|
Post by Alex on Jun 11, 2021 21:27:26 GMT
No i pomysł z legendą wplecioną w fabułę wydaje się fajny. Ciekawe czego ta legenda dotyczy. Oby tylko nie ogromnej miłości między protami.
|
|
|
Post by Atahan on Jun 12, 2021 8:19:22 GMT
No i pomysł z legendą wplecioną w fabułę wydaje się fajny. Ciekawe czego ta legenda dotyczy. A to tu w ogóle jest jakaś legenda? Star TV już opublikował opis fabuły i wynika z niego, że będzie to historia miłosna Haziran i Poyraza z Wyspy Kirlangic, która zrodziła się z nienawiści. Co do plakatu to właśnie od razu skojarzył mi się z "Medcezir". Nienajgorszy. Już wolę taki plakat, niż te sztuczne robione na greenscreenie, gdzie bohaterowie mają wyprasowane twarze. Wizualnie bardzo podoba mi się ten serial. Już dawno nie miałem takiej zagwozdki czy się za to brać, czy nie brać.
|
|
|
Post by lucy on Jun 12, 2021 8:56:01 GMT
A to tu w ogóle jest jakaś legenda? Gdzieś, ale to było info z przecieków, przeczytałam, że po tej wyspie krąży legenda. Nie umiem tego znaleźć. Przejrzałam nawet konto serialu i jedyne co znalazłam to takie motto: "Çünkü güneş ve ay birbirine çok aşıkmış." Wg mnie można to ubrać w legendę, ale zobaczymy. Star TV już opublikował opis fabuły i wynika z niego, że będzie to historia miłosna Haziran i Poyraza z Wyspy Kirlangic, która zrodziła się z nienawiści. A nie z konfliktów? Pewnie pójdzie o ta "nieruchomość", której on nie chce sprzedać, a jej zadaniem jest go przekonać. Od tego chyba zależy, czy dostanie pracę (nowy projekt), ale może coś pokręciłam. Ranini napisała, że to będzie romantyczny letni dramat.
|
|
|
Post by lucy on Jun 12, 2021 11:47:36 GMT
Ta piosenka chyba tez będzie w soundtracku. Bardzo ładna.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 12, 2021 11:52:54 GMT
Jaka piękna piosenka.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jun 12, 2021 13:40:57 GMT
Ta legenda jest chyba wspominana w trzecim zwiastunie, gdzie Poyraz opowiada Haziran o Bogu Słońca, że dla mieszkańców wyspy zaćmienie Słońca było świętem, ponieważ Słońce i Księżyc byli w sobie zakochani. Tak sobie to interpretuję, że Księżyc musiał się chować, by mogło wzejść Słońce- czyli jakaś forma poświęcenia dla ukochanej- a więc zaćmienie to ich polaczenie, zjednoczenie. Chyba że rolę się odwrócą i to Poyraz będzie tym Słońcem 😁
|
|
|
Post by elysa7 on Jun 12, 2021 17:17:13 GMT
Plakat prosty. Mnie się tam podoba. Generalnie chyba wszystkie nowości wakacyjne mają ładne plakaty
|
|
|
Post by lucy on Jun 12, 2021 17:35:22 GMT
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jun 12, 2021 17:43:41 GMT
🥵😁
Może ktoś wrzuci tu zdjęcia z odcinka bo jest ich dużo, ja niestety z telefonu nie umiem 🤪
|
|
|
Post by lucy on Jun 12, 2021 18:39:56 GMT
Fotki z Odcinka 1:
|
|
|
Post by lucy on Jun 12, 2021 19:32:23 GMT
|
|
|
Post by Atahan on Jun 12, 2021 20:49:57 GMT
A nie z konfliktów? Pewnie pójdzie o ta "nieruchomość", której on nie chce sprzedać, a jej zadaniem jest go przekonać. Od tego chyba zależy, czy dostanie pracę (nowy projekt), ale może coś pokręciłam. Tak. Z pośpiechu napisałem nienawiść. Chociaż konflikt/nienawiść, co by to nie było i tak na koniec będą razem. Ranini napisała, że to będzie romantyczny letni dramat. No czyli taka telenowela, od początku mi właśnie czymś takim pachniało. Jednak patrząc na niektóre zachowania protagonistki w zwiastunach, to klisze z komedii romantycznych też tu są. W rękach Yeldy, Yesim i Semy coraz bardziej upewniam się tylko, żeby się za to nie brać. Nie zdziwi mnie też wcale, jeśli widzowie wybiorą Kanal D we wtorkowym starciu.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jun 13, 2021 9:09:09 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jun 13, 2021 14:28:42 GMT
Na niektórych fotkach Alp wygląda wręcz pociągająco..
|
|
|
Post by lucy on Jun 13, 2021 17:09:26 GMT
Kolejne fotki protów..
|
|
|
Post by elysa7 on Jun 13, 2021 18:11:24 GMT
Taki arogancki outsider Zazwyczaj lubię takie postacie. Czuje, że będzie sporo zbliżeń protów nacechowanych erotycznie lub coś około.
|
|
|
Post by lucy on Jun 14, 2021 10:00:15 GMT
|
|
|
Post by mira on Jun 14, 2021 10:41:54 GMT
Bardzo dobrze razem wyglądają. Nie mogę się już doczekać Aczkolwiek będę musiała jeszcze wytrzymać, bo jutro czeka mnie pakowanko, a i na tłumaczenie pewnie znajdę czas dopiero po urlopie. Na jakieś fragmenty jednak spojrzę, mam nadzieję, że się nie zawiodę. Bo do "Szklanych sufitów" też mnie trochę ciągnęło, ale jak zerknęłam na odcinek (fragmentarycznie i bez tłumaczenia oczywiście), to stwierdziłam, że szału nie było i już mnie nie ciągnie. Ale z tym serialem wiążę spore nadzieje
|
|
|
Post by lucy on Jun 14, 2021 11:06:43 GMT
Oglądał ktoś meksykańską telkę "La Tempestad" (PL: Burza)? Podobno jest wiele analogii.
Opis LT: Marina traci posadę menadżera hotelu po tym, jak nagłośniła przypadek molestowania pokojówki przez jednego z zamożnych gości. Na domiar złego jej matka trafia do szpitala. Załamana dziewczyna nieoczekiwanie otrzymuje pomoc od majętnej Mercedes Artigas, która proponuje jej objęcie kierowniczego stanowiska w przetwórni rybnej Neptun. Marina chętnie przyjmuje ofertę i przenosi się do nadmorskiej miejscowości Nuestra Señora del Mar. Już pierwszego dnia pracy popada w konflikt z kapitanem kutra rybackiego Damianem Fabre, a jest to dopiero początek kłopotów, które ją czekają.
|
|
ola
Entuzjasta
|
Post by ola on Jun 14, 2021 11:07:03 GMT
Ale z tym serialem wiążę spore nadzieje Ja również, dlatego boję się że się zawiodę, zwłaszcza po postach Atahana 😅 Po prostu chyba nie mogę wymagać zbyt dużo od letniej produkcji i tyle.
|
|
|
Post by Atahan on Jun 14, 2021 11:44:00 GMT
Ja również, dlatego boję się że się zawiodę, zwłaszcza po postach Atahana 😅 Ja się po prostu obawiam, że tu nie będzie ani się przy czym zaśmiać, ani wzruszyć, ani zaciekawić. Tak jest u Yeldy Eroglu właśnie. Jeszcze te odcinki 1-2 potrafi coś tam zaciekawić, ale po wstępie to wszystko się robi takie właśnie bezemocjonalne, brakuje klimatu. I niestety w zniwelowaniu tego Sema Ergenekon tak średnio może pomóc. Dalej jednak liczę, że serial sobie poradzi, życzę im tego, bo wizualnie prezentuje się to wyśmienicie. Oglądał ktoś meksykańską telkę "La Tempestad" (PL: Burza)? Podobno jest wiele analogii. Opis LT: Marina traci posadę menadżera hotelu po tym, jak nagłośniła przypadek molestowania pokojówki przez jednego z zamożnych gości. Na domiar złego jej matka trafia do szpitala. Załamana dziewczyna nieoczekiwanie otrzymuje pomoc od majętnej Mercedes Artigas, która proponuje jej objęcie kierowniczego stanowiska w przetwórni rybnej Neptun. Marina chętnie przyjmuje ofertę i przenosi się do nadmorskiej miejscowości Nuestra Señora del Mar. Już pierwszego dnia pracy popada w konflikt z kapitanem kutra rybackiego Damianem Fabre, a jest to dopiero początek kłopotów, które ją czekają. Oglądałem ten badziew, ale tylko do 40. odcinka i to większość z tego oglądając jednym okiem. I pomyśleć, że robił to twórca hitowej "Esmeraldy". Damian był biedny, a tutaj protagonista wygląda na bogatego. Marina dzięki stanowisku u tej Mercedes nieźle się wzbogaciła i mogły się z matką niematką przenieść nad jakieś spokojniejsze miejsca, bo ta jej matka niematka musiała być z dala od zanieczyszczeń miejskich, czy coś takiego. Miała też siostrę bliźniaczkę i adoratora, którego imienia nie pamiętam, ale Ivan Sanchez robił wręcz czasami groteskowe miny grając na skrzypcach w przypływie złości. I była jeszcze taka wredna przylepa do prota, ale u niej z IQ było dosyć średnio. Więcej z tego nie pamiętam. Cesar Evora chyba tam jeszcze grał, a tą Mercedes, Daniela Romo. Aż jestem ciekawy jak by ta "Burza" wyszła w rękach Ay Yapim.
|
|
|
Post by lucy on Jun 14, 2021 12:02:45 GMT
I pomyśleć, że robił to twórca hitowej "Esmeraldy". Nie tylko Esmeraldy, bo i Pauliny. Damian był biedny, a tutaj protagonista wygląda na bogatego. Może ma jakąś szopę rybacką na terenie, na którym szef protki chce postawić hotel (czy coś innego, bo nie pamiętam) ?
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jun 14, 2021 12:07:12 GMT
"Burza" i "Ada Masalı" nie będą miały ze sobą raczej za wiele wspólnego. W "Burzy" mamy protkę, która jest menadżerem hotelu, zostaje wywalona z niego, gdy staje w obronie sprzątaczki, która zostaje zgwałcona przez bogatego faceta, który ma duże wpływy. Kobieta, która ją wychowała nie jest naprawdę jej matką, choć ona o tym nie wie. Mercedes, jej prawdziwa matka, ratuje ją z opresji i daje jej prace u siebie w firmie, jej niby matka ma chorobę płuc i przenoszą się do miasteczka nad morzem, bo tam Mercedes ma też swoje oddziały. Mercedes wie, że to jest jej córka bo szukała jej latami. Tam protka musi się użerać z protem, z którym na początku się nie lubi. On jest kapitanem statku. Protka ma siostrę bliźniaczkę, która też zaginęła i Mercedes teraz jej poszukuje. Mamy tu też kilka czarnych charakterów m.in Ernana, który ma obsesję do punkcie protki, Esther która lata za protem czy Fulgencio, który nie pamiętam co robił ale miał kilka osób na sumieniu. Był wątek handlu żywym towarem, prostytucji. Mejia jak to Mejia w ostatnich latach, nie wykorzystał kompletnie możliwość tej historii i ją po prostu skopał. Jedyne co mu się udało to piosenka z czołówki
|
|
|
Post by mira on Jun 14, 2021 12:16:26 GMT
O rany, jaką macie wiedzę Mnie świat latino jest całkowicie obcy. Oglądałam w podstawówce czy gimnazjum kilka seriali (kojarzę "Paloma", "Luz Maria", "Luz Clarita", "Marimar" i oczywiście "Zbuntowanego Anioła"), ale to tyle. Może kiedyś zajrzę na forum dotyczące tych produkcji, ale póki co dobrze mi na podwórku tureckim Turcy chętnie inspirują się serialami azjatyckimi, latino chyba nieszczególnie.
|
|
|
Post by lucy on Jun 14, 2021 16:22:51 GMT
|
|
|
Post by elysa7 on Jun 14, 2021 20:11:15 GMT
Oglądał ktoś meksykańską telkę "La Tempestad" (PL: Burza)? Podobno jest wiele analogii. Opis LT: Marina traci posadę menadżera hotelu po tym, jak nagłośniła przypadek molestowania pokojówki przez jednego z zamożnych gości. Na domiar złego jej matka trafia do szpitala. Załamana dziewczyna nieoczekiwanie otrzymuje pomoc od majętnej Mercedes Artigas, która proponuje jej objęcie kierowniczego stanowiska w przetwórni rybnej Neptun. Marina chętnie przyjmuje ofertę i przenosi się do nadmorskiej miejscowości Nuestra Señora del Mar. Już pierwszego dnia pracy popada w konflikt z kapitanem kutra rybackiego Damianem Fabre, a jest to dopiero początek kłopotów, które ją czekają. Czyli jednak nie oszalałam. Od pierwszego fragmentu miałam tą telkę w głowie. Choć była strasznie słaba. I ta peruka Leviego na łbie co ją miał
|
|
|
Post by mira on Jun 15, 2021 6:41:01 GMT
W sieci wcale nie piszą, że scenariusz jest inspirowany jakąś telką, a książką i to bez zgody autorki. Zaznaczam, że nie wiem, czy to prawda.
Moim zdaniem trudno cokolwiek powiedzieć na temat scenariusza, jak nie pokazali jeszcze żadnego odcinka. Coś tam mówi opis, można próbować to porównać z treścią książki, ale według mnie to za mało, by mówić o plagiacie. Mnie akurat ten serial z niczym się nie kojarzy, a jeśli już, to z filmem "Mały problem wrześniowy", ale też tylko na zasadzie, że śliczna, ogarnięta dziewczyna jedzie sobie na wyspę i tam spotyka miłość życia.
|
|
|
Post by lucy on Jun 15, 2021 10:01:47 GMT
W sieci wcale nie piszą, że scenariusz jest inspirowany jakąś telką, a książką i to bez zgody autorki. Zaznaczam, że nie wiem, czy to prawda. A ja właśnie widziałam w sieci i to na niezależnych od siebie stronach porównania do ww telki. Poza tym nikt nie napisał, że AM to jej remake, a tym bardziej plagiat, tylko, że powiela kilka motywów. Na ile się fabuła zbiegnie z LT, spece od dizi na pewno wyłapią.
|
|
|
Post by lucy on Jun 15, 2021 11:05:48 GMT
Jeszcze jedne plakat.
|
|
|
Post by lucy on Jun 15, 2021 14:32:36 GMT
|
|