|
|
|
Post by julia on Jun 19, 2021 9:05:04 GMT
Znów mi długi post uciekł, a tyle się naprodukowałam. Nawet nie wiem, co nacisnęłam. No nic, muszę się napić kawy, aby odzyskać chęć do napisania kolejnego . W każdym razie, jestem pozytywnie zaskoczona końcowymi odcinkami "Akrepa". No i była niespodzianka ! A to lubię.
|
|
|
Post by julia on Jun 19, 2021 10:42:01 GMT
Przy takim upale, to chyba lepiej się sprawdzą krótsze posty Oglądałam serial, choć , jak wiecie Ferda doprowadzała mnie chwilami do białej gorączki, podobnie irytowała mnie Perihan, wiecznie z zaciśniętymi ustami, ale to te dwie postaci stanowiły główną oś serialu. Nie tylko ze względu na scenariusz, ale i na grę Evrim Alasyi i Demet Akbag. No może jeszcze w ostatnich odcinkach Ahmet - były Ferdy i ojciec Ayse. Pozostali to tło i to mocno średnie. Jakoś nie bardzo fascynowały mnie perypetie młodzieży, chociaż one były. Skorpion, gad przebiegły, wytrwały, inteligentny , czeka na dogodny moment, aby w swoją ofiarę wbić śmiercionośny kolec. Taka od początku była Ferda, impulsywna, ale i cierpliwa, przyczajona i agresywna... Główne bohaterki - matka i córka nosiły w sobie odium trującej przeszłości. Obydwie porzuciły pierwsze urodzone dziecko - Perihan Ferdę, zaś Ferda Ayse. Całą macierzyńską miłość przelały na kolejne córki : Bernę i Merve. Życie miały ciężkie . Perihan w wieku 17.lat została wydana przez ojca za obleśnego, okrutnego dziada, urodziła córkę i uciekła. Ferda, bez matki, rodziny, jako nastolatka związała się z Ahmetem, ale ten nie zdał egzaminu i zostawił ją w ciąży. Urodziła się Ayse i historia się powtórzyła - dom dziecka ,obcy ludzie, ale Ayse skończyła studia , a potem na jej ślad trafiła babka.... Ahmet, mimo, że typ szemrany, życie miał naznaczone piętnem domowej zbrodni (zabite dziecko), dokonanej przez ojca. Kocha Ferdę, ale całokształt go przerósł - chce w nią strzelić, a strzela w siebie ....Co ciekawe , krew na szklanym stole, jak i zakrwawione prześcieradło w jego rodzinnym domu nie były rozmyte, co za odwaga produkcji Obydwie poranione duchowo ułożyły sobie życie - Perihan wyszła bogato za mąż, potem przejęła firmę i stała się głową rodziny. Ferda dorobiła się salonu fryzjerskiego i biedy raczej nie klepała, ale postanowiła odszukać rodzicielkę i się z nią rozliczyć, zapominając, że postąpiła tak jak ona. Po rozlicznych dramatycznych sytuacjach ( romans z Fikretem, mężem Berny, jej przypadkowa śmierć, ale kładąca się cieniem na Ferdzie, wciągnięcie Arasa w brudne rozgrywki, więzienie, poznanie Ayse, pojawienie się Ahmeta, który dorobił się majątku w nieczysty sposób oraz zabił Fikreta...) wydawałoby się, że wszystko jakoś przycichło, wnuczki zostały serdecznie przyjęte przez babkę i cioteczne rodzeństwo, Ferda też się trochę uspokoiła... Jednak los robi, co chce. Perihan jest w ostatnim stadium choroby nowotworowej, głową rodziny ma być Ferda. Sahin i Duru nie mogą się z tym pogodzić,nadal obwiniają ją o śmierć matki, ale słowo babki się liczy, ona trzyma władzę. Finałowy odcinek , to także dwa śluby :Duru i Arasa (oficjalny, bo dziecko już mają) oraz Merve i Efego. Jest uroczyście, kolorowo, wesoło, po weselu młodzi udają się w podróż poślubną, a Perihan zaprasza córkę do letniego domu. Powracają wspomnienia... Kolacja, rozmowa , nagle Ferda słabnie. W rękach Perihan widać małą buteleczkę. Córka błaga o pomoc, ale matka układa ją na sofie, płacze, gdy Ferda z trudem łapie powietrze.... Nagle zjawia się Hacer (zaufana i oddana służąca), zbiera naczynia których używała pani, zabiera ją i, wychodząc wypuszcza z puszki...skorpiona....który biegnie po podłodze i wspina się na sofę.... Wynik sekcji - jad skorpiona ! Ayse czyta tę diagnozę, gdy babka leży na łożu śmierci , dwukrotnie na nią patrzy, ale Perihan odwraca wzrok...
|
|