|
SKAM
Jan 8, 2022 11:58:27 GMT
Post by Atahan on Jan 8, 2022 11:58:27 GMT
Swoją drogą w tym temacie SKAMu poruszyliśmy już prawie każdy możliwy temat. To tylko dlatego, że SKAM porusza wiele tematów. A co do tego TV Time to powinnaś dostać powiadomienie, ale serio coś z tą apką nie tak było. U mnie jesteś wśród osób, które obserwuję, a dzisiaj naprawił mi się licznik, bo do wczoraj było 0 dni i 0 odcinków obejrzanych. Masz na myśli tą scenkę? www.youtube.com/watch?v=k1QeX7uHkKI Scenkę... to jest jakieś rozdanie nagród i mi się to już kiedyś na tiktoku pokazało. Nie wiedziałem, że oni w ogóle ze sobą mieszkali. Zresztą ich wątek w SKAM to 2016-2017, a mnie ten serial zainteresował w to lato, bo po "Young Royals" zasypało mi Tiktoka Isakiem i Evenem. Autentycznie przestałem wchodzić na tą aplikację wtedy, bo jedyne, co miałem to Evak i Wilmon. Mi się zawsze wydawało, że ich łączy tylko przyjaźń, a ten pocałunek na tych Awardach to tylko takie zgrywanie przed kamerami. Bo Omar i Edvin robili coś takiego samego, dalej zresztą robią jak się spotykają. Aktor grający Isaka nie ma Instagrama, ale Even, czyli Henrik Holm już ma i z czasu gdy nagrywali "SKAM" ma sporo fotek z Tariej (może się jakoś nauczymy ich prawdziwych imion), więc chyba jakby było jakieś spięcie między nimi to już by to pousuwał. Nadawałbym się na tego, co w "Dzień dobry TVN" przychodzi i opowiada o życiu celebrytów
|
|
|
SKAM
Jan 8, 2022 20:16:34 GMT
Post by Alex on Jan 8, 2022 20:16:34 GMT
A co do tego TV Time to powinnaś dostać powiadomienie, ale serio coś z tą apką nie tak było. U mnie jesteś wśród osób, które obserwuję, a dzisiaj naprawił mi się licznik, bo do wczoraj było 0 dni i 0 odcinków obejrzanych. Dobra, naprawiło się, chociaż czasu i odcinków dalej mi nie pokazuje. Znalazłam u ciebie sporo interesujących filmów. Ja już połowy, które oglądałam nie pamiętam. Przed chwilą szukałam tytułu i moich skrótów myślowych nawet Google nie ogarnia. Ale ostatecznie znalazłam, "W pułapce miłości". "Free fall" też oglądałam. Niemcy bardzo dziwnie rozumieją słowo "biegać"... Podobno chyba nawet druga część miała być tego filmu, ale jeszcze nigdzie nie widziałam. Może jednak nie powstała. "Just friends" mam na liście na kiedyś. "Holding the man" mi się nie podobało, wolałabym obejrześ drugi raz "Tamte dni...". Ale żebyś "Me before you" miał na liście "nieobejrzane"? Nie mów mi, że tego nie widziałeś? Albo powiedz, że chociaż "Pamiętnik" oglądałeś? A z seriali to przypomniałeś mi, że "Eyewitness" kiedyś zaczęłam oglądać i w sumie można by to dokończyć. No i "Fiertés" mi się podoba. Masz na myśli tą scenkę? www.youtube.com/watch?v=k1QeX7uHkKI Scenkę... to jest jakieś rozdanie nagród i mi się to już kiedyś na tiktoku pokazało. Nie wiedziałem, że oni w ogóle ze sobą mieszkali. Tak, o ten filmik chodziło. Też się trochę zdziwiłam, jak przeczytałam o tym wspólnym mieszkaniu, a tam to się jeszcze takie teorie posypały, że Kurczę, tak sobie myślę... Człowiekowi czasem głupio serial komentować nawet wśród znajomych, a tu ludzie wypisują w internecie takie rzeczy o aktorach/piosenkarzach/sportowcach, że nawet mi głupio, jak to czytam. Nadawałbym się na tego, co w "Dzień dobry TVN" przychodzi i opowiada o życiu celebrytów Tam to już wyższy level stalkingu. Ostatnio mówili, ile Lewandowska za dobę w hotelu na Malediwach płaci.
|
|
|
SKAM
Jan 8, 2022 23:46:16 GMT
Post by Atahan on Jan 8, 2022 23:46:16 GMT
Pewnie ci się wyświetli dopiero za kilka dni na tym TV Time. Do wczoraj sam miałem zera. Nam się sporo tych filmów powtarza, widać że wiemy, co dobre. Chociaż o części filmów ciężko powiedzieć, żeby były dobre. "Me before you" mam na liście odkąd się pojawił na Netflixie, czyli już z pół roku i ciągle nie potrafiłem się zabrać, a o "Pamiętniku" nawet nie słyszałem nigdy. Wyskoczył mi film z 2004 roku, ale nie mam pojęcia czy to to. "Fiertes" to tylko 3 odcinki, ale też na Tiktoku mi się spodobało więc dodałem. Też się trochę zdziwiłam, jak przeczytałam o tym wspólnym mieszkaniu, a tam to się jeszcze takie teorie posypały A kto wie, może mieszkali razem. Za dawno temu to było, a wtedy Instagram jeszcze nie był tak na topie. Jak się przejrzy konta aktorów to tak 2019 zaczyna się mocniejsze postowanie. 2017 mało, a jak się u kogoś znajdzie zdjęcia chociażby z 2015 to zabytek. Zresztą aktor grający Isaka nawet Instagrama nie ma, stalking w tym przypadku byłby już trudniejszy. A propo Tarjeia/Isaka, to on zagrał w jakimś thrillerze erotycznym "Zakazana miłość". Mam to w planach żeby zobaczyć czy będzie w nim coś z Isaka czy już zupełnie inna persona. Dzisiaj na Tiktoku natknąłem się na ukraińską wersję SKAM i musiała wystartować niedawno, bo jest mało odcinków i są wrzucane na bieżąco. Ale tam już chyba musieli całkiem coś pozmieniać, bo włączyłem pierwszy lepszy odcinek (czyt. chyba 8) i jakiś chłopak z poobijaną twarzą golił sobie głowę. Wiesz taki a'la glow up dziewczyny z załamką zawsze szarpią końcówki nożyczkami, a chłopaki maszynką na zero. vm.tiktok.com/ZM8otG83X/Chyba, że tylko ktoś wstawił #skam w podpisy, a to nie jest żadna adaptacja. Chociaż podobne jest, bo też każda scena zaczyna się od godziny Dobra, teraz włączyłem 1. odcinek i przeczytałem, że to fabuła oryginalna. Czyli jednak Ukraina nie ma swojego SKAM. Ale ten odcinek ma polskie napisy na YouTubie. Chociaż jak tak zerkam to serial ma chyba mieć taki sam przekaz, co SKAM www.youtube.com/watch?v=heROguPSIGo
|
|
|
SKAM
Jan 9, 2022 15:53:25 GMT
Post by Alex on Jan 9, 2022 15:53:25 GMT
"Me before you" mam na liście odkąd się pojawił na Netflixie, czyli już z pół roku i ciągle nie potrafiłem się zabrać, a o "Pamiętniku" nawet nie słyszałem nigdy. Wyskoczył mi film z 2004 roku, ale nie mam pojęcia czy to to. Boże drogi, ty widzisz i nie grzmisz. Jak to nie słyszałeś o "Pamiętniku"? Toż to klasyk klasyków. To tak jakbyś powiedział, że nigdy nie słyszałeś o "Romeo i Julii". Nie no, to musisz zdecydowanie nadrobić. Najpierw "Pamiętnik", potem "Me before you". A zakończyć możesz "Dla ciebie wszystko". "Fiertes" to tylko 3 odcinki, ale też na Tiktoku mi się spodobało więc dodałem. Tak na szybko spojrzałam w internecie, ale chyba nie ma go na żadnej platformie. Na razie i tak muszę skończyć Merlí. Dzisiaj na Tiktoku natknąłem się na ukraińską wersję SKAM i musiała wystartować niedawno, bo jest mało odcinków i są wrzucane na bieżąco. Oo, właśnie przypomniałeś mi, że kiedyś oglądałam ukraińskie "Pierwsze jaskółki". Ale widzę, że już nawet w pierwszym sezonie usunęli na yt napisy, więc nic z tego. Swoją drogą to nie myślałam, że Ukraina mogłaby zrobić serial, w którym główną postacią jest gej i ogólnie o problemach wśród młodzieży. Wychodzi na to, że to jak zwykle my jesteśmy w tyle. Chociaż kuzynka mi ostatnio mówiła, że rosyjski lektor nie tłumaczy scen "Chirurgów" z parą homoseksualną. Trzeba było od razu je powycinać. Ale tam już chyba musieli całkiem coś pozmieniać, bo włączyłem pierwszy lepszy odcinek (czyt. chyba 8) i jakiś chłopak z poobijaną twarzą golił sobie głowę. Wiesz taki a'la glow up dziewczyny z załamką zawsze szarpią końcówki nożyczkami, a chłopaki maszynką na zero. To już poważna sprawa. Kiedyś zrobiłam coś podobnego i przez miesiąc przeżywałam. To nawet nie była załamka tylko po prostu głupi pomysł. Teraz mi się śmiać z tego chce, bo aktualnie potrafię zmieniać fryzurę co kilka tygodni, ale wtedy był dramat.
|
|
|
SKAM
Jan 9, 2022 19:55:37 GMT
Post by Atahan on Jan 9, 2022 19:55:37 GMT
Nadrobię wszystko, spokojnie, przecież tak mało mam do obejrzenia. W najbliższej przyszłości... Może nawet w przyszłym tygodniu. Mnie kiedyś na TikToku mignął jakiś ukraiński serial z takim wątkiem, ale nie pamiętam tytułu. Tak czy siak robią więcej, niż w Polsce. Na Litwie też nakręcili jakiś film, a jedną z głównych ról dostał Yigit z "Yasak Elma", ale nie oglądałem, chociaż jest po polsku. A propo Tiktoka... takie coś mi dzisiaj wyskoczyło z Isakiem i Evenem. Nie wiem jak Tiktok to robi, ale zawsze jak coś zaczynam oglądać to oni cudotwórczo o tym wiedzą. Tylko czekać, aż mi coś z "Merli" wyskoczy, ale to już będzie przerażające. vm.tiktok.com/ZM8oosC9W/Na dniach obejrzę też IV sezon, bo z "Shadowhunters" zmierzam już ku końcowi. Dowiem się czy faktycznie jakieś kłótnie były i czy przetrwali.
|
|
|
SKAM
Jan 9, 2022 21:14:10 GMT
Post by Alex on Jan 9, 2022 21:14:10 GMT
Nadrobię wszystko, spokojnie, przecież tak mało mam do obejrzenia. Ja obejrzałam przed chwilą "After"... I jest to chyba najlepiej zareklamowany film w historii. Aż z ciekawości teraz zobaczyłam jego ocenę na imdb i szkoda, że nie zrobiłam tego wcześniej. Już bym miała 2 kolejne odcinki "Merli" obejrzane. Tak czy siak robią więcej, niż w Polsce. Na Litwie też nakręcili jakiś film, a jedną z głównych ról dostał Yigit z "Yasak Elma", ale nie oglądałem, chociaż jest po polsku. W Polsce by się przydał taki serial typu SKAM, Merli czy Elita (tylko w łagodniejszej wersji oczywiście). No ale jest "Szkoła" i "19+". Powinno wystarczyć. Ale widać, że zostaliśmy już skazani na porażkę, bo nawet platformy się za coś takiego nie zabierają. Tylko czekać, aż mi coś z "Merli" wyskoczy, ale to już będzie przerażające. Jeszcze nie wyskoczyło? Ja wystarczy, że wspomnę, że coś bym chciała kupić to za chwilę mam reklamy tego wszędzie, gdzie tylko możliwe. Ale spokojnie, włączysz pierwszy odcinek to się zacznie. Na dniach obejrzę też IV sezon, bo z "Shadowhunters" zmierzam już ku końcowi. Dowiem się czy faktycznie jakieś kłótnie były i czy przetrwali. Ja wrócę do tego chyba dopiero jak "Merli" skończę.
|
|
|
SKAM
Jan 12, 2022 21:21:36 GMT
Post by Atahan on Jan 12, 2022 21:21:36 GMT
Ja obejrzałam przed chwilą "After"... I jest to chyba najlepiej zareklamowany film w historii. Aż z ciekawości teraz zobaczyłam jego ocenę na imdb i szkoda, że nie zrobiłam tego wcześniej. 2. część jest lepsza pod względem wizualnym, ale fabularnie to taka sama bzdurka. Podobno książki są znacznie lepsze, ale tego nie potwierdzę, bo nie czytałem. I patrząc na ich grubość oraz moje zainteresowanie ich historią zapewne się to nie zmieni. ------- Mam za sobą 2 odcinki IV sezonu. Jak można przypuszczać, w większości jest poświęcony Sanie, ale na wstępie są tylko wstawki islamu. I z tego, co widzę to Sana jest jedyną silnie wierzącą muzułmanką, jej brat wcale nie zwraca uwagi na godziny modlitw na przykład. Ale już Julie zaczęła poruszać trochę temat kobiety w tej religii, chociaż my siedzimy dosyć długo w tureckich serialach i w zasadzie nie było to dla mnie żadną nowością. Noora w III sezonie wyjawiła, że wróciła do Oslo, bo William inaczej się zachowywał przy ojcu w Londynie. Okazuje się jednak, że to nie cała prawda, ale nie zdążyła wyznać tego Sanie. Oczywiście Eva już swoje komunikatory znalazła wcześniej i Chris jej powiedział, że William znalazł sobie nową dziewczynę w UK. W ogóle jak patrzę na Evę to widzę taką dziewczynę z liceum, która zawsze wszystko wie, co się dzieje. Zawsze ktoś jej coś powie, ktoś napisze, u kogoś usłyszy... bardzo znajome. Isak i Even mieli tylko dwie scenki, w których się całowali. Vilde mi się nie chce komentować. Po prostu to jest ten typ osoby, który mnie irytuje. Jutro obejrzę kolejne odcinki, a "Merli" w formie maratonu sobie zostawiam na weekendzik.
|
|
|
Post by Alex on Jan 16, 2022 22:14:31 GMT
2. część jest lepsza pod względem wizualnym, ale fabularnie to taka sama bzdurka. Nawet nie mam zamiaru na to patrzeć. Przysięgam, że już nigdy nie uwierzę ludziom i nie obejrzę nic, czym się zachwycają. Gorsze od tego było chyba jedynie "Życie którego nie było". Zresztą nie wiem, kto był odpowiedzialny za obsadę, ale ten aktor tak pasował na "bad boy'a", że za każdym razem jak się pojawiał to mi się śmiać chciało. Mam za sobą 2 odcinki IV sezonu. Jak można przypuszczać, w większości jest poświęcony Sanie, ale na wstępie są tylko wstawki islamu. I z tego, co widzę to Sana jest jedyną silnie wierzącą muzułmanką, jej brat wcale nie zwraca uwagi na godziny modlitw na przykład. Ale już Julie zaczęła poruszać trochę temat kobiety w tej religii, chociaż my siedzimy dosyć długo w tureckich serialach i w zasadzie nie było to dla mnie żadną nowością. Z 4 sezonu niemieckiej wersji to ja praktycznie nic nie wiem. Tylko początek trochę kojarzę, że ona poznała go w jakimś klubie chyba. Ale oglądałam to tylko wyłącznie dla wątków odpowiedników Noory i Williama, więc... Tam się ogólnie po 4 sezonie wymieniła praktycznie cała obsada, bo poprzedni skończyli szkołę i zaczęli studia/wyjechali itd. Noora w III sezonie wyjawiła, że wróciła do Oslo, bo William inaczej się zachowywał przy ojcu w Londynie. Okazuje się jednak, że to nie cała prawda, ale nie zdążyła wyznać tego Sanie. Oczywiście Eva już swoje komunikatory znalazła wcześniej i Chris jej powiedział, że William znalazł sobie nową dziewczynę w UK. No to już z dwojga złego wolę to zakończenie ich wątku w niemieckiej wersji. Ale bym się wkurzyła, gdyby zrobili to samo z Mią i Alexem. Ciekawe jak w innych wersjach. Wczoraj jak wyszukiwałam odcinek przez google to mi wyskoczyła włoska wersja. Muszę spojrzeć. Ale to po skończeniu norweskiej, bo naprawdę się nie wykopię z zaległości. No więc wróciłam wczoraj do oglądania, obejrzałam chyba 3 albo 4 odcinki. I nie spodziewałam się, że to tak szybko pójdzie. To znaczy na początku, po tym pocałunku na basenie. W belgijskiej jak się spotkali następnym razem odpowiednik Isaka powiedział, że nie jest gejem i ma się od niego trzymać z daleka. I tu się definitywnie skończyła moja przygoda z tamtą wersją, bo wkurzyła mnie ta scena. Chociaż troszkę się myliłam, bo jednak tutaj też nie poszło tak szybko. Ale najpierw są 3 rzeczy o których chciałam napisać, a później zapomnę, więc: 1. Wkurzyła mnie Vilde, kiedy Isak spytał ją o jej wiarę. Według mnie było to zwykłe pytanie, a ona od razu odebrała to jak atak. W ogóle denerwuje mnie ta postać za każdym razem jak się pojawia, tak jakby zawsze wiedziała wszystko najlepiej i była lepsza od innych. 2. Podobała mi się rozmowa Isaka z tym współlokatorem E(?), kiedy rozmawiali o tej paradzie równości itd, i później kiedy E mu delikatnie próbował powiedzieć, żeby raczej się nie łudził co do jego związku z Evenem. 3. No i trzecią już zapomniałam... Wracając do Isaka i Evena. Nie wiem jeszcze o co mu chodziło, ale sama miałam ochotę mu przywalić, jak I zobaczył go, całującego się na tej imprezie z Sonją. Potem jeszcze te karteczki...
3. Jednak mi się przypomniało. Miałam napisać chyba o tym, że przemyślenia Isaka na temat sensu świata, równoległych wszechświatach itd prawie idealnie oddają te moje. Niepokojące jedynie jest to, że ja mam tak zupełnie na trzeźwo. ...które były w sumie urocze, ale jak widziałam kolejne a jednocześnie zachowanie Evena to aż miałam ochotę krzyczeć do Isaka, żeby je wyrzucił. Ale mnie nie posłuchał i ostatecznie skończyli w łóżku. Nie żebym miała coś przeciwko , ale wolałabym, żeby najpierw porozmawiali. Swoją drogą genialne jest to zachowanie przyjaciół Isaka, szczególnie tego blondyna. Takie niby chce pomóc, ale nie wie jak się odezwać i czy w ogóle się odezwać. No... A potem wyskoczył z pytaniem o seks. Chyba tyle. Już mi dużo nie zostało, ale z racji tego, że mam jeszcze Hawaii, Friends i Merli to nie mam pojęcia, kiedy się za to zabiorę. Dlatego nie lubię oglądać kilku seriali naraz...
|
|
|
Post by Alex on Jan 18, 2022 15:54:29 GMT
Ona jednak nie ma na imię Vilde tylko Sana. I nadrobiła tym tekstem, że Bóg stworzył wszystkich równymi i nikt w imię Boga nie będzie nikogo prześladował/szykanował. Skończyłam sezon 3. I jest to chyba najlepsza historia jaką do tej pory widziałam.
|
|
|
SKAM
Jan 19, 2022 16:09:19 GMT
Post by Atahan on Jan 19, 2022 16:09:19 GMT
Właśnie miałem ci podpowiadać, że pomieszałaś Sanę i Vilde. W IV sezonie ma już trochę inne zachowanie. Eskild był serio fajną postacią, mogliby nakręcić jeszcze jeden sezon właśnie o nim. Dobrze, że nie robili sezonu o Vilde, bo to by była katorga.
Zostały mi 4 odcinki IV sezonu. Sana się rozkręca, odkąd się dowiedziała, że dziewczyny z Pepsi chcą ją wyrzucić z busa. Sama odeszła, a teraz chce się zemścić. Porobiła już zdjęcia rozmowy Sary i Isaka o tym, jak obgadywali Vilde, która jest tak wielką atencjuszką, że to aż boli. Ją by ktoś obraził, później się uśmiechnął, a ta jak mucha by leciała. Ma prawdziwe przyjaciółki: Noorę, Evę, Sanę, Chris, ale jej jest wiecznie mało. Chłopaka ma, a za innymi się ogląda... Myślałem, że po II sezonie zmieni swoje zachowanie, ale może dopiero Sana to teraz zmieni.
Isak i Even zamieszkali razem, ale nie ma między nimi kłótni, o których kiedyś czytałem. Są za to mega cute, jak Even szuka pracy, a Isak go musi wybłagać, żeby odebrał pranie z pralni. Generalnie przyjaciele Sany go pobili, chociaż nie pokazali tej sceny, a Isak powiedział Sanie, że nikt go nie pobił.
Noora się już dowiedziała, że William ma nową dziewczynę w Londynie, więc przelizała się w Yousufie, w którym buja się Sana. A Sana ma problem, o którym już wykrzyczała matce, bo nie zgadza się z wieloma rzeczami w religii. Uważa za seksistowskie fakt, że muzułmanim może poślubić niemuzułmankę, ale muzułmanka niemuzułmanina już nie. A Yousuf jest ateistą. Na szczęście Sana ma spore wsparcie u brata. Ciekawi mnie jak to pociągną dalej.
Też mam sporo tych seriali teraz zaczętych, więc powoli to wszystko pokończę jakoś. "SKAM" już kończę, "Bastion" obejrzałem 7 odcinków w 20 minut na Canal+ i mam serial odhaczony (beznadzieja i nuuuudne).
|
|
|
Post by Alex on Jan 20, 2022 21:47:15 GMT
Właśnie miałem ci podpowiadać, że pomieszałaś Sanę i Vilde. W IV sezonie ma już trochę inne zachowanie. Sana mi jakoś kompletnie nie pasuje do jej niemieckiego odpowiednika. Cały czas myślałam, że to jednak inna postać. Jej niemiecka wersja była zdecydowanie spokojniejsza i mniej zarozumiała. Nie wiem w sumie jak jest tutaj, ale po tych scenach z 3 sezonu (nawet jeśli potem napisałam, że u mnie zapunktowała) nie bardzo ją polubiłam. Isak i Even zamieszkali razem, ale nie ma między nimi kłótni, o których kiedyś czytałem. Są za to mega cute, jak Even szuka pracy, a Isak go musi wybłagać, żeby odebrał pranie z pralni. Muszę sobie przejrzeć ich sceny. W planach mam 2 i 3 sezon włoskiej wersji, bo gdzieś widziałam komentarz, że jest to najlepsza wersja historii Noory i Williama/Mii i Alexa. A 3 to wiadomo dlaczego.
|
|
|
SKAM
Jan 21, 2022 15:41:44 GMT
Post by Atahan on Jan 21, 2022 15:41:44 GMT
Oglądam teraz IV sezon i jej szorstkie zachowanie zostało wyjaśnione. Jeden wątek jest dla mnie nie do końca zrozumiały. Sara jechała po wszystkich "przyjaciółkach" na Messengerze itd. Kiedy Sana w przypływie złości zaczęła je udostępniać na fakeowym Instagramie nagle Sara dostała chwilowego załamania i nie wychodziła z domu, a wszystkie zaczęły jej współczuć. Autentycznie zaczęły jej współczuć i pocieszać za to, że ta jechała równo po wszystkich. Doprowadziło to do tego, że nawet Sana miała wyrzuty sumienia, gdy te zaczęły się mścić w ten sam sposób na Vilde. Ostatecznie przyjaciółki Sany jej wybaczyły i odwróciły się od busa Pepsi, ale jednak ich zachowanie było dziwne. To tak jakby ktoś mnie obrażał za plecami, ja bym się o tym dowiedział i zamiast się obrazić, to jeszcze bym temu komuś współczuł, że prywatne wiadomości wyciekły. Może ja mam po prostu jakieś inne spojrzenie na świat... Wątek Noory i Wiliama wraca w S04E08, więc może w norweskiej wersji się jeszcze zejdą. Wyjaśnił się także wątek z przeszłości Evena. Isak naprawdę nie został pobity przez muzułmańskich przyjaciół Sany za bycie gejem. On sam rzucił się na Mikaela z zazdrości, bo jak się okazuje Even się w Mikaelu kiedyś zabujał i się nawet całowali. A oni chcąc obronić kumpla po prostu mu oddali i dlatego Isakowi płynęła krew z nosa. Ale chyba też już wszystko uzgodnili z Evenem, bo na osiemnastce Evy rozmawiali ze sobą normalnie. I powolutku, z sezonu na sezon Isak staje się coraz bliższy Sanie. Zostały mi już 2 ostatnie odcinki, ale przedostatni trwa 50 minut, dlatego zostawiłem je na później. Serio, nie chce się rozstawać z tymi bohaterami.
edit
Skończyłem oglądanie serialu i po dłuższej chwili dałem 9 na Filmwebie. Miała być 8, ale Julie Andem przez te wszystkie 43 odcinki poruszyła tyle spraw, że ostatnia scena z przemową do Sany dała do myślenia, że ten serial to nie tylko kolejna młodzieżówka, ale serial z przesłaniem.
Noora z Williamem się zeszli i są razem. Eva zaczęła spotykać (a w zasadzie to nie) z Chrissem, który szybko odstawił ją dla Emmy, która przyszła na Eid z Jonasem. I po czterech sezonach wszystko wskazuje na to, że Eva z Jonasem do siebie wrócą. Mieli się pocałować, ale przeszkodziła im Vilde. Vilde, która jak się okazuje nie bez powodu jest taką atencjuszą poszukującą uwagi. Jej mama choruje na depresję, tak naprawdę w domu jest sama. Wszystko musi robić sama, nie ma się nawet do kogo odezwać, a bardzo potrzebuje matki. Even szykował niespodziankę dla Isaka chcąc mu się za wszystko odwdzięczyć. To było bardzo rozczulające jak pisał, że Isak przez 363 dni w roku jest dla niego zbyt dobry i bardzo wiele dla niego robi. Razem zamierzają udać się na wakacje. Yousuf obiecał Sanie, że oprowadzi ją kiedyś po Turcji, bo właśnie wyleciał tam na wakacje.
Jak w przypadku wielu seriali człowiek z odcinka na odcinek przewraca oczami w oczekiwaniu na ostatni odcinek tak tutaj, kiedy zaczęła się przemowa, którą wygłaszał Jonas, a na ekranie zaczęły pojawiać się szybkie scenki z poprzednich sezonów + scenki przedstawiające obecne problemy na świecie to ogarnęła mnie taka jakaś niewytłumaczalna pustka, że to już koniec. Bardzo dobrze, że odbił się tak dużym echem na świecie.
Za jakiś czas będę musiał kupić książki na empiku ze scenariuszami, których nie wykorzystano w serialu.
|
|
|
SKAM
Jan 21, 2022 21:32:19 GMT
Post by Alex on Jan 21, 2022 21:32:19 GMT
Noora z Williamem się zeszli i są razem. A jednak. Czyli to ja wybrałam złą wersję tej historii. Vilde, która jak się okazuje nie bez powodu jest taką atencjuszą poszukującą uwagi. Jej mama choruje na depresję, tak naprawdę w domu jest sama. Wszystko musi robić sama, nie ma się nawet do kogo odezwać, a bardzo potrzebuje matki. Tak myślałam, że pewnie na to też będzie jakieś wyjaśnienie. Tutaj raczej nie było przypadków i każde zachowanie bohatera miało swoją przyczynę. Ona skończyła z tym blondynem, przyjacielem Isaka z którym w finale 3 sezonu się przespała? Yousuf obiecał Sanie, że oprowadzi ją kiedyś po Turcji, bo właśnie wyleciał tam na wakacje. Wszędzie ta Turcja. Wszędzie.
|
|
|
SKAM
Jan 21, 2022 21:58:26 GMT
Alex likes this
Post by Atahan on Jan 21, 2022 21:58:26 GMT
Ona skończyła z tym blondynem, przyjacielem Isaka z którym w finale 3 sezonu się przespała? Tak, on miał chyba Magnus na imię. Ich związek trwał dalej. Mieli tylko jedną potyczkę po drodze. Kiedy wyszły na jaw prywatne wiadomości Sary to ta oskarżyła o wszystko Vilde i zaczęła rozpowiadać, że Vilde zdradzała Magnusa z którymś ze znajomych Sany, ale wyszło wszystko na jaw i są razem. A jednak. Czyli to ja wybrałam złą wersję tej historii. Haha i to wszystko dzięki Sanie, która włamała się na pocztę Noory i wysłała do Williama wiadomość "Jeśli mnie kochasz przyleć do Oslo.", ale w ostatnim odcinku było widać, że William dalej jest pod wpływem ojca, kiedy z nim smsował. To znaczy może nie bardzo, ale jednak w tej mimice coś takiego było. Aż chciałoby się włączyć V sezon i zobaczyć w jakim kierunku to wszystko pójdzie dalej.
|
|
|
SKAM
Feb 22, 2022 1:06:00 GMT
Post by Alex on Feb 22, 2022 1:06:00 GMT
Coś mnie ostatnio tchnęło i stwierdziłam, że obejrzałabym sobie drugi sezon SKAMu z odpowiednikiem historii Noory i Williama (dla mnie Mii i Alexa), a widziałam wcześniej kilka komentarzy, że włoska adaptacja jest najlepsza to włączyłam pierwszy odcinek drugiego sezonu SKAM Italia... I co się okazało? No, że włosi zamienili sobie sezon drugi z trzecim i dwójka to historia Isaka i Evena. Naprawdę? Więc chcąc - nie chcąc muszę najpierw obejrzeć tę historię. Miałam przyjść tutaj z komentarzem po całości, ale zanim skończę to zapomnę napisać o połowie rzeczy (teraz też pewnie o czymś zapomnę), które przychodziły mi do głowy podczas oglądania. Więc...
Isak - Martino Even - Niccolo Zacznijmy od tego jak się poznawali. Norwegia - zajęcia teatralne, Belgia - wspólny wyjazd, Włochy - spotkania na temat szkolnego (?) radia. Ogólnie aktorzy mi średnio odpowiadają. Martino przypomina mi momentami aktora z The good doctor i to nie jest zbyt dobre skojarzenie. Aktor od Niccola wydaje się trochę lepszy, ale... Może niekoniecznie do tej roli? Bywa trochę sztucznie i niezręcznie. Dialogi też mogłyby być lepiej napisane, choć nie wiem na ile to może być kwestia tłumaczenia. Ale pomijając to wszystko i przechodząc do fabuły to nie ma tu jakoś dużo zmian w porównaniu z wersją norweską, jeśli już są to zazwyczaj niewielkie i niewnoszące nie wiadomo jak wiele do historii. Jednak większość mi się raczej podoba. Po pierwsze - istnieje tutaj fizycznie matka Martino. Nawet z nią mieszka i to jak najbardziej na plus, bo dla mnie trochę bardziej realne jak na to, że bohaterowie nadal są w liceum. Wydaję mi się, że raczej niewiele nastolatków decyduje się wtedy na wynajmowanie mieszkania z przyjaciółmi. Ale pomijając... Zachowanie Martino mi się już nie do końca podoba. W dużej mierze chodzi mi o słowa do Niccolo w łazience (w norweskiej wersji mnie to w żaden sposób nie ruszyło, może właśnie dlatego, że nigdy jej nie pokazali...), że lepiej takich ludzi od siebie odsuwać, bo doprowadzą cię do takiego samego stanu. No i jakby rozumiem, że czasem trzeba być egoistą i myśleć o sobie i swoim zdrowiu psychicznym, ale po scenach z matką Martino widać, że ona kocha syna i chciałaby się zająć nim tak jak należy, ale najpierw sama potrzebuje pomocy... Wiadomo, że z reguły do obowiązków nastolatka nie powinno należeć zajmowanie się matką z depresją i szukanie dla niej pomocy, ale takie zostawienie jej kompletnie samej... No nie. To już nie jest zdrowy egoizm. Przynajmniej dla mnie. Zdecydowanie bliżej mi do postawy Felixa z Love, Victor. Jestem ciekawa jak ten wątek zakończą... Jeśli zakończą, bo w oryginale się nie wyrobili, przynajmniej w trzecim sezonie.
Po drugie... Nie istnieje tutaj aż tak bardzo temat wiary. Martino nie dostaje żadnych wiadomości z cytatami z biblii i w ogóle jego matka nie wygląda na zbytnio wierzącą. Niccolo jedynie w wiadomości SMS wspomniał coś, że nie może się z nim spotkać, bo idzie do kościoła, ale nic poza tym. Jednak rozmowa z Saną mi się zdecydowanie tutaj podobała najbardziej. Może nadal wydaję mi się, że odrobinę za ostro zareagowała na pierwszy rzut, od razu po tym jak usłyszała pytanie, ale podobało mi się, że później na spokojnie do tego podeszła. Bez żadnego atakowania, wywyższania się i arogancji, bo tak właśnie odbierałam te postaci w wersji norweskiej i belgijskiej. Muszę spojrzeć na tę rozmowę w wersji niemieckiej, bo tam bardzo lubiłam odpowiednik Sany i jestem ciekawa, jak ta rozmowa wyglądała. Po trzecie. Rozmowa Martino z niepamiętamimienia o paradach równości, flagach, pride i tak dalej, która była odpowiednikiem rozmowy Isaka z tym jego współlokatorem-gejem była tutaj dla mnie wciśnięta totalnie na siłę, ale słowa niepamiętamimienia jakoś bardziej do mnie przemówiły niż te jego norweskiego oryginału. Jakby... Nie pojmuję, jak ktoś może zapytać po co komu marsze równości? po co wykrzykiwać na głos z kim chcesz sypiać? (Martino ujął to trochę inaczej, ale cóż...). Myślałam, że to logiczne. Ale to już temat na dłuższą wypowiedź, a aktualnie mi się nie chce. Późno już. Po czwarte. Nie wiem, kogo odpowiednikiem jest Giovanni (?), ale podoba mi się ta postać. Nie przypominam sobie, żeby w norweskiej wersji któryś z kumpli Isaka sam z siebie zauważył, że coś się z nim dzieje. Przynajmniej nic poza zwykłym co jest? albo coś się stało? rzuconymi mimochodem i właściwie na tym się kończyło, dopóki Isak sam nie zdecydował się powiedzieć jednemu z nich o tym, że jest gejem i o Evenie. A Giovanni właściwie od początku widzi, że coś jest z Martino nie tak i może na razie nie robi nic poza obserwowaniem i czekaniem na rozwój wydarzeń, ale zdaje sobie z tego sprawę i ciekawa jestem, co z tego wyjdzie. W końcówce piątego odcinka oberwał (właściwie nie jestem pewna czy to Giovanni oberwał, bo stale go mylę z tym drugim kumplem... podobni są ) od Martino po imprezie, na której okazało się, że Niccolo wrócił do Maddaleny. Więc mam nadzieję, że to ten czas, kiedy Giovanni przestanie jedynie obserwować i zdecyduje się pogadać z Martino. Ale zobaczymy co z tego faktycznie wyjdzie, bo moje serialowe życzenia rzadko kiedy się spełniają. No i po piąte. Hot scena na imprezie była zdecydowanie najlepsza z tych trzech wersji. Wbrew pozorom chyba ta oryginalna, czyli norweska była najsłabsza... Albo tak mi się jedynie wydaję i to przez element zaskoczenia, bo oglądając wersję belgijską kompletnie się czegoś takiego nie spodziewałam i byłam nieźle zdziwiona. Scena basenowa chyba też była lepsza, ale tutaj jestem bardziej rozdarta, bo szczerze mówiąc wszystkie jej wersje mi się podobały. Tylko we Włoszech zamienili dziecko, które zmusiło ich do ucieczki na ochroniarza. Sceny z równoległymi światami raczej nie da się przebić i tak się nie stało, bo M i N rozmawiali o jakiejś apokalipsie i innych dziwnych rzeczach... No i teraz jestem ciekawa, co nam dają w zamian za rysunki, które Even zostawiał Isakowi, bo tamten pomysł był świetny. To chyba tyle. Znowu się rozpisałam.
|
|
|
SKAM
Feb 22, 2022 18:54:52 GMT
Post by Atahan on Feb 22, 2022 18:54:52 GMT
Ale to już temat na dłuższą wypowiedź, a aktualnie mi się nie chce. KOCHAM x3 Wiedziałem właśnie, że któraś wersja ma poprzestawiane sezony, ale nie pamiętałem czy to we Francja/Belgia czy we Włoszech. Ale wiesz, to się nazywa przeznaczenie. Gwiazdy wiedzą czego szukasz i ci to dają. Chociaż akurat szukałaś wyjątkowo nie typowego dla ciebie shipu. Z tego, co czytam u ciebie to Włosi chyba pozamieniali matki bohaterów, bo w oryginale to matka Vilde miała depresję i ona się nią zajmowała o czym nikomu nie powiedziała, dopiero w finałowych odcinkach Chris jej powiedziała, że jeśli chce z nią o czymś pogadać to jest jej przyjaciółką i zawsze ją wysłucha. A Chris też to zrobiła po wcześniejszej rozmowie z pedagog-pielęgniarką szkolną, która o dziwo w norweskiej szkole jest chyba cały czas, a nie gościnnie jak w Polsce. Niepamiętamimienia (zacząłem to od dzisiaj stosować, bo w "Hotelu Paradise" nie pamiętam jeszcze wszystkich imion ) w oryginale miał na imię Eskild i niestety pamiętam tą rozmowę. Generalnie początkowa postawa Isaka, czyli wyparcie i nieprzyznawanie się przed samym sobą do orientacji potrafiła frustrować. Właśnie to jak wypytywał Eskilda czy scena, gdzie chłopaki poszli popatrzeć na dziewczyny w balecie i szły komentarze (że tak to nazwę...) w stronę nauczyciela, a kumple mu rzucili, że jest homofobem. Po czym przyszedł Even i oddał mu zgubioną czapkę. Epickie. Ale jednak dobrze, że Julie Andem przedstawiła też taki wątek, chociaż jak się słuchało wtedy Isaka to się chciało zaliczyć facepalm. A jeszcze co do wynajmowania mieszkań w Norwegii. Wytłumaczyłem to sobie faktem, że Norwegia jest najbogatszym, czy tam jednym z najbogatszych państw na świecie i dlatego rodzice opłacają im mieszkania. W ostatnim odcinku IV sezonu była nawet rozmowa między Isakiem i Evenem, że Isak dostał od ojca pieniądze na wakacje i mogą już zacząć myśleć gdzie polecą. Jeśli dobrze pamiętam. Yousuf z kumplami poleciał sobie do Turcji. W III sezonie Even miał też ot tak pieniądze, żeby wynająć hotel dla siebie i Isaka, w którym działy się RZECZY. W IV sezonie Even już był po szkole, więc on szukał pracy, czy tam pracował - mało ich było. William rozwozi się wypasioną furą, Noora chyba też nie może na nic narzekać skoro ot tak przyleciała sobie z Londynu bez większego problemu i mogła wynajmować mieszkanie z Eskildem i tą ich współlokatorką Niepamiętamimienia. Chris pożyczała pieniądze Vilde, gdy jej matka zachorowała na depresję, bo Vilde nie miało za co opłat robić, więc też musi nie być biedna. A jednocześnie nikt z osób tam nie chodził w Guccich, Armanich etc. jak ubierają się chociażby w "Elite", nie mówiąc o serialach pokroju "Dynasty", czy "Yasak Elma".
|
|
|
SKAM
Feb 22, 2022 20:49:42 GMT
Post by Alex on Feb 22, 2022 20:49:42 GMT
Ale wiesz, to się nazywa przeznaczenie. Gwiazdy wiedzą czego szukasz i ci to dają. Chociaż akurat szukałaś wyjątkowo nie typowego dla ciebie shipu. One już zaczęły słuchać mojej podświadomości i wiedzą lepiej, czego aktualnie chcę. pedagog-pielęgniarką szkolną, która o dziwo w norweskiej szkole jest chyba cały czas, a nie gościnnie jak w Polsce. To mnie podwójnie zdziwiło, kiedy Isak do niej poszedł po leki nasenne, bo po pierwsze była w gabinecie, a po drugie nigdy nie widziałam, żeby ktoś w szkole z własnej woli i bez natychmiastowej potrzeby szedł do pielęgniarki. Może dlatego, że nigdy jej nie było, ale nie drążmy... Ja miałam to szczęście, że jak jeden jedyny raz wybiłam sobie palca przy grze w siatkę i trzeba go było zabandażować to akurat była. Nie wiem, czym sobie na to zasłużyłam. Generalnie początkowa postawa Isaka, czyli wyparcie i nieprzyznawanie się przed samym sobą do orientacji potrafiła frustrować. Właśnie to jak wypytywał Eskilda czy scena, gdzie chłopaki poszli popatrzeć na dziewczyny w balecie i szły komentarze (że tak to nazwę...) w stronę nauczyciela, a kumple mu rzucili, że jest homofobem. Po czym przyszedł Even i oddał mu zgubioną czapkę. Epickie. Ale jednak dobrze, że Julie Andem przedstawiła też taki wątek, chociaż jak się słuchało wtedy Isaka to się chciało zaliczyć facepalm. Właśnie u Isaka mnie to aż tak nie wkurzało, może poza tą rozmową z Eskildem, ale generalnie bardzo starałam się go zrozumieć i chyba mi to nawet wychodziło. Z tymi komentarzami w stronę nauczyciela to wiadomo, że trochę przesadził, ale ja to rozumiałam tak, że po pierwsze dalej sobie wmawiał, że to jest złe i potępienie jest lepsze w takim przypadku niż akceptacja, a po drugie wydaję mi się, że chciał zobaczyć też reakcję kumpli na to wszystko i wyczuć, jak by się zachowali, gdyby im powiedział, że jest gejem. Więc to mu wybaczyłam. Ale generalnie postawa niejestemgejem(CHOĆJESTEM) mnie niemiłosiernie denerwuje np. w SKAMie belgijskim czy włoskim (btw. nie w temacie, ale włosi ładną piosenkę wysłali na Eurowizję, od wczoraj jej słucham podejrzewam, że w całej Polsce prąd wysiądzie na czas transmisji ich występu ) albo w Merli... Tam mi już tak Pol zaczął działać na nerwy, że przestałam oglądać. Poczekam aż wejdzie do Polski HBO Max, może dodają do oferty (chociaż wiadomo, że nie). Wracając do SKAMu to belgijska wersja różni się na razie najbardziej, bo tam niepamiętamimienia (odpowiednik Isaka) i bodajże Sander poznali się na wyjeździe, na który ten pierwszy pojechał z Emmą (chyba?) i jej znajomymi, a później dołączył do nich jeszcze Sander z dziewczyną. Potem byli razem na zakupach, gotowali i prawie pocałowali się przy śmietniku, ale jakaś laska im przeszkodziła. Nie pamiętam już jak się znaleźli na tym basenie, ale ogólnie potem nie było tak kolorowo, bo nie było rozmowy o alternatywnych światach tylko odpowiednik Isaka najpierw unikał Sandera, a jak ten do niego przyszedł to mu z tekstem, że on nie jest gejem i ma się od niego trzymać z daleka. I na tym się skończyło moje oglądanie, bo się wkur... No. Ale może jednak dokończę, bo w sumie teraz ciekawa jestem, co tam dalej wymyślili. A jeszcze co do wynajmowania mieszkań w Norwegii. Wytłumaczyłem to sobie faktem, że Norwegia jest najbogatszym, czy tam jednym z najbogatszych państw na świecie i dlatego rodzice opłacają im mieszkania. W ostatnim odcinku IV sezonu była nawet rozmowa między Isakiem i Evenem, że Isak dostał od ojca pieniądze na wakacje i mogą już zacząć myśleć gdzie polecą. Jeśli dobrze pamiętam. Yousuf z kumplami poleciał sobie do Turcji. W III sezonie Even miał też ot tak pieniądze, żeby wynająć hotel dla siebie i Isaka, w którym działy się RZECZY. W IV sezonie Even już był po szkole, więc on szukał pracy, czy tam pracował - mało ich było. William rozwozi się wypasioną furą, Noora chyba też nie może na nic narzekać skoro ot tak przyleciała sobie z Londynu bez większego problemu i mogła wynajmować mieszkanie z Eskildem i tą ich współlokatorką Niepamiętamimienia. Chris pożyczała pieniądze Vilde, gdy jej matka zachorowała na depresję, bo Vilde nie miało za co opłat robić, więc też musi nie być biedna. A jednocześnie nikt z osób tam nie chodził w Guccich, Armanich etc. jak ubierają się chociażby w "Elite", nie mówiąc o serialach pokroju "Dynasty", czy "Yasak Elma". Może i tak, choć nadal mi się oni za młodzi wydają na te własne mieszkania. Rozumiałam na przykład w niemieckiej wersji, że Alex (odpowiednik Williama) miał własne mieszkanie, bo było powiedziane, że jego rodzice są bogaci i delikatnie mówiąc mieli go gdzieś, więc łatwiej im było wysłać mu kasę niż się nim zainteresować... No i Mia wynajmowała mieszkanie ze znajomymi, dlatego że jej rodzice byli w Hiszpanii. Chociaż mogliby ją zostawić u jakiejś ciotki czy dziadków... Elita to jest inny wymiar. Oni tam mogliby mieszkać nawet na Księżycu i by mnie to zbytnio nie zdziwiło.
|
|
|
SKAM
Feb 23, 2022 14:31:30 GMT
Post by Atahan on Feb 23, 2022 14:31:30 GMT
żeby ktoś w szkole z własnej woli i bez natychmiastowej potrzeby szedł do pielęgniarki. Może dlatego, że nigdy jej nie było, Ja też nie, ale ja jeszcze mam zdalne na wytłumaczenie. Też miałem to szczęście jak mdlałem kiedyś tam to akurat była. a po drugie wydaję mi się, że chciał zobaczyć też reakcję kumpli na to wszystko i wyczuć, jak by się zachowali, gdyby im powiedział, że jest gejem. Więc to mu wybaczyłam. W sumie to nawet wyjaśniałoby jego postawę. Plus matka z cytatami z Biblii mu pewnie nie ułatwiała. Tylko, że to też Norwegia i z tego, co mi się wydaje to na zachód i północ nie ma średniowiecznych problemów jak u nas. Też mnie wkurza taki wątek to znaczy jeszcze jak ktoś ma takie totalne WTF jak Alex w "Red White & Royal Blue" (to akurat książka) gdzie zawsze z dziewczynami a tu się zjawia jakiś buc książę Henry i go całuje, i jemu się to spodobało. To rozumiem jeszcze jak bohater ma rozkminę, że jak to możliwe, ale też bez wypierania. A tak jak oglądałem "Eyewitness" (polecam) to momentami wypieranie Lucasa było irytujące. Taka postawa: zjeść ciasto i mieć ciastko. U Isaka to przeminęło bez większych problemów, chociaż momentami naprawdę .... ale tylko momentami, a później już się zeszli z tym Evenem i się zrobiło lepiej. Ale może jednak dokończę, bo w sumie teraz ciekawa jestem, co tam dalej wymyślili. Weź na opcję "Bez emocji". Polecam. Obejrzałem tak 2. sezon "Toy Boya". W pewnym momencie już nawet nie miałem siły się wnerwiać na to jak bardzo zniszczyli mi serial. Po prostu doobejrzałem do finału utwierdzając się, że 1. sezon robiony przez AtresMedia był dobry, a 2. sezon robiony na modłę Netflixa wyszedł jak ... bez komentarza. Muszę sobie obejrzeć te inne wersje kiedyś, chociaż najbardziej mnie chyba ciekawi ta z Francji, bo francuscy Isak z Evenem się dosyć mocno popularni stali. Hiszpanie za bardzo pozmieniali chyba. Francja i Włochy to moi faworyci do obejrzenia kiedykolwiek.
|
|