Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 14, 2022 16:52:01 GMT
Czyli premiera w tym tygodniu. Super. Czekam!
|
|
|
Post by mira on Jun 14, 2022 19:41:13 GMT
Jestem zainteresowana, ale wciąż nie jestem zdecydowana. Również spojrzę na pierwszy odcinek i zobaczymy.
|
|
|
Post by mira on Jun 20, 2022 7:12:47 GMT
Oglądał ktoś pierwszy odcinek? I jak wrażenia? Ja nie oglądałam, ale widziałam kilka scenek na TT. Sama nie wiem, czy się za to zabierać. Podoba mi się klimat, podobają mi się okoliczności przyrody, lubię Erdema, ale nie wiem, czy podoba mi się fabuła. Wciąż się zastanawiam. Ciekawe, jaka była oglądalność.
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 20, 2022 10:37:13 GMT
Oglądalność, jak na brak konkurencji, wypadła trochę słabo. Mam nadzieję, że za tydzień widzów będzie dużo więcej.
TOTAL 2,80 AB 2,22 ABC+ 2,78
|
|
|
Post by lucy on Jun 20, 2022 11:16:06 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Jun 20, 2022 16:42:31 GMT
Brak konkurencji, brak Teskilat i Yargi... A tu takie tylko wyniki... Marnie to wygląda.📌 Reytingi za 19.06.2022ТОТАL:5. Gül Masalı (1 odcinek) - 2.80%🆕 АВ:4. Gül Masalı - 2.22%🆕
|
|
|
Post by julia on Jun 20, 2022 19:30:03 GMT
Obejrzałam pierwszy odcinek i powiem Wam, że szału nie ma. Owszem plenery Isparty ładne, muzyka przyjemna, proci sympatyczni... Sama historia, jak to w bajkach bywa , okraszona opowieściami, folklorem, tajemnicami. Czekam na dalszy rozwój wydarzeń. Główna bohaterka Gonca - ukochana jedynaczka tatusia. Żyją sobie w Stambule. Ona jest inżynierem , ale w dniu 25. urodzin zostaje zwolniona i oskarżona o kradzież projektu. Oczywiście jest niewinna, bo to jej projekt koleżanka i szefowa firmy sobie przywłaszczyły. W tym samym dniu otrzymuje telefon z Isparty. Prawnik mówi, że odziedziczyła dom i ziemię ( plantacje róż), ale jest warunek. Aby mogła je otrzymać - musi pofatygować się osobiście i spełnić prośbę obecnej właścicielki, Fatmy.. Ojciec jest bardzo przeciwny wyjazdowi i i już to zwiastuje niedomówienia, skrywaną tajemnicę, związaną z jej matką. Na miejscu okazuje się, że dziewczyna trafiła na festiwal róży. Poznaje Fatmę, miejscową zielarkę, bajarkę, która informuje ją o tym, że 140 ha i dom ( ruina) będzie należał do Goncy, gdy zamieszka w Isparcie na dwa lata i zajmie się ziemią oraz domem. To jest jej spadek po matce. Życzenie wygórowane i protka zamierza wyjechać, ale ...na górze , górującej nad miejscowością jest ...grób jej matki. Szok Jak to, przecież ona latami chodziła z ojcem na cmentarz w Stambule. Kto kłamie? Niestety tatuś. Jest starający się o Goncę prawnik Arda, który ma problemy z mafiosami i przyjeżdża za nią do Isparty. Czyżby chciał pod pozorem pomocy prawnej zdobyć nie tylko Goncę, ale i hektary Jest też Toprak, miejscowy chłopak, który studiował we Włoszech architekturę, syn bogatego plantatora lawendy, który nie zgadza się ani z ojcem, ani z dziadkiem, bo on woli róże. Mało tego, okazuje się, że ojciec kochał matkę Goncy On upatrzył sobie dom do remontu...jest to dom, który odziedziczyła Gonca. Drogi młodych krzyżują się kilkakrotnie i już wiadomo, że Arda nie odpuści Goncy, podobnie, jak sympatia Topraka z Włoch Ece, która zjawiła się w Isparcie niespodziewanie, aby naprawić swoje błędy...
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 20, 2022 19:55:55 GMT
Wiadomo że to wszędzie jest powielana jakaś kalka letniaków i resztę do tego dokładają. Musze ci powiedzieć julia że twój opis odcinka jeszcze bardziej mnie zainteresował.
|
|
|
Post by lucy on Jun 20, 2022 20:20:29 GMT
Według mnie komentarz julia rzeczywiście zwiastuje niezłą fabułę. Tylko czy scenariusz podoła, bo w Marii i Mustafie dał ciała... Seriale nadal mi się kojarzą... mamy ten sam kanał, ten sam dzień emisji i tak samo przepiękne krajobrazy. Nawet proci są jakby "podobni" fizycznie.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 20, 2022 20:22:44 GMT
I nie mieli konkurencji. Może w 13 odcinków zamkną fabułę. Chodź serial ma potencjał na więcej.
|
|
|
Post by julia on Jun 20, 2022 20:58:41 GMT
Next, dlatego też czekam na kolejny odcinek , bo wiemy jak to jest z turkiszami... lucy, muszę Ci powiedzieć, że mignęło mi w myślach takie nawiązanie do "Marii i Mustafy" , ale raczej się nie potwierdza
|
|
|
Post by lucy on Jun 20, 2022 21:04:44 GMT
lucy, muszę Ci powiedzieć, że mignęło mi w myślach takie nawiązanie do "Marii i Mustafy" , ale raczej się nie potwierdza Nie, no fabuła na pewno nie będzie podobna, ale jest wiele analogii. Kolejne: oboje proci bogaci, a protki przyjezdne z wielkiego świata po odziedziczoną ziemię...
|
|
|
Post by julia on Jun 20, 2022 21:30:55 GMT
Nie, no fabuła na pewno nie będzie podobna, ale jest wiele analogii. Kolejne: oboje proci bogaci, a protki przyjezdne z wielkiego świata po odziedziczoną ziemię.. No tak, to prawda.
|
|
|
Post by mira on Jun 21, 2022 6:41:26 GMT
julia, niezmiennie lubię czytać Twoje opisy odcinków. Ten jest zdecydowanie zachęcający. Lubię takie tajemnice z przeszłości, ale jestem niecierpliwa i sama bym to wszystko wyjaśniła w 8 odcinkach, a o czym będą kolejne? Sarp Can to zawsze dostaje takie wredne role. A przynajmniej ja go tylko z takich kojarzę. Ostatnie dwie to chyba "Bay Yanlis" i "Sen Cal Kapimi". W obu przypadkach najpierw wydawał się sympatycznym bohaterem, a potem wychodziło jego prawdziwe oblicze. Ciekawe, czy tu będzie podobnie? Czekam na premiery kolejnych nowości, może coś z tego wszystkiego wybiorę. Ten serial nadal jest faworytem, ale jestem ciekawa opinii o "Sevmek Zamani".
|
|
|
Post by julia on Jun 21, 2022 8:57:22 GMT
niezmiennie lubię czytać Twoje opisy odcinków. Ten jest zdecydowanie zachęcający. Lubię takie tajemnice z przeszłości, ale jestem niecierpliwa i sama bym to wszystko wyjaśniła w 8 odcinkach, a o czym będą kolejne? Sarp Can to zawsze dostaje takie wredne role. A przynajmniej ja go tylko z takich kojarzę. Ostatnie dwie to chyba "Bay Yanlis" i "Sen Cal Kapimi". W obu przypadkach najpierw wydawał się sympatycznym bohaterem, a potem wychodziło jego prawdziwe oblicze. Ciekawe, czy tu będzie podobnie? mira, bardzo mi miło. Ja też takie tajemnice lubię i osobiście nie widziałam w żadnym serialu dwóch grobów. Dlaczego ojciec postawił pomnik w Stambule i dlaczego kłamał. Myślał, że duchy przeszłości się nie odezwą, a tu jednak... Najprawdopodobniej on był tym drugim, który poślubił matkę protki , bo tym pierwszym był ojciec Topraka. Co do Sarpa, to jego postać jest nieciekawa - moim zdaniem - już od początku. Gdy tylko zorientował się, że mafia nie żartuje i będzie musiał mieć pieniądze, od razu wziął kierunek na Ispartę, a tam raz dwa wszystko obejrzał, omówił z prawnikiem. Owszem jest zakochany, kupił o wiele za drogą, jak na swoje możliwości , bransoletkę, jednak nie ufam mu ani trochę
|
|
|
Post by lucy on Jun 21, 2022 9:41:13 GMT
Lubię takie tajemnice z przeszłości, ale jestem niecierpliwa i sama bym to wszystko wyjaśniła w 8 odcinkach, a o czym będą kolejne? mira, w tylu odcinkach się zamyka wiele tureckich klap i większość seriali na platformach.
|
|
|
Post by mira on Jun 21, 2022 10:23:23 GMT
Lubię takie tajemnice z przeszłości, ale jestem niecierpliwa i sama bym to wszystko wyjaśniła w 8 odcinkach, a o czym będą kolejne? mira , w tylu odcinkach się zamyka wiele tureckich klap i większość seriali na platformach. Wiem lucy, wiem. Ale czasem tych 8 odcinków naprawdę wystarczy, serial zaliczony i można oglądać kolejne Do tej pory bardzo dobrze wspominam "Sevgili Gecmis". Zgrabny serialik, dobre zakończenie, a tylko 8 odcinków.
|
|
|
Post by lucy on Jun 21, 2022 10:46:50 GMT
Wiem lucy, wiem. Ale czasem tych 8 odcinków naprawdę wystarczy, serial zaliczony i można oglądać kolejne Ale takie seriale nie są w stanie wciągnąć na całego i dostarczyć wrażeń wybiegających poza zwyczajne poczucie, ze serial jest przyzwoity, czy sympatyczny. Choć moje najukochańsze seriale mają grubo ponad 100 odcinków, uważam, ze dzisiaj najzdrowiej wypadają seriale jednosezonowe, zamykające się w 80-100 odcinkach krótkich, czyli mające ok. 26-30 tureckich. Takie seriale są w stanie ładnie rozwinąć fabułę, zbudować trochę głębi i zgrabnie się zamknąć. Na turecką improwizację mam już co najmniej astmę. Sevgili Gecmis miałam w planach, bo bardzo lubię klimaty hacjendowe, pełne intryg i tajemnic, jednak wizja, że serial jest utrzymany w konwencji szybkiego biegu przez poprzeczki... mnie odstraszyła.
|
|
|
Post by lucy on Jun 21, 2022 12:40:57 GMT
|
|
|
Post by lucy on Jun 27, 2022 14:43:45 GMT
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 27, 2022 16:38:47 GMT
Jest bardzo obiecujący wzrost. Co prawda, w AB wciąż nisko, ale Total pokazuje, że widzowie zainteresowali się serialem. Czy na stałe? Przyszła niedziela będzie decydująca.
|
|
|
Post by Matthias on Jun 27, 2022 18:26:18 GMT
📌 Reytingi zа 26.06.2022 - NIEDZIELAТОТАL:2. Gül Masalı (2 odcinek) - 3.66% ⬆ (+0.86) АВ:3. Gül Masalı - 2.90% ⬆ (+0.68)
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Jun 27, 2022 21:24:26 GMT
Jest wzrost, muszę sprawdzić czy są już napisy i chyba trzeba obejrzeć pierwszy odcinek.
|
|
|
Post by mira on Jun 28, 2022 6:21:33 GMT
Jest wzrost, muszę sprawdzić czy są już napisy i chyba trzeba obejrzeć pierwszy odcinek. Też się czaję, ale wciąż nie zdecydowałam. W tym tygodniu już nie dam rady, bo chciałam skończyć "Na skrzydłach ambicji", a w piątek wyjeżdżam na wakacje. Jeśli po powrocie nadal będzie mnie ciągnąć, to obejrzę.
|
|
|
Post by julia on Jun 28, 2022 10:24:58 GMT
Choć moje najukochańsze seriale mają grubo ponad 100 odcinków, uważam, ze dzisiaj najzdrowiej wypadają seriale jednosezonowe, zamykające się w 80-100 odcinkach krótkich, czyli mające ok. 26-30 tureckich. Takie seriale są w stanie ładnie rozwinąć fabułę, zbudować trochę głębi i zgrabnie się zamknąć. Moje też Zdanie mam identyczne. Jeden sezon - wstęp, rozwinięcie i zakończenie. Wszystko można pokazać i do takiego serialu łatwiej się wraca, niż do tasiemca. Lubię "Cukurovą", ale kolejny raz już jej nie obejrzę. Odcinek 2.Dla Goncy dwa groby Gulumser, to za dużo , zemdlała. Toprak wiezie ją do domu Fatmy, gdyż do szpitala jest zbyt daleko. Arda czuwa i podświadomie już nie znosi Topraka. Szerbet, potem ajran, kawałeczek placka stawiają ją na nogi, ale nie dają spokoju umysłowi, w którym kłębią się myśli :"Dlaczego mnie oszukano"?! Fatma mówi tyle ile trzeba, radzi szczerą rozmowę z ojcem, który zjawia się w Isparcie, ale Gonca czuje się bardzo zraniona, unika rozmowy, tym bardziej, że Tahir namawia ją do powrotu. Gulumser dała ziemię i dom Fatmie, a ona miała za zadanie zwrócić je jej córce w dniu 25. urodzin. To jest dziedzictwo, powierzone przez matkę. Ta data jest znamienna - Gulumser wyjechała do Stambułu w tym właśnie wieku. Pytanie dlaczego? Była w szóstym miesiącu ciąży z Mehmetem, który zniknął , jak senna mara. Ożenił się z nią Tahir i zabrał z miasteczka , aby uchronić ją od plotek. Pokochał Goncę najczulszą miłością. A wróciła do miejsca swojego urodzenia , ponieważ była śmiertelnie chora. Nie chciała się leczyć To ona wymyśliła ten grób dla pamięci Goncy w Stambule. Przyjazd jej córki zburzył spokój w Isparcie . Halil, jego ojciec, Canan czują zagrożenie. Ojciec Halila mówi stanowcze :"Nie", dla przejęcia spadku przez Goncę. Halil ukradkiem ogląda fotografię Gulumser, co nie uchodzi bacznemu wzrokowi Canan... A to, co ją najbardziej martwi, to fakt, że Toprak ciągle kręci się wokół dziewczyny. W żadnym wypadku nie może dopuścić do tego, aby się do niej zbliżył. Jest zazdrosna o przeszłość :"Najpierw ojciec, a teraz syn" Cieszy ją fakt przyjazdu dawnej sympatii Topraka - Ece. Robi wszystko , aby połączyć ich pod...własnym dachem, bo wtedy synek nie będzie biegał za Goncą, co doprowadzi jej zdaniem wyłącznie do nieszczęścia. Ece zamieszkuje w ich domu, ale Toprak jest daleki od amorów - było, przeszło, minęło. Koniec. Canan potrafi urabiać i męża i teścia. Przymila się: to kawka, to własnymi rączkami przyrządzona orzechowa chałwa.... Teść pozornie daje się zwieść jej skromnym pytaniom o radę , jest cwany . Ece też myśli, że cukierkowe miny, chwytanie za rękę , odwoływanie się przeszłości zadziałają - poniżyła się przecież, przyjechała.... Nie robi dobrego wrażenia i zapewne będzie bruździć za namową i aprobatą Canan. Arda czuwa cały czas. tym bardziej, że znów się pojawiają jego dręczyciele i przystawiają pistolet do głowy: "Ależ ja pracuję nad ważną sprawą spadku. Będę miał pieniądze. Spłacę dług". No podły typ . Podsłuchuje, kradnie plan odbudowy domu i wręcza go Goncy, aby ją zniechęcić do chłopaka, skutkuje to wyrzutem: "Toprak, co to ma znaczyć"?! Ten fakt oraz własne przemyślenia o przeszłości spowodują, że Gonca absolutnie nie da się przekonać ojcu, aby wyjechać do Stambułu. Zostanie w Isparcie, aby bronić przeszłości. "Za nic nie poddam się" Jak? To zobaczymy w następnych odcinkach: Może i Tahir zostanie z nią, choć bardzo się wzbrania, ponieważ Isparta źle mu się kojarzy, jako miejsce nieszczęścia Gulumser oraz dlatego, że nie wyjawił córce faktu, iż nie jest jej biologicznym ojcem. Jest też bardzo niezadowolony z tego, że Toprak , to Atabey : "Jaki ojciec , taki syn"... "Tato, ale on na pewno jest inny" . Ismail też ich nie chce, każe się im wynieść. Róże , baśń o słowiku, przewijają się w tle . Raz jako przypomnienie, dwa jako robienie przetworów czy podkreślanie piękna.... Nie wiem po co wprowadzono wątek ślubny i popisy doktora Ask Do głównego wątku nic nie wnoszą, ale może w przyszłości... Mam jeszcze poważne zastrzeżenie , dotyczące domu. Po 25. latach powinien być w środku pokryty grubą warstwą kurzu , a tymczasem łózko na którym zmarła Gulumser jest czyste i przyzwoicie posłane. Chyba że Fatma od czasu do czasu tam się zjawia.... Te dwa odcinki dobrze rokują
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 28, 2022 16:31:26 GMT
julia, fajnie, że oglądasz dalej. Ja jestem właśnie po pierwszym odcinku i serial jest niestety taki, jak się spodziewaliśmy, a nie taki, jakim go sobie wyobrażaliśmy po zwiastunach. Gdyby krótko go określić, to jest jak protka serialu codziennego: niemrawa, ospała, delikatnej urody, z neutralnym charakterem… Spodziewałam się trochę więcej! Odcinek mnie raczej nudził. W serialu brakuje klimatu i chwytającej ścieżki dźwiękowej. Bohaterowie trochę tajemniczy, trochę przezroczyści. Zerknę jeszcze na drugi odcinek i mam nadzieję, że wtedy serial da mi kopa.
|
|
|
Post by julia on Jun 28, 2022 16:58:32 GMT
Zerknę jeszcze na drugi odcinek i mam nadzieję, że wtedy serial da mi kopa. Czy da , tego nie wiem Będę czekać na Twoją opinię. Ten serial z tą tajemnicą , dotyczącą zmarłej matki, którą kiedyś znano i pamiętano, która była powodem zazdrości, przypomina mi "Vuslat", tyle ,że tam dodano jeszcze metafizyczną otoczkę, która na początku była intrygująca, a potem stała się nudna. Tutaj tego nie ma, choć Fatma też głosi przypowieści Trepka, założyłam sobie, że w wakacje będę oglądać cztery seriale :"Gul Masali", "Balkan Ninnesi", "Gizli Sakli" i "Senden Daha Guzel"- od początku do końca , jakie by on nie były.. Najmniej, na tę chwilę ,podoba mi się "Gizli Sakli". .
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jun 28, 2022 17:12:13 GMT
julia , to mamy bardzo podobną listę! Ja planuję zamiast „Gizli Sakli” oglądać ten nowy, który startuje na TRT w czwartek („Ukryłem Cię w sercu”), bo wydaje mi się, że będzie lekki, ale wciagający, a do tego bardzo klimatyczny i z fajną parką. Obym się nie przeliczyła. Drugi odcinek „Roży” zostawię sobie na weekend, bo na razie mnie nie ciągnie, a nie chcę się też zrażać do niego.
|
|
|
Post by mira on Jun 29, 2022 6:44:48 GMT
Trepka, lekko rozczarowała mnie Twoja opinia, bo chciałam, żeby ktoś napisał, że tak, oglądaj, bo jest super Dla mnie "Gul Masali" i "Balkan Ninnesi" to podobna kategoria, a dwóch podobnych seriali nie chcę oglądać, dlatego czytam, co o nich piszecie, żeby wybrać sobie jeden. Ale jest jeszcze taka opcja, że zainteresuje mnie serial z Sevdą i Ekinem i postawię na ten. Wszystkie pozostałe już skreślam, nie będę się nimi zajmować. Oczywiście poza "Senden Daha Guzel", bo ten oglądam na bieżąco. Mój plan na te wakacje zakładał jeden serial bieżący i nadrabianie zaległości, jeśli chodzi o seriale platformowe, seriale starsze. Ale wciąż się czaję na jakiegoś drugiego letniaka
|
|
Trepka
Wyjadacz
Mięka
|
Post by Trepka on Jul 4, 2022 10:54:41 GMT
Mamy spadek w Totalu i AB, ale wyniki wczoraj ogólnie były niskie i są one ostatnio w ogóle bardzo nierównomierne…
U W A G A ! ! ! Za tydzień brak emisji. Kolejny odcinek zostanie wyemitowany 17 lipcapca!
|
|