|
Post by Atahan on Apr 10, 2021 11:45:28 GMT
Tytuł: Succession Tytuł PL: Sukcesja Kraj: USA Wytwórnia: Gary Sanchez Productions Producent: Kevin Messick, Frank Rich, Will Ferrell, Adam McKay, Jesse Armstrong, Scott Ferguson, Regina Heyman, Dara Schnapper, Gabrielle Mahon Reżyser: Adam McKay, Mark Mylod, Adam Arkin, Andrij Parekh, Miguel Arteta, S.J. Clarkson, Shari Springer Berman, Robert Pulcini, Matt Shakman, Becky Martin, Kevin Bray, Scenariusz: Jesse Armstrong, Tony Roche, Jonathan Glatzer, Anna Jordan, Georgia Pritchett, Susan Soon He Stanton, Lucy Prebble, Jon Brown, Will Tracy, Mary Laws, Gatunek: komediodramat Ilość odcinków: 20+ Kanał: HBO Emisja: 3.06.2018 - Opis: (źródło: HBO) Historia rodziny Royów, czyli Logana Roya oraz czworga jego dorosłych dzieci, do których należy firma Waystar Royco – jedna z największych korporacji mediowych na świecie. Akcja rozgrywa się w Nowym Jorku i przybliża widzom losy i rozterki, z którymi muszą się zmierzyć członkowie tej wpływowej rodziny. Teraz waży się ich przyszłość, bo starzejący się ojciec, będący także głową firmy, zaczyna wycofywać się z działalności. Roy Logan (Brian Cox) – nieprzejednany i wpływowy mężczyzna, z trzecią żoną Marcią (Hiam Abbass) u boku, twardą ręką zarządza należącą do rodziny, globalną korporacją mediową. Ma czworo dzieci z poprzednich dwóch związków. Kendall Roy (Jeremy Strong), starszy syn Logana z drugiego małżeństwa, jest obecnie prezesem jednego z oddziałów firmy i jego oczywistym następcą. Roman Roy (Kieran Culkin), młodszy brat Kendalla, który nie pracuje już w Waystar, jest szczerym i rozrywkowym mężczyzną. Siobhan „Shiv” Roy (Sarah Snook), jedyna córka Logana i zarazem najmłodsze jego dziecko, rozwija swoją karierę w polityce. Natomiast Connor Roy (Alan Ruck), najstarszy syn i jedyne dziecko z pierwszego małżeństwa, wiedzie spokojne życie w Nowym Meksyku, z dala od rodziny. Napięcia i tarcia rodzinne wzmagają się, gdy na imprezie urodzinowej Logana dochodzi do kłótni i zaczyna się walka o władzę – między ojcem a synem, a także między samym rodzeństwem. „Sukcesja” to obraz dla miłośników seriali pełnych intryg, opowiadających o świecie wielkich pieniędzy, możliwości i… przegranych. Produkcja pokazuje również do czego zdolny jest człowiek pragnący osiągnąć sukces za wszelką cenę. Wyróżniają ją także błyskotliwe, aczkolwiek surowe dialogi. Intrygi dopracowane są do najdrobniejszego szczegółu i zmuszają widza do głębokich analiz. Obsada:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 10, 2021 19:00:37 GMT
Słyszałem wiele pozytywnych opinii o tym serialu
|
|
|
Post by Atahan on Apr 11, 2021 16:05:00 GMT
Słyszałem wiele pozytywnych opinii o tym serialu Tomasz Raczek także pozytywnie się wypowiedział o tym serialu. Uwielbiam słuchać jego recenzji. A mnie zaintrygował opis fabuły i plakaty. Będę musiał kiedyś dokupić HBO Go, chyba że do tego czasu przerobi się na HBO Max, ale mam nadzieję, że do tego czasu wyjdzie już III sezon, to obejrzę wszystko na raz.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 11, 2021 16:10:36 GMT
Hbo max ma wejść do Europy w wakacje. Swoją drogą jestem ciekaw czy cena zdrożeje.
|
|
|
Post by Atahan on Apr 11, 2021 22:27:42 GMT
Hbo max ma wejść do Europy w wakacje. Swoją drogą jestem ciekaw czy cena zdrożeje. Zobaczymy. Ale z tego co czytałem HBO chce mocno rozszerzyć swoją ofertę. Mam nadzieję, że rozbudują pakiety na kilka i zostawią ten za 24,90 miesięcznie (dodając też droższe). Jakoś wątpię, żeby został jeden pakiet z obecną ceną. Oby dla tego serialu było warto zakupić. Oby dla drzewa genealogicznego Roy'ów było warto zakupić.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 12, 2021 12:22:32 GMT
Netflix już podobno walczyć z współdzieleniem kont. Jedynie podobno będą mogli pod jednym ip dzielić.
|
|
|
Post by Marcoss on Apr 18, 2021 19:26:56 GMT
Jeden z najlepszych obecnie emitowanych seriali. Czekam na 3 sezon. W pierwszym poście przy gatunku widnieje "opera mydlana" i myślę, że jest to krzywdzące dla tej produkcji. Fakt, że to jest poniekąd saga rodzinna i opowiada o bardzo bogatej rodzinie nie oznacza, że ma coś w sobie z opery mydlanej. Uwielbiam muzykę z czołówki
|
|
|
Post by lucy on Apr 18, 2021 20:21:42 GMT
W pierwszym poście przy gatunku widnieje "opera mydlana" i myślę, że jest to krzywdzące dla tej produkcji. Obstawiam, że Atahan zaserwuje tu zaraz długą listę argumentów na taką właśnie kwalifikację gatunkową serialu, no faktycznie nigdzie przy tym tytule nie ma oznaczenia "soap opera". (...) to jest poniekąd saga rodzinna i opowiada o bardzo bogatej rodzinie Czy to jest coś w stylu IG (Narzeczona ze Stambułu), tylko po amerykańsku ? Bo jeśli tak to i ja się skuszę. IG to dla mnie majstersztyk.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 18, 2021 20:23:08 GMT
Sprawdzałem na filmweb, imdb i .rottentomatoes. I wszędzie piszę drama.
|
|
|
Post by Atahan on Apr 18, 2021 21:32:30 GMT
Nie wiem, bo nie oglądałem serialu. Mam go dopiero w planach. Czytałem po prostu artykuły/recenzje, w których często przewijało się: dramat, opera mydlana, tragedia szekspirowska - to ostatnie mnie szczególnie zaciekawiło. Opis fabuły przedstawia nestora rodziny, który ma już trzecią żonę. Dzieci z poprzednimi i całość będzie się toczyć między rodzinnym interesem. Obstawiałem, że u tych dzieci w związkach też może być... burzliwie. A wiem też, że twórcy mogli celowo unikać gatunku 'opera mydlana' ewentualnie 'wysokobudżetowa opera mydlana', bo wiemy, z czym takie seriale się kojarzą. Na początku miałem wpisane tylko komediodramat (a dokładniej 'dramat, czarna komedia', ale po co sobie utrudniać życie skoro istnieje 'komediodramat'). Operę mydlaną dopisałem w związku z tym pokręconym opisem fabuły i recenzjami, w których widziałem, że się przewija też ten gatunek. Jeśli tu nie pasuje, to zawsze można usunąć i zostawić sam 'komediodramat'. Tak, jak pisałem serialu jeszcze nie oglądałem, najpierw mi się muszą seriale na Netflixie pokończyć.
|
|
|
Post by Atahan on May 1, 2021 11:16:45 GMT
Zakupiłem HBO i obejrzałem wczoraj 1. odcinek. Przyznać muszę, że dialogi w tym serialu to perełka.
|
|
|
Post by Atahan on May 26, 2021 11:26:57 GMT
SEZON 1 Moja ocena: 9/10 (8,50/10) Nie ma za bardzo, o czym pisać, bo wszystko zostało zawarte w opisie sezonu, ale skoro poświęciłem na to 10 godzin, to postaram się trochę naskrobać. Po chorobie Logana (a już nawet i przed, co sugeruje pierwsza scena) jego dzieci zaczynają twierdzić, że nie jest w pełni sił umysłowych i trzeba go odsunąć ze stanowiska. Oczywiście, nie wszyscy tak myślą, najstarszy syn Logana w ogóle się to nie angażuje, bo mieszka na ranczu. Logan jednak pokazuje, że to nie jest jego koniec, wraca do firmy i zaczyna się walka między nim a (głównie) Kendallem o władze i pieniądze. Finał sezonu zaskakujący, ale w specyficznym tego słowa znaczeniu. Nie ma typowego szokującego finału z trzymaniem widza w niepewności. Następuje przełom w rodzinie po tym, co spotkało Kendalla. Miało być wrogie przejęcie firmy, a czy wyszło, to zapraszam do obejrzenia, bo serial jest naprawdę tego wart. Mnie tak naprawdę denerwowali tylko Greg i Tom. Mieli specyficzne charaktery, przez co jak tylko widziałem Grega, to już wiedziałem, że będzie się jąkał i mnie tylko denerwował swoją paplaniną. Moimi serialowymi ulubieńcami zostali chyba Rom i Shiv. Ciekawi mnie 2. sezon, mam wątpliwości, co do reakcji Logana, może kryje się za tym jakiś haczyk. Muzyka wyśmienita, scenariusz naturalny i reżyseria dosyć niespotykana. Ujęcia kamery sugerować mają, że kamera to nasze oczy (nie zawsze tak jest, czasem jest nagrane normalnie) i moim zdaniem nakręcało to tylko akcję w momentach, gdy przygotowywano się do jakichś fuzji.
|
|
|
Post by Atahan on Jun 24, 2021 14:15:51 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jun 24, 2021 14:25:49 GMT
Aaa, to tutaj oni mieli zagrać. Pamiętam jak ok. 2 lata temu było głośno o ich udziale w tym serialu.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jul 1, 2021 21:06:52 GMT
Dyrektor programowy HBO Casey Bloys potwierdził, że 3. sezon "Sukcesji" będzie mieć premierę jesienią tego roku. W nowych odcinkach "Sukcesji" zobaczymy, jak Logan (Brian Cox), po ataku ze strony Kendalla (Jeremy Strong), walczy, by zabezpieczyć sojusze rodzinne, polityczne i finansowe, podczas gdy zaciekła wojna korporacyjna grozi przekształceniem się w rodzinną wojnę domową. Do obsady dołączą m.in. Alexander Skarsgård i Adrien Brody.
|
|
|
Post by Atahan on Jul 4, 2021 9:15:00 GMT
Ta dwójka mnie niewyobrażalnie denerwowała w tym serialu, ale akurat scena jak Tom rzuca butelkami wody w Grega działa uspokajająco. Choć rola irytująca to Nicolasowi należy się uznanie, bo bardzo realnie wyszło mu zagranie upierdliwego chłopaka wrzuconego na głęboką wodę, który chciał z każdym zagadać nie mając jednocześnie nic do powiedzenia. Mimo wszystko po obejrzeniu tych dwóch sezonów nie czekam z zapartym tchem na kolejny. Liczę, że na III sezonie zakończą i wyjdzie wtedy kawał dobrego serialu.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Sept 20, 2021 13:15:12 GMT
HBO Max pokazało zwiastun nadchodzących premier. Wśród zapowiadanych seriali są tytuły powracające, jak "Sukcesja", "Euforia", "Niepewne", "Pohamuj entuzjazm", ale też nowości, jak "Peacemaker", "The Sex Lives of College Girls" i "And Just Like That...", czyli nowa odsłona "Seksu w wielkim mieście". W zwiastunie możecie zobaczyć kilka fragmentów, w tym taki, w którym Carrie (Sarah Jessica Parker) i Mr. Big (Chris Noth) całują się.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 2, 2021 20:49:07 GMT
Sukcesja z zamówieniem na 4. sezon
Po dwóch odcinkach 3. sezonu "Sukcesji" telewizja HBO ogłosiła zamówienie na 4. sezon. Nie jest to niespodzianką – obecny sezon ma w USA najlepszą oglądalność ze wszystkich. Na razie nie ma pewności, kiedy zakończy się "Sukcesja", ale zarówno Brian Cox, jak i twórcy sugerowali, że serial nie będzie liczyć więcej niż pięć sezonów.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Dec 5, 2021 17:04:47 GMT
Sukcesja sezon 3 – urodzinowa playlista Kendalla
Jutro zobaczymy przedostatni odcinek 3. sezonu "Sukcesji", a tymczasem HBO podzieliło się urodzinową playlistą Kendalla na Spotify.
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Feb 26, 2023 21:29:43 GMT
Emisja od wtorku, 7 marca o 23.25 w TVN.
|
|