|
Post by mira on May 20, 2021 7:02:50 GMT
Ale marasli i mahur zostaną nie. Oni są członem tej historii. Pewnie, że tak, ale w końcu musi się pokazać ten, kto stoi nad Necatim. Myślę, że wprowadzą też dodatkowe osoby z wywiadu, szefów Hilal.
Zastanawiam się, jaka będzie teraz rola kobiet, co będą robiły Dilsad i Firuzan. Do tej pory żyły życiem swoich mężów, ale mężów już nie ma.
Wczoraj w końcu obejrzałam odcinek 37. Calutki bez głosu, ale jest zaliczony
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 20, 2021 13:55:04 GMT
Calutki bez głosu, ale jest zaliczony Czemu bez głosu. Ja czekam może dziś będzie frag. Jestem bardzo ciekaw co będzie dalej. I czy marasli wyjdzie z więzienia.
|
|
|
Post by mira on May 20, 2021 17:43:22 GMT
Next, bez głosu, bo oglądałam w godzinach pracy... Przebieram nóżkami, kiedy będzie zwiastun i kiedy tłumaczenie odcinka. Co prawda ciekawość mnie zżerała i większość obejrzałam już po angielsku, ale nie ma to jak seans w ojczystym języku
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 20, 2021 18:34:26 GMT
Przebieram nóżkami, kiedy będzie zwiastun i kiedy tłumaczenie odcinka. Przeważnie odcinki są w Piątki lub Soboty. Czekam na ten frag i jak na złość go nie ma.
|
|
|
Post by mira on May 21, 2021 7:10:53 GMT
W tym serialu wszystko jest tak pokręcone, że naprawdę trudno rozszyfrować, o co chodzi... Na początku Marasli opiekował się Zelis i twierdził, że matka się nią nie interesuje. Rzeczywiście matki nigdzie w pobliżu nie było widać. Potem nagle Hilal ją zabrała, a nawet groziła Marasliemu, że nie będzie mógł jej widywać. Dla mnie to jednak trochę dziwne, że tyle czasu mała żyła z ojcem, a tu nagle zmiana.
Hilal w nowym zwiastunie zwraca się do Celala Mehmet, znaczy że jednak on jest tym Mehmetem Inci, który od dawna rozpracowuje rodzinę Turel? To by oznaczało, że Mahur nadal nie zna całej prawdy i w przyszłości niestety znowu będzie zraniona... A może wypowiedź Hilal jest wyrwana z kontekstu i ona tam dziwi się, że to Mehmet wyciągnął Celala z więzienia?
Nigdzie nie widać Necatiego, a Mahur jakby mieszkała w nowym domu. Ciekawe, co się stało z Dilsad i Firuzan, czy poszły swoją drogą, czy mieszkają wszystkie razem.
Świetny jest ten serial, w tej chwili mój ulubiony
Edit. Tak się wkręciłam, że postanowiłam jeszcze raz od początku przeanalizować wszystkie rozmowy Celala z Hilal. Niestety na CDA strasznie ciężko przewija się seriale, niewygodnie, trudno znaleźć właściwy fragment, do tego wkurzają mnie reklamy, w związku z czym skorzystałam z ogólnodostępnych tłumaczeń angielskich, które bez trudu można znaleźć na YT. No i teraz myślę, że Marasli to naprawdę Mehmet.
Na początku uczył się swojej roli, swojej nowej tożsamości, przyswajał informacje o tym, jak spędził dzieciństwo, kim z zawodu byli rodzice, uczył się o rodzeństwie i przyjaciołach z dzieciństwa, potem tego, gdzie służył, jak mijała mu służba, co się wydarzyło, że ją zakończył, ile dni był w śpiączce (tu się nawet raz pomylił). Potem słowo w słowo powtarzał te rzeczy, gdy rodzina Mahur pytała go, gdzie służył, a sama Mahur pytała o dzieciństwo.
Potem jest taka scena, jak Hilal mówi mu, że Mehmet Inci nie żyje i jeśli podpisze dokument, nie będzie odwrotu. On podpisał, czyli jakby zdecydował, że Mehmet naprawdę umarł, a od tej chwili jest Celal. No i to wszystko by się zgadzało, ale...
...no właśnie jest sporo ale. Skoro Mehmet Inci od dawna rozpracowywał rodzinę Turel, to dlaczego jako Celal Kun zaczynałby od początku? Jeśli nie był żołnierzem, to skąd te blizny na plecach? Skoro całkowicie zmieniał tożsamość, to czemu Hilal uznawana jest za byłą żonę Celela, nie powinna być byłą żoną zmarłego Mehmeta, niemającą nic wspólnego z Celalem? No i ten współpracownik Marasliego wciąż zwraca się do niego "dowódco", jakby rzeczywiście kiedyś razem służyli w górach. No i dziwi mnie też to, że Marasli, w obawie o śmierć Mahur, prosił Hilal, by powiedziała Necateimu, gdzie jest Mehmet, a sam nie pisnął nawet słowa. Jeśli to rzeczywiście on, to dlaczego wtedy się nie przyznał? Potem niby miał coś powiedzieć, ale Mahur się ocknęła - może to było to?
Mega zakręcone, ale jakże fascynujące
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 21, 2021 16:14:53 GMT
Ja mam takiego mindfucka. Sądziłem ze wszystko jest wyjaśnione. A tu się jeszcze wiele rzeczy skrywa. Ten serial jest ekstra. Musze chyba w wakacje jeszcze raz go zobaczyć by więcej niuansów wyłapać. To co piszę Ethem Özışık to czapki z głów. A dwa burak i aline mega autentycznie te postacie kreują. Ja to jestem w takim pozytywnym szoku jeśli chodzi o aline. Widać że dziewczyna zrobiła postępy. Jeśli chodzi o buraczka to jego najlepszy film. Jakościowo dawno zostawili w tyle pozostałe dizi.
|
|
|
Post by mira on May 24, 2021 7:12:36 GMT
Odcinek 18 z tłumaczeniem zaliczony Bardzo dobry, zwłaszcza druga połowa. Po zwiastunach i opisie odcinka 19 można sądzić, że cała rodzina Turel, z wyjątkiem Mahur, odeszła w zapomnienie. Ilhan i Aziz na pewno nie żyją, nie wiemy, co z Necatim, ale pewnie też, natomiast Mahur przeprowadziła się do jakiejś ciotki, więc o Dilsad i Firuzan pewnie nic nie będzie. Ciekawe, czy aktorzy bez problemu zgodzili się z takim scenariuszem i nie poczuli pozostawieni na lodzie. Mówimy o sporej grupie osób, bo przecież był jeszcze syn Ilhana i cała sużba z domu Turelów. Wszyscy odeszli z serialu? A tu nowe osoby, wszyscy pojawili się już w zwiastunach:
|
|
|
Post by mira on May 24, 2021 9:09:03 GMT
Birsen pisze, że Burak 15 czerwca leci do Rzymu nagrywać serial (zagra fotografa Asafa w serialu telewizyjnym „Ignorant Fairies” Ferzana Özpeteka). To oznacza, że "Marasli" wkrótce się skończy, pytanie czy będzxie to finał sezonu, czy finał serii. Birsen pisze, że decyzja zostanie podjęta na podstawie ocen dzisiejszego odcinka.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 24, 2021 15:36:40 GMT
O tym że burak leci do Włoch kręcić serial było już dawno wiadomo. W przypadku gdy by serial nie dostał zamówienia na 2 sezon to jeszcze czeka nas jakieś 3/4 odc. Chodź ja uważam że tam jest jeszcze coś do opowiedzenia. W zwiastunie marasli mówi że jest mehmet inci ale nikt się o tym nie dowie, i że umrze jako celal kun. Coś w tym stylu powiedział.
|
|
|
Post by mira on May 25, 2021 7:12:10 GMT
No i chyba nici z drugiego sezonu... Total : 4,52 (5) AB : 3,18 (6) ABC1 : 3,13 (8) Szkoda, bo tu jest jeszcze wiele do opowiedzenia. Ale z drugiej strony - może lepiej niech skończy się w dobrym stylu i do końca trzyma w napięciu, niż mieliby potem wymyślać głupoty. Jeśli Burak wylatuje z Turcji 15 czerwca, to prawdopodobnie pokażą jeszcze dwa-trzy odcinki (31.05., 7.06., 14.06.)
Niezmiennie bawi mnie to, w jaki sposób w serialach pokazywane są tureckie więzienia Zawsze jest jakiś "ojciec", który rządzi wszystkimi w celi i który ma dużą władzę, choć nie wiadomo dlaczego. Zawsze jest herbata w szklaneczkach i zawsze są różańce w dłoni. Zawsze jest spacerniak. Zawsze ktoś kogoś próbuje dźgnąć nożem albo śrubokrętem. I niemal zawsze bohater bardzo szybko obdarza zaufaniem kogoś z paki, powierza mu tajemnice, a potem, już na wolności, gorzko tego żałuje... Obu tu nie było powtórki z rozrywki.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 25, 2021 12:53:16 GMT
mira ja wczoraj live nie oglądałem. Co z necati przeżył.? Co do 2 sezonu. Skoro atv zamawia 2 sezon dla akinci to czemu ma nie dostać marasli. Wystarczyło by by wrócili w nowym sezonie na max 10 odcinków. Zamknąć historię a nie zmęczyć materiału.
|
|
|
Post by mira on May 25, 2021 13:16:55 GMT
Next, ja też nie oglądałam, ale dziś przejrzałam pobieżnie angielską wersję, bo mnie ciekawość zżerała... Tak, Necati żyje, ale jest w psychiatryku.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 25, 2021 13:30:28 GMT
Tak, Necati żyje, ale jest w psychiatryku. Po tym co odwalił nie dziwie się że se rady nie daje. Pewnie go ta młoda uratowała. A celal spotkał się z mahur po wyjściu z więzienia.
|
|
|
Post by mira on May 25, 2021 13:38:51 GMT
Next, Spotkali się dosłownie w ostatnich sekundach odcinka. Co do Necatiego, to nie jestem pewna, czy nie udaje, chociaż z drugiej strony udawanie tików nerwowych (drga mu połowa twarzy), byłoby chyba szalenie trudne, aczkolwiek Serhatowi świetnie to wychodzi Ogólnie cały odcinek był chyba całkiem spoko, ale wprowadzili dużo nowych postaci i trochę zamieszania powstało, do tego retrospekcje z życia Mehmeta Inci i przeskok w czasie o 10 miesięcy.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 25, 2021 14:26:46 GMT
przeskok w czasie o 10 miesięcy. O kurde to marasli spędził ponad 10 miesięcy w więzieniu. Nie zdziwię się jak się okaże że mahur będzie teraz z tym prokuratorem.
|
|
|
Post by Matthias on May 25, 2021 16:54:12 GMT
Reytingi za 24.05.2021 - PONIEDZIAŁEK ТОТАL:1. Uyaniş: Büyük Selçuklu (33 odcinek) - 8.06%⬇ (-0.46) 2. Çukur (129 odcinek) - 7.09%⬇(-1.12) 5. Maraşli (18 odcinek) - 4.52%⬇ (-1.04%)
9. Masumiyet (13 odcinek, FINAŁ) - 3.32%⬇(-0.01) 16. Kağıt Ev (6 odcinek) - 2.23%⬇(-0.63) АВ:1. Uyaniş: Büyük Selçuklu - 8.78%⬇(-1.50) 2. Çukur - 5.58%⬇(-2.14) 4. Masumiyet - 4.47%⬆(+0.40) 6. Maraşli - 3.18%⬇(-1.30)
12. Kağıt Ev - 2.15%⬇(-0.60)
|
|
|
Post by mira on May 28, 2021 19:53:04 GMT
Są opisy nowych postaci: Hurdacı (Sprzedawca złomu) Zaczął złomowanie wiele lat temu i stawał się bogatszy i bogatszy. Jest samolubny, bezwzględny, niegrzeczny, ale ma dowcipną stronę. Teraz używa złomowisk jako frontu. Jego głównym zadaniem jest pranie pieniędzy. Kto zajmuje się brudną robotą, kończy z nim. Tolga jest przystojnym, wykształconym, stylowo ubranym i idealistycznym prokuratorem. To przeciwieństwo Marashli. Pomimo swojego wieku rozwiązał wiele skomplikowanych spraw. Jest poważnym człowiekiem w swojej pracy, ale zabawnym w jego życiu społecznym. Nowy prokurator w sprawie Ataku. Po zabójstwie byłego prokuratora, który przyglądał się sprawie, widzi nazwisko Mahur w aktach, kontaktuje się z nią lubi (kocha?) ją po raz pierwszy. Adwokat Dilara Karagoz Córka Fuada. Jest atrakcyjnym, uroczym prawnikiem. Jest nieustraszona. Nie boi się brać spraw, których większość ludzi nie odważyłaby się podjąć. Ona jest zawsze tam dla ofiary, nigdy nie broniąc morderców, gwałcicieli, agresywnych ludzi, itp. Na prośbę ojca wyprowadza Marashliego z więzienia. Fuad Karagöz Stary tyran. Zajmuje się wieloma pracami w tym samym czasie, takimi jak galeria, budownictwo, nieruchomości itp. Ma długą rękę, zarówno sędzia, jak i sędzia są kalnders (niezrozumiała) wagi ciężkiej. Jest panem okręgu, w którym przebywa Marashli. Mimo, że był świadkiem zniszczenia człowieka, który przyszedł go zabić, stają się przyjaciółmi, gdy Marashli go nie sprzedaje. Hamiyet Ciotka Mahur. Jest świąteczną, energiczną, stylową kobietą w fantazyjnej sukience. Nigdy nie wyszła za mąż. Uwielbia się bawić, śmiać i dbać o kwiaty. Po śmierci Aziza wraca do Stambułu, aby uniknąć pozostawienia Mahur i Necatiego bez wsparcia.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on May 28, 2021 20:32:41 GMT
mira dzięki za opis. Muszę nadrobić dwa odcinki.
|
|
|
Post by mira on Jun 1, 2021 6:46:45 GMT
Necati to chyba naprawdę zwariował, bo zachowuje się tak samo dziwnie w każdej sytuacji, nawet gdy jest sam, albo jego życie jest zagrożone. Odcinka nie widziałam, ale jakieś pojedyncze scenki na TT owszem. A tu moment, gdy ugryzł Savasa :
Dzisiaj może uda mi się obejrzeć poprzedni odcinek z tłumaczeniem
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 1, 2021 15:52:06 GMT
Ja nadrobiłem 18 i 19 odcinek. 19 zrobił na mnie durze wrażenie. Tak na prawdę nie znamy tego człowieka. Wszystko co robił jak się zachowywał jak mówił bracie panienko wszystko to nie jest on. Czapki z głów dla scenarzysty. Szczęka mi opadła. Ten dylemat, że patrzył jak marasli uśmiechał się jak marasli i to marasli zakochał się w mahur. Co będzie jak mahur pozna prawdziwego mehmeda inci. Czy tez by się w nim zakochała. Jednym słowem jestem w szoku. Tyle odcinków a my tak na prawdę nadal nic nie wiemy o tym człowieku. Zgadzam się z tobą miraże ta akcja w więzieniu i ten ojciec jest przerysowana ale to już taki styl tej wytwórni. Na szczęście nie było tego dużo. Najbardziej mnie boli to ż turecki widz nie docenia jaki ma świetny serial pod nosem.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 1, 2021 18:31:58 GMT
Reytingi za 31.05.2021 - PONIEDZIAŁEK ТОТАL:1. Uyaniş: Büyük Selçuklu (34 odcinek, FINAŁ SEZONU) - 8.49%⬇(+0.43) 2. Çukur (130 odcinek) - 7.28%⬆(+0.19) 6. Maraşli (19 odcinek) - 4.21%⬇ (-0.31%)
12. Kağıt Ev (7 odcinek) - 2.93%⬆(+0.70) АВ:1. Uyaniş: Büyük Selçuklu (FINAŁ SEZONU) - 9.22%⬆(+0.44) 2. Çukur - 6.04%⬆(+0.46) 5. Maraşli - 3.24%⬆(+0.06)
7. Kağıt Ev - 3.18%⬆(+1.03)
|
|
|
Post by mira on Jun 1, 2021 23:35:35 GMT
Według Birsen, ale i innych źródeł, "Marasli" zakończy się na jednym sezonie. O ile nie nastąpi zmiana w ostatniej chwili. Moim zdaniem nie nastąpi. Byłam tym serialem zafascynowana, nadal bardzo mi się podoba, ale usunięcie rodziny Turelów, Nevzata, wprowadzenie tylu nowych postaci i przede wszystkim zrobienie z Marasliego kłamliwego Mehmeta Inci, nie wyszło serialowi na dobre. Czuję to ja, czuje to wielu innych widzów. Może faktycznie lepiej niech zrobią porządne zakończenie, zanim zepsują to, co udało im się wypracować. Trochę żal się rozstawać, ale jesienią będą nowe, mam nadzieję równie dobre, seriale.
Podobno po powrocie do Turcji (jak wiemy, Burak leci do Włoch nagrywać serial), planowane są prace nad serialem dla platformy Netflix, w którym Burak wystąpi w duecie z Serenay Sarikaya. Chyba grali już razem w tym serialu, gdzie główna rola przypadła Cagatayowi (nie oglądałam, ale kojarzę).
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Jun 2, 2021 10:39:01 GMT
Finał na 26 odcinku, 12 lipca.
|
|
|
Post by mira on Jun 2, 2021 11:11:16 GMT
Finał na 26 odcinku, 12 lipca. To może jednak Burak nie leci w połowie czerwca? Birsen znowu podała niesprawdzone informacje?
Jeśli 26 odcinków, to by oznaczało, że zostało jeszcze 6. To całkiem sporo, wiele się może wydarzyć,
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 2, 2021 14:51:36 GMT
Smutno mi bo ten serial jest świetny i jeszcze wiele by można było pokazać. Jest dużo wielowarstwowych wątków. Nie liczyłem na nie wiadomo ile odcinków ale takie 40 solidnych odcinków na zamknięcie historii. Scenariusz jest świetnie napisany. Ethem robi świetną robotę, a burak z aliną i resztą obsady super to realizują. Nie rozumiem ATV akinci jeździł po podłodze i dostał drugi sezon. Po raz kolejny turecki widz pokazał że jest idiota i nie docenia świetnego serialu. Będę musiał sobie po maraslim zrobić detoks od turkishy. Nie ma nerwów na to co oni odwalają.
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Jun 4, 2021 17:20:10 GMT
Jestem po pierwszym odcinku. Jeju jak ten Buraczek zmnienił się zupełnie inaczej wygląda niż w Miłosnych potyczkach. I to nie tylko jeśli chodzi o wygląd ale i zachowanie. Jeszcze bardziej przekonał mnie do siebie. Lecę oglądać drugi odcinek.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 4, 2021 19:57:16 GMT
Jestem po pierwszym odcinku. Jeju jak ten Buraczek zmnienił się zupełnie inaczej wygląda niż w Miłosnych potyczkach. I to nie tylko jeśli chodzi o wygląd ale i zachowanie. Jeszcze bardziej przekonał mnie do siebie. Lecę oglądać drugi odcinek. Buraczek jest świetny. To jak on rewelacyjnie odgrywa role celala. Moim skromnym zdaniem jest to jego najlepsza dotychczasowa rola.
|
|
|
Post by mira on Jun 7, 2021 13:56:35 GMT
Udało mi się obejrzeć odcinki 19 i 20. Serial nadal jest bardzo dobry, ale muszę przyznać, że oglądaniu nie towarzyszyły już takie emocje, jak wcześniej. Mimo wszystko brakuje mi rodziny Turel, a szczególnie "normalnego" Necatiego. I jakieś to wszystko dziwne - Marasli wychodzi z więzienia i nie ma absolutnie nic? Nawet jeśli zmienił tożsamość, nawet jeśli był przez rok zamknięty, to przecież wcześniej jakoś żył, miał pracę, dom, chyba miał jakieś oszczędności? A tu nagle jest tzw. gołodupcem, zależnym od kumpla z więzienia i jego córki. Swoją drogą prawniczka też niezła, skoro przymyka oko na brudne interesy ojca. Oni tak ciągle mówią o zmianie akcentu Mehmet/Marasli, a dla mnie Burak cały czas mówi tak samo Pewnie dlatego, że nie znam tureckiego, ale mimo ten wątek z akcentem wydaje mi się mocno naciągany. No i co się dzieje z Maraslim? Zaczyna wariować? Skończy w psychiatryku? Ciekawa jestem, co nam zafundują w sześciu ostatnich odcinkach
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 7, 2021 16:21:12 GMT
akcentu Mehmet/Marasli, a dla mnie Burak cały czas mówi tak samo Ma dwa typy mówienia jeden bardziej przeponowy i drugi taki jak by gardłowy z takim chrapaniem. Ebru w hercai podobnie mówiła
|
|
|
Post by Matthias on Jun 9, 2021 17:40:20 GMT
Reytingi za 07.06.2021 - PONIEDZIAŁEKТОТАL:1. Çukur (131 odcinek, FINAŁ) - 8.17%⬆(+0.79) 5. Maraşli (20 odcinek) - 4.30%⬆ (+0.09%)
8. Kağıt Ev (8 odcinek, FINAŁ) - 3.03%⬆(+0.10) 9. Aşkın Tarifi (1 odcinek) - 2.76%🆕 АВ:1. Çukur (FINAŁ) - 7.09%⬆(+1.05) 4. Maraşli - 3.46%⬆(+0.22)
5. Kağıt Ev (FINAŁ)- 3.00%⬇(-0.18) 9. Aşkın Tarifi - 2.21%🆕
|
|