|
Post by lucy on Oct 6, 2021 10:08:22 GMT
Fotka powtórzona , ale wydaje mi się fajna, warta utrwalenia Nie wiem tylko po co ta żona obok. Toż ona odbierała z nim te nagrody. Obsada
|
|
|
Post by julia on Oct 6, 2021 10:56:20 GMT
Nie wiem tylko po co ta żona obok. Toż ona odbierała z nim te nagrody No nie, nagrody odbierał sam, a to już było pozowanie na ściance
|
|
|
Post by lucy on Oct 6, 2021 16:24:45 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 6, 2021 18:10:46 GMT
Jutro będzie pierwsza zapowiedź.
|
|
|
Post by lucy on Oct 7, 2021 9:45:37 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 7, 2021 11:15:16 GMT
Mam dokładniejsze streszczenie: (oby Firat Tanis nie miał tu roli epizodycznej, w sensie nie zniknął z serialu razem z ucieczką prota z Antakyi. Takie odniosłam wrażenie, no Firat jest niesamowitym aktorem. To jak wykreował Adema, bardzo skomplikowaną postać w IG było mistrzostwem świata, także jego dłuższy udział tutaj byłby silna stroną serialu. No i wygląda, że mocno łagodny i spokojny w roli Osmana w IG Guven Murat Akpinar, będzie tu prota rywalem. " style="max-width:100%;"] Cóż za uczta się szykuje... ) Aziz Payidar (Murat Yıldırım), syn rodziny Payidar, największego i jedynego producenta dywanów w Antakyi, wiedzie dostatnie i bogate życie. Los Aziza zmienia się, gdy ginie porucznik Andre, syn francuskiego delegata Monsieur'a Pierre (Firat Tanış). Zmuszony jest porzucić kraj, w którym się urodził, swoją jedyną miłość, krótko mówiąc, wszystko, co ma. Dwa lata później, kiedy uważa się, że nie żyje, jego powrót jest nieoczekiwany dla wszystkich. Nic już nie jest takie samo. Nie tylko Aziz stracił wszystko, co posiadał, ale Antakya, która była pod francuską okupacją, stała się gorsza, niż była gdy odchodził. Co więcej, jego pierwsza miłość Dilruba (Damla Sönmez) jest zaręczona z synem jego wujka Galipa Payidara (Ahmet Mümtaz Taylan), Ademem (Guven Murat Akpınar). Aziz, który musiał zacząć wszystko od nowa, odrodził się z popiołów w walce o życie. Będą nim targać dylematy emocjonalne, gdy Efnan (Simay Barlas), prosta wieśniaczka, niespodziewanie wejdzie w jego życie. Jednak po głębokim emocjonalnym zamęcie, jakiego doświadczy, z czasem odnajdzie siebie i swoją prawdziwą miłość. (tłumaczenie lucy)
|
|
|
Post by lucy on Oct 7, 2021 15:31:28 GMT
Wiedziałam, że te wcześniejsze fotki pochodzą ze zwiastuna. Dzisiaj wieczorem będzie pierwsza zapowiedź. Intryguje mnie muzyka. Piękna.
|
|
|
Post by julia on Oct 7, 2021 16:13:18 GMT
lucy, ale ja to streszczenie, ciut nawet szersze umieściłam 15.września . Nic to, będą dwa Firata Tanisa nie znam, IG zaczęłam oglądać, ale Ozcan i Asli jakoś mi nie podeszli...Skoro Ty mówisz, że jest świetny, to jak najbardziej serial zyska.
|
|
|
Post by lucy on Oct 7, 2021 17:04:17 GMT
Niezłe. Chciałabym móc się skusić.
|
|
|
Post by lucy on Oct 7, 2021 18:38:15 GMT
julia, musiałam zapomnieć. : Co do zwiastuna, najbardziej zaintrygował mnie ten fragment: -Jesteś w stanie pójść do łóżka z kobietą, która kocha innego? -Dilruba zapomniała Aziza. My z Dilrubą się kochamy, ojcze. I jeszcze ostatnie słowa Aziza, z których wynika, że zdradził go brat (chodzi o tego kuzyna, że mu odbił ukochaną, czy jeszcze kogoś innego?). Ciekawe...
|
|
|
Post by julia on Oct 7, 2021 19:42:08 GMT
Chciałabym móc się skusić , oj to aż tak
|
|
|
Post by mira on Oct 8, 2021 6:20:19 GMT
Zwiastun bardzo mi się podoba. Na pewno poczytam opinie po pierwszym odcinku, bo nawet jestem trochę ciekawa. Tłumaczy grupa od Ada Masali, lubię tę grupę i myślę że tam też będzie z kim podyskutować.
Zupełnie nie znam tej młodej dziewczyny, ale jest bardzo ładna. Damla też się ładnie prezentuje, ale zupełnie inaczej.
|
|
|
Post by lucy on Oct 8, 2021 9:08:07 GMT
|
|
|
Post by julia on Oct 8, 2021 9:54:12 GMT
Zwiastun bardzo mi się podoba. Na pewno poczytam opinie po pierwszym odcinku, bo nawet jestem trochę ciekawa. Tłumaczy grupa od Ada Masali, lubię tę grupę i myślę że tam też będzie z kim podyskutować. Zupełnie nie znam tej młodej dziewczyny, ale jest bardzo ładna. Damla też się ładnie prezentuje, ale zupełnie inaczej. Tak, masz rację co do grupy Ja nie znam ani jednej, ani drugiej aktorki. Podobają mi się, choć bardziej Simay, bo Damla ma trochę demoniczne spojrzenie. Podoba mi się zwiastun, są ładne stroje, pierwsze fragmenty podkładu muzycznego także są ciekawe. No ale do tego wszystkiego już są głosy krytyki, a jeszcze nie było premiery - co to za trójkąt (niemoralne)? Co to za skandaliczna różnica wieku (19 lat)? Antyfanki się odezwały....i co by nie mówić takie krytyczne głosy nie są dobre , bo fala już poszła. W Turcji jest bardzo wiele rozwodów, przyczyna? Najczęściej przemoc i trójkąt. To jest samo życie. Przypuszczalnie nie zaznajomiono się z zarysem scenariusza, w którym protagonista musi uciekać i ukrywać się przez dwa lata. Nawet nie wiemy czy Aziz był mężem Dilruby. Uratował życie topielicy Efnan, to mogło ich zbliżyć do siebie ...On ścigany uciekinier, ona też ma jakieś traumatyczne przeżycia... Ale jest także mowa o tym, że Aziz przejdzie długą drogę, aby wreszcie odnaleźć spokój i swoją prawdziwą miłość. Kto nią będzie - nie wiemy. Nie ma co uprzedzać faktów i snuć domysły. Trzeba oglądać, aby wydawać opinie. Wiek - 19 lat, to dużo, ale czy w Turcji nie ma takich małżeństw? Na pewno są , więc po co to negować. Osobiście lubię sporą różnicę między kobietą i mężczyzną . Nieciekawa byłaby różnica 30 lat, ale i takie szczęśliwe małżeństwa notuje historia : Sophia Loren - Carlo Ponti 22 lata, Catherina Zeta - Jones - Michael Douglas 24 lata , Berguzar Korel - Halit Ergenc 12 lat ( tu akurat nie tak dużo). A co jeszcze się zdarza na wschodzie Turcji? Wydaje się młode dziewczyny za obleśnych i naprawdę starych dziadów, więc oczywiście jest to tendencyjność w wyprzedzonych znacznie ocenach. I jeszcze jedno ani Murat nie wygląda na dziadka , ani Simay na nastolatkę, wiec o co kruszyć kopię
|
|
|
Post by mira on Oct 8, 2021 10:57:12 GMT
Ale że pomiędzy aktorami jest 19 lat różnicy, czy między bohaterami? Tego drugiego to chyba jeszcze nie wiadomo.
Przyznam szczerze, że też mi się nie podobało, jak w którymś serialu Tolgahan Sayışman miał za partnerkę tę młodą z "Kazara Ask", ale tutaj ta różnica wieku nie robi na mnie tak dużego wrażenia. Pasuje do klimatu serialu - doświadczony przez życie mężczyzna zakochuje się w młodej, niewinnej kobiecie. Spory kontrast, ale to właśnie jest tutaj ciekawe.
W scenariuszu jest nawiązanie do wydarzeń historycznych, tak? Ale rozumiem, że bohaterowie i ta historia miłosna to już wymysł scenarzystów?
|
|
|
Post by lucy on Oct 8, 2021 12:23:43 GMT
No ale do tego wszystkiego już są głosy krytyki, a jeszcze nie było premiery - co to za trójkąt (niemoralne)? Co to za skandaliczna różnica wieku (19 lat)? Antyfanki się odezwały....i co by nie mówić takie krytyczne głosy nie są dobre , bo fala już poszła. julia, naprawdę nie wiem skąd to ciągle bierzesz, bo nigdzie nie widzę tego o czym piszesz... a wchodzę na różne strony o turkiszach. Myślę, ze jesteś przewrażliwiona na punkcie Murata i przy każdym jego serialu zbyt mocno przeżywasz wszystkie niepozytywne komentarze, pisząc o nich w kontekście jakby były jakimś masowym zjawiskiem. Tymczasem przy każdym serialu są fani i antyfani.. i nie ma w tym nic dziwnego. Serialu nikt nie skreśla, tak jak nikt nie skreślał Rama, jednak to, ze Murat w nim gra, nie znaczy, że każdy ma pisać o serialu jedynie w superlatywach. Co do różnicy wieku to też nie widziałam, aby się ktoś nad tym rozwodził. Tym bardziej, że partnerką Murata (czyt. protką) jest tu Damla Sonmez, która jest od niego młodsza o 8, a nie 25 lat. Pomijam, że tych 8 lat w ogóle nie widać kiedy się patrzy na obojga. Ta trzecia zresztą też nie wygląda na dziecko i podnoszenie tego "problemu" to nadgorliwość i szukanie dziury w całym. Turcy na pewno nie będą się zastanawiać nad tym kto ile ma lat, bo u nich wiek to sprawa nieistotna. Przykładem jest choćby Ask-i Memnu, gdzie Bihter autentycznie wyglądała przy Selcuku na jego córkę, a była żoną. I serial był w Turcji wielkim hitem.
|
|
|
Post by julia on Oct 8, 2021 16:35:19 GMT
mira , chodzi o aktorów, bo jak to ma być z bohaterami - nie wiadomo. Doświadczony przez życie mężczyzna, zakochuje się w młodej dziewczynie - dokładnie tak , jak napisałaś. Mnie to pasuje lucy , przeczytałam na FB o tych dwóch zarzutach, że trójkąt i , że taka różnica wieku. Może to tak wygląda , że bronię serialu i Murata rękami i nogami. Nie wypowiadam się na temat innych seriali, ponieważ czekam , co powiedzą bardziej obeznani - sympatycy poszczególnych aktorów i aktorek, a że powtarza się podobna sytuacja , jak przy "Ramo", dlatego napisałam szerzej na temat tego ,co przeczytałam i co myślę. Na pewno na Murata patrzę o wiele łaskawszym okiem , niż na innych, ale to nie znaczy, że jestem pozbawiona zdolności do rzeczywistej oceny, a także krytyki, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jasne jest także to, że o serialu zanim powstał nie trzeba pisać w samych tylko superlatywach, tego nie oczekuję, bo niby z jakiej racji Wszystko może pójść w nim dobrze , jak i wiele nie tak lub zupełnie źle, czego "Azizowi" absolutnie nie życzę . Jestem fanką, ale o innych aktorach piszę otwarcie , że lubię, bardzo lubię albo ze nie lubię, że coś w wyglądzie mnie odpycha i tyle, jednak nie jestem zatwardziała w ocenach. Nie znosiłam Kaana, zarzekałam się, że żadnego serialu z nim nie obejrzę, a teraz przy "Yargi" zmieniam zdanie. Fizycznie nie trawię Cansu, ale przy "Ferfacie i Sirin" nie czekałam aż serial padnie, choć mi się nie podobała gra Cansu, ale już "Anne" uznałam za bardzo dobry serial wg swoich wyznaczników emocjonalnych, pomimo Cansu/ Nigdy mi się nie podobało prorokowanie , że ci , a ci nie stworzą dobrego duetu, że ten czy inny serial będzie klapą, bo aktorzy, bo scenarzyści...Nie znam się na całej tej procedurze...Rozumiem, że Wy wiecie lepiej , bo to śledzicie na bieżąco. Jesteście w temacie procesów realizacyjnych, budowania obsad, dobierania scenarzystów, ich zmian ,zawiłości produkcji.... Nie śledzę forów, piszę tylko to, co gdzieś , przy okazji wpadnie mi w oczy, a że zazwyczaj lubię protagonistów, a nie villanów, to już mój wybór. Poza tym myślę , że pełen obiektywizm przy ocenie nie zawsze nam wychodzi - bez wyjątku
|
|
|
Post by lucy on Oct 8, 2021 20:55:47 GMT
julia, ale mi nie chodzi o Twoją obronę Murata i jego seriali, bo każdy fan to robi i to jest normalne, tylko o przypisywanie negatywnej opinii tak naprawdę jednej, czy dwóch osób, połowie widowni internetowej, gdzie w rzeczywistości widownia bardzo ciepło patrzy na projekty Murata. Zobacz co się działo na twitterze w Turcji po wypuszczeniu pierwszego zwiastuna, gdzie ani aktorzy, ani serial nie mają potężnych fandomów. Co więcej komentarze internautów są bardzo przychylne i nie ma co snuć nieprawdziwych teorii, że się "wszyscy" projektu czepiają, bo tak wcale nie jest.
|
|
|
Post by julia on Oct 9, 2021 8:09:21 GMT
lucy, naturalnie , że te nieliczne głosy nie mają znaczenia - napisałam, że pojawiły się głosy - oraz, że zdarzają się one przy wielu serialach , jak również wiem, że jest wiele ciepłych opinii na temat "Aziza". I co by tam się nie działo w mediach, serial będzie i to cieszy, tym bardziej, że to kolejny projekt Murata w krótkim czasie. W tej branży trzeba grać, aby istnieć, to banał, ale tak jest. Tylko , gdzie go wcisną , bo jak na forum można wyczytać, dobrych seriali jest sporo i już mają swoją widownię.
|
|
|
Post by lucy on Oct 9, 2021 9:58:03 GMT
julia, są powody, żeby się bać o serial, bo ostatnio Turcy niechętnie włączają Show TV.
|
|
|
Post by julia on Oct 9, 2021 19:00:05 GMT
No cóż, trzeba będzie się zmierzyć ze wszystkim
|
|
|
Post by julia on Oct 10, 2021 10:27:12 GMT
A co to? Aziz i Dilruba , jako nastolatkowie
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2021 11:18:50 GMT
julia, nie wiem dokładnie. Ktoś się bawił i zrobił wersję kreskówkową (tak przetłumaczyło google z arabskiego).
|
|
|
Post by lucy on Oct 11, 2021 11:09:01 GMT
Czy Dilruba będzie turecką Arweną, a Efnan - nieustraszoną Eowiną... ? Jakiej wielkości można się spodziewać po tułaczu z Hatay? Serial został porównany do dzieła Tolkiena
|
|
|
Post by Matthias on Oct 11, 2021 15:24:07 GMT
Jak będzie podobne do Władcy Pierścieni, to się piszę
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 11, 2021 19:31:37 GMT
Niezłe. Chciałabym móc się skusić. Piękny zwiastun. Nie wiem do końca która jest protką. Ale za ten skok do wody i scena w wodzie tej shipuje.
|
|
|
Post by julia on Oct 11, 2021 20:01:40 GMT
"Władca Pierścienia" - ogólnie powiedziawszy ( pod płaszczykiem fantasy) jest powieścią o odwiecznej walce dobra ze złem, o solidarności koniecznej w celu pokonania zła, o bohaterstwie. Tolkien wyraźnie podkreśla, że nawet jednostki niewiele znaczące, zwyczajne, nieliczące się w świecie wielkiej polityki, mogą wpływać na obraz rzeczywistości. Zachęca tym samym do podejmowania działań w imię dobra. To tak w skrócie, wszystko to prawda, ale czy tylko w tej trylogii jest ona zawarta Autor artykułu ma wyobraźnię , ale miło, że tak ładnie "Aziz" został porównany, choć jeszcze nie wiemy jaki będzie Nie miałabym nic przeciwko, aby i po finale serialu tak mówiono oraz to, że spełnił oczekiwania.
|
|
|
Post by lucy on Oct 11, 2021 20:55:17 GMT
Nie wiem do końca która jest protką. Ale za ten skok do wody i scena w wodzie tej shipuje. Ona jest ta drugą. Przypuszczalnie będzie villaną.
|
|
|
Post by julia on Oct 12, 2021 10:39:56 GMT
Ten bunt Efnan, gdy z pasją przecina nici na krosnach, troszkę mi się skojarzył z postacią Havvy (Devrim Ozkan) w "Vatanim Sensin" z tym , że tam chodziło o Greków, tu zaś o Francuzów.
|
|
|
Post by lucy on Oct 12, 2021 11:18:58 GMT
Pewnie będziesz miała julia więcej skojarzeń, bo Aziza kręcą w tym samym miejscu co Vatanim Sensim.
|
|