|
Post by lucy on Dec 20, 2023 19:06:52 GMT
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Dec 20, 2023 20:24:42 GMT
Jak już obejrzycie pierwszy odcinek… Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami… Streśćcie fabułę… Ja wielu rzeczy nie zrozumiałem… Na przykład wątku imamów… Ale główny wątek może być ciekawy… Wybrali bardzo dobrą aktorkę do roli Besty… Ona potrafi grać takie wielowymiarowe postaci… Na minus: ogólne wykonanie… Początkowe sceny robią wrażenie, ale jedna z ostatnich jest zrobiona po taniości, na blueboxie… To się strasznie rzuca w oczy… Wycięte postury postaci na tle Istanbulu… I fryzura Ozcana do bani…
|
|
|
Post by lucy on Dec 21, 2023 14:38:55 GMT
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Dec 21, 2023 15:05:29 GMT
To po co oglądają i robią wyniki??? Chyba że to konkurencja dorabia gębę. Ehh nie zrozumiem Turków.
|
|
|
Post by lucy on Dec 21, 2023 17:17:58 GMT
To po co oglądają i robią wyniki??? No, ale to, że się czepiają niektórych scen (najczęściej ze względów światopoglądowych) wcale nie znaczy, że im się serial nie podoba.
|
|
|
Post by lucy on Dec 21, 2023 17:59:57 GMT
Opisy postaci cd.. Ojciec Leventa i Hande. Jest jednym z wpływowych naukowców „okresu 28 lutego”. Kiedy zamarzył o spokojnej emeryturze, wpadł w szpony nieuleczalnej choroby. Wielkie zmiany w jego życiu, jakie go czekają wraz z pojawieniem się Meryem i Zeynep, sprawią, że zacznie myśleć o własnej rodzinie, a także o przeszłości, dzięki czemu postanawia walczyć o własne życie. i.imgur.com/9vVQALR.jpg
Żona Sadiego Hudayi i matka Feyzy. W sekcie sufickiej pełni funkcję „pierwszej damy”. Jest pogodną kobieta, zakochaną w swoim mężu. Marzy o wydaniu córki za Cuneyta. Po przyjeździe i spotkaniu Meryem, która wywiera na nią duży wpływ, staje po jej stronie. i.imgur.com/4aATAau.jpg
|
|
|
Post by lucy on Dec 21, 2023 18:37:13 GMT
Mąż Meryem i ojciec Zeynep. Nigdy nie miał stałej pracy na pełny etat. Zawsze imał się dorywczych zajęć nie wymagających ani żadnej wiedzy, ani umiejętności. Goniąc ciągle za drobnymi zyskami i szukając rozgrzeszenia za popełnione grzechy, nigdy nie potrafił dostrzec i docenić piękna w Meryem. i.imgur.com/4koefpz.jpg
Żona Leventa i matka Miry. Kiedy Meryem wraz z rodziną przybędzie do Stambułu, wszystkie jej tajemnice z przeszłości ujrzą światło dzienne i całe jej życie ulegnie zmianie. i.imgur.com/K9xJZGh.jpg
|
|
|
Post by lucy on Dec 21, 2023 18:49:09 GMT
Jest jeszcze taki plakat.. " Nieświadomy tajemnic przeszłości los ponownie połączył Meryem i Leventa!" i.imgur.com/zEAaH2R.jpg
|
|
|
Post by Matthias on Dec 23, 2023 17:18:15 GMT
Ja rozumiem wszystko, no ale takie rzeczy... Ludzie niszczą banery #RedBuds na ulicy 👇
|
|
|
Post by Matthias on Dec 24, 2023 12:18:54 GMT
⚡Po fali krytyki wywołanej pierwszym odcinkiem serialu „Kizil Goncalar” i naciskami opinii publicznej, Dyrekcja Fundacji Regionalnej w Stambule podlegająca Generalnej Dyrekcji Fundacji Ministerstwa Kultury i Turystyki Republiki Turcji zawiesiła pozwolenia na kręcenie filmów w kilku miejscach, w tym - domy specjalnie wyposażone przez firmę producencką Gold Film dysponującą dużym budżetem. Oprócz tych lokalizacji firmie zakazano również kręcenia dodatkowych scen w szkole Bayram Pasy, budynkach Fundacji Absolwentów i Fundacji Politycznej Uniwersytetu w Stambule oraz Fundacji Edukacyjno-Kulturalnej Kobiet. Departament uzasadnia swoją decyzję wywieraną presją i wszczęciem śledztwa w sprawie skarg na serial przez Radę Cenzury RTUK. W wyniku tych ograniczeń wytwórnia stanęła przed nowymi trudnościami i wznowiła poszukiwania nowych lokalizacji do kręcenia odcinków.
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Dec 24, 2023 15:50:44 GMT
Zaintrygowanym wyjaśnię… Nie potwierdzę, w jakich budynkach kręcono sceny… Natomiast 2 sceny takie bardziej drastyczne kręcono na tym wiadukcie a’la łuk triumfalny… Tym z okienkami… Aczkolwiek sceny były tam kręcone tylko w ujęciach „z daleka”, sceny „z bliska” nakręcono w studiu na zielonym blueboxie i bardzo jest to widoczne na ekranie…
O to chyba cały ten „ambaras”… Że wykorzystano naturalne wnętrza i lokalizacje do nagrania takich bardziej „szokujących” scen…
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Dec 26, 2023 9:16:59 GMT
Ja nigdy nie zrozumiem chyba ludzkości z jednej napierdalają donosy o obrazę użycie w niewłaściwych scenach miejsc pamięci/historycznych czy związanych z narodemm i td. a z drugiej strony wyniki drugiego odcinka typu Total 5,85/AB 6,81/ABC1 7,85. Przecież oni tymi donosami zrobili im chyba lepszą reklamę niż kanał FOX xD
|
|
|
Post by Matthias on Dec 26, 2023 9:19:12 GMT
Im więcej afer, im więcej akcji z RTUKIEM i sprzeciwami, tym coraz większy rozgłos ma produkcja. Bardzo ładne wzrosty.📌 Reytingi za 25.12.2023TOTAL:1. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 6) - 6.04% ⬇ (-0.13) 2. Kizil Goncalar (Odcinek 2) - 5.85% ⬆ (+1.46)5. Ömer (Odcinek 37) - 5.34% ⬇ (-0.13) 10. Safir (Odcinek 17) - 3.26% ⬇ (-0.42) 18. Ne Gemiler Yaktım (Odcinek 4) - 2.21% ⬇ (-0.43) AB:1. Ömer - 7.82% ⬆ (+1.71) 2. Kizil Goncalar - 6.81% ⬆ (+2.57)3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 4.33% ⬇ (-1.36) 18. Ne Gemiler Yaktım - 1.58% ⬇ (-0.77) 21. Safir - 1.45% ⬇ (-0.28) ABC1:1. Kizil Goncalar - 7.85% ⬆ (+2.56)2. Ömer - 6.85% ⬆ (+0.35) 3. Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (Odcinek 5) - 6.05% ⬆ (+0.85) 15. Safir - 2.57% ⬇ (-0.17) 17. Ne Gemiler Yaktım - 2.14% ⬇ (-0.62)
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 26, 2023 9:21:59 GMT
Właśnie oni są dziwni. Nigdy, nigdy nie zrozumiem co Turcy mają w głowach. Ale może to też być tak, że jedni skarżą, a drudzy na przekór tym pierwszym włącza tv by reyting wzrósł. Nie wiem.
Na tt widziałam,że Fox robi dużo, dużo powtórek odcinka tego serialu. A mojego Hudutsuz Sevda to już nie specjalnie...
|
|
|
Post by Matthias on Dec 26, 2023 9:32:33 GMT
Ja nie mówię, że serial nie ma potencjału. Nie miałem okazji spojrzeć na niego, ale promocja + rozgłos przez afery = sukces i oglądalność. Może inne seriale powinny zrobić rozgłos jakimiś aferami, by notowania wzrosły. Nie wiem... Seksik na całego, roznegliżowanie, albo złamanie jakichś zasad
|
|
|
Post by Matthias on Dec 26, 2023 10:49:52 GMT
💥Do obsady serialu FOX „ Kızıl Goncalar” dołączył Can Kızıltug, który wcieli się w szkolnego kolegę córki doktora Leventa (Ozcan Deniz)
|
|
|
Post by Matthias on Dec 26, 2023 10:55:39 GMT
News #3💥 Na drodze serialu „Kızıl Goncalar” pojawiła się nowa przeszkoda, w której główne role grają Ozgu Namal i Ozcan Deniz. Dziś rano Ministerstwo Spraw Rodzinnych anulowało pozwolenia na kręcenie filmów w kilku ważnych lokalizacjach, w związku z czym zdjęcia zostały tymczasowo zawieszone. Na zaprojektowanie tych lokalizacji wydano miliony lirów. Wszystkie wymagane płatności zostały dokonane.
|
|
|
Post by lucy on Dec 27, 2023 0:54:37 GMT
Ja nigdy nie zrozumiem chyba ludzkości z jednej napierdalają donosy o obrazę użycie w niewłaściwych scenach miejsc pamięci/historycznych czy związanych z narodemm i td. a z drugiej strony wyniki drugiego odcinka typu Total 5,85/AB 6,81/ABC1 7,85. jkj, ale przecież jedno nie wyklucza drugiego. To, że serial ma sceny, które irytują niektórych Turków wcale nie oznacza, że sam w sobie nie jest dobry. Pamiętacie co się działo w pierwszym sezonie Sorbetu? Tam było jeszcze ostrzej pod tym względem. RTUK zablokował serial, sprawa trafiła do sądu, przez kilka tygodni nie było odcinków... a mimo to nikt nigdy nie zarzucił Sorbetowi, że jest słaby. Co więcej dzisiaj święci triumfy i wzbudza najwięcej emocji. Reytingów mu zazdrości każdy z obecnie emitowanych dizi. I nie powiedziałabym, że to zasługa donosów do RTUKA. promocja + rozgłos przez afery = sukces i oglądalność. Aż tak to chyba nie działa, Matthias. Trudno się nudzić przez wiele tygodni przed ekranem serialu tylko dlatego, że była afera. Tego typu promocja ma krótkie nogi. Można zwrócić uwagę na projekt "zaaferwoany", ale żeby ją zatrzymać serial musi mieć w sobie to "coś".
|
|
|
Post by Matthias on Dec 27, 2023 9:22:36 GMT
lucy ja bym się nie zdziwił jakby to przyciągnęło widzów. W Sorbecie też była draka o jedną ze scenę i przemoc, i po tym tak reytingi się wybiły. Oczywiście, mogę się mylić. Zobaczymy co przyniesie 3 odcinek.
|
|
|
Post by lucy on Dec 27, 2023 12:08:23 GMT
W Sorbecie też była draka o jedną ze scenę i przemoc, i po tym tak reytingi się wybiły. Oczywiście, mogę się mylić. Cóż, sam zobacz, że się mylisz, Matthias.. i.imgur.com/fuiBVk5.png
|
|
|
Post by Matthias on Dec 27, 2023 13:21:28 GMT
lucy - no i się mylisz . Od 14 odcinka był powolny wzrost. W odcinku 18 miała miejsce ta scena z oknem, która spowodowała zamęt w Internecie i Turcji . Którą na każdym portalu poruszano i doszukiwano się Bóg wie czego. Ceren Karakoc, która była bohaterką - miała swoje 5 minut. Stąd te wzrosty o 1,5-2,5% punktów procentowych . Więc mylić się nie mylę
|
|
|
Post by Matthias on Dec 27, 2023 13:45:57 GMT
⚡ Faruk Turgut, producent serialu „Kızıl Goncalar”, wyraził swoje niezadowolenie z cofnięcia pozwoleń na filmowanie w niektórych miejscach Stambułu po rozpoczęciu śledztwa RTÜK. Powiedział: "Wypowiedzieli nam wojnę, ale będziemy walczyć do końca. Te ograniczenia doprowadzą do utraty 10 milionów TL, ale nie zniechęcamy się. Gdybym był tchórzem, nie wykonywałbym tej pracy. Mógłbym zrobić seriale innego typu. Ale to nie pasuje do mojego charakteru. W zeszłym roku też ukarali Kizilcik Serbeti. Myślę, że tym razem RTÜK zrobi to samo”. i.imgur.com/zEAaH2R.jpg
|
|
|
Post by lucy on Dec 27, 2023 21:20:16 GMT
lucy - no i się mylisz . Od 14 odcinka był powolny wzrost. Matthias, serial miał tendencję wzrostową od 1.Odcinka. Co do mojego poprzedniego komentarza, to bardziej mi chodziło o to, że chwilę po tej wielkiej aferze w sieci reyting znacząco spadł, a więc na nic się ona tak naprawdę zdała. Serial ma bardzo dobry scenariusz i to z niego się biorą te ładne procenty. A nie z afery, czy kar od Rtuka.
|
|
|
Post by lucy on Dec 28, 2023 12:30:30 GMT
|
|
|
Post by Matthias on Dec 28, 2023 12:37:14 GMT
Ja naprawdę tego społeczeństwa Tureckiego nie zrozumiem... Najlepiej jakby stworzyli serial, gdzie tylko siedzą i rozmawiają o pogodzie, o dzieciach itp. Nie poruszając żadnej kwestii innej, bo ugodzi to albo w osoby wierzące, albo jakieś inne... Porażka na całej linii. Z drugiej strony lucy - może Safir się podniesie
|
|
|
Post by elysa7 on Dec 28, 2023 15:59:52 GMT
Ale co ich tak bardzo poruszyło? Że islam źle wygląda?
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Dec 28, 2023 16:15:33 GMT
Matthias, naucz się, że są tacy, co zawsze mają rację i tacy, co nie mają jej nigdy…
|
|
jkj
Wyjadacz
Member is Online
|
Post by jkj on Dec 28, 2023 16:46:00 GMT
3 odcinek 8 stycznia
Czy w Turcji w styczniu nie robili i tak przerwy w okolicach sylwestra?
|
|
|
Post by lucy on Jan 1, 2024 22:53:53 GMT
Czy w Turcji w styczniu nie robili i tak przerwy w okolicach sylwestra? Tak, bywało, że nawet przez 2 tygodnie nie było seriali. No tutaj mamy do czynienia z decyzją RTUKa. Ozgu Namal obchodziła na planie urodziny.
|
|
heyciarz
Stały Bywalec
|
Post by heyciarz on Jan 2, 2024 23:23:04 GMT
RTUK przywalił im 9 milionów lir kary… Na nasze to ponad milion dwieście tysięcy złotych…
|
|