|
Post by Alex on May 17, 2021 20:16:21 GMT
Tytuł: The Thorn Birds Tytuł PL: Ptaki ciernistych krzewów Kraj: USA/Australia Wytwórnia: David Wolper-Stan Margulies Productions, Edward Lewis Productions, Warner Bros. Television Producent: Stan Margulies Reżyser: Daryl Duke Scenariusz: Carmen Culver, Lee Stanley, Colleen McCullough Gatunek: Melodramat Ilość odcinków: 5 Kanał: ABC / TVP1 Emisja: 27 marca 1983
Ekranizacja powieści Colleen McCullough z 1977 roku pt. "Ptaki ciernistych krzewów".
Opis: Ksiądz Ralph de Bricassart staje przed poważnym wyborem: zrezygnować z kapłaństwa dla Meggie Cleary czy też zdobywać coraz wyższe stanowiska w hierarchii kościoła. Podjęcie decyzji staje się jeszcze trudniejsze, ponieważ dziewczyna odwzajemnia jego uczucie. Jednak mężczyzna bardzo chce poświęcić swoje życie Bogu.
W roku 1996 powstał sześciogodzinny miniserial - midquel, zatytułowany Ptaki ciernistych krzewów: Utracone lata (The Thorn Birds: The Missing Years). Opowiada on o kilku tygodniach z okresu dziewiętnastu lat, pominiętych w oryginalnym serialu.
Obsada: Richard Chamberlain - Ralph de Bricassart Rachel Ward - Meggie Cleary Barry Corbin - Pete Mare Winningham - Justine O'Neill Rance Howard - Doc Wilson Chard Hayward - Arne Swenson Holly Palance - Panna Carmichael Vidal Peterson - Młody Stuart Bill Morey - Angus MacQueen John de Lancie - Alastair MacQueen Antoinette Bower - Sarah MacQueen Stephanie Faracy - Judy Richard Venture - Harry Gough Allyn Ann McLerie - Pani Smith Dwier Brown - Stuart Cleary Nan Martin - Siostra Agatha Wally Dalton - Fair Barker Meg Wyllie - Annie
|
|
|
Post by Alex on May 17, 2021 20:17:10 GMT
Next, temat już mamy Może jakiś seans powtórkowy?
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 17, 2021 20:41:13 GMT
O moi crushe.
|
|
|
Post by lucy on May 18, 2021 9:40:29 GMT
|
|
|
Post by Alex on May 18, 2021 14:17:32 GMT
Kurczę, wszędzie widzę same zachwyty tym serialem, a ja mam wręcz odwrotne odczucia. Może powinnam zmienić nastawienie i sobie go obejrzeć jeszcze raz
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 18, 2021 16:01:31 GMT
Kurczę, wszędzie widzę same zachwyty tym serialem, a ja mam wręcz odwrotne odczucia. Ile to było lat temu. Ludzie nie widzieli lepszych seriali więc si tym zachwycali.
|
|
|
Post by lucy on May 18, 2021 16:15:44 GMT
Alex, naprawdę nie podobał Ci się ten serial? Ludzie nie widzieli lepszych seriali więc si tym zachwycali. A teraz to są lepsze seriale? Bo wg mnie są gorsze, skoro nie potrafią wywołać w ludziach takich emocji jak tamte kiedyś, gdzie jak serial był na ekranie to się świat zatrzymywał. To, że nie było w nich dzisiejszych technologii wcale nie czyni z nich miernotek. Miały często wiele innych walorów, których dzisiaj twórcy uchwycić nie potrafią. I nie było w nich aż tyle sztuczności oraz nijakości, jak to dzisiaj bywa w prawie każdym serialu.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 18, 2021 16:17:48 GMT
A teraz to są lepsze seriale? Bo wg mnie są gorsze, skoro nie potrafią wywołać w ludziach takich emocji jak tamte kiedyś, Mnie nie chodziło czy gorszy czy lepsze. W tamtym czasie było mało seriali zagranicznych. Więc ludzi chętniej zasiadali by zobaczyć inny świat.
|
|
|
Post by Alex on May 18, 2021 21:46:49 GMT
Alex, naprawdę nie podobał Ci się ten serial? Naprawdę Może to też przez to nastawienie, z którym do niego podchodziłam, bo oglądałam go z babcią, która wcześniej katowała mnie "Nocami i dniami", których nie znosiłam... Dla mnie to było chore. Nie dość, że facet był księdzem (to akurat najmniejszy minus) to był o jakieś 25-30 lat starszy, no i przede wszystkim znał ją praktycznie od urodzenia. To nie moje klimaty. Może za młoda jestem. Do tego Ralph był bardzo podobny do księdza z mojej parafii, dziwnie mi się na niego patrzyło
|
|