|
Post by elysa7 on Feb 4, 2021 18:45:17 GMT
A jednak. Czyli koszmar trwa. I będzie jeszcze trochę trwał. To po co robią te dziwne artykuły sugerujące, że niebawem koniec?! To takie dawanie człowiekowi nadziei na rychły koniec serialu pod tytułem Elif.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 4, 2021 22:03:43 GMT
Błagam, napiszcie, że kończy się w marcu Nawet gdyby się kończył za miesiąc, to czy to robi jakieś znaczenie? Wstawią kolejną operę mydlaną, która być może mieć nawet więcej odcinków, niż "Elif", np. "Beni Affet". Nie zdziwiłoby mnie to biorąc pod uwagę cenę, a oglądalność. Swoją drogą należy się uznanie scenarzystce i twórczyni fabuły tego serialu, czyli Ruyi Istanbul. Napisała wszystkie 940 odcinków i pomimo takiej ilości serial bije rekordy popularności poza Turcją. A na dodatek był to jej debiut. Czekam, aż stworzy kolejny serial.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2021 22:09:18 GMT
Wymyślić tyle odcinków, ja bym miał problem z napisaniem jednego odcinka.
|
|
|
Post by Alex on Feb 5, 2021 14:32:04 GMT
W Polsce łatwiej być scenarzystą. Jak nie masz pomysłu na fabułę to jest tylko jedno wyjście: protka zdradzi prota albo prot protkę i jedziemy z dramą przed kilkanaście/kilkadziesiąt odcinków. Z tego też powodu odpuściłam sobie już większość polskich seriali... Wszystkie pary, które lubiłam wcześniej czy później dostały wątek ze zdradą, a dla mnie to oznacza koniec. :/
|
|
|
Post by Atahan on Feb 5, 2021 14:50:40 GMT
W Polsce łatwiej być scenarzystą. Jaka widownia, tacy scenarzyści. Albo zoombie piszący 3000 odcinek "Barw nieszczęścia", "M jak mdłości", czy innych "Tysięcznych miłości", albo scenarzyści seriali paradokumentalnych, którzy na pewno nie wymyśleli tyle historii ("Łatwe sprawy", "Dlaczego nie ja?", czy "Odsłonięta prawda" mają po jakieś 1000 odcinków, a tego jest dużo więcej), więc co 5 odcinków wklejają ten sam scenariusz zmieniając jedynie imiona - widownia dalej świetna. W porównaniu z nami, turecka widownia jest dużo bardziej wybredna. U nas pomimo 911 odcinków "Elif" oglądalność jest cały czas bardzo wysoka, u Turków już zrobili finał na 940. Plus u nich wieczorem oglądalność była czasami nieco wyższa od naszej o 14:00. A dzisiaj Melek odkryła, że Tarik to ten Tarik, co ją porwał. Macide zaś odkryła, że sejf został wyczyszczony! Podejrzewa o to Tarika!
|
|
|
Post by Alex on Feb 5, 2021 16:58:02 GMT
Jaka widownia, tacy scenarzyści. Niestety. Ale ja naprawdę nie wiem, co można przez tyle odcinków pisać i że się to ludziom nie znudzi. Też oglądałam kiedyś "Pierwszą miłość", ale już dawno sobie odpuściłam. Jak teraz czasem trafię na ten serial w telewizji to... Ci scenarzyści to chyba na trzeźwo tego nie piszą. A jak widzę te "Dlaczego ja?" i inne "Ukryte prawdy" to gęsiej skórki dostaje z zażenowania i poziomu gry aktorów. O "Sędzi Annie Marii Wesołowskiej" i tym drugim nawet nie wspominam, bo mi się automatycznie na wymioty zbiera Ile ja tego musiałam naoglądać przez babcię, sama już niektóre odcinki na pamięć znałam, ale babcia uparcie twierdziła, że akurat tego nie widziała A "Elif" dzisiaj znowu nie oglądałam. Ale że Melek odkryła, że Tarik to Tarik? Myślałam, że dłużej to zajmie i dlatego Tarik się wyprowadził z domu, żeby właśnie się nie wydało...
|
|
|
Post by Atahan on Feb 5, 2021 21:26:58 GMT
Ale że Melek odkryła, że Tarik to Tarik? Myślałam, że dłużej to zajmie i dlatego Tarik się wyprowadził z domu, żeby właśnie się nie wydało... Sprzątała u Humeyry i zobaczyła zdjęcie z ich ślubu. Ale żeby nie było odkryła to dzień później. Elif opowiedziała jej, że Tarik ją przetrzymuje siłą i wtedy dopiero Melek pobiegła do sypialni Humeyry i Tarika i znalazła zdjęcie. Oczywiście zna go, bo ją porwał i zabił Veysela. Powiedziała także Julide i Tulay przez telefon, że jest w rezydencji Haktanirów (po co pisała list na dwie strony?). Elif wymyśliła także niewinną intrygę - żeby nie groziło im niebezpieczeństwo poprosiła mamę, żeby udawały przed wszystkimi, że Melek jest Serce, a nie Melek. A te głupki od Tarika dalej stoją pod domem Julide i czekają, aż Melek wyjdzie.
|
|
|
Post by Alex on Feb 5, 2021 21:32:24 GMT
Atahan jak tak dalej pójdzie to się w akcji pogubię. Chyba muszę zacząć oglądać regularniej. Się zacznie dziać jak się Tarik dowie, że Melek mieszka w rezydencji. Chyba że się nie dowie...
|
|
|
Post by Atahan on Feb 5, 2021 21:55:32 GMT
Się zacznie dziać jak się Tarik dowie, że Melek mieszka w rezydencji. Chyba że się nie dowie... Musi się dowiedzieć, ale czy zdąży już coś zrobić, jak kochanka go pokona, to nie wiem. Atahan jak tak dalej pójdzie to się w akcji pogubię. Chyba muszę zacząć oglądać regularniej. Koniecznie! Przeżyjesz cudowny szok, jak zacznie się V sezon i akcja stanie w miejscu. Przynajmniej tak było między III, a IV sezonem. Przez odcinki 674-800 nie wydarzyło się praktycznie nic ciekawego. Wprowadzili Reyhan, ale aktorka odeszła i tak naprawdę cały wątek stał się zapchajdziurą. W V sezonie też już wprowadzą Kiymet, Mahira, jakiegoś nowego dla Humeyri.
|
|
|
Post by Alex on Feb 6, 2021 16:48:44 GMT
Atahan a ona to w końcu urodzi? Chodzi już w tej ciąży prawie tak długo jak Ece z "Fazilet" albo i dłużej Czyli teraz muszę oglądać codziennie, żeby się nie pogubić, a od V sezonu raz w tygodniu wystarczy...
|
|
|
Post by Atahan on Feb 6, 2021 16:55:43 GMT
Atahan a ona to w końcu urodzi? Chodzi już w tej ciąży prawie tak długo jak Ece z "Fazilet" albo i dłużej Ona już powinna rodzić, w sensie jest bardzo blisko porodu, ale ostatecznie poroni. Wiesz, tu jeszcze jestem w stanie wybronić, bo my mamy pociachane odcinki i u nich może faktycznie ta ciąża trwała 9 miesięcy, a u nas rok. Ece to chyba nikt nie pobije. Ona prawie cały serial w ciąży była. Od 10 do chyba 48 odcinka.
|
|
|
Post by Alex on Feb 6, 2021 17:14:30 GMT
Ona już powinna rodzić, w sensie jest bardzo blisko porodu, ale ostatecznie poroni. Tak myślałam. Znowu drama będzie... Ece to chyba nikt nie pobije. Ona prawie cały serial w ciąży była. Od 10 do chyba 48 odcinka. Właściwie licząc, że odcinki były co tydzień to wyszło ok. 9 miesięcy. No ale pomiędzy sezonami były 2 miesiące przerwy, więc już mamy 11. Plus to, że ona w tym 48 odcinku planowo jeszcze rodzić nie miała, a stało się to za sprawą Selin... Co do Humeyri to jeśli miałaby chodzić w ciąży przez 9 miesięcy to musiałoby być to ok. 180 odcinków, czyli jest bardzo blisko Praktycznie cały sezon.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 9, 2021 18:47:43 GMT
Humeyra zaczęła rodzić na ulicy, po tym jak dowiedziała się o romansie Tarika i Rany. Zaś Sureyya i Kerim dalej rodem telenowelowym płaczą po kontach razem z piosenką "Ne olur anla, anlatmasam da, gozlerimdeki askiiiiii , ne olur hisset pararararam (dalej nie pamiętam słów dokładnie)
|
|
|
Post by Alex on Feb 9, 2021 18:53:33 GMT
Atahan dlaczego jak oglądam to nie dzieje się nic, a jak nie oglądam to pełno zwrotów akcji? Dzisiaj sobie włączyłam i muzyka z czołówki mnie tak uśpiła, że obudziłam się dopiero o 17 Zaś Sureyya i Kerim dalej rodem telenowelowym płaczą po kontach Ale widzę, że nie jest najgorzej, bo właśnie dołączyli do twojego podpisu "Ne olur anla, anlatmasam da, gozlerimdeki askiiiiii , ne olur hisset pararararam (dalej nie pamiętam słów dokładnie) To i tak dobrze, ja zapamiętałam tylko "Ne olur anla, anlatmasam", chociaż piosenki z innych seriali szybciej zapamiętuję i potem sobie nucę.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 9, 2021 19:03:16 GMT
Atahan dlaczego jak oglądam to nie dzieje się nic, a jak nie oglądam to pełno zwrotów akcji? Dzisiaj sobie włączyłam i muzyka z czołówki mnie tak uśpiła, że obudziłam się dopiero o 17 Hahahah, pozostaje oglądanie codziennie (ciekawe, czy ktoś obejrzał wszystkie odcinki). Ta muzyka w czołówce jest dziwna, idzie sobie spokojnie, nagle w pewnym momencie wchodzi taka dramaturgia na tych fletach (to nie flety, ale ja się na instrumentach nie znam). Musiałaś być zmęczona, skoro te wycia cię nie obudziły. Ale widzę, że nie jest najgorzej, bo właśnie dołączyli do twojego podpisu Namęczyłem się swoją drogą z tym podpisem, ale nie jest najgorzej, bo ja mam czasem taką fazę, że uwielbiam patrzeć, jak oni nic sobie nie mówią, tylko płaczą 20 odcinków. Może to za sprawą tej piosenki, ale bardzo mi się podoba. Nie wiem, czy przez to, że jest taka spokojna, czy przez to, że głos tego piosenkarza jest taki... miły, ale podoba mi się. A Sureyya dziś aż się na łóżku położyła i płakała. Z ciekawszych momentów, to Macide jeszcze w sercu zakuło, jak Humeyra zaczęła rodzić i nagle okna w salonie się pootwierały na oścież.
|
|
|
Post by Alex on Feb 9, 2021 20:12:41 GMT
ciekawe, czy ktoś obejrzał wszystkie odcinki Na pewno Ale ja takiej osoby nie znam Musiałaś być zmęczona, skoro te wycia cię nie obudziły. Właściwie nie wiem czy aż tak. Ja z jednej strony potrafię zasnąć przy okropnym hałasie, włączonym telewizorze, głośniej rozmowie, w słuchawkach (ile to już razy zasnęłam na zdalnych, nawet dzisiaj się zdarzyło ), a z drugiej potrafi obudzić mnie najmniejszy szmer czy wibracje telefonu w drugim pokoju uwielbiam patrzeć, jak oni nic sobie nie mówią, tylko płaczą 20 odcinków A u mnie zależy od nastroju: albo się śmieję albo mnie szlag trafia od tej ich rozpaczy A Sureyya dziś aż się na łóżku położyła i płakała. Zawsze to jakaś odmiana Macide jeszcze w sercu zakuło, jak Humeyra zaczęła rodzić Przeczucie. Moje ulubione
|
|
|
Post by Atahan on Feb 10, 2021 12:47:06 GMT
Alex, zazdroszczę ci. Mieszkam koło firmy i przez spory okres czasu miałem parking obok domu (teraz trochę dalej go przenieśli) i mnie potrafiło obudzić, jak ktoś w nocy drzwi od samochodu zamknął... Zaraz odcinek, Humeyra dalej będzie rodzić na ulicy. Swoją drogą po jakiego ona wyszła z tego auta, mogła wziąć telefon i dzwonić do matki, albo brata, że rodzi. Chociaż nie: nagle stwierdziłaby scenarzystka, że w stambulskim lesie zasięgu brakło, telefony się rozładowały, benzyny brakło w samochodach i w ogóle wszyscy w innym wymiarze żyli. Macide będzie stać w otwartym oknie, Kerem i Sureyya będą ryczeć oparci o drzwi, a Vildan będzie chodzić od pokoju do pokoju, po tej rezydencji i nadawać "Wszystko muszę robić sama. Tyle tu pracy. Nóg nie czuję. Panienka Elif sobie odpoczywa." - ja już to na pamięć znam.
|
|
|
Post by Alex on Feb 10, 2021 13:33:25 GMT
Alex, zazdroszczę ci. Mieszkam koło firmy i przez spory okres czasu miałem parking obok domu (teraz trochę dalej go przenieśli) i mnie potrafiło obudzić, jak ktoś w nocy drzwi od samochodu zamknął... W takich warunkach potrafię zasnąć tylko w dzień, bo w nocy jest ciężko, musiałam zegarek wynieść z pokoju, bo mi tykanie przeszkadzało i często potrafi mnie obudzić najmniejszy hałas Nie wiem jak to możliwe Humeyra dalej będzie rodzić na ulicy. Już się drama zaczęła.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 10, 2021 14:22:01 GMT
Berna Keskin przypominała mi dzisiaj trochę z wyglądu Aslihan Gurbuz. Ale Humeyra widać bardzo cierpi po kolejnej stracie dziecka i nie ma co się dziwić. Tak naprawdę ona cały ten odcinek uratowała, bo cała reszta wypadła dziś niemrawo. Może trochę jeszcze było akcji jak Macide prawie zawału dostawała.
|
|
|
Post by mira on Feb 10, 2021 14:43:29 GMT
Nie oglądam "Elif", chociaż siłą rzeczy kojarzę niektórych bohaterów i tak patrzę Atahan na Twój podpis, w którym widzimy Melisę Dongel... jak ona okropnie tam wyglądała! Ile miała wtedy lat, z 18? A wygląda jak trzydziestka. Ta maska na twarzy i starannie ułożone loki jak u damulki. Taka sztuczność od niej bije. W naturalnym wydaniu Melisa prezentuje się znacznie lepiej.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 10, 2021 17:45:01 GMT
Ile miała wtedy lat, z 18? A wygląda jak trzydziestka. Tak, 18. W serialu pojawiła się kilka miesięcy po swoich urodzinach, ale ta scenka to już finał sezonu, więc taka... 'dojrzalsza' osiemnastka, ale mimo wszystko dalej osiemnastka.
|
|
|
Post by Alex on Feb 10, 2021 18:51:07 GMT
'dojrzalsza' osiemnastka, ale mimo wszystko dalej osiemnastka. Można powiedzieć, że prawie dziewiętnastka. No ale mimo wszystko w życiu bym jej tyle nie dała. Podobnie jak aktorce, która grała Reyhan, ona miała wtedy chyba 15-16 lat. W szoku byłam, jak się o tym dowiedziałam.
|
|
|
Post by Atahan on Feb 26, 2021 13:06:10 GMT
Właśnie wystartował V sezon. Mnie standardowo MUX3 nie działa i albo się niemiłosiernie tnie, albo jest brak sygnału. A zanim włączę wp pilot na smart tv, to trochę minie, bo pilotem pisać na telewizorze, to się jeden wyraz pisze 5 lat. Może zerknę na VOD. Alex, oglądasz?
|
|
|
Post by Alex on Feb 26, 2021 13:12:54 GMT
Atahan mam włączony tv, ale siedzę do niego tyłem, więc tylko słucham Na razie przedstawiają nam sytuację bohaterów, Tarik w więzieniu, Macide mówi Humeyrze, że powinna się otrząsnąć i wrócić do życia. No i Parla robi za "narzeczoną" I udaje, że cudownie wyzdrowiała dopiero w dniu ślubu.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 26, 2021 23:04:05 GMT
Ja wróciłem do domu o 16 , i przegapiłem odcinek.
|
|
|
Post by Alex on Jan 4, 2022 13:39:29 GMT
Matko, jak ja podziwiam scenarzystów Elif. Pisać to samo przez 200 odcinków to naprawdę trzeba umieć.
|
|
|
Post by lucy on Apr 25, 2022 18:24:04 GMT
Serial się nareszcie zakończył... i gdzie impreza? Miał u nas 1165 odcinków i leciał przez prawie 5 lat. i.imgur.com/qnBSEQS.png
|
|
|
Post by julia on Apr 25, 2022 18:52:58 GMT
Zaczęłam oglądanie, gdy rozpoczęła się emisja w TVP , akurat pora obiadowa i , gdy byłam w domu trwałam do pewnego momentu, potem odpuściłam ze względu na aktorstwo, a raczej jego brak oraz ze względu na fabułę -mielenie tego samego bez końca. Ileż to razy Elif była porywana, a Melek cierpiała niezawinione męki Jednak wiele osób, serial wciągnął i nagminne były komentarze - nie podoba się , nie oglądać. Pewnie to racja, każdy szuka czegoś dla siebie. I tak jest z większością seriali, jednym się podobają , inni nie pozostawiają suchej nitki... Jedno jest niepodważalne - napisać tyle i nakręcić tyle samo , prawie takich samych odcinków, to osiągnięcie
|
|
|
Post by lucy on Jul 3, 2024 13:39:52 GMT
Haha.
|
|
|
Post by Matthias on Jul 3, 2024 16:30:39 GMT
Doprawdy? Elif?!
|
|