|
Post by mira on Oct 3, 2022 6:55:28 GMT
Jestem po 2. odcinku. Jest mega dobrze. Ślub był, ale tak jakby go brakowało - pokazano tylko Seyran w sukni ślubnej, młodych siadających do stołu i pyk - kolejna scena jak wyjeżdżają już jako małżeństwo. Żadnych podpisów, żadnej czerwonej książeczki… Trochę szkoda. Odcinek fajnie się zakończył, ale trochę za mocno jak na początek fabuły i podejrzewam, źe będziemy tutaj mieć „camdaki kizowe” zagranie - że właściwie tej sceny jakby nie było i akcja toczy się dalej. @trollka, oglądasz po turecku? Anielsku, rosyjsku? Bo chyba żadna nasza grupa nie wzięła tego serialu. Mnie też trochę kusi, ale nie chce mi się oglądać w innym języku.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Oct 3, 2022 8:10:04 GMT
mira , ja chyba jeszcze żadnej dizi nie oglądałam po polsku, poza tymi z naszej TV. Prędzej nauczę się tureckiego niż zechce mi się tyle czekać na odcinki i oglądać z opóźnieniem… Oglądam po angielsku, te dwa odcinki zostały wrzucone bardzo szybko, jeszcze w nocy z piątku na sobotę, czyli dosłownie zaraz po emisji u Turków.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 4, 2022 19:44:54 GMT
💥Serial „ Yalı Çapkını” zostanie zaprezentowany na targach medialnych MIPCOM w Cannes, które odbędą się 17-20 października. Serial będzie zaprezentowany na rynku międzynarodowym pod nazwą „ Golden Boy”
|
|
|
Post by mira on Oct 5, 2022 6:58:22 GMT
Serial naszym widzom też przypadł do gustu, widziałam na TT sporo polskich komentarzy. Będą literki, to może też się skuszę. Trochę się jednak obawiam, bo akurat ta grupa co chwilę zapowiada coś nowego, co z jednej strony jest oczywiście super, ale z drugiej już widać, że nie wyrabiają, tj. nie ma odcinka przed premierą kolejnego w Turcji. W nowym zwiastunie mężuś nieźle oberwał od żonki. Oj, łatwo to z nią miał nie będzie
|
|
|
Post by lucy on Oct 5, 2022 11:03:45 GMT
lucy , dlaczego tak uważasz? Może tak nie będzie, za serial odpowiada w końcu scenarzysta… „Camdaki kiz” nie była absolutnie napakowana akcją na początku, tam robili z widza durnia od samego początku.„Masumlar…” podobnież. „Kirmizi oda” to innego typu serial. „Istanbullu…” też odkryła karty dopiero po 5-6 odcinkach i mimo to nie królowała w reytingu. @trollka, za serial odpowiada producent. Wiadomo, że to nie on pisze scenariusz, ale to on się wtrąca, on narzuca i to on każe się (scenarzystom) kręcić w kółeczko, bo mu kanał przedłuża zamówienie na odcinki. Patrząc na całokształt Onurowi wyszedł jak dotąd tylko jeden serial z parafii Gulseren, a mianowicie IG. I nie chodzi o reytingi, czy odkrycie kart, ale o wszystko po kolei. A w szczególności o historię i scenariusz, gdzie jakoś się dało prowadzić akcję zgodnie z planem, czyli utrzymać do końca (zapowiadany na początku) mix historii piosenkarki z historią ukazaną w książce. Pierwszy opis fabuły, który się pojawił przed premierą był aktualny do samego końca i po obejrzeniu tych wszystkich odcinków można jednoznacznie stwierdzić "tak, to było dokładnie o tym o czym mówi opis". Tak wiem, że niektórzy aktorzy też poodchodzili, ale nie zmieniło to ani zamysłu historii, ani nie wpłynęło na fabułę, która pomimo ilości odcinków i konieczności rozbudowywania wątków była prowadzone z konsekwencją, sensem i logiką, a nie w sposób że się z serialu zrobił inny serial o zupełnie czymś innym (często i gęsto nie wiadomo nawet o czym), niż miał być. Ani o DEK, ani o MA, ani (z tego co czytam) o CK nie można tego niestety powiedzieć. KO jest właściwie proceduralem, więc pomijam go w ocenie.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 5, 2022 16:58:05 GMT
🔥📸 Twórcy serialu „ Yalı Çapkını” wyraźnie demonstrują powiedzenie „Łyżka dziegciu w beczce miodu”
|
|
|
Post by Matthias on Oct 7, 2022 20:25:09 GMT
💫📸 Afra Saraçoglu i Mert Ramazan Demir zapraszają na premierę trzeciego odcinka serialu "Yali Çapkını”
|
|
|
Post by lucy on Oct 8, 2022 9:43:38 GMT
No i się Star doczekał hitu. Ja niestety nie dam rady zaufać temu serialowi.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 8, 2022 9:48:21 GMT
📌 Reytingi zа 07.10.2022:ТОТАL:1. Yalı Çapkını (3 odcinek) - 8.60% ⬆ (+1.45)
9. İyilik (13 odcinek) - 2.96% ⬇ (-0.59) 15. Kasaba Doktoru (19 odcinek) - 2.11% ⬆ (+0.08) АВ:1. Yalı Çapkını - 7.71% ⬆ (+1.34)
7. Kasaba Doktoru - 2.68% ⬆ (+0.12) 21. İyilik - 1.47% ⬇ (-0.99)
|
|
|
Post by Matthias on Oct 8, 2022 13:33:18 GMT
Nie minęły 24 godziny, a zwiastun już ma ponad 2 mln odsłon.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Oct 8, 2022 13:43:19 GMT
Piękny wynik. Ale za tydzień wraca „Samotny wilk” i podejrzewam minimalny spadek zamiast kolejnych wzrostów.
|
|
|
Post by Mavi on Oct 8, 2022 15:02:55 GMT
Ja będę oglądać, ale czekam na napisy pl, bo mi się nie chce myśleć po rosyjsku.
|
|
|
Post by lucy on Oct 8, 2022 16:27:03 GMT
Mavi, a już oglądasz Zimorodka, czy dopiero będziesz?
|
|
|
Post by Mavi on Oct 8, 2022 16:40:18 GMT
Mavi , a już oglądasz Zimorodka, czy dopiero będziesz? Póki co nie miałam jeszcze czasu porządnie przysiąść, żeby obejrzeć. Dopiero zrobię to na dniach.
|
|
|
Post by mira on Oct 8, 2022 17:13:39 GMT
Ja będę oglądać, ale czekam na napisy pl, bo mi się nie chce myśleć po rosyjsku. Ja też będę oglądać, też po polsku Powoli robi mi się ciasno, to będzie już mój trzeci serial na jesień/zimę, a jeszcze chciałabym obejrzeć Sipahi. Seriale Alpa i ten młodzieżowy dla Foxa również biorę pod uwagę, ale jeszcze nie zdecydowałam. Dziś zaczęłam też oglądać włoski serial Yamana
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Oct 9, 2022 13:53:35 GMT
💥 Oznur Serceler dołączyła do obsady serialu „ Kingfisher / Yalı Çapkını” Star TV i OGM Pictures Zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie w swojej roli tutaj. Chociaż jej bohaterka na razie pozostaje bardziej w cieniu (no, w 3. odcinku miała jednak swoje 5 minut - nie to co inni bohaterowie drugoplanowi), to widać, źe czuje swoją rolę i przy okazji pokazuje w końcu coś innego. Jest mega ciepłą, sympatyczną i uśmiechniętą osobą, ale cierpiącą w ukryciu, razem ze swoim mężem. 3 odcinek, który właśnie zaliczyłam, w końcu był dłuższy i… mega nudny. Do tego z patetycznym zakończeniem jak z rom-coma. Myślałam, iż po ślubie w domu będą działy się dramy, a tu okazuje się, że poza despotycznym nestorem rodziny, jest to ciepła i zżyta familia (chociaż z tajemnicami). Być może wszystko zacznie się, jak patologiczny teść z Gaziantep przeniesie się do Istanbułu. Wątek głównej pary niestety rozczarował po tym, jak Seyran dowiedziała się, źe jest tylko przykrywką dla Ferita, aby mógł mieć kochankę. Spodziewałam się dramy, szantażu, próby ucieczki z domu i małżeństwa, w którym nie chce być, a ona czuje się tam jak w prawdziwym domu i przekomarza z mężulkiem. Może woli żyć w takim układzie niż w tym, w którym była służącą własnego ojca, ale należałoby to ukazać, a takiej sceny nie było.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 9, 2022 16:59:54 GMT
📸💫 Obsada " Yalı Çapkını" świętuje sukces projektu
|
|
elena
Początkujący
|
Post by elena on Oct 10, 2022 13:26:04 GMT
Jestem po pierwszym odcinku i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Bardzo przyjemnie nagrany serial (kocham te kadry) Aktorzy też super. Ten dziadek to chyba mąż Zerrin Tekindor jak się nie mylę. Afra super imo kradnie każdy kadr w którym ją widzę na ekranie. Ta siostra głównej tez super rolę dostała. Ktoś tu porównywał do Camdaki Kiz, ale ja tamten serial oglądam (głównie z sympatii do aktorów i tego że coś zaczyna się ruszać z fabułą) i ten totalnie się od niego różni. Moim zdaniem jak na razie najlepszy nowy serial sezonu na równi z Bir Peri Masali
|
|
|
Post by mira on Oct 10, 2022 13:31:34 GMT
Jestem po pierwszym odcinku i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Bardzo przyjemnie nagrany serial (kocham te kadry) Aktorzy też super. Ten dziadek to chyba mąż Zerrin Tekindor jak się nie mylę. Afra super imo kradnie każdy kadr w którym ją widzę na ekranie. Ta siostra głównej tez super rolę dostała. Ktoś tu porównywał do Camdaki Kiz, ale ja tamten serial oglądam (głównie z sympatii do aktorów i tego że coś zaczyna się ruszać z fabułą) i ten totalnie się od niego różni. Moim zdaniem jak na razie najlepszy nowy serial sezonu na równi z Bir Peri Masali
Były mąż, ale mąż
Bohaterka Camdaki Kiz była strasznie zahukana. Bohaterka tego serialu też nie miała w domu łatwo, ale odszczekać to się jednak potrafi
|
|
elena
Początkujący
|
Post by elena on Oct 10, 2022 14:08:30 GMT
Były mąż, ale mąż
Bohaterka Camdaki Kiz była strasznie zahukana. Bohaterka tego serialu też nie miała w domu łatwo, ale odszczekać to się jednak potrafi A no tak. Przecież się rozwiedli. A to prawda Nalan na początku to jak jajko była. Teraz to się odezwie i ma swoje zdanie. W nowym zwiastunie nawet o rozwodzie z Sedatem gadała. No obejrzę dziś może kolejne odcinki to się przekonam, ale po pierwszym wydaje się być ciekawym serialem
|
|
|
Post by lucy on Oct 10, 2022 16:52:28 GMT
Ktoś tu porównywał do Camdaki Kiz, ale ja tamten serial oglądam (głównie z sympatii do aktorów i tego że coś zaczyna się ruszać z fabułą) i ten totalnie się od niego różni. elena, różni się na pewno, bo jest o czymś innym, jednak czy sposób prowadzenia akcji nie będzie podobny to się przekonamy za kilka miesięcy. Osobiście w ten serial uwierzę dopiero kiedy przeczytam w Waszych komentarzach, że nie ma tego permanentnego (Onurowego) kręcenia się w kółeczko i rozwlekania wątków do granic możliwości... Moim zdaniem jak na razie najlepszy nowy serial sezonu na równi z Bir Peri Masali W sumie wszystkie seriale na podstawie książek Gulseren się podobnie zapowiadały... jednak co z nich wyszło to już inna inszość.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 10, 2022 17:27:26 GMT
Nie minęły 24 godziny, a zwiastun już ma ponad 2 mln odsłon. Wow nie powiem ciekawe mają fragi, trochę w stylu patoli fazilet.
|
|
elena
Początkujący
|
Post by elena on Oct 10, 2022 21:12:57 GMT
Dobra skończyłam 3 odcinek i ten 3 już się ciągnął trochę . Imo ta godzina 50 to wystarczająco dla tego serialu. Kocham pomoc domową cudni są. Trochę dziwna ta rodzina pana młodego, ale zobaczymy jak się rozwinie. Ciekawe czy serial się dobrze sprzeda. Ten główny aktor jest uroczy nie dziwię się że dziewczyny na twitterze za nim szaleją. Tutaj jak w każdej rodzinie są problemy typu ciąża, kazirodczy romans. Czyli będzie patola, a jako, że Fazilet to był mój gulity pleasure, więc sądzę że ten też mi się spodoba
|
|
|
Post by mira on Oct 11, 2022 8:59:31 GMT
Jestem po pierwszym odcinku, ale zanim o samym odcinku, to kilka słów drogą wstępu.
Przeczytałam opisy postaci, żeby trochę mi się w głowie rozjaśniło, bo miałam problem z ogarnięciem, kim dokładnie jest Hattuc. To samo z Ifakat. O Hattuc piszą, że ojciec nie wydał jej za mąż, chociaż byli chętni. Napatrzyła się na autorytatywne rządy ojca, dlatego pochwala sposób, w jaki Kazim traktuje żonę i córki. Niestety nie napisano, z której strony jest ciotką - to siostra matki czy ojca Kazima?
Co do Ifakat, na samym początku stary mówi, że pochował już syna, czyli Ifakat jest jego synową. W opisie piszą, że bardzo wcześnie wyszła za mąż, a w jej dwudziestym roku życia zdarzył się wypadek samochodowy, zginął jej mąż oraz nienarodzone dziecko. Teściowa, czyli żona starego, nie mogła znieść tych tragicznych wydarzeń i również zmarła. Stary umieścił ją jako zaufaną damę rezydencji. Czy słusznie? No chyba nie, skoro sypia ze szwagrem...
Z opisów dowiedziałam się też, że Ferit ma cukrzycę i m.in. z tego powodu był rozpieszczany w dzieciństwie.
Orhan ożenił się na prośbę ojca z dziewczyną, której nawet nie znał. Gulgun nigdy nie była jego miłością. Czy kocha Ifakat? Na miłość to nie wygląda... Starszy syn Orhana też zawarł aranżowane małżeństwo, ale między tą, jpóki co bardzo sympatyczną parką, zrodziła się miłość.
W opisie postaci Pelin jest jasno napisane, że wie o wybrykach Ferita, wie że sypia z innymi kobietami, ale przymyka na to oko. Dziewczyno, a gdzie Twoja duma?
Ibrahim jest mężem Sultan, co dla mnie nie było od początku jasne. Napisane jest, że marzy o byciu bogatym i nie boi się podjąć ryzyka, by to osiągnąć. Z klei przy Sultan napisano, że jest mistrzynią manipulacji. Ta parka jeszcze namiesza...
Wracając do odcinka, bardzo podoba mi się praca kamery. Ujęcia są różnorodne, ale zawsze dopracowane. Nie ma takich gwałtownych przejść. Starano się pokazać bogactwo jednej z rodzin i uważam, że to się udało, ale nie w takiej tandetnej formie, że wszystko jest złote i błyszczące. Wiadomo, że prace nad pierwszym odcinkiem trwają długo, każdy się stara, żeby wypadło jak najlepiej. Mam nadzieję, że w kolejnych odcinkach dalej będą tak dbać o szczegóły.
Co do fabuły, obejrzałam już sporo tureckich seriali, dlatego te aranżowane małżeństwa, rządy seniora rodu i przemoc ojca wobec córek, nie robią już na mnie wrażenia. Brzmi to okropnie, zdaję sobie sprawę. Zwłaszcza, kiedy pomyślę, że seriale tej produkcji powstają na podstawie książek opisujących prawdziwe wydarzenia. Osobiście uważam, że w tym pierwszym odcinku jakoś wiele się nie wydarzyło. Bohaterów jest sporo, więc dużo czasu zajmuje pokazanie wszystkich i podrzucenie kilku informacji dotyczących ich życia. Ferit sprawia problemy, wiadomo, że jego historia potem wysunie się na pierwszy plan, ale póki co nie jest jeszcze najważniejszy. A czy zdołałam go polubić? Nie wiem. Z jednej strony jest mi go trochę szkoda, z drugiej nie podoba mi się taki hulaszczy tryb życia. Ale też nie można powiedzieć, że wykorzystuje te wszystkie panienki, bo są w pełni świadome, na co się godzą.
Patrząc na tweety dotyczącego tego serialu nie da się nie zauważyć, że zdecydowana większość dotyczy Merta/Ferita. Urody i uroku nie można mu odmówić, dlatego rozumiem te wszystkie zachwyty młodych fanek. Mam jednak nadzieję, że będzie w tym serialu jakaś głębia, a dyskusje w social mediach skupią się bardziej na fabule, aniżeli urodzie głównego bohatera.
Ogólnie odcinek na plus. Podobało mi się, chociaż spodziewałam się wielkiego WOW, ale czegoś takiego nie było.
|
|
Deleted
|
Post by Deleted on Oct 11, 2022 16:33:12 GMT
mira, ale żeś się wgłębiła w opisy postaci, nawet służbę prześwietliłaś elena, ten serial ma dużo z „Camdaki kiz”, aż za dużo. Senior rodu-despota, rodzina bojąca się go, aranżowane małżeństwo „za karę”, zahukana i poniewierana w domu główna bohaterka, mąż głównej bohaterki - nieodpowiedzialny leń i jego kochanka, majordomus nestora rodu… Dla mnie pierwsze wrażenie było takie, że to kalka serialu, a zmieniono małe szczegóły. Zobaczymy, jak to się dalej potoczy.
|
|
|
Post by mira on Oct 11, 2022 18:07:01 GMT
@trollka, lubię wiedzieć, co oglądam, tak już mam. A Sultan, chociaż należy do służby, wydaje się być dość ważną postacią, ale to się jeszcze okaże.
Nie mogę się zgodzić, że główna bohaterka jest zahukana. Owszem, w domu łatwo nie miała, niemal same ograniczenia, ale poza domem potrafiła się rewelacyjnie zachować i odpyskować, kiedy trzeba. Dziewczyna jest energiczna, zabawna, póki co bardzo mi się podoba.
Zastanawiam się, kiedy relacje sióstr się zepsują.
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Oct 11, 2022 18:16:07 GMT
Obejrzałem wczoraj pierwszy odcinek, o dziwo podobało mi się. Ale czuje że tam będzie niezła patola. Pierwszy odcinek i już było szarpanie i plaskacz. I chyba z odcinka na odcinek będzie gorzej. Ale pewnie zerkną . Psychopatyczny lokaj który daje plaskacza służącej. {Spoiler} Już po pierwszym odcinku wydaje mi się że ta służąca jest prawdziwą matką prota. Wielka rodzina czuje że tam z odcinka na odcinek większy syf będzie wychodził.
|
|
|
Post by Matthias on Oct 11, 2022 18:19:42 GMT
✨📸 Irem Altug jako Sultan – najbardziej tajemnicza postać z serialu Yali Capkini. Fanów dręczą dwa pytania: kto jest ojcem jej dziecka i skąd wzięła takie dziwne fantazje? A może to nie fantazje?
|
|
elena
Początkujący
|
Post by elena on Oct 11, 2022 18:20:08 GMT
@trepka no są jakieś podobienstwa między serialami, ale tak już jest w serialach na podstawie powieści tej pisarki. Ja ogaldam na bieżąco i imo to nie będzie aż tak duża kalka. Tu będziemy mieli inna psychologię postaci (choć ja od razu zwróciłam uwagę na Selen i żonę brata Ferita - problem z zajściem w ciążę, mam nadzieję że tu nie będzie absurdu i nie będzie udawać tej ciąży) W ogóle podobno ta Sultanim miała romans z Feritem. Jestem w szoku, ludzie nawet pisali, że ten mały chłopczyk może być jego synem (w co średnio wierzę no ile lat może mieć Ferit. Maksymalnie 25)
|
|
|
Post by Matthias on Oct 11, 2022 19:24:27 GMT
⚡ Gulseren Budaycioglu próbowała usprawiedliwiać się w odpowiedzi na krytykę, że jej historie ponownie pokazują przemoc wobec kobiet. Według niej historia w Yali Capkini jest prawdziwa. Oczywiście zmieniono imiona i dokonano adaptacji, ale takie rzeczy zdarzają się również w prawdziwym życiu. Ma dużo empatii dla Seyran i Suny, które mają tak różne życie, ale są tak blisko, jak sama pisarka jest ze swoją siostrą. Niestety, losy kobiet w serialu są zaczerpnięte z prawdziwego życia i nie należy się na nią gniewać za pokazywanie tej rzeczywistości. Czy gardzi swoimi bohaterkami? Wręcz przeciwnie - chce dać im wolność, aby ludzie nauczyli się cenić kobiety.
|
|