|
Post by lucy on Oct 27, 2023 11:05:38 GMT
Kolejny odcinek będzie dopiero 4 listopada.
|
|
|
Post by man1000 on Oct 28, 2023 18:01:09 GMT
Zwiastun 19 odcinka
|
|
|
Post by mira on Nov 2, 2023 10:00:59 GMT
Odcinek 18.
W tym odcinku działo się całkiem sporo. Zacznijmy od tego, że Tahir rzeczywiście został udziałowcem w firmie, a dążąc do celu, wykorzystał Mehmeta, za co ten słusznie się wkurzył. Mehmet jest zły i rozczarowany, bo naprawdę sądził, że Tahir chce mu pomóc. Jestem pewna, że w jakimś stopniu rzeczywiście chciał, ale żądza zemsty jest bardzo silna. Tahir robi swoje i nie zważa, że krzywdzi przy tym inne osoby. Nie mógł być przecież pewien, że Haluk nie skrzywdzi Akbara. A przecież córka Akbara cały czas mu pomaga.
Farah jest zła, bo przez poczynania Tahira, przez to że on dostał się do firmy, nie będzie mogła tam przychodzić. A przecież w firmowym sejfie znajduje się nagranie, na którym widać, jak umiera Ali Galip. Rozmowa z Tahirem do łatwych nie należy, finalnie Farah mdleje, trafia do szpitalu, a w szpitalu Tahir spotyka się z Kerimem. Piękna to była scena, w końcu nie widzieli się od ponad roku. Tahir wyciąga z Kerima wiele istotnych informacji. Wie, że Farah kłamie i po raz kolejny zamierza z nią porozmawiać. Idzie do domu Behnama właśnie wtedy, gdy odczytywany jest testament. Wszyscy zgromadzili się w firmie, Behnam też, więc Tahir może wkraść się do jego domu. Rozmawia z Farah i choc ta początkowo znowu kłamie, finalnie wyjawia prawdę. Tahir wie, że Farach nienawidzi Behnama, że potajemnie chce z nim walczyć i że to ona odpowiada za śmierć Galipa.
Z ciekawszych rzeczy, podoba mi się relacja pomiędzy Bade i Mehmetem. Mehmetowi nie jest łatwo, ale stopniowo się otwiera, a Bade uparcie tkwi u jego boku. Z kolei dziwne jest to, jak Perihan rozmawia z Orhanem. Po co? W jakim celu? Dlaczego nie każe mu zniknąć z jej życia? Skoro wie, że to Orhan strzelił do Mehmeta, dlaczego wciąż utrzymuje z nim kontakt? W ogóle tego nie rozumiem.
Behnam szuka haka na Tahira. Wie już, że ten na przeszłość kryminalną. Od Very wie też, że Ali Galip zabił rodziców Tahira i że Mehmet jest jego bratem. Co Behnam zrobi z tą informacją? W którym momencie Tahir i Mehmet w końcu dowiedzą się, że są braćmi? Pewnie wtedy, gdy będą totalnie skłóceni, jak to w serialach bywa...
W finale kolejna niespodzianka, mianowicie Ali Galip większość udziałów w firmie przekazał Gonul. Jestem pewna, że Gonul bez wahania oddałaby udziały teściowej, ale Behnam ma chyba jakiś inny plan, a Vera musi go słuchać.
Nowy odcinek już w najbliższą sobotę. Obawiam się, że oglądalność będzie bardzo niska, ale wciąż wierzę, że dobrniemy do 26 odcinka.
|
|
|
Post by elysa7 on Nov 2, 2023 12:20:34 GMT
Oj przy tych reytingach to raczej nie.
|
|
|
Post by lucy on Nov 2, 2023 17:04:24 GMT
(...) w nowym sezonie jednak nie będzie (...) Kaana (w tej roli Oktay Çubuk). Stało się jasne dlaczego. Oktay został ściągnięty przez Onura Guvenatama do jego nowego serialu "Yan Oda" w roli głównego bohatera. Czy tak już zawsze będzie w serialach tureckich, że żadna atrakcyjna postać nie dotrwa do końca historii, bo aktor prędzej, czy później porzuci rolę dla innej?
|
|
|
Post by mira on Nov 3, 2023 10:38:28 GMT
(...) w nowym sezonie jednak nie będzie (...) Kaana (w tej roli Oktay Çubuk). Stało się jasne dlaczego. Oktay został ściągnięty przez Onura Guvenatama do jego nowego serialu "Yan Oda" w roli głównego bohatera. Czy tak już zawsze będzie w serialach tureckich, że żadna atrakcyjna postać nie dotrwa do końca historii, bo aktor prędzej, czy później porzuci rolę dla innej? Oktay zrobił coś takiego nie po raz pierwszy. W drugim sezonie "Baba" też się nie pojawił, bo w wakacje zaczął grać w komedii romantycznej ("Ah Nerede" to chyba było). Z tym, że nie zniknął nagle, bo widzowie widzieli, jak jego bohater popełnił przestępstwo i jak trafił do więzienia. A Kaan z "Adim Farah" zniknął nagle. Niby siedzi w USA.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 4, 2023 15:34:48 GMT
Rastin Paknahad & Demet Özdemir 💫 #AdımFarah
|
|
|
Post by lucy on Nov 5, 2023 11:02:06 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Nov 5, 2023 13:15:13 GMT
📌 Reytingi za 04.11.2023TOTAL:1. Gönül Dagi (Odcinek 112) - 8.96% ⬆ (+0.64) 2. Kardeşlerim (Odcinek 103) - 5.30% ⬇ (-0.34) 14. Adım Farah (Odcinek 19) - 1.81% ⬇ (-0.77)АВ:1. Gönül Dagi - 8.10% ⬆ (+0.82) 9. Kardeşlerim - 1.79% ⬇ (-0.98) 15. Adım Farah - 1.40% ⬇ (-0.26)АВC1:1. Gönül Dagi - 9.00% ⬆ (+0.01) 7. Kardeşlerim - 3.16% ⬇ (-0.26) 13. Adım Farah - 1.70% ⬇ (-0.96)
|
|
|
Post by mira on Nov 6, 2023 7:42:14 GMT
Odcinka nie widziałam, bo akurat miałam gości, ale komentarze były nadzwyczaj dobre. Nowi scenarzyści przypadli widzom do gustu. Tylko co z tego, skoro najwidoczniej na serialu postawiono już krzyżyk, bo nie wiem, jak inaczej wytłumaczyć zmianę dnia emisji. Chcieli zrobić miejsce na nowy serial, a "Adim Farah" zepchnęli na sobotę, gdzie dopiero co skasowano "Ruhun Duymaz" i "Kader Baglari". Na nowy odcinek trzeba było czekać 1,5 tygodnia, wcześniej 2 tygodnie, do tego promocja była kiepska. Zwiastuny pojawiały się dopiero na 2 dni przed emisją odcinka.
Będzie co ma być, ale ubolewam, że te noty są tak niskie, bo mnie się ten serial akurat dobrze ogląda.
|
|
|
Post by mira on Nov 8, 2023 7:56:13 GMT
Nowy zwiastun jest świetny! W końcu coś się dzieje, jest akcja, są emocje. Chyba obejrzę sobotni odcinek na żywo.
|
|
|
Post by mira on Nov 10, 2023 8:01:40 GMT
Odcinek 19.
Oglądalność w dół, a mnie się bardzo podobało! Po raz pierwszy od dłuższego czasu obejrzałam cały odcinek za jednym zamachem. Myślę, że to zasługa wartkiej akcji, choć faktem jest, że akurat tego odcinka nie widziałam na żywo (zwykle oglądam "lajwy" AF), więc może to też miało jakiś wpływ na moje odczucia.
Przede wszystkim muszę zacząć od tego, że Iran został w tym serialu przedstawiony w fatalnym świetle. Nie wiem, jakie Turcja ma stosunki dyplomatyczne z tym krajem (chyba nie najlepsze), ale na miejscu irańskich widzów chyba bym się obraziła. Chociaż obrażanie się za prawdę jest bez sensu. Tylko to chyba nie jest tak, że absolutnie wszyscy irańscy mężczyźni mają tak obrzydliwy stosunek do kobiet, są tak brutalni i zakłamani. Tymczasem w tym serialu mamy tylko takich Irańczyków (ok, jakimś wyjątkiem jest tutaj Akbar, który od wielu lat mieszka w Turcji i absolutnie nie tłamsi swojej córki), którzy potępiają kobiety. Patrzą z pogardą na ładnie ubrane, wykształcone panie, które zabierają głos w różnych sprawach. Nie mogą znieść obecności kobiet w życiu publicznym. Wciąż pokazują im, gdzie ich miejsce. Krytykują dosłownie za wszystko, tłamszą, traktują jak ludzi gorszej kategorii. Mamy wuja, który zabronił sześciolatce publicznych występów, a tę samą dziewczynę w wieku dwunastu lat chciał wydać za mąż. Gościa, który obraża kobietę z powodu wyglądu i mówi ośmiolatkowi (nie jestem pewna, ile Kerim ma lat), że również powinien krzyczeć z tego powodu na swoją matkę.
Behnam i jego wuj niby tacy świętobliwi, niby wszystko zgodnie z religią i obowiązującym w Iranie prawem, ale na "grzech przemytu" przymknęli oko. Rozmowa na ten temat była obrzydliwa. Co za hipokryci! Podobnie z zabijaniem ludzi (wcale nie z powodu obrony wiary).
W tym odcinku dowiedzieliśmy się nieco więcej na temat rodziców Farah. Już nie pamiętam, czy o ich śmierci mówiono wcześniej, ale chyba coś takiego było. W każdym razie ojca powieszono za pomoc córce w ucieczce do Turcji. Matka podobno zmarła z żalu w więzieniu (ze zwiastunów kolejnego odcinka dowiadujemy się, że kobieta prawdopodobnie żyje i to właśnie babcia, a nie Behnam, uratowała Kerimowi zdrowie i życie). Wątek z matką może być ciekawy. W końcu scenarzyści jakoś muszą namieszać wokół Behnama, bo Kerim naprawdę się do niego przywiązał. Wydaje mi się, że w tej sytuacji trudno będzie zabrać go ojcu.
Mehmet przypomniał sobie, kto do niego strzelał, ale zdradził to tylko Bade. Będzie prowadził jakąś grę, ale nie ma nic do stracenia, bo i tak wywalili go ze służby. Jest wściekły na Tahira, choć tym razem to akurat nie Tahira wina. Tahir też jest na niego wściekły, ale to akurat nic nowego. Oni ciągle się kłócą, a potem i tak sobie pomagają. Uwielbiam ich wzajemne relacje i cięte języki! Nie mogę się doczekać, kiedy dowiedzą, się że są braćmi. Myślę, że to będą naprawdę wspaniałe sceny.
Tahir robi, co może, by uwolnić Farah i nawet angażuje do pomocy Bekira. Ale chyba nie zdradza mu, że Bade i Gonul są zamieszane w śmierć Galipa. A przynajmniej jeszcze nie teraz. Natomiast obie panie prosi o rozmowę. Rozmowy nie pokazano, takze jej przebieg poznamy pewnie w nowym odcinku. W każdym razie póki co Tahir zostaje wywieziony w pobliże turecko-irańskiej granicy (po irańskiej stronie) i nie udaje mu się zabrać nagrania. Tymczasem Behnam postanawia poślubić Farah...
|
|
|
Post by lucy on Nov 11, 2023 18:47:59 GMT
|
|
|
Post by mira on Nov 11, 2023 20:18:04 GMT
No i super, jak dla mnie, to mógłby trwać nawet dłużej. W tureckiej tv niedawno zakończył się kolejny odcinek i bardzo mi się podobało. Nowi scenarzyści mają głowę na karku. No i fakt, że skoro zbliżamy się do finału, to pora jakoś sensownie wątki rozwiązywać. Jest na to kilka odcinków, więc myślę, że oglądanie ich to będzie sama przyjemność.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 12, 2023 9:49:06 GMT
📌 Reytingi za 11.11.2023TOTAL:1. Gönül Dagi (Odcinek 113) - 9.04% ⬆ (+0.08) 2. Kardeşlerim (Odcinek 104) - 5.84% ⬆ (+0.54) 14. Adım Farah (Odcinek 20) - 2.19% ⬆ (+0.38)АВ:1. Gönül Dagi - 7.13% ⬇ (-0.97) 8. Kardeşlerim - 2.60% ⬆ (+0.81) 11. Adım Farah - 1.79% ⬆ (+0.39)АВC1:1. Gönül Dagi - 9.03% ⬆ (+0.03) 4. Kardeşlerim - 4.03% ⬆ (+0.87) 14. Adım Farah - 1.94% ⬆ (+0.24)
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2023 13:42:47 GMT
Szkoda, że inne seriale nie mają takiej stabilizacji. AF od kosy uratowała sprzedaż zagraniczna - oboje proci mają po jednym wielkim hicie międzynarodowym (EK i GF, chociaż Engin ma jeszcze KPA), ale jestem ciekawa jakie wyniki serial zrobi w poszczególnych krajach.
|
|
|
Post by lucy on Nov 12, 2023 16:02:00 GMT
Demet Özdemir & Fırat Tanış 💫 Drzwi do popularności Firata otworzyła tak naprawdę rola (wspaniała zresztą) w Istanbullu Gelin. Wcześniej grał głównie w filmach, tymczasem zaraz po IG pojawił się w serialach: Ariza, Aziz, Kulup, Zeytin Agaci i teraz w Adim Farah... dużo tego jak na 3 lata, tym bardziej, że żaden z jego dizi nie zaliczył klapy. i.imgur.com/p1AQkTM.jpg
|
|
|
Post by mira on Nov 13, 2023 19:51:28 GMT
Firat jest świetny. Jak dowiedziałam się, że wystąpi w Adim Farah, byłam przeszczęśliwa. Oczywiście losy Farah i Tahira są w tym serialu najważniejsze, ale Mehmet to także kluczowa postać. W ogóle jakoś tak napisano ten serial, że wszyscy są ważni, wszyscy ciekawi. Nie jest tak, że widzowie serialu chcą widzieć tylko protów, bo inne wątki też są naprawdę dobre.
|
|
|
Post by lucy on Nov 17, 2023 13:23:59 GMT
Rosjanie też pokochali Ogórka. Trzy jego seriale są dostępne na IVI (AF się ukaże 30 listopada), największej rosyjskiej platformie. i.imgur.com/z9InIXW.jpg
|
|
|
Post by Matthias on Nov 17, 2023 20:12:28 GMT
Mert Doğan & Derya Pınar Ak 💫 #GönBek #AdımFarah
|
|
|
Post by Matthias on Nov 19, 2023 9:40:04 GMT
📌 Reytingi za 18.11.2023TOTAL:2. Gönül Dagi (Odcinek 114) - 9.41% ⬆ (+0.37) 3. Kardeşlerim (Odcinek 105) - 6.72% ⬆ (+0.88) 13. Adım Farah (Odcinek 21) - 2.34% ⬆ (+0.15)АВ:2. Gönül Dagi - 7.57% ⬆ (+0.44) 9. Kardeşlerim - 2.65% ⬆ (+0.05) 11. Adım Farah - 2.15% ⬆ (+0.36)АВC1:2. Gönül Dagi - 9.46% ⬆ (+0.43) 7. Kardeşlerim - 3.79% ⬇ (-0.24) 15. Adım Farah - 2.21% ⬆ (+0.27)
|
|
|
Post by Matthias on Nov 19, 2023 12:42:05 GMT
Engin Akyürek 🌟 #AdımFarah
|
|
|
Post by lucy on Nov 19, 2023 12:56:30 GMT
Ohoho, jak tak dalej pójdzie to serial przeniosą z powrotem na środę.. No wczoraj były prawie same wzrosty.
|
|
|
Post by mira on Nov 20, 2023 7:36:40 GMT
Ohoho, jak tak dalej pójdzie to serial przeniosą z powrotem na środę.. No wczoraj były prawie same wzrosty. Nowi scenarzyści robią dobrą robotę, naprawdę. Jest dynamicznie i wrócił dawny klimat.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 20, 2023 18:55:51 GMT
Może FOX się wstrzyma ze swoją kosą .
|
|
|
Post by Matthias on Nov 25, 2023 12:03:21 GMT
Adım Farah
|
|
|
Post by lucy on Nov 25, 2023 16:51:44 GMT
Może FOX się wstrzyma ze swoją kosą . Matthias, a przypominasz sobie tego typu "incydent" na Foxie?
|
|
Liam
Moderator
|
Post by Liam on Nov 26, 2023 0:34:38 GMT
Może FOX się wstrzyma ze swoją kosą . Matthias, a przypominasz sobie tego typu "incydent" na Foxie? W ostatnich latach co prawda nie, ale w 2016-2017 roku drugi sezon „Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kosem” okazał się klapą, ale ze względu na świetną sprzedaż zagraniczną FOX i TIMS&B zdecydowali się kontynuować projekt. Drugi sezon składał się z 30. odcinków (łącznie z 1. sezonem 60. odcinków). Przez prawie 20 ostatnich odcinków FOX emitował serial o 23.00 a oglądalność wynosiła ledwo 1%.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 26, 2023 13:03:45 GMT
📌 Reytingi za 25.11.2023TOTAL:1. Gönül Dagi (Odcinek 115) - 9.38% ⬇ (-0.03) 2. Kardeşlerim (Odcinek 106) - 5.95% ⬇ (-0.77) 10. Adım Farah (Odcinek 22) - 2.68% ⬆ (+0.34)АВ:1. Gönül Dagi - 7.95% ⬆ (+0.38) 7. Kardeşlerim - 2.70% ⬆ (+0.05) 9. Adım Farah - 2.05% ⬇ (-0.10)АВC1:1. Gönül Dagi - 10.16% ⬆ (+0.70) 6. Kardeşlerim - 3.81% ⬆ (+0.02) 10. Adım Farah - 2.38% ⬆ (+0.17)
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2023 14:18:20 GMT
Przez prawie 20 ostatnich odcinków FOX emitował serial o 23.00 a oglądalność wynosiła ledwo 1%. Emisja w paśmie o 23:00 to nie jest żaden ukłon, ani wyjątek od zasady, także Fox był chyba zawsze bezwzględny. Dzisiaj by serial wylądował na YT jak to się stało z Maviye Surgun, no w tamtych czasach kanały chyba nie wrzucały odcinków do serwisu (??), a nawet jeśli to na pewno nie w ramach emisji premierowej. Natomiast tak po prawdzie to Fox jest dość powściągliwy w traktowaniu AF i BB, bo przy takich cyferkach seriale już dawno powinny wylecieć.
|
|