|
Post by mira on Sept 26, 2022 6:49:44 GMT
No i stało się, zaczęłam oglądać serial "Ojciec". Od dawna miałam na niego ochotę, ale przekonał mnie dopiero 1 odcinek drugiego sezonu.
Na ten moment obejrzałam 3 pełne odcinki i połowę 4 - serial bardzo mi się podoba. Wiem, że Tolga nie jest szczególnie lubiany na tym forum, ale mnie się na niego dobrze patrzy, właściwie mogłabym powiedzieć, że oglądam go z przyjemnością. Zdecydowanie on oraz Haluk Bilginer grają pierwsze skrzypce w tym serialu, ale po piętach depcze im Hakan Kurtaş.
Rodzina Saruhanli jest dla mnie dość specyficzna. Niepojęte, że wszyscy żyją tak na kupie. Ojciec i trzech dorosłych synów. Jeden syn z całą rodziną (żona, czworo dzieci), drugi z obecną żoną, byłą żoną i córką. A najmłodszy również chciał przyprowadzić do tego domu swoją wybrankę, ale ojciec się na ożenek nie zgodził. Jedynie córka wyprowadziła się z rodzinnego domu do męża, ale i tak jest z rodziną bardzo blisko związana. Zresztą ten mąż to kanalia, ale to osobna historia. Emin rządzi całą rodziną, z jednej strony żali się, że synowie nie podejmują samodzielnych decyzji, z drugiej na te decyzje im nie pozwala. Właściwie nikomu na nic nie pozwala, jest ojcem surowym, wymagającym. Na pierwszy rzut oka wszyscy jego decyzje respektują, ogromnie go szanują, nie robią niczego za jego plecami. Ale jeśli spojrzeć głębiej, to młode pokolenie się buntuje. Ciągnie ich do wielkiego świata, do rozrywek, do pieniędzy. Będą z tego kłopoty...
Kadir jest inny niż jego rodzeństwo. Kocha i szanuje ojca, ale na każdy temat ma własne zdanie, przez co panowie nie potrafią się dogadać. Jednak z drugiej strony Emin wie, że Kadir jest piekielnie zdolny, bystry i rozważny, ale syna nie chwali, nie okazuje mu uczuć. Pozwala, by ten spędził w więzieniu 4 lata, by dostał nauczkę, chociaż miał możliwość, by temu zaradzić. Emin jest dziwną postacią, niezwykle upartą, ale jestem przekonana, że Kadirowi wkrótce uda się ten mur rozbić. Nie może być inaczej.
|
|
|
Post by mira on Sept 27, 2022 7:00:28 GMT
Jestem w połowie 7 odcinka. Oglądam całość, absolutnie niczego nie przewijam.
Odcinki 6 i 7 mają nieco inny klimat. Nie wiem, czy w tym czasie zmienił się scenarzysta, czy wciąż pozostawał ten sam, ale wyszliśmy nieco z mroku, pojawiło się więcej scen, przy których można było się uśmiechnąć, odprężyć (scena w saunie - WTF?). Coś ruszyło do przodu i to na wszystkich frontach. Emin w końcu zaczął patrzeć szerzej i wydaje się, że wkrótce zauważy swoje błędy. Busra (postać Ozge Yagiz) w końcu się zbuntowała i otwarcie powiedziała rodzicom, jak wygląda jej małżeństwo, że nie jest szczęśliwa. Swoją drogą to były pierwsze sceny w wykonaniu Ozge, które naprawdę przykuły moją uwagę. Bo wcześniej była postacią ważną, ale głównie snuła się ze smutną miną. Teraz wykrzyczała to, co skrywała od lat i scena bardzo mi się podobała. Kadir znalazł sposób, jak odegrać się na Ilhanie i wydaje się, że jest bliski rozwiązania problemów finansowych firmy. I tu mamy dwie nowe postacie, czyli faceta od narkotyków oraz młodą kobietę, Elif, która być może kupi od Kadira mleczarnię.
Zaczęła mnie denerwować matka Kadira. Z jednej strony rozumiem kobietę, ale to, co czasem mówi powoduje, że otwiera mi się nóż w kieszeni. Jak córka może zostawić męża na środku ulicy? Jak może wyjść z domu bez zgody ojca? Co ludzie powiedzą? Rozwód córki to hańba dla rodziny, ale syn mógł się rozwieść bez problemu. Co kobiecie z umysłu (Busra jest inteligentna i spokojnie mogłaby zrobić karierę), kobieta ma siedzieć w domu i gotować mężowi. To, co mówi ta kobieta, jest momentami przerażające.
Z serialu nagle zniknęły dwie postacie. Pierwsza to ciężarna kochanka członka rodziny Saruhanli, który również zginął w katastrofie lotniczej. Yasar spotkał się z nią, miał jej pomóc i wątek został ucięty. Trochę dziwne. Właściwie to nienarodzone dziecko również miałoby prawa do majątku Saruhanli, dlatego myślałam, że ten wątek pociągną. Drugą postacią, która nagle wyparowała, był brat (a tak naprawdę kochanek) Sahiki, czyli żony Serveta. Przyjechał do Stambułu, wprowadził się do domu Saruhanli, prosił Emina o załatwienie pracy, kombinował coś z Sahiką i... nagle zniknął, nie ma o nim nawet słowa od kilku odcinków. Prawdopodobnie wróci pod koniec sezonu, bo już teraz wiem, że Sahika finalnie ucieknie z kochankiem...
No i właśnie - Sahika, Munevver, Sevil. Wiem, że tych postaci nie ma w drugim sezonie, a Sevil (Beril Pozam) znika nawet wcześniej. Szczerze? W ogóle nie dziwię się decyzjom tych aktorek, bo ich wątki są bardzo okrojone. Są to niby partnerki braci Saruhanli, ale w rzeczywistości żadna z nich nie jest tutaj szczególnie ważna. Owszem, Sevil była bardzo ważna w przeszłości Kadria, w końcu bardzo ją kochał, chciał się ożenić, ale ojciec mu nie pozwolił, a potem więzienie itd. W czasie teraźniejszym Sevil również jest dla Kadira bardzo ważna, ale wspólnych scen ta para ma niewiele. Jak na partnerkę głównego bohatera, Beril Pozam gra tutaj mało. Gra świetnie, ale mało, dlatego nie dziwię się, że zrezygnowała. W 7 odcinku Kadir poznaje inną kobietę i wydaje się być nią zainteresowany, wszystko wskazuje na to, że z Sevil niebawem się pożegnamy...
Nadal pierwsze skrzypce w tym serialu grają Tolga oraz Haluk, ale zaraz za nimi ustawiają się Ozge oraz Ilhan. Jestem ciekawa rozwinięcia ich wątku, bo rodzi się miłość, a patrząc na okoliczności, nie będzie łatwo o nią zawalczyć...
|
|
|
Post by lucy on Sept 27, 2022 12:21:03 GMT
mira, w takim razie musisz obejrzeć Arizę. Masz tam Tolgę, do tego Aycę, którą lubisz i mafię.
|
|
|
Post by mira on Sept 27, 2022 18:56:50 GMT
lucy, może kiedyś, nie wykluczam. Póki co jednak chcę skończyć tylko to, jeśli chodzi o Tolgę
|
|
|
Post by Matthias on Sept 28, 2022 15:47:41 GMT
📌 Reytingi zа 27.09.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (2 odcinek) - 8.35% ⬆ (+0.12) 4. Üç Kiz Kardeş (19 odcinek) - 4.72% ⬆ (+0.36) 10. Baba (17 odcinek) - 3.51% ⬆ (+0.81)
21. Balkan Ninnisi (13 odcinek) - 1.52% ⬇ (-0.20) 22. Kusursuz Kiracı (5 odcinek) - 1.45% ⬇ (-0.58) АВ:1. Ben Bu Cihana Sığmazam - 7.73% ⬆ (+1.83) 5. Üç Kiz Kardeş - 4.10% ⬆ (+0.39) 8. Baba - 3.01% ⬇ (-0.47)
21. Balkan Ninnisi - 1.17% ⬇ (-0.61) 22. Kusursuz Kiracı - 1.17% ⬇ (-0.37)
|
|
|
Post by mira on Sept 29, 2022 6:39:23 GMT
Ciekawe, jakie będą losy tego serialu. Myślę, że jeśli utrzyma się na tym poziomie, to stacja go nie wywali, ale czy się utrzyma, to jest pytanie?
Nowa partnerka Tolgi raczej przypadła widzom do gustu, widziałam mnóstwo pozytywnych komentarzy. Mnie również się podoba. Aczkolwiek nowych odcinków jeszcze nie oglądałam w całości, bo wciąż oglądam sezon I.
Udało mi się obejrzeć 11 odcinków. Nadal wydaje mi się, że była jakaś zmiana scenarzysty, albo przynajmniej zmiana koncepcji, bo serial od pewnego momentu ma trochę inny klimat, a wiele postaci zaczyna zachowywać się inaczej, niż wcześniej. Ważne jednak, że dowiadujemy się więcej na temat przeszłości Emina, wiemy że stracił pierwszą żonę i dwoje dzieci, wiemy czemu zachowuje się tak, a nie inaczej w stosunku do Kadira. Ale z Eminem po udarze zaczynają dziać się dziwne rzeczy, usuwa się w cień i przestaje wszystkimi rządzić, jego temperament łagodnieje. Natomiast nieszczęsny Servet zaczyna świrować i staje się prawdziwym utrapieniem... Właściwie to on od początku miał sporo za uszami, ale w kolejnych odcinkach przechodzi samego siebie.
Inaczej zachowują się też Busra, która w końcu walczy o swoje szczęście, Ilhan, który również łagodnieje i próbuje nawiązać nic porozumienia z Eminem, ojciec Ilhana, który w końcu zauważa swojego syna, Kadir, który odpuszcza znajomość z Sevil, Kadircan, który zaślepiony miłością do Cansu w ogóle nie widzi jej postępków. Oczywiście wszystko do czasu, bo oto ojciec Ilhana umiera, rodzina Emina trafia na ulicę i sprawy na nowo się komplikują...
Ogólnie serial nadal mi się podoba, ale trochę tu namieszono. W odcinkach 9, 10 nagle ponownie pojawiają się bohaterowie i wątki, które wcześniej porzucono. Znowu mamy tę ciężarną kochankę Orhana, znowu jest Cansu, znowu jest "brat" Sahiki. Natomiast nagle znika Burak, który przecież od początku był prawą ręką Kadira. Naprawdę mi go brakowało, ale na szczęście po dwóch odcinkach pojawia się ponownie. Cemal też jest na chwilę. Jakoś się to wszystko kupy trzyma, chociaż scenarzyści zaczynają już trochę kombinować i boję się, dokąd to wszystko zmierza. Do końca sezonu zostały 4 odcinki, a wątków otwartych mamy mnóstwo.
|
|
|
Post by lucy on Sept 29, 2022 14:46:30 GMT
Nadal wydaje mi się, że była jakaś zmiana scenarzysty, albo przynajmniej zmiana koncepcji, bo serial od pewnego momentu ma trochę inny klimat, a wiele postaci zaczyna zachowywać się inaczej, niż wcześniej. mira, w serialu nie było ani zmiany reżysera, ani scenarzysty, ale kiedy w trakcie sezonu 1 serial zaczął tracić widownię, rzeczywiście zmieniono koncepcję historii i postaci (była nawet mowa, że z tego powodu obsadę opuściła Berli Pozam). Także Twoje odczucia nie są żadnym złudzeniem. Za zmianę klimatu odpowiada najbardziej reżyser i tu się wykazał Cagri Bayrak. Pamiętam, że w DEK (Cagri serial reżyserował od początku do końca) klimat też się zmienił kiedy się koncepcja fabuły zmieniła na mniej dramatyczną, tyle, ze to serialowi na dobre nie wyszło. Jak jest tutaj nie wiem.
|
|
|
Post by mira on Sept 30, 2022 9:16:28 GMT
Skończyłam pierwszy sezon. W ostatnich odcinkach postacią pierwszoplanową zdecydowanie jest Kadir, a więc bohater Tolgi Saritasa. Emin (Haluk Bilginer) nie próbuje już za wszelką cenę być głową rodziny, której wszyscy mają się podporządkować. Staje się bardziej współczujący, wyrozumiały, spokojny. Zmiana dość nagła, zważywszy że latami był bardzo surowym ojcem, nieuznającym żadnego sprzeciwu. Jednak teraz Emin usuwa się w cień i staje kochającym, sympatycznym dziadziusiem. Ale w fabule mamy udar, więc zmianę zachowania da się wytłumaczyć logicznie i nie będę się już tego czepiać. Kadir od początku był sympatycznym i wesołym chłopakiem, ale nigdy tak naprawdę nie miał czasu, by pomyśleć o sobie. Zawsze na pierwszym miejscu była rodzina i tak jest do samego końca. Odpuszcza znajomość z Sevil, dla Elif również nie ma wiele czasu. Ciągle tylko problemy barta, siostry, bratanka, ojca itd... Nie ma temu końca. W ostatnim odcinku problemów nagrodziło się tak wiele, że nawet ja poczułam się nimi przytłoczona. Co się dzieje z poszczególnymi bohaterami? Zacznijmy od Serveta. Sahika uciekła z kochankiem, przy okazji dokonując kradzieży. Servet się załamuje, płacze, krzyczy, podgląda swoją rodzinę i wydaje się, że wszystkiego żałuje, ale dość szybko otrząsa i dalej knuje. Pakuje firmę w ogromne kłopoty. Przez swoją naiwność, niechlujstwo i chciwość, pakuje się w biznes narkotykowy. Próbuje uciekać. Co będzie dalej? Trudno powiedzieć. Cansu, wredna małpa, umiera. Ale wcale mi jej nie szkoda. Kadircan trafia z tego powodu do więzienia, sam się poddaje. W tym momencie mamy już 4 postacie z pierwszego sezonu (Sahika, jej kochaś, Cansu, Kadircan), których zabraknie w sezonie drugim. A to dopiero początek... Yasar jest chory. Sytuacja z Kadircanem powoduje, że jego stan gwałtownie się pogarsza. Yasar trafia na stół operacyjny. Widzimy, że dochodzi do zatrzymania akcji serca. Czy Yasar przeżyje? W czasie, kiedy on walczy o życie, jego rozgniewana żona pakuje walizki, zabiera młodsze dzieci i wyjeżdża do rodzinnego domu. Jeśli Yasar nie przeżyje, wątek żony też się skończy. A zatem z fabuły znikają kolejne cztery osoby, razem już osiem(!). Ahmet panoszy się w rezydencji. Został tam sam jeden. Ale Busra domyśla się, że to on stoi za śmiercią Ferita. Dochodzi do szarpaniny, Ahmet próbuje Busrę utopić. Jej zaślepiony mąż, Ilhan, walczy w tym czasie z Kadirem i zdaje się, że jeden drugiego rzeczywiście byłby skłonny zabić gołymi rękoma, gdyby nie interwencja Elif. Dowiadują się, że Busra ma kłopoty. Czy wspólnie ruszą na ratunek? Firuz porywa Emina ze szpitala. Szczerze mówiąc mam już tego gościa serdecznie dość. Jest jak chorągiewka na wietrze, ciągle zmienia front. Teraz wziął na celownik Kadira i zdecydował się porwać jego ojca. Nie wiemy, co będzie dalej. Dotychczas naliczyłam, że z głównej obsady zniknęło osiem osób, z czego większość to członkowie rodziny Saruhanli. Wiem, że w drugim sezonie nie będzie też Munevver i Elif. Ciekawe, jak wytłumaczą ich zniknięcie, bo w finale sezonu absolutnie nic nie wskazuje na to, by bohaterki miały zniknąć, akurat im nic nie grozi, nic złego się z nimi nie dzieje. Czas na drugi sezon
|
|
|
Post by mira on Oct 2, 2022 10:24:45 GMT
W pierwszym odcinku nowego sezonu mamy przeskok czasowy, ale nie następuje on od razu. Najpierw, przez około pół godziny, oglądamy kontynuację wydarzeń z finałowego odcinka sezonu pierwszego. To był bardzo trudny wieczór dla rodziny Saruhanli i ma swoje konsekwencje...
Dalej przesuwamy się w czasie o 4 miesiące. Emin jest zaginiony, Busra odeszła od Ilhana (jednak nie mają rozwodu), Yasar nie żyje. Kadir, Serevt, Busra, Fazilet, Zeynep i Kubra mieszkają pod jednym dachem, Ceyhun im towarzyszy. Gdzie się podziała Munevver? Nie wyjaśniono. Rodzina żyje biednie jak nigdy dotąd. Kadir szuka Emina, dużo pracuje (segreguje śmieci i jeździ taksówką). Matka z nim nie rozmawia, obwiniając o wszystko, co przydarzyło się rodzinie. Kadir dźwiga ogromny ciężar, nie poddaje się, ale robi rzeczy, których nigdy wcześniej nie robił. Sięga do kieliszka i idzie do łóżka z nowo poznaną panną. Dość szokujące, biorąc pod uwagę, jak prowadził się wcześniej... Z tą panną będą dalej problemy... Ilhan też szaleje, prowadzi hulaszczy tryb życia, mówią o nim w telewizji. Ale cały czas szuka Emina i cały czas kocha Busrę.
Osoba, która dała pracę Kadirowi i Servetowi jest kim w rodzaju mędrca, dużo gada, poucza, ale czy jego intencje są czyste? No nie, bo wykorzystuje zapatrzonych w niego ludzi, prowadzi biznesy i ma z tego niezłe dochody. Kadir mu się stawia i z tego również będą kłopoty...
Pytanie, co stało się z majątkiem rodziny Saruhanli? Niby całość była na Serveta, coś mogło zostać stracone w wyniku tamtej akcji z narkotykami i złego zarządzania firmą, ale przecież nie wszystko? Servet jest na wolności, czyli ukrywa się przed policją, pracuje nielegalnie? Nic o tym nie było. Nie wiemy też, co się stało z Elif. Nie ma ani słowa o Buraku. Mam nadzieję, że krótce to wyjaśnią, bo jestem bardzo ciekawa.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 5, 2022 14:56:47 GMT
📌 Reytingi zа 04.10.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (3 odcinek) - 8.47% ⬆ (+0.12) 2. Üç Kiz Kardeş (20 odcinek) - 5.93% ⬆ (+1.21) 10. Baba (18 odcinek) - 3.59% ⬆ (+0.08)
25. Kusursuz Kiracı (6 odcinek, FINAŁ) - 1.93% ⬆ (+0.48) 27. Balkan Ninnisi (14 odcinek) - 1.25% ⬇ (-0.27) АВ:1. Ben Bu Cihana Sığmazam - 6.59% ⬇ (-1.14) 2. Üç Kiz Kardeş - 4.76% ⬆ (+0.66) 8. Baba - 3.07% ⬆ (+0.06)
21. Kusursuz Kiracı (FINAŁ) - 1.39% ⬆ (+0.22) 24. Balkan Ninnisi - 1.15% ⬇ (-0.02)
|
|
|
Post by mira on Oct 7, 2022 6:54:38 GMT
Wzrosty minimalne, ale najważniejsze, że są. Wydaje się, że serial ma wierną widownię. Obejrzałam kolejny odcinek, czyli 17. Nadal nie wiem, co stało się z Burakiem, Elif i Munevver. Myślę sobie, że może wyjaśnią to, gdy Emin już się znajdzie i odzyska pamięć. Przecież on nie ma pojęcia, że Yasar zmarł, nie wie, co stało się z Binnur, młodszymi dziećmi i Munavver. Kiedy rodzina będzie próbowała mu to wyjaśnić, przy okazji wyjaśni też widzom. Serial nadal oglądam z przyjemnością. Z jednej strony w drugim sezonie wszystko zostało wywrócone do góry nogami, a z drugiej - nadal trzyma się kupy, nadal mamy pewną ciągłość, nadal pojawiają się liczne odwołania do pierwszego sezonu. Największą metamorfozę przeszedł Ilhan, co ta miłość robi z ludźmi Szkoda tylko, że ogarnął się tak późno... Ale jeszcze nie wszystko stracone, o ile przyjaciółeczka z dzieciństwa (wkurzająca niemiłosiernie) nie namąci, a ewidentnie ma taki zamiar. Emin biedny tuła się po ulicach. Ale żeby tylko się tułał, żył w nędzy, to pół biedy. A tu co chwilę jakieś problemy, a to go biją, okradają, a to chcą porwać, żeby dostać kasę od rodziny. Ale Emin mimo wszystko nie poddaje się, uśmiecha się, nawet robi prezent obcemu dziecku. Haluk bardzo dobrze wypada w tych scenach. Nie znam Tolgi zbyt dobrze, ale przeczytałam tu o nim wiele krytycznych słów. Może w starych produkcjach rzeczywiście był kiepski, może nie ma wyglądu amanta. Ale mnie się w tym serialu naprawdę podoba. Emocje potrafi zagrać rewelacyjnie. Kadir nie ma łatwo, jest odpowiedzialny za całą rodzinę. Praca na dwa etaty, poszukiwania ojca, nieustające pretensje matki... Dobrze, że na jego drodze staje Firuze. Dziewczyna zagadka. Serial ma kilkanaście odcinków, a główny bohater dostał już trzecią partnerkę. Uważam jednak, że Tolga z każdą miał świetną energię, choć za każdym razem inną.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 9, 2022 19:44:28 GMT
Balansują na granicy, pewnie jak spadnie po niżej 3% ogłoszą finał. Albo czekają bo serial się robi na ich miejsce.
|
|
|
Post by mira on Oct 11, 2022 13:17:05 GMT
Dzisiaj nowy odcinek. Osobiście uważam, że promocja w sieci jest słaba, a jeśli już coś wrzucają, to w kółko wałkują ten sam temat. Trzeba jednak przyznać, że Haluk i Tolga dobrze wypadają w roli ojca i syna. A mówiąc o Toldze, obejrzałam w końcu film "Yolun Açik Olsun" i Tolga wypadł ok, ale jednak gwiazdą filmu zdecydowanie jest Engin. Film niezły, kilka razy się wzruszyłam.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 11, 2022 18:45:01 GMT
Życzę im by podskoczyło do 4%, serial by jeszcze pożył.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 12, 2022 16:29:57 GMT
📌 Reytingi zа 11.10.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (4 odcinek) - 6.43% ⬇ (-2.04) 2. Üç Kiz Kardeş (21 odcinek) - 5.71% ⬇ (-0.22) 10. Baba (19 odcinek) - 3.51% ⬇ (-0.08)
28. Balkan Ninnisi (15 odcinek) - 1.31% ⬆ (+0.06) АВ:1. Ben Bu Cihana Sığmazam - 5.43% ⬇ (-1.16) 3. Üç Kiz Kardeş - 4.68% ⬇ (-0.08) 6. Baba - 3.55% ⬆ (+0.48)
22. Balkan Ninnisi - 1.35% ⬆ (+0.20)
|
|
|
Post by mira on Oct 13, 2022 14:06:37 GMT
Oglądalność nie jest najgorsza, taki średniak. Dużych wzrostów się tu nie spodziewam, byle tylko nie spadało, bo serial nadal oglądam z przyjemnością. Chociaż przyjemność to chyba złe słowo, bo w serialu dzieją się prawie same dramaty.
Obejrzałam odcinek 18. Kadir biedny przyjmuje ciosy z każdej strony. W takich warunkach trudno nie tracić nadziei. Ale finalnie ojciec się znajduje. Co będzie dalej?
Brakuje mi Ilhana i Busry razem. Wierzę, że jeszcze będzie między nimi dobrze, ale najpierw w życiu rodziny Saruhandli musi zapanować względny spokój.
Firuze było tym razem mniej, ale wszystko wskazuje na to, że ona i Kadir są bratnimi duszami. Grają jednak w niebezpieczną grę i będzie z tego dramat. Córka Haciego to straszna żmija. Nie wiem, która z nich gorsza - ona, czy przyjaciółka Ilhana?
Chciałabym, żebyśmy wkrótce wynieśli się z tego śmietniska, ale nie wiem, czy to będzie możliwe, skoro Leven Ulgen dołączył do serialu. W końcu jest "panem" tego miejsca, jeśli rodzina Saruhandli się stamtąd wyniesie, rola aktora się skończy. Myślę, że to jednak zbyt duże nazwisko, by tak szybko zniknęło z obsady.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Oct 13, 2022 16:59:41 GMT
Next, Twoje życzenie się tak jakby spełniło. mira, dziękuj!
|
|
|
Post by Matthias on Oct 19, 2022 15:19:52 GMT
📌 Reytingi zа 18.10.2022:ТОТАL:1. Üç Kiz Kardeş (22 odcinek) - 6.40% ⬆ (+0.69) 2. Ben Bu Cihana Sığmazam (5 odcinek) - 6.37% ⬇ (-0.06) 10. Baba (20 odcinek) - 3.63% ⬆ (+0.12) АВ:1. Üç Kiz Kardeş - 6.05% ⬆ (+1.37) 2. Ben Bu Cihana Sığmazam - 4.69% ⬇ (-0.74) 9. Baba - 3.00% ⬇ (-0.55)
|
|
|
Post by Matthias on Oct 19, 2022 16:31:55 GMT
💫📸 Ozge Yagiz na planie serialu „ Ojciec / Baba”
|
|
|
Post by mira on Oct 25, 2022 6:52:17 GMT
Odcinek 19 niemal w całości koncentruje się na tym, w jakim stanie jest odnaleziony Emin Saruhanli i jaki szok przeżywa rodzina, która patrzy na jego zachowanie.
Emin zachowuje się trochę jak dzikie zwierzątko, trochę jak dziecko i jest to rzeczywiście przykry widok, jeśli ma się w pamięci twardego, nieznoszącego sprzeciwu, surowego, odważnego Emina z pierwszego sezonu. Aż trudno uwierzyć, że człowiek może się tak zmienić w przeciągu czterech miesięcy. Choć z drugiej strony - człowiek nagle znajduje się na ulicy, nie wie, kim jest, skąd pochodzi, czym się zajmuje, dokąd zmierza. Nagle musi walczyć o pożywienie, o możliwość snu w jako takich warunkach, musi mierzyć się z ulicznymi zbirami, którzy wielokrotnie robią mu krzywdę. To naprawdę traumatyczne doświadczenia. Ale Emin boi się nie tylko rosłych mężczyzn, ale nawet niewinnie wyglądających kobiet. Na szczęście Busra ma w sobie znacznie więcej cierpliwości niż jej matka...
A co poza tym? Ilhan po raz kolejny ściąga na rodzinę Saruhanli kłopoty, chociaż zupełnie tego nie chciał. Ma wyrzuty sumienia, Busra też go atakuje, ale nie sądzę, by się załamał i odpuścił. Myślę, że nadal będzie próbował pomagać Kadirowi. Kadir sam chyba nie zdoła rozwiązać wszystkich problemów, bo tu i choroba ojca, i oskarżenia policji, i problemy w pracy, i jeszcze sprawy miłosne. Te ostatnie jak zawsze na ostatnim miejscu. Kiedy ten chłopak zazna w końcu szczęścia?
|
|
|
Post by lucy on Oct 25, 2022 18:21:52 GMT
Natknęłam się przypadkowo..
|
|
|
Post by Matthias on Oct 26, 2022 15:23:31 GMT
📌 Reytingi zа 25.10.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (6 odcinek) - 7.06% ⬆ (+0.71) 2. Üç Kiz Kardeş (23 odcinek) - 6.51% ⬆ (+0.11) 10. Baba (21 odcinek) - 3.47% ⬇ (-0.16) АВ:1. Üç Kiz Kardeş - 6.32% ⬆ (+0.27) 2. Ben Bu Cihana Sığmazam - 5.55% ⬆ (+0.86) 10. Baba - 3.07% ⬆ (+0.07)
|
|
|
Post by lucy on Oct 26, 2022 15:32:19 GMT
Słabo słabiuchno. Serial chyba robi (trzyma) miejsce dla nowej konkurencji. Za tydzień nastąpi chwila prawdy.
|
|
|
Post by mira on Oct 26, 2022 18:23:34 GMT
Dobrze nie jest, ale jakiejś tragedii tu nie widzę. Serial trzyma się w miarę równo, nie ma dużych skoków w górę, czy w dół.
Wyniki II sezonu: 2,70 - 3,48 - 3,58 3,51 - 3,01 - 3,62 3,59 - 3,07 - 3,97 3,51 - 3,55 - 4,38 3,63 - 3,00 - 4,02 3,47 - 3,07 - 3,91
Martwić się zacznę, gdy w każdej kategorii spadnie poniżej 3. Nie chciałabym, żeby nagle ogłosili koniec, bo choć nie mam ochoty oglądać tasiemca, to serial lubię, a wątków jest tyle, że ich rozplątanie wymaga czasu.
|
|
|
Post by mira on Oct 29, 2022 18:22:13 GMT
Jestem po 20 odcinku i cóż, drugi sezon nie podoba mi się tak bardzo, jak pierwszy. Trochę kręcimy się w kółko. Ojciec się znalazł, ale poza tym za wiele się nie dzieje. Ciągle śmietnisko, ciągle Kadir i jego kurtka. Podobno następny odcinek jest świetny, mam nadzieję, że rzeczywiście akcja ruszy do przodu.
Mogłoby się coś więcej zadziać w życiu pozostałych bohaterów, bo robią za tło. Tolga zawsze był na pierwszym planie, ale teraz już wybitnie skupiono się na nim, i nawet tytułowy "Baba" nie ma tylu scen, co on.
|
|
|
Post by mira on Nov 2, 2022 8:06:54 GMT
Trochę się martwiłam o wyniki ze względu na premierę nowego serialu na TRT, ale wygląda na to, że niepotrzebnie. Serial ma stałą widownię. Kadir (bohater Tolgi) w poprzednim sezonie był taki uczciwy, święty niemal - nigdy nie pił alkoholu, bał się dotknąć kobiety. A teraz co odcinek, to nowa scena z Firuze
|
|
|
Post by Matthias on Nov 2, 2022 17:10:06 GMT
📌 Reytingi zа 01.11.2022:ТОТАL:1. Ben Bu Cihana Sığmazam (7 odcinek) - 7.15% ⬆ (+0.04) 2. Üç Kiz Kardeş (24 odcinek) - 7.06% ⬆ (+0.55) 9. Yürek Çıkmazı (1 odcinek) - 3.76% 🆕 12. Baba (22 odcinek) - 3.37% ⬇ (-0.10) АВ:1. Üç Kiz Kardeş - 5.91% ⬇ (-0.41) 2. Ben Bu Cihana Sığmazam - 4.74% ⬇ (-0.81) 5. Baba - 3.64% ⬆ (+0.57)
8. Yürek Çıkmazı - 3.29% 🆕
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Nov 3, 2022 22:02:12 GMT
Serial jest na krawędzi ale pewnie dopuki nie spadnie poniżej 3% to go nie zdejmą. Zwłaszcza że tej jesieni jest masa klap. Życzę ozge by dotrwała do wakacji.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 5, 2022 14:04:41 GMT
📸💫 Hakan Kurtas i Haluk Bilginer za kulisami serialu „Ojciec / Baba”
|
|
|
Post by mira on Nov 9, 2022 8:28:55 GMT
Za mną kolejny odcinek, czyli 21. Trochę się działo, choć akcja nie jest jakoś szczególne dynamiczna, mogłaby bardziej trzymać w napięciu. Chciałabym czegoś więcej, ale nie mogę powiedzieć, że się wynudziłam, bo to nieprawda. Przede wszystkim Kadir i jego rozterki. Chłopak jest świadomy, co zrobił ojciec i nie wie, co z tą wiedzą zrobić. Wcześniej byłoby tak, że poszedłby na policję i powiedział prawdę, ale Kadira z pierwszego sezonu już nie ma. Moim zdaniem Emina tłumaczy choroba, tłumaczy to, że się bronił, ale jakby nie było, zginął człowiek i zamiatanie tego pod dywan jest wątpliwe. Przecież Kadir nie może ukrywać ojca przez całe życie. To samo z Servetem, również zbiegiem. Nie wyobrażam sobie, by ta rodzina nie wydostała się z tego śmietniska i nie wyszła na prostą. Co z ich majątkiem? Absolutnie wszystko przepadło? Kadir jest tak zajęty różnymi sprawami, ma tak wiele problemów, że przez cały odcinek nie znajduje czasu dla Firuze, ciągle odmawia rozmowy. Finalnie dochodzi do pojednania i to w łóżku, ale ta relacja rozwija się zupełnie niestandardowo. Firuze też ma swoje problemy, czuje się intruzem w domu teścia, ale nie może odejść, bo teść finansuje szkołę jej rodzeństwa. W ogóle to byłam przekonana, że ona ma dwóch braci, skąd nagle wzięła się siostra? Podobnie do pewnego momentu myślałam, że Haci jest wdowcem, a tu nagle wyrosła żona. Emin nadal nic nie pamięta, ale przyzwyczaja się do sytuacji, uspokaja. Kadir robi wszystko, by bronić go przed złem, ale przy tym oszukuje. Wmawia, że nic nie zrobił, że to myślenie o morderstwie to z powodu filmu o tematyce kryminalnej. Kłamie też o swoim dzieciństwie. Dobrze wiemy, że ojciec był dla Kadira niezwykle surowy, chłodny, ale Kadir przedstawia to ojcu inaczej. Co będzie, gdy Emin odzyska pamięć? Nie wiem zbyt wiele o chorobie Alzheimera, ale mam nadzieję, że scenarzyści potraktują ten wątek w sposób należyty i nie zafundują nam cudownego ozdrowienia. Chciałabym, żeby Emin sobie wiele przypomniał, ale nagłe pozbycie się choroby jest niemożliwe. Ilhan wpadł na pomysł wykupienia biznesu od Haciego, ale to się nie udało z uwago na brak zgody wspólnika. Ilhan jest załamany, spotkanie z Busrą też nie wpływa na niego najlepiej, bo ta po raz kolejny robi mu wyrzuty. W domu znowu upija się z blondyną i tym razem, niestety, ląduje z nią w łóżku. Fatalne posunięcie. Finalnie dowiadujemy, się, że blond żmija jest szefową Haciego. I tutaj przeżyłam szok. Ale czy to nie jest trochę naciągane, że akurat ona? Akurat przyjaciółka Ilhana z dzieciństwa? Czy ona to wszystko od poczatku zaplanowała, czy może to czysty przypadek? Sama nie wiem, co o tym myśleć, ale jestem ciekawa, jak rozwiną ten wątek w kolejnych odcinkach.
Nie ma jeszcze tłumaczenia 22 odcinka, ale wczoraj w Turcji wyszedł 23 i chociaż czytałam, że nie był zły, wyniki poszły już mocno w dół. Obawiam się, że jednak wkrótce ogłoszą finał.
|
|