|
Post by Alex on Jun 28, 2021 16:54:55 GMT
Aż tak to chyba nie. Ja obstawiam ok. 3. Total może 3,40, AB - 2,64 😁
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 28, 2021 17:10:10 GMT
zobaczymy kto będzie bliżej.
|
|
|
Post by lucy on Jun 28, 2021 19:06:40 GMT
lucy, zamierzasz oglądać? Po tym co Turasy wyprawiają ze swoimi serialami i to na każdym etapie historii, nie tknę od nich niczego, co jeszcze nie dobrnęło do finału. Jeśli serial będzie udany, w sensie fabuła będzie zbudowane trzyetapowo jak na dramat przystało (wstęp, rozwinięcie, zakończenie) i będzie miał dobre opinie, wówczas może go obejrzę. Moje typy: Total: 4,20 AB: 3,95
|
|
|
Post by Alex on Jun 29, 2021 0:06:25 GMT
Miałam oglądać live, ale Euro i Chorwacja była zdecydowanie ważniejsza. 😭 Przejrzałam na szybko odcinek i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba. Na początku nie byłam przekonana do pary Yağmur - Gökhan, ale już po pierwszej scenie zmieniłam zdanie. Ładnie razem wyglądają. ❤️ Miejsce akcji, zdjęcia (o ile narzekałam na fotografa i grafika to tutaj jest idealnie), krajobrazy i muzyka - P-R-Z-E-P-I-Ę-K-N-E ! 😍❤️ Pisałam, że według mnie pod tym względem i względem klimatu nie da się przebić Hercai, ale Kalp yarası do niego blisko. Jutro jeszcze raz przejrzę na spokojnie odcinek i może napiszę coś więcej. Na razie mi się podoba i na sto procent będę oglądała dalej. 😍
|
|
|
Post by mira on Jun 29, 2021 7:00:07 GMT
Ja nie planuję tego oglądać, ale wieczorem przeglądałam sobie YT, który oczywiście wie, że interesują mnie tureckie seriale i fragmenty tej produkcji ciągle wyskakiwały mi w propozycjach. W końcu uległam i spojrzałam Gdzieś już wcześniej pisałam, że główny bohater wygląda na sporo starszego od reszty i zdanie podtrzymuję. Natomiast, sama nie wiem czemu, zupełnie zaskoczył mnie wygląd bohaterki granej przez Yagmur. Zaskoczył w sensie pozytywnym, bo dziewczyna jest prześliczna i ma piękny uśmiech, do tego wygląda mega sympatycznie.
Edit. Sprawdziłam wyniki, bo ciekawa byłam, czy dorówna "Marasli" no i jak widać, nie udało się. Potem niech sobie rosną, ale jako fanka "Marasli" cieszę się, że teraz się nie udało... (tak, wiem, że był ważny mecz).
|
|
|
Post by lucy on Jun 29, 2021 8:17:59 GMT
Pisałam, że według mnie pod tym względem i względem klimatu nie da się przebić Hercai, ale Kalp yarası do niego blisko. Ale to nie jest projekt na wzór Hercai. Antakya to zupełnie inne klimaty i inne krajobrazy. Pomimo, że w tabelce nie ma szału, serial wczoraj zajął w totalu miejsce 1. A jako jedyny startował mając na karku dwóch konkurentów. Jest to nadal jedyny letniak, za którego trzymam kciuki, aby się udał i te 20-30 odcinków nakręcił. Jeśli nie będzie tragedii w reytingu, ATV go pociągnie pewnie do końca roku.
|
|
|
Post by lucy on Jun 29, 2021 11:45:28 GMT
|
|
|
Post by Alex on Jun 29, 2021 12:18:28 GMT
Total może 3,40, AB - 2,64 😁 No i pięknie. 😁 Trafiłam tak jak z tym, że Francja pojedzie do domu. Miałam cela wczoraj. 😂 W AB też byłam najbliżej. 😁 Natomiast, sama nie wiem czemu, zupełnie zaskoczył mnie wygląd bohaterki granej przez Yagmur. Zaskoczył w sensie pozytywnym, bo dziewczyna jest prześliczna i ma piękny uśmiech, do tego wygląda mega sympatycznie. Może dlatego, że na plakatach i zdjęciach promocyjnych wyglądała okropnie? 😄 W serialu na szczęście jest o wiele lepiej, czego niestety nie można powiedzieć o Merve. Wygląda tak samo źle jak na plakatach albo i gorzej. Szkoda, bo to przecież ładna dziewczyna. Ale to nie jest projekt na wzór Hercai. Antakya to zupełnie inne klimaty i inne krajobrazy. Ale ja nie powiedziałam, że to ma być na wzór Hercai. Po prostu wszystkie te seriale, które są nagrywane poza Stambułem, na wschodzie mają coś o co tym ze Stambułu trudno, czyli krajobrazy i swój własny klimat. Do tej pory tylko Hercai mnie wciągnęło w ten "inny świat" i za każdym razem jak siadałam do oglądania to za sprawą zdjęć, krajobrazów, muzyki, domów, uliczek i nawet głosu protki (tak, o ile na początku mnie denerwował ten przesłodki pisk, tak później stwierdziłam, że pasuje do tego serialu idealnie) przenosił mnie w inną czasoprzestrzeń. I jeśli widzę, że serial jest robiony z dala od Stambułu to właśnie tego po nim oczekuję, ale oczywiście nie zawsze się to udaje... Weźmy choćby takie "Maria ile Mustafa", gdzie poza kilkoma (nie wiem czy nie przesadziłam z tymi "kilkoma") wstawkami nieba pełnego balonów, Kapadocji prawie nie było. Równie dobrze akcje można by było przenieść do Stambułu i nie odczułabym pewnie żadnej różnicy. No tutaj nawet Stambułowi towarzyszył ten klimat i przez dłuższą chwilę się zastanawiałam, czy aby na pewno dobrze usłyszałam/zrozumiałam, że proci znajdują się w tym mieście, bo niczym ono nie przypominało tego z innych seriali (no dobra może tą słynną wstawką między scenami z mostem 😆). Uważam, że osoby odpowiedzialne za zdjęcia spisały się świetnie. ❤️ Jak obejrzę cały odcinek to napisze coś więcej.
|
|
|
Post by mira on Jun 29, 2021 12:29:03 GMT
Alex , Moim zdaniem Merve nie pasują jasne włosy ani loczki. I chociaż ma ładną figurę, to w serialu wygląda jakby sporo przytyła. Ja przeżyłam szok, bo ostatnio widziałam ją w ALA. Nie śledziłam krok po kroku zmian wizerunku na przestrzeni lat, dlatego zaskoczona byłam, że tak się zmieniła. Na plakatach nie było tego tak widać. W serialu wygląda gorzej niż na plakatach, natomiast Yagmur, tak jak piszesz - zdecydowanie lepiej.
|
|
|
Post by Alex on Jun 29, 2021 12:42:11 GMT
Alex , Moim zdaniem Merve nie pasują jasne włosy ani loczki. I chociaż ma ładną figurę, to w serialu wygląda jakby sporo przytyła. Właśnie głównie przez tę fryzurę Merve mi się nie podoba, plus faktycznie wygląda jakby miała kilka kilogramów więcej i buzia jej się zaokrągliła. Widziałam ją w Kalp atışı i w kilku odcinkach ALA, tych seriali chyba nie dzieliło zbyt wiele czasu... No wtedy wyglądała zdecydowanie lepiej. Te czarne, krótkie włosy bardziej jej pasowały.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 29, 2021 12:45:17 GMT
Jaki obstawicie wynik. Ja się zabawię w typera. Total : 4,50% AB: 5,10% Ale przestrzeliłem.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 29, 2021 15:27:55 GMT
Reytingi za 28.06.2021 - PONIEDZIAŁEKТОТАL:4. Kalp Yarası (1 odcinek) - 3.40%🆕
6. Aşkın Tarifi (4 odcinek) 3.13%⬇(-1.36%) 11. Kahraman Babam (4 odcinek) 2.09%⬇(-1.07) АВ:6. Aşkın Tarifi - 3.02%⬇(-0.77) 11. Kalp Yarası - 1.85%🆕
17. Kahraman Babam - 1.16%⬇(-1.09)
|
|
|
Post by elysa7 on Jun 29, 2021 17:32:03 GMT
Na suwaku zerknęłam, bo byłam ciekawa. I chyba jutro sobie obejrzę. Bardzo takie klimaty telki, że aż zachciało mi się oglądać. Tylko Merve.. Rety, mało urodziwa, i ten jej dziwny głos. Czuje, że jeśli zdecyduje się na oglądanie, to sceny z nią będą dla mnie ciężkie do przejścia.
|
|
|
Post by lucy on Jun 29, 2021 18:35:24 GMT
Uwielbiam takie klimaty
|
|
|
Post by Alex on Jul 1, 2021 12:50:42 GMT
Uwielbiam takie klimaty Takie uliczki kojarzą mi się automatycznie z Italią. Przepiękne
Ujęcia rezydencji też są świetne:
I reszta, która mi się spodobała:
|
|
|
Post by lucy on Jul 1, 2021 13:48:43 GMT
Takie uliczki kojarzą mi się automatycznie z Italią. Przepiękne Ja jeszcze kojarze takie w Hiszpanii i Chorwacji. Aż wzięło mnie na wspominki. Alex, te zdjęcia, które wstawiłaś są przepiękne. No mogłabym tam mieszkać. W Hercai nie było tak przytulnie nawet w połowie. Oby tylko scenariusz dopisał, bo z tego co widać realizacyjnie jest mega. A jaka jest muzyka? Równie klimatyczna?
|
|
|
Post by Alex on Jul 1, 2021 16:29:25 GMT
No mogłabym tam mieszkać. W Hercai nie było tak przytulnie nawet w połowie. Tak, ja zdecydowanie też. W Hercai mi się podobały te rezydencje i uliczki w sumie też, ale faktycznie tym tutaj nie dorastają do pięt. Piękne. Nawet gdyby fabuła nie była najwyższych lotów to dla samych widoków będę oglądała. A jaka jest muzyka? Równie klimatyczna? Nie obejrzałam jeszcze całego odcinka, ale we fragmentach które widziałam bardzo mi się podobała. Hitem dla mnie jest ta z czołówki. Początek jest strasznie podobny do innej tylko nie mogę skojarzyć do jakiej (coś z 1001 nocy? albo Maria i Mustafa? ), potem przechodzi trochę w Icerde i na koniec w Fazilet. Ale ładna.
|
|
|
Post by lucy on Jul 1, 2021 18:49:54 GMT
Włączyłam przed chwilą entradę i jest bajka. No może jedynie kocówka z logo niezbyt wyszła, ale strona graficzna serialu jest pożal się Boże. Obejrzałam jedynie pierwsze ujęcia i muszę stwierdzić, że są przepiękne. Aż sobie w wolnej chwili poszperam za kamerzystą, bo to w dużej mierze jego zasługa. Takie widoki to ostatnio w Poldarku widziałam. Cudo. Znalazłam nawet filmik. Trzeba tylko kliknąć w "obejrzyj w yt", bo ATV już zablokował do oglądania poza YT. Alex, z muza przewodnią mam to samo. W sensie jest jeden motyw, który jest mi znajomy, ale tez nie wiem, gdzie go słyszałam. Może w KPA? od 36 sek.
|
|
|
Post by Alex on Jul 1, 2021 19:02:26 GMT
Aż sobie w wolnej chwili poszperam za kamerzystą, bo to w dużej mierze jego zasługa. Też miałam zamiar poszukać, więc jak znajdziesz to daj znać, ja sobie odpuszczę. Ten filmik to pierwsza scena serialu. Lepiej chyba się nie dało zacząć. To mi zalatuje trochę Fazilet a trochę Hercai. Nie mogę skojarzyć początku, pierwsze dźwięki. Strasznie mi coś przypominają, ale za choinkę nie mogę skojarzyć...
|
|
|
Post by elysa7 on Jul 1, 2021 19:34:27 GMT
Zdjęcia przepiękne. Zgadzam się. Jeszcze odcinka nie oglądałam. Przerzucam sobie oglądanie na weekend
|
|
|
Post by lucy on Jul 1, 2021 19:49:39 GMT
Alex, tu masz kamerzystę: www.imdb.com/name/nm10134408/?ref_=nv_sr_srsg_2Z jego ręką miałam styczność jedynie w "Marii i Mustafie" i tam też byłam pod wielkim wrażeniem. Notabene mój podpis się nie wziął z kosmosu. Kocham kiedy postacie są dobrze wykadrowane i nie mają poucinanych głów, albo nie znajdują się poza centrum ujęcia. Zerknęłam wyrywkowo na kilka scen i wszędzie jest pod tym względem idealnie. Cóż, kamera potrafi działać cuda, tylko, żeby scenariusz nie zawiódł. O historię się nie boję, bo Tomris to weteranka w tym gatunku dizi. Tylko się boję o gusta Turasów, bo wiem, że oni wolą inne klimaty. A co do muzy to już chyba namierzyłam ten podobny motyw i jest on w przewodnim soundtracku w Kuzey Guney. Choć przynam, że jeszcze mi gdzieś dzwoni, ale nie wiem gdzie. Będę myśleć dalej. Od 9 sek.:
|
|
|
Post by lucy on Jul 5, 2021 13:16:14 GMT
Klasyfikacja letniaków do 3 tygodniach rywalizacji:1. Aşk Mantıkİntikam ..... 5,36 2. Ada Masalı ..... 3,84 3. Sen Çal Kapımı ..... 3,65 4. Baht Oyunu ..... 3,50 5. Kalp Yarası ..... 3,40 6. Aşkın Tarifi ..... 3,13 7. Baş Belası ..... 3,10 8. Seksenler ..... 2,59 9. Kazara Aşk ..... 2,55 10.Cam Tavanlar ..... 2,09
|
|
|
Post by mira on Jul 6, 2021 7:12:14 GMT
Chyba będzie hit.
Total / (1) | 5,50 AB / (1) | 3,85 ABC1 / (1) | 4,72
W sumie serial to ciekawa odmiana na tle letnich komedii romantycznych.
|
|
|
Post by lucy on Jul 6, 2021 8:58:45 GMT
Total / (1) | 5,50 AB / (1) | 3,85 We wczorajszym odcinku serial dodał w total 2,10% i 2% w AB. Piękne wzrosty i się nie dziwię. Przejrzałam odcinek 1 i byłam wręcz oszołomiona realizacją. Ujęcia są tak piękne, że się nie da opisać. Do tego są epickie sceny, że aż dech zapiera. Myślę, że żaden z romkomików nie nakarmi tak zmysłów jak się zanosi, że zrobi to KY. Od początku trzymam mocno kciuki za ten serial. Alex, widziałaś już odc. 1?
|
|
|
Post by lucy on Jul 6, 2021 9:53:04 GMT
|
|
|
Post by Alex on Jul 6, 2021 14:24:32 GMT
Te gify to już 2 odcinek. Zapomniałam całkiem o live, zresztą i tak nie dałabym rady obejrzeć. Przejrzałam sobie później i dzieje się. Biedny Hazim z jednego wariatkowa do drugiego przeszedł. Ale więcej napiszę, jak obejrzę całość, czyli pewnie w weekend. Pierwszy odcinek już obejrzałam. Na początek napiszę, że Yagmur i Zehra są prześliczne, nie wiem, co stało się z Merve, ale według mnie wygląda okropnie. Nie wiem, czy jest to do końca naturalna zmiana. Cóż... Dobrze też, że Ilhan jednak przeszedł do AMI, kompletnie nie widzę go w roli Yamana. Co do samego serialu to największym jego plusem jest Antakya. Fabuła jest taka typowo letnia i gdyby przenieść akcję do Stambułu to niczym by się nie wyróżniał spośród pozostałych letniaków. Proci mi się na początku nie podobali (zwłaszcza Gokhan), ale bardzo dobrze się na nich patrzy. Nie pamiętam jeszcze wszystkich imion, ale na razie poza główną czwórką nie będę więcej potrzebowała, więc... Na początku dostajemy przygotowania do ślubu i zapewnienie Ferita, że jego syn będzie nosił imię jego "najlepszego przyjaciela". No, a potem widzi tego "najlepszego przyjaciela", całującego się z jego narzeczoną... Ferit wyrzuca garniak ślubny przez okno i wyjeżdża do Stambułu. Po drodze spotyka jeszcze Yamana, który pokazuje mu czym jest "prawdziwa przyjaźń"... W międzyczasie Hande nie przyjmuje do wiadomości, że ślubu nie będzie i kontynuuje przygotowania, udając przed wszystkimi, że nic złego się nie dzieje. Prot w Stambule poznaje Ayse, która sugeruje mu, żeby znalazł sobie dziewczynę i z nią wrócił do Antakyi. Następnego ranka pojawia się pod jej drzwiami z propozycją (stąd też pierwszy tytuł serialu, dobrze, że jednak został zmieniony), którą protka odrzuca. Oczywiście tylko chwilowo, bo w wyniku splotu wydarzeń (strata pracy i pilna potrzeba znalezienia pieniędzy na adwokata dla przyjaciela, który pośrednio z jej winy trafił do aresztu) musi ją przyjąć. W Antakyi tymczasem wszyscy są pewni, że ślub się odbędzie i wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Orkiestra, goście, panna młoda... W końcu przyjeżdża też i pan młody... Z nową narzeczoną. Jak się nietrudno domyślić wywiązuje się burda. Ayse ucieka (btw. z tego właśnie momentu jest ten pierwszy gif), ale Ferit mówi jej, że Hande go zdradziła i tym przekonuje ją do powrotu. Matkę prota, tak jaki i Handę oraz jej rodzinę trafia szlag i wychodzą, a proci biorą ślub. No, to by było na tyle. I tak zahaczyłam już o odcinek 2. Resztę napiszę, jak obejrzę go w całości, bo sporo się tam dzieje (zwłaszcza w końcówce...).
Fabuła nie jest jakaś wybitna, ale tragedii też nie ma. Według mnie to idealny serial na lato, a widoki rekompensują niektóre głupoty scenariusza. Czyli kojarzę go jedynie z MiM. Do odcinków SAKa spod jego kamery jeszcze nie dojechałam. W MiM było nieźle, ale tutaj mi się wydaję jednak o wiele lepiej. Co do muzyki to tego początku dalej nie mogę skojarzyć, ale wiem z czym jeszcze mi się kojarzy fragment ze środka. Paramparca, nawet czołówka w tym momencie jest podobna.
Jeszcze kilka ujęć, w których teoretycznie nie ma nic specjalnego, ale które mi się spodobały (odcinek 1):
|
|
|
Post by Matthias on Jul 6, 2021 18:34:32 GMT
Reytingi zа 05.07.2021 - PONIEDZIAŁEK ТОТАL:1. Kalp Yarası (2 odcinek) - 5.50%⬆(+2.10)
4. Aşkın Tarifi (5 odcinek) 2.58%⬇(-0.55%) 8. Kahraman Babam (5 odcinek) 1.52%⬇(-0.57) АВ:1. Kalp Yarası - 3.85%⬆(+2.00)
4. Aşkın Tarifi - 2.61%⬇(-0.41) 19. Kahraman Babam - 0.97%⬇(-0.19)
|
|
|
Post by elysa7 on Jul 6, 2021 19:06:36 GMT
Spodziewałam się wzrostu, ale nie aż takiego. Bardzo ładnie Muszę znaleźć czas by w końcu obejrzeć pierwszy odcinek.
|
|
|
Post by lucy on Jul 8, 2021 15:59:58 GMT
Pierwszy odcinek już obejrzałam. Na początek napiszę, że Yagmur i Zehra są prześliczne, nie wiem, co stało się z Merve, ale według mnie wygląda okropnie. Nie wiem, czy jest to do końca naturalna zmiana. Cóż... Ja znam tylko Merve. Yagmur widzę po raz pierwszy, wcześniej nawet na jej fotki nie trafiłam. Chociaż może i trafiłam, jednak nie zwróciłam na nią uwagi. Ma wg mnie bardzo trudną urodę do oceny. W scenach, gdzie nie miała odpowiedniego makijażu, wydała mi się średnio ładna, taka wręcz pospolita urodowo. No potem kiedy ją zobaczyłam w sukni ślubnej, gdzie była już odpicowana, wyglądała sto razy lepiej. Nie jest to jednak protka, o której bez wahania powiem "piękna". Co do Merve to faktycznie zbrzydła, no to jest chyba głównie wina jej typu urody. Chociaż przy ustach na mur beton majstrowała i te poprawki jedynie podkreślają, że z jej urodą się źle dzieje.. Na szczęście Merve nie jest tu protką, bo jakoś nie wierzę, że uniosłaby rolę. W ALA ją uwielbiałam, ale na tym się kończy mój zachwyt jej aktorstwem. Jestem ciekawa jak sobie tutaj poradzi. Dobrze też, że Ilhan jednak przeszedł do AMI, kompletnie nie widzę go w roli Yamana. W jakim sensie? Co do samego serialu to największym jego plusem jest Antakya. Fabuła jest taka typowo letnia i gdyby przenieść akcję do Stambułu to niczym by się nie wyróżniał spośród pozostałych letniaków. Mimo wszystko myślę, że aż tak źle by nie było/ nie musiałoby być. Nie zgadzam się, że cały efekt robi Anakya. W Stambule też można zrobić dobrą telenowelę. Wiem, bo widziałam kilka takich i bardzo mi się podobały. Tyle, że telenowela powinna się zamknąć w 1 sezonie i tutaj za tyle trzymam kciuki. I oczywiście za to, żeby scenariusz dopisał w kolejnych i kolejnych odcinkach. Do obsady dołączyła Serenay Aktas. Grała policjantkę w Meryem.
|
|
|
Post by Alex on Jul 8, 2021 16:32:20 GMT
No potem kiedy ją zobaczyłam w sukni ślubnej, gdzie była już odpicowana, wyglądała sto razy lepiej. A ja mam zupełnie odwrotnie. Właśnie Yagmur mi się o wiele bardziej podobała w takich zwykłych ciuchach i delikatniejszym makijażu. Po pierwsze na plus zdecydowanie dla jego kariery, bo jednak główna rola, a po drugie mimo że Yaman jest chyba postacią podobną do tej, którą Ilhan grał w Ramo to po prostu nie widzę go w tej roli. Poza tym biłby pod względem urody prota na głowę, więc... Do obsady dołączyła Serenay Aktas. Jeszcze się na dobre nie rozkręciło, a już nowe postacie. Ciekawe, kogo zagra. W pierwszym odcinku było wspomniane o ukochanej brata prota, z którą ten musiał się rozstać przez wybujałe oczekiwania matki. Może to będzie ona.
|
|