Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2023 21:26:00 GMT
Patrząc na to jakie seriale mają wyniki w tym sezonie, to spokojnie mógł pożyć do 40 odc.
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2023 21:31:58 GMT
Tyle, że chyba już nie było pomysłu na fabułę.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jan 1, 2023 21:54:20 GMT
Tyle, że chyba już nie było pomysłu na fabułę. A no chyba że tak. Może i lepiej jak by mieli na siłę przedłużać.
|
|
|
Post by mira on Jan 10, 2023 11:28:36 GMT
Postanowiłam dokończyć ten serial, chociaż wcale mnie nie ciągnie, ale szkoda porzucić na kilka odcinków przed końcem. Tak więc zmęczyłam odcinek 25.
Nadal śmietnisko, nadal Haci, nadal Kadir myślący o wszystkich dookoła, tylko nie o sobie. Poza tym co nowego? Chyba nic, poza tym, że Ilhan dowiedział się, że Begum jest wspólniczką Haciego, a ona postanowiła się na nim zemścić za odrzucenie, za to, że kocha żonę, a nie ją. Przy okazji Begum zachodzi za skórę Haciemu i to na tyle poważnie, że ten mówi, iż ją zabije. Nie on jeden, bo Ilhan też tak mówi, ale Haci chyba rzeczywiście ma taki plan.
W tym odcinku u Ilhana działo się najwięcej. Były jakieś rozmowy z żoną o dzieciach, była akcja z beczkami z trucizną, była kłótnia z Begum i nawiązanie do poprzedniego sezonu i prania pieniędzy w jego firmie. Istnieje ryzyko, że Ilhan straci cały majątek, ale w ogóle się tym nie przejmuje. Porównując do Ilhana z pierwszego sezonu, to dwie zupełnie różne osoby. W ogóle to bardzo lubię Hakana, spodobał mi się w "Dolunay" i potem widziałam go jeszcze w kilku produkcjach. Mam nadzieję, że szybko wróci na ekrany z jakąś ciekawą rolą.
Kadir ma coraz więcej zwolenników, sympatię społeczności zdobywa również Emin. Natomiast Haci coraz bardziej się pogrąża. W końcu dojdzie tu do jakiegoś przełomu, bo ludzie nie wytrzymają presji, ale na to najwyraźniej trzeba jeszcze poczekać.
|
|
|
Post by mira on Jan 12, 2023 8:26:49 GMT
Odcinek 26.Odniosłam wrażenie, że odcinek był nieco lepszy od poprzednich dwóch. Scenarzyści zmierzają do finału, więc tempo nieco przyspieszyło i poszczególne wątki zaczęły się powoli rozwiązywać. Przede wszystkim Kadir i Busra dowiedzieli się, że Begum była partnerką Haciego, że to ona kazała donieść na Emina i to ona sprawiła, że Ilhan stracił majątek. Wątek z majątkiem trochę naciągany, bo nie mieści mi się w głowie, że zarówno rodzina Saruhanli, jak i Ilhan stracili absolutnie wszystko, nawet jeśli to były duże przekręty, a zadłużenie znaczne. Ale ok, nie pozostaje mi nic innego, jak przymknąć na to oko i pogodzić się z faktem, że akcja serialu do końca będzie toczyła się w tej biednej dzielnicy, nie bez powodu nazywanej przeze mnie śmietniskiem. W międzyczasie Busra i Ilhan w końcu godzą się już na poważnie i lądują razem w łóżku. To ich pierwszy raz, mimo że małżeństwem są ładnych kilka miesięcy Niestety niedługo potem Busra dowiaduje się, że Ilhan przespał się z Begum. Co ciekawe, jej reakcja wcale nie była jakaś dramatyczna i ostatecznie nie kopnęła Ilhana w tyłek. Byłam zaskoczona, ale najwyraźniej scenarzysta planuje szczęśliwy finał dla tej pary. U Kadira stabilnie... Nadal chodzi po ulicach i kombinuje, jak tu pomóc innym ludziom. Od czasu do czasu zamienia miłe słowo z Firuze. U Emina też bez większych zmian. Servet zmienia się na plus, nawet zaczęłam go lubić. Dziewczyn, czyli Zeynep i Kubry jest jak na lekarstwo, wątek z pracą na kamerkach najwyraźniej porzucono. W finale odcinka mamy akcję policji. Zobaczymy, do czego to doprowadzi...
|
|
|
Post by mira on Jan 12, 2023 13:29:53 GMT
Odcinek 27.Właściwie cały odcinek kręci się wokół sprawy zabójstwa Begum. Przesłuchania, retrospekcje, zbieranie dowodów... Ale wygląda to wszystko słabo, jednak "Yargi" to zupełnie inna jakość. Ostatecznie widzowie (i niektórzy bohaterowie) dowiadują się, kto stoi za morderstwem. Niczym mnie tu nie zaskoczyli, bo przeczuwałam, że Haci nie przyjął tego głupka pod swój dach bez powodu... Rozwiązujemy też inne wątki, m.in. Ilhan w końcu dowiaduje się, kto zabił jego ojca. Na jaw wychodzi romans Firuze i dziewczyna nie ma już po co wracać do domu teścia. Istotne, że sprawa nie rypła się przypadkowo, a była to świadoma decyzja Firuze, która bez względu na konsekwencje, postanowiła wydostać Kadira z więzienia. Co tu więcej napisać? Tak naprawdę, to nie ma co. Nawet nie chce mi się analizować niczyjego postępowania, ani rozstrzygać, co kim kieruje. Byle do finału
|
|
|
Post by mira on Jan 13, 2023 9:15:19 GMT
Odcinek 28.Uparcie dążę do końca, bo i w "Yargi" porobiły mi się zaległości, i za jakąś nowość może bym się wzięła... Odcinek całkiem sympatyczny, sporo się działo, było też trochę emocji. Ilhan po raz kolejny dopadł byłego swojej żony, po raz kolejny był bliski popełnienia mordu i po raz kolejny odpuścił. Mimo to Ahmet został ukarany... Busra odzyskała wolność i w końcu zdecydowała się na dobre wybaczyć mężowi i z nim zamieszkać, bardzo wspierał ją w tym ojciec. Matka niezupełnie, ale Ilhan wykonał krok, dzięki któremu ostatecznie pojednał się z teściową, a nawet został nazwany synem. Nawiasem mówiąc Ozge Yagiz jest naprawdę śliczna, nie mogę się na nią napatrzeć. W ostatnich odcinkach ma wyprostowane włosy i bardzo jej pasuje taka fryzura. W sortowni odpadów strajk. Haci początkowo nie reaguje, ale potem wciela w życie swój diabelski plan. Zamyka wszystkie sklepy, piekarnie, stołówkę, zamyka drogi dojazdowe do dzielnicy, a dzięki zatrudnionym bandytom próbuje siłą wyrzucić wszystkich nieposłusznych mieszkańców z ich domów. W wielu przypadkach się to udaje, bandyci wybijają szyby, niszczą sprzęty, biją ludzi... Nie wygląda to optymistycznie, ale mieszkańcy dzielnicy wciąż trzymają się razem i wydaje się, że tak łatwo się nie poddadzą. Wzruszająca scena, gdy Necip odpycha Kadira i zamiast niego ładuje się pod koła samochodu. Emina wszyscy lubią, chętnie słuchają jego opowieści, służą mu pomocą, troszczą się o niego. Można powiedzieć, że stał się ojcem dla całej społeczności. Wątek z szantażystą Fizrue został rozwiązany sprawnie, ale to nie koniec kłopotów dziewczyny. Oto Haci mści się na Fizrue i wyrzuca jej matkę oraz rodzeństwo z domu. Kto się nimi opiekuje? Oczywiście Kadir i rodzina Saruhanli. Firuze została przyjęta serdecznie i wygląda na to, że rodzice akceptują wybór syna. Trochę mi się to gryzie z tym, jak potraktowali wcześniej Sevil, ale cóż począć, trzeba przymknąć oko... W trakcie, gdy w dzielnicy trwają walki pomiędzy mieszkańcami a bandytami Haciego, dochodzi do porwania Emina. Plan jest taki, że odnajdzie go policja i wsadzi do więzienia za morderstwo. Servet ratuje ojca i sam wpada w ręce policji. Poświęca się. Ale przyznam, że za bardzo tego nie zrozumiałam, bo wydaje się, że Servet miał czas na ucieczkę, a mimo to nie zwiał. Tymczasem Emin podgląda zza samochodu, co dzieje się z synem. Trochę to śmieszne, że policja go nie zauważyła i nie zwróciła uwagi na stojące obok samochody, ale ok, najwyraźniej na to również należy przymknąć oko
|
|
|
Post by mira on Jan 16, 2023 18:23:40 GMT
Odcinki 29-30.Znałam wcześniej zakończenie serialu, ale bez szczegółów. Wtedy byłam wściekła i smutna jednocześnie. Po obejrzeniu całości trochę mi przeszło, bo finał był całkiem ładny, nieźle dopracowany i należałoby go nazwać szczęśliwym. W finale dwukrotnie się wzruszyłam, czego absolutnie się nie spodziewałam. Nadal jednak uważam, że lepiej było pokazać szczęście owego bohatera i jego pełną, cudowną rodzinę, a jeśli już ktoś musiał zgrywać poświęcającego się bohatera, powinien to być Emin. Wyglądałoby to dużo lepiej, zwłaszcza że Emin był osobą starszą i schorowaną, do tego z wyrokiem za zabójstwo. Cieszę się, że finalnie powróciliśmy do spraw związanych z dziedzictwem po bracie Emina, z firmą, rezydencją. Cieszę się, że po latach rodzina Saruhanli i jej wierni przyjaciele nadal trzymają się razem, że Servet wyszedł na prostą, a Busra i Ilhan spełnili swoje marzenie o powiększeniu rodziny. Ogromną sympatią darzyłam również Ceyhuna, a i do niego uśmiechnęło się szczęście. Bardzo się cieszę, że w finale nie zabrakło matki i rodzeństwa Zeynep. Często jest tak, że bohaterów, którzy odeszli z serialu, nie ma później w finale, nawet jeśli są śluby czy pogrzeby, na których być powinni. Tutaj było inaczej, no i super Podsumowując - nie żałuję czasu poświęconego na ten serial, pierwszy sezon był świetny, w połowie drugiego zaczęłam marudzić, ale tak naprawdę może 2-3 odcinki mogłabym nazwać kiepskimi, reszta dawała radę. Jeśli chodzi o aktorów, okropnie zmęczył mnie Levent Ulgen i w najbliższym czasie nie mam ochoty nigdzie go oglądać, chociaż to w sumie nie jego wina. Natomiast chętnie popatrzę na Hakana, Ozge, Tanera. Aktor grający szuję Ahmeta przeszedł do "Yargi", także najwidoczniej jestem na niego skazana
|
|
|
Post by elysa7 on Oct 18, 2023 16:51:17 GMT
Rok temu obejrzałam pierwszy sezon z napisami angielskimi. Teraz wracam,żeby sobie jeszcze raz ten serial obejrzeć. Ozge z Hakanem byli cudowni 😍 Oglądanie tej pary będzie coś na zasadzie rekompensaty w zamian co się wyprawia w Safirze.
|
|
|
Post by Matthias on Mar 6, 2024 20:52:13 GMT
💥💥💥Serial #Baba jest już dostępny na rosyjskiej platformie cyfrowej „Ivi”!
|
|
|
Post by elysa7 on Mar 6, 2024 21:35:19 GMT
Yep. Jedyny do tej pory serial, w którym Ozge coś fajnego potrafiła pokazać aktorsko.
|
|
|
Post by mira on Mar 7, 2024 7:56:46 GMT
Yep. Jedyny do tej pory serial, w którym Ozge coś fajnego potrafiła pokazać aktorsko. Mnie też się tutaj podobała. M.in. dlatego tak chętnie wkręciłam się w "Safir", no ale tam nie było już tak kolorowo...
|
|
|
Post by elysa7 on Mar 7, 2024 8:56:40 GMT
Dokładnie. O ironio, bo jak po Baba bardzo ją lubiłam i miała u mnie duży kredyty zaufania,to po Safirze jest na odwrót.
|
|