|
Post by julia on Jan 21, 2022 16:45:08 GMT
Zetknęłam się z teorią, że wątek , związany z polityką nie jest zgodny z prawdą i dlatego za bardzo nie trafia do Turków , stąd ten drastyczny spadek. Nie wiem, nie znam historii Turcji, ale fakt protektoratu Francji nad prowincją miał miejsce w latach trzydziestych i to może być luźne nawiązanie... Mnie ten wątek też nie porywa, bo wydaje mi się sztuczny, bardzo teatralny, no ale o tym już tyle razy pisałam....
|
|
|
Post by julia on Jan 21, 2022 21:26:47 GMT
Ciekawe, jak to jutro będzie wyglądało?
Chwilami , moim zdaniem, brakowało dynamiki, ale do głosu dochodzi Dilruba i to z przytupem....
|
|
|
Post by Matthias on Jan 22, 2022 13:12:25 GMT
Reytingi za 21.01.2022 💥 ТОТАL:1. Arka Sokaklar (611 odcinek) - 9.19% ⬆ (+0.35%) 4. Aziz (10 odcinek) - 6.52% ⬆ (+0.91%)
7. Kaderimin Oyunu (5 odcinek) - 5.14% ⬇ (-1.62%) 11. Aşk Mantık İntikam (29 odcinek) - 4.14% ⬇ (-0.19%) 18. Kıbrıs Zafere Doğru (22 odcinek) - 3.11% ⬆ (+0.37%) 22. Emanet (300 odcinek) - 2.43% ⬆ (+0.24%) АВ:2. Aziz - 5.31% ⬇ (-0.46%)
5. Kaderimin Oyunu - 4.15% ⬇ ( -1.19%) 6. Arka Sokaklar - 4.01% ⬆ (+0.44%) 12. Aşk Mantık İntikam - 3.05% ⬆ (+0.06%) 12. Kıbrıs Zafere Doğru - 3.03% ⬆ (+0.21%) 34. Emanet - 1.03% ⬇ (-0.06%)
|
|
|
Post by julia on Jan 22, 2022 18:51:54 GMT
Odcinek 10.Ogólnie odcinek bardzo ciekawy, poza kilkoma momentami do skrócenia. Przede wszystkim kolejne sceny Azime i Cemo, one są czasami śmieszne, ale tylko czasami. Za długie to meblowanie domu przez Nigar i ustawianie służby - poza tym bez zastrzeżeń. Wszystko posuwa się do przodu w sposób sensowny i systematyczny. Wybranka musi mieć godną przyszłego męża powłokę, wiec Nigar bierze sprawę w swoje ręce i zakupuje nową garderobę, próbuje zmieniać nawyki Efnan. Praca w kuchni i sprzątanie zakazane! Efnan zna wartość pieniądza i oburza się na ceny sukien, chce chodzić w koszuli nocnej po domu, bo przecież...jest taka ładna, tyle kosztowała... Dilruba, zgodnie z wcześniejszą obietnicą, uczy w pracowni kobiety, Aziz mężczyzn. Przy okazji , niby z dobroci serca mówi o tym, co Aziz lubi, jakie zna języki. Efnan przeżywa to wszystko, bo poza szczęściem ,ma w duszy obawy czy dorówna poziomem do Aziz beya i jego warstwy społecznej. Wybrała na zaręczyny zieloną sukienkę, a tu okazuje się, że bey tego koloru nie lubi, tylko czerwony Co biedna pocznie, ale jej obawy rozwiewa narzeczony, który nie dość, że kupił jej czerwoną suknię, to nazywa brylantem, wieczorem , przy kominku z czułością czesze jej włosy Naprawdę nie potrzeba było niczego więcej, wystarczyło popatrzeć na tę scenę... Jest chemia , jakiej nie zauważyłam w scenach z Dilrubą Może się mylę...nie wiem.... Turcy zatrudnieni przez Francuzów zostali bez pracy i urządzają wiec przed posiadłością delegata. Tym razem Aziz też się wmieszał, ale nie było to pełne afektacji, jak w poprzednich odcinkach On cały czas drąży kwestię śmierci ojca, przepytuje lekarza, który wije się , jak piskorz. Z jednej strony Aziz, z drugiej Galip a i Pierre też ma tu wiele do powiedzenia. Koniec końców Francoise strzela do lekarza na zlecenie Galipa i , gdy już się wydaje , że jest po kłopocie, okazuje się, że doktor oprzytomniał na moment i zdążył powiedzieć Azizowi, że to wszystko zrobił jego wuj. A od kogo Paydar dowiedział się o tym, że Galip feralnego wieczora był w domu Edipa? Od Dilruby, która wybrała sobie na dzień powiedzenia prawdy, akurat zaręczyny. to było celowe zamierzenie , aby zepsuć dzień szczęścia Efnan, bo zna byłego (?) ukochanego i wie, że pójdzie załatwiać sprawę od razu. I tak się stało, Aziz zostawia Efnan, gości, bierze pistolet i jedzie rozprawić się z wujem. Jej premedytacja , to także założona na tę okazję czerwona, bogato zdobiona (aby przyćmić narzeczoną) suknia na cieniutkich ramiączkach z rozcięciem prawie do końca uda. Jak na mój gust zbyt prowokująca . Na bal, koncert owszem...Dilruba wygląda jak wamp, ale Adem jest zachwycony. . Do tego jeszcze pojawił się pazerny, okrutny ojciec, który ośmieszył Efnan przed gośćmi, zawstydził i spowodował, że dziewczyna poszła z płaczem przed siebie: "Myślisz, że jak się rozbierzesz , jak oni, to będziesz jedną z nich", "Niech zięć szykuje portfel" Naturalnie Pierre czuwa, ubolewa nad jej stanem , a ona prosi o to, czego wcześniej nie chciała Chce stać się damą To jej pierwsza , głęboka rana wynikająca ze związku z Azizem, jakie będą następne? Kenan pojawia się w odcinku epizodycznie i za namową Pierra szykuje się w duszy do bycia zięciem Galipa. Trzeba będzie sprowadzić Maksude z Iskendera , gdzie jest za karę wysłana przez ojca. Końcówka mocna - Aziz - z pistoletu ojca - mierzy do Galipa
|
|
|
Post by julia on Jan 23, 2022 11:59:10 GMT
To jej pierwsza , głęboka rana wynikająca ze związku z Azizem, jakie będą następne? Zachowanie Aziza na własnych zaręczynach sprawiło Efnan ból. Nie tylko jego , Dilruby także , no że o ojcu nie wspomnę. Ona ma dość bycia obiektem kpin, zażenowania, dlatego śledzącemu Pierrowi mówi, że tego ma dość i chce dorównać tym, którzy mają ją za nic. Mam nadzieję, że "Projekt Lady" się uda, tyle tylko, że Pierre zawsze , we wszystkim upatruje swój interes i nic nie robi bezinteresownie. Aziz zachował się skandalicznie . Owszem doktor napisał, że wyjeżdża, owszem Aziz ledwie zdążył , zanim postrzelony lekarz zamknął oczy na wieki, ale mógł to załatwić tak, aby nie ucierpiała na tym jego własna narzeczona, której obiecał, że nie będzie jej ranił. Nie wybiega się z domu w takim dniu i nie lekceważy wszystkich , a gdzie choćby słowa :"Przepraszam, wybaczcie państwo na pewno zaraz będę"?! Śmierć ojca i zabójca, to najważniejsze, ale... on zapomniał się w tym wszystkim do tego stopnia, że od razu poszedł rozliczać się z wujem , zapomniał o narzeczonej, gościach...żadnej ogłady, dyplomacji... Wspomniałam o Dilrubie. Wybrała sobie odpowiedni dzień na mówienie prawdy Zrobiła to celowo, ale żeby się nie przeliczyła. A żeby serial się kręcił , możemy zapomnieć o rychłym pogodzeniu Aziza z Efnan. No oczywiście o ile serial będzie nadal kręcony, bo w tym może przeszkodzić kolejny, choć już znacznie mniejszy spadek notowań w AB. Te wszystkie niuanse, zależności dla przeciętnego widza ( za takiego się uważam) są męczące . Dla mnie jest to serial obyczajowy z epoki, nie szukam w nim wyjątkowej złożoności postaci i wydarzeń. Na początku spekulowano, że to "Wichry...", ale czy tam postaci były aż tak bardzo wielowymiarowe, ze skomplikowaną osobowością? Być może później (oglądałam dwa sezony), ale nie sądzę. Turcy , być może mają przesyt takich historii, a zwłaszcza ci , którzy umieszczają reklamy i wzbogacają budżet seriali oraz inteligencja , która ma inny zakres zainteresowań.... Kwestie historyczne i patriotyczne już oceniłam. Prowadzenie tego wątku nie przypadło mi do gustu, ale aż tak dobrze nie znam realiów autonomicznej prowincji Hatay . Tu trzeba by zagłębić się w zapiski kronikarskie, które mówią o tym, jak protesty Turków w Antakyi wyglądały czy to było machanie chorągiewkami, rozwieszanie zdjęć Ataturka, uczenie dzieci tureckiego w podziemiu, sabotaż...?
|
|
|
Post by Matthias on Jan 26, 2022 18:43:41 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jan 26, 2022 18:45:37 GMT
Po prawie 30 odcinkach Zalima musze przyznać, że Simay Barlas bardzo dobrze gra. Ciekawe jak się tutaj spisuje.
|
|
|
Post by julia on Jan 27, 2022 16:28:54 GMT
Dziękuję lucy, miłe dla oka. Co do Simay, to bardzo mi się podoba jej gra i w niczym nie ustępuje doświadczonej Damli i tak, jak pisałam miedzy nią a Muratem, jest to coś, czego nie zauważyłam w scenach z Damlą.
|
|
|
Post by lucy on Jan 27, 2022 21:57:39 GMT
Dziękuję lucy, miłe dla oka. To Matthias Ci je podrzucił. Co do Simay, to bardzo mi się podoba jej gra i w niczym nie ustępuje doświadczonej Damli i tak, jak pisałam miedzy nią a Muratem, jest to coś, czego nie zauważyłam w scenach z Damlą. A która ma większy obóz fanów, Dilruba, czy Simay? Z planu..
|
|
|
Post by julia on Jan 28, 2022 8:07:49 GMT
Matthias, wybacz faux pas Kolaże bardzo ładne. lucy, więcej fanów ma Damla i podobno niektórzy się poobrażali, że jest jej za mało na ekranie, więc nie będą oglądać. Fakt w przedostatnim odcinku było jej mało, ale jej bohaterka powietrza w płuca nabrała w ostatnim i teraz chyba będzie czas Dilruby, skoro Efnan odeszła od Aziza. Damla jest profesjonalistką w zawodzie, ja widzę ją po raz pierwszy. Doceniam, zwłaszcza oszczędne, ale wyraziste wyrażanie emocji, jednak w szalony zachwyt nie wpadam. Może to jej wizja Dilruby, jakoś nie skradła mojego serca, tym bardziej, że w scenach z Azizem nie było iskry. Tę iskrę daje nam duet Efnan - Aziz.
|
|
|
Post by lucy on Jan 28, 2022 13:21:34 GMT
julia, moje pytanie było w odniesieniu do postaci, a nie aktorów. Czyli która ma więcej fanów (wśród oglądających, a nie wszystkich, którzy się serialem interesowali), Dilruba, czy Simay?
|
|
|
Post by lucy on Jan 28, 2022 15:36:16 GMT
|
|
|
Post by julia on Jan 28, 2022 17:42:34 GMT
Aaaa o to Ci chodzi lucy. Myślę , że widzowie są podzieleni. Są tacy , których Efnan drażni i to bardzo, że wyznaje filozofię "jestem, jaka jestem", nie zmienia się, a chce być żoną Aziza, pana z innej sfery. Osobiście się z tym nie zgadzam, ona pragnie dorównać towarzystwu, dlatego zwróciła się z prośbą do francuskiego delegata Pierra. To też nie jest dobra decyzja, wszak to Francuz i ma na nią chętkę. Jeśli chodzi o Dilrubę na początku były zachwyty, ale teraz powiedziałabym, że emocje ostygły. Może się mylę, nie śledzę tego, aż tak bardzo. Nie wiem, co Turczynki na to.... Wszystkiemu winien Aziz Taki , kochający, a szybko się pocieszył wieśniaczką Efnan. Ona sama jest , jak lisica. Kilka razy już donosiła ojcu Efnan, gdzie jest córka, na zaręczyny Aziza ubrała się tak, jak na wielki bal, choć na swoich była ubrana skromnie. Poza tym, to właściwie przez nią przez nią te zaręczyny się nie odbyły.... W stosunku do młodej jest miła, ale nieszczera, zawsze znajdzie okazję, żeby wbić choćby malutką szpileczkę. Ona jest też ofiarą, to matka zmusiła ją do ślubu z Ademem. Rozłączam się, bo za chwilę live
|
|
|
Post by Matthias on Jan 29, 2022 12:51:31 GMT
Reytingi za 28.01.2022 - PIĄTEKТОТАL:1. Yalniz Kurt (1 odcinek) - 8.08% 🆕 2. Arka Sokaklar (612 odcinek) - 7.83% ⬇ (-1.36%) 6. Aziz (11 odcinek) - 5.77% ⬇ (-0.75%)
7. Kaderimin Oyunu (6 odcinek) - 4.91% ⬇ (-0.23%) 12. Kirmizi Oda (58 odcinek) - 3.55% ⬆ (+0.05) 13. Aşk Mantık İntikam (30 odcinek) - 3.50% ⬇ (-0.64%) 16. Emanet (305 odcinek) - 3.02% (+0.46%) 20. Kıbrıs Zafere Doğru (23 odcinek) - 2.58% ⬇ (-0.53%) АВ:1. Yalniz Kurt - 6.47% 🆕 3. Arka Sokaklar - 5.05% ⬆ (+1.04) 4. Aziz - 4.52% ⬇ (-0.79%)
7. Kaderimin Oyunu - 4.01% ⬇ (-0.14%) 8. Kirmizi Oda - 3.82% ⬇ (-0.30) 13. Aşk Mantık İntikam - 2.51% ⬇ (-0.54%) 15. Kıbrıs Zafere Doğru - 2.32% ⬇ (-0.71%) 53. Emanet - 0.97% (-0.42%)
|
|
|
Post by Matthias on Jan 29, 2022 20:27:52 GMT
|
|
|
Post by julia on Jan 29, 2022 20:43:24 GMT
we wszystkich kategoriach , ale niestety zasłużenie. Scenariusz się sypie i to podstawa oraz przyczyna spadku. Do gry aktorów absolutnie nie można mieć zastrzeżeń, dają z siebie wszystko i przyjemnie się na nich patrzy , ale wyżej .......nie podskoczysz. Szkoda ich zaangażowania w to co robią, jeśli by się miało okazać, że niedługo trzeba serial zakończyć . Z tego , co przeczytałam, fani Damli sporo i źle piszą o serialu, ale podobna sytuacja była w "Ramo", gdzie fani Cemre i Ilhana chcieli widzieć ich na miejscu protagonistów. Wtedy serial się wybronił . Przy okazji, "Ramo" znalazł się na 4. (na 10) miejscu najczęściej oglądanych seriali w 2021. "Aziz" tego nie powtórzy. Dzięki Matthias, za zdjęcia. Tyle śniegu napadało, że wykorzystano tę aurę w odcinku
|
|
|
Post by julia on Jan 30, 2022 12:52:59 GMT
Odcinek 11.Galip dostał zawału i leży nieprzytomny, ale zanim zaniemógł kolejny raz zaprzeczył że zabił brata. Adem i Handan obwiniają Aziza, Nigar, czuwa przy łóżku brata, a Cemo wraz z Azime cieszą się, że nie ma nad nimi żandarma. Ta para wreszcie się jakoś ogarnęła i już nie jest taka brudna, ale nierobami byli i będą, plus - pisać i czytać się nauczą wraz z innymi w pracowni Aziza. Do Aziza dotarło, że zostawił Efnan wśród wilków , nie wie jeszcze, że pojawił się tam jej ojciec i skompromitował przed gośćmi : "Swojej skorupy i tak się nie pozbędziesz" . Z kolei tego wysłał i opłacił Pierre, który nie chce dopuścić do zaręczyn. Ojciec, to prostak, awanturnik i pazerny typ. Najpierw ją sprzedał sadyście, teraz od szczęścia córki, woli pieniądze. Kolejny raz swoje usługi z zakresu savoir vivre'u proponuje Pierre , tym bardziej, że Efnan znów go o to poprosiła. Niestety, dziewczyna jest zmienna pod tym względem, co mi się bardzo nie podoba. Nie wystarczy tylko być , trzeba coś sobą reprezentować, ogładę przede wszystkim, a tymczasem Efnan, gdy tylko Aziz weźmie ją za rękę ,zapomina o wszystkim i nie chodzi na lekcje. Świadczy to o jej naiwności. Fakt, że trochę utwierdza ją w tym przekonaniu Aziz, który pyta, dlaczego nie ubiera się , jak dawniej. Jemu się to podoba. No i dziewczę przywdziewa na nowo sukienkę ze spodniami ,a na sukienkę zakłada żakiet w etnicznym stylu Ona jest w każdym miejscu i o każdej porze i zawsze wybawia Aziza z kłopotów. Jak wróżka. Ściągnięta przez oficera na lekcję manier, oświadcza, że rezygnuje, ale korzysta z chwili nieobecności Pierra i z teczki wyjmuje dokument ( Galip oddał to delegatowi) sylabizuje nazwisko : E d i p P a y d a r ...udaje jej się wynieść telegram, jakoś odczytuje ( lekcje z Dilrubą przyniosły efekt). Z dokumentu wynika, ze Mustafa Kemal Ataturk dziękuje patriocie.... Biegnie na cmentarz, gdzie przy mogile ojca Aziz rozpacza, i pyta sam siebie : "Ojcze ty byłeś zdrajcą"?!!! Nie! Honor ojca jest uratowany. Dzięki Efnan Selatin (właściciel restauracji, kemalista) przekonywał go, że to nieprawda, ale Aziz nie wierzył , ponieważ znalazł w tajnej piwnicy skrzynie z bronią i francuskimi pieczęciami. A poza tym i Galip, i Pierre, powiedzieli mu, iż ojca zabili Turcy za kolaborację z Francuzami "Jesteś synem sahida"- obwieszcza Selatin. No to teraz Aziz ma wielkie zadanie przed sobą....
|
|
|
Post by julia on Jan 30, 2022 19:02:03 GMT
Ciąg dalszy na temat odcinka nr 11.Powolutku poznajemy obóz patriotów Matka sahidów Hatice i Selatin, kto jeszcze do niego należy? Teraz dołączy Aziz. Syn sahida już wypowiedział wojnę przedstawicielowi Francji, poprzez swoją wieczną niesubordynację i odmowę współpracy. Pierre jest przekonany, że spalił wszystkie dokumenty, świadczące o postawie Edipa, nie wie, że jeden z nich znalazł się już w rękach Aziza. Teraz mu oczu nie zamydli , nie zasieje wątpliwości. To jest sprawa otwarta i...rokująca ( moim zdaniem). Zastanawia mnie Kenan Bardzo dobrze zna się z Selatinem, bo przesiaduje od lat w jego restauracji, ale równocześnie układa się z Pierrem. Poczucie krzywdy jest w nim bardzo duże, Edip nie chciał się do niego oficjalnie przyznać : "Nie nazwę synem przemytnika i handlarza ludźmi". Tak mu powiedział Edip feralnej nocy, gdy zginął.... zapewne samotne borykanie się z życiem skłoniły młodego Kenana do zejścia na złą drogę. Drażni go lekceważenie Aziza, chce poczuć się Paydarem i teraz widzi szansę na ślub z Maksude, nawet rozkłada swój płaszcz na kałuży, aby mogła wraz z ciotką przejść suchą stopą. Ta admiracja jest sporo na wyrost, bo prawie trzydziestoletnia córka Galipa za bardzo go nie pociąga a on ją wcale, no ale gra jest warta świeczki - bycie zięciem Galipa Paydara , to jest coś. Kenan zna Adema , jak siebie samego, zna jego słabości i liczy na możliwość zawładnięcia w przyszłości manufakturą. Aziz z kolei rehabilituje się przed Efnan i w tajemnicy organizuje zaręczyny. Są wszyscy, stoły zastawione Cemo i Azime taszczą poprzez zaspy śniegu patefon... Zaproszone są też Maksude i Nigar, ale Maksudeskha , jak translator zdrobnił jej imię, zaprasza też Dilrubę z Ademem. Po co? Chyba tylko dla dekoracji. Wreszcie są i oni, wszyscy się bawią, a Dilruba tylko patrzy. Dlaczego tak zubożono tę postać ? Wielu zadaje sobie to pytanie. Skoro Damla miała być pierwszą protagonistką. Albo skończył się pomysł scenarzystki, albo Damla zamierza wcześniej odejść ( mówi się o jej projekcie we Francji). Mnie to nie przeszkadza , bo proci mi się podobają , lubię ich , mimo naiwności i zmienności Efnan. Nie podoba mi się, że nie chce zmienić swojego wizerunku. RTUK nie ma co robić, bo Aziz chyba hołduje tylko składaniu pocałunku w czoło . Była taka okazja podczas śnieżnej eskapady do pracowni i już się wydawało, żeee Aziiiz.... a tu nic A propos zimowej aury. Są piękne zdjęcia, świetnie że wykorzystano sytuację pogodową, ale zabrakło logiki w tym, co było potem. Otóż Cemo i Azime, Efnan z Azizem wchodzą do pracowni bez śladu śniegu na ubraniach, bez jednej śnieżynki O ile fajniej by się patrzyło, gdyby wpadli cali zaśnieżeni i otrzepywali ten śnieg z siebie. To tyle treść ostatniego odcinka. Niestety rating poleciał we wszystkich kategoriach. Jakie są przyczyny? Myślę, że i tak do końca nikt nie wie. Turkom trudno dogodzić, wpasować się w gust i zapotrzebowanie w danym momencie, być może czasami wpływ miewają fani, a może "Samotny Wilk", który też wszedł w piątek Scenariusz? Mówi się, że gdyby był dobry, to by się film podobał. Mnie razi afektacja w wątku patriotycznym, ale...z wpisów pod ostatnim odcinkiem nie wynika, że to się ludziom nie podoba. W komentarzach Kemal Ataturk pojawia się z odpowiednią atencją. No i wszyscy chwalą grę aktorów
|
|
|
Post by Matthias on Feb 4, 2022 11:41:33 GMT
Podrzucam Wam newsa:❥ Okazało się, że Murat Yıldırım i Imane Elbani, którzy są małżeństwem od pięciu lat i od dawna marzą o dzieciach, planują mieć dziecko w tym roku. Ale oferty reklamowe zaczęły docierać do pary jeszcze przed narodzinami ich dziecka. Ujawniono, że Murat Yıldırım i jego żona otrzymali już 2 miliony TL za reklamę marki pieluch i żywności, które miały mieć miejsce po urodzeniu dziecka. Kolejne oferty mają zostać przyjęte po urodzeniu dziecka.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 4, 2022 11:57:38 GMT
📸 Dilruba w nowym odcinku "Aziza".
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2022 18:56:19 GMT
Parę kolażyków z wczorajszego odcinka: Do której on w końcu uderza bo się gubię.
|
|
|
Post by lucy on Feb 4, 2022 19:08:04 GMT
Parę kolażyków z wczorajszego odcinka: Do której on w końcu uderza bo się gubię. Next, przecież oglądałeś Poldarka.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2022 19:11:56 GMT
Do której on w końcu uderza bo się gubię. Next , przecież oglądałeś Poldarka. Tak ale nie do końca. Ale to jest remake poldarka czy inspiracja. Albo raczej kopiuj wklej.
|
|
|
Post by lucy on Feb 4, 2022 19:15:24 GMT
Albo raczej kopiuj wklej. Schmat fabuły i opisy postaci to kopiuj wklej z Poldarka. Wiadomo, że dodali co nieco, w tym wątek patriotyczny, ale głowne trio (a nawet kwartet) to jest kalka.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2022 19:40:49 GMT
Albo raczej kopiuj wklej. Schmat fabuły i opisy postaci to kopiuj wklej z Poldarka. Wiadomo, że dodali co nieco, w tym wątek patriotyczny, ale głowne trio (a nawet kwartet) to jest kalka. Pasowało by dokończyć poldarka.
|
|
|
Post by lucy on Feb 4, 2022 19:54:55 GMT
Pasowało by dokończyć poldarka. Jasne, że dokończ, bo serial jest tego wart. Ja go obejrzałam w całości w ub. roku i byłam zachwycona. Po linki zgłoś się do mnie jak już się zdecydujesz.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 4, 2022 20:06:18 GMT
Pasowało by dokończyć poldarka. Jasne, że dokończ, bo serial jest tego wart. Ja go obejrzałam w całości w ub. roku i byłam zachwycona. Po linki zgłoś się do mnie jak już się zdecydujesz. Nigdy nie byłem fanem Elizabeth. Zawsze ship-owałem Poldarkowi i Demelze. {Spoiler} A po tym jak jej mąż umarł w kopalni. Czułem że poldark będzie ją chciał odzyskać.
A dwa dowiedziałem się że Demelza kończy tragicznie swój żywot. A ja zawsze byłem TeamDemelza. Więc skończy się słodko pierdząco. A biedna Demelza przypłaciła życiem swojego dziecka bo usługiwała dziecku Elizabeth. A potem biedna rozpaczała. A poldarka to mało obeszło.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 4, 2022 20:53:32 GMT
|
|
|
Post by julia on Feb 4, 2022 21:26:13 GMT
Matthias, kolażyki urocze.. Reklama dywanów M & Im. się rozwija Mnie się odcinek bardzo podobał i tyle mam do powiedzenia po emisji , a jak Turcy, to się zobaczy jutro skoro świt. Wiem ,wiem, widzowie "Samotnego wilka" raczej nie wrócą...
|
|
|
Post by Matthias on Feb 4, 2022 21:40:10 GMT
|
|