|
Post by lucy on Sept 15, 2023 10:41:59 GMT
|
|
|
Post by mira on Sept 15, 2023 12:53:37 GMT
Pierwszy sezon bardzo mi się podobał i zamierzam obejrzeć kolejny, ale... słabo już pamiętam, co było w pierwszym. Z serialami Netflixa zawsze mam ten problem, że zanim ukarze się kolejny sezon, zapominam, co było w poprzednim.
Nie chce mi się ponownie oglądać całości, ale jakąś krótką powtórkę muszę sobie zrobić.
|
|
|
Post by lucy on Sept 15, 2023 12:59:14 GMT
O dziwo w Terzi było inaczej. Między wyemitowaniem S1 i S2 upłynęły około 2 miesiące, także człowiek jeszcze wszystko pamiętał.
|
|
|
Post by Matthias on Sept 21, 2023 19:56:58 GMT
Kulüp - za kamerą... Barış Arduç & Asude Kalebek & Zeynep Günay 💥
|
|
|
Post by Matthias on Sept 22, 2023 18:24:38 GMT
💫📸 Halil Babur i Serra Arıtürk za kulisami drugiego sezonu serialu Netflix „Club / Kulüp”
|
|
|
Post by Matthias on Sept 22, 2023 18:37:46 GMT
💥 Drugi sezon serialu „Klub” uplasował się na pierwszym i czwartym miejscu. Drugi sezon"Kulup" nie wszedł do światowej czołówki. Drugi sezon serialu „Krawiec” nadal utrzymuje się na szczycie.
|
|
|
Post by lucy on Sept 24, 2023 14:48:05 GMT
|
|
|
Post by lucy on Sept 25, 2023 16:03:33 GMT
|
|
|
Post by lucy on Oct 3, 2023 17:19:47 GMT
|
|
|
Post by mira on Oct 24, 2023 9:53:56 GMT
Z powodu kilkudniowej żałoby nie było nowych odcinków niektórych serialu, w związku z czym na tapetę wzięłam "Kulup".
Od razu mamy pięcioletni przeskok w czasie. Klub nadal działa prężnie, Selim jest jego największą gwiazdą, chociaż ma konkurencję w postaci młodej kobiety. Matilda i Celebi są parą, ale nie żyją pod jednym dachem, są sąsiadami. Matilda mieszka z córką i wnuczką. Ismeta nie widać na horyzoncie. I tak zaczyna się ten sezon...
Generalnie pierwszy podobał mi się bardziej. Drugi sezon jest smutny i mroczny. Bohaterowie nie są szczęśliwi, a jeśli są, to tylko przez chwilę. Matilda i Celebi są piękną parą, zawsze się wspierają i rozumieją bez słów. Pracownicy klubu stali się jedną wielką rodziną. Ismet wraca i chce być ojcem dla Rany. Ale to tyle z pozytywów. Poza tym mamy same zmartwienia. Klub co chwilę popada w kłopoty, ma długi, jest zamykany i otwierany, przechodzi z rąk do rąk, pracownicy odchodzą i wracają, ostatecznie zapada decyzja o wyburzeniu. Znaczący wpływ na sytuacje klubu mają nowi bohaterowie, których nie było w pierwszym sezonie. Niestety zakłócają nie tylko funkcjonowanie tej instytucji, ale i powodują zamieszanie w życiu prywatnym Matildy, Rasel, Celebiego, Ismeta i Selima. W przypadku Selima i Matildy "zamieszanie" to złe słowo, bo ci bohaterowie kończą tragicznie...Selim jakoś w trzecim odcinku, Matilda w finałowym.
W drugim sezonie dużo uwagi poświęcono Rasel/Aysel. Jej relacje z matką, córką i Ismetem nigdy nie były łatwe. Rasel chciała, by ją zauważono, chciała być kochana, ale swoim zachowaniem często krzywdziła bliskie osoby. Ją także skrzywdzono, to prawda. Na szczęście w finale Rasel staje na nogi, choć niewiele brakowało, by dołączyła do Selima i Matildy.
Bardzo podobała mi się aktorka dziecięca. Rana jest śliczna, mądra, odważna. To ona jest narratorem drugiego sezonu, ale opowiada tę historię jako dorosła kobieta, która wspomina swoje dzieciństwo, babcię, skomplikowane relacje rodziców, wydarzenia poprzedzające zamach stanu. Rana bardzo ceni ojca, którego w pierwszych latach życia w ogóle nie znała. Ale Ismet szybko staje się dla niej wzorem do naśladowania. Trzeba przyznać, że rzeczywiście przeszedł sporą przemianę. Stał się dojrzałym, odpowiedzialnym facetem, chociaż i jemu zdarzyło się popełnić błąd...
W drugim sezonie wydarzenia historyczne nadal są ważnym tłem dla głównych wątków. Mniej mówi się o wzajemnej nienawiści pomiędzy wyznawcami judaizmu i islamu, za to sporo o walkach o wolność i demokrację, o protestach studentów, o trudnej sytuacji gospodarczej. Uważam, że tło historyczne zostało w tym serialu przedstawione w sposób interesujący.
Drugi sezon był potrzebny, choć żałuję, że uśmiercono niektórych bohaterów. Myślę, że mogłoby się obyć bez tego. Ogólnie jest to udany serial, choć nie każdemu będzie odpowiadał.
|
|
|
Post by lucy on Oct 27, 2023 10:48:34 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 7, 2023 15:49:48 GMT
|
|
|
Post by lucy on Nov 13, 2023 12:37:20 GMT