|
Post by lucy on Oct 12, 2021 12:07:34 GMT
A mnie się Aziz kojarzy z Poldarkiem. Dzisiaj mnie olśniło. Poldark pojechał na wojnę, wszyscy myśleli, że zginął. Kiedy nagle wrócił, nie dość, że był zrujnowany, jego ukochana Elizabeth, choć nadal go kochała, była zaręczona z jego kuzynem. Przypadkowo uratował Demelzę i sprowadził ją do domu, aby dać jej pracę i dach nad głową. Ona się w nim zakochała i go uwiodła. Też miał dylematy i wątpliwości, nadal tęsknił za Elizabeth... itd. Z planu:
|
|
|
Post by julia on Oct 13, 2021 9:28:29 GMT
Pewnie będziesz miała julia więcej skojarzeń, bo Aziza kręcą w tym samym miejscu co Vatanim Sensim. Być może Lucy pojawią się kolejne skojarzenia. "Poldark ", Owszem , masz rację, może się skojarzyć z założeniami fabuły "Aziza". Nawiasem- serial bardzo mi się podobał.
|
|
|
Post by lucy on Oct 13, 2021 12:45:16 GMT
"Poldark ", (...) Nawiasem- serial bardzo mi się podobał. Piękny serial Obejrzałam go jednym tchem (oglądałam w internecie, więc nie musiałam czekać na kolejne sezony) i szczerze polecam, jeśli ktoś jeszcze nie widział. Nowe nuty. 🎵🎵🎵
|
|
|
Post by lucy on Oct 14, 2021 15:03:42 GMT
|
|
|
Post by julia on Oct 14, 2021 16:34:07 GMT
Podobają mi się, ale zabij lucy,nie mogę sobie przypomnieć gdzie bardzo podobne już słyszałam Co do plakatu, podobny w typie do "Cesur ve Guzel" zresztą nie tylko do tego. Często grupują wszystkich. Pierwsze skojarzenie :dwa światy ; zamożny i kolorowy po lewej, biedniejszy bardziej jednolity po prawej. Aziz w środku, ale lekko pochylony w stronę prawą .Francuzi nieco oddzielnie. Czy to ma jakieś znaczenie - zobaczymy. Niedopatrzenie - żona wuja Aziza ma na nogach szpilki. W latach trzydziestych były tzw. francuskie obcasy, ale szpilek nie było.
|
|
|
Post by lucy on Oct 15, 2021 18:53:08 GMT
Ale fajne. I jeszcze fotki.
|
|
|
Post by julia on Oct 16, 2021 8:45:27 GMT
lucy, uwielbiam taką muzykę . Trzeba powiedzieć, że promocja tego serialu w porównaniu do "Ramo" jest bardziej interesująca. Podkład muzyczny, dawkowane kadry , zdjęcia techniczne...
|
|
|
Post by lucy on Oct 16, 2021 9:38:55 GMT
julia, ktoś nawet przyporządkował postaciom Aziza ich odpowiedniki w Poldarku. Najlepsi są Jud i Prudie.
|
|
|
Post by julia on Oct 16, 2021 16:33:10 GMT
, popatrz co za dociekliwość. A Demelzę bardzo lubiłam w odróżnieniu od wielkopańskiej Elizabeth. Było mi jej bardzo żal , gdy zmarła im córeczka, no i potem, gdy wiedziała, że dawna miłość nie rdzewieje....a ona nie pasuje do Rossa Jud i Prudie - świetne są w serialach takie pokrętne postaci , pazerne, wścibskie i jak świetnie ucharakteryzowane. Zazwyczaj ochlapus i cwana rozczochrana , gruba baba wykorzystują każdy moment , aby zarobić lub ukraść parę groszy
|
|
|
Post by Matthias on Oct 17, 2021 9:33:28 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 17, 2021 9:55:07 GMT
Matthias, dzięki. Dla mnie jest to w dalszym ciągu Poldark "2", co oczywiście nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie.
|
|
|
Post by lucy on Oct 17, 2021 12:53:44 GMT
julia, scena Efnan z psem się także mocno kojarzy z Poldarkiem, bo Demelza tez miała psa. Niby szczegół, ale jednak.
|
|
|
Post by julia on Oct 17, 2021 16:05:56 GMT
Matthias, dzięki. Zwiastun lucy, Ty to jesteś , zdjęcia na każdą okazję. Gdybym miała czas, to z przyjemnością wróciłabym do "Poldarka", bo szczegółów nie pamiętam. Jeśli "Aziz" ma go przypominać, to byłby dobry wzór do znajdywania analogii w serialu.
|
|
|
Post by lucy on Oct 17, 2021 19:45:16 GMT
lucy, Ty to jesteś , zdjęcia na każdą okazję. Gdybym miała czas, to z przyjemnością wróciłabym do "Poldarka", bo szczegółów nie pamiętam. julia, tak dużo pamiętam, bo oglądałam Poldarka (w ramach odturczenia się, które praktykuję regularnie) kilka miesięcy temu. Gdybyś chciała sobie zafundować trochę odmiany od turkiszy i rzucić jeszcze raz okiem na Poldarka (przynajmniej pierwszy i drugi sezon), to pisz, a powiem Ci gdzie znajdziesz odcinki.
|
|
|
Post by lucy on Oct 18, 2021 12:57:25 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 18, 2021 18:25:00 GMT
Krążą pogłoski, że Show chce wrzucić serial na środę.
|
|
|
Post by mira on Oct 19, 2021 6:59:07 GMT
Trzeba przyznać, że wygląda to wszystko bardzo dobrze. Mnie do oglądania jeszcze nie przekonało, ale myślę że wielu Turków może się skusić. W tej chwili najbardziej obleganym dniem jest chyba piątek, środa wydaje się względnie luźna, ale lecą dwa mocne hity.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 19, 2021 16:09:10 GMT
Jak na środę, to Osman i Niewierny będą musiały podzielić się widzami Ciekawe, czy będą na tyle uprzejme
|
|
|
Post by julia on Oct 19, 2021 16:37:34 GMT
Matthias, podzielą się tylko ci , którzy lubią oglądać serial także dla aktorów. "Osmana" chyba nie opuszczą , bo uwielbiają seriale historyczne, a "Niewiernego" ? Ja oczywiście porzuciłabym, bo nie znoszę anorektycznej z nijaką twarzą Cansu Dere, ale inni , nie sądzę, ponieważ ona też ma liczne grono fanów. lucy, coś konkretniej o premierze wiadomo? Niestety ,jestem zmuszona ograniczyć ilość oglądanych seriali, dobrze, że "Ada Masali" powoli się kończy. Zostawię sobie tylko "Cukurovą" i "Yargi", bo ogląda mi się go bardzo dobrze, Kaan zaakceptowany, ponieważ tylko się uśmiecha , a poza tym nie widzę tutaj widma tasiemca.. lucy, pisałyśmy sporo o fanach i ich życzeniowym myśleniu. Obejrzałam po rosyjsku drugi zwiastun i poczytałam komentarze. No nie mogło się obyć bez nawiązania do Tuby, straconego szczęścia i utracie charyzmy przez Murata ..
|
|
|
Post by Matthias on Oct 19, 2021 17:06:35 GMT
Osman ostatnio miał spadek, więc może jeszcze trochę ućknie Aziz im. Natomiast Niewierny już jest nudny... Po porwaniu tak naprawdę niczym nie zachęcono widzów. Kręcą się w kółko. Mimo, że nie będę na chwilę obecną oglądał Aziz, to życzę by miał wielu widzów .
|
|
|
Post by lucy on Oct 20, 2021 9:08:12 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 20, 2021 14:33:55 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 20, 2021 15:03:00 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 20, 2021 15:08:59 GMT
Murat z Zeynep Gunay Tan Tutaj też..
|
|
|
Post by julia on Oct 20, 2021 20:14:10 GMT
lucy, zgadza się, że to będzie luźna adaptacja "Poldarka", tak przynajmniej wynika z opisu i charakterystyk . Mnie to nie przeszkadza, czekam zatem na turecką wersję , bez porównań, ponieważ to mimo wszystko inna epoka, inne nacje i inny sposób przedstawiania rzeczywistości. Ale na pewno takie porównania będą bez przerwy, skoro tyle się o tym podobieństwie mówi. Podobają mi się te charakterystyki. Na razie przeczytałam cztery, reszta później.
|
|
|
Post by lucy on Oct 22, 2021 13:32:26 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 22, 2021 18:26:40 GMT
Plakaty cd..
|
|
|
Post by lucy on Oct 23, 2021 12:10:24 GMT
julia, stwierdziłam, że podobieństwo do Poldarka przejawia się nawet w nazwisku rodu prota. Paydar vs Poldark. Pierre.Jego charakterystyka pasuje mi do postaci wuja George Warleggana, który też miał duże wpływy w środowisku arystokratycznym i manipulując bratankiem popychał go do coraz bardziej niezdrowej, a potem wręcz okrutnej rywalizacji z Rossem. Tutaj postać Pierre nie jest spokrewniona z Kenanem, który z powodu nienawiści do Paydarów będzie w ramach zemsty za wydarzenia z przeszłości rzucał Azizowi kłody pod nogi... jednak jest niewykluczone, że obie postacie zaczną działać razem, aby zniszczyć Aziza i całą rodzinę Paydarów. Z opisów wynika jednak, że Pierre w tym całym amoku zemsty za zabójstwo syna, zbliży się najpierw do Efnan (bo uważa, że dzięki niej trafi na ślad zabójcy syna), a potem się w niej niepostrzeżenie zakocha. Takiego wątku w Poldarku nie było, więc byłaby to wartość dodana.
|
|
|
Post by lucy on Oct 23, 2021 14:37:21 GMT
|
|
|
Post by julia on Oct 24, 2021 15:59:44 GMT
lucy, no to będzie kolejna wersja "Wichrów Losu" i jak już wspomniałam , osobiście nie narzekam. Plus za to, że to nie kolejne powielenie azjatyckich scenariuszy ( nie neguję ich wartości). To będzie tureckie zmierzenie się ze scenariuszem europejskim. Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do pierwowzoru, zapewne będzie szukać podobieństw, plusów lub minusów. Tak jest z każda produkcją. Moim ulubionym romansem ( jednym z bardzo niewielu) są "Dziwne Losy Jane Eyre", widziałam kilka wersji, ale...podoba mi się najstarsza, podobnie , myślę, ze gdyby nakręcono drugi raz "Przeminęło z wiatrem", to jako że jestem fanką tego filmu, myślę, że mimowolnie porównywałabym do pierwowzoru z Vivien Leigh i Clarkiem Gable. "Pięćdziesiąt pierwszych randek" , to film amerykański, "Pierwszy Pocałunek" z Ozge Gurel i Muratem to powielenie scenariusza, no i musze powiedzieć, że oryginał bardziej przypadł mi do gustu
|
|