|
Post by lucy on Mar 25, 2023 22:47:29 GMT
|
|
|
Post by lucy on Mar 26, 2023 15:14:30 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Mar 27, 2023 16:03:08 GMT
|
|
|
Post by lucy on Apr 4, 2023 20:00:11 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Apr 5, 2023 17:20:19 GMT
💥 Producent serialu „Biz Kimden Kaçıyorduk Anne” Irfan Sahin powiedział, że pomimo wielkiego sukcesu projektu na platformie cyfrowej Netflix, nie planują jeszcze kręcenia drugiego sezonu
|
|
|
Post by Matthias on Apr 13, 2023 18:02:51 GMT
Odcinek 1
Mówiłem, że obejrzę, więc usiadłem i oglądam. Skoro wszystkie odcinki się pojawiły, to zabieram się za oglądanie.
Ciężko się przyzwyczaić do odcinków krótszych, niż te w TV. Niespełna 50 minut - to prawie 3 razy mniej w porównaniu do normalnego odcinka w telewizji.
Co mamy? Mamy matkę i córkę, które zatrzymały się w jednym z hoteli. Matka zapłaciła gotówką za najlepszy apartament w budynku. Wszystkich bacznie ogląda, ilustruje. Ona ubiera się na czarno, córkę z kolei - jak to określił recepcjonista, ubiera jak dziecko. Małe dziecko w kolorowe ciuszki. Jak sama nazwa wskazuje - przed kim one uciekają? Poznajemy tylko parę urywków z ich życia. Matka mówi, że jej ojciec miał taki samochód, jak ten w gablocie w księgarni. Niszczą go, palą, zakopują, śmiejąc się na ile dusza pozwoli. Wszystkich traktuje matka z dystansem - a kulminacją jest kolacja, na którą namawia córka. Wszyscy się na nie patrzą, jakby się z kosmosu urwały. Poza tym, dostały mały stoliczek, który nie przypasował matce. Szef całego hotelu jest zainteresowany, ale nie pozytywnie nimi. Najpierw ta zapłata gotówką, teraz potłuczona zastawa ze stolika po kłótni z głównym kelnerem... Wszyscy są bardzo zainteresowani tym, dlaczego nie wpuszczają nikogo do apartamentu. Kiedy ucieka matka z Bambi (tak zwraca się do niej kobieta w czerni), część hotelu zakrada się do ich apartamentu i nie zastaje nic podejrzanego, prócz... Apartament zamienił się w dom. W dom, do którego one za nic nikogo nie wpuszczały. Kupowały różnego rodzaju przedmioty, które normalnie znalazłyby się w mieszkaniu. A one przemieniły apartament w swoje mieszkanie.
Z 1 odcinka dowiadujemy się także, że na matce głównej bohaterki dokonanego masakrycznego mordu - mówi o tym jakaś kobieta, która jest daleką krewną kobiety w czerni. Co najlepsze, przez cały odcinek - nie dane mi było poznać imię bohaterki. Jedynie recepcjoniści mieli przyjemność cokolwiek zobaczyć, gdy poproszona została o dokument tożsamości.
Przed ucieczką, kobieta morduje właściciela hotelu (bodajże właściciela, ale skoro wszystkim dyryguje, to nim musi być), i ucina mu palec, którym wskazał na jej córkę określając "dziwadłem". Chłopie - popełniłeś błąd. Nie wiesz, z kim zadarłeś...
Odcinek 1 obejrzany - podobał mi się. Szybko mi upłynął, klimatyczny dość i mroczny.
|
|
|
Post by Matthias on Apr 13, 2023 18:31:25 GMT
Odcinek 2
Z hotelu do hotelu. Opuściły poprzedni hotel, a teraz pojawiły się w takim, dokąd można dostać się łódką. Na miejscu czeka lekarz, który ma się opiekować Bambi. Matka oczywiście nie ufa mu od samego początku. Jedyną osobą, która się jej spodobała to blondas - młody kelner. Bambi próbuje dowiedzieć się w dniu swoich urodzin czegoś na temat swojego ojca, i udaje się. Młody mechanik, syn szofera, kierowcy jej ojca. Blondyn. Dlatego ma słabość do blondynów. Co więcej - romantyczna noc w samochodzie prawdopodobnie jest chwilą poczęcia Bambi. Wciąż uciekają... Lekarz natarczywy knuje za matką bambi, i obmyśla pewien plan. Podoba mu się Bambi. Ale matka, gdy zorientowała się, że lekarz mógł dobierać się do jej córki - traci życie korkociągiem. A one znów uciekają.
Zbyt wiele się nie dowiadujemy zatem - przed kim tak naprawdę uciekają kobiety. Porucznik na każdym miejscu zbrodni, w każdym hotelu, w którym zatrzymały się kobiety - przepytuje kogoś, kto je widział, obserwował. W pierwszym odcinku była to recepcjonistka, teraz blondas kelner, który miał dobrą opinię o kobiecie w czerni.
|
|
|
Post by Matthias on Apr 13, 2023 19:00:58 GMT
Odcinek 3
Ostatni odcinek na dzisiaj. Na deser zostawię sobie ostatnie 4.
Ten odcinek zbyt mało wprowadził informacji i danych o matce i Bambi. Kolejny hotel, tym razem w Kapadocji. Gliny szukają zawzięcie obu kobiet, określanych jako najgroźniejsze terrorystki. W każdym miejscu jest ktoś, kto musi się przyczepić do którejś z nich, ale zazwyczaj wszyscy zwracają uwagę na córkę kobiety w czerni. Tym razem była to jakaś babka, która za każdym razem, gdy spotkała się z nimi, musiała jakoś skomentować Bambi. A to, że policzki jej spierzchły od mrozu i matka nie używa kremu, a to że dieta organiczna powinna zostać zastosowana, a to że coś tam innego... Matka bambi ledwo się powstrzymała, żeby czegoś jej nie zrobić.
Jedyne co poznajemy dodatkowego z historii matki, to historia ciąży i psa. Babka bambi, a matka Czarnej (chyba tak będę ją określał), oznajmiła, że pozbędzie się dziecka córki. Czarna jednak protestuje. Warto zwrócić uwagę na to, że babka wspomina coś w ten deseń 'z jednym się uporaliśmy, a teraz drugie?" - co się stało z pierwszym dzieckiem? Czyje ono było? Ojciec w ogóle tej Czarnej to jakiś cichy. Jak sama określiła w poprzednim odcinku - mieszkała w domu, w którym nie było miłości. Przejawiała swą miłość do psa, któremu poderżnięte zostało gardło z prośby babki matki. HORROR. Co ta Czarna musiała przejść...
Wszyscy szukają matki i córki - i znowu się ewakuują, gdy wszystkie hotele dostają mniej więcej podobizny uciekinierek. Bambi się dowiaduje, że to matka stoi za morderstwem Właściciela Hotelu, jak i Doktora... I to jest powód, dla którego uciekają, przynajmniej na razie. A czemu nie mają własnego domu? Tego nikt na chwilę obecną nie wie.
Zauważyłem, że dość sporo znanych aktorów i aktorek się przetoczyło w tej produkcji. Z Grzechu Fatmagul jedna, z Ask Laftan Anlamaz gościu, i paru innych.
|
|
|
Post by Matthias on Apr 14, 2023 20:06:49 GMT
Odcinek 4Czarna z córką zatrzymują się w kolejnych hotelu, w pobliżu którego znajduje się wiele polan z rumiankami (bodajże to są rumianki). Matka postanawia nauczyć córkę pleść wianki tak, jak ją nauczyła babka. Aby młodej nie było smutno, to podarowuje jej pierścień, który Czarna dostała od babki tuż przed jej śmiercią. W odcinku głównie poznajemy kontynuację historii po porodzie. Czarna chciała zostawić dziecko w szpitalu, ale jednak nie była w stanie tego zrobić. Krewni przyjechali zobaczyć niemowlę i zastali puste łóżeczko. Czarna wyniosła maleństwo ze szpitala i zaczęła ucieczkę. Tym razem historię matki i córki opowiada właścicielka hotelu, w którym się zatrzymały. Bardzo miło wspomina młodą. Dostaje za przychylność od niej wianuszek, który sama zrobiła pod okiem mamy. Jednak wieczór przed wyjazdem Czarnej i jej córki, dzwoni policja, która po poszlakach, i nagrać z kamer - powolutku dobiera się do poszukiwanych kobiet. Właścicielka jednak ma dobre serduszko i wykazuje się nie lada odwagą. Dzwoni w środku nocy do pokoju 103, w którym zatrzymały się poszukiwane, i poinformowała Czarną, że policja jedzie do hotelu - głównie do nich. I w 5 minut są spakowane z córką. Wymykają się oknem, i wsiadają do taksówki, gdy cała brygada antyterrorystyczna zaczyna okupować hotel . Zabawnie to wygląda. 2 kobiety, a z 20 komandorów . Jakby nie wiem, wysadziły coś w powietrze... Porucznik, który je śledził od samego początku, zostaje z kolegą odsunięty od sprawy - chyba nie jest z tego faktu zadowolony... Myślę, że zacznie pomagać uciekinierkom . Wszyscy ruszają w pogoń za taksówką, którą tak naprawdę podróżuje nieznane nikomu małżeństwo . Ale wtopa! I po pewnym czasie, odsunięty od sprawy policjant, oznajmia pozostałym, że one są cały czas w hotelu. Nigdzie nie uciekły, bo żadna kamera nie uchwyciła nic. Mądre posunięcie, a zarazem ryzykowne, ze strony Czarnej. Dopiero nad ranem opuszczają hotel, wsiadając do taksówki. I uśmiecha się Czarna do kamery, szydząc z policjantów. Dokąd tym razem pojadą?
|
|
|
Post by Matthias on Apr 14, 2023 20:34:17 GMT
Odcinek 5Mam wrażenie, że te odcinki są coraz krótsze... Na początku było to 50 minut. Obecny ma 37 minut... Ciekawe, jak się będą miały kolejne. Liczę na dobry finał. Czarna z Bambi udają się do banku, aby po raz ostatni podjąć środki z lokaty. Jest to dość pokaźna suma i wymaga podpisania dokumentów u kierowniczki banku . Tam z kolei dochodzi do pewnych słownych przepychanek. Czarnej nie podoba się sposób, w jaki ta traktuje swoje potencjalne "klientki". Gdy jednak zgadza się wydać pieniądze, Bambi opuszcza placówkę, a matka udaje się do gabinetu. No i mamy klub programu - kierowniczka każde zadzwonić po policję, ponieważ doskonale wie, że te dwie kobiety są poszukiwane przez policję. Gra na zwłokę ile może, ale w końcu udaje się z pieniędzmi do swojego gabinetu. Rach ciach, Czarna wbija jej nożyczki w szyję. I kolejny trup. Wybija szybę, ucieka z Bambi i wskakują do morza, czy też oceanu. Policja w końcu prawie je złapała... Udają się statkiem na wyspę grecką, na którą planowały się udać od pewnego czasu. Zaczyna brakować pieniędzy. Czarna przypomina sobie, że gdzieś jej matka miała ziemię, której nikt nie sprzedał po jej śmierci. Przy okazji dowiadujemy się, że matka zginęła w wypadku - przecięte linie hamulcowe, uciekający płyn hamulcowy... Szofer i matka giną, ojciec okazuje się że żyje, i odkupuje wszystko to, co córunia próbuje sprzedać. Ale jaja . Wszystko co rodzinne, powinno pozostać w niej. Czarna z Bambi wracają do Turcji podpisać umowę - z własnym ojcem | dziadkiem. To jest bomba odcinka. Czy dojdzie do konfrontacji córki z ojcem? Zobaczymy . Matka Czarnej to jednak paskudna kobieta. Pozbyć się chciała Bambi, bo przynosiła wstyd. Ojciec jednak wolał inaczej postąpić. Ale kto nie słucha żony...
|
|
|
Post by Matthias on Apr 14, 2023 21:03:55 GMT
Odcinek 6
No ten odcinek był bardzo dobry. Dogadują się z jednym z agentem od nieruchomości w sprawie sprzedaży działki matki. Ojciec, który dostaje cynka od tego agenta, zjawia się swoją limuzyną praktycznie pod jego budynkiem, w eskorcie policji. Co więcej - Czarna jest pewna i czuje, że to jest jakiś przekręt, jakaś pułapka. I się nie myli. Zamiast udawać się bezpośrednio do agenta, udają się w całkiem inne miejsce. Dobrze znane Czarnej. Do jej własnego rodzinnego domu, w którym czeka na nich ojciec Czarnej. Jest zauroczony swoją wnusią, i chciałby, by ona została, a córunia niech sobie jedzie gdzie chce...
Czarna jednak doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że ojciec wcale taki życzliwy i dobry nie jest do końca. Choć daje im walizkę pełną pieniędzy, posiada ona pluskwę, dzięki której, policja jest w stanie namierzyć kobiety. Pudło! Zostawiają walizkę w jednej z ciężarówek, a same wracają do rezydencji. Tam dochodzi do konfrontacji córki z ojcem, jednak córka jest w tarapatach. Dostaje niezły łomot. I wtedy wchodzi Bambi. Nie patrząc na to, że to jej dziadek - przyłącza się do "bitwy" i morduje go na oczach Czarnej. W przeciwnym wypadku, Czarna straciłaby życie.
W międzyczasie Bambi znajduje się w pokoju matki, i wtedy zdaje sobie sprawę, że wszystko to, co było szykowane w apartamentach, w hotelach - lalki, meble (w tym komodo z lusterkiem) - to wszystko było na wzór pokoju Czarnej... Jej własne 4 ściany. Potajemnie wykrada z jej pamiętnika zdjęcie, na którym znajduje się jej matka, z psem, a w tle - przy samochodzie, znajduje się jej ojciec. Jedyna pamiątka, jaka pozostała chyba po nim. Przynajmniej Bambi teraz wie, jak wyglądał jej ojciec.
Policja wciąż szuka "terrorystek", i odnoszę wrażenie, że mają już tej sprawy po dziurki w nosie. Zastanawiam się tylko, dlaczego Czarna wciąż traktuje młodą jak małą dziewczynkę?
|
|
|
Post by Matthias on Apr 15, 2023 17:23:55 GMT
Odcinek 7 - FINAŁ
Finał. Finał, którego się spodziewałem. Spodziewałem się, że będzie ofiara. Przynajmniej jedna. I była.
Czarna z Bambi zatrzymały się w jednym z pensjonatów. Niestety - na hotel stać je już nie było, brakowało pieniędzy. Musiały sobie jakoś radzić. Czarna za wszelką cenę wpajała córce różne teksty i sytuacje z bajki Bambi. W końcu ona uważała się za matkę Bambiego, a córka była jej małym Bambi... Dla dobra córki, i by miała swobodę, napada matka na sklep z biżuterią. Wykrada pieniądze, naszyjniki z pereł i innego typu błyskotki. Podczas napadu zostaje ranna, a ranę opatruje bambi. Właściciel pensjonatu informuje policję, że poszukiwane są w jego budynku. Czarna z córką wychodzą z budynku, można powiedzieć wręcz, że uciekają. Wiedzą, że policja siedzi im na ogonie. W pewnym momencie, Czarna wiedząc, że nic nie zdziała będą ranną - podejmuje decyzję. Zamiast dwóch ofiar, będzie jedna. Pcha Bambi do przodu z uśmiechem na twarzy, a sama staje się celem. Policjant zabiera karabin innemu policjantowi i wypuszcza z niego kilka pocisków w kierunku bezbronnej kobiety. Bambi nawet się nie obejrzała za siebie. Z workiem biżuterii i pieniędzy wtapia się w tłum. I jak to określił policjant, opowiadający całe to zdarzenie - przejrzane zostały kamery, monitoring, hotele, pensjonaty, lotniska. Jednak słuch zaginął o Bambi...
Przed Kim Uciekamy, Mamo? - przez cały ten serial nasuwało się pytanie. Według mnie, Bambi z matką uciekały przed przeszłością Czarnej. Ta przeszłość była straszna, i bez przerwy się ciągnęła za nimi. Dopóki matka nie umarła, dopóty córka nie była bezpieczna. Bambi już ma na swoim koncie ofiarę, dłonie ubrudziła krwią. Wie, co należy zrobić, żeby przeżyć. Martwi mnie tylko, jak ona sobie poradziła...
Drugiego sezonu ma nie być. No bo w sumie, o czym? Matka nie żyje, a ona uciekła. I myślę, że to była najlepsza decyzja. Każdy może sobie odpowiedzieć na pytanie, przed kim uciekały, i co dalej stało się z Bambi.
Osobiście, bardziej podobał mi się Mezarlik (Cmentarz), jeśli chodzi o produkcje na Netflix. Jednak ten serial, nie był wcale zły. Broń Boże! Podobał mi się. Jednakże, odnoszę wrażenie, że w dwóch odcinkach, producenci nie wiedzieli zbytnio co przedstawić widzom... Czy polecam? Myślę, że mogę polecić. Szybko się obejrzy, w dwa dni na spokojnie.
|
|
|
Post by Matthias on Apr 19, 2023 19:12:04 GMT
💥Według oficjalnych informacji platformy cyfrowej Netflix, serial „Biz Kimden Kaçıyorduk Anne” uzyskał 6 milionów 560 tysięcy godzin oglądania, plasując się na 7 miejscu wśród wszystkich seriali nieanglojęzycznych na platformie na świecie . Serial był na szczytach w 4 krajach świata. Łączna liczba wyświetleń w ciągu czterech tygodni to 75 milionów 90 tysięcy godzin.
|
|