|
Post by Matthias on Nov 26, 2022 10:07:22 GMT
⚡Menedżerowie kanału Star TV mogą pogratulować sobie mądrej decyzji o podpisaniu umowy na wyłączność z producentem Onurem Guvenatamem. Po dwóch latach bez hitów kanał w końcu doczekał się porządnego projektu. W styczniu 2020 roku Córka ambasadora miała ocenę ponad 12%, a teraz, dwa lata później, seria OGM Pictures Yeli Capkini poprawiła tę liczbę do 13%. Ciekawe, jak pokażą się nowe projekty, które producent przygotowuje dla stacji telewizyjnej, czy okażą się równie udane?
|
|
|
Post by Matthias on Nov 26, 2022 14:41:59 GMT
✨📸 Afra Saraçoglu i Mert Ramazan Demir na planie serialu „ Yalı Çapkını”
|
|
|
Post by lucy on Nov 26, 2022 14:55:11 GMT
Ten wynik pokazał, że widownia telewizyjna wcale nie przeskoczyła na platformy jak wielu ekspertów od dawna biadoli.
|
|
|
Post by mira on Nov 26, 2022 21:37:54 GMT
Co tydzień mi się wydaje, że wyniki będą niższe niż ostatnio i nigdy nie mam racji. Serial jest wciągający, ale że osiąga aż takie wyniki, to jestem zaskoczona.
Wczoraj miałam gorączkę i przespałam pierwszą połowę odcinka, ale widziałam końcówkę. Zawsze jest tak, że przez długi czas Ferit i Seyran trzymają sztamę, a potem on coś odwala. To naprawdę oburzające, że dziewczyna nie może mieć żadnej przeszłości, że nie mogła z nikim sypiać, bo inaczej jest bleee, a facet może sypiać z kim popadnie, a nawet mieć kochankę w trakcie małżeństwa. Jak on śmie pytać ją o takie rzeczy i jeszcze przepytywać Yusufa?
Oczywiście jest też inna opcja. Może Feirt zrobił to po to, by pokazać Seyran, że nie może ufać Yusufowi, bo w rzeczywistości to facet bez jaj?
|
|
|
Post by Matthias on Nov 27, 2022 18:44:14 GMT
📸💫 Afra Saracoglu z reżyserką serialu „ Zimorodek / Yalı Çapkını” Burcu Alptekin
|
|
|
Post by Matthias on Nov 28, 2022 16:32:16 GMT
💥 W najpopularniejszym programie komediowym Çok Güzel Hareketler pojawi się w tym tygodniu parodia " Yali Capkini". Na tym polega prawdziwa popularność.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Nov 28, 2022 18:19:08 GMT
Rozpoznaję wszystkie postaci.
|
|
|
Post by Matthias on Nov 30, 2022 20:12:49 GMT
💥 Cansu Firinci pożegnał się z obsadą serialu „Zimorodek / Yalı Capkını”, życząc zespołowi wysokich ocen
|
|
|
Post by mira on Dec 1, 2022 8:47:38 GMT
, to ciekawe jak teraz poprowadzą wątek Sultan. I jak wytłumaczą zniknięcie męża bohaterki? Może coś mu się stanie, umrze? Bo że wyjedzie i zostawi żonę, córkę i małego synka, jakoś trudno mi uwierzyć.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 1, 2022 17:39:13 GMT
I zaczyna się to, o czym pisałam: aktorzy zaczną odchodzić, bo scenariusz wygląda tak, że całe dwie godziny serialu to główni bohaterowie. Na postaci drugoplanowe nie ma miejsca, pomija się je. Grają góra dwie krótkie scenki, głównie nieme albo grupowe. To przykre. To może doprowadzić do upadku serialu.
|
|
|
Post by mira on Dec 1, 2022 19:08:28 GMT
Nie jest tak źle, to że jest dużo głównych, to akurat plus. Pamiętam narzekania, jak to w "Ada Masali" czy innych serialach główna para pojawiała się raptem na dwadzieścia parę minut w całym odcinku. Tu też może tak być, ale to jeszcze nie ten moment i całe szczęście.
Kazima, Sultan, ciotki Hatuc, Suny, Abidina, Pelin, dziadka jest akurat całkiem sporo. Najmniej jest Asuman i tu akurat szkoda, bo aktorka jest spoko. W "Pełni" czy "Rannym ptaszku" grała istotne role, była albo przyjaciółką, albo siostrą głównej i cały czas miała coś do powiedzenia.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 1, 2022 19:19:50 GMT
Aktorka od roli Asuman gra tu w końcu coś innego i mi rzeczywiście jej brakuje. Ale brakuje mi też zimnej Ifakat, Orhana, jego żony… W kuchni podobnie - gęsto od służby, ale mają sceny raptem głównie tylko jak szykują śniadanie… Nie narzekam na dużą ilość głównych, ale przeważającą, przez co nie ma miejsca dla innych postaci. Ci bohaterowie, których wymieniłaś mira, tworzą akcję dla głównych i chyba tylko dzięki temu pojawiają się częściej, chociaż ciotka Hatuc czy Sultan w niektórych odcinkach też ledwie „przemknęły” w jednej czy dwóch scenach.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 3, 2022 11:02:06 GMT
📌 Reytingi zа 02.12.2022:ТОТАL:1. Yalı Çapkını (11 odcinek) - 13.34% ⬇ (-0.39)7. Kızılcık Şerbeti (6 odcinek) 4.20% ⬆ (+0.55) 13. İyilik (21 odcinek) - 3.27% ⬆ (+0.15) 14. Yalniz Kurt (27 odcinek) - 3.21% ⬆ (+0.01) АВ:1. Yalı Çapkını - 11.07% ⬇ (-0.12)2. Kızılcık Şerbeti - 5.40% ⬆ (+0.96) 15. Yalniz Kurt - 2.41% ⬆ (+0.44) 23. İyilik - 1.64% ⬇ (-0.40)
|
|
|
Post by lucy on Dec 4, 2022 16:50:29 GMT
Jak serial nie rozbuduje fabuły (w tym wątków drugoplanowych) odpowiednio wcześnie to potem to się zemści. Na wątku głównym w dramie nie da się daleko zajechać. A już przy hicie, który się będzie ciągnąć w nieskończoność, tym bardziej. Oby się nie powtórzył scenariusz innych dizi, gdzie się z jednego serialu robi drugi, inny serial, bo nie ma na czym dalej tkać wątków. To tak w odniesieniu do tego, o czym wyżej piszecie.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 4, 2022 17:47:34 GMT
📸💫 Znany i bardzo lubiany przez tureckich widzów aktor i prezenter telewizyjny Mehmet Ali Erbil opublikował zdjęcie z serialu "Yali Capkini" z Mertem Ramazanem Demirem, podpisując je "Co jest z tymi brwiami?"
|
|
|
Post by lucy on Dec 4, 2022 17:58:03 GMT
Czyli nie tylko ja mam problem z jego brwiami.
|
|
|
Post by mira on Dec 4, 2022 20:33:03 GMT
Ja się już przyzwyczaiłam i w ogóle nie zwracam uwagi na jego brwi. Ale pamiętam, jak mnie mocno raziły w "Nauczycielu".
Wątki poboczne w serialu są, na pewno wypłynie coś z Suną, Fuatem i Asuman, ale mam wrażenie, że scenarzyści czekają na lepszy moment, no i najpierw Suna musi się zakochać w Abidinie (on to chyba już zakochany), wtedy będzie bardziej dramatycznie. Mamy też Sultan w zanadrzu, jej córeczkę, która czuje miętę do Yusufa, jest Pelin i jej kuzyn, jest też owiana tajemnicą historia miłosna seniorów. Z Gulugun i Ifakat też zawsze może się coś zadziać. Mam nadzieję, że ta ostatnia zostanie kiedyś wykopana z rezydencji. Nie lubię baby i kropka.
Seyran i jej rodzina są obcy w Stambule, zawsze może się pojawić jakaś rodzina z Antep. Póki co nie jestem jednak znudzona główną parą i nie odczuwam potrzeby wprowadzania nowych wątków. Chciałabym natomiast, żeby między nimi zaczęło się dziać coś więcej.
Obejrzałam odcinek 10 z polskimi literkami i pokrótce 11 z angielskimi. Ferit i Seyran z jednej strony są zgraną, zabawną parą, z drugiej zaś mówią do siebie w taki sposób, tak się ranią, że aż trudno uwierzyć, że po tym wszystkim dalej normalnie funkcjonują. Jest tutaj cały wachlarz emocji, jest beztroski Ferit, Ferit momentami dorosły i odpowiedzialny oraz Ferit dupek. Czytałam komentarze, że być może on cierpli na jakieś zaburzenia psychiczne, bo to nie jest normalne, by jedna osoba miała tak wiele twarzy. Ja na tym etapie żadnych chorób się u niego nie doszukuję. Jest rozpieszczony, przekonany o własnej doskonałości, bywa zaborczy i chyba po raz pierwszy w życiu jest zakochany, ale chorym psychicznie bym go nie nazwała. Zresztą Seyran też potrafi zachowywać się dziwnie.
Plan jest taki, że niebawem Suna wprowadzi się do rezydencji. Korhanowie mają się nią zaopiekować, ale wygląda na to, że Ifakat chciałaby z niej zrobić surogatkę dla dziecka Fuata i Asuman. Ta baba jest naprawdę obrzydliwa. I nie mogę zrozumieć, co ojciec Ferita w niej widzi, kiedy ma u boku taką fajną żonę. Wracając do temu - przeprowadzka Suny zbliża się wielkimi krokami, a tymczasem dzieje się coś niespodziewanego i Kazim zamiast oddać drugą córkę, będzie chciał odebrać i pierwszą. Na dobru Seyran nie zależy mu kompletnie, to pewne. Będzie próbował ugrać coś dla siebie.
Czy wątek Pelin zakończył się w 11 odcinku? Niby tak to wyglądało, ale nie słyszałam, by aktorka miała odejść i czy to możliwe, by Pelin tak po prostu odpuściła? Nie będzie próbowała się mścić? Teraz widzimy, że Feritowi niespecjalnie na niej zależy. Miło spędzał z nią czas, nawet ją lubił, ale o miłości nie było tu mowy. Ewidentnie ciągnie go do Seyran - powoli z wzajemnością, choć on tego wcale nie widzi.
|
|
|
Post by lucy on Dec 5, 2022 11:19:41 GMT
Menderes Samancılar zakończył swój gościnny udział w Zimorodku i udał się do Adanay, gdzie jest kręcony serial Megarsus z Caglarem Ertugrulem i Berkayem Atesem. i.imgur.com/naHZTjf.jpg
|
|
|
Post by mira on Dec 5, 2022 14:45:23 GMT
Menderes Samancılar zakończył swój gościnny udział w Zimorodku i udał się do Adanay, gdzie jest kręcony serial Megarsus z Caglarem Ertugrulem i Berkayem Atesem. Szkoda, to była całkiem ciekawa postać. Miałam nadzieję, że scenarzyści rozwiną jakoś temat biżuterii, pracy Feirta, a oni to ucięli. Kilka odcinków temu dziadek powiedział, że mistrz lubi pracować sam i prosił, by Ferit przez kilka dni nie przychodził. Mam wrażenie, że od tamtego czasu minęła wieczność.
Rodzina Korhanów zajmuje się jubilerstwem, ale jeszcze nigdy nie widzieliśmy ich firmy. Byłoby dobrze, gdyby Feirt i Seyran wyszli z domu i zaczęli coś robić. Ona chciała pójść na studia, on niech idzie do pracy.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 5, 2022 18:58:50 GMT
📸💫 Znacznie cieplej Mertowi Ramazan Demir za kulisami serialu „ Yalı Çapkını”, który wciąż króluje w rankingach Turcji
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2022 12:33:41 GMT
💥 Seriale tureckie najczęściej wyszukiwane w wyszukiwarce Google w Turcji w 2022 r. Jak widać Ziorodek jest popularny wszędzie: i w tv i w internecie. 1. Zimorodek / Yalı Çapkını 2. Usłysz mnie / Duy Beni 3. Niech życie się toczy swoim torem / Gelsin Hayat Bildiği Gibi 4. Tozluyaka / Tozluyaka 5. Ersan Kuneri / Erşan Kuneri i.imgur.com/sm9kjrk.jpg
|
|
|
Post by mira on Dec 8, 2022 12:37:01 GMT
Aż dziwne, że znalazł się na szczycie, bo przecież to stosunkowo nowy serial, a podsumowanie jest za cały rok. To świadczy o tym, że naprawdę jest szał.
|
|
|
Post by lucy on Dec 8, 2022 12:45:25 GMT
mira, myślę, że swoje zrobił też etap preprodukcji, gdzie długo była mowa, że rolę główną zagra Cagatay Ulusoy, który uchodzi w Turcji w necie za "bożyszcze". Wg mnie większe fanfary należą się Duy beni, który trafił do zapowiedzi bardzo późno i był projektem przygotowywanym w strefie milczenia (nawet przecieków nie było).
|
|
|
Post by Matthias on Dec 10, 2022 9:33:13 GMT
📌 Reytingi zа 09.12.2022:ТОТАL:1. Yalı Çapkını (12 odcinek) - 12.73% ⬇ (-0.61)9. Kızılcık Şerbeti (7 odcinek) 4.28% ⬆ (+0.08) 10. İyilik (22 odcinek) - 3.34% ⬆ (+0.07) 13. Yalniz Kurt (28 odcinek) - 3.15% ⬇ (-0.06) АВ:1. Yalı Çapkını - 10.45% ⬇ (-0.62)4. Kızılcık Şerbeti - 6.20% ⬆ (+0.80) 14. İyilik - 2.31% ⬆ (+0.67) 17. Yalniz Kurt - 1.97% ⬇ (-0.44)
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 10, 2022 10:31:07 GMT
Przystanęłam na 8. odcinku z powodu Mundialu, ale czas nadrobić zaległości. W serialu zapewne się dzieje…
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Dec 11, 2022 14:43:35 GMT
W piątek, wraz z 12. odcinkiem, swoją premierę miała ścieżka dźwiękowa serialu. Muzyka z serialu jest dostępna w serwisach streamingowych i sklepach muzycznych.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 11, 2022 18:48:16 GMT
📸💫 Kobiety z „ Yalı Çapkını” za kulisami projektu
|
|
|
Post by mira on Dec 12, 2022 7:59:34 GMT
Mnie ten serial bardzo wciągnął, w tym tygodniu wręcz obsesyjnie. Widziałam live, widziałam większość odcinka po angielsku i z niecierpliwością czekam na polskie literki. Często też zaglądam na FB i TT, bo wszędzie trwają dyskusje na temat zachowania głównych bohaterów, zwłaszcza Ferita. Serial wciąga dlatego, że bohaterowie odczuwają silne emocje, stale są jakieś zwroty akcji, jest brutalność i okrucieństwo, ale jest też miłość i trochę humoru. Te emocje udzielają się widzom. Ciekawe, jak długo twórcom serialu uda się utrzymać takie napięcie.
|
|
|
Post by Matthias on Dec 13, 2022 19:01:18 GMT
📸💫 Obsada " Yali Capkini" na imprezie sylwestrowej OGM Pictures
|
|
|
Post by Matthias on Dec 18, 2022 15:12:45 GMT
📌 Reytingi zа 16.12.2022:ТОТАL:1. Yalı Çapkını (13 odcinek) - 14.62% ⬆ (+1.89)7. Kızılcık Şerbeti (8 odcinek) - 4.15% ⬇ (-0.13) 10. Yalniz Kurt (29 odcinek) - 3.45% ⬆ (+0.30) 11. İyilik (23 odcinek) - 3.38% ⬆ (+0.04) АВ:1. Yalı Çapkını - 11.43% ⬆ (+0.98)3. Kızılcık Şerbeti - 6.02% ⬇ (-0.18) 11. İyilik - 2.64% ⬆ (+0.33) 17. Yalniz Kurt - 1.67% ⬇ (-0.30)
|
|