|
Post by lucy on Nov 4, 2021 11:30:34 GMT
Oglądałabym wyłącznie dla fabuły, bo z aktorów nikt nie robi na mnie wrażenia. mira, a w czym ich widziałaś? Historia jest piękna i ponadczasowa, od niespełna 100 lat (dokładnie od 1945r.) wzbudza zachwyt czytelników, a od ponad 40 - widzów na całym świecie, bo zarówno pierwsza jak i druga ekranizacja tej wspaniałej sagi odniosła wielki sukces. Co prawda oficjalnie nie padło jeszcze, że Aziz czerpie od Grahama, jednak podobieństw pomiędzy Poldarkiem, a Azizem jest zbyt wiele (trudniej doszukać się różnic), by to Eda Tezcan była twórczynią tej tutaj historii.
|
|
|
Post by mira on Nov 4, 2021 11:58:50 GMT
mira , a w czym ich widziałaś? W niewielu produkcjach. Murata tylko w filmie "Pierwszy pocałunek", no i pobieżnie przejrzałam kilka odcinków serialu "Asi". Damle w serialu "Bir Ask Hikayesi" w duecie z Seckinem, przejrzałam też jej wątek w serialu "Cukur".
Ahmeta widziałam w serialu "Halka", Elif w DEK.
Reszty nie widziałam, albo nie zapamiętałam.
|
|
|
Post by julia on Nov 4, 2021 12:48:47 GMT
W niewielu produkcjach. Murata tylko w filmie "Pierwszy pocałunek", no i pobieżnie przejrzałam kilka odcinków serialu "Asi". mira, z całym szacunkiem dla Twoich odczuć, ale jeśli chodzi o Murata , to akurat trafiłaś, na ogólnie powiedziawszy, słaby film, natomiast -moim zdaniem - pobieżne oglądanie kilku odcinków serialu nic nie daje. Można trafić na odcinek, w którym akurat aktor nie ma niczego ważnego do przekazania.... Są inne seriale z Muratem, a akurat "Asi" i "Ask ve Ceza" ciągle znajdują się w wykazie seriali , o których się mówi w różnego rodzaju rankingach. Ostatnio w "Ramo" Murat pokazał, ze nie tylko może być amantem, choć do takich ról natura go stworzyła Przynajmniej ja tak sobie nie wyrabiam opinii o aktorach. Muszę obejrzeć całość albo przynajmniej jeden sezon, no chyba, że serial od początku jest nudny. Kaana Urgancioglu fizycznie, nie tylko przez postać , nie znosiłam, a już jego uśmiech wydawał mi się piekielny i zarzekałam się , że nigdy w życiu nic z nim, a teraz oglądam "Yargi" (fakt nie uśmiecha się za bardzo ) i przekonuje mnie do swojej gry. Ktoś powie, ze trzeba umieć zagrać takiego drania, jak w "Kara Sevdzie" I tak , i nie, bo trudniej - zdaniem artystów - jest aktorowi zagrać pozytywną postać, tak, aby nie wydawała się mdła, bez życia. Podobnie miałam z Erkanem Pettekayą. W "Rozdartych sercach" - taki sobie, natomiast w "Kirmizi Oda" rewelacyjny Pozostałych aktorów nie znam (poza Elif Sonmez - za nią nie przepadam, jak do tej pory), jak grają zobaczę. A sama treść w jakiś sposób, nawiązująca do "Wichrów Losu" jest świetna i tak, jak pisze lucy, warta uwagi. To klasyka w najlepszym tego słowa znaczeniu, choć na pewno scenarzyści wprowadzą swoje wątki i opowiedzą swoją historię.
|
|
|
Post by mira on Nov 4, 2021 13:03:33 GMT
julia, ależ ja nigdzie nie napisałam, że Murat jest złym aktorem, czy że go nie lubię. Nie zrobił na mnie wrażenia w tym, w czym go widziałam i już. Ale zdaję sobie sprawę, że obejrzałam zbyt mało, by móc wypowiadać się o aktorstwie, dlatego się nie wypowiadam. Po prostu na tę chwilę nie jest to aktor, dla którego jestem skłonna oglądać serial bez względu na to, o czym on jest. To samo z jego partnerką. Ale fabuła wydaje mi się interesująca, sceneria również robi wrażenie.
|
|
|
Post by julia on Nov 5, 2021 9:52:08 GMT
ależ ja nigdzie nie napisałam, że Murat jest złym aktorem, czy że go nie lubię. Nie zrobił na mnie wrażenia w tym, w czym go widziałam i już. Ale zdaję sobie sprawę, że obejrzałam zbyt mało, by móc wypowiadać się o aktorstwie, dlatego się nie wypowiadam. Po prostu na tę chwilę nie jest to aktor, dla którego jestem skłonna oglądać serial bez względu na to, o czym on jest. To samo z jego partnerką. Ale fabuła wydaje mi się interesująca, sceneria również robi wrażenie. Mira, ale ja tego także nie napisałam i rozumiem, że każdy z nas kieruje się swoimi odczuciami i wyborami seriali czy filmów. Mój wybór padł na Murata po kilku obejrzanych wcześniej serialach. Ani Engin, ani Burak Ozcivit czy Halit Ergenc nie zrobili na mnie wrażenia, choć grają bardzo dobrze. Później doszło wiele innych seriali i aktorów. No , ale Murat jest tym aktorem , dla którego oglądam, to co nakręcił . No jeszcze może dla Barisa Arduca czy Kerema Bursina. Takie to moje odchylenie
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2021 10:23:29 GMT
Dzisiaj premiera. Trzymajmy kciuki, żeby się Aziz od razu spodobał Turkom, bo za tydzień lub dwa część widowni wejdzie w ciemno w Destan i wtedy już trudniej będzie się przebić.
|
|
|
Post by julia on Nov 5, 2021 10:34:36 GMT
Jakie miłe zaproszenie . Dziękuję Murat bey, będę oglądać i trzymam kciuki Polskie fanki życzą powodzenia , mimo, że gdzieś tam czai się "Destan", jako ogromne zagrożenie...
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2021 10:44:06 GMT
I jeszcze Damla zaprasza..
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2021 14:06:46 GMT
Obsada..
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2021 21:26:05 GMT
Weszłam z ciekawości na tłumaczenie na żywo i obejrzałam w ten sposób ponad połowę odcinka. Mnie się serial bardzo podoba, choć przy prawie wszystkich scenach przeżywałam deja vu. Niestety wytwórnia nigdzie nie wspomniała, że Aziz jest inspirowany Poldarkiem. Żałosne to, bo oprócz wielu wątków, padają tu te same teksty. No perfekcyjna kradzież. Było nawet, że "szakale powinny być (lub się bratać) z szakalami, wilki z wilkami, a hieny z hienami". Podobne słowa wypowiedział w rozmowie ze swoim wrogiem Ross. A wątek z postacią Meral Cetinkayi został tu doklejony, żeby serial mógł krzepić serca Turków i pracować na reytingi. Od haseł narodowościowo - wyzwoleńczych się w nim aż roi, np. "tureckie dzieci pozostaną Turkami". Notabene na stronie, na której oglądałam odcinek, lektorka powiedziała, że czeka jutro na reyting na poziomie 6%. Hmmmmm Aziz będzie emitowany jednocześnie w Show TV i na arabskiej platformie cyfrowej Shahid, czyli siostrze matczynej firmy. Oby to oznaczało, że będzie samofinansowanie.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 6, 2021 7:41:19 GMT
Tak na szybko. Ale ścisk jest w ten piątek. Minimalne różnice pomiędzy sobą. Jednak Aziz sobie bardzo ładnie poradził.
/
|
|
|
Post by Matthias on Nov 6, 2021 9:18:05 GMT
📌 Reytingi za 05.11.2021 (PIĄTEK):ТОТАЛ: 1. Arka Sokaklar (602 odcinek) - 6.65% ⬆ (+0.64) 4. Aziz (1 odcinek) - 5.05% 🆕
6. Aşk Mantık İntikam (20 odcinek) - 4.73% ⬇ (-0.37) 9. Kirmizi Oda (50 odcinek) - 3.96% ⬆ (+0.04) 11. Kıbrıs Zafere Doğru (13 odcinek) - 3.79% ⬆ (+0.16) 19. Emanet (245 odcinek) - 2.25% ⬆ (+0.05) AB: 1. Kirmizi Oda - 5.30% ⬇ (-0.15) 3. Aziz - 3.86% 🆕
4. Kıbrıs Zafere Doğru - 3.44% ⬇ (-0.64) 5. Aşk Mantık İntikam - 3.44% ⬇ (-0.75) 9. Arka Sokaklar - 2.53% ⬇ (-0.54) 22. Emanet - 1.53% ⬆ (+0.23)
|
|
|
Post by julia on Nov 6, 2021 9:39:33 GMT
A wątek z postacią Meral Cetinkayi został tu doklejony, żeby serial mógł krzepić serca Turków i pracować na reytingi. Od haseł narodowościowo - wyzwoleńczych się w nim aż roi, np. "tureckie dzieci pozostaną Turkami". Notabene na stronie, na której oglądałam odcinek, lektorka powiedziała, że czeka jutro na reyting na poziomie 6%. Hmmmmm lucy , ten wątek byłby sensowny , gdyby nie zrobiono z niej jakiejś nawiedzonej, prawie niewidomej wieszczki... I jeszcze ten drewniany miecz Zulfikara owinięty w gałgany. Aktor grający Zulfikara ma wprawę w graniu takich smutnych postaci. W "Vuslacie", grał podobną, na szczęście tam go nie powieszono. Gdy się bardzo dokładnie zna pierwowzór, to nie uniknie się wyłapywania podobieństw, choćby nie wiem jakby człowiek chciał i jeśli ten wzorzec uznajemy za doskonały, to tym gorzej dla kopii. Też nie jestem zwolenniczką kopiowania słowo w słowo dialogów, ale oglądałam "Poldarka" dawno i nie pamiętam. Jedynie obejrzałam bodajże drugi odcinek... lucy , lektorka w pierwszym porywie powiedziała 5 - 6 %, później padło tylko 5% Myślę, że zasłużenie. W AB nie ma 4, ale ogólnie 5,39. Sprawdzianem będą kolejne odcinki. Cały czas pamiętam o "Destanie" Nie ma sensu opowiadanie treści , którą i tak wszyscy z wielu zwiastunów i charakterystyk postaci już znają, na to przyjdzie czas po kolejnych odcinkach, ale słów kilka o bohaterach. nie widzę wielkiej chemii między Dilrubą i Azizem. To znaczy , Aziz - Murat patrzy tak, jak to on potrafi i z jego strony widać prawdziwe uczucie, miłości, rozczarowania, rozpaczy i gniewu, natomiast Damla gra, bardzo dobrze, ale na razie żaru w jej oczach nie zauważyłam. Być może z czasem to się zmieni, liczę na to. Co do Efnan, to czy ta niewątpliwie bojowa dziewczyna, zdeterminowana, szczera musi być taka brudna Mówi się, że bieda jest brudna, ale czy aż do tego stopnia. Nie ma butów, zgoda, ale ona chyba w ogóle się nie myje Zastarzały brud na stopach, rękach... Dobrze, ze Aziz ją uratował, przy okazji wzięła kąpiel. Ciężko pracuje w tkalni, ale w domu też trzeba wziąć się za miotłę, bo brud w chacie przeokrutny., a ona biega po polach... Dilruba jest zdominowana przez matkę, ale stać ją było na zryw. Zebrałą manatki i uciekła , tyle że nie w objęcia Aziza tylko Adema. Mam nadzieję, że będzie walczyć o swoje szczęście. Nie denerwuje mnie tym razem "Melek" Pełen emocji i namiętności jest Adem, gotowy na wszystko. tyle, że on się gubi, jeśli nie ma zaplecza w postaci mocnego ramienia Galipa. Odcinek bardzo mi się podobał. Piękne zdjęcia i muzyka, stroje ...czekam na drugi i kolejne.
|
|
|
Post by lucy on Nov 6, 2021 9:57:02 GMT
Show jest zadowolony. Chwali się reytingiem.
|
|
|
Post by lucy on Nov 6, 2021 23:07:11 GMT
lucy , lektorka w pierwszym porywie powiedziała 5 - 6 %, później padło tylko 5% Aaa, to ja już wyłączyłam transmisję i nie wiem co tam dalej mówiła. Nie ma sensu opowiadanie treści , którą i tak wszyscy z wielu zwiastunów i charakterystyk postaci już znają, na to przyjdzie czas po kolejnych odcinkach, ale słów kilka o bohaterach. Zupełnie nie wiem po co aż tyle tych zwiastunów i po co aż tyle one odsłaniają. Oglądając je przed odcinkiem wie się tak dużo z tego co się w nim wydarzy, że połowę emocji, które mogłyby się uwolnić w trakcie oglądania, szlag trafia jeszcze zanim się wydobędą. Dla mnie zwiastuny mogą nie istnieć i mało kiedy je oglądam (w sumie to tylko przed premierą). Podziwiam ludzi, którzy je wałkują na okrągło. nie widzę wielkiej chemii między Dilrubą i Azizem. To znaczy , Aziz - Murat patrzy tak, jak to on potrafi i z jego strony widać prawdziwe uczucie, miłości, rozczarowania, rozpaczy i gniewu, natomiast Damla gra, bardzo dobrze, ale na razie żaru w jej oczach nie zauważyłam. Być może z czasem to się zmieni, liczę na to. Wg mnie taki jest zamysł jej wątku. Diruba jest powściągliwa i uległa, bo tak została wychowana. Nie umie oddychać pełną piersią i przeżywać całym sercem. Elizabeth z Poldarka była taka sama od samego początku do samego końca. Myślę, ze tu będzie podobnie. Stąd się pytałam jakiś czas temu po co Damla brała tą rolę(?). Rola Simay jest o wiele bardziej wdzięczna i zbuduje większy obóz fanów Efnan. Co do Efnan, to czy ta niewątpliwie bojowa dziewczyna, zdeterminowana, szczera musi być taka brudna Mówi się, że bieda jest brudna, ale czy aż do tego stopnia. Nie ma butów, zgoda, ale ona chyba w ogóle się nie myje Zastarzały brud na stopach, rękach... Dobrze, ze Aziz ją uratował, przy okazji wzięła kąpiel. Ciężko pracuje w tkalni, ale w domu też trzeba wziąć się za miotłę, bo brud w chacie przeokrutny., a ona biega po polach... A wg mnie jest bardzo realnie. Jest brudna i zaniedbana, bo tak się ukształtowała. Albo inaczej: tak ukształtował ją dom rodzinny. W tym domu nikt nigdy nie dbał o czystość i córka wyniosła z tego domu model życia w brudzie. Choć może to tylko pozory i zbieg okoliczności, bo ciąg zdarzeń w odcinku 1, czyli to, że ciągle się błąkała, uciekała itd nie sprzyjał, aby pokazać, że wcale taka nie jest. Zobaczymy, jednak wg mnie fabuła została tak spreparowana, żeby się Efnan zmieniła ze straszydła w księżniczkę. W Poldarku też była podobna scena, kiedy Ross nie wytrzymał i zaczął myć Demelzie poklejone włosy... i kiedy ją zobaczył czystą, to prawie jej nie poznał. Dilruba jest zdominowana przez matkę, ale stać ją było na zryw. Zebrałą manatki i uciekła , tyle że nie w objęcia Aziza tylko Adema. Mam nadzieję, że będzie walczyć o swoje szczęście. Chyba nie będzie skoro matka ją uświadomiła, że są zrujnowane i że jeśli nie wyjdzie za Adema, wówczas ona nie wyjdzie za Galipa i się znajdą na bruku. Co prawda uciekła, ale miała pecha, bo Adem przechwycił list do Aziza. I kolejnej próby ucieczki już nie będzie. {Spoiler}Obstawiam, że do czasu śmierci Galipa będzie miała nienajgorsze życie. Co prawda bez miłości, ale w dostatku. Bo potem się zacznie jej koszmar. To będzie tragiczna, nieszczęśliwa postać. Pełen emocji i namiętności jest Adem, gotowy na wszystko. tyle, że on się gubi, jeśli nie ma zaplecza w postaci mocnego ramienia Galipa. A zauważyłaś julia, że nawet wątek z wodą został skopiowany z Poldarka? Francis miał identyczną traumę z dzieciństwa, która go ciągle prześladowała. Topił się i Ross go w ostatniej chwili uratował (tak samo jak Aziz Adema). W tym wątku się szykuje bardzo mocna, ale i piękna scena. Aż dech zapiera. Co do Adema to nadjedzie czas kiedy sobie odbije życie w cieniu.
|
|
|
Post by julia on Nov 7, 2021 11:49:40 GMT
Zupełnie nie wiem po co aż tyle tych zwiastunów i po co aż tyle one odsłaniają. Oglądając je przed odcinkiem wie się tak dużo z tego co się w nim wydarzy, że połowę emocji, które mogłyby się uwolnić w trakcie oglądania, szlag trafia jeszcze zanim się wydobędą. Dla mnie zwiastuny mogą nie istnieć i mało kiedy je oglądam (w sumie to tylko przed premierą). Podziwiam ludzi, którzy je wałkują na okrągło. lucy, osobiście tego nie znoszę, to jakaś mania, przekleństwo . Oglądałam przed pierwszym odcinkiem wyjątkowo , ale byłam zła, że za dużo tego pokazywano. Po co oglądać, skoro już niemal wszystko pokazano. Każdy kolejny ma być dla mnie niespodzianką. I już zwiastuny do "Aziza" mnie nie interesują, zresztą jak i do innych seriali, które oglądam A wg mnie jest bardzo realnie. Jest brudna i zaniedbana, bo tak się ukształtowała. Albo inaczej: tak ukształtował ją dom rodzinny. W tym domu nikt nigdy nie dbał o czystość i córka wyniosła z tego domu model życia w brudzie. Choć może to tylko pozory i zbieg okoliczności, bo ciąg zdarzeń w odcinku 1, czyli to, że ciągle się błąkała, uciekała itd nie sprzyjał, aby pokazać, że wcale taka nie jest. Zobaczymy, jednak wg mnie fabuła została tak spreparowana, żeby się Efnan zmieniła ze straszydła w księżniczkę. W Poldarku też była podobna scena, kiedy Ross nie wytrzymał i zaczął myć Demelzie poklejone włosy... i kiedy ją zobaczył czystą, to prawie jej nie poznał. Może i realne, ale to mi się nie podoba. Efnan nie miała dobrych wzorców w domu, to wiemy : brud, smród i ubóstwo, brak miłości. Ona wyrosła jak dzikuska, ale pracuje w tkalni, widzi, jak wyglądają koleżanki i mimo to nie podpatruje, nie powiela. Wokół jest woda, można się nią samą ochlapać, nogi wymoczyć co wieczór czy rankiem przed pracą, aby się poczuć świeżo. Na pewno to tylko pierwsze ujęcia, kolejne odcinki przyniosą jakaś metamorfozę i brzydkie kaczątko przemieni się, jeśli nie w księżniczkę , to przynajmniej w urodziwą mieszczkę. Co do Dilruby, to jej zryw był pozytywny i masz rację, ona ma związane ręce. Teraz zapewne pogrzebie swoje uczucia ze względu na matkę, która wie, że inaczej pójdą pod most. Galip jest twardy :"Tę szkatułkę z pani precjozami, dostaniecie, po naszym i Adema z Dilrubą ślubie". I masz racje także p[od względem sympatii do postaci. Już przeczytałam kilka postów, że kibicować będą Efnan, ale są i tacy, którzy "oglądać będą serial tylko ze względu na Damlę" Jak zawsze , jedni lubią te , drudzy inne postacie i wątki. Ja czekam, zobaczę , jak rozwinie się akcja.
|
|
|
Post by mira on Nov 8, 2021 7:56:07 GMT
Ładne wyniki. Spodziewałam się, że serial dobrze się przyjmie.
|
|
|
Post by julia on Nov 12, 2021 12:23:02 GMT
Dziś drugi odcinek. Nie oglądałam zwiastunów, nie wiem co będzie i jak będzie. Słyszałam tylko, że o wiele mniejsze było zainteresowanie zwiastunami i są także głosy (rosyjskie), mówiące o tym, że postaci w "Azizie" są schematyczne, ich działanie przewidywalne. Za mało było o rodzinie we wprowadzeniu, panował chaos, za mało było o nieobecności Aziza, który pojawił się po dwóch latach, jakby wyszedł prosto od krawca... Zawsze powtarzam, że pierwszy odcinek nigdy nie odkryje wszystkiego. O rodzinie była mowa, może na początku przydałby się króciutki wstęp ogólny ,przeczytany przez lektora o sytuacji historycznej, francuskiej okupacji na tym terenie... Zgadzam się z zarzutem , dotyczącym tego, że sceny na pustyni były zbyt skąpe To prawda. Nie wiadomo, kto napadł na karawanę , w której szedł Aziz z towarem ojca. Wiemy, że uratowali go beduini , ale zabrakło scen leczenia i sygnału, że jest zdrowy, odbija się od dna i wraca do Antakyi. Nie zgadzam się z zarzutem, że nie było nic wiadomo, co w tym czasie robiła rodzina. Najczęściej jest tak, że wracająca po jakimś czasie postać wkracza w czas teraźniejszy akcji. A co było, wynika z pierwszych scen. Tak było i tutaj - wuj się żeni, Adem też z...Dilrubą. Wiemy, że to dzieło szantażu matki Dilruby. Moim zdaniem wystarczy. Aziz urażony, odchodzi, ale Dilruba działa, ucieka...Do niej nie można mieć pretensji o zaręczyny z Ademem, przecież wszyscy w Antakyi byli przekonani, że Aziz nie żyje.... Irytująca jest Efnan, która ma obsesję na puncie Aziza.... Czekam (po tych głosach) na dzisiejszą emisję z niepokojem.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 13, 2021 10:44:43 GMT
julia lucy - zobaczcie jakie ładne wzrosty zanotował 2 odcinek . Reytingi za 12.11.2021 - PIĄTEKТОТАL:1. Arka Sokaklar(603 odcinek) - 6.91% ⬆ (+0.26) 3. Aziz (2 odcinek) - 5.90% ⬆ (+0.85)
4. Aşk Mantık İntikam (21 odcinek) - 5.46% ⬆ (+0.73) 11. Kirmizi Oda (51 odcinek) - 3.77% ⬇ (-0.19) 15. Kıbrıs Zafere Doğru (14 odcinek) - 3.13% ⬇ (-0.66) 21. Emanet (250 odcinek) - 2.28% ⬆ (+0.21) AB:1. Kirmizi Oda - 5.33% ⬆ (+0.03) 2. Aziz - 4.96% ⬆ (+1.10)
4. Kıbrıs Zafere Doğru - 3.61% ⬆ (+0.17) 5. Aşk Mantık İntikam - 3.57% ⬆ (+0.13) 9. Arka Sokaklar - 3.13% ⬆ (+0.60) 30. Emanet - 1.24% ⬇ (-0.05)
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2021 10:54:31 GMT
Matthias, ja już widziałam. Wygląda, że twórcy dobrze zaczęli i w dobrym kierunku idą z fabułą. Matthias, zostaw już to KO, bo za dużo już tej traumy i chodź oglądać Aziza. Reyting z share.
|
|
|
Post by julia on Nov 13, 2021 11:21:11 GMT
Matthias, zostaw już to KO, bo za dużo już tej traumy i chodź oglądać Aziza. No właśnie Matthias, nie za dużo tej traumy? Przy "Azizie" odpoczniesz , będzie nas więcej.... Bardzo cieszy ten wzrost, uważam, że zasłużony. Po drugim odcinku można powiedzieć więcej o portretach psychologicznych bohaterów. Pełen poświęcenia jest Aziz, choć cały czas zbiera cięgi. Od wszystkich. Jedynie Efnan ma go za bohatera i dla Aziz beya zrobi wszystko. Jest sam i jego powrót nikogo - poza Dilrubą - nie ucieszył. Wszystkim pomieszał szyki. Ademowi, Galipowi, Handan, postawił się Francuzowi... Można zapytać po co? Dlaczego? Taki jest , uparty, ale aby nie kompromitować kobiety , którą kocha, aby mazgaja kuzyna nie doprowadzić do szaleństwa - odpuszcza. "Winę " bierze na siebie Dilruba walczy jak lwica, podziwiam ją za to, że chce uciec, że namawia matkę... ale w końcu się poddaje i jest tak , jak zawsze - od miłości do nienawiści jeden krok. Myślę, że nie będzie siedzieć z założonymi rękami w sprawie Efnan. No i chemia się pojawia
|
|
|
Post by Matthias on Nov 13, 2021 12:44:07 GMT
Nie, nie, nie - pozostaję wierny KO Jak skończą, to wtedy zainteresuję się czymś innym.
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2021 12:53:55 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 13, 2021 16:37:55 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 13, 2021 17:14:14 GMT
lucy - będą przenosić Aziza? . julia - zatańczysz ze mną takiego walczyka jak oni?
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2021 17:37:40 GMT
lucy - będą przenosić Aziza? . Pomyliłam tematy ale już przeniosłam tego posta tam gdzie trzeba. Sriki za zamieszanie. Aziza nigdzie nie przenoszą, bo i po co. PS: chętnie zerknę za Waszego walczyka.
|
|
|
Post by julia on Nov 13, 2021 19:48:05 GMT
zatańczysz ze mną takiego walczyka jak oni? Z największą przyjemnością Matthias, "The Second Waltz" zawsze i wszędzie, a i różnica wieku byłaby u nas podobna Swoją drogą, zatańczyli fajnie , a Murat , jakie figury . Dzięki za miły przerywnik z planu "Aziza". Widać, że panuje dobra atmosfera.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 13, 2021 20:01:37 GMT
julia, to proszę o Twą dłoń i ruszmy do tańca. Dołączmy do grona Murata i Meral Jak widzę świetną atmosferę na planie, to od razu inaczej człowiek patrzy
|
|
|
Post by julia on Nov 13, 2021 21:54:22 GMT
PS: chętnie zerknę za Waszego walczyka. , może i Ty dołączysz lucy, Naprawdę rozbroił mnie ten klip Odcinek 2.
Wstęp o charakterze filozoficznym "Żyjemy do momentu, który naznaczył nam Bóg. Jeśli ktoś zajmie miejsce w naszym życiu, poznamy to od razu...Pojmiemy wszystko i będziemy szukać drugiej nici. Moment, gdy ją znajdziemy będzie początkiem naszej legendy. Możemy zboczyć z drogi, możemy ten koniec zgubić, możemy ją stracić, może być nam ciężko, a kto jest gotowy na ciężkie doświadczenia w swoim życiu"? Aziz jest od momentu powrotu do Antakyi problemem dla wszystkich , dla Adema, Galipa, Handan i Pierra. Dla Dilruby radością i powodem do walki o swoją miłość , dla Efnan wybawicielem i szansą na inne życie . Adem jest żałosny do bólu . Wszyscy mają w życiu lepiej , tylko on jedyny cierpi, tylko jego nikt nie szanuje, a przecież jest następcą samego Galipa. Od zawsze zazdrościł Azizowi: pewności siebie, mądrości, sprytu, poważania, no i przede wszystkim Dilruby. I zawsze mu zarzucał, że to się wywyższał, że go upominał i ośmieszał... Gdy po dwóch latach pojawia się kuzyn , wpada w panikę i wściekłość, a tu Dilruba chce uciec z Azizem. Bardzo emocjonalna jest ich rozmowa :"Aziz, to egoista. Chciałaś mnie zostawić dla kogoś kto jest nikim. Nie ma pieniędzy , ni domu, ni rodziny" Adwokatem diabła, jest Kenan :"Czy gdyby Aziz nie wrócił, to Dilruba chciałaby uciec?" Nie, nie chciałaby". Strzelałaby w ciebie?" "Nie, nie strzelałaby" Podkręca go... Oczywiście ma w tym swój cel. Zasiać zamęt i dlatego , gdy wreszcie doszło do zaręczyn, zdradza Galipowi, że Dilruba postrzeliła Adema, ponieważ chciała uciec z Azizem. Galipa omal szlag nie trafił, ale koniec końców zaręczyny się odbyły, choć z awanturą . Galip , chcąc się raz na zawsze pozbyć bratanka, daje mu część pieniędzy Adema i każe zniknąć. Wcześniej radziła mu to ciotka, gdy dowiedziała się, że Aziz całą winę ze strzelaniną wziął na siebie: "Jestem synem swojego ojca, jeśli stąd odejdę okażę się tchórzem. Zbiorę wszystko, co zostało i zacznę od początku Ojczyzna jest tam, gdzie są groby rodziców" Aziz , kosztem siebie, kosztem tłumionych uczuć dla Dilruby i beksy kuzyna wycofuje się, choć czuje się głęboko zraniony ich zdradą. W jego mniemaniu to zdrada, ale przecież uznano go za zmarłego. Adem miał sytuację jasną, a i Dilruba nie musiała schnąć w panieństwie . Ona walczy, ale w końcu daje za wygraną. czuje się odrzucona , choć tak długo miała nadzieję, że Aziz przyjdzie po nią. Rwie listy, zdejmuje pierścionek i...zdecydowanie nie lubi Efnan. "Od tego momentu ciebie nie ma w moim życiu Aziz. Umarłeś dla mnie" ,zraniona miłość jest niebezpieczna. Z kolei ta prosta tkaczka, chwyciła się szansy na zmianę swojego losu. Nie liczy na wiele, to przecież pan, a ona sługa, ale to mówi rozum, a nie serce. Niestety stary narzeczony nie odpuszcza, wywlekają ją z domu Aziza, pomimo zabarykadowania drzwi ... Czy samemu, bez pieniędzy, wsparcia wuja i Francuza, z którym Galip robi interesy , Aziz jest w stanie stanąć na nogi? Zobaczymy. to w kolejnych odcinkach Pod koniec mamy akcent patriotyczny, to się zapewne Turkom spodobało : "Nie jesteśmy tacy jak wy i nigdy nie będziemy". "Tak tym miastem rządzicie wy, ale to my jesteśmy jego gospodarzami szanowny panie delegacie". Wcześniej babcia odgryzała się Pierrowi, który pytał czy już swoim mieczem przegnała Francuzów. Aziz, który przez pierwszy odcinek był zagubiony, zrozpaczony z dumą zabiera spod nóg gości dywan utkany przez jego ojca, wysypując z walizki pieniądze za niego i ogłasza :"Dywany u mnie będą tkać niewidome kobiety i dzieci, którzy we mnie wierzą" "Porządek się zmieni, jestem tutaj, na swojej ziemi ,od tej chwili kto ma odwagę niech stanie na przeciw mnie"
|
|
|
Post by julia on Nov 13, 2021 22:01:50 GMT
julia, to proszę o Twą dłoń i ruszmy do tańca. Dołączmy do grona Murata i Meral Zwarta i gotowa do tańca w takim doborowym towarzystwie
|
|