|
Post by lucy on Feb 4, 2022 21:44:40 GMT
Matthias, aż mi się zatęskniło za Osmanem i Ademem.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 4, 2022 21:58:26 GMT
Matthias, aż mi się zatęskniło za Osmanem i Ademem. Wiesz, że patrząc na te kolażyki, to samo poczułem? Zobaczyłem Osmana, Adema... I jeszcze Ülfet Chyba sobie jutro scenki kolejne obejrzę
|
|
|
Post by julia on Feb 5, 2022 10:11:51 GMT
Matthias, to Ty sobie pooglądaj , bo za długo to chyba "kopii Poldarka" nie dane nam będzie oglądać. Mały spadek, ale jest kolejny raz Raz wyrobiona opinia, już się nie zmieni, a scenarzystka ma to gdzieś. Dziś sobie obejrzę z tłumaczeniem, choć już mogę powiedzieć, że było trochę dynamiczniej niż w poprzednim odcinku. I może zarzuci mi się brak pełnego obiektywizmu, to twierdzę, że "Aziz" jest traktowany trochę niesprawiedliwie. Fakt, "Wilk" ma się świetnie i może bardziej przyciągnąć uwagę, niż historia z lat trzydziestych... Trudno, co robić...
|
|
|
Post by Matthias on Feb 5, 2022 11:36:11 GMT
julia - może jak skończą szybko to się wezmę za to. Ale na chwilę obecną serialowi nie grozi zamknięcie. Patrząc na ilość konkurencji, to wyniki nie są wciąż najgorsze, jednak spadek za spadkiem grozi coraz niższymi wynikami.📌 Reytingi za 04.02.2022 - PIĄTEKТОТАL:1. Arka Sokaklar (613 odcinek) - 7.72% ⬇ (-0.11%) 2. Yalniz Kurt (2 odcinek) - 6.85% ⬇ (-1.23) 6. Aziz (12 odcinek) - 5.50% ⬇ (-0.27%)
9. Kaderimin Oyunu (7 odcinek) - 4.64% ⬇ (-0.27%) 13. Aşk Mantık İntikam (31 odcinek) - 3.66% ⬆ (+0.16%) 16. Kirmizi Oda (59 odcinek) - 3.03% ⬇ (-0.52) 17. Kıbrıs Zafere Doğru (24 odcinek, FINAŁ) - 2.94% ⬆ (+0.36%) 22. Emanet (310 odcinek) - 2.31% ⬆ (+0.10%) АВ:2. Yalniz Kurt - 5.26% ⬇ (-1.21) 3. Aziz - 4.49% ⬇ (-0.03%)
6. Kaderimin Oyunu - 3.69% ⬇ (-0.32%) 7. Kirmizi Oda - 3.51% ⬇ (-0.29) 8. Kıbrıs Zafere Doğru (FINAŁ) - 3.41% ⬆ (+1.09%) 9. Arka Sokaklar - 3.40% ⬇ (-1.65) 11. Aşk Mantık İntikam - 2.80% ⬆ (+0.29%) 32. Emanet - 1.39% ⬆ (+0.30%)
|
|
|
Post by lucy on Feb 5, 2022 15:05:45 GMT
Nigdy nie byłem fanem Elizabeth. Zawsze ship-owałem Poldarkowi i Demelze. Ciekawe co powiesz jak obejrzysz pewne akcje Demelzy (z 3 lub 4 sezonu) Myślałam, że ją uduszę. I może zarzuci mi się brak pełnego obiektywizmu, to twierdzę, że "Aziz" jest traktowany trochę niesprawiedliwie. Fakt, "Wilk" ma się świetnie i może bardziej przyciągnąć uwagę, niż historia z lat trzydziestych... Trudno, co robić... Ale w czym julia widzisz niesprawiedliwość? julia - może jak skończą szybko to się wezmę za to. Matthias, nie wolisz się skusić na Poldarka? Masz gwarancję wysokiego poziomu od początku do końca, a tutaj pewnie jak to w obecnym tureckim serialu, bez "kombinacji" się nie obejdzie.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Feb 5, 2022 17:51:36 GMT
Ciekawe co powiesz jak obejrzysz pewne akcje Demelzy (z 3 lub 4 sezonu) Myślałam, że ją uduszę. To było wołanie o pomoc. A sam poldark też nie jest bez winy.
|
|
|
Post by lucy on Feb 5, 2022 18:07:59 GMT
To było wołanie o pomoc. A sam poldark też nie jest bez winy. Next, ale o jaką pomoc? Mało od życia dostała? Żaden facet by jej tyle nie dał. Tym bardziej, że to ona mu weszła do łóżka, niczym pierwsza lepsza. Nie obchodziło jej, że kocha inną, a do miłości nikogo się nie zmusi.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Feb 5, 2022 19:26:48 GMT
Next, ale o jaką pomoc? Mało od życia dostała? Żaden facet by jej tyle nie dał. Do tańca trzeba dwojga. Chyba ma rozum, jak jej nie chciał to wystarczyło to powiedzieć. Czynem. Mnie tu żadna kobieta na siłę do łóżka nie wchodzi. Niestety ale tak zwani samce alfa używają swojego przyrodzenia a nie mózgu. Ja nie twierdze że ona jest idealna.Ale po taki numerze jaki wywinęła Elizabeth. A się mu po prostu dziwie. Jest ochłapem opcją nr b. Męża już nie ma, to sobie nagle o poldarku przypomniała.
|
|
|
Post by julia on Feb 7, 2022 11:52:38 GMT
Ale w czym julia widzisz niesprawiedliwość Na pewno nie w ratingu. Jednym się podoba "Aziz", innym "Yalniz Kurt", kolejnym "Yargi" i można by wymieniać inne tytuły... Mnie chodzi o dyskusje rosyjskie i...polskie na temat "Aziza", że to serial pełen niekonsekwencji, braku spójności, że inne to są lepsze...Chociaż tureckie opinie w większości nie są krytyczne. Jednak spadki są i my staliśmy się już niewolnikami słupków oglądalności. Poza tym z tego co zaobserwowałam, to seriale prognozowane, jako hity wcale nimi nie są i szybko zaczynają spadać. Absolutnie nie porównuję wartości "Aziza" z wartością Poldarka Mnie też nie wszystko w serialu się podoba : wspomniany wątek patriotyczny, prowadzenie postaci Efnan, która jest momentami, jak cielę na niedzielę, to ,że Dilruba chce być przyjaciółką Efnan i, a wcześniej prawie znika z ekranu, choć to ona jest główną postacią kobiecą. Po co wprowadzono wątek dziewczynki - nie wiem. Demelza w porównaniu do Efnan , to wulkan, kobieta z charakterem, która , gdy się wścieknie , to z liścia przyłoży Rossowi, a Efnan :"Aziz bey to, Aziz bey tamto..." Z kolei Aziz bey, ma wielkie ego. Nie wysłucha, nie porozmawia, tylko podnosi głowę wysoko i wychodzi bez słowa. Ale ogólnie powiedziawszy, serial mi się podoba i oglądam go z przyjemnością, pomimo spadków. Wcale się nie nudzę przy oglądaniu. Mam nadzieję, że do końca sezonu się utrzyma, bo wątek patriotyczny trochę się rozwinął, no i gra aktorów - bez wyjątku - jest świetna Niedobrze, że scenarzystka wzięła na warsztat właśnie Poldarka, tureckie kopiowanie nie zawsze dobrze wychodzi, choćby także i przez kwestie przyjętego obyczaju - tu nie ma odważnych scen, nie ma pocałunków, wszystko musi być soft , bo inaczej - obraza moralności Nie wyobrażam sobie , aby Efnan zjawiła się w sypialni Aziz beya...
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2022 13:08:55 GMT
Chyba ma rozum, jak jej nie chciał to wystarczyło to powiedzieć. Czynem. Mnie tu żadna kobieta na siłę do łóżka nie wchodzi. Niestety ale tak zwani samce alfa używają swojego przyrodzenia a nie mózgu Mówimy o sytuacji, gdy przed facetem "na głodzie" pojawia się atrakcyjna kobieta i zachęca go do seksu. Wg mnie ŻADEN się nie oprze, bo w tych sekundach władze nad umysłem przejmuje testosteron. Teoretyzować to sobie można, ale dopóki się nie zostało przetestowanym w tej mierze to lepiej kamieniami nie rzucać. Niedobrze, że scenarzystka wzięła na warsztat właśnie Poldarka, tureckie kopiowanie nie zawsze dobrze wychodzi julia, dzisiaj w Turcji nic dobrze nie wychodzi. Wszystkie seriale są sztucznie kończone lub na siłę przedłużane i w rezultacie nie ma się czym jarać. Aziz nie należy do wyjątków i nie jest to wina scenarzystki, tylko twórców, którzy jej każą dmuchać w fabułę jakby była balonem. Bardziej bym się martwiła o jakość fabuły, niż o to, czy reyting nie spadnie. Serial ma szczęście, że nie jest hitem, bo wtedy by dopiero było..
|
|
|
Post by julia on Feb 7, 2022 18:47:48 GMT
Serial ma szczęście, że nie jest hitem, bo wtedy by dopiero było.. lucy , jak najbardziej się z tym zgadzam. Odcinek 12.Aziz dostał wspaniałą wiadomość, oczywiście od Efnan, która wykradła telegram Pierrowi , odczytała tylko :E d i p P a y d ar i natychmiast pobiegła do Aziza beya , rozpaczającego z powodu zdrady ojca... Lekcje nauczycielki nauczycielki Dilruby przydały się, Efnan powoli przestaje być analfabetką. A Aziz może odetchnąć z ulgą, ojciec był patriotą, co próbował mu powiedzieć Selatin. On też zabiera Aziza do tajnego centrum spotkań kemalistów. Tam postanawiają, co zrobić z bronią Francuzów, schowaną w drugiej piwnicy. Selatina śledzi Kenan, któremu bardzo przypadła perspektywa obietnicy Pierra, bycia zięciem Galipa Paydara. Niestety , tym razem nie trafił na ślad kryjówki , ale kolejnym razem mu się udało - zobaczył , jak z domu Aziza wynoszone są skrzynie z bronią, ulokował się pod plandeką i odbył podróż do granicy, był świadkiem przekazania broni Turkom w zamian za artykuły spożywcze dla wygłodniałej Antakyi. Delegat bowiem wpadł na wredny pomysł racjonowania żywności, a dokonuje się ona w sklepie Kenana, który obrasta w piórka i staje się coraz mniej sympatyczny. On też strzelił do Mustafy, z którym wcześniej się pobił, gdy ten zapowiedział mu , aby nie ważył się zbliżać do Maksude. Galip nie widzi zięcia w Kenanie, a tym bardziej w Mustafie, ale obydwaj są zdeterminowani. Paydar , bo nim przecież jest Kenan nie uważa go za swojego rywala, ale poprzysiągł mu zemstę po tym, jak Maksude uświadomiła mu, że nie ma u niej żadnych szans, a gdy bezczelnie zapytał czy wreszcie nie powinna wyjść za mąż, usłyszał :"Najwyżej do końca swoich dni będę sama" Nie wiemy czy Mustafa żyje, ma chłop nieletnie dzieci. Chyba scenarzystka go nie uśmierci... Całe wydarzenie przeszukiwania domu Aziza, podczas rodzinnej kolacji, oczekiwanie jego przyjaciół na dogodny moment, no i wynoszenie skrzyń z bronią za plecami Pierra podobały mi się. Najpierw Nigar zwraca na siebie uwagę symulowaniem zasłabnięcia, a potem Azime udaje upadek, aby zatuszować stuknięcie skrzyni... Coś się w wątku patriotycznym ruszyło Francuzi zorientowali się , co się święci , ale wozy z prowiantem już im umknęły, tylko Kenan czyhał na Mustafę, a jest dobrym strzelcem... Na linii Efnan - Aziz znów zgrzyt i jego foch nieuzasadniony oraz niesprawiedliwy . Pierre jest wyrafinowany, już wcześniej sobie upatrzył dziewczynę i wykorzystuje każdy moment, aby w Azizie zasiać niepewność. Tym razem , podczas tej nieszczęsnej kolacji zapytał, dlaczego Efnan nie przychodzi do niego na lekcje. W Aziza , jakby piorun strzelił . Widz wie, że co prawda ona kilka razy prosiła Pierra o to, aby nauczył ją dobrych manier, on nawet zatrudnił nauczycielkę, ale koniec końców Efnan zrezygnowała i ostro podkreśliła, iż ona z delegatem przyjaźnić się nie może i nie będzie. Oczywiście nie miała szansy na wyjaśnienie, gdyż Aziz nawet na nią nie spojrzał i wyszedł , aby dołączyć do karawany z bronią. Nie wiadomo w co pogrywa Adem. Przekonuje kuzyna o tym, że , przy jego pomocy odbierze ojcu , to co należy do Aziza, ale też nakłania do podpisania dokumentu sprzedaży akcji. Z kolei Galipowi mówi, że Aziz dał się przekonać i umowę podpisał, co ojciec pochwalił i przyjął z ulgą, bo Pierre naciska w sprawie zniszczenia młodego Paydara, wie, że to cyniczny gracz, który nawet nie oszczędził własnej żony za pomoc Turkom. Nie jest powiedziane, co z nią zrobił Zobaczymy. Jeśli zdradził Aziza, Dilruba mu nie wybaczy... Oni nadal są białym małżeństwem i nawet spontaniczny całus w czoło, wywołuje w Dilrubie spięcie. I tak zrobiła wiele, pozwoliła mu spać w jednym łóżku , bo do tej pory spał na kanapie. Skoro jesteśmy przy tej postaci, trzeba powiedzieć, że Damla, jako Dilruba obecnie ma lepszy wizerunek, ładniej wygląda, ale niknie przy bardziej ekspresyjnej Efnan. No i czy jest możliwa przyjaźń miedzy nimi? Wprowadzono - moim zdaniem niepotrzebnie - wątek dziewczynki, którą ojciec Efnan wykorzystuje do zarabiania pieniędzy u Galipa. Wygląda na to, że mała znajdzie schronienie w domu Aziza, gdyż Efnan nie może znieść myśli, że jej ojciec znów w bezlitosny sposób postępuje z biedną sierotą, której nawet nie pozwala płakać. Nawiasem, dziewczynkę gra urocza "Pani Gul" z "Hercai".
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Feb 7, 2022 19:24:28 GMT
Mówimy o sytuacji, gdy przed facetem "na głodzie" pojawia się atrakcyjna kobieta i zachęca go do seksu. Wg mnie ŻADEN się nie oprze, bo w tych sekundach władze nad umysłem przejmuje testosteron. Teoretyzować to sobie można, ale dopóki się nie zostało przetestowanym w tej mierze to lepiej kamieniami nie rzucać. Ty go usprawiedliwiasz. Jesteś kobieta powinnaś trzymać stronę kobiety.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 9, 2022 19:48:12 GMT
|
|
|
Post by lucy on Feb 10, 2022 9:58:17 GMT
Ty go usprawiedliwiasz. Jesteś kobieta powinnaś trzymać stronę kobiety. Trzymam, trzymam, no nie w sytuacjach kiedy kobieta się zachowuje jak pierwsza lepsza. Czyje to dziecko?
|
|
|
Post by julia on Feb 10, 2022 13:45:22 GMT
Przecież to Pani Gul siostra Reyyan Ojciec Efnan, zauważył małą, gdy kradła coś do jedzenia, złapał ją i "sprawuje nad nią opiekę", tzn. każe jej pracować w tkalni Galipa i pieniądze , co do grosza zabiera. Efnan się wściekła i zabrała małą do Aziza. Kapitalne te fotki Adem patrzy rozanielonym wzrokiem na Dilrubę, jak kot na słoninkę, a Dilruba .....dystans No a te spoza planu zabawne.
|
|
|
Post by julia on Feb 10, 2022 22:30:35 GMT
Czy "Wilk" dalej będzie pożerał "Aziza", mimo dużego spadku po drugim odcinku . Dziś w przerwach "Cukurovej" bardzo go reklamowano Wyjątkowo spojrzałam na zwiastun "Aziza" i jakaś ucieczka jest , ale czy wystarczy , żeby przyciągnąć widzów? To się zobaczy lucy, wiesz , jak nazywają Maksude ? Paskude Popatrz, a ona mi wyjątkowo tutaj nie działa na nerwy
|
|
|
Post by lucy on Feb 11, 2022 10:17:26 GMT
Dzisiaj na Trt1 jest premiera nowego serialu: "Scieżka miłości: Haci Bayram Veli (o sufickim poecie i myślicielu). Przecież to Pani Gul siostra Reyyan Faktycznie to ona. Czyli dziecko nie lubi chodzić do szkoły. Czy "Wilk" dalej będzie pożerał "Aziza", mimo dużego spadku po drugim odcinku . Ja wiem, czy Wilk pożera Aziza? Seriale są dwóch różnych worków i mają zupełnie inne widownie. Już bardziej Arce może Wilk zagrozić. Aziz traci, bo się robi przkombinowany i chaotyczny. lucy, wiesz , jak nazywają Maksude ? Paskude Popatrz, a ona mi wyjątkowo tutaj nie działa na nerwy Ksywka świetna ale skąd ta "Paskuda"? Postać jest niefajna? Pamiętam, że jej odpowiedniczka w Poldarku wiele wnosiła i była cenna dla fabuły. Co do samej aktorki to w Asi mnie nie denerwowała, no w drugim sezonie DEK kiedy jej postać dostała nagle "hopla" na punkcie obrony psychopatycznego braciszka (grał go Ibo) i próbowała wmanipulowac w to całe otoczenie... miałam ochotę ją zwiazac i zakneblować.
|
|
|
Post by julia on Feb 12, 2022 10:02:41 GMT
Ja wiem, czy Wilk pożera Aziza? Seriale są dwóch różnych worków i mają zupełnie inne widownie. Już bardziej Arce może Wilk zagrozić. Aziz traci, bo się robi przkombinowany i chaotyczny Nie w tym sensie lucy,.gatunkowo nie. Chodzi o to, że on jest w piątki i przypuszczalnie są też osoby, które oglądałyby "Aziza", gdyby w tym dniu nie było "Wilka". Być może nie jest ich za dużo, ale... Co do Paskudy , to jest jeszcze rosyjskie Maksudeszka . Wiesz , ona mnie w "Azizie" ogóle nie drażni. Mimo, że czasami ma minę , jak półtora nieszczęścia. Jest wrażliwa, dobra, wychodzi z ciotką , bo przyjaciółki jakiejś nie zauważyłam, chce , aby wszystkim było dobrze... Ojciec przeganiał konkurentów, więc doszła trzydziestki, teraz zakochała się w prostym robotniku, wdowcu z piątką dzieci, więc Galip, gdy się o tym dowiedział, wymierzył siarczysty policzek i zapowiedział, że wyda ją za maż nie patrząc już na nic, wg własnego uznania No , ale Mustafa zmarł z ran ....a Maksude jest bliska utraty zmysłów. Aktorka działała mi na nerwy, od pierwszego wejścia w "Asi", tam chwilami miałam ochotę ją udusić, choć była postacią tragiczną. Jest wzrost w ratingu
|
|
|
Post by Matthias on Feb 12, 2022 18:07:48 GMT
📌 Reytingi za 11.02.2022 - PIĄTEKTOTAL:1. Arka Sokaklar (614 odcinek) - 7.75% ⬆ (+0.03%) 2. Yalniz Kurt (3 odcinek) - 6.63% ⬇ (-0.21) 4. Aziz (13 odcinek) - 5.75% ⬆ (+0.25%)
8. Kaderimin Oyunu (8 odcinek) - 4.66% ⬆ (+0.02%) 13. Aşk Mantık İntikam (32 odcinek) - 3.51% ⬇ (-0.15%) 15. Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli (1 odcinek) - 3.19%🆕 16. Kirmizi Oda (60 odcinek) - 2.95% ⬇ (-0.08) 19. Emanet (315 odcinek) - 2.61% ⬆ (+0.21%) АВ:2. Yalniz Kurt - 5.85% ⬆ (+0.59) 3. Aziz - 5.48% ⬆ (+0.99%)
4. Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli - 4.81% 🆕 5. Kaderimin Oyunu - 3.95% ⬆ (+0.26%) 6. Arka Sokaklar - 3.67% ⬆ (+0.27) 7. Kirmizi Oda - 3.45% ⬇ (-0.06) 10. Aşk Mantık İntikam - 3.19% ⬆ (+0.39%) 33. Emanet - 1.25% ⬇ (-0.16%)
|
|
|
Post by Matthias on Feb 13, 2022 11:29:36 GMT
❥ Boran Akbulut opuszcza obsadę #Aziz!
|
|
|
Post by julia on Feb 15, 2022 9:20:45 GMT
Odcinek 13.W tym odcinku odchodzi Mustafa. Postrzelony przez Kenana ( ma chłop oko, noc , odległość , a on trafił w Mustafę, tak jak chciał ), nie przeżył. Lekarz bezradnie rozłożył ręce. Maksude jest bliska utraty zmysłów i nawet Galip odsuwa zdecydowanym ruchem Pierra, który przyjechał wraz z nim, aby szukać prowiantu. Zabiera córkę do samochodu i jedzie do domu. Aziz zmylił pogoń, ale w pewnym momencie francuski żołnierz, który odłączył się od innych, staje za jego plecami i :"Rączki do góry". Tutaj zabrakło choćby jednej małej scenki, jak sobie Aziz poradził. Widzimy go potem, gdy idzie drogą do domu. Mówi Ademowi , że zabił Francuza...kolejnego, bo Andre był pierwszy. Szykuje sobie stryczek Pierre bierze w obroty Kenana, którego aresztowano na granicy, ale ten wyjaśnia przekonująco, że Maksude chciała uciec z Mustafą ( z ładunkiem) a on nie mógł na to pozwolić, więc strzelił do niego. Delegatowi to wystarczyło. Wykrzykuje Galipowi, że jeżeli prowiant się nie znajdzie, Maksude będzie oskarżona o współudział i straci życie, podobnie, jak i Aziz. On nie żartuje, jest bezlitosny, kolejny raz słyszymy, że on własną żonę kazał powiesić za pomoc Turkom. . Galip widzi tylko jedną szansę. Za życie córki odda mu atelier Aziza, które przejmie w przetargu. Cały czas jest przekonany, że Adem powiedział prawdę. Pierre widzi w tym szansę nie tylko dla zaznaczenia wpływów francuskich w Antakyi, ale i dla własnych zysków. Wszystko poszło zgodnie z planem, Pierre już robi przegląd pracowni, już zmienia jego nazwę na 'Atelier Andre", ale ...Adem grał razem z Azizem. Gdy Galip z uśmiechem triumfu oświadcza, że oto stał się właścicielem: "Ty Aziz jesteś egoistą, zarozumialcem, myślisz, że jesteś najmądrzejszy, ale patrz, straciłeś swoją pracownię" , słyszy :"Tato, ja wczoraj wieczorem oddałem swoje akcje Azizowi" Galip jest bliski drugiego zawału : zdradził go syn, zdradził kolejny raz bratanek, nad Maskude wisi groźba Pierra. Krzyczy :"Nie mam już syna, nie jesteście moją rodziną, niech was wszystkich szlag trafi" Na linii Efnan - Aziz wyraźne ocieplenie . Aziz wreszcie wybaczył Efnan, że prosiła Pierra o to , aby uczył ją dobrych manier. Trzeba powiedzieć, że wybaczanie przychodzi Azizowi z trudnością Położył się na posłaniu Efnan przy kominku, przykrył kocem i na pytanie :"Aziz bey i co teraz , my tak będziemy razem spać" , odpowiedział :"Tak, a jak inaczej i przestań wreszcie mówić do mnie Aziz bey", no i w 13. odcinku nastąpiła "wiekopomna chwiła" To co mnie poirytowało w odcinku, to ojciec Efnan - chce jej zabrać swoją mała niewolnicę, która na niego pracowała. Wdarł się do pracowni , zastraszył wszystkich pistoletem i zabrał małą. jedynie Dilruba się ruszyła, choć zaliczyła cios w kark. Cała grupa facetów patrzyła jak cielęta i nikt nie ruszył się w pogoń za tą kreaturą. Odcinek naprawdę dobry, oby tak dalej....
|
|
|
Post by julia on Feb 16, 2022 21:01:21 GMT
Miesięcznik Episode Yerli zamieścił wywiad z Muratem, głównie na temat pracy nad "Azizem", w którym bardzo ładnie wyjaśnił , co w tym serialu ceni najbardziej. Nie jest to klasyczna historia miłosna, świat Aziza to realizm, zderzenie ze ścianą, gdy się najmniej tego spodziewa, a świat Efnan, choć też mocno osadzony w trudnych realiach, nawiązuje chwilami do baśniowości.. Są w serialu mocne kobiety ( jak na tamte czasy) nawet prosta wiejska dziewczyna zdecydowanie wyraża swoje racje i emocje, jest w stanie się przeciwstawiać. Podkreślił zgranie zespołu, co pomaga w kręceniu poszczególnych odcinków. Dodał, że biorą pod uwagę krytyczne uwagi widzów i starają się sprostać postawionemu zadaniu z przyjemnością. Rozumie i ceni postać Aziza, co bardzo pomaga mu w grze.
|
|
|
Post by julia on Feb 18, 2022 9:35:48 GMT
Dziś kolejna próba sił między wściekłym Pierrem i Azizem. Życie Maksude jest zagrożone...Galip szaleje, Adem na rodzinnym aucie... Wydaje mi się , że zacznie uaktywniać się Dilruba, która, choć Adema nie kocha, to jest lojalną żoną i będzie trzymać jego stronę No i jak dalej będzie się zachowywać Kenan, mimowolny sprawca niebezpieczeństwa Maksude To już dziś wieczorem
|
|
|
Post by Matthias on Feb 19, 2022 9:22:04 GMT
📌 Reytingi za 18.02.2022 - PIĄTEKТОТАL:1. Arka Sokaklar (615 odcinek) - 6.82% ⬇ (-0.93%) 3. Aziz (14 odcinek) - 5.87% ⬆ (+0.12%)
5. Yalniz Kurt (4 odcinek) - 5.57% ⬇ (-1.07) 8. Kaderimin Oyunu (9 odcinek) - 4.45% ⬇ (-0.21%) 11. Aşk Mantık İntikam (33 odcinek) - 3.85% ⬆ (+0.34%) 16. Kirmizi Oda (61 odcinek, FINAŁ) - 3.10% ⬆ (+0.15) 17. Emanet (320 odcinek) - 3.00% ⬇ (-0.26%) 19. Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli (2 odcinek) - 2.55% ⬇ (-0.64) АВ:2. Aziz - 4.93% ⬇ (-0.55%)
3. Yalniz Kurt - 4.82% ⬇ (-1.03) 4. Kirmizi Oda (FINAŁ) - 3.78% ⬆ (+0.33) 5. Kaderimin Oyunu - 3.78% ⬇ (-0.17%) 7. Arka Sokaklar - 3.34% ⬇ (-0.33) 8. Aşk Mantık İntikam - 3.34% ⬆ (+0.15%) 12. Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli - 2.75% ⬇ (-2.06) 19. Emanet - 2.03% ⬆ (+0.42%)
|
|
|
Post by julia on Feb 19, 2022 11:59:12 GMT
Matthias, niestety, nierówność scenariusza daje o sobie znać. Scenarzystka nie umie wypośrodkować i chyba nie bardzo wie, na co zwrócić uwagę. Skoro są dwa wątki główne - osobisty i patriotyczny , powinny się przeplatać. Tymczasem we wczorajszym o patriotycznym nie było prawie nic. Ogólnie jednak, wczorajszy odcinek podobał mi się
|
|
|
Post by julia on Feb 22, 2022 11:01:39 GMT
Odcinek 14.Trzeba zobaczyć minę Pierra, gdy Aziz wręcza mu dokument, że Adem przekazał akcje firmy z powrotem i Aziz nadal jest jej właścicielem Nie ma złości, krzyku, ale wzrok i twarz wskazują na burzę szaleństwa, jak odbywa się wewnątrz delegata. Nie daruje Paydarom. Już ma ofiarę - Maksude . Z Galipem nie zamierza już rozmawiać, zatrzaskuje mu bramę poselstwa przed nosem. Galip od początku kreowany jest na podłego człowieka. Czysty nie jest. Wykorzystał śmierć brata, aby zagarnąć jego majątek i nie zamierza oddać go Azizowi, współpracuje z Francuzami, kręci, mota, przepłaca Francoise'a , ale koniec odcinka wyjawia motywy które kierują Galipem, niektóre z nich są niewielkim usprawiedliwieniem Maksude zostaje wezwana na przesłuchanie, przyznaje się do chęci ucieczki z Mustafą, ale zaprzecza jakoby wiedziała o przemycie broni. Noc musi spędzić w areszcie. Wychodzi, ale tylko dlatego, że w magazynach Galipa nie znaleziono transportu żywności. O dziwo przyjął je do swojego magazynu Kenan I rozdaje zwiększone racje żywnościowe Turkom, czym zyskuje sobie większą sympatię, niż dotychczas. Jednak Kenan nie robi niczego bezinteresownie. Raz ,że współpracuje z Pierrem, dwa mydli oczy swoją dobrocią. Karmi dzieci Mustafy, obiecuje im opiekę, wymyśla historyjkę Maksude. Tak był na granicy, widział, co się stało, ubolewa, współczuje, ale teraz rozdaje przemyconą żywność , no i wyraża chęć opieki nad gromadką sierot po Mustafie. Grunt urobiony, Maksude docenia troskę...kolejny krok, to prośba o rękę: "Galip bey, proszę mi wierzyć, że uczynię wszystko, aby pańska córka była szczęśliwa" Kenan w ogóle nie jest zainteresowany Maksude, ale jest zainteresowany pozycją Paydarów, no i uważa, że część majątku mu się należy, jako biologicznemu synowi Edipa . A o tym wie Pierre i wiedział Edip. Z listu, który był schowany w wazonie, wynika, że miał on jeszcze jednego syna, ale nikt nie kolarzy, że chodzi właśnie o niego. Wątek protagonistów, to krok do przodu, krok do tyłu. Są obrączki przysłane przez księżniczkę Favzyie, są czułe gesty Aziza, ale...na skutek minionych wydarzeń w jego domu zamieszkali Adem z Dilrubą. To nie jest dobry znak. Efnan obawia się pięknej , delikatnej pani, a już kroplą, która przelała kielich goryczy , była podsłuchana rozmowa Handan z Dilruba. Matka nie jest ślepa, zna córkę i zarzuca jej , że nie powinna była być motorem napędowym działań Adema, a zamieszkanie pod jednym dachem z Azizem świadczy o tym, że nadal jest zakochana w Azizie. Biedna Efnan , ona ma przed oczami dawną, czułą scenę Aziza z Dilrubą, ziarno niepewności już puściło korzonki, tym bardziej, że za namową Nazime, sprawdziła , co jest w puzderku w kieszeni marynarki - naszyjnik z rubinami. Aziz odkupił go od Kenana, aby oddać Ademowi, ale Efnan o tym nie wie i cierpi Koniec odcinka odsłania nam karty z przeszłości. Dlaczego Pierre nie nienawidzi Aziza i jest zdystansowany do Paydarów? Zazdrość! Jego żona była tą, która go zdradziła z Edipem i przekazywała mu tajne informacje Nawiasem, mogli dobrać efektowniejszego aktora, bo Edip urodą nie grzeszył Żona zapłaciła za to życiem, Edip też, bo to Pierre go śmiertelnie postrzelił i kupił milczenie Galipa przywilejami w miasteczku. Teraz to wszystko runęło, jak domek z kart. Galip powiedział prawdę Azizowi....
|
|
|
Post by Matthias on Feb 24, 2022 17:26:29 GMT
📸 Damla Sonmez z nowego odcinka #Aziz.
|
|
|
Post by julia on Feb 24, 2022 17:40:11 GMT
Matthias, Damla zazwyczaj bardzo ładnie się prezentuje, gdyż ładna z niej kobieta o delikatnych rysach. Murat Yildirim został laureatem nagród Crystal City i Sukces i otrzyma nagrodę "Mężczyzny Gracza Roku" ...nie brzmi to po polsku, może powinno być "Najlepszego Aktora"
|
|
|
Post by Matthias on Feb 26, 2022 9:48:30 GMT
Pierwsze miejsce w AB, a ma poniżej 4%... Tu też są dość mocne spadki. Źle to widzę. 📌 Reytingi za 25.02.2022 - PIĄTEKТОТАL:1. Arka Sokaklar (616 odcinek) - 6.40% ⬇ (-0.42%) 5. Yalniz Kurt (5 odcinek) - 5.00% ⬇ (-0.57) 7. Aziz (15 odcinek) - 4.57% ⬇ (-1.30%)
9. Kaderimin Oyunu (10 odcinek) - 4.37% ⬇ (-0.08%) 16. Aşk Mantık İntikam (34 odcinek) - 3.25% ⬇ (-0.60%) 19. Emanet (325 odcinek) - 2.57% ⬇ (-0.26%) 25. Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli (3 odcinek) - 2.04% ⬇ (-0.51) АВ:3. Aziz - 3.97% ⬇ (-0.96%)
4. Yalniz Kurt - 3.68% ⬇ (-1.14) 8. Kaderimin Oyunu - 3.11% ⬇ (-0.67%) 10. Arka Sokaklar - 2.80% ⬇ (-0.54) 11. Aşk Mantık İntikam - 2.22% ⬇ (-1.12%) 14. Aşkın Yolculuğu: Hacı Bayram Veli - 1.88% ⬇ (-0.87) 26. Emanet - 1.31% ⬇ (-0.33%)
|
|
|
Post by julia on Feb 27, 2022 17:17:18 GMT
Matthias, ja też to czarno widzę Ale trzeba uczciwie powiedzieć, że zasłużenie. Pierwsza połowa była po prostu nudna i tyle Częściowym powodem była zapewne też sytuacja zewnętrzna . Cały świat oczy ma zwrócone na Ukrainę i Turcy także śledzili przez większość dnia przebieg wydarzeń i to, co wyczynia ten liftingowany psychopata. Odcinek 15Jak wspomniałam, pierwsza połowa nudna. Aziz myśli i myśli, Dilruba robi zakupy , lekką ręką wydaje pieniądze, nawet małej kupuje komplet garderoby, ale gdy przychodzi do zapłaty, pani Jasmin mówi, że niestety rachunek "Pana Adema został zamknięty przez Galipa Paydara" Dilruba nalega, mówi , że to załatwi, ale potem Adem czyni jej wyrzuty, że on nie ma pieniędzy... Efnan chodzi też , jak z krzyża zdjęta, uwiera jej obecność Dilruby w domu Aziza, wie , że naszyjnik jest u niej, podświadomie czuje żal do Aziza. Dobre uczynki robi też Kenan, który kupuje nowe ubrania dla synów Mustafy i przekazuje je...Maksude. Zbiera kolejne punkty Dzieciaki pojawiają się w nowym anturażu w atelier i od tego momentu było interesująco. Do pracowni wkracza Pierre z żołnierzami i zabiera dzieci. Jest szum, protest Aziza ( nawet wyciąga broń), Hatice, pracowników, ale Pierre oświadcza, że według prawa , sieroty są pod opieką państwa francuskiego , on jest za nie odpowiedzialny, a ich miejsce jest w sierocińcu, gdzie będzie się dbało o ich potrzeby. Dilruba wreszcie pozwala na pełną bliskość Ademowi, ten w siódmym niebie , ale potem , pytanie: "Czy...czy to był Aziz" Gamoń, mógł się domyślać, że wianuszka Dilruba dla niego nie chowała , ciekawe , jak to wpłynie na ocieplone dopiero co braterskie układy. Aziz ma się stawić na kolację w rezydencji, rozmowa nie jest miła , ale po jego głowie już chodzi pomysł zamachu. Śledzi ruchy Pierra, wie kiedy wychodzi, kiedy je posiłki i kładzie się spać. Pod pretekstem wyjścia do toalety, robi zuchwałe rozpoznanie terenu. No i tu...bomba, jak mówią Turcy. Na biurku Pierra pośród papierów, Aziz spostrzega portret Efnan Jakby go piorun strzelił! Nie daruje, jego kobietę ktoś ważył się rysować , domyśla się , co delegatowi chodzi po głowie. Efnan , choć obiecała, kolejny raz idzie do Pierra, tym razem, aby uświadomić mu , że jest skrajnie zły, gdyż zabrał tureckie dzieci. I wtedy....Pierre ...wyjmuje z szuflady....szydełkową bransoletkę Efnan i kawałek urwanej, którą w ręku miał Andre Efnan zmartwiała i bez udzielania odpowiedzi wyszła. Francuz domyśla się kto ją uratował i wysyła grupę żołnierzy po Aziza. W pracowni go nie ma, w domu nie ma, a rezydencja jest też czysta... Powoli plan przechodzi w czyn . Aziz ogłuszył Pierra , zawlókł do jego salonu, gdzie rozwiesił stryczek ....Czy wywinie się z tego?!
|
|