|
Post by Matthias on Feb 6, 2021 9:49:40 GMT
julia, śliczny podpisik masz Ach, na wspomnienia się znowu zebrało.
|
|
|
Post by julia on Feb 6, 2021 16:42:34 GMT
Matthias, a dziękuję, dziękuję Wreszcie, co? No a najważniejsze, że sama, to zrobiłam, tzn. znalazłam i umieściłam "Ramo" zaliczył znaczny spadek w AB, choć absolutnie odcinek był super. Zresztą to nie tylko moje zdanie, podobno w sieciach społecznościowych wrze, podkreśla się mistrzostwo gry Murata , a inni narzekają, że był tylko jeden zwiastun i ...mało ciekawy ., dlatego była taka oglądalność. No dajcie spokój w poprzednim momencie była jatka, pokazują Ramo, rozpaczającego nad grobem i im jeszcze mało Co do Sibel, to przypuszczam, że nie zakończono definitywnie życia jej postaci . Ramo, kolejny raz okazał się niesubordynowany i góra postanowiła go okrutnie ukarać.....tak myślę, ale upewnię się, gdy zobaczę odcinek z tłumaczeniem.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 6, 2021 16:44:22 GMT
Rayting za 05.02.2021 - Piątek
Тotal: 1. Kirmizi Oda (23 odcinek) - 8.71%⬆ (+0.89) 2. Arka Sokaklar (576 odcinek) - 8.38%⬇ (-0.79) 6. Ramo (31 odcinek) - 6.29%⬆ (+0.01) 12. Son Yaz (6 odcinek) - 4.05%⬇ (-0.28) 14. Akinci (6 odcinek) - 3.67%⬆ (+0.07) 16. Seni Cok Bekledim (2 odcinek) - 3.47%⬆ (+0.02) 20. Payitaht: Abdülhamid (137 odcinek) - 2.82%⬆ (+0.33) 24. Emanet (110 odcinek) 2.54%⬇ (-0.04)
AB: 1. Kirmizi Oda - 11.36%⬆ (+1.33) 3. Son Yaz - 4.53%⬆ (+0.58) 4. Ramo - 3.62%⬇(-0.53) 5. Seni Cok Bekledim - 3.61%⬆ (+0.31) 6. Arka Sokaklar - 3.19%⬇ (-0.32) 8. Payitaht: Abdülhamid - 3.06%⬇(+0.40) 14. Akinci - 2.54%⬇ (-0.26) 37. Emanet - 1.08%⬇ (-0.61)
|
|
|
Post by julia on Feb 7, 2021 18:59:59 GMT
Odcinek 31.
Tytuł odcinka "Dług krwi". Bardzo smutny, porażający rozpaczą Ramazana i doskonały pod względem gry Murata Chyba nie widziałam serialu, w którym mężczyźnie dwukrotnie przyjdzie wylać tyle łez w jednym odcinku, wyrazić tyle emocji. I absolutnie nie należę do tych, którzy odmawiają prawa do łez mężczyźnie. Mężczyzna , który nie płacze jest - moim zdaniem - nieprawdziwy. I to, że nie płacze w dramatycznych okolicznościach, akurat mnie nie ujmuje. Nie mówię tu o typowym mazgajstwie... Byłam pod wrażeniem tego, jak Murat zagrał scenę dezorientacji w szpitalu, jego twarz, oczy , pustka w głowie na widok tej tragedii, głośne bicie serca, coś dojmującego I słyszany z oddali głos pielęgniarki :"Krew, potrzebna krew AB -" To dopiero przywraca mu trzeźwość myślenia i zdolność działania. Cevdet , którego mottem było :"Być sprawiedliwym zgodnie z prawem", nie żyje, gdyby nie on , prawdopodobnie ofiar byłoby więcej. Dzielnica pożegnała go kwiatami. Gizem zrozumiała, co zrobiła, do czego przyłożyła rękę, boi się, ale gdy Nehir po kilku dniach wręcza jej torbę pieniędzy, mówi, że to ją satysfakcjonuje. Mała Sebos od razu ją rozszyfrowała :"Ty nie lubisz Sibel" ..."Dlaczego"?..."Bo nie płakałaś". No cóż Gizem nie z tych, którzy za bardzo się litują, choć jak mówi jest to spowodowane przeżyciami z dzieciństwa. Życie Sibel wisi na włosku, jest kolejna reanimacja, szok pooperacyjny, krew się kończy... Ramo w jej poszukiwaniu wpada w kolejną, zastawioną przez Korkuta pułapkę... Wreszcie jest szansa...Nehir ma AB - Nic jednak nie ma za darmo ona w zamian żąda życia Ramazana: "Zgoda, ale daj mi 48 godzin na ułożenie spraw"..."Masz 24 godziny". Dobrze, że chociaż Mazhar udowodnił , że to Nadia zabiła jej matkę, bo inaczej nie oddałaby jej swojej krwi i nie uratowała życia. Scena z Sibel w ślubnej sukni, idącej pustą ulicą, która była wyczuwalnym zwiastunem nieszczęścia, miała swoją kontynuację w przedstawieniu śmierci klinicznej...Znów Sibel biegnie przez zasypany śniegiem las, szuka Ramo, potem idzie pustą ulicą, słyszy krakanie wron, szum wiatru, chwilami oślepia ją blask, wreszcie w małym basenie widzi lalkę, oraz dwa drewniane nagrobne słupki, połączone nicią Również brawa dla Esry za jej sugestywną grę Ona z Muratem są coraz bardziej ujmujący. Pasują do siebie Ramo z Nehir zdążyli Teraz pozostało mu znaleźć zleceniodawców zamachu ...
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2021 20:04:29 GMT
julia, współczuję, że go będziesz tutaj miała:
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 7, 2021 21:17:09 GMT
Zwiedza seriale widzę.
|
|
|
Post by julia on Feb 7, 2021 21:19:31 GMT
lucy , ojej , a co to, kto to Next, nie on jeden. Jest kilku etatowych prawników, lekarzy i policjantów , co film to oni są. A tego człowieka skąd znacie?
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2021 21:50:59 GMT
To jest Emre Kinay. Ten przemądrzały, który się czepia aktorów młodego pokolenia i im wytyka, że się nie rozwijają aktorko poprzez sztukę, bo nie chodzą do muzeów i po galeriach i nie czytają książek.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 7, 2021 22:01:49 GMT
Ja go kojarzę z Sevgili Geçmiş i tam nie zrobił na mnie dobrego wrażenia. Własnie w czasie jak ten serial kręcili to się w tym czasie czepiał aktorów.
|
|
|
Post by lucy on Feb 7, 2021 22:06:32 GMT
Oby przez niego reyting w Ramo nie ucierpiał.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 7, 2021 22:07:31 GMT
Czyżby drugi seczo.
|
|
|
Post by julia on Feb 8, 2021 11:51:50 GMT
Miejmy nadzieję, że ten aktor intelektualista nie będzie miał znaczącej roli i nie będzie zbyt często na wizji. Większość tureckich aktorów, to przyuczeni do zawodu, biorący lekcje gry aktorskiej. Z tego , co wiem , to aktorkami po szkole są Nurgul Yesilcay i Neslihan Atagul , Meryem Uzerli, Burcin Treizoglu, a z facetów to nawet nie wiem, chyba Kerem Bursin ma licencjat . Ci najbardziej znani i lubiani nie mają i wielu z nich ma techniczne wykształcenie. Cd.odcinka 31.Ramo zgodnie ze swoim honorem, choć z ciężkim sercem stawia się przed Nehir , daje jej do ręki pistolet i mówi :"Zrób to, strzelaj" Mówić i grozić jest łatwo, ale do tego, aby strzelić z zimną krwią, trzeba braku ludzkich odruchów. Ręka drży...Ramo wyjmuje broń z jej ręki :"Pamiętaj, ty nie jesteś zabójczynią, tylko córką zabójcy. Odejdź stąd i nie pozwól, aby nienawiść tobą zawładnęła." Do poważnego przeciwnika urasta Korkut, który do tej chwili czekał na okazję upominania się o miejsce przy stole. On nie ma sentymentów, uważa, że jest rozgrzeszony z ataku na dom weselny. To była zemsta za Vahapa. Ramo dowiedział się , że to on stoi za masakrą i zażądał zwołania zebrania, ale Korkut ma asa w rękawie. Wie, że Ramo zabił Tanera :"Tak, to ja zrobiłem, ale zemściłem się za śmierć ojca, a poza tym Ramo zabił Tanera" Szok, Mazhar wpadł we wściekłość, tak jak nienawidził szwagra Cihangira, to Taner był jego ulubionym siostrzeńcem; "Dlaczego to zrobiłeś"..."Bo chciał zabić Sibel i był takim samym psychopatą jak ojciec" Ostateczną decyzję musi podjąć Yildirim i choć Mazhar idzie do niego i żąda głowy Ramazana, słyszy :"Nie"! "Ramo i tak umrze, ale najpierw musi wykonać swoje zadanie, zaprowadzić porządek w Stambule. Już teraz pospolici przestępcy zaczynają się uspokajać, ma jeszcze trochę do zrobienia" Yildirim śledził to spotkanie i wiedział , co na nim zaszło - w misternie rzeźbionym zagłówku tronu jest wbudowana kamerka Decyzja Mazhara - kłótnia między Ramo i Korkutem zakończona, a :"Co będzie potem, zobaczymy potem", mówi Mazhar i ucisza Ramo słowami :"Jestem twoim panem, a ty moim sługą". Ramo kolejny raz został postawiony na kolana, on przecież uważa, że nie jest niczyim sługą, ale pomylił się. To, że dokonał zemsty za śmierć swojego ojca niczego dobrego, prócz samych nieszczęść , nie przyniosło, naruszył prawa mafii , a ona nie wybacza Końcówka odcinka tragiczna . Wybuch w sali, w której leży Sibel, nic nie zostało , poza pierścionkiem. Ramo jest oszalały z bólu Gdy Sibel uratowano, mówił jej :"Jesteś moim sercem, moim oddechem, nie potrafię bez ciebie żyć", teraz leży na grobie ukochanej : "Byłaś moim wszystkim, jak mam żyć bez ciebie, nie potrafię" Grób Sibel jest obok grobu Fidan. Zniknięcie Sibel było ukartowane, tylko przez kogo? Mazhar? Pierwsze skojarzenie. Korkut i Boran - drugie. Zastanawiająca jest scena w gabinecie Korkuta, do którego przychodzi Boran i proponuje współpracę, mówi też że ma plan....jaki? . W firmie zjawia się też Fiko, ale Boran woli, aby on ich razem nie widział, bo jest plotkarzem i pójdzie z tym do Mazhara . Korkut wychodzi z gabinetu... Oni obydwaj , a zwłaszcza Korkut chcą się pozbyć Ramo, nie czekając na pozwolenie Yildirima, a że go zabić nie mogą, to nakazują go "śmiercią" Sibel. Dość łatwo się było domyślić , że coś się wydarzy, gdy do sali wszedł mężczyzna z zasłoniętym prześcieradłami wózkiem inwalidzkim i wyjął malutką butlę z tlenem, do której przymocował zapalnik. Pielęgniarka uśpiła Sibel. Położono na łóżku zwłoki, a ją uśpioną wywieziono. To, co mam do zarzucenia realizatorom, to fakt totalnego zniszczenia tylko jednej sali. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że w salach obok też powinny przynajmniej z impetem otworzyć się - o ile nie wylecieć- drzwi
|
|
|
Post by lucy on Feb 9, 2021 10:45:17 GMT
Emre Kinay w Ramo.
|
|
|
Post by julia on Feb 9, 2021 10:55:47 GMT
Nowy już widoczny w zwiastunie I dostał od razu miejsce przy stole Mazhara , nie wygląda na przyjaciela Ramazana A sam Ramo nadal w rozpaczy, zrezygnowany, ma przewidzenia... Nie znam człowieka, robi wrażenie bufona ale być może gdy on kręcił wspomniany serial , młoda obsada wykazała się podstawową niewiedzą, a w jednym się z nim zgadzam. Aktor musi się rozwijać także poprzez nieustanne obcowanie z kultura wysoką, aby jeszcze bardziej wzbogacać i uwrażliwiać swoje wnętrze. Co innego, gdy ktoś uważa się za mądrzejszego i bez przerwy kogoś poucza, jeśli on jest taki, to nie dziwię się, że ma nieciekawą opinię. Widzowie i dziennikarze są pełni uznania dla gry Murata
|
|
|
Post by lucy on Feb 11, 2021 10:41:12 GMT
Serial został sprzedany do Iraku (UTV).
|
|
|
Post by julia on Feb 11, 2021 21:01:02 GMT
lucy, początek zrobiony, a kiedy trafi do ...Polski
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 11, 2021 21:15:34 GMT
Pewnie nigdy.
|
|
|
Post by julia on Feb 11, 2021 22:12:43 GMT
Next, wiadomo Nasi kupcy wybierają ostatnio raczej poślednie seriale i gdyby co, to może w porywach szczodrości kupią "Sefirin Kizi"
|
|
|
Post by lucy on Feb 12, 2021 11:34:11 GMT
lucy, początek zrobiony, a kiedy trafi do ...Polski julia, naprawdę uważasz, ze Ramo się powinien u nas pojawić i że jego fabuła to coś odpowiedniego na tureckie pasmo w naszej tv? Bo wg mnie prawie każdy inny serial byłby lepszym wyborem.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 13, 2021 9:12:26 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Feb 13, 2021 15:17:18 GMT
#ErdalHanedor dołączy do obsady serialu #Ramo, który ożywi swoją postać „Hamza”
|
|
|
Post by lucy on Feb 17, 2021 10:18:23 GMT
Burak Demir też dołącza do obsady.
|
|
|
Post by julia on Feb 19, 2021 17:55:56 GMT
naprawdę uważasz, ze Ramo się powinien u nas pojawić i że jego fabuła to coś odpowiedniego na tureckie pasmo w naszej tv? Bo wg mnie prawie każdy inny serial byłby lepszym wyborem lucy,nie wiem czy miałby szansę przetrwania przy naszych widzach Odcinek 32.Ramo szaleje z rozpaczy, nie dopuszcza do siebie myśli o śmierci Sibel, jest jak obłąkany, żąda testu DNA, nie wierzy, że okazane zwłoki, to ona. Tymczasem Sibel jest w domu Mazhara pod kluczem, nikt o niej nie wie. Zastanawiałam się czy to dzieło rąk Mazhara czy też może Korkuta i Borana, ale okazało się , że samego porwania dokonał Serif, osoba ważniejsza od Mazhara. Niesympatyczny typ, ważniak, taki, jak na zdjęciu (Emre Kinay), on w pewnym momencie chwyta Mazhara za gardło , a i nie pała sympatią do Ramazana ani on do niego po wspólnym pobycie w areszcie. Potem testuje Ramo na złomowisku. Sceny trzymające w napięciu, gdy nad wrakiem , w którym jest uwięziony , zawisło auto i powolutku , powolutku odczepia się od kleszczy i....trach...to były ostatnie sekundy na ratunek od zmiażdżenia, offf! A za co Ramo tam się znalazł? Pobił pielęgniarza, potem też go dopadł, ale gdy już miał od niego wydusić zleceniodawców, ten , uciekając, wpadł pod samochód... Sibel stara się jakoś uwolnić przy pomocy Cicek, córki Gulber - partnerki Mazhara, który uwił sobie gniazdko na odludziu i chce, aby Nehir do nich dołączyła. Ona jednak nie ma zamiaru, ostentacyjnie opuszcza dom wujka i dalej steruje Gizem. Mała jest zabawna Najpierw szeptem wyjawia Sibel tajemnicę :"Wiesz kim on jest ? To mafioso" Potem rozprawia z Mazharem, gdy Nehir dumna i blada odjeżdża:"Takie życie Mazhar, my mamy źle, bo ty jesteś brzydki, a ja gruba" - "Nie szkodzi, ale za to ja jestem charyzmatyczny, a ty sympatyczna. Chodź, obejrzymy horror, dopóki mama nie zobaczy" Na celowniku Dogana znalazła się Gizem. Wyśledził, że spotyka się z Nehir, ale w domu nikt nie wierzy w jej układy z córką Cihangira, tym bardziej, ze Gizem jest cwana i na poczekaniu wymyśliła historyjkę o szantażu Nehir i groźbach, no i przy okazji Doganowi wypomniano sytuacje sprzed lat (Adana, układanie się z Sulejmanem). W końcu Ramo jedzie do Mazhara, gdzie Serif pochwyconą podczas ucieczki Sibel, skrępował i ma ją nakazać śmiercią Ramo...snajper ma już go na celowniku...
|
|
|
Post by julia on Feb 19, 2021 21:05:06 GMT
Powiem Wam, że zmiana postaci ze świata przestępczego zmienia się w odcinku, jak w kalejdoskopie, no ale w tej branży rotacja , to rzecz naturalna
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 19, 2021 21:30:52 GMT
julia taka branża. Tam jest co chwile przypływ młodej krwi.
|
|
|
Post by Matthias on Feb 20, 2021 12:28:36 GMT
|
|
|
Post by lucy on Feb 21, 2021 18:35:38 GMT
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Feb 21, 2021 20:57:49 GMT
Pójdzie dziewczyna w świat i tyle ją zobaczymy.
|
|
|
Post by julia on Feb 21, 2021 21:01:01 GMT
Wszystko wskazuje na to, że Esra weźmie udział w hollywoodskim projekcie u boku Orlando Blooma. I wcale bym się nie zdziwiła Odcinek 33. , jak dla mnie super. Nawet i rating podskoczył To, że ciągle dochodzą nowi, wcale , a wcale mnie nie dziwi, skoro Ramo dociera do kolejnych i kolejnych rekinów świata przestępczego, którzy wiedzą o nim i chcą ukrócić jego działania. Jest fajna, bo zimowa sceneria, to podnosi wizualne odczucia, są ciekawe sceny, nie ma wybuchów, i pożarów, nie ma masakry, ale sceny warte obejrzenia o czym napiszę szerzej już wkrótce
|
|
|
Post by julia on Feb 22, 2021 22:23:53 GMT
Odcinek 33.Cała zagrywka przed domem Mazhara była na pokaz o czym dowiadujemy się z retrospekcji. Ramo po uratowaniu swojego życia na złomowisku, został pozostawiony sam sobie i zamierza przy pomocy Hasmeta zebrać ludzi, aby rozprawić się z Mazharem, ale...odsłuchuje wiadomość :"Ramo kochany, ja żyję, nie umarłam i jestem w domu Mazhara" . Szok, niedowierzanie, łzy szczęścia , odsłuchiwanie raz po raz nagrania...świetnie zagrana scena przez Murata Bardzo romantyczna i pełna bliskości , choć na odległość jest scena, gdy Ramo z oddali obserwuje Sibel , a potem i ona za sprawą życzeń radiowych (wszystko ułożone, na samochodzie antena) orientuje się , że wiadomość o tym , iż żyje dotarła do Ramo, patrzy w kierunku ledwie widocznego samochodu. Świetne w tej scenie są zdjęcia, obrazujące tę bliskość i uczucie. Nie ma rozliczania z Mazharem i nie ma wyroku wykonanego na Ramazanie na zlecenie Serifa. Zdziwienie, że Ramo się poddaje, ale my wiemy, że to tylko poza :"Robię to dla rodziny, która wiele przeze mnie przeżyła". Sherif poza zakazaną buzią ma też i wredny charakter. Pojawił się jako ni to partner, ni to przełożony Mazhara. jest przebiegły, umie wyciągać wnioski, węszy, pojawia się w dzielnicy i zagaduje Affet i Fatos... Dobrze, że pojawił się Ramo, który widział go na podglądzie w centrum dowodzenia. Nie bawi się w żadne sentymenty, sam robi rozpoznanie, aby potem opracować plan pozbywania się niewygodnych mu ludzi. Do gry wkraczają też w odcinku i inni, nowi, jest ich całkiem sporo. Poznajemy wreszcie prawdziwego Yildirima, faceta o niskim władczym głosie i z tą widoczną laską. Do gry wchodzi także Cemil z bratem Metinem, zarządzający handlem na Morzu Marmara. Wszyscy chcą ukrócić zapędy Ramazana. Ramo zorientował się , że wszystkie spotkania przy stole są znane naczelnemu od A do Z, zauważył kamerkę wmontowaną w rzeźbione oparcie tronu. Zamiast krzesła , Mazhar kazał dostawić dla Ramo taboret ( oznaka gorszego traktowania), ale Ramo jak zwykle nie zgina karku, tylko opuszcza towarzystwo i szuka Yildirima. Jest na tyle zuchwały, że domaga się fotela króla Stambułu, ale ten najważniejszy nakazuje mu współpracę z Mazharem. Persona wzbudzająca dreszcze z obrzydzenia Scena, w której z lubością kroi kawał mięcha i taksuje dziewczyny które mu przyprowadzono, wzbudzają odruchy wymiotne. Pan rządzący Stambułem, któremu wszyscy kłaniają się w pas i wszyscy obawiają się jego niełaski jest starym satyrem, zabawiającym się z młodymi dziewczynami. Na początku oznajmia im, że będą mieszkać w willi przez rok, nigdzie nie wyjdą i nikt nie będzie wiedział o ich pobycie. Przez moment zastanawiałam się czy w grę nie chodzi też dostarczanie rozrywki innym klientom poza nim samym Ramo wie, że musi wyeliminować z gry Yildirima, który nakazał porwać Sibel , umieścił ją w domu Mazhara, aby trzymać w szachu Ramazana. Jest to bardzo trudne, gdyż wiadomo, że taką personę chroni się w nadzwyczajny sposób. Jest jeden sposób, aby uwolnić Sibel, zmusić dziada do tego, aby nakazał ją wypuścić. Po odpowiednim przygotowaniu gruntu przez Hasmeta, Arapa i Cabbara- mistrza kamuflażu , Ramo i Dogu wchodzą do uśpionego domu Yildirima, zdziwieni, że nigdzie nie ma kamer. Gdy przekraczają próg domu , widzą, że Yildirim ma inne zabezpieczenie dzięki, któremu może spać spokojnie - laser Wiązki laserowe krzyżują się w najrozmaitszy sposób, ich przejście udawało się Bondowi;) , a skoro jemu , to dlaczego nie im? I to jest kolejna świetna , trzymająca w napięciu scena. Nasi bohaterowie wykonują coś w rodzaju zeybeka do odpowiedniej muzyki, a koniec przejścia pod , między i ponad, krzyżującymi się promieniami kończą , tak jak się kończy ten taniec : dotknięcie podłogi, przyłożenie dłoni do serca, ust i czoła. Byłam pełna podziwu dla gibkości oraz synchronizacji ruchów Mustafy i Murata W taki sposób dostali się do sypialni wszechwładnego wodza. Dogu zmusił go do połknięcia jakichś leków, Ramo do tego, aby zadzwonił do Mazhara z poleceniem wypuszczenia Sibel, a potem...no cóż trzeba było dziada unieszkodliwić poduszką... Innej drogi nie było. Wyszli , jak przyszli, a śmierć Yildirima wyglądała na naturalną. W ten sposób Sibel odzyskała wolność. O przyjeździe do Stambułu kolejnych rekinów mafii , czyli Cemila dowiedział się Ramo od Fiko, który potem omal nie zginął ze swoją dziewczyną , gdyż brat Cemila Metin domyślił się, że to może być jego robota i "ozdobił" ich ładunkami wybuchowymi i wystarczyło, aby nacisnął na guzik.... Wcześniej Ramo przy pomocy zabawiania się w rosyjską ruletkę tak skołował Cemila, że tamten zgodził się iść z nim na układ. Nie bardzo udaje się rządzenie Nehir, mało tego Gizem (dostała wisiorek "po siostrze" z wmontowanym nadajnikeim) jest tym razem śledzona przez Dogana i Hasana i wychodzi szydło z worka - siostrzyczka jest sprzedajna i współpracuje z Nehir. pada też informacja o tym, że Sibel jest w domu jej wuja. Dogan z Hasanem jadą ją odbić i tu następuje nieoczekiwana scena - Gulber staje oko w oko z Hasanem...szok...a jeszcze tym większy , gdy do matki podbiega Cicek , oj Hasan, Hasan....
|
|