|
Post by Alex on Jan 29, 2021 21:00:08 GMT
Tytuł: Świat według Kiepskich Tytuł międzynarodowy: -
Wytwórnia: ATM Grupa Producent: Dorota Michalak-Kurzewska, Tomasz Kurzewski Reżyser: Okił Khamidow, Patrick Yoka, Adek Drabiński Scenariusz: Aleksander Sobiszewski, Patrick Yoka, Katarzyna Lewandowska, Karolina Słyk, Adrian Nowakowski, Doman Nowakowski, Renata Pałys
Gatunek: Sitcom Ilość Odcinków: 528 Kanał: Polsat Emisja: 16 marca 1999 -
Opis: Serial komediowy o licznych perypetiach zwariowanych mieszkańców starej kamienicy we Wrocławiu. Głową rodziny Kiepskich jest bezrobotny Ferdynand, będący na utrzymaniu swojej żony, Haliny. Ferdek spędza większość czasu na piciu swojego ukochanego browara i oglądaniu telewizji. Jego sąsiad, Marian Paździoch zawsze szuka możliwości zarobienia łatwych pieniędzy przy pomocy wszystkich dostępnych mu środków. Z kolei Arnold Boczek, z racji swej łatwowierności, stale daje się nabrać na nierealne plany swoich sąsiadów.
Obsada: Andrzej Grabowski - Ferdynand Kiepski Marzena Kipiel-Sztuka - Halina Kiepska Krystyna Feldman - Rozalia Kiepska Bartosz Żukowski - Waldek Kiepski Barbara Mularczyk - Mariolka Kiepska Ryszard Kotys - Marian Paździoch Renata Pałys - Helena Paździochowa Dariusz Gnatowski - Arnold Boczek Anna Ilczuk - Jolasia Pupcia Bohdan Smoleń - Listonosz Edzio Lech Dyblik - Kazimierz Badura Andrzej Gałła - Prezes Andrzej Kozłowski Zofia Czerwińska - Maria Malinowska Joanna Kurowska - Krystyna Kozłowska Jerzy Cnota - Tadeusz Kopciński
|
|
|
Post by Alex on Jan 29, 2021 21:04:03 GMT
Podobno na wiosnę ma być nowy sezon, a na dniach mają wchodzić na plan (albo już weszli). Nie wiem, kto wpadł na ten genialny pomysł, mam nadzieję, że z tego zrezygnują... Bądź co bądź nie wyobrażam sobie "Kiepskich" bez Boczka i Paździocha...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 8, 2021 18:33:45 GMT
Podobno ma to być już ostatni sezon.
|
|
|
Post by Alex on Feb 9, 2021 20:28:58 GMT
Podobno ma to być już ostatni sezon. Nawet jeśli to dla mnie o jeden za dużo. Kręcić serial bez 2 z 3 głównych bohaterów?
|
|
|
Post by lucy on Feb 9, 2021 20:36:32 GMT
Pewnie się nowi sąsiedzi podobni do poprzednich wprowadzą do kamienicy (czy bloku?). Albo Ferdek razem z rodzinką pójdzie mieszkać gdzieś indziej.
|
|
|
Post by Alex on Feb 9, 2021 20:43:38 GMT
Za Boczka może kogoś dają, bo z tego co mi się obiło o uszy to Paździochowi już kilka sezonów temu syna wymyślili. No dla mnie to mimo wszystko bez sensu, sama Renata Pałys powiedziała, że nie wyobraża sobie serialu bez tych postaci ani pracy na planie bez tych aktorów, ale nie do niej należy decyzja... Dobrze, że "Ranczo" nie wpadło na tak genialny pomysł.
|
|
|
Post by lucy on Feb 9, 2021 21:20:26 GMT
A w Ranczo też ktoś umarł?
|
|
|
Post by Alex on Feb 9, 2021 21:48:54 GMT
A w Ranczo też ktoś umarł? Paweł Królikowski. Została zapowiedziana kontynuacja (nie wiem już, czy w formie filmu czy serialu), zaczęły się przygotowania, ale kiedy pojawiła się informacja o jego śmierci wszystko odwołano, bo nie wyobrażali sobie ani kręcić bez niego, ani "Rancza" bez Kusego.
|
|
|
Post by lucy on Feb 9, 2021 21:52:03 GMT
Faktycznie, zapomniałam. Z drugiej strony nie przepadałam za nim i dla mnie mogliby kręcić Ranczo dalej.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Feb 9, 2021 22:00:48 GMT
Za Boczka może kogoś dają, bo z tego co mi się obiło o uszy to Paździochowi już kilka sezonów temu syna wymyślili. No dla mnie to mimo wszystko bez sensu, sama Renata Pałys powiedziała, że nie wyobraża sobie serialu bez tych postaci ani pracy na planie bez tych aktorów, ale nie do niej należy decyzja... Dobrze, że "Ranczo" nie wpadło na tak genialny pomysł. „Ranczo” wpadlo niestety juz na taki , jak Ilona Ostrowska odeszla i ja wyblagali, by jej bohaterka pojawiala sie w rozmowach przez skype’a... Nie bylo ich duzo, takze caly sezon powstal bez niej... Co do „Kiepskich”, to jedyny, ktory pojawia sie w kazdym odcinku, to Ferdek. Reszta jest, albo jej nie ma. Takze jak dadza dobra wymowke na nieobecnosc Boczka i Pazdziocha (napadli razem na bank i uciekli z kasa na orzyklad), to moga tym samym rozwinac watek Pazdziochowej czy innych bohaterow.
|
|
|
Post by elysa7 on Feb 9, 2021 23:35:03 GMT
Uwielbiam ten serial. Ale jednie w przedziale od 150-360 odcinków. Nigdy ten serial w tym przedziela mi się nie nudzi. Lubię też jakieś wcześniejsze odcinki i późniejsze w nowszej odsłonie, ale to sporadyczne. Ten serial już dawno powinien zostać zakończony. Gdzieś na 12/13 sezonie. Przyznam, że tych nowych odcinków nigdy nie oglądałam. Bo na samą myśl robi mi się źle, co oni porobili z tak epickim i kultowym serialem. Nie oszukujmy się, ale paczka Ferdek, Paździoch i Boczek to normalnie klasa. Te ich teksty, jak np. Paździoch jechał po Boczku, albo Helena po Paździochu. Mnie to zawsze bawi w tym wypadku.
|
|
|
Post by Alex on Feb 10, 2021 12:33:02 GMT
Też lubię sobie czasem obejrzeć, jak znajdzie się w tv. Zgadzam się, że troszkę go przeciągnęli, choć nie wiem jak z nowymi odcinkami, bo nigdy ich nie obejrzałam. Z ten nowszej wersji mogłabym policzyć na palcach jednej ręki odcinki, które widziałam. Rzadko je powtarzają w tv, więc pewnie dlatego. Te ich teksty, jak np. Paździoch jechał po Boczku, albo Helena po Paździochu. To jak z disco polo, nikt nie ogląda, a każdy zna Większość to już kultowa jest. Pamiętam, że jak byłam mała, miałam z 5-7 lat to ktoś w domu włączył "Kiepskich" (mama pewnie...) i leciał taki odcinek z dziwnym stworkiem. Jak ja się go wtedy bałam, teraz nawet horrory tak na mnie nie działają To był on:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 16, 2021 22:07:24 GMT
Ja pamiętam takie odcinki jak ferdka zapłodnił kosmita. I ten z ciucholandem paździocha co euro w żakietach znajdywali. Potem polki ruszyły szturmowo na ciucholandy szukać euro.
|
|
|
Post by Alex on Feb 17, 2021 16:08:43 GMT
Ja pamiętam takie odcinki jak ferdka zapłodnił kosmita. Tego chyba nie kojarzę... I ten z ciucholandem paździocha co euro w żakietach znajdywali. Potem polki ruszyły szturmowo na ciucholandy szukać euro. W późniejszych odcinkach zawsze mnie zabijały fryzury Jolasi. Miałam wrażenie, że jak się tylko poruszy to jej to wszystko spadnie z głowy.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 17, 2021 17:40:47 GMT
Fryzury miała komiczne i kosmiczne.
|
|
Liam
Moderator
|