|
Post by Onedine on Apr 26, 2021 15:23:06 GMT
Tytuł: Memory Gatunek: prawo, romans, życie, dramat, rodzinny, medyczny Reżyseria: Park Chan Hong Scenariusz: Kim Ji Woo Stacja: tvN Liczba odcinków: 16 Kraj: Korea Południowa Emisja: 18.03.2016 - 07.05.2016 Opis: Onedine Park Tae Suk jest prawnikiem w średnim wieku, dla którego praca w prestiżowej firmie znaczy najwięcej. Aby wygrać sprawy nie cofnie się przed nietycznym postępowaniem. Oprócz pracy zawodowej dla bogatych i wpływowych ludzi, mężczyzna jest znany z prawniczego programu telewizyjnego. Park Tae Suk ma drugą żonę i dwójkę dzieci z tego małżeństwa. Jego pierwsza żona (obecnie sędzina) i on rozwiedli się po śmierci synka. Chłopiec zmarł na skutek wypadku samochodowego, a jego śmierć zniszczyła małżeństwo pary. Park Tae Suk jest w trakcie sprawy dla ważnego klienta, gdy w jego firmie zostaje zatrudniony początkujący adwokat Jung Jin. Młody mężczyzna szybko rozczarowuje się metodami postępowania swojego starszego kolegi i myśli o rezygnacji z pracy. W tym czasie na starszego z prawników spada nieoczekiwany cios. U mężczyzny zostaje zdiagnozowany Alzheimer. Park Tae Suk zaczyna rozumieć jak wiele zmarnował w życiu ważnych chwil z bliskimi i ile uczynił zła dążąc zawsze do wygranej dla bezwzględnych ludzi. Postanawia, że jego ostatnia sprawa (we współpracy z Jung Jin'em) choć po części odkupi jego dawne winy. Chce także wykorzystać czas, który mu pozostał do zbliżenia się na nowo do ważnych dla niego ludzi. Obsada: Lee Sung Min- Park Tae Suk Kim Ji Soo- Seo Young Joo Park Jin Hee- Na Eun Sun Lee Jun Ho/Junho- Jung Jin Yoon So Hee- Bong Sun Hwa Nam Da Reum- Park Jung Woo
|
|
|
Post by Onedine on Apr 28, 2021 15:46:56 GMT
Jestem w pierwszej połowie dramy i bardzo mi się podoba, ale jest sporo frustracji i smutku z powodu fabuły. To pierwsze przede wszystkim z powodu śmierci pierwszego syna prota przed laty, bo sprawca jest blisko, a krewni zmarłego nie mają o tym pojęcia. W dodatku bardziej w tym winna jest inna osoba kryjąca winnego. Sprawa jest trudna, bo winny jest nieszczęśliwy (nie wiem jak on skończy, w końcu się zabije?), ale uciekł z miejsca wypadku i aż 15 lat milczy. Jak się można domyślić w grę wchodzą wielkie pieniądze, wpływy. Rodzina zmarłego dziecka, zwłaszcza matka, dalej żyją pamięcią o przeszłości, z poczuciem winy. Była żona prota jest pozytywną postacią, tak samo jego druga żona. Sam prot popełniał draństwa dla kariery, ale ma jednak sumienie. Jego walkę o tytułową "pamięć" ogląda się z zainteresowaniem i łatwo go polubić, choć jak piszę swoje ma tez na sumieniu. Sceny, gdy choroba się "odzywa" są poruszające. Poza tym jest frustrująca dla widza, ale niezwykle ciekawa fabularnie sprawa drugiego syna prota. Chłopak jest prześladowany w szkole, długi czas rodzina nie ma o tym pojęcia. Postać gra młody, zdolny aktor, którego wcześniej już widziałam w dramach. W 2016 roku miał chyba około 13 lat, gra od małego dziecka i z każdym rokiem jest lepszy. Jak nic przyszły dorosły prot. W jednej z ról gra jeden z moich ulubionych aktorów-idoli Junho (z 2PM). Zasłużenie robi karierę w dramach, nie jest w nich tylko z powodu dobrego wyglądu i sławy piosenkarskiej. On, obok D.O z EXO i Jinyounga z Got7 moim zdaniem najbardziej zasłużenie wybili się z idoli-aktorów. Z tych, co jednocześnie nadal są w bardzo znanych grupach i grają, bo sporo przerzuciło się tylko na aktorstwo.
W kilku scenach dramy łezka poważnie zakręciła mi się w oku, a ścieżka dźwiękowa dodatkowo tu dokłada klimatu. Nie lubię ogólnie tego słowa, ale to dosyć "życiowa" w pozytywnym znaczeniu drama, jeśli fikcja może być "życiowa".
|
|