|
Post by mira on Jun 11, 2021 13:21:18 GMT
Scenarzysta "Marasli" (chyba jeden z kilku?) zakończył w końcu pracę nad pierwszym sezonem "Organizacji", to może teraz przyłoży się do pracy nad scenariuszem tego serialu. W ostatnich dwóch odcinkach akcja lekko siadła, mam nadzieję, że wrócimy do dawnego klimatu. Zostało 5 odcinków.
Wczoraj wrzucili aż dwa zwiastuny. Wynika z nich, że Mahur dalej nic nie wie, Nevzat nie wydał prokuratorowi Celala, a do teczki włożył własne zdjęcie, a Marasli chyba spotka się z Hurdacim, który, wszystko na to wskazuje, jest jego ojcem.
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Jun 11, 2021 14:53:28 GMT
Jestem na 9 odcinku. Serial jest świetny. Każdą moją wolna chwila to Marasli. Gnam z odcinkami bo chce być na bieżąco. Czytając wasze posty wiem że będzie ciekawie.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jun 11, 2021 15:04:16 GMT
Jestem na 9 odcinku. Serial jest świetny. Każdą moją wolna chwila to Marasli. Gnam z odcinkami bo chce być na bieżąco. Czytając wasze posty wiem że będzie ciekawie. Ja miałem tak samo, serial jest świetny. I najważniejsze wydaje się że już wszystko wiem a scenarzysta robi taki numer że nadal wic nic nie wiemy. Świetny serial, aż żal że się kończy na 26 odcinku. Spokojnie można by było zrobić 40 odcinków.
|
|
|
Post by lucy on Jun 11, 2021 15:25:14 GMT
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jun 11, 2021 16:57:48 GMT
Takie są efekty pisania trzech seriali na raz. A ofiara tego jest marasli. Który jest najlepszą nowością Tims & B. Klamka zapadła finał będzie ale mi żal tego serialu. bo jest świetny mimo z czasem gorszego scenariuszu. Za to buraczek i alina nadrabiali.
|
|
|
Post by mira on Jun 14, 2021 6:29:07 GMT
W ostatnim odcinku Burak i Alina bardzo ładnie zagrali tę nocną scenę. Wyszło bardzo naturalnie.
Jestem na bieżąco z odcinkami, nadal bardzo dobrze mi się to ogląda, choć nie ma takiego szału, jak wcześniej.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 15, 2021 15:30:54 GMT
Reytingi za 14.06.2021 - PONIEDZIAŁEK ТОТАL:1. Maraşli (22 odcinek) 5.23% (+0.93)
6. Aşkın Tarifi (2 odcinek) 3.73% ⬆ (+0.14%) 7. Kahraman Babam (2 odcinek) 3.59%⬆ (+0.23) АВ:3. Maraşli - 4.44% ⬆(+0.98%)
6. Aşkın Tarifi - 3.23% ⬆ (+1.02) 11. Kahraman Babam - 2.24% ⬆(+0.06)
|
|
|
Post by lucy on Jun 21, 2021 19:06:20 GMT
Za tydzień w poniedziałek jest premiera Kalp Yarasli, tak więc serial będzie przeniesiony na inny dzień. edit: Next, emisja będzie we wtorki.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 22, 2021 15:46:15 GMT
Reytingi za 21.06.2021 - PONIEDZIAŁEKТОТАL:2. Maraşli (23 odcinek) - 5.05%⬇(-0.18)
5. Aşkın Tarifi (3 odcinek) 4.49%⬆(+0.76%) 6. Kahraman Babam (3 odcinek) 3.16%⬇(-0.43) АВ:2. Aşkın Tarifi - 3.79%⬆ (+0.56) 3. Maraşli - 3.55%⬇(-0.89)
9. Kahraman Babam - 2.25%⬆(+0.01)
|
|
|
Post by mira on Jun 28, 2021 7:03:36 GMT
Jak mnie wkurza to przenoszenie seriali na kilka odcinków przed końcem. Star ma do tego tendencję, to samo zrobili np. z Sefirin Kizi. Rozumiem, dlaczego to robią, że chcą by nowość jak najlepiej wystartowała, niemniej nie podoba mi się takie traktowanie kończących się produkcji. Z powodu wyjazdu i z powodu letnich nowości, niestety chwilowo porzuciłam "Marasli" i jestem do tyłu dwa odcinki. Może uda mi się obejrzeć, zanim w weekend pojawi się tłumaczenie trzeciego. Chciałabym być na bieżąco zanim serial dotrze do finału, może obejrzałabym go sobie na żywo. W zwiastunach następnego odcinka Marasli zostaje nazwany kolejnym imieniem
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jun 28, 2021 17:02:34 GMT
Jak mnie wkurza to przenoszenie seriali na kilka odcinków przed końcem. Star ma do tego tendencję, To jest serial ATV nie Star.
|
|
|
Post by mira on Jun 29, 2021 7:06:03 GMT
Next, masz rację, najwidoczniej wczoraj miałam jakieś zaćmienie To chyba przez to, że w mojej głowie cały czas jest teraz "Ada Masali", a to emituje Star
|
|
|
Post by mira on Jun 30, 2021 8:37:39 GMT
Wczorajszy odcinek zanotował spore spadki we wszystkich kategoriach. Nie jestem zaskoczona, wiadomo było, że zmiana dnia emisji nie jest po to, by serial ratować, a po to, by inny miał zapewniony dobry start. "Marasli" miał ogromny potencjał, ale stacja go nie wykorzystała, a na koniec jeszcze odwalili taki numer z przeniesieniem na wtorek. Mimo to serial się jakoś wybronił, w totalu miał wczoraj lepsze wyniki niż "Ada Masali" czy "Baht Oyunu".
Przejrzałam TT i w sieci mnóstwo krytycznych uwag kierowanych do ATV, jak i firmy producenckiej. Serial jest bardzo dobry, ale nie został należycie wypromowany. Poza tym długo nie było wiadomo, co z drugim sezonem, co ludzi denerwowało. Mogli w odpowiednim czasie dać znać, że finał pierwszej serii w maju lub na początku czerwca i będą kontynuować od września. Ale postanowili inaczej i nie pozostaje nic innego, jak się z tym pogodzić, choć niesmak pozostał.
|
|
|
Post by lucy on Jun 30, 2021 10:23:22 GMT
"Marasli" miał ogromny potencjał, ale stacja go nie wykorzystała, a na koniec jeszcze odwalili taki numer z przeniesieniem na wtorek. Przejrzałam TT i w sieci mnóstwo krytycznych uwag kierowanych do ATV, jak i firmy producenckiej. Serial jest bardzo dobry, ale nie został należycie wypromowany. Stacja nie wykorzystała potencjału? Ja bym powiedziała, że to wytwórnia go nie wykorzystała, przenosząc głównego scenarzystę do innego projektu na innym kanale i zostawiając serial w rękach kogoś, kto nie umiał wycisnąć z tej historii za wiele. Wszędzie były narzekania, że projekt obniżył loty... Dlatego nie ma się co dziwić, że kanał wywalił Marasli z pasma. Wakacje są zarezerwowane dla seriali-letniaków i trudno, żeby czekać z nowością, bo Marasli, którego już prawie nikt nie ogląda zajmuje pasmo. Kanał i tak się okazał hojny, że nie zamknął projektu w czerwcu. Co do promocji to czego jej brakowało? Mimo to serial się jakoś wybronił, w totalu miał wczoraj lepsze wyniki niż "Ada Masali" czy "Baht Oyunu". Własnie się nie wybronił. Czy to normalne, żeby drama miała reyting na tym samym poziomie co romcomy, gdzie jego koszty produkcji są o wiele, wiele wyższe? Tym bardziej, że serial produkuje Tims&B, czyli wytwórnia, która "słynie" z szarpania budżetem i bez grubej kasy nie umie nic stworzyć. Poza tym długo nie było wiadomo, co z drugim sezonem, co ludzi denerwowało. Mogli w odpowiednim czasie dać znać, że finał pierwszej serii w maju lub na początku czerwca i będą kontynuować od września. To nie ma nic wspólnego z oglądalnością. Przeciętny widz telewizyjny nie śledzi internetu i o tym, czy będzie kolejny sezon dowiaduje się z zapowiedzi w tv. Zresztą brak informacji o tym, czy dany serial będzie kontynuowany, nigdy nie wpływa na to, czy go dalej oglądamy, czy nie. W Ameryce, czy Europie tego typu decyzje są podejmowane długo po finale sezonu. Niekiedy jest to kwestia nawet lat. PS: wg mnie, gdyby Savci nie kombinował na kilku frontach i się cichaczem nie ułożył z Trt, to by ATV na Marasli patrzył bardziej przychylnym okiem. No ta zagrywka z przeniesieniem Ethema do innego projektu na pewno wkurzyła kanał. W końcu za jego czasów Marasli miał potencjał na superhit. Moja rada dla Buraka... niech zwiewa jak najdalej od wytwórni TimsB, bo przy niej mu się nie układa. Z Patronem się bujał ponad rok i tylko czas stracił. Tutaj niby doszło do produkcji, ale bez problemów się nie obyło.
|
|
|
Post by mira on Jun 30, 2021 12:10:21 GMT
Prawie nikt nie ogląda? W zeszłym tygodniu miał w totalu ponad 5. Według mnie nie są to tak niskie wyniki, żeby mówić o braku oglądalności. Gdyby podjęli decyzję nieco wcześniej, może dałoby się to jeszcze wybronić w nowym sezonie. Ja akurat widzem telewizyjnym nie jestem, bo w ogóle nie oglądam telewizji (no dobra, czasem jakąś bajkę ), ale gdy kiedyś oglądałam i serial czy program naprawdę mnie interesował, szukałam informacji w sieci. Myślę, że widzowie tureccy (nie mówię, że wszyscy) też z internetu korzystają, bo kto dziś nie korzysta? Robią ten finał, niech sobie robią, pogodziłam się z tym, ale żeby na sam koniec wywalać serial na inny dzień? Dla mnie jest to takie lekceważące podejście. Sama stanęłam wczoraj przed wyborem "Marasli" czy "Ada Masali" i wybrałam nowość, którą zdążyłam już polubić. Takich osób z pewnością było więcej. Niezmiennie cieszę się jednak, że wkręciłam się w "Marasli", bo to było naprawdę przyjemne doświadczenie. Liczę na ciekawe zakończenie, niezależnie, czy będzie dobre czy złe. Fabuła poszła w takim kierunku, że naprawdę trudno przewidzieć, jak to się skończy...
|
|
|
Post by lucy on Jun 30, 2021 15:13:07 GMT
mira, w zeszłym tygodniu był jeszcze sezon i zero konkurencji ze strony dramatów, więc Marasli miał jeszcze te 5%. Ile by miał gdyby leciał Cukur, Yasak i Seldżucy? Ja akurat widzem telewizyjnym nie jestem, bo w ogóle nie oglądam telewizji (no dobra, czasem jakąś bajkę ), ale gdy kiedyś oglądałam i serial czy program naprawdę mnie interesował, szukałam informacji w sieci. Myślę, że widzowie tureccy (nie mówię, że wszyscy) też z internetu korzystają, bo kto dziś nie korzysta? W azjatyckiej części Turcji, która stanowi przeważającą część widzów przed tv (bogaci i wykształceni siedzą na platformach) nawet się dziewcząt do szkół nie posyła, więc co tu mówić o surfowaniu za serialami. Wyobrażasz sobie autentyczną (w sensie tą z pierwszego, nie z drugiego sezonu DEK) Sakine, bo to statystyczna Turczynka-widz, szukającą w necie za serialami? Naprawdę, to że my tutaj jesteśmy tacy obeznani w sprawach okołoprodukcyjnych dizi, nie znaczy, że cały świat tak ma. Robią ten finał, niech sobie robią, pogodziłam się z tym, ale żeby na sam koniec wywalać serial na inny dzień? Dla mnie jest to takie lekceważące podejście. Na całym świecie się tak robi, że jeśli serial nie rokuje to się go przenosi. Inaczej kanały musiałyby dopłacać, a one są nastawione na zysk.
|
|
|
Post by mira on Jul 1, 2021 6:28:40 GMT
Dobrze lucy , zapewne są domy, w których się nie posyła do szkoły, są rejony, gdzie dzieci błąkają się po ulicach. Jestem tego świadoma. Ale nie możesz napisać, że tak jest w całej azjatyckiej części, ani że nikt tam nie ma Internetu. W końcu niemal cały kraj leży w Azji. Sakine to osoba około sześćdziesiątki, w Polsce też wiele takich osób nie potrafi korzystać z komputera. Nie widzę w tym nic dziwnego. Ale są i takie kobietki, które radzą sobie doskonale. Nie ma co uogólniać. I nigdzie nie napisałam, że cały świat jest obeznany w sprawach okołoprodukcyjnych dizi. Obeznany jest ten, kogo to interesuje. W moim otoczeniu nie ma ani jednej takiej osoby
|
|
|
Post by Matthias on Jul 1, 2021 16:28:06 GMT
Reyting za 29.06.2021 - WTOREKТОТАL:2. Maraşli (24 odcinek) - 4.08%⬇(-0.97)
3. Ada Masalı (3 odcinek) - 3.84%⬇(-0.27) 5. Baht Oyunu (3 odcinek) - 3.50%⬇(-0.09) АВ:5. Ada Masalı - 3.61%⬆(+0.34) 6. Baht Oyunu - 2.88%⬇(-0.03) 9. Maraşli - 2.37%⬇(-1.18)
|
|
|
Post by mira on Jul 2, 2021 13:10:03 GMT
Obawiam się, że tu nie będzie szczęśliwego zakończenia, ale zobaczymy, co też scenarzyści wymyślili... Dwa odcinki do końca.
Zwiastun 25 odcinka:
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jul 2, 2021 18:14:52 GMT
Obawiam się, że tu nie będzie szczęśliwego zakończenia, ale zobaczymy, co też scenarzyści wymyślili... Przeraził mnie ten frag.
|
|
|
Post by mira on Jul 4, 2021 19:01:48 GMT
Planowałam nadrobić w weekend zaległości i obejrzeć odcinki 22-24 i prawie się udało (odcinek 24 nie jest jeszcze dostępny z polskimi napisami). Mam nadzieję, że już nie narobię sobie zaległości, bo chciałabym zobaczyć finał, wiedząc, co się działo w poprzednich odcinkach. A dzieje się sporo. W ogóle nie wiem, jak doszliśmy do tego momentu. Historia z pierwszych kilkunastu odcinków uległa całkowitemu przeobrażeniu. Marasli nadal jest tutaj najważniejszy, ale jego życiorys został tak poplątany, że naprawdę trudno się w tym wszystkim połapać. Jednocześnie doceniam starania scenarzystów, którzy chcą odpowiedzieć na wszelkie pytania rodzące się w głowach widzów. Przykładowo cieszę się, że nie pozostawili bez wyjaśnienia motywu jelenia.
Burak gra fenomenalnie, naprawdę jestem pod wrażeniem. Alina trochę straciła pazur. We wcześniejszych odcinkach bardziej mi się podobała i mam wrażenie, że ładniej wyglądała. Aczkolwiek zwiastun jest taki, że wydaje się, że Alina będzie miała dużo trudnych scen w nowym odcinku. Ciekawe, jak wypadnie.
|
|
|
Post by mira on Jul 6, 2021 6:52:12 GMT
Chyba wczoraj skończyli nagrywać finałowy odcinek. Jeśli tak, to szybko się uwinęli. Wydaje mi się, że w finale szykuje się jakiś przeskok w czasie, bo Burak ogolony.
|
|
|
Post by mira on Jul 7, 2021 10:15:58 GMT
Burak będzie miał pracowite wakacje, Ferzan Özpetek już na niego czeka Niech mu się wiedzie, jest naprawdę świetny.
Trochę fotek z ostatniego dnia zdjęciowego "Marasli":
Czyżby jednak szczęśliwe zakończenie?
|
|
|
Post by Matthias on Jul 7, 2021 14:15:30 GMT
Reytingi za 06.07.2021 - WTOREK ТОТАL:2. Baht Oyunu (4 odcinek) - 4.13%⬆(+0.61) 3. Ada Masalı (4 odcinek) - 3.40%⬇(-0.44) 4. Maraşli (25 odcinek) - 2.86%⬇(-1.22) АВ:2. Baht Oyunu - 3.91%⬆(+1.03) 5. Maraşli - 2.58%⬆(+0.21)
6. Ada Masalı - 2.32%⬇(-1.29)
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jul 7, 2021 15:41:02 GMT
Widziałem na insta buraczka że skończyli zdjęcia. buraczek ogolony i w swoich kręconych lokach. Te temperatury i lato mnie rozleniwiło. Nic nie robię i nic nie oglądam. A mam 4 odcinki do nadrobienia. Mam tylko nadzieje że producenci nie pójdą po bandzie i nie uśmiercą Mehmeda/Marasli.
|
|
|
Post by mira on Jul 8, 2021 6:59:53 GMT
Next, 4 odcinki to sporo, ja wczoraj zaczęłam 24, ale obejrzałam może 20 minut i postanowiłam, że jednak pójdę spać Planuję być na bieżąco i obejrzeć finał na żywo, ale nie wiem, czy nie zrezygnuję, bo teraz mega wciągnęło mnie "Ada Masali" i być może będę wolała obejrzeć tamto
|
|
skaty
Entuzjasta
|
Post by skaty on Jul 8, 2021 7:40:34 GMT
Ja utknęłam na 13 odcinku. Widząc że i tak nie mam szans być na bieżąco.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jul 8, 2021 14:54:08 GMT
Next, 4 odcinki to sporo, ja wczoraj zaczęłam 24, ale obejrzałam może 20 minut i postanowiłam, że jednak pójdę spać Powiem ci że to lato mnie rozleniwiło. Nic nie oglądam. Marasli do nadrobienia kazara ask.
|
|
|
Post by mira on Jul 9, 2021 6:44:33 GMT
Zwiastun finałowego odcinka. Wydaje się, że będą same dramaty i smutny koniec dla Marasliego, ale mam w pamięci zdjęcia zza kulis i gdzieś tam tli się nadzieja, że jednak finał będzie szczęśliwy.
|
|
Next
Moderator
Member is Online
|
Post by Next on Jul 11, 2021 9:18:18 GMT
Zwiastun finałowego odcinka. Wydaje się, że będą same dramaty i smutny koniec dla Marasliego, ale mam w pamięci zdjęcia zza kulis i gdzieś tam tli się nadzieja, że jednak finał będzie szczęśliwy. Mam przeczucie że może uśmiercą marasliego, a wróci mehmed inci. Stąd ten buraczek ogolony i w lokach.
|
|