|
Post by elysa7 on Apr 12, 2023 12:38:54 GMT
Oj tam, od razu więzi 😆. Na koniec odcinka zawarli pewną umowę.
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2023 12:48:28 GMT
Czytałam opis odcinka i wynika z niego, że G ją więzi. Inaczej po co by uciekała? I w ogóle podpalała (swój) pokój? {Spoiler}Podobno on ją dogoni i Deva do niego strzeli.
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Apr 12, 2023 12:50:15 GMT
Z tego co rozumiem jest to w jakimś sensie reteling baśni Piękna i bestia. Główne motywy się właściwie zgadzają.I padło to w jakimś tureckim programie.
A co tego na wózku to jeżeli dobrze zrozumiałem Zafer przy grobie to jest on jednocześnie bratem prota od strony matki jak i protki od strony ojca.
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2023 12:54:46 GMT
Zz tego co rozumiem jest to w jakimś sensie reteling baśni Piękna i bestia cz Na to wygląda. Pewnie dlatego ta historia mi się tak podoba. Lubię bajki. Na taką ładną animację trafiłam.
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 12, 2023 12:57:03 GMT
Czytałam opis odcinka i wynika z niego, że G ją więzi. Inaczej po co by uciekała? I w ogóle podpalała (swój) pokój? {Spoiler}Podobno on ją dogoni i Deva do niego strzeli. Tak, tak. Zgadza się. Śmieje się tylko 😆 Piękne ❤️
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2023 13:08:08 GMT
A co tego na wózku to jeżeli dobrze zrozumiałem Zafer przy grobie to jest on jednocześnie bratem prota od strony matki jak i protki od strony ojca. Czyli, że Zaferka jest jakby macochą Devy? Przyznam, że też to brałam pod uwagę, ale stwierdziłam, że trudno by jej było zmanipulować fakty do tego stopnia, żeby córkę Mustafy pozbawić nazwiska i całego spadku po ojcu. W tamtym czasie wydawała sie słaba i zagubiona, ale kto wie...
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 12, 2023 13:12:12 GMT
Zafer jej matkuje. Ponadto salon, w którym pracuje Deva należy niby do Ibrahima, ale tak naprawdę to do starej Zafer. Deva bardzo przeżywa brak matki i dlatego przyległa do Zafer. Ponadto samej Zafer to na rękę, bo teraz będzie mogła wykorzystać Devę przeciwko G.
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Apr 12, 2023 14:14:48 GMT
Akurat Zafer wydaje się jakby planowała najmniejszy krok. A co do nazwiska i majątku nie wiadomo czy Deva nie była z matką a Mustafa jej nie uznał albo nie wiedział nawet.
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2023 14:51:12 GMT
W sumie kto wie, czy Zaferka nie pozbyła się tak naprawdę matki Devy... żeby się nikt nie dowiedział, że Deva jest córką Mustafy. Może nawet obecny ojczulek Devy nie wie, że to nie jego córka. Zafer mogła wykorzystać sytuację kiedy G zabił jej kochasia, żeby odsunąć Devę od spadku.
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 12, 2023 15:41:18 GMT
W tej plątaninie wszystko jest możliwe.
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2023 20:18:17 GMT
Oba plany zemsty wplecione w tą historię są naprawdę świetnie przemyślane i zaplanowane. W dodatku kończą się w tym samym miejscu, w którym się narodziły. Gulcemal pragnie odebrać matce wszystko co kocha (majątek, pozycję, syna itd) i zmusić ją tym samym do powrotu - ma stanąć w progu jego drzwi i błagać o wybaczenie i przygarnięcie, a potem pozwolić się "nosić na rękach", by w końcu móc powiedzieć "jak dobrze, że cię urodziłam" - 25 lat temu jej ostatnimi słowami wypowiedzianymi do syna było "po co cię urodziłam". Natomiast Zafer pragnie, by G najpierw poznał smak wielkiej miłości, która odbierze mu rozum, a potem przekonał się na własnej skórze jak to jest ją stracić i jak się bez niej żyje. Ona na grobie kochanka przeprasza go, że jest zmuszona poświęcić dla tej zemsty jego córkę... czyli co? Zafer ma w planie zabić Devę kiedy G ją pokocha? Ciekawe kto się na kim zemści, bo nie ma takiej opcji, że obie zemsty się dokonają. Mam tylko nadzieję, że odpowiedź nie kryje się w symbolice imion: "Zafer" to zwycięstwo, triumf, wygrana.
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 12, 2023 20:45:54 GMT
Nie twierdzę, że nie jest przemyślany cały aspekt zemsty. Choć boję się, że teraz jest to logiczne i ładnie się składa w całość, a nagle od któregoś odcinka będzie jedna wielka głupota. To już się nie raz zdarzało.
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2023 20:55:01 GMT
Choć boję się, że teraz jest to logiczne i ładnie się składa w całość, a nagle od któregoś odcinka będzie jedna wielka głupota. To już się nie raz zdarzało. Takie rzeczy się dzieją raczej tylko w przypadku hitów, gdzie przez wysokie wyniki naciągają fabułę zapychaczami. Tutaj na hita się raczej nie zanosi - nie ta pora roku. Teraz ogladalność seriali będzie stopniowo spadać.
|
|
|
Post by lucy on Apr 12, 2023 21:17:48 GMT
Wreszcie znalazłam filmik, z tą piosenką i tym tańcem w odcinku (ten drugi, bo wkleiły się dwa). Uwielbiam i zawsze z uwagą oglądam wszystkie "noce henny" w serialach. Poniżej ciekawostka dot. "Nocy Henny". ⚡Przed ślubem w Turcji odbywa się tradycyjny obrzęd „Noc Henny”, czyli pożegnanie Panny Młodej z domem. Ten starożytny zwyczaj przetrwał do dziś i obejmuje całą żeńską połowę domu. Tej nocy dziewczęta i goście mogą się bawić, ale panna młoda musi płakać, słuchając najsmutniejszej melodii, która symbolizuje tęsknotę za rodzicami i pożegnanie z domem ojca. Turcy wierzą, że im bardziej panna młoda płacze, tym szczęśliwsze będzie jej życie rodzinne.
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 12, 2023 21:53:45 GMT
Też wpadła mi w ucho. Ale lepsza jest ta muzyczka co gra np. w zwiastunach. Nie narzekałbym gdyby było tak 20-25 odcinków. Jeśli chodzi o tureckie seriale im więcej odcinków tym mniej mam siły oglądać dalej. Dobrze rozwinięte wątki i ich sensowne zakończenie byłoby marzeniem Fox zupełnie w tym sezonie dziwnie działa. Wrzuca seriale, zaraz po paru odcinkach wyrzuca, by na szybko rozpocząć emisję kolejnego. Jakby chaos zapanował w ich biurze 😆
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2023 11:36:29 GMT
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Apr 13, 2023 12:04:25 GMT
Szykuje się sporo akcji w dzisiejszym odcinku. Mam nadzieje że wrzucą go szybciej niż 1 odc. i że będą wzrosty konkretne.
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2023 12:13:29 GMT
W internecie nasz serial zdominował czwartkową rywalizację na YT i to pomimo tego, że odcinek wpadł dopiero nastepnego dnia rano. Ilość wyświetleń wszystkich odcinków z ub. czwartku: #AlSancakDizisi (10.bölüm) - 1,2 Milyon #GelsinHayatBildiğiGibi (34.bölüm) - 2,7 Milyon#CamdakiKız (73.bölüm) - 2,8 Milyon#Aldatmak (25.bölüm) - 1,5 Milyon#YüzYıllıkMucize (3.bölüm) - 1,4 Milyon #Gülcemal (1.bölüm) - 3,3 MilyonTakże o losy serialu w internecie chyba martwić się nie musimy. W sferze obaw zostaje "prawda" przed tv. i.imgur.com/Do5gMKQ.png
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 13, 2023 13:52:25 GMT
Tak, w internecie Gülcemal jest popularny. I będzie tylko lepiej. Cieszy mnie, że w na YT pod odcinkiem jest większość tureckich komentarzy i zachwyty nad Muratem.
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2023 15:12:33 GMT
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 13, 2023 15:43:13 GMT
Dokładnie! 🔥🔥❤️
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2023 16:12:41 GMT
Zerknęłam w kalendarz i gdyby żaden odcinek nie wypadł to do końca czerwca uzbierałoby się 13 odcinków. Trochę to mało, przydałoby się jeszcze z 5-7, żeby nie wyszedł z tego miniserialik. Dzisiejszy odcinek będzie w tym samym gronie. Ależ tu ciasno. Wczoraj leciały tylko 3 seriale i mimo braku konkurencji wyniki były pożal się... i.imgur.com/U5HcL3S.pngZagadka od Foxa: Czy Devie uda się uciec przed G?
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2023 17:24:37 GMT
Jednak ją zmusił, żeby na kolanach błagała go o pracę I nawet telefon jej zabrał. Tutaj jest tak cudowny klimat, że mam wrażenie jakbym oglądała bajkę. Taką w wersji dla dorosłych... Scenografia jest nieziemska.. i.imgur.com/KJbW8Fv.jpgi.imgur.com/JrxYncD.jpg
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Apr 13, 2023 18:02:22 GMT
lucy, Rozumiem że oglądasz na żywo daj znać kiedy się odc. skończy bo ja po zwiastunach i zdjęciach mam wrażnię że będzie długi.
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2023 18:04:18 GMT
|
|
|
Post by lucy on Apr 13, 2023 18:08:19 GMT
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 13, 2023 19:01:02 GMT
Czekałam na nią! Cioteczka! ❤️ Tak, to jest wreszcie odsłona Pięknej i Bestii na jaką czekałam i to bardzo długo! ❤️
|
|
Next
Moderator
|
Post by Next on Apr 13, 2023 19:07:49 GMT
Widzę że scenarzyści pełnymi garściami biorą z hercai. Chyba że to ta sama osoba piszę.
|
|
|
Post by elysa7 on Apr 13, 2023 19:12:41 GMT
Tak, Eda Tezcan, która była odpowiedzialna za 12 odcinków. Bodajże 1 sezon. Ja nie widzę specjalnie kopiuj wklej z Hercai
|
|
|
Post by Mavi on Apr 13, 2023 19:13:09 GMT
Widzę że scenarzyści pełnymi garściami biorą z hercai. Chyba że to ta sama osoba piszę. Tak, ta sama pieprznięta scenarzystka.
|
|