|
Post by Matthias on Nov 11, 2020 14:31:02 GMT
m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTA0MGQ3MmMtNWQ3YS00ZTI3LWIwNDEtOWJjOWM3YzYxNjQ1XkEyXkFqcGdeQXVyNDQ2MTMzODA@._V1_.jpgTytuł: Kiraz Mevsimi - Sezon na Miłość Wytwórnia: Surec Film Producent: Ali Gundogdu Reżyseria: Filiz Gülmez Pakman, Eda Teksöz Scenariusz: Aslı Zengin, Eda Tezcan Kanał: Fox Emisja: 4 lipca 2014 - 28 listopada 2015 Dzień tygodnia: piątek (1-9), sobota (10-59) Gatunek: Komedia romantyczna Ilość odcinków: 51 (S1) + 8 (S2) = 59 Remake koreańskiej dramy "A Gentleman's Dignity". Opis: (Wikipedia) Jest historia młodej studentki – Öykü, która chce zostać najlepszą projektantką mody na świecie. Dziewczyna podkochuje się w Mete – starszym bracie swojej koleżanki. Chłopak traktuje ją jak przyjaciółkę. W dodatku, ma już dziewczynę. W jej życiu niespodziewanie pojawia się przyjaciel Mete – Ayaz, który jest synem topowej projektantki mody. Ayaz od razu zakochuje się w Öykü, jednak nie przyjmuje tego z początku do wiadomości. Öykü i Ayaz przez zbieg okoliczności zostają parą. Matka Ayaza, Önem, od początku nie akceptuje wybranki syna i wraz z Şeymą starają się rozdzielić zakochanych. Jednak ich intrygi nie odnoszą skutku. Z czasem Mete uświadamia sobie, że także kocha Öykü, którą wcześniej odrzucił. Staje do rywalizacji z Ayazem o jej względy. Jego starania niespodziewanie ułatwia wypadek samochodowy, w wyniku którego Öykü doznaje amnezji i zapomina o uczuciu jakie łączy ją z Ayazem, ale pamięta młodzieńczą miłość do Mete. Ayaz mimo to stara się rozbudzić w ukochanej dawne uczucia, a Mete próbuje wykorzystać okazję, którą już kiedyś zaprzepaścił. Öykü jednak odzyskuje pamięć i wraca do Ayaza. Ich uczucie nadal będzie zagrożone przez intrygi Önem, Şeymy czy Mete, który nie zrezygnuje z Öykü. Ostatecznie jednak Öyku i Ayaz pobierają się. Obsada:Özge Gürel ............... Öykü Acar Serkan Çayoğlu ............... Ayaz Dinçer Nilperi Sahinkaya ............... Şeyma Çetin Dağhan Külegeç ............... Mete Uyar Nihal Işıksaçan ............... Burcu Uyar Aras Aydın ............... Emre Yigit Fatma Toptas ............... Sibel Korkmaz Serkan Börekyemez ............... Ilker Korkmaz Neslihan Yeldan ............... Önem Dinçer Nezih Cihan Aksoy ............... Olcay Aysegül Ünsal ............... Meral Acar Tamer Berke Sarikaya ............... Cem Acar Hakan Çimenser ............... Bülent Uyar
|
|
|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 14:33:02 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 14:33:56 GMT
Zwiastuny
Plakaty
Reytingi
|
|
|
Post by Mavi on Nov 14, 2020 14:35:56 GMT
Ten serial to mój koszmar. Lubię, ale nie mogę nigdy obejrzeć drugi raz, bo... A) 2 sezon pokazał wszystko, co najgorsze. Od bezsensownego scenariusza po kiepską grę aktorską głównej pary. B) 1 sezon kocham, ale nie mogę oglądać. Przez to, że dowiedziałam się, że Serkan był dubbingowany nie mogę się skupić na niczym innym niż na patrzeniu, czy usta są dobrze zsynchronizowane z dźwiękiem.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 14:38:37 GMT
Ja obejrzałem cały i powiem tak: 1 sezon uwielbiam w każdym możliwym znaczeniu tego słowa, chociaż i tak było nieco przeciągany... 2 to KOSZMAR
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 14, 2020 16:22:20 GMT
Mój ulubiony turecki serial Od tego też serialu zacząłem przygodę z turkiszami Pierwszy sezon świetny Oglądałem dwa razy Co do drugiego sezonu. Obejrzałem go. Miał tylko 8 odcinków, ale zmienił się klimat jaki pokazano w pierwszym sezonie. Po co te ciągłe kłótnie protów? W finale pierwszego sezonu ślub, a w drugim ta mieszka we Włoszech a on w Turcji, i z tego co pamiętam to w cale jakoś specjalnie jehj nieszukał. Choć spotkanie ich po kilku miesiącach, mi się podobało: ➡️ youtu.be/iafcmt7rscEPo za tym nowy look Ozge też nie zbyt korzystny. Szkoda, że nie zakończyli serialu na tym 51 odcinku. Proci mogli powiedzieć sobie TAK i FIN
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 14, 2020 19:57:15 GMT
Czemu Nilperi Sahinkaya ma zawsze tak k******o irytujące rolę. Nienawidzę takich postaci. Jaki bym serial nie oglądał z jej udziałem to ma takie postacje. Ja jeszcze nie skończyłem oglądać ale obejrze dla naszych gołąbków plus Neslihan
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 14, 2020 20:28:09 GMT
Ten serial to mój koszmar. Lubię, ale nie mogę nigdy obejrzeć drugi raz, bo... A) 2 sezon pokazał wszystko, co najgorsze. Od bezsensownego scenariusza po kiepską grę aktorską głównej pary. B) 1 sezon kocham, ale nie mogę oglądać. Przez to, że dowiedziałam się, że Serkan był dubbingowany nie mogę się skupić na niczym innym niż na patrzeniu, czy usta są dobrze zsynchronizowane z dźwiękiem. A) Czemu go dubbingowali B) Ja jeszcze nie skończyłem oglądać pierwszego sezonu. Nawet nie zwracałem na usta serkana, a teraz będę patrzył.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 15, 2020 0:24:42 GMT
Next Serkan był wtedy prosto po przyjeździe z Niemiec i podobno miał mało turecki akcent, dlatego postanowiono go dubbingować.
|
|
|
Post by Alex on Nov 15, 2020 1:04:38 GMT
Next Serkan był wtedy prosto po przyjeździe z Niemiec i podobno miał mało turecki akcent, dlatego postanowiono go dubbingować. Ale przez wszystkie 51 odcinków?!
|
|
|
Post by lucy on Nov 15, 2020 10:14:06 GMT
Meryem Uzerli jest Niemką. Kiedy dostała rolę we Wspaniałym Stuleciu kompletnie nie znała tureckiego, a mimo to nikt jej nie dubingował.
|
|
|
Post by Mavi on Nov 15, 2020 10:19:03 GMT
Alex nie, tylko przez cały 1 sezon, czyli w zasadzie te najlepsze odcinki. lucy no ja też byłam trochę zdziwiona. Po co było go dubbingować? Jak się 1 sezon oglądało na Puls, to wydawało się, że głos głównego jest idealny... A potem takie rozczarowanie.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 15, 2020 11:59:55 GMT
Ja się nie domyślałem że dubbingują ale jego głos brzmiał jak by ktoś mówił z pokoju dalej.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 26, 2021 18:00:11 GMT
Takiego serialu to już nie będzie. Obecne komedie romantyczne nie mają takiego klimatu. Rok 2014 to były jeszcze te końcowe momenty, gdzie nie liczyła się tak bardzo ilość, a jakość. Niektóre odcinki po 1:30 nawet były. Pomimo obejrzenia 51. odcinków nie miałem uczucia znudzenia, gdyby był nakręcony 2. sezon i TV Puls od razu go wyemitował, to pewnie kolejne 20-30 odcinków mógłbym oglądać. Teraz na etapie 10. odcinka scenarzyści potrafią zepsuć chęć oglądania toną fochów o nic i zabiegami w stylu "Okłamałaś mnie! Już nigdy ci nie zaufam! Nie chcę cię więcej widzieć!". I ścieżka dźwiękowa... była w tym serialu bajkowa Miało być radośnie to było, miało być smutno to też było bez żadnych udziwnień. Jedne z moich ulubionych ścieżek, które do dziś lubię sobie czasem posłuchać: www.youtube.com/watch?v=Kwf4_KReiow&ab_channel=DokuzSekizM%C3%BCzikwww.youtube.com/watch?v=06MjGVFOvaQ&ab_channel=DokuzSekizM%C3%BCzikwww.youtube.com/watch?v=lCnm5DMJGOg&ab_channel=DokuzSekizAudioCzemu Nilperi Sahinkaya ma zawsze tak k******o irytujące rolę. Sama takie wybiera. I ma rację, bo antagonistki dobrze jej wychodzą. Dobrze, że nie pcha się na protki, tak jak to zrobiła Hazal Filiz Kucukkose w 2017 roku, gdzie jako Elif w "Ruya" wyszła bardzo mdło. Next, widziałeś "W sercu miasta"? Tam też gra Nilperi, a Kerem jest protem.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 26, 2021 18:09:00 GMT
Widziałem, tam też mnie irytowała.
|
|
|
Post by Matthias on Jan 26, 2021 20:26:15 GMT
Atahan, mnie się i tak najbardziej podobała piosenka, która została wybrana na czołówkę
|
|
|
Post by Atahan on Jan 26, 2021 20:29:44 GMT
Atahan, mnie się i tak najbardziej podobała piosenka, która została wybrana na czołówkę Mnie też, a najbardziej w wersji slow, którą puszczali w napisach końcowych. Niestety w 2. sezonie już ktoś inny ją śpiewał.
|
|
|
Post by lucy on Jan 26, 2021 20:38:09 GMT
A to ten serial nie został wyemitowany u nas w całości? Zgadzam się, że jakość seriali tureckich coraz bardziej spada. Niebawem jeszcze bardziej spadnie, bo wszystko zwiewa na platformy. A tam już się nie zazna dizi z prawdziwego zdarzenia.
|
|
|
Post by elysa7 on Jan 26, 2021 21:22:04 GMT
A to ten serial nie został wyemitowany u nas w całości? Zgadzam się, że jakość seriali tureckich coraz bardziej spada. Niebawem jeszcze bardziej spadnie, bo wszystko zwiewa na platformy. A tam już się nie zazna dizi z prawdziwego zdarzenia. Puls chyba wyskoczył jednie z pierwszym sezonem. Ale nie jestem pewna.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jan 26, 2021 21:52:04 GMT
"Sezon na miłość" był najchętniej oglądanym tureckim serialem w TV Puls. Nawet powtórzyli go drugi raz, o normalnej godzinie i nie przesuwali emisji (co w TV Puls rzadko się zdarza haha). Jednak stacja uznała, że drugi sezon ma tylko 8 odcinków i nie warto go emitować w Polsce 🤦♂️ Przecież mogli dokupić odcinki przy drugiej emisji i wyemitować razem 59 odcinków (Puls emitował oryginalnej długości odcinki). Bo gdy emitowali pierwszy sezon w PL, to serial był w trakcie emisji w Turcji. Jeśli chodzi o sam serial - to jest to mój ulubiony ❤️ Żaden romcom już mi się tak nie spodobał, nie miał takiego klimatu jak Sezon ❤️ Na drugim miejscu mogę jedynie ustawić "Miłosne potyczki", które dość szybko przeszły w konwencję dramatu
|
|
|
Post by mira on Jan 27, 2021 8:00:07 GMT
Oglądałam i ja Ale nie było to aż tak dawno, bo jakoś po premierze serialu "Halka". W ogóle to "Halkę" zaczęłam oglądać z powodu Hande, z którą widziałam wcześniej dwa seriale, ale ostatecznie zapałałam sympatią do Serkana i potem obejrzałam KM, a następnie wszystkie inne produkcje Serkana i Ozge Serial był bardzo wciągający i mnie się podobał, mimo że trochę naiwny, a zachowanie Oyku momentami irracjonalne. Również byłam zawiedziona, gdy dowiedziałam się, że to nie głos Serkana, bo był taki miękki, ciepły. Ale obecnie głos Srekana (jak i cały Serkan ) również mi się podoba.
To jedyny turecki serial, jakie obejrzałam z dubbingiem (drugie sezon z napisami i częściowo jakimś amatorskim dubbingiem zdaje się). Od bardzo dawna planuję też obejrzeć "Kontrakt na miłość", ale nie bardzo mi wychodzi, zaliczyłam jeden odcinek
|
|
|
Post by Matthias on Jan 27, 2021 17:54:50 GMT
Ja obejrzałem cały 1 sezon w telewizji, a drugi na grupie. Szkoda, że nie wyemitowali go w telewizji... Nie uszanowali widza.
|
|
|
Post by Atahan on Jan 27, 2021 18:12:25 GMT
Jakaś nowość ze strony TV Puls?
|
|
|
Post by julia on Jan 28, 2021 11:54:51 GMT
Sezon pierwszy "Kiraz Mevsimi", zdecydowanie zasługuje na plus i Oyku , i Ayaz bardzo mi się podobali, sam scenariusz również, taki to typ serialu Lubię i Ozge i Serkana, ale zdecydowanie bardziej podobał mi się "Kiralik Ask" z moją ulubioną rudą i Barisem - świetna chemia! Chociaż i w tym przypadku drugi sezon, moim zdaniem, już nie był tak interesujący , Koray przerysowany, zbyt ekspansywny, no i ten "wynajęty" kuzyn... Natomiast drugi sezon "Kiraz..." podobał mi się zdecydowanie mniej, a już ostatni odcinek w ogóle, prawie w całości były to popisy zespołów muzycznych podczas zabawy sylwestrowej w klubie. Amnezja , oklepany zabieg, taki sam przykład amnezji mamy teraz w "Sen Cal Kapimi"
|
|
|
Post by lucy on Nov 18, 2021 11:03:30 GMT
Pamiętacie nasz stare dyskusje na temat tego, czy serial jest remakiem koreańskiej dramy, czy nie? Są wieści na ten temat. 💥 Koreańska wytwórnia SBS wycofała pozew o plagiat związany z Kiraz Mevsimi. Surec Film i scenarzystka Asli Zengin przyznali, że ich serial został opart na fabule A Gentleman's Dignity. Strony doszły do porozumienia i zapłacone zostało odszkodowanie. Nic się nie ukryje. Mam nadzieję, że ten sam los czeka O3 Medya za kradzież historii Poldarka.
|
|
|
Post by lucy on Jun 5, 2022 18:39:10 GMT
|
|
|
Post by lucy on Aug 26, 2022 20:24:33 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Aug 1, 2023 10:15:32 GMT
Do dzisiaj mój ulubiony turecki serial 😍 W tym roku minęło 8. lat od premiery w polskiej telewizji
|
|
|
Post by Matthias on Aug 1, 2023 10:34:20 GMT
Liam - mi się bardzo podobał 1 sezon. A muzyka przewodnia - wciąż bryluje u mnie na playliście .
|
|
|
Post by lucy on Feb 22, 2024 0:21:39 GMT
|
|