|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 14:31:29 GMT
fwcdn.pl/fpo/14/77/721477/7655213.3.jpgTytuł: Kurt Seyit ve Sura - Imperium Miłości Wytwórnia: Ay Yapım Producent: Kerem Çatay Reżyseria: Hilal Saral Scenariusz: Melek Gençoğlu, Ece Yörenç Kanał: Star TV Emisja: 4 marca 2014 - 20 listopada 2014 Gatunek: kostiumowy | obyczajowy Ilość sezonów: 2 Ilość odcinków: 21 Kanał Emitujący serial w Polsce: TVP 2, TVP Historia, Dizi Emisja: 31 sierpnia - 2 listopada 2015 | Dizi: 1 kwietnia 2021 - Ilość odcinków: 46 Opis:Akcja serialu rozgrywa się w początkach XX wieku i opowiada o losach dwóch bogatych rodzin: tatarskiej i rosyjskiej. Oficer armii carskiej – porucznik Kurt Seyit Eminow podczas balu w Piotrogrodzie poznaje piękną Aleksandrę "Szurę" Wierżeńską pochodzącą z szanowanej rodziny rosyjskiej. Oboje zakochują się w sobie od pierwszego wejrzenia, ale przeszkodą do ich szczęścia stają się obie rodziny – Eminowowie i Wierżeńscy. Rodzina Kurta chce, aby poślubił on kobietę z tureckiego rodu, a rodzice Szury chcą wydać ją za Rosjanina. Tymczasem wybucha I wojna światowa, a następnie rewolucja – zarówno w Rosji, jak w Turcji. Wiosną 1917 roku w imperium cesarza Mikołaja II wybuchają zamieszki na coraz większą skalę, co stwarza zagrożenie dla białogwardyjskich oficerów ze strony bolszewików. Bohaterowie zmuszeni są ukrywać się, dla ocalenia siebie i swych najbliższych. Rewolucja doprowadza do abdykacji cara Mikołaja II. Kurt Eminow i Szura Wierżeńska wyjeżdżają do Ałuszty na Krymie. Obsada: Kıvanç Tatlıtuğ ................... Kurt Seyit Eminow Farah Zeynep Abdullah ................... Aleksandra "Szura" Wierżeńska Fahriye Evcen ................... Mürvet (Murka) Birkan Sokullu ................... Petro Boriński Ushan Çakır ................... Celil Kamiłow Seda Güven ................... Walentina "Tina" Wierżeńska Tuğçe Karabacak ................... Nina Wierżeńska Elçin Sangu ................... Güzide Aslı Orcan ................... baronowa Lola Polańska Doğu Alpan ................... Władimir Sawitkow Berk Erçer ................... Misza Sorokin Demet Özdemir ................... Alina "Alia" Sokołowa Melisa Aslı Pamuk ................... Aisza Serdar Gökhan ................... Mirza Mehmet Eminow Şefika Tolun ................... Zahide Eminowa Oral Özer ................... Mahmut Eminow Sümeyra Koç ................... Havva Eminowa Barış Alpaykut ................... Osman Eminow Sacide Taşaner ................... Binnaz Cem Bender ................... Billy Osman Alkaş ................... Ali Tolga Savacı ................... Ahmet Yahya
|
|
|
Post by Matthias on Nov 14, 2020 15:16:48 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 16, 2020 10:32:56 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Dec 7, 2020 16:10:46 GMT
Reytingi
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 18:21:07 GMT
Zerknęłam przypadkowo na ten serial i obejrzałam go jednym tchem. Jest krótki, bo tylko 46 odcinków, ale bardzo fajnie poprowadzona jest w nim fabuła. Przyjemny klimat, ładna muzyka no i świetnie odegrane postacie. Jedynym mankamentem jest wg mnie irytująca kreacja Fahriye, która wszędzie gra tak samo i bez ikry...i w rezultacie jestem trochę rozczarowana finałem. Dodam, że na początku nie byłam zachwycona postacią Sury, która wydawała mi się mdła i kompletnie nie pasująca do Seyita...jednak Farah stopniowo rozwijała swą postać i z czasem wykrzesała w niej tyle barwnych emocji, że przekonała mnie całkowicie i prawdę mówiąc moim zdaniem Sura wygrała ze scenariuszem, który zepchnął ją na margines historii i odprawił w siną dal by jej miejsce zajęła nijaka osobowościowo i sztuczna charakterologicznie Murvet (nawet sam Kivanc mimo usilnych starań nie pomógł jej zaistnieć obok swego bohatera).
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 18:25:42 GMT
Tez nigdy nie pi uslalbym, ze spojrze na ten serial, ale byl na umrainskim Netflixie i mnie wzielo. Niestety, obejrzalem jakies kilka odcinkow tylko, ale mam nadzieje kiedys dokonczyc. W serialu nie ma az tak wiele akcji, licza sie bardziej spojrzenia, westchnienia i piekne widoki. Zdecydowanie moj klimet. Chyba wreszcie wroce do “Anny Kareniny”.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 18:40:33 GMT
W serialu nie ma az tak wiele akcji, licza sie bardziej spojrzenia, westchnienia i piekne widoki. Zdecydowanie moj klimet. To był serial wysokobudżetowy i wymagał wyższego reytingu, żeby się utrzymać. Niby pierwsze odcinki miały dobrą oglądalność, ale za chwilę były wakacje i widownia się rozkojarzyła. W Turcji tak nierzadko bywa. W rezultacie pogoniono akcję i przeszyto wątki. Zaangażowanie Fahrye Evcen i Saralowej Zerrin Tekindor tylko dobiło ten serial. Kiedy go oglądałam nie miałam jeszcze pojęcia o realiach turk dizi, a mimo to wyczułam w fabule nagły zryw, który mi się nie podobał i jakieś dziwne prowadzenie akcji i postaci. Im dalej tym było gorzej. Potem jak już się wdrożyłam w świat tureckich seriali dotarło do mnie, ze ten serial został zniszczony. A tak dobrze się zapowiadał. Obejrzeć go można, ale bez bicia serca. Gdyby nie jarzmo reytingów wyszedłby z tego mega serial.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 19:12:42 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 19:19:55 GMT
Obejrzałem ten serial do końca i się w*******m najgorsze zakończenie. Nie ma to jak spieprzyć koncertowo zakończenie.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 19:26:02 GMT
Bez spoilerow please... Oprawa graficwna super lucy, ale muzyczna jeszcze lepsza!
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 19:37:06 GMT
OK @rafaelcaen, KONIEC ze spoilerami. Ja tez ich nie znoszę. Myślę, ze zanim do serialu wrócisz to zapomnisz co tu przeczytałeś figielek
PS: A rozpoznałeś tu Hana?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 19:39:00 GMT
Bez spoilerow please... Oprawa graficwna super lucy, ale muzyczna jeszcze lepsza! Tam nie było spojlerów.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 20:34:54 GMT
lucy , nie, ogladalem “Kurta” rok temu i naprawde jakies 5 odcinkow (45’), ale widze, ze Sura ma nagle znajoma twarz Han to ten zly z wasem? Next , moja prosba co do spoilerow byla vzysto zapobiegawcza, zebys sie nie rozpedzil.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 20:40:53 GMT
lucy, nie, ogladalem “Kurta” rok temu i naprawde jakies 5 odcinkow (45’), ale widze, ze Sura ma nagle znajoma twarz [img style="" src="::icon_lol:: W serialu ujrzysz więcej znajomych twarzy kuku Nawet Caglar się tu przewinął, o czym się "dowiedziałam" sporo czasu po obejrzeniu serialu . To kiedy ruszasz z oglądankiem? Jestem ciekawa jak ocenisz kreacje aktorskie.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 20:49:24 GMT
lucy, ja w sumie juz je moge ocenic, bo Kurtem jestem zachwycony. Sura to szara myszka, ale lubie ja. Jestem ciekaw, co bedzie kombinowac ruda no i ciekawi mnie watek na drugim planie kolegi zolnierza z ta babka co gdzies tam na wsi mieszka. Ech, chcialbym obejrzec to jeszcze tej zimy, ale nie wiem, czy znajde odcinki, ktore mnie zadowola. Moze poszukam na dniach.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 20:53:08 GMT
W serialu ujrzysz więcej znajomych twarzy Nawet Caglar się tu przewinął, o czym się "dowiedziałam" sporo czasu po obejrzeniu serialu . To kiedy ruszasz z oglądankiem? Jestem ciekawa jak ocenisz kreacje aktorskie. Bo to z czasem wychodzi jak się więcej ogląda, to się okazuje aha ten tez tam grał. Ja tak miałem z elcin, jak dołączyłem do pierwszej grupy TS obejrzałem jeden odcinek kolizji. Zapomniałem o nim potem obejrzałem kiralik ask i wróciłem do kolizji. Przecież ja ją znam to elcin.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 20:55:16 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 20:59:03 GMT
Muzyka w tym filmie była zarąbista. I wtedy Kıvanç jeszcze umiał grać I ta scena pocałunku piękna, niby nic subtelnie ale piękna. link
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 21:04:08 GMT
lucy, ja w sumie juz je moge ocenic, bo Kurtem jestem zachwycony. Sura to szara myszka, ale lubie ja. Ja na początku miałam podobnie, że on mi się mega podobał, ona mniej. No potem dużo u mnie zyskała i potem bardziej jej kibicowałam. i ciekawi mnie watek na drugim planie kolegi zolnierza z ta babka co gdzies tam na wsi mieszka. Czyli wątek Elcin? Ja z nią niestety nigdy nie złapałam chemii. Podobał mi się za to wątek miłosny kumpla Kurta. Cóż, nie mogę więcej napisać, bo spoilery serduszkoo W serialu jest jeszcze pewna genialna kreacja odtwórcy oficera angielskiego - w dalszej części fabuły serduszkoo Next w tej roli gra jeden z protów w Alev Alev. W serialu przewinęła się też Demet Ozdemir.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 21:15:26 GMT
lucy, namowilas mnie i widze, ze Star wrzucilo odcinki na Youtubie z napisami Jutro biore sie za sciaganie!
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 21:17:50 GMT
Nawet Melisa Aslı Pamuk. Pewien nie jestem ale wydawało mi się że to był Berkay Ates.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 21:24:12 GMT
Nie widzę na Star odcinków z napisami. Niby gdzie? Next, Melisa wypadła bardzo dobrze. Pewnie dzięki temu dostała "u Hilal" większą rolę w KS.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 21:29:58 GMT
Na youtube można znaleźć z polskimi napisami.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 21:39:07 GMT
Nie widzę na Star odcinków z napisami. Niby gdzie? Next , Melisa wypadła bardzo dobrze. Pewnie dzięki temu dostała "u Hilal" większą rolę w KS. Ech, teraz widze, ze to tylko pare odcinkow i nawet nie po kolei...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 21:41:37 GMT
Jakaś grupa tłumaczyła ten serial, ale tej grupy już nie ma.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 21:48:17 GMT
Ale przecież ten serial jest z lektorem.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 8, 2020 21:52:16 GMT
lucy,Akurat w tym przypadku wersja z lektorem odpada. Raz, ze zaglusza te piekna sciezke dzwiekowa, a dwa, ze w polskiej wersji czolowka jest nieco dziwna.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 21:56:41 GMT
lucy ,Akurat w tym przypadku wersja z lektorem odpada. Raz, ze zaglusza te piekna sciezke dzwiekowa, a dwa, ze w polskiej wersji czolowka jest nieco dziwna. Ja również wolę seriale z napisami, wole słyszeć oryginalne głosy aktorów.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2020 22:05:47 GMT
Ja tam wolę patrzeć i rejestrować, a nie czytać literki, pomiędzy którymi połowa tego co się dzieje na ekranie ucieka. Co mi z tego, że słyszę oryginalne głosy skoro i tak nie rozumiem co mówią? Dlatego wolę ssać z ekranu.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 8, 2020 22:08:57 GMT
Ja zanim zacząłem oglądać tureckie seriale dużo oglądałem amerykańskich seriali z napisami i sie nauczyłem wyrabiam się, nie ejst tak że muszę zatrzymać by doczytać. Ja się nawet zbytnio nie skupiam nad napisami, jakoś się to automatycznie czyta.
|
|