Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 10, 2020 23:55:36 GMT
Tytuł: The Bold and the Beautiful Tytuł PL: Moda na sukces Twórca: William Joseph Bell, Lee Phillip Bell Gatunek: opera mydlana Ilość odcinków: 8000+ Kanał: CBS Emisja: od 1987 W Polsce serial od 5 września 1994 do 9 grudnia 2014 nadawało TVP1, a od 1 kwietnia 2015 produkcja emitowana jest na platformie Player. W latach 2016–2017 wyświetlała ją też telewizja Nowa TV. Moda na sukces jest najdłużej emitowanym serialem w historii polskiej telewizji.
Opis: Serial opowiada o losach rodziny Forresterów, prowadzących słynny dom mody w Los Angeles. Głową rodu jest niezwykle silna i charyzmatyczna Stephanie Forrester (Susan Flannery), która przed laty toczyła wojnę ze zdecydowanie mniej wpływową rodziną Loganów. Jej przedstawicielkami są piękne córki Stevena i Beth: Brooke (Katherine Kelly Lang), Donna (Jennifer Gareis) i Katie (Heather Tom). Stephanie musiała się pogodzić z faktem, że jej ukochany syn Rigde (Ronn Moss, później Thorsten Kaye) po wielu perypetiach miłosnych związał się z Brooke.
Kobieta ta była wcześniej żoną Erica Forrestera (John McCook), pierwszego męża Stephanie, z którym doczekała się dwójki dzieci: Ricka i Brighet. Rigde po śmierci pierwszej żony – Caroline, był przez kilka lat mężem lekarki Taylor Hayes (Hunter Tylo), z którą ma trójkę dzieci. W barwnym życiu tego środowiska swoje miejsce mają również rody Marone i Spencerów. W serialu nie zabraknie szalonych romansów, niezwykłych zwrotów akcji i wielu tajemnic rodzinnych. Wszystko to w otoczeniu zjawiskowych modelek i eleganckiego świata mody. Mówi się też o tym, że drzewo genealogiczne Mody na sukces jest tak skomplikowane i rozbudowane, że wyłącznie zapaleni miłośnicy tego serialu są w stanie się w nim rozeznać.
Obsada: Na przestrzeni ponad trzydziestu lat nieustannie zmieniali się aktorzy Mody na sukces. Jednak jedną z najbardziej kontrowersyjnych postaci jest Brooke, której rolę od początku gra aktorka oraz fotomodelka Katherine Kelly Land. W obsadzie serialu znaleźli się także Jack Wagner, Winsor Harmon, Susan Flannery, John McCook czy Adrienne Frantz.
Łącznie w Modzie na sukces pojawiło się ok. 1 500 aktorów.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Dec 10, 2020 23:56:53 GMT
Myślę, że przez wszystkich znany i za pewnie przez wszystkich "kochany" serial
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 22, 2020 20:36:35 GMT
O matko, przychodziło się ze szkoły jadło obiad i oglądało modę. Co tam się odwalało to yasak jeszcze takiego poziomu nie osiągnęło.
|
|
|
Post by Atahan on Mar 3, 2021 9:29:56 GMT
Mój ulubiony amerykański serial Chociaż nie obejrzałem wszystkich odcinków. Miał swoje wzloty i upadki, jeśli chodzi o fabułę, czy scenariusz, ale mimo to podoba mi się. Oby turecka wersja przetrwała tyle samo.
|
|
|
Post by lucy on Mar 3, 2021 10:19:34 GMT
Ja tego serialu nie oglądałam. Chyba jeden odcinek widziałam, ale nie pamiętam o czym był.
|
|
|
Post by Atahan on Mar 3, 2021 17:15:44 GMT
Wiadomo, zależy co kto lubi Niektóre kwestie dialogowe są w tym serialu perełką, choć uważam, że kiedyś Bell miał większą werwę do tego serialu. Teraz potrafił wymyśleć 2-letni wątek dotyczący tego, że Nicole została surogatką dziecka swojej siostry, bo ta nie może mieć dzieci. Wątek był nudny i strasznie ciągnięty. Perełki z ostatnich odcinków. Chociaż tyle sobie popatrzę, skoro biedaki w Playerze chcą już nawet subskrypcje za pokazywanie reklam.
|
|
|
Post by elysa7 on Mar 5, 2021 22:04:09 GMT
Rety, jak ja dawno tego serialu nie widziałam. Ach, te czasy jak leciał w tvp i czasem jako dziecko podglądnęłam chwilę
|
|
|
Post by Alex on Mar 11, 2021 13:52:45 GMT
O matko, nawet ten serial się doczekał swojego tematu?! Moja mama go oglądała, kiedy jeszcze leciał na tvp, no ja już średnio to pamiętam, ale jest jeden wątek, który zapamiętałam (chyba nawet już wtedy wydał mi się idiotyczny... ) i jest to śmierć Taylor, która jak się okazało wcale śmiercią nie była, bo została uprowadzona i przetrzymywana przez kilka lat przez jakiegoś faceta Co ciekawe nie pamiętam żadnego ślubu Brooke i Rigde'a, a niemożliwe żebym ani jednego nie widziała...
|
|
|
Post by Atahan on Mar 12, 2021 21:32:43 GMT
i jest to śmierć Taylor, która jak się okazało wcale śmiercią nie była, bo została uprowadzona i przetrzymywana przez kilka lat przez jakiegoś faceta To było drugie zmartwychwstanie Taylor. Pierwsze było po porodzie, gdy umarła, ale po chwili zmartwychwstała, bo w niebie bezdomny mężczyzna, któremu kiedyś pomogła powiedział jej, żeby wracała do męża i dzieci. Później umarła po postrzale przez Sheilę. Porwał ją wtedy książę Omar, a w trumnie była kukła. Taylor zaczęła zmartwychwstawać po dwóch latach. Najpierw w snach bohaterów, a później na cmentarzu ukazała się Ridgeowi Tak... Taylor Hayes to moja ulubiona bohaterka w tym serialu. Co ciekawe nie pamiętam żadnego ślubu Brooke i Rigde'a, a niemożliwe żebym ani jednego nie widziała... No do tej pory było ich 10, z tego, co pamiętam. Nie liczyłbym tego, ale jak mieli się ostatni raz pobierać, to na YT znalazłem fragment, który był tak podpisany. Od tej pory nic się nie zmieniło. Jakieś ponad 100 odcinków temu, Brooke poślubiła Billa, choć Ridge prosił ją, by wyszła za niego. Pewnie niedługo wezmą kolejny ślub. Brakuje bardzo Taylor w obecnych odcinkach. Zrobiłem filmik z cudownymi dialogami z tego serialu i o tych rozmowach, które pomimo lat się nie zmieniają, ale cda stwierdziło, że usunie go zanim się dodał.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 12, 2021 21:59:49 GMT
Pamiętam te zmartwychwstania Taylor Szczególnie te z porwaniem przez księcia Omara Przyznam się, że od czasu do czasu z ciekawości zerkam na nowe odcinki na Player Ostatnio obejrzałem nawet kilka pod rząd, było dosyć ciekawe: wyburzanie budynku Spectry, Liam i ta ruda (nie pamiętam imienia 😂) pod gruzami, poszukiwania itd. Do tego Liam zakochujący się w tej rudej, a jest teraz z Taylor, o którą bardzo walczył by odbić ją bratu 😂
|
|
|
Post by Alex on Mar 12, 2021 23:01:40 GMT
Pierwsze było po porodzie, gdy umarła, ale po chwili zmartwychwstała, bo w niebie bezdomny mężczyzna, któremu kiedyś pomogła powiedział jej, żeby wracała do męża i dzieci. Tego już nie pamiętam. Ale jest jeszcze jeden moment, który pamiętam i jest to śmierć jednej z bliźniaczek Taylor i Ridge'a. Głównie chyba przez to, że mam alergię na wątki pt. "przeczucie", a tam Steffy właśnie je miała... Chodziła po domu (na jakiejś randce wtedy była?) i mówiła, że dzieje się coś niedobrego, że z jej siostrą jest coś nie tak i dzwoniła do niej, ale nie odbierała. Porwał ją wtedy książę Omar, a w trumnie była kukła. Czyli dobrze kojarzyłam z tym księciem, ale teraz mi się to wydawało jakieś głupie, no bo jak książę, niby skąd, więc już nie pisałam. O kukle mi przypomniałeś. Ogólnie kojarzę scenę, jak wróciła do domu, ale poza ty to mało pamiętam. Taylor Hayes to moja ulubiona bohaterka w tym serialu. Też ją lubiłam. No może lubiłam to za dużo powiedziane, bo jak to "oglądałam" to miałam kilka lat, ale zawsze uważałam, że ona jest ładniejsza i nie mogłam zrozumieć, co takiego Ridge widzi w Brooke... Do tego Liam zakochujący się w tej rudej, a jest teraz z Taylor, o którą bardzo walczył by odbić ją bratu 😂 Liam to ten, który się waha pomiędzy córką Taylor a córką Brooke? Kiedyś w tv (musiało to być chyba, jak Nowa TV emitowała odcinki) widziałam właśnie scenę Liama ze Steffy, byli chyba razem na jakiejś kolacji i dzwoniła do niego Hope... Tyle wiem, a to były 2 odcinki o ile dobrze pamiętam. To co on teraz nie jest ani z jedną ani z drugą? Dla równowagi skoro Ridge wybrał Brooke to Liam powinien wybrać Steffy.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 12, 2021 23:06:54 GMT
Alex, pomyliły mi się imiona 😂 Tak, to on i teraz jest ze Steffy właśnie. Taylor narazie w serialu nie ma. Hope też nie ma (w sumie nie wiem co się z nią stało) 😂 Liam walczył z bratem o Steffy, gdy się z nią zszedł to nagle zakochał się w tej rudej - Sally. Natomiast Steffy coś z Billem (ojcem Liama) chyba będzie kręciła 😂 Ta siostra bliźniaczka to była Phoebe. Ona chyba zginęła w wypadku samochodowym czy coś.
|
|
|
Post by Alex on Mar 12, 2021 23:18:11 GMT
Natomiast Steffy coś z Billem (ojcem Liama) chyba będzie kręciła 😂 Ohoo! "Moda" trzyma swój poziom Zaraz się okażę, że Steffy to jednak córka Brooke, ktoś ją podmienił w szpitalu czy coś, bo Brooke to też o ile pamiętam kręciła i z synem, i z bratem i z ojcem...
Ona chyba zginęła w wypadku samochodowym czy coś. Tak, to był chyba wypadek samochodowy. Jakieś zderzenie z ciężarówką?
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 12, 2021 23:29:54 GMT
Haha, dokładnie 😂 Brook to z większością rodziny spała 😂 W ogóle w odcinkach sprzed kilku miesięcy Brooke była z Billem, ale Ridge chciał do niej wrócić, ona się przekonała i wróciła do niego. On ją zdradzał tzn. tylko zauroczył i całował się z Quinn, która w tym czasie była żoną jego ojca i jak Brook ich nakryła to wróciła do Billa. Potem dowiedziała się, że Bill kazał spalić dom mody Spectry i rozstała się z nim 😂 Do serialu po 14 latach wróciła też Sheila Carter, która została zastrzelona w crossoverze "Mody na sukces" - "Żarze miłości" w 2007 roku 😂 Od razu zrobiła się akcja, bo ona za czasów starej "Mody..." nieźle odpieprzała, zabijała itp. 😂 Tutaj już kilka bójek z Quinn stoczyła, bo ma obsesję na punkcie Erica, który był kiedyś jej mężem, a teraz jest mężem Quinn 😂 Ona chyba zginęła w wypadku samochodowym czy coś. Tak, to był chyba wypadek samochodowy. Jakieś zderzenie z ciężarówką? Tak, wydaje mi się że coś takiego było I podczas tego zdarzenia cała rodzina miała jakąś imprezę, może jakiś kolejny ślub 😂
|
|
|
Post by Alex on Mar 12, 2021 23:55:19 GMT
W ogóle w odcinkach sprzed kilku miesięcy Brooke była z Billem, ale Ridge chciał do niej wrócić, ona się przekonała i wróciła do niego. On ją zdradzał tzn. tylko zauroczył i całował się z Quinn, która w tym czasie była żoną jego ojca i jak Brook ich nakryła to wróciła do Billa. Potem dowiedziała się, że Bill kazał spalić dom mody Spectry i rozstała się z nim 😂 Potrzebowałam chwili, żeby to ogarnąć... Kurczę, ciekawy temat. Chyba muszę sobie seans zrobić.
Matko, co ona z sobą zrobiła?
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 13, 2021 0:05:50 GMT
Z tego co czytałem, aktualnie w Polsce na Player oglądamy odcinki z 2017 roku, ponoć to ostatni dobry sezon "Mody na sukces" 😂 Ten filmik jest z 2018 roku, jeszcze trochę przed nami 😂 Cóż może być z nich niezła para Tak, wygląda bardzo źle 🙃😳 Z tego co znowu czytałem (haha) Taylor wróci w odcinkach z 2018 roku na jakiś czas
|
|
|
Post by Alex on Mar 13, 2021 1:12:01 GMT
Ostatni dobry sezon "Mody na sukces"... Czyli jednak może być gorzej. To my strasznie do tyłu jesteśmy z tymi odcinkami. Myślałam, że to już po jednym związku Steffy i Billa i teraz znowu coś między nimi będzie... W obecnie emitowanych odcinkach (początek lutego) Liam jest mężem Hope, ale zdradził ją ze Steffy, która oczywiście zaszła w ciążę i nie wie kto jest ojcem. Czekają na wyniki testu. Brooke oskarża Steffy, że chce zniszczyć małżeństwo jej córki, ale ta mówi, że czuję, iż ojcem jej dziecka jest Finn (ktokolwiek to jest). No dzieje się, jak na "Modę" przystało.
|
|
|
Post by Atahan on Mar 13, 2021 8:46:09 GMT
To co on teraz nie jest ani z jedną ani z drugą? Dla równowagi skoro Ridge wybrał Brooke to Liam powinien wybrać Steffy. Hope poroniła dziecko Wyatta i wyjechała z miasta. Matko, co ona z sobą zrobiła? Pięknej zawsze pięknie. Myślałam, że to już po jednym związku Steffy i Billa i teraz znowu coś między nimi będzie... Bo tak jest. Steffy była z Billem, kiedy ten był mężem Katie, siostry Brooke. To było jeszcze w odcinkach na TVP. Zaraz się okażę, że Steffy to jednak córka Brooke, ktoś ją podmienił w szpitalu czy coś, bo Brooke to też o ile pamiętam kręciła i z synem, i z bratem i z ojcem... Ten wątek też już był. Jack okazał się być biologicznym synem Brooke, chociaż to Taylor go urodziła. Brook to z większością rodziny spała 😂 "Ty nie sypiasz z jednym facetem, tylko z całą rodziną. Z ojcem, z synem, z bratem, z bratem przyrodnim, a później zaczynasz od początku." - Taylor do Brooke. "Jak się czują (jej dzieci), gdy w telewizji muszą cię oglądać na wpół rozebraną? Gdy wypadasz z windy z synem ich ojca... ich przyrodnim bratem? Twoim zdaniem, to normalne, że codziennie sprzedajesz w pracy seks, bo ja nie." - Stephanie do Brooke. "Spałaś z moim mężem. [...] Stephanie miała rację, jesteś zwykłą dziwką." - Katie do Brooke "Największa dziwka w Beverly Hills. [...] Jesteś szmatą i zawsze taka będziesz. [...] Nie obchodzi mnie co robisz, ani gdzie, ani z kim." - Stephanie do Brooke. Tego było więcej, szczególnie, gdy Brooke sypiała ze swoimi zięciami, ale nie pamiętam, jakie dialogi tam wtedy już szły.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 13, 2021 10:17:33 GMT
Ostatni dobry sezon "Mody na sukces"... Czyli jednak może być gorzej. W obecnie emitowanych odcinkach (początek lutego) Liam jest mężem Hope, ale zdradził ją ze Steffy, która oczywiście zaszła w ciążę i nie wie kto jest ojcem. Czekają na wyniki testu. Brooke oskarża Steffy, że chce zniszczyć małżeństwo jej córki, ale ta mówi, że czuję, iż ojcem jej dziecka jest Finn (ktokolwiek to jest). No dzieje się, jak na "Modę" przystało. Czyli dzieje się dzieję 😂 Hope wróci 😒 Nie wiem po co, nie czekaj, po to by dalej walczyć o Liama ze Steffy 😂 Ciekawe czy Quinn jest nadal z Ericem? 🤔 Widziałem jedną scenę i jej obraz chyba nadal wisi w salonie W ogóle tak się tu rozpisaliśmy, że chyba zacznę być stałym oglądającym "Modę na sukces" 😂
|
|
|
Post by Atahan on Mar 13, 2021 18:15:29 GMT
Zrobiłem filmik z cudownymi dialogami z tego serialu i o tych rozmowach, które pomimo lat się nie zmieniają, ale cda stwierdziło, że usunie go zanim się dodał. www.cda.pl/video/69747672b
|
|
|
Post by Alex on Mar 14, 2021 17:01:06 GMT
Ten wątek też już był. Jack okazał się być biologicznym synem Brooke, chociaż to Taylor go urodziła. W sumie to zdziwiłabym się, gdyby się obyło bez tego wątku... Stoczyłam wczoraj rodzinną dyskusję o tym jakże cudownym serialu (moja mama kiedyś była fanką ) i jak jej powiedziałam, że Steffy jest w ciąży, ale nie wie z kim to stwierdziła, że na pewno z Ridgem A na to, że spała z bratem, drugim bratem i ojcem odpowiedziała, że myślała, że była ona córką Taylor nie Brooke, czyli podobnie jak ja. Jak powiedziałam, że zacznę to oglądać to najpierw wszyscy stwierdzili, że nienormalna jestem, ale kuzynka jak się dowiedziała, co się tam dzieje to sama powiedziała, że może sobie pierwszy odcinek włączy... No ja znalazłam jakiegoś bloga ze streszczeniami wszystkich ponad 8000 odcinków (to dopiero musiał być fan! ) i przeczytałam dobie 299 pierwszych. Ile tam się już podziało... "Ty nie sypiasz z jednym facetem, tylko z całą rodziną. Z ojcem, z synem, z bratem, z bratem przyrodnim, a później zaczynasz od początku." - Taylor do Brooke. Idealne podsumowanie Ciekawe czy Quinn jest nadal z Ericem? 🤔 Z tego co znalazłam to podobno tak. W ogóle tak się tu rozpisaliśmy, że chyba zacznę być stałym oglądającym "Modę na sukces" 😂 Ja się poważnie nad tym zastanawiam... Stephanie i Taylor vs Brooke
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 17, 2021 13:04:58 GMT
Stało nie, w dzisiejszym odcinku Steffy i Bill pierwszy raz poszli do łóżka 😂 Jak się okazało, jeszcze ani razu się nie kochali 😆 Steffy ma teraz wyrzuty sumienia, że zdradziła Liama z jego ojcem 😬
|
|
|
Post by Alex on Mar 17, 2021 16:38:06 GMT
Stało nie, w dzisiejszym odcinku Steffy i Bill pierwszy raz poszli do łóżka 😂 Jak się okazało, jeszcze ani razu się nie kochali 😆 Pierwszy?! "Moda" mnie w tym momencie zawiodła... Myślałam, że tu już każdy z każdym. Steffy ma teraz wyrzuty sumienia, że zdradziła Liama z jego ojcem 😬 A Liam teraz będzie wspaniałym mężem i synem... Postanowi wybaczyć ojcu (nie odkryłam jeszcze o co byli pokłóceni), bo stwierdzi, że on nigdy by go nie zdradził... Uwielbiam
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 17, 2021 21:34:18 GMT
Pierwszy?! "Moda" mnie w tym momencie zawiodła... Myślałam, że tu już każdy z każdym. Najważniejsze, że już siebie zaliczyli na wzajem 😂
[..]nie odkryłam jeszcze o co byli pokłóceni Ogólnie zaczęło się od tego, że Bill miał obsesję na punkcie wybudowania wieżowca, w miejscu, w którym znajduje się Dom Mody Spectra. Robił wszystko by ich się pozbyć. Postanowił nawet podpalić budynek. Liam się dowiedział, nie zgadzał się z tym, zaczął go szantażować, że jeśli nie odda mu firmy do doniesie na niego na policję, przy okazji zaczął pomagać Sally Spectrze. Bill oddał mu stanowisko. Potem nie widziałem kilku odcinków. Wróciłem do oglądania, gdy Bill wrócił do firmy. Zrobił coś i zdobył tą ziemię co chciał. Zdecydował się zburzyć budynek. Liam i Sally robili protest (zostali w budynku, gdy był gotowy do wyburzenia, naładowany bombami). Gdy myśleli, że Liam i Sally się poddali, Bill nacisnął pilota i cały budynek runął a oni tam byli. Zaczęli ich ratować, Liam i Sally leżeli pod gruzami i myśleli, że umierają i się pocałowali. Bill i Steffy ich uratowali, a Liam wyznał Steffy, że całował się z Sally, a ta załamana przespała się z jego ojcem 😂 Tak jak wspomniałaś zapewnie Liam postanowili wybaczyć Billowi, a potem dowie się że ten spał z Steffy 😆
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 22, 2021 9:32:42 GMT
W dzisiejszym odcinku do serialu wrócił Thorne... z nową twarzą.
|
|
|
Post by Alex on Mar 22, 2021 14:07:50 GMT
Brooke i Thorne też byli razem, nie? Albo chociaż ze sobą spali...
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 22, 2021 17:42:57 GMT
Brooke i Thorne też byli razem, nie? Albo chociaż ze sobą spali... Nie pamiętam w sumie, ale na pewno tak 😂
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Mar 23, 2021 17:49:29 GMT
Dzisiaj mijają 34 lata od premiery pierwszego odcinka w USA.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 13, 2021 6:23:26 GMT
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Apr 13, 2021 16:50:08 GMT
Według słów nadawcy zakupili bardzo dużo odcinków i myślą o emisji dwa razy dziennie. Będą to odcinki nowsze, niż te które emitował kanał Nowa TV. Kanał ma wystartować 1 maja, ale może się to zdarzyć trochę wcześniej.
|
|